De huisdokter in het verleden I Marktberichten Soms veel, soms niets nieuws onder de zon Officieele publicatie van het Departement van Handel, Nijverheid en Scheepvaart Otficieele Publicatie van het Departement van Landbouw en Visscherij f 6.- De dokter! Hij begeleidt den mensch van de wieg tot aan het graf, meestal als een steun en een toeverlaat, bij uitzondering als kwelling en een ergernis. Niemand, die niet met hem in aanraking komt, die niet profiteert van zijn hulp. Nu, en ook vroe ger. Vrijwel geen andere man van weten schap, tenzij dan de advocaat, komt in zoo nauw contact met het dagelijksch leven in al zijn aspecten als juist de huisdokter. En uit dat feit alleen al zou men kunnen af leiden dat het relaas van lief en leed der geneesheeren in vroeger dagen ons in aan raking moet brengen met de levensomstan digheden onzer voorouders, met de vreug den en rampen die hun deel werden, en die wij in de meeste geschiedboeken zoo ge heel en al missen. Het boek van (den inmiddels overleden) dr. Van Andel, „Chirurgijns, Vrije Mees ters, Beunhazen en Kwakzalvers", is hier van het levende bewijs, aldus het Hsb. Hij neemt zijn lezers mede naar een wereld, waarin het dagelijksch leven vol gevaren en ellenden was en waar de zieke mensch, zoowel als de ongeleerde, met de primi tiefste middelen werkende geneesheer, over een waren heldenmoed dienden te beschikken. Het boek is met groote vaart geschreven, waardoor de geboeide lezer nauwelijks tijd heeft te gaan griezelen van de huiveringwekkende bijzonderheden die hem worden verteld. En zijn eindindruk is dan ook deze, dat hij van zeer nabij een blik heefjt mogen slaan op het dagelijksch leven onzer voorouders en iets meer inzicht heeft verworven in hun menschelijke zwak heden en in hun uitingen van kracht en moed. Een diepe kloof. Zeer diep was de kloof, die in vroeger eeuwen den meester-chi- rurgijn scheidde van den dokter in de medicijnen ,die zijn opleiding aan een Nederlandsche of buiten- landsche hoogeschool had genoten. In de Middeleeuwen werden deze laatsten in ons land maar uiterst sporadisch aangetroffen en zij konden daardoor hun diensten zoo duur doen betalen, ddt de gewone man of vrouw genoegen moest ne men met de hulp van den barbier chirurgijn, die zijn kennis grooten- deels in de praktijk had opgedaan en niets wist van de verhaspelde resten der klassieke geneeskundige literatuur, waaraan de universitair geschoolde geneesheeren hun gezag ontleenden. Van de 15de eeuw af treft men in onze steden stadschirurgijns aan, die aan hun ambtskleeding te herkennen waren, en wier taak zeer veelomvattend was. Behalve met het behandelen en verbinden van won den, hielden zij zich in de eerste plaats be zig met het aderlaten, dat men niet alleen beschouwde als een geneesmiddel voor al le kwalen, maar dat men ook- toepaste als algemeenen hygiënischen maatregel ter voorkoming van ziekten. Aderlaten hoog in aanzien. ,,'t Aeder laten, (Verlicht de ogen, als het tijdlijk werd gedaen Tot zuijveringh van 't verstandt en Harss'nen zal 't ook baten; Voor 't mergh in uw gebeent, voor 't ingewand en maeg Ist goet, en voor de slaep; 't ontneemt u moeijlijkheden; 't Verbetert het gehoor en stem en 't maeckt u graeg; En, zijt gij zwak en slap, 't brengt krachten in de leden." Geen wonder, dat de kunst van 't laten in hoog aanzien stond. Niet alleen anato mische kennis was er voor noodig, om de juiste aderen te kunnen vinden, maar ook astrologische wijsheid riep men te hulp, opdat niet de patiënt het slachtoffer zou worden van een verkeerden stand der sterren. De ruwheid der tijden bezorgde den stads-chirurgijns een aantal patiënten die den