i. VAN IER MAGEN, 1 Stalhouder te Alkmaar, OPRUIMING HEEFT ONTVANGEN: ZALF HQLLQWAY, O bö O S SÖ SS g- SÜ as Cd g W W o td g t=j izj £5 g iti as frn 30 m 'suosiBg-imaQ JMHOMVAiJMO Amsterdam, E. BRANDSMA. Erratum. Het tractement, verbonden aan du betrekking van RIJKS VELDWACHTER te TEXEL, bedraagt niet 300, doch 3SO per jaar. berigt zijn geaclsten Begunstigers, dat hij steeds blijft voortgaan als gedurende 25 jaren RIJTUIGrEKT voor 46 of' meer personen te leveren naar BERGEN. SCHOORT, EGMOND ZEE of elders, bij vooraf bestelling lUllKltitAI'llT 352, vindt men alsdan XVXTTTTIC3- bij aankomst aan Spoor of Stoomboot gereed staan. Telegram-adres: OUDMG51ACHT 358, Alkmaar. tegen ongekend Inge prijsen, van eenioe fijne DAMES- FICHUS, Heeren- en Kinderen DRIL-COSTtlMES, beste REGENJASSEN van af 4 gulden, en meerdere oncourante ZOMER-GOEDEREN. Eene groote collectie NAJAARS-BUKSKINGS voor gelieele Costumes of enkele Broeken. Fijne en prachtig gemaakte REGENMANTELS. Heeren HOEDEN en PETTEN. S. KEET üz., te Schageii. lieupjicht, Rhumatiek.Het enkele noemen dezer namen brengt reeds angst en schrik in het gemoed van allen, die eens de kwelling dezer ijsselijke kwalen hebben ondervonden, ofschoon Holloway een middel tot verligting heeft aangewezen, dat den wanhopendsten lijder frisschen moed en vernieuwde hoop moet geven. Nadat de pijnlijke deelen genoegzaam met laauwe pekel gebet, en daarna zorgvuldig afgedroogd geworden zijn, moet deze zalf met geduld en volharding op de huid, die daardoor behoorlijk toebereid is geworden, inge wreven worden, en de Pillen moeten in zulke doses worden ingenomen als in de gebruiksaanwijzingen is voorgeschreven. Deze eenvoudige behandeting zal de hevigste aanvallen van aangezigtspijn, zenuwpijn rheumatiek en jicht ten spoedigste beteugelen, de daarmede vergezeld gaande zwelling doen verminderen, de pezen ontspannen en de verzwakte ledematen versterken. Doosjes PIIBLE1V en Potjes ZALF. f 0.80, f 1.85, f 3.—, f 6.75, f 13.50 en f 20.50. Ze worden verkocht bij de Apothekers. Voor den verkoop in het groot ver voege men zich bij d-n Professor HOLLOWAY, 533, Oxford-Street, Londen. in M M Cd *vj b zn C2 533 Ed i—i •—3 i—3 K cq O 0=5 CD CD"" b "-3 CL CD cd co S CD o -i 2 CD c-t- e4- CD CS C/5 21 '—'LI J otjoqjjoo oSpupuid onoo THEE. ZWARE SOUCHON FIJN-GEURIGE PECCO SOUCHON per 5 ons f 1.25 5 1.50 Verkrijgbaar bij den Heer J. KOR VER, Spoorstraat en Zuidstraat te Helder. Eene verbeterde wijze van zuivelbereiding. {Slof). Om den hoofdinhoud van zijne redevoering weer te geven en te gelijkertijd een der hoofdvereisehten voor goede kaasbereiding te kenschetsen, herhalen wij een gezegde van den heer Sluis, dat telkens wederkeerde: „de kaasbereiding luistert even zoo naauvv als het- koken van ccn ei." De boerin, die bij het eijerenkoken een zandlooper gebruikt, of de klok raadpleegt, moet ook bij de kaas bereiding de juiste maat, den juisten tijd, den juisten warmtegraad naauwkaurig in acht nemen. Zij mag b. v. de warmte der melk niet met den vinger beproevendit moet met een thermometer geschieden. En aan den warmtegraad hangt veel, zoo niet alles af. De fijnheid en digtheid van de wrongel wordt er door geregeld; het gisten van de suiker, die in de melk aanwezig is en overgaat in melkzuur, waardoor straks de kaas bederft.; het rijzen of „hellen" der kaas, het bont worden, dit alles wordt veroorzaakt of bevorderd door onachtzaamheid bij de afkoeling en verwarming der melk. Dit kan niet naauwgezet genoeg waargenomen wordenhet komt op een paar graden aan! Hoeveel geoefendheid de boerin ook moge verkrijgen in de warmtebepaling, door den vinger in de melk te steken, de natuurlijke warmte of koude van de hand, die niet altijd gelijkmatig is, zal haar telkens zichzelve doen bedriegen. Daarom moet de thermometer gebruikt worden. De tijd waarin de melk in stremsel staat moet mede naauwkeung berekend worden. Wie dit op de gis doet, is zelve oorzaak van dc mislukking van zijn werk. Al te harde en vaste kaas ontstaat