TWEE MAAL PER DAG VAN VLISSINGEN NAAR LONDEN. Ruime kem SINT-HICOLAAS-CADEADI. Stoomvaart-Maatschappij „ZEELAND," Ro.kk.Ddel J. G. DE BUISONJË ZOON. 12 uur 10 's middags en 10 unr 10 's avonds. Koninklijke Nederlandsche POST. Deze UITBREEDIN G van den Dienst is aangevangen op 1 JUNI. Zeldzaam MOOIE Stoomschepen. SNELLE, VEILIGE Vaart, Op Dagbooten Fransche Restauratie. M A R I N E. Openbare Aanbesteding Levering van Vleesch en Vet. Koster's Kleinen Winkel te Schagen. KachelsKachels N.B. Buskruit Crêpée N". 1 en Hagel, WtT alsmede ENBELSCHE VERHARDE HAGEL, "91 Openbare Verkooping Tandarts BIERSTEKER, Damrak 62, Amsterdam, is eiken Woensdag van 9-3 uur te consulteeren Kerk- gracht 338, te Helder. WIJNHANDEL W. JAGER GERLINGS, Keizerstraat, uabij 't Heldersche Kanaal. J. E. DE JONGH, Agent. bij de Directie der Marine te Willemsoord, op DONDERDAG dei» 1 DECEMBER 1887, des voor middags ten 11 ure, van: Bestek N°. 1. 4000 Kg. gekookte Lijnolie. Bestek 2. 7000 Machineolie, plantaardige. Bestek N°. 3. 400 Minerale-olie, cylinder en 5000 Idem voor krukpennen. De bestekken, die niet verkrijgbaar worden gesteld, liggen ter lezing aan het Departement van Marine, ter Griffie van de Directiën der Marine te Amsterdam, Willemsoord en Bellevoetsluis en van de Provinciale Besturen van Noord- Brabant, Gelderland, Friesland, Overijsel en Limburgalsmede ter Secretarie van de Gemeentebesturen van Rotterdam en Dordrecht. De inschrijvings-biljetten, ingericht volgens artikel 5 der Algemeene Voorwaarden, behoorende bij de bestekken van aanbesteding van goederen en materialen ten behoeve van 's Rijks Marine, vastgesteld bij beschikking van den 2 Februari 1886, N°. 63, zullen, voor ieder bestek afzonderlijk, moeten worden ingeleverd ter Griffie dezer Directie vóór of op het tijdstip der aanbesteding. Willemsoord, 24 November 1887. De Schout-bij-nacht, Directeur en Commandant der Marine, J. B. A. DE J. DE JONG. De Garnizoens-Voedings-Commissie zal, op VRIJDAG den a^en DECEMBER 1887, des middags te 12 uur, ten Bureele van den Garnizoens-Commandant, onder nadere goedkeuring van den Minister van Oorlog, in het openbaar aanbesteden de levering van VLEESCH en VET, voor het tijdvak van den la,cn Januari tot en met den 318ten December 1888. De algemeene voorwaarden van aanbestedin, en levering, welke gewijzigd zijn, liggen ter lezing ten bureele voornoemd, van af den 18den November tot op het uur der aanbesteding, van des morgens 10 tot des namiddags ten 2 uur. Helder, den 15den November 1887. De Majoor, Voorzitter, H. J. G. BENSCHOP. De lste Luit.-Kwartiermeester, Secretaris, J. M. VAN BAAK. II Voor SINT-NICOLAASCADEAUX ►ontvangen zeer nette verpakkingen diverse SIGAREN, in alle prijzen, bij A. B. Weber, den Helder. Dépot van C. J B0ELE ZOON. Berlolit uit Vul-regulateurkachels met schutroosters, geheel nieuwe constructie. Deze Kachels branden 24 uren en langer, zonder bijgevuld te worden. Voorts: Gegoten Fornuiskachels, Haarden, gelakte en ongelakte Kolom-, Pot-, Vaas- en Nummer- kachels, Kolen- en Turfbakken, Poken, Tangen en Haardstellen, Koper- en IJzergewicht, beste Bascules met beugel en schuifgewicht, Graan- en Steenkolenmaten, Stalkettingen, Stallampen en Lantaarns, eerste soort Koe- en Paarden- scharen, Thermometers en Maatglazen. waar men elk beest raeê doodschiet, al heeft het een huid als een olifant. A. KOSTER, Schagen. te SOll£ig©Hin het Hotel ,,'t Centrum", op DONDERDAGEN 15 DECEMBER 1887 bij opbod, en DECEMBER bij afslag, telkens 's morgens elf uur, ten overstaan van den te Alkmaar gevestigden Notaris HENDRIK JAN DE LANGE, van: DE KAPITALE -.Boerenplaats ANNAHOEVE, bestaande in: Hiiisui.iiiswoniug, Boet. Erf, Tain en uitmuntend W c i 1 a ii <1, te Zijpe, a/d Westzijde van de Grootesloot, nabij de Schagerbrug, groot 32 hectaren, 70 aren, 10 centiaren, nagelaten door Mejuffr. de Wed. J. VAN BEUSEKOM en te aanvaarden het Land Kersttijd 1887, de Gebouwen 1 Mei 1888. Deze plaats was tot dusver in huur bij A. BAKKER, voor f 1 100 's ja ars. Inlichtingen verkrijgbaar ten kantore