tegenwoordigen Gemeente-artsen be spaard blijven. Lieden die voor het een of ander misdrijf hadden moeten boeten met het verlies van een oor of hand, werden daarna aan den stadsheelmeester toever trouwd. Ook heksen, die men door marte lingen tot een bekentenis had willen bren gen, vonden daarna soulaas bij den chirur gijn. Soms verloor hij echter deze patiënten weer, wanneer zij bij een volgende pijni ging bekenden, en des doods schuldig be vonden werden. Behalve de stadsheelmeesters, oefende in onz steden een aantal „particuliere" bar biers-chirurgijns praktijk uit, wier oplei ding aanvankelijk aan geen enkel voor schrift gebondpn was. Zij hielden zich be zig met het verbinden van gewonden en met het aderlaten, en vonden daarnaast een bron van bestaan in de scheerkunst, die zij beoefenden. Dat onder deze geheel ongecontroleerde heelmeesters talrijke zwendelaars en kwakzalvers misbruik maakten van de goedgeloovigheid van Jan Claesz en Trijntje Cornelisz, spreekt wel van zelf. Dank zij den allerwegen opge- richten chirurgijnsgilden kwam hierin op den langen duur eenige verbetering, doch zelfs toen men reeds gekomen was tot het vaststellen van examen-eischen waaraan eike meester behoorde te voldoen, bleef aan het beroep nog steeds de smet kleven van een minderwaardig werk als het baard scheren, ook al werd dit door de bekwame chirurgijns vaak aan knechts overgelaten. De strijd, die de chirurgijns in ons land hebben moeten voeren om hun beroep te verheffen en te bevrijden van den gevaar lijken en vernederenden aanhang van beunhazen, kwakzalvers en bedriegers, om een goede opleiding verplicht te doen stel len en de middelen daartoe te vinden, woord door dr Van Andel boeiend en on derhoudend beschreven. Vooral te Amster dam verrichtte het chirurgijnsgilde op dit gebied baanbrekend werk en de opleiding der heelmeesters was in deze stad zoo goed, dat zij die der universitair geschoolde doktoren overtrof, die weliswaar eenige theoretische, hoewel vaak onbruikbare, kennis bezaten, doch die gedurende hun studie in het geheel niet met de praktijk in aanraking werden gebracht. Geen won der dan ook, dat het volk vaak meer ver trouwen had in de handigheid der barbiers die van jongs af hadden moeten leeren aan pakken, dan in de geleerde woorden der d ktoren, die gedurende hun opleiding nooit een patiënt te zien kregen. Zoo zegt het een personage in een klucht van Cos- ter: „.Doctoren bennen maer bloets; brengt se 'reys bij een gebroocken bien: Daer staen s'en kijcken: dat moet een barbier doen; sij hebbe der niemant gesien" Geen verdoovende middelenI Ook over die praktijk, in een tijd die nog geen verdoovende en ontsmettende midde len kende, weet dr. Van Andel bijzonderhe den te vertellen, die den lezer de haren te berge doen rijzen, en hem den moed en het het uithoudingsvermogen van heelmeesters en patiënten oprecht doet bewonderen. Vooral de chirurgijns die hun praktijk uit oefenden op de schepen der Oost- en West- Indische Compagnie, en die zich geplaatst zagen tegenover de ravages, die scheurbuik en scheepskoorts onder de in nauwe ruim- VERGUNNINGEN VOOR LEURDERS. De Directeur van het Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen, daartoe gemachtigd door den Secretaris-Generaal van het Departement van Handel, Nijverheid en Scheepvaart, maakt bekend, dat de door hem op 15 November 1940 verleende dispensatie van het verbod, bedoeld in het eerste lid van artikel 5 van de Oude Materialen- en Afvalstoffenbeschikking No. 2/40, met ingang van 2 Juli 1941 wordt ingetrokken, voorzoover betreft het koopen, voorhanden en in voorraad houden, bewerken, ver werken, doen bewerken, doen