Wat nu gedaan? Parijse modisten toonden eerste hoedjes voor herfst en winter Variaties met bladgroenten door V/i'm Kmpjcbeep en Roo$ DUBBELTJESKOKER DE REUKGERANIUM oman KLEINE MODELLEN IN LEVENDIGE KLEUREN ALS DE SUIKERLEPEL UITSCHIET EN DE ZOUTSCHEP TE ROYAAL IS Wonderkleurpasta Reisapotheek De geliefde broche van koningin Elizabeth „Betalen met gepast geld „Culinaria" in de RAI In een tijd, waarin velen nog aan vacam tie, zonnebaden en fietstochtjes denken en iedereen alsnog goede verwachtingen koes> tert omtrent de vergevorderde, doch niet voorbije zomer, toonden de Parijse modis' ten reeds de eerste herfsten wintercollec: ties. Maandenlang werd daar gefantaseerd en gezwoegd aan scheppingen, welke de twee komende jaargetijden onze hoofden zullen tooien. Alhoewel alle collecties nog niet getoond zijn, hebben we toch kunnen constateren, dat de verschillende ontwerpsters haar eigen stijl naar voren trachtten te brengen. De nieuwe hoedjes hebben veel met elkaar gemeen en zijn over het algemeen klein. Ze vallen tot in de nek en laten het voorhoofd vrij. De oren worden soms geheel of ge= deeltelijk bedekt. Deze hoeden „uit het ge-- zicht" eisen een extra verzorging van het gelaat. De modelletjes van Gilbert Orcel hebben een gedrapeerde bol, waaraan een kleine of geen rand. De mutsjes met een gladde stijve band, welke het gezicht strak omsluit, flatteren alleen jonge gezichtjes met regelmatige trekken. Naast Orcel brachten, alhoewel onderling geheel verschil lend, ook Marie Christiane en Simone Congé mutsmodelletjes in haar collecties. Marie Christiane vervaardigde molenaarsU mutsjes" van pluche, zijden velours en fluweel, in tinten als wit, blauwgrijs, crème, geel en goudkleur. De creaties van Rose Valois zijn evern eens klein. Bij haar bestaan bol en rand uit één geheel, terwijl ze zeer eenvoudig zijn gecreëerd. In enkele clochedioedjes maakte ze aparte bollen. Groot is haar collectie soepele baretmodellen, waarin ze alleraardigste variaties bracht en die vaak op geestige wijze indeukte en garneerde. Svend ontwierp enkele tamelijk opvallende modellen, diepvallende cloches en geklede zuidwesters. Meer aftrek zullen trouwens de puntige turbans met een ge> drapeerde rand van jersey hebben, welke ook vertegenwoordigd waren. Niet veel zwart, maar des te meer levendige kleuren, waaronder ook een nieuwe lichtrode tint, werden door Svend verwerkt. Al met al is het een verblijdend teken, dat deze herfst en winter het kleine hoedje zal domineren. Vooral wij, bewoonsters der lage landen, waar de wind zo graag een speelbal maakt van grote en niet goed vastzittende hoofddeksels, zijn hiermee gebaat. De klei/te hoed wint het in de prak tijk. Niet alleen voor alle dag, maar ook voor bijzondere gelegenheden kwijt ze zich van haar taak en kleedt, mits goed gekozen, groot en klein, slank en zwaar, jong en oud. Baretmodelletje van Rose Valois. Dit groene velourshoedje doopte zij „Coq de Bruijere" Rose Valois gaf de naam „Bijzance" aan dit vilthoedje, dat met juwelen is gegarneerd. r.W/J'AVVn'/.SW.V.W/.V.VW WAT nu gedaan?" Dat is 'n vraag en tegelijkertijd een klacht, die iedere huisvrouw wel eens over de lippen komt. Zelfs de beste keukenprinses kan het gebeuren, dat een gerecht anders uitvalt, dan de bedoeling was. Dc ene keer schiet de suikerlepel wat uit, de andere keer de zout- schep en een derde maal wil de pudding maar niet stijf worden. Wat dan gedaan? Er zijn zo van die kleine hulp middeltjes, die in deze situaties uitkomst kunnen brengen. Ze kosten doorgaans weinig moeite en is een beetje extra werk niet veel beter dan een mislukt slaatje of een mistroostige, scheefgezakte pudding op tafel? Enkele van die hulpmiddeltjes doen wij u deze keer aan de hand, in de hoop in vele gevallen antwoord te geven op de klassieke vraag: „Wat nu gedaan?" Om met vla te beginnen: het kan wel eens voorkomen dat deze niet zoet genoeg blijkt te