van de firma DE LANGE DE MORAAZ te Alkmaar. van (firma S. H. ENSCHEDÉ) te HAARLEM. Depót te Helder: Het mesten van kalveren. In een Duitsch vak blad, dat zich voornamelijk op het gebied van zuivelbereiding en veeteelt beweegt, vindt de ffPr. O. en Zw. Crt." het volgende over het gebruik van afgeroomde melk voor het mesten van kalveren. Het mesten van kalveren eischt, wanneer men er werke lijk het meest mogelijke voordeel mede beoogt, een zoo groote mate van oplettendheid dat men het op grootere bedrijven bezwaarlijk kan ondernemen. Elk dier moet afzonderlijk behandeld worden, zoodat deze tak van bedrijf alleen goed kan gedreven worden op kleinere boerderijen waar om zoo te zeggen de boer of de boerin zelf alles in de hand neemt en op alles een oogje houdt. De zorg, voor het mesten van kalveren vereischt, kan men moeilijk van dienstboden of vreemden verwachten, tenzij deze er bijzondere liefhebberij voor mochten koesteren; juist daarom zal men er op kleinere bedrijven gewoonlijk beter resultaten van zien dan op de grootere. Men kan de te mesten kalveren zoowel afgeroomde zoete melk geven als zure dikke melk. Bij gebruik van gelijke hoeveelheden en wanneer aan de zoete melk evenveel vet ontnomen is als bij de zure dikke melk gemist wordt, en daarbij in beide gevallen bij de voedering gelijke zorg aan de kalveren besteed wordt zal men van de afge roomde zoete melk steeds een gunstiger resultaat verkrijgen dan van de zure. Niet alleen omdat door de zoete melk de vleescbgroei bij bet kalf voorspoediger is, maar ook omdat de kwaliteit van het vleesch beter wordt. Yan best kalfsvleesch wordt geëischt, dat het wit gekleurd is, omdat het dan tegelijk zachter is; wanneer nu het kalf met zure melk gemest wordt, krijgt het vleesch een rooden tint. Deze methode is dus slechts dan raadzaam, wanneer de plaatselijke verhoudingen het moeilijk maken, met zoete melk te mesten. Vóór alles moet men echter zorgen dat aan het kalf geen zoogenaamde blauwe melk, d. i. melk die reeds duide lijk zuur wordt, maar niet geronnen is, gegeven wordt. Zoodanige melk is proefondervindelijk gebleken schadelijk te zijn; zij veroorzaakt bij het kalf diarrhie en al sterft het dier daaraan niet, van vetmesten kan dan toch geen sprake meer zijn. Bij het gebruik van afgeroomde melk moet dus in de eerste plaats op den toestand dier melk gelet worden. Wil j men aan de kalveren zoete melk geven, dan moet men, j ook al is de melk bij het afroomen volkomen zoet, alles vermijden wat ook maar in het geringste tot een zuur j worden der melk zou kunnen bijdragen. De melk moet niet op een te warme plaats bewaard worden; het vertrek moet vrij zijn van alle miasmen; de vaten, waarin de melk bewaard wordt, moeten even rein behandeld worden als alle andere voor de melkerij benoodigde gereedschappen. Is men er niet zeker van dat men elk spoor van zuur van de melk verre zal kunnen houden, dan is het beier van het begin af een minder groot voordeel voor lief te nemen en hetzij de kalveren met dikke melk te mesten, hetzij de afgeroomde melk op andere wijze te gebruiken. Wanneer het kalf zijn natuurlijke neiging volgt zuigt het bij de moederkoede melk die het dan opneemt heeft een temperatuur van 35 38 graden Celsius. Daaruit volgt dat ook de melk die men het kalf te drinken geeft dezen warmtegraad hebben moet. De afgeroomde melk is echter meestal koeler; wil men dus met de natuur reke ning houden dan dient de melk voor het gebruik tot de bovengenoemde temperatuur te worden verwarmd. Hoogst noodig is het daarbij op te letten dat de dieren de melk niet te warm krijgen, want heeft zij een temperatuur van meer dan 38 graden dan doet zij het kalf meer schade dan al te koele melkde dieren krijgen buikloop en de werking van de maag verslapt. Aan de kalveren die in den stal zelf geboren zijn, geeft men eerst de biest; wil men kalveren koopen dan doet men dat het doelmatigst als zij eenige dagen oud zijn en geeft men ze in de eerste 68 dagen na de geboorte gewone melk. Later gaat men langzamerhand tot de afgeroomde