verwerken, te koop aanbieden, ver- koopen en afleveren van oude materialen en afvalstoffen in den zin van bovengenoemde beschikking, met uitzondering van lompen en papier (voor welke de intrekking der dispensatie, als hier bedoeld, reeds op 16 Januari 1941 heeft plaats gehad) door den natuurlijken of rechtspersoon, die deze afvalstoffen door het huis aan huis of bij bepaalde adressen inzamelen of opkoopen verkrijgt of verkregen heeft. Het uitoefenen van het beroep van den z.g. „leurder" in oude materialen en afvalstoffen (in den zin van artikel 1 van de Oude Materialen- en Afvalstoffenbeschikking No. 2/40) zal dien tengevolge met ingang van 2 Juli 1941 zonder schriftelijke ver gunning van den directeur van het Rijksbureau voor oude ma terialen en afvalstoffen, geheel verboden zijn. Heffingsregeling ten aanzien van de productie en aflevering van consumptiemelk, zuivel- en melkproducten. De Secretaris-Generaal van het Departement van Landbouw en Visscherij maakt bekend, dat de Nederlandsche Zuivelcentrale op grond van het „Zuivelbesluit 19'41 (Heffingen)" voor con sumptiemelk, zuivel- en melkproducten de volgende heffingen heeft vastgesteld. Consumptiemelk. Wat betreft de indeeling van ons land in klassen en groepen wordt verwezen naar de officieele publicatie van het Departe ment van Landbouw en Visscherij t.a.v. de- nieuwe prijsregeling voor consumptiemelk. zuivel- en melkproducten. De heffingen zijn voor afleveringen, welke met ingang van 3 Juli 1941 plaats hebben, bepaald op. voor de gemeenten volle melk gestandaard. karne- vallende onder Klasse I, per 100 liter Klasse II, per 100 liter Klasse III, per 100 liter Klasse IV, per 100 liter Klasse V, per 100 liter Groep A, per 100 liter Groep B, per 100 liter tapte- melk melk melk f 1.50 f 0.35 nihil f 1.50 f 0.35 nihil f 1.50 f 0.75 nihil f2.— f 1.10 nihil f2.— f 1.10 nihil f2.— f 1.50 0 m) n) o) P) f 12. f 14. f 3.— f 1.— f 3.50 f 3.50 p. 100 kg. netto f 11.50 f 10. f 10. f 15. f 13.— f 2.30 De heffingen dienen in het algemeen te worden betaald door het bedrijf, dat de melk van den veehouder ter verwerking heeft ontvangen (standaardisatiebedrijven of fabriekmatige bedrijven); indien de melk door een grossier of slijter van den veehouder wordt ontvangen, dient de grossier dan wel de slijter de heffing te betalen; indien de veehouder de melk zelf uitvent is de hef fing door dezen verschuldigd. Fabriekmatig bereide kaas, melkpoeder en gecondenseerde melk. Ten aanzien van kaas, melkpoeder en gecondenseerde melk zijn de hieronder vermelde heffingen bepaald; deze dienen te worden betaald door de producenten over deze producten, welke met ingang van Donderdag 3 Juli 1941 worden bereid. Voor wat betreft kaas moeten de heffingen worden berekend over het ge wicht der kaas bij een ouderdom van 12 dagen. Heffingen. Kaas. p. ioo kg. netto a) 40-f kaas in Edammervorm met Rijkscontrole merk beginnende met de serieletters NH b) 40+ kaas in Edammervorm met Rijkscontröle merk beginnende met de serieletters HB c) overige 40+ kaas in Edammervorm d) 40+ kaas in andere dan Edammervorm met Rijkscontrölemerk beginnende met de serie letters NH e) 40+ kaas in andere dan Edammervorm met Rijkscontrölemerk beginnende met de serie letters HB f) overige 40+ kaas in andere dan Edammervorm met uitzondering van de onder n. en o. vermel de soort g) 20+ kaas in Edammervorm met Rijkscontrole- merk beginnende met de serieletters NH h) 20+kaas in Edammervorm met Rijkscontrole- merk beginnende met de serieletters HB i) overige 20+ kaas in Edammervorm j) 20+ kaas in andere dan Edammervorm met Rijkscontrölemerk beginnende met de serie letters NH f 6.