TWEE MAAL PER DAG VAN VLISSINGEN NAAR LONDEN.
Ruime kem SINT-HICOLAAS-CADEADI.
Stoomvaart-Maatschappij „ZEELAND,"
Ro.kk.Ddel J. G. DE BUISONJË ZOON.
12 uur 10 's middags en 10 unr 10 's avonds.
Koninklijke Nederlandsche POST.
Deze UITBREEDIN G van den Dienst is aangevangen op 1 JUNI. Zeldzaam
MOOIE Stoomschepen. SNELLE, VEILIGE Vaart, Op Dagbooten Fransche Restauratie.
M A R I N E.
Openbare Aanbesteding
Levering van Vleesch en Vet.
Koster's Kleinen Winkel te Schagen.
KachelsKachels
N.B. Buskruit Crêpée N". 1 en Hagel,
WtT alsmede ENBELSCHE VERHARDE HAGEL, "91
Openbare Verkooping
Tandarts BIERSTEKER,
Damrak 62, Amsterdam,
is eiken Woensdag van 9-3
uur te consulteeren Kerk-
gracht 338, te Helder.
WIJNHANDEL
W. JAGER GERLINGS,
Keizerstraat, uabij 't Heldersche Kanaal.
J. E. DE JONGH, Agent.
bij de Directie der Marine te Willemsoord, op
DONDERDAG dei» 1 DECEMBER 1887, des voor
middags ten 11 ure, van:
Bestek N°. 1.
4000 Kg. gekookte Lijnolie.
Bestek 2.
7000 Machineolie, plantaardige.
Bestek N°. 3.
400 Minerale-olie, cylinder en
5000 Idem voor krukpennen.
De bestekken, die niet verkrijgbaar worden gesteld, liggen
ter lezing aan het Departement van Marine, ter Griffie van
de Directiën der Marine te Amsterdam, Willemsoord en
Bellevoetsluis en van de Provinciale Besturen van Noord-
Brabant, Gelderland, Friesland, Overijsel en Limburgalsmede
ter Secretarie van de Gemeentebesturen van Rotterdam en
Dordrecht.
De inschrijvings-biljetten, ingericht volgens artikel 5 der
Algemeene Voorwaarden, behoorende bij de bestekken van
aanbesteding van goederen en materialen ten behoeve van
's Rijks Marine, vastgesteld bij beschikking van den
2 Februari 1886, N°. 63, zullen, voor ieder bestek
afzonderlijk, moeten worden ingeleverd ter Griffie dezer
Directie vóór of op het tijdstip der aanbesteding.
Willemsoord, 24 November 1887.
De Schout-bij-nacht,
Directeur en Commandant der Marine,
J. B. A. DE J. DE JONG.
De Garnizoens-Voedings-Commissie zal, op VRIJDAG
den a^en DECEMBER 1887, des middags te 12 uur, ten
Bureele van den Garnizoens-Commandant, onder nadere
goedkeuring van den Minister van Oorlog, in het openbaar
aanbesteden
de levering van VLEESCH en VET, voor
het tijdvak van den la,cn Januari tot
en met den 318ten December 1888.
De algemeene voorwaarden van aanbestedin,
en levering, welke gewijzigd zijn, liggen ter lezing
ten bureele voornoemd, van af den 18den November tot op
het uur der aanbesteding, van des morgens 10 tot des
namiddags ten 2 uur.
Helder, den 15den November 1887.
De Majoor, Voorzitter,
H. J. G. BENSCHOP.
De lste Luit.-Kwartiermeester, Secretaris,
J. M. VAN BAAK.
II
Voor SINT-NICOLAASCADEAUX
►ontvangen zeer nette verpakkingen
diverse SIGAREN, in alle prijzen,
bij A. B. Weber, den Helder.
Dépot van C. J B0ELE ZOON.
Berlolit uit
Vul-regulateurkachels met schutroosters,
geheel nieuwe constructie.
Deze Kachels branden 24 uren en langer, zonder bijgevuld
te worden. Voorts:
Gegoten Fornuiskachels, Haarden, gelakte
en ongelakte Kolom-, Pot-, Vaas- en Nummer-
kachels, Kolen- en Turfbakken, Poken, Tangen
en Haardstellen, Koper- en IJzergewicht, beste
Bascules met beugel en schuifgewicht, Graan-
en Steenkolenmaten, Stalkettingen, Stallampen
en Lantaarns, eerste soort Koe- en Paarden-
scharen, Thermometers en Maatglazen.
waar men elk beest raeê doodschiet, al heeft het een huid
als een olifant.