zijn- Dan doen wij beter er witte basterdsuiker door te roeren dan kristalsuiker: Basterdsuiker lost namelijk ook in een koude vloeistof op. Is vla of pap te zoet, dan kan men er iets zuurs door doen, bij voorbeeld ci troen of er koffie (stroop) of aan gemengde cacao aan toevoegen. Afgekoelde pudding, die slap is geworden en in elkaar zakt, kun nen wij het beste tot vla omtove ren door ze te kloppen onder toe voeging van extra melk of andere vloeistof. Liever goede vla dan on gezellige pudding! Wij gaan over tot het rijk van vlees en jus- Wanneer het grote gebraden vlees misschien niet voldoende gaar blijkt te zijn, snijd het dan in dikke plakken 'en verwarm deze enkele minuten Sinds kort is er een wonder kleurpasta in de handel gebracht. Deze is speciaal geschikt om ont kleurde schoenen weer op te knap pen. Het is ook een uitstekend middel om kaalgetrapte schoenen, hier denken we vooral aan die, waar zoonlief een paar wedstrijden mee heeft gevoetbald, weer een normaal aanzien te geven. In alle mogelijke kleuren is deze pasta te verkrijgen. Men denke er echter wel aan dat dit geen schoencrême is, en de gebruiksaanwijzing nauw keurig moet worden gevolgd. In een gezin is een huisapotheek onmisbaar. Op vacantie is een apotheekje ook van onschatbare waarde.- Er zijn thans speciale reisapo theken in de handel. Het is een étui, dat iets groter is dan dat van een cigarettendoosje en met grote zorg zijn hierin de verband-arti kelen opgeborgen. Het aardige is echter dat een dergelijk lederen étui niet genaaid is, doch geperst Er zijn ook plastic étuis in de handel gebracht, welke ook niet genaaid zijn. Deze zijn echter aan elkaar gelast. Beide manieren van in elkaar zetten worden volledig door de fabrikant gegarandeerd. in de jus- Wat de jus betreft, die kan soms wel goed vet zijn, maar er te licht en daardoor niet sma kelijk uitzien. In dit geval doet 'n klein beetje koffiestroop wonde ren evenals Engelse saus. een jus- blokje, aroma of tomatenpurée. Na toevoeging van deze hulp middeltjes binden we de jus met maizena. Hebt u daarentegen jus, die wel bruin en smakelijk is, maar te vet voeg er dan geen water aan toe, maar schep de bo venste laag vet er af. Is de jus weer een beetje te donker, dan kan men er een klontje boter of margarine doorroeren en de jus binden met een papje van maizena en melk- Wie aan jus denkt, denkt ook gauw aan aardappelen. Te zóute aardappelen is iets, wat niemand graag eet. Mocht de zoutschep wat erg zijn geweest, dan zou men de aardappels eens voor een keertje tot purée kunnen verwerken, waarin flink wat melk gaat. Natuurlijk gebeurt het ook wel, dat een gerecht te flauw is, bij voorbeeld appelmoes of compote. Een paar druppels citroensap, bes sensap of azijn zullen de smaak dan frisser maken. Sla of slasaus, die daarentegen te zuur is, kan zachter van smaak worden door melk, olie of suiker. En nu we toch bij de sla zijn aangeland: aan mayonnaise, die maar niet dik wil worden, voegen we een lepel heet water toe. (De lepel van te voren even in het hete water houden.) MET soep gebeuren ook nog wel eens ongelukjes. Kerriesoep, die te sterk smaakt, kan verzacht worden met een scheut melk of wat tuinkruiden. Hetzelfde kun nen we ook doen met een kerrie- schoteltje, dat wat scherp is uitge vallen. Vermicelhe of groenten, die in de soep steeds naar bene den zakken, binden we bij met wat aangemengde maizena of aardappelmeel. Mocht de gladde soep te dun lijken, dan kunnen wij ze beter binden met maizena dan met nog meer bloem, omdat mai zena niet hoeft door te koken en minder gauw klontert dan bloem. Ook dunne saus wordt liever bij gebonden met maizena. Wij willen besluiten met cake, maar dan niet met cake, die gaaf en vorstelijk uit de vorm komt. Er is ook wel eens cake, waarvan de korst verbrand is of gedeeltelijk aan de vorm vast plakt. In dit ge val kunnen we de korst er af ras pen of gelijk snijden en de