— f 8.— f 10.— f 10. f 12. f 9.— f 10. f 12. f 11. k) 20+ kaas in andere dan Edammervorm met Rijkscontrölemerk beginnende met de serie letters HB overige 20+ kaas in andere dan Edammervorm met uitzondering van de onder p. en q. vermel de soorten magere kaa3 40+ Friesche nagelkaas, voorzoover deze beant woordt aan door de Nederlandsche Zuivelcen trale of een andere daartoe bevoegde instantie gestelde voorwaarden en eischen ten aanzien van vorm, bereidingswijze en vochtgehalte 40+ Friesche kanterkaas, vooczoover deze be antwoordt aan de door de Nederlandsche Zui velcentrale of een andere daartoe bevoegde in stantie gestelde voorwaarden en eischen t.a.v. vorm, bereidingswijze en vochtgehalte 20+ Fabrieks Leidsche kaas, voorzien van het opschrift „Leidsche kaas" en Friesche nagel kaas, voorzoover deze beantwoordt aan door de Nederlandsche Zuivelcentrale of een andere daartoe bevoegde instantie gestelde voorwaar den en eischen t.a.v. vorm, bereidingswijze en vochtgehalte q) 20+ Friesche kanterkaas, voorzoover deze be antwoordt aan door de Nederlandsche Zuivel centrale of een andere daartoe bevoegde in stantie gestelde voorwaarden en eischen t.a.v. vorm, bereidingswijze en vochtgehalte 1. Voorzoover de onder d t/m f genoemde kaassoorten zijn be reid in Goudsch model tot een gewicht van maximum 1 kg., worden de desbetreffende heffingen met f 3.per 100 kg. verlaagd. 2. Indien in de onder a t/m m genoemde kaassoorten komijn is verwerkt, worden de desbetreffende heffingen met f 2.50 per 100 kg. verlaagd. Mocht naar de beoordeeling der Neder landsche Zuivelcentrale volgens normaal handelsbegrip niet kunnen worden gesproken van komijne kaas, dan wordt deze heffingsverlaging niet toegepast. Melkpoeder. a. magere melkpoeder: 1. Hatmaker 2. Spray of Krause b. karnemelkpoeder: 1. niet kunstmatig bereid 2. kunstmatig bereid c. weibrokken, weipoeder, weibloem Gecondenseerde magere melk Kaas, bereid door boerenkaasprodacenten. Voor boerenkaas, zoowel met als zonder rijksmerk, zijn de volgende heffingen bepaald: per 100 kg. netto a. Volvette en 40+ boeren kaas f 6. b. Boeren Leidsche en Delftsche kaas f 3. Deze heffingen zijn door de boerenkaasproducenten verschul digd over alle afleveringen, welke met ingang van Donderdag 3 Juli 1911 plaatsvinden. Bij de inning der bedragen zullen de kaashandelaren A en B worden ingeschakeld, waaromtrent mede- deelingen aan belanghebbenden zullen volgen. Nadere mededeelingen omtrent de betalingswijze der hef fingen en eventueele verdere voorschriften hieromtrent zullen door de afdeeling Zuivelcontröle der Nederlandsche Zuivelcen trale per circulaire aan belanghebbenden worden verstrekt. HANDEL IN HOOI EN STROO. Het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd maakt het volgende bekend. Het ligt in de bedoeling een regeling te treffen dat de han del in hooi en alle soorten stroo voortaan alleen zal zijn toege staan aan handelaren, die als zoodanig zijn aangesloten bij de stichting Nederlandsche Inkoopcentrale van Akkerbouwproduc ten (N.IC.A.), Bezuidenhout 15 te 's-Gravenhage. Daarbij zal voorloopig onderscheid worden gemaakt tusschen 4 groepen, t.w a) landhandelaren d.w.z. handelaren, die koopen van telers, al of niet met inschakeling van commis- sionnairs, en verkoopen aan groothande laren. b) groothandelaren d.w.z. handelaren, die koopen van den landhandel en verkoopen aan den detail handel. c) detailhandelaren d.w z. handelaren, die -koopen van den groothandel en verkoopen aan den ver bruiker. d w.z. handelaren, voorkomende in een der groepen a, b of c en welke als exporteur door de N.I.C.A. worden erkend. Daartoe heeft de N.I.C.A. aan