A. KOSTER, Schagen.
te SOll£ig©Hin het Hotel ,,'t Centrum", op
DONDERDAGEN 15 DECEMBER 1887 bij opbod,
en DECEMBER bij afslag, telkens 's morgens
elf uur, ten overstaan van den te Alkmaar
gevestigden Notaris HENDRIK JAN DE LANGE, van:
DE KAPITALE
-.Boerenplaats
ANNAHOEVE,
bestaande in: Hiiisui.iiiswoniug, Boet. Erf, Tain en
uitmuntend W c i 1 a ii <1, te Zijpe, a/d Westzijde van de
Grootesloot, nabij de Schagerbrug, groot 32 hectaren, 70 aren,
10 centiaren, nagelaten door Mejuffr. de Wed. J. VAN
BEUSEKOM en te aanvaarden het Land Kersttijd 1887,
de Gebouwen 1 Mei 1888. Deze plaats was tot dusver
in huur bij A. BAKKER, voor f 1 100 's ja ars.
Inlichtingen verkrijgbaar ten kantore van de firma
DE LANGE DE MORAAZ te Alkmaar.
van
(firma S. H. ENSCHEDÉ)
te HAARLEM.
Depót te Helder:
Het mesten van kalveren. In een Duitsch vak
blad, dat zich voornamelijk op het gebied van zuivelbereiding
en veeteelt beweegt, vindt de ffPr. O. en Zw. Crt." het
volgende over het gebruik van afgeroomde melk voor het
mesten van kalveren.
Het mesten van kalveren eischt, wanneer men er werke
lijk het meest mogelijke voordeel mede beoogt, een zoo
groote mate van oplettendheid dat men het op grootere
bedrijven bezwaarlijk kan ondernemen. Elk dier moet
afzonderlijk behandeld worden, zoodat deze tak van bedrijf
alleen goed kan gedreven worden op kleinere boerderijen
waar om zoo te zeggen de boer of de boerin zelf alles in
de hand neemt en op alles een oogje houdt. De zorg,
voor het mesten van kalveren vereischt, kan men moeilijk
van dienstboden of vreemden verwachten, tenzij deze er
bijzondere liefhebberij voor mochten koesteren; juist daarom
zal men er op kleinere bedrijven gewoonlijk beter resultaten
van zien dan op de grootere.
Men kan de te mesten kalveren zoowel afgeroomde zoete
melk geven als zure dikke melk. Bij gebruik van gelijke
hoeveelheden en wanneer aan de zoete melk evenveel
vet ontnomen is als bij de zure dikke melk gemist wordt,
en daarbij in beide gevallen bij de voedering gelijke zorg
aan de kalveren besteed wordt zal men van de afge
roomde zoete melk steeds een gunstiger resultaat verkrijgen
dan van de zure. Niet alleen omdat door de zoete melk
de vleescbgroei bij bet kalf voorspoediger is, maar ook
omdat de kwaliteit van het vleesch beter wordt. Yan best
kalfsvleesch wordt geëischt, dat het wit gekleurd is, omdat
het dan tegelijk zachter is; wanneer nu het kalf met zure
melk gemest wordt, krijgt het vleesch een rooden tint.
Deze methode is dus slechts dan raadzaam, wanneer de
plaatselijke verhoudingen het moeilijk maken, met zoete
melk te mesten.
Vóór alles moet men echter zorgen dat aan het kalf
geen zoogenaamde blauwe melk, d. i. melk die reeds duide
lijk zuur wordt, maar niet geronnen is, gegeven wordt.
Zoodanige melk is proefondervindelijk gebleken schadelijk
te zijn; zij veroorzaakt bij het kalf diarrhie en al sterft
het dier daaraan niet, van vetmesten kan dan toch geen
sprake meer zijn.
Bij het gebruik van afgeroomde melk moet dus in de
eerste plaats op den toestand dier melk gelet worden. Wil j
men aan de kalveren zoete melk geven, dan moet men, j
ook al is de melk bij het afroomen volkomen zoet, alles
vermijden wat ook maar in het geringste tot een zuur j
worden der melk zou kunnen bijdragen. De melk moet
niet op een te warme plaats bewaard worden; het vertrek
moet vrij zijn van alle miasmen; de vaten, waarin de melk
bewaard wordt, moeten even rein behandeld worden als
alle andere voor de melkerij benoodigde gereedschappen. Is
men er niet zeker van dat men elk spoor van zuur van
de melk verre zal kunnen houden, dan is het beier van
het begin af een minder groot voordeel voor lief te nemen
en hetzij de kalveren met dikke melk te mesten, hetzij de
afgeroomde melk op andere wijze te gebruiken.
Wanneer het kalf zijn natuurlijke neiging volgt zuigt
het bij de moederkoede melk die het dan opneemt
heeft een temperatuur van 35 38 graden Celsius. Daaruit
volgt dat ook de melk die men het kalf te drinken geeft
dezen warmtegraad hebben moet. De afgeroomde melk
is echter meestal koeler; wil men dus met de natuur reke
ning houden dan dient de melk voor het gebruik tot de
bovengenoemde temperatuur te worden verwarmd. Hoogst
noodig is het daarbij op te letten dat de dieren de melk
niet te warm krijgen, want heeft zij een temperatuur van
meer dan 38 graden dan doet zij het kalf meer schade
dan al te koele melkde dieren krijgen buikloop en de
werking van de maag verslapt.