cake bedekken met glazuur of met boter en margarine en daarover chocoladestrooisel. WWWWWWVAV.'WW.VWWWSWW^W^WV.VWWWS^^W^y^Wi'WWWWVWW Naar hartelust kunnen we op het ogenblik genieten van de koste lijke bladgroenten, welke zoveel vitamines en voedingszouten be vatten. .Vervelen zullen deze soor ten niet licht, wanneer ze niet da. gelijks op het menu voorkomen, maar afgewisseld worden met wor teltjes, bloemkool en andere ste vige groenten en wanneer ze niet steeds op dezelfde manier zijn klaargemaakt. Alle bladgroente kan rauw, als sla, gegeten worden. Ook kan men ze gaar smoren in wat boter of margarine of gaarkoken en met een sausje van melk of groentenat of met jus of wat paneermeel af maken. Hoe de groene groenten ook klaargemaakt worden, behandel ze in ieder geval zó, dat de voedings stoffen er niet uit verloren gaan! Dat wil zeggen: de groenten vers gebruiken, dus niet bij voorbeeld een dag te voren kopen; ze zo nodig op een koele, donkere plaats wegzetten, liefst uitgespreid. Kroppen sla kun nen in vochtig papier gewik keld worden; ze kort voor het gebruik schoonmaken, wassen en fijn- snijden; de groenten zonder water opzetten (als u een grote por tie hebt, niet alles tegelijk, zo dat een deel eerst wat kan slinken) en zo kort mogelijk koken! het groentenat niet weg gooien (tenzij het zeer bitter is), maar gebruiken als drank of in soep. De volgende recepten zijn voor vier personen: Spinaziebroodjes 4 sneden oud brood, 1 kg of meer spinazie, zonder zout gekookt en fijngehakt, 1 bijna hard gekookt ei, 100 g ontbijtspek of bacon, boter of margarine. Het spek zachtjes bakken in de koekenpan, totdat de plakjes cro- quant zijn. Ze uit de pan nemen en in het vet (en zo nodig wat bo ter of margarine) de sneden brood aan weerszijden bruin bakken. 8 plakjes spek voor de garnering houden, de overige klein snijden en door de spinazie mengen. Het ei in partjes verdelen. Vlak voor het opdienen de broodjes als volgt opbouwen: de sneden brood bedekken met de hete spinazie, op iedere portie één of meer partjes ei leggen en hier naast twee reepjes spek. Slarolletjes 8 kleine of 4 a 6 dikke kropjes sla, ten minste 8 plakken ham (-worst) of pekelvlees, een melk saus van 3 dl (2 kopjes) melk, 25 g (3 eetlepels) bloem, boter of mar garine, zout (geraspte kaas, pa neermeel). Van de slakropjes een dun schijfje stronk afsnijden. De stronkjes in hun geheel wassen en gaarkoken met aanhangend water. Kooktijd ongeveer 15 minuten. Ze goed laten uitlekken, dikke krop pen overlangs in tweeën snijden. Om iedere krop een plak ham (-worst) of pekelvlees rollen en de kropjes met de goede kant naar boven in een vuurvaste schaal of pan leggen. De saus er over en er tussen schenken (desgewenst ge raspte kaas en gebakken paneer meel er over strooien) en de scho tel nog even door en door warm laten worden. Men kan het ge recht ook in de oven een bruin korstje geven. Gesmoorde pittige andijvie 1 kg andijvie, 40 g of meer boter of margarine, aroma of jus of Engelse saus. De andijvie wassen en snijden; ook de stronk gebruiken. De boter of margarine lichtbruin laten wor den in een grote pan. De groente hierbij doen, omscheppen en in het vet zachtjes smoren. Een scheutje aroma, jus of Engelse saus toevoe. gen en de groente gaar stoven. In plaats van met Engelse saus kan gesmoorde andijvie ook be reid worden met kerrie, tomaten ketchup of gefruit knoflook. Schotel van aardappelpurée, witte bonen en postelein 250 g (2 kopjes) witte bonen, 1 kg aardappelen, ongeveer 3 dl melk, 114 kg postelein, boter of margarine, zout. De bonen een nacht weken in ruim water en ze hierin gaarko ken. De aardappelen gaarkoken, stampen en vermengen met de ge kookte melk tot purée. Deze op smaak afmaken met boter of mar garine, zout en desgewenst noot muskaat. De postelein wassen, grof snijden en met aanhangend water gaar koken. De groente laten uit lekken en op smaak afmaken. Beurtelings