melk over. Wil het mesten van kalveren voordeel afwerpen, dan dient men in de eerste plaats een goeden stal te hebben. Nog meer dan de oudere dieren, die van zelf bedaarder zijn, hebben de jongen, als zij gemest worden, kalmte noodig. De stal moet, indien het mogelijk is, zoodanig ingericht zijn, dat zij van alles kan worden afgesloten. Een lichte stal is niet zoo goed als een eenigszins donkere wat trou wens reeds een oude regel is bij het mesten van varkens. Elk kalf moet een afzonderlijke ligplaats hebben, en het tusschenschot, dat het dier van zijn buurman scheidt, moet zoo hoog zijn, dat de dieren elkaar niet zien en niet met elkaar spelen kunnen. Dit is noodig om ze rustig te houden. Het is voldoende wanneer het kalf op zijn plaats goed kan staan; de schotten mogen niet zoo wijd van elka&r staan, dat het dier zich op zijn plaats zou kunnen omwenden. Voor middelmatig groote kalveren behoeft elk hok niet langer te zijn dan 1.5 meter, bij een breedte van 0.5 meter en met tusschenschotten van niet hooger dan 1 meter. Om de ligplaats zoo droog mogelijk te houden, is het zeer raadzaam, den vloer van den stal zoodanig in te richten, dat de vloeibare afval en mest door gaten van 3 4 centimeter doorsnede onder den vloer kan wegloopen. Even nuttig is het, dat in den stal een gelijkmatige temperatuur van 1520 graden Celsius heerschtevenwel dient men tegelijk te zorgen voor voldoende luchtverver- sching, waarvoor het meest aan te raden is een ventilatie van beneden naar boven. Vooral moeten de dieren niet aan tocht zijn blootgesteld. Over 't algemeen is 't voldoende, de kalveren driemaal daags van melk te voorzien, Volstrekt noodig is het echter ook hier weder, de drinkens-uren regelmatig te verdeelen en zich stipt aan die uren te houden. Hoe noodig dit is, bewijst het ongeduld der kalveren, wanneer het voedings uur nadert. Houdt men niet nauwkeurig aan de gewone uren vast, dan drinken de kalveren te veel en te haastig, waardoor zij zich ziekten op den hals halen, die dikwijls hun dood tengevolge hebben of hen ongeschikt maken voor verdere mesting. Voor de hoeveelheid melk, die men een kalf geven moet, is geen vaste regel aan te geven; het best kan men die hoeveelheid die voor elk kalf misschien verschillen zal afleiden uit de wijze waarop de dieren zich gedragen na het voederen. Gaan zij rustig liggen, dan hebben zij genoeg gehad; blijven zij echter nog een poosje onrustig, dan dient men hun een volgende keer meer te geven. In den eersten tijd voorziet men hen liever te schraal dan te ruim van melk. De hoeveelheid melk die een kalf drinkt, wisselt natuur lijk af naar den ouderdom van het dier, en staat ook in verband met de kwaliteit der melk. Gewoonlijk is het niet doelmatig, een kalf, dat gemest wordt, behalve met melk nog met ander voedsel, b. v. lijnkoeken, meel, brood, enz. te voeden. Niet alleen dat het vleesch dan van minder kwaliteit wordt het verliest dan zijn witte kleur en de eigenschappen van zuiver melkvleesch maar ook lijden de kalveren daardoor meer aan storingen in de spijsver- teering. Bij kalveren, die tot aanfokking moeten dienen, is het juist omgekeerd, want deze moeten zich ander voedsel gewennen en bij hen behoeft ook op de kwaliteit van het vleesch niet te worden gelet. Er worden in Engeland maatschappijen opgericht voor allerlei vreemdsoortige doeleinden, doch in Amerika stjekt men dit nog veel verder uit. Te San Francisco bijv. bestaat eene Maatschappij die voor een gering bedrag per week kantoren voorziet van schoone handdoeken en zeep. De „Chicago Sidewalk Association" maakt jaarlijk- sche contracten met winkeliers en eigenaars van groote huizen in het drukste gedeelte der stad om de trottoirs het geheele jaar door schoon te houden. Eene andere Maatschappij houdt zich bezig met het vangen van ratten en heeft zulk eene groote connectie, dat hare wagens in elk deel der stad gezien worden. Snelpersdruk van A. A. Bakker Cz., Nieuwediep.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche en Nieuwedieper Courant | 1887 | | pagina 4