door te korte stremming. Het is ook lang niet onverschillig hoeveel stremsel en kleursel verbruikt wordener gaat daarmede zooveel verloren dat bespaard kan worden. De theelepeltjes- en kopjesmaat verdient beslist afkeuring, daar deze maten in bijkans iedere woning verschillen. Men dient gebruik te maken van een glaasje met mantstreepjes, waarin de apotheker de vochten meet; dan heeft men de juiste maat cn er gaat niets verloren. Deze eenvoudige zaken, waarop thans naauwelijks de aandacht gevestigd wordt, zijn hoofdvereisehten bij eene goede en gelijkma tige kaasbereiding. Reeds zijn er voorbeelden van kaasmakers, die vroeger steeds „ongelukkig waren en thans veel beter slagen sinds zij daarop naauwkeung zijn gaan acht geven. Voorts moet er streng gelet worden op de afkoeling en verwar ming der melk. Zij mag niet in strem gezet worden dan bij 80, hoogstens 82' graden Fnlnenheit. Het koken der tuelk in een ijzeren pot op het vuur verdient afkeuring, daar door het aau- branden der onderste deelen dc melksuiker in gisting komt en overgaat in melkzuur. De melk behoort verwarmd te worden in een waterbad. Toevoeging van warm water bij de melk is mede zeer nadeelig, evenals het gebruik van ongefiltreerd water bij de stremselbereiding; daardoor komen organische bestanddeelen in de kaas, die later de ontwikkeling van wormen en vliegen veroorzaken. Voorts komt bij de methode van den heer Sluis alles aan op het maken van de wrongel. De gewone doorhaler in den liarp- vorm is ten eenenmale onvoldoende, daar de staafjes te wijd uit elkander staan en de wrongel niet genoegzaam snijden en de ronde vorm van den doorhaler oorzaak is, dat er doode hoeken in de kaastobbe overblijven, die niet getroffen worden. In eene eenig- z.ins verbeterde tobbe met platten bodem gebruikt hij een Amcri- kaanschen doorhaler, bestaande uit zes of tien mesjes, die zoo digt nevens elkander geplaatst zijn, dat de wrongel bij eenigzins lang durige bewerking geheel fijngemaakt wordt; ook hierop oefent de warmtegraad van de melk grooten invloed. Door deze bewerking is de kaas van zelf geneigd om te sluiten. Zij behoeft volstrekt niet geduwd, gewrongen, geknepen of met zware steenen gedrukt te worden. Dit mag zelfs niet geschieden. Deze lastige handbewerking vervalt geheel en al. De kaas wordt losjes in den vorm gestapeld of gelijd zonder eenige drukking uit te oefenen en zakt. van zelf in een, de deeltjes zijn zoo fijn en sluiten zoo goed aaneen als maar mogelijk is. De vorm is iets grooter dan de kop waarin de kaas straks overgebragt wordt. Daal de lieer Sluis de wei laat afloopen door een hevel die in een zeef werkt, deed hij niet oneigenaardig opmerken dat hij deze gelieele bewerking in zijn „Zondagsche kleeren" volbragt luid zonder zich met een enkel smetje te bespatten En nu het groote voordeel, dat door deze wijze van bereiding verkregen wordt. Staande de vergadering, bereidde de heer Sluis uit een hoeveelheid van 87 liter melk, waaruit de beste boerin niet meer dan vijf kaasjes van twee kilo kan maken, nog bijkans een zesde kaas. Er moeten dus bij de oude manier kaasdeelen verloren gaan, die hij thans weet te behouden en te gebruiken. En inderdaad, dit is zoo! Door verdamping van de wei heeft de heer Sluis slechts zes gram kaasstof gevonden in één deciliter wei, terwijl de wei afkomstig van kaas op de gewone wijze bereid acht gram kaasstof bevat. Meer kaas alzoo en minder handenarbeid, zietdaar reeds twee groote voordeelen. Voegen wij daarbij een zeer gemakkelijke en zuinige manier van zouten en het voorkomen van gebreken als het rijzen, bederven en bont worden, en de verkregen resultaten zijn zeer belangrijk te noemen. Maar vooral dient de betere hoedanigheid der kaas vermeld te worden. Op de Purmerender en Hoornsche markten wordt de kaas van den heer Sluis gaarne gezocht en met meer dan den marktprijs betaald. Zelfs kaaskoopers, die voorheen het gewone vooroordeel tegen deze „nieuwigheid" koesterden, ver kiezen haar thans boven andere. Behalve