lagen purée, witte bonen en postelein in een schaal overdoen met purée als bovenste NIEUWE BROMMERS Je hoeft niet te vragen, wat ik met die nieuwe brommers bedoel. Raad je het? Bromfietsen, juist. Dat zijn grote bromvliegen langs de weg. Ineens komen ze er aan schieten en opzij astublieft, anders komen er ongelukken van. Lees de krant er maar eens op na. Ze slingeren door het ver keer, ze kruisen je op het fietspad, ze puffen en grommen je de angst op het lijf. En net als lastige bromvliegen vermenigvuldigen ze zich met de dag. Iedereen wil een bromfiets hebben, tot opa en oma toe. Jongens en meisjes, die brommen en pruttelen, zijn ook van die bromvliegen langs de weg. Ze rij den tegen anderen op, omdat ze hun eigen wegge tje willen gaan, omdat ze niet voor een ander opzij willen. Ze komen met een vervaarlijk bromgeluid op je aanrennen, ze stoten er een paar lelijke knal len uit, scheldwoorden of nog erger, en neem dan de benen maar, anders steken ze je nog venijnig ook. BEN IK EEN BROMVLIEG? vragen we nog eens in Augustus. Komen er nog veel nieuwe brommers bij? Dan wordt het er niet gezelliger op. Weg met alle bromvliegen en blijf op een afstand'. er 'n nieuwe katholieke kerk bij gekomen. Laatst was er 'n bak ker in Nederland, en die had in het water, waar mee hij brood bakte, wa tervlooien zitten! Lekker is dat! Visjes houden er wel van, van die water vlooien! Brrr! Hupsakee! Weg er mee, met die watervlooien! De Lassoman groet jullie! In Engeland hebben ze Nederlandse tomaten ge geten. Nu willen ze er een poosje geen hebben. Dom hoor! In Driebergen-Rijsenburg is het grootste openlucht toneel van ons land, klei ne vrienden! Daar kun nen we met z'n allen best in! En dan gaat het paard van de Lassoman er in draven! Dat zal leuk zijn! Komt allen! Van 'n Duits schip is pas geleden de kapitein verdwenen. De Lassoman kent een vogel, en als die slaapt, dan kun je hem zo op pakken en dan wordt hij niet eens wakker. Die vo gel heet: kikvorsmuilvo- gel. Hij komt uit Austra lië. En in Breda is 'n groot hippisch festijn geweest. Dat is een feest met paar denspelen! De Lassoman rende ook mee op zijn paard! Hij heeft het ge wonnen! Dank je wel, al lemaal!! Het vliegen in Europa wordt volgend jaar goed koper! Het paardrijden blijft altijd even goed koop! Op Ameland komt een vliegveld, kleine vrien den! In Nederland wonen meer dan 10.000.000 men' sen. En hebben jullie het gehoord van die gasbui zen in de stad Utrecht? In de stad Groningen is Heb je beet Hengelaars zijn nog al kalm uitgevallen zoals je weet. Eén voorbeeld daarvan zal ik je vertellen. In Parijs zat een henge laar midden .op een brug te hengelen en hield z'n ogen strak op de dobber. Het was oorlogstijd en plotseling stormen de Oostenrijkers de ene kant van de brug op en de Fransen de andere kant. Het veroorzaakte een oor verdovend lawaai van ijzer en schieten. De hengelaar bleef on dertussen onverstoord naar z'n dobber turen. Napoleon zag het en vroeg hem: „Heb je beet?" En de hengelaar ant woordde zonder blikken of blozen: „Hoe wilt u, dat ik beet heb met al dat lawaai, dat u daar op die brug maakt?" Probeer het Hier zie je negen punten staan. Nu moet je eens pro beren, of je ze verbinden kunt met vier rechte lij nen. Maar die vier lijnen moet je in één trek ma ken. Wat is dat: televisie Je hoort tegenwoordig zoveel praten over tele visie. Weet je wel, wat dat nu is? We zullen pro beren om je dat eenvou dig te vertellen. Radio vinden, jullie al heel ge woon. Ze spelen hier of daar muziek. Langs hoge masten wordt die muziek de lucht in geslingerd. Er is een draad, die deze mu- ziektrillingen weer op vangt. Dan worden ze overgebracht naar het radiokastje, waar die tril lingen weer omgezet wor den in muziek. Nu zijn ze zo ver gekomen, dat je niet alleen de muziek kunt horen, maar dat je het orkest, dat de muziek speelt, ook nog op een scherm kunt zien. Daar toe