Aan de kalveren die in den stal zelf geboren zijn, geeft
men eerst de biest; wil men kalveren koopen dan doet men
dat het doelmatigst als zij eenige dagen oud zijn en geeft
men ze in de eerste 68 dagen na de geboorte gewone
melk. Later gaat men langzamerhand tot de afgeroomde
melk over.
Wil het mesten van kalveren voordeel afwerpen, dan
dient men in de eerste plaats een goeden stal te hebben.
Nog meer dan de oudere dieren, die van zelf bedaarder
zijn, hebben de jongen, als zij gemest worden, kalmte noodig.
De stal moet, indien het mogelijk is, zoodanig ingericht
zijn, dat zij van alles kan worden afgesloten. Een lichte
stal is niet zoo goed als een eenigszins donkere wat trou
wens reeds een oude regel is bij het mesten van varkens.
Elk kalf moet een afzonderlijke ligplaats hebben, en het
tusschenschot, dat het dier van zijn buurman scheidt, moet
zoo hoog zijn, dat de dieren elkaar niet zien en niet met
elkaar spelen kunnen. Dit is noodig om ze rustig te houden.
Het is voldoende wanneer het kalf op zijn plaats goed
kan staan; de schotten mogen niet zoo wijd van elka&r
staan, dat het dier zich op zijn plaats zou kunnen omwenden.
Voor middelmatig groote kalveren behoeft elk hok niet
langer te zijn dan 1.5 meter, bij een breedte van 0.5 meter
en met tusschenschotten van niet hooger dan 1 meter. Om
de ligplaats zoo droog mogelijk te houden, is het zeer
raadzaam, den vloer van den stal zoodanig in te richten,
dat de vloeibare afval en mest door gaten van 3 4
centimeter doorsnede onder den vloer kan wegloopen.
Even nuttig is het, dat in den stal een gelijkmatige
temperatuur van 1520 graden Celsius heerschtevenwel
dient men tegelijk te zorgen voor voldoende luchtverver-
sching, waarvoor het meest aan te raden is een ventilatie
van beneden naar boven. Vooral moeten de dieren niet
aan tocht zijn blootgesteld.
Over 't algemeen is 't voldoende, de kalveren driemaal
daags van melk te voorzien, Volstrekt noodig is het echter
ook hier weder, de drinkens-uren regelmatig te verdeelen
en zich stipt aan die uren te houden. Hoe noodig dit is,
bewijst het ongeduld der kalveren, wanneer het voedings
uur nadert. Houdt men niet nauwkeurig aan de gewone
uren vast, dan drinken de kalveren te veel en te haastig,
waardoor zij zich ziekten op den hals halen, die dikwijls
hun dood tengevolge hebben of hen ongeschikt maken voor
verdere mesting.
Voor de hoeveelheid melk, die men een kalf geven moet,
is geen vaste regel aan te geven; het best kan men die
hoeveelheid die voor elk kalf misschien verschillen zal
afleiden uit de wijze waarop de dieren zich gedragen na
het voederen. Gaan zij rustig liggen, dan hebben zij genoeg
gehad; blijven zij echter nog een poosje onrustig, dan
dient men hun een volgende keer meer te geven. In den
eersten tijd voorziet men hen liever te schraal dan te ruim
van melk.
De hoeveelheid melk die een kalf drinkt, wisselt natuur
lijk af naar den ouderdom van het dier, en staat ook in
verband met de kwaliteit der melk. Gewoonlijk is het niet
doelmatig, een kalf, dat gemest wordt, behalve met melk
nog met ander voedsel, b. v. lijnkoeken, meel, brood, enz.
te voeden. Niet alleen dat het vleesch dan van minder
kwaliteit wordt het verliest dan zijn witte kleur en de
eigenschappen van zuiver melkvleesch maar ook lijden
de kalveren daardoor meer aan storingen in de spijsver-
teering. Bij kalveren, die tot aanfokking moeten dienen,
is het juist omgekeerd, want deze moeten zich ander
voedsel gewennen en bij hen behoeft ook op de kwaliteit
van het vleesch niet te worden gelet.
Er worden in Engeland maatschappijen opgericht
voor allerlei vreemdsoortige doeleinden, doch in Amerika
stjekt men dit nog veel verder uit. Te San Francisco
bijv. bestaat eene Maatschappij die voor een gering bedrag
per week kantoren voorziet van schoone handdoeken en
zeep. De „Chicago Sidewalk Association" maakt jaarlijk-
sche contracten met winkeliers en eigenaars van groote
huizen in het drukste gedeelte der stad om de trottoirs
het geheele jaar door schoon te houden. Eene andere
Maatschappij houdt zich bezig met het vangen van ratten
en heeft zulk eene groote connectie, dat hare wagens in
elk deel der stad gezien worden.
Snelpersdruk van A. A. Bakker Cz., Nieuwediep.