een zeer geleidelijke uiteenzetting van de kaasbereiding naar zijne methode, had de heer Sluis nog een aantal raadgevingen ten beste. Om in korten tijd den meesten room te verkrijgen, ge bruikte hij een Deensehe melkbus, die in ijs geplaatst wordt; door een vernuftig uitgedacht donker kamertje waarin de melk tusschen twee glaasjes geplaatst en door de vlam eener kaars beschenen wordt, neemt hij de digtheid der melk waar; door haar te wegen, leert hij de koeijen kennen die de beste melk geven; hij vervaardigt zelf de stremsel die van uitstekend gehalte is; met een weinig dubbel koolzuurhoudende soda voorkomt of herstelt hij het zuur worden der melk en het sterk worden der boterhet lastige aanhangen der kaas aan de doeken is hem gebleken alleen een gevolg te zijn van het zuur worden der melk, en zoo voorts! Ik gevoel ten volle dat al het medegedeelde niet meer is dan een drooge opsomming van den inhoud der belangrijke voordrngt, die daarenboven geen aanspraak mag maken op volledigheid. Wie hierin belangstelt en er meer van wenscht te vernemen, hem breng ik bij deze de vriendelijke en dringende noodiging van den heer Sluis over- kom alles zelf op mijn boerderij in den Beemster zien; zij stunt den guuschen dag voor oen ieder openlaat u niet af schrikken door een enkele proefneming die mislukt.; wie miju raad getrouw opvolgt, zal spoedig de vereischte vaardigheid verkregen hebben en op dezelfde uitstekende resultaten kunnen bogen Hieruit blijkt, ten overvloede 's mans onbaatzuchtigheid, waar voor wij 't ons een eer rekenen hem ouzen welgemeende» dank toe te brengen. Dat er voor deze wijze, van zuivelbereiding meer kennis en beleid noodig zijn dan gewoonlijk bij den boerenstand aangetroffen worden, springt als van zelf in 't oog. De vriendelijke lezer, die mij tot hiertoe gevolgd heeft, zal dan ook met instemming vernemen dat de heer Sluis met drie wakkere landbouwers in den Beemster het plan gevormd heeft om een zuivelbereidingsschool met annexe kaas- fabriek te stichten. Wij wenschen hem daarbij de verlangde onder steuning en veel succes van harte toe! Daar moet het heen I De zuivelbereiding moet op meer weten schappelijke wijze gedreven worden; de kaasfabriek, op goeden grondslag gevestigd, moet meer en meer in zwang komen de practijk moet gevormd worden naar een deugdelijke theorie. Onderwijs, en nog eens onderwijs is ook hier het wachtwoord. Mogen veler oogen daarvoor opengaan! l)e Nederlandsche landman zie toe! Alle onkunde en geestesfraagheid, vruchtbare bronnen van dwaling en misvatting, maar vooral alle opzettelijke afkeerigheid van onder zoek en vooruitgang straffen zicb zelve gevoelig. Nu reeds ligt er op den boerenstand het regtmatige oordeel dat hij niet medegegann is met zijn tijd. De kwijning van onze kaas- en botermarkt, een maal onze roem, is er het gevolg van. Wat zal het zijn, wanneer, door zijn toedoen die markt geheel verloopt en wij, bij het stoffelijk nadeel daaraan verbonden, ook de grievende ervaring moeten dragen dat anderen ons vooruitgestreefd zijn, omdat zij iniijds partij ge trokken hebben van de lessen der wetenschap? Indien het dan niet te laat is, zal de bouwman gedwongen worden te volgen. Waarom niet nu reeds vrijwillig voorgegaan? Eere daarom aan die weinige wakkere mannen, uitzonderingen op hun stand, die hun roeping beter begrijpen en niettegenstaande de gewone verdachtmaking en miskenning, trachten de practijk der zuivelbereiding te verbeteren door haar op een deugdelijk theoreti sche» grondslag te vestigen. J. W. van Hoogstraten. Uittreksel uit liet verslag van den toestand der provincie Noordholland, gedaan aan de Provin ciale Staten van dat gewest, door de Gedepu teerde Staten, in de zomervergadering van het jaar 1878. {Vervolg.) In November 1877 is voor rekening van de gemeente Texel, op den kop van het westelijk havenhoofd, een rood licht aangebragt, ten einde het binnenloopen te vergemakkelijken. In 1877 werd de haven bezocht door 127 binnenlandsche vaar tuigen, die