dient het televisie toestel. Televisie is een vreemd woord, dat bete kent ver-zien. Het gaat haast net zo als met de radio, waarover ik het net had. Het beeld gaat dus eveneens langs een zeer hoge mast de lucht in, wordt op een draad opgevangen en dan zorgt het televisie-toestel er weer voor, dat het beeld weer opnieuw gevormd' wordt. Er is natuurlijk een groot verschil. Van je radiotoestel weet je, dat je net zo goed Hilversum als een buitenlands sta tion kunt krijgen. Bij de televisie gaat dat niet zo gemakkelijk. Waar zit hem dat in? Kijk, de muziektrillingen van de radio worden over de he le wereld rondgedragen en die volgen ook de krommingen van de aar de. Bij televisie doen de „beeldtrillingen" dat niet. Die blijven altijd in rech te richting gaan. Nu be grijp jij meteen, dat, hoe hoger de zendmast de lucht in steekt, hoe ver der men de uitzendingen kan opvangen. Je zou het het best kunnen vergelij ken met een heel hoge to ren. Als je daar boven op staat, kun je niet verder kijken dan de horizon gaat. Je kunt nu eenmaal niet zien met „een boog je" zal ik maar zeggen. Als je nu de ontvangan- tenne heel hoog maakt, heb je ook meer kans een „ver" beeld te pakken te krijgen. Zo hebben ze al ballonnen met een lange kabel opgelaten om heel hoog de trillingen op een draad op te vangen. Er is nog weinig afwisseling bij de televisie, omdat de ontvangers van één zen der afhangen. De wijdte, die de uitzendingen kun nen overspannen, zijn nog te klein. Ik hoop, dat je er nu iets meer van begre pen hebt. Wie heet er HELENA Flavia Helena was een eenvoudig dienstmeisje en zou nooit gedacht hebben, dat ze nog eens keizerin zbu worden. En dat ge beurde, want een jonge officier Constantius Chlo- rus nam haar tot zijn vrouw. Ze ging met hem mee op alle veldtochten, die het Romeinse leger hield. Ze kreeg een zoon, die later Constantijn de Grote zou heten. Toen haar man keizer gewor den was, liet hij Helena in de steek. Dat was een groot verdriet voor haar, maar ze droeg het als een echte christin. Het bracht haar juist dichter bij Je sus, die gekruisigd en vernederd was. Toen haar zoon Constantijn keizer geworden was, dacht hij aan zijn verstoten moeder terug en maakte haar weer tot keizerin. Maar ze liet zich niet door de pracht van het hof ver blinden. Ze bleef nederig en hielp de armen en zorgde voor de verfraai ing van de kerken. Bijna 80 jaar oud, ging de kei zerin-moeder nog een pel grimstocht houden naar Jeruzalem om de plaatsen van Jesus' sterven en dood te vereren. Kort daarop stierf ze een hei lige dood. Haar feest vie ren we 18 Augustus. Waarheen De pastoor bliksemt met zijn ogen en kijkt de kleine jongens boos aan: Weten jullie, vraagt hij, waar de jongetjes heen gaan, die Zondags bij de collecte in de kerk niets geven? Een stemmetje ant woordt: Jawel, meneer pas toor, naar de bioscoop. Figuurraadsel Oplossing 1. De man kon van zijn 125 sigaren er met zijn puntjes 156 roken. 2. De diernamen van 't prijsraadsel waren: vos, os, schaap, aap, paard, duif, big, geit, tijger, rat, vogel en leeuw. Horizontaal. 1. Medeklinker 2. Deel van een vis 3. Ander woord voor troep 4. Een klimplant 5. Plaatsje bij Am sterdam 6. Grasvlakte 7. Een soort toneel stuk 8. Niet wijd 9. Medeklinker In de middelste rij hokjes moet van bo ven naar benéden de naam ontstaan van een kruipend dier. Soep van bladgroentennat kan men maken door het vocht te binden met aangemengde bloem, met rijst, vermicelli of griesmeel. Het nat kan ook gebruikt worden voor aardappel-, tomaten-, bonen- of erwtensoep. Men voegt er dan naar smaak melk aan toe. Een van de meest geliefde sie raden van koningin Elizabeth is een brillanten broche, welke zij dikwijls op de revers van haar mantel draagt. Deze werd haar op haar 21ste verjaardag aangeboden door de kinderen van Zuid-Rhode- sia. Het sieraad is zuiver gemodel leerd naar de Rhodesische lelie. Drie experts werkten gedurende