verscheidene adressen een aanvraagformulier voor aansluiting toegezonden. Degenen, die dit formulier niet hebben ontvangen gelieven zoo spoedig moge lijk een dergelijk formulier bij de N.I.C.A. afd. erkenningen aan te vragen. Er wordt de aandacht op gevestigd, dat alleen zij die zich regelmatig bezig houden met den handel in hooi en stroo voor aansluiting als bovengenoemd bij de N.I.C.A. in aanmerking zullen komen. Zij dienen daarbij te vermelden, in welke groep zij naar hun meening behooren te worden ingedeeld. d) exporteurs te opgesloten bemanningen aanrichtten, hebben die bewondering verdiend. Wat zij met hun uiterst gebrekkige opleiding, met hun primitieve geneesmiddelen en hun volslagen gebrek aan hulp voor de varende luyden wisten te doen, grenst aan het onge- loofelijke. Met een zekeren trots leest men bij dr. Van Andel, hoe onze Nederlandsche scheepschirurgijns in de zestiende eeuw reeds de geneesmethode voor scheurbuik langs empirischen weg gevonden hadden, en er in slaagden hun patiënten met ver sche groenten en fruit te genezen ,oók al hadden zij nog geen kennis van vitaminen en rauwkost. Reeds in 1598 werd door Ja- cob van Heemskerk op Mauritius een tuin aangelegd, vier maal zoo groot als de Dam te Amsterdam, waar tarwe, gerst, boonen, erwten, radijs en sla gezaaid werden, waar limoenen en citroenen groeiden, met welke producten tallooze zieken van een wissen dood gered werden. De volkomen gelijkstelling der heelkun de met de andere onderdeelen der genees kunde zou nog zeer lang op zich laten wachten. De in de praktijk geschoolde heel meesters bleven een tweede plaats inne men, totdat de wet op het Hooger Onder wijs de chirurgie uit haar ondergeschikte positie bevrijdde en haar volledige rechten verzekerde. De weg daarheen is lang en moeizaam geweest, en dr. Van Andel, die er op zoo aantrekkelijke wijze van weet te vertellen, heeft den dank verdiend van dokters en patiënten, die elk voor zich hun voorgangers in dit boekje terug zullen vin den.. en dankbaar zullen zijn dat zij onder andere omstandigheden geboren werden. Breng uw v.cantie door in eigen land. - In het Zwltsersch. De wintertuin van de groote expositie -In Holland staat een huis", welke Zaterdag in het Stedelijk Museum te Amsterdam geopend wordt, is gereed (Pax-Hoüand) ANNA PAULOWNA BREEZAND GESLAAGD. G. van der Park, leerling van de R.K. U.L.O.-school te Den Helder, is geslaagd voor het Mulo-diploma. WIERINGEN POLITIE. Verloren: een wit zijden portemonnaie inhoud f 10.een portmonnaie inh. f 1. en aardappelbonnen. Inlichtingen gem. bode. ALKMAAR.R 2 Juli. Aardbeien f 26—40 per 100 Kg., andijvie f 2—12 per 100 Kg., bloemkool I f 8—11. id. II f 37.50 per 100 stuks, kropsla f 0.50 2.30 per 100 stuks, komkommers f 4.809 per 100 stuks, peterselie f 1.50—2.60 per 100 bos, postelein f 0.380.60 per bakje, peulen f 20.per 100 kg. rabarber f 13-16.10 per 100 Kg., raapstelen f 0.90 per 100 Kg., ra dijs f 2.70-3 per 100 bos. selderie f 5.20-6.10 per 100 bos. spinazie f 0.67—2.20 per 16 p. bak. snijboonen f 24.— ner 100 pond. dubbe le spercieboonen f 2629 per 100 pond. tuin- boonen f 56 per 100 pond. tomaten f 15.50 per 100 pond. uien f 6.2018 per 100 bos, wortelen f 8—10 per 100 bos. NOORDSCHARWOUDE, 3 Juli 52100 kg. aardappelen, kleine f 2.50; 9350 kg. rabarber f 8.30—11.70 per 10 Okg. BROEK OP LANGENDIJK, 3 Juli 270.000 kg. aardappelen kleine f 2.50; 6Vfc kg. spercieboonen f 56; 3575 kg. bot rabarber f 11.90—12.80; 1300 bos wortelen f 10; 22000 kg. tomaten A f 31.—; B f 31.—; C f 31.—; CCf 31.100 kg. tuinboonen f 10.10. Alles per 100 kg.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1941 | | pagina 3