het havengeld per reis betaalden. Daarvan behoorden er 53 aan bewoners van Texel. Bovendien maakten van de haven gebruik de post- en passagiers-stoomboot Ada van Holland, 1 vraeht-sloomboot, 24 tjalken, 10 kaagschepeu, 2 visschersvaartuigen, 91 haringschuiten en 1 jagt, die meest alle op Texel te huis behooren en per jaar voor het havengeld geabonneerd zijn. Het onderhoud en de verbetering van de zeeweringen der 29 gemeenschappelijke polders werd in 1877 geraamd op f 34,397. Deze werken werden behoorlijk uitgevoerd, terwijl bovendien de door stormschade aan den zuiderdijk noodige herstellingen werden verrigt. Op den dijk van het ingedijkte Noorden werd een steen- glooijing aangelegd ter lengte van 1686 M., reikende van 1 M. onder volzee tot 2 M. boven volzee. Het noordelijk gedeelte van den dijk werd over 1300 M. met een gesloten paalregel voorzien. Het maken van de steenglooijing vorderde eene uitgaaf van f 19,800, dat van den paalregel f 10,496. Door het bestuur van den polder „de Eendragt" werd voor f 5200 aanbesteed het verzwaren van den zuidelijken dijk, die dezen polder van het bedijkte Noorden scheidt. De dijk is gebragt op 3 M. boven volzee, ter kruinsbreedte van 1 M. met een binnen- beloop vau 2£ op 1, terwijl een binnenberm van 4 M. breedte op de hoogte van volzee is aangebragt. De veiligheid van het bedijkte Noorden is daardoor bij onverhoopte doorbraak in den ligten buiten dijk van den polder ,,de Eendragt" beter gewaarborgd. Aan de Rijkszeeweringen op Wieringen werden, behalve het gewoon onderhoud, dat voor de jaren 1875, 1876 en 1877 is aan besteed voor f 4497 per jaar, eenige buitengewone werken uitgevoerd, die eene uitgaaf vorderden van f 6786. Bij de stormen in Januarij eu Februarij ontstond aan de zeewering belangrijke schade. Aan den Molgerdijk werd in vier vakken, te zamen over eene lengte van 150 M., het paalwerk weggeslagen, beoosten den Bierdijk twee vakken te zamen lang 35 M., aan den Bierdijk een vak lang 21 M. en aan den Marskedijk een vak lang 22 M. Meerdere schade werd nog op onderscheidene punten aan gebragt, zoodat eene som van f 30,888 noodig was tot herstel. Volgens de aan den oever gedane waarnemingen was de gemiddelde hoogte van den vloed 0.241 M. boven volzee; die van de eb 0.561 onder volzee, zoodat het gemiddeld verval was 0.802 M. De zoogenaamde Stonteldijk is verhoogd en met een nieuw vak steenglooijing verzwaard. De bestaande steenglooijing is tevens ver beterd. Bovendien is de dijk aan de westzijde van het eiland tusschen Lutjelund en het Schuithoornder hoofd verzwaard en de steenglooijing herzet en verhoogd. Beide werken zijn gezamenlijk aanbesteed voor f 25,900. Voor onderhoud en herstelling van den zeedijk aan den polder Waard-Nieuwland werd f 3390 uitgegeven. De werken tot verbetering van de Hondsbosschc zeewering zijn thans voltooid; de in 1872 begonnen reconstructie dezer zeewering is afgeloopen. In het geheel heeft dit werk eene uitgaaf gevorderd van f 2,138,900. Het onderhoud der zeewering heeft in 1877 eene som van f 84,000 gekost. De voormalige provinciale zeewering te Petten was over de jaren 1875, 1876 en 1877 in onderhoud aanbesteed voor f 5050 per jaar. Zij verkeert in goeden staat. Ook de zeewering benoorden Petten verkeert in gunstigen toestand. Voor den tijd van 3 jaren is het onderhoud aanbesteed voor de som van f 3440 per jaar. Buitengewone werken zijn in 1877 niet uitgevoerd. l)e Heldersche zeewering was over 1875, 1876 en 1877 in onder houd aanbesteed voor f 7624 per jaar. In 1877 werd van de steen glooijing verzet 3007 M2, en 169 M2 gestorte berm in gezel werk veran derd. Deze zeewering verkeert in goeden staat. Blijkens de in 1877 gedane peilingen, is de onderzeesche oever een weinig in diepte veranderd. Op enkele punten werd echter eene groote hoeveelheid stortsteen gevorderd. {Wordt vervolgd Stoomsnelpersdruk van A. A. Bakker Cz., Nicuwediep.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche en Nieuwedieper Courant | 1878 | | pagina 4