veertien dagen ongeveer twaalf uur per dag om dit kostbare juweel uit te voeren, dat uit driehonderd in platina gevatte brillanten bestaat. Busreizigers en -reizigsters wor den telkens weer opgeschrikt door het bordje „met gepast geld beta len". Dubbeltjes zijn hierbij altijd de grootste handicap en juist als we denken, dat er nog wel enkele in onze portemonnaie zitten, zijn ze net uitgegeven aan de kruide nier of de slager. Een Amsterdam se firma heeft gepoogd om dit dubbeltjesprobleem op te lossen en wel door een z g. „dubbeltjes koker" in de handel te brengen. Deze koker ziet er uit als een in Wij hebben een plotselinge be- langstelling ontdekt voor een plant, welke stellig niet die aan dacht heeft, waarop zij eigenlijk wel recht heeft. Het is de reukge ranium, ook wel rozeq- of citroen geranium geheten. Op het oog lijkt deze plant niet zo heel veel op haar meer bekende zuster, die bijna in geen enkele vensterbank ontbreekt. Wie echter het blad goed bekijkt, zal wel degelijk de verwantschap bemerken; alleen is het bij de reukgeranium (Pe largonium roseum) nogal sterk in. gesneden. De rose bloemen, welke in de zomer verschijnen, hebben heel weinig om het lijf. Ze ljjken iets op de buisbloempjes van het Klein Kruiskruid, dat langs de we gen overal wordt aangetroffen. Zelfs het blad doet daar wel even aan denken. Die bladeren vormen nu juist de aantrekkelijkheid van de reukgeranium. Bij wrijving ne men wij een sterke geur waar, die volgens sommigen op die van ro zen lijkt, terwijl anderen er iets van de geur van citroenen in me nen te ontdekken. Hoe het ook zij, een feit is, dat het een frisse geur is, waar paar het schijnt de vlie gen nogal hekel aan hebben. Evenals de Pelargonium zonale (dus de „gewone geranium") kan de reukgeranium heel gemakkelijk worden gestekt. Het is daar op 't ogenblik de tijd voor. Met een scherp mesje worden de daarvoor geschikte zij scheuten weggeno men, welke eerst enige tijd blij ven liggen om de snijwond op te laten drogen. De onderste blade ren worden verwijderd (liefst weggesneden, omdat dan de ver wondingen tot een minium be perkt blijven), waarna de stekken in kleine potjes (of meerdere in een grotere pot bijeen) worden gezet, welke met zand zijn gevuld. Wanneer zich voldoende wortels hebben gevormd, worden de jon ge plantjes overgezet in zandige bladaarde, waann zij spoedig zullen uitgroeien lo, ten. 'ke plan- Htn doublé uitgevoerde lipstick, waar van de huls ontbreekt. Inplaats van het rode staafje zit er echter een alledaagse veer in. Zeventien van die kleine ronde geldstukken kunnen de veer geheel naar bené den drukken. De bovenste zit ech ter altijd tegen een inspringend randje van de bodem. Komt de bus of tram plotseling voorrijden dan kan met een handbeweging 'n dubbeltje worden „afgenomen". Deze altijd ten dienste staande koker mits gevuld kan bijna niet vergeten worden, want er is een zeer vernuftig sleutelkettink je aan gemaakt. Met drie „garneringen" worden de dubbeltjeskokers binnenkort in de handel gebracht en wel met het gewenste monogram, met een hoefijzertje of geheel effen. .Voor „betalen met gepast geld" zouden we helemaal onze schou ders op kunnen halen als er ook nog centen- en stuiverkokertjes zouden zijn, doch voorlopig kan dat maar voor de helft. Van 10 tot en met 19 October zal in het R.AI-gebouw te Am sterdam de internationale tentoon stelling „Culinaria" worden ge houden. Het is de bedoeling om zowel vakmensen als het publiek meer inzicht te geven van de ver edeling van de kookkunst. Voor 't eerst in Nederland zal tijdens deze tentoonstelling de „Grand prix gastronomique" in goud, zilver en brons worden uitgereikt voor de hoogste culinaire kennis. De orga niserende vereniging is de „Acade mie internationale de chefs de cuisine".

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuw Noordhollandsch Dagblad : voor Alkmaar en omgeving | 1952 | | pagina 4