Wat nu gedaan?
Parijse modisten toonden eerste hoedjes voor
herfst en winter
Variaties met bladgroenten
door V/i'm Kmpjcbeep en Roo$
DUBBELTJESKOKER
DE REUKGERANIUM
oman
KLEINE MODELLEN IN
LEVENDIGE KLEUREN
ALS DE SUIKERLEPEL UITSCHIET
EN DE ZOUTSCHEP TE ROYAAL IS
Wonderkleurpasta
Reisapotheek
De geliefde broche van
koningin Elizabeth
„Betalen met gepast geld
„Culinaria" in de RAI
In een tijd, waarin velen nog aan vacam
tie, zonnebaden en fietstochtjes denken en
iedereen alsnog goede verwachtingen koes>
tert omtrent de vergevorderde, doch niet
voorbije zomer, toonden de Parijse modis'
ten reeds de eerste herfsten wintercollec:
ties. Maandenlang werd daar gefantaseerd
en gezwoegd aan scheppingen, welke de
twee komende jaargetijden onze hoofden
zullen tooien.
Alhoewel alle collecties nog niet getoond
zijn, hebben we toch kunnen constateren,
dat de verschillende ontwerpsters haar
eigen stijl naar voren trachtten te brengen.
De nieuwe hoedjes hebben veel met elkaar
gemeen en zijn over het algemeen klein. Ze
vallen tot in de nek en laten het voorhoofd
vrij. De oren worden soms geheel of ge=
deeltelijk bedekt. Deze hoeden „uit het ge--
zicht" eisen een extra verzorging van het
gelaat.
De modelletjes van Gilbert Orcel hebben een gedrapeerde
bol, waaraan een kleine of geen rand. De mutsjes met een
gladde stijve band, welke het gezicht strak omsluit, flatteren
alleen jonge gezichtjes met regelmatige trekken.
Naast Orcel brachten, alhoewel onderling geheel verschil
lend, ook Marie Christiane en Simone Congé mutsmodelletjes
in haar collecties. Marie Christiane vervaardigde molenaarsU
mutsjes" van pluche, zijden velours en fluweel, in tinten als
wit, blauwgrijs, crème, geel en goudkleur. De creaties van Rose Valois zijn evern
eens klein. Bij haar bestaan bol en rand uit één geheel, terwijl ze zeer eenvoudig
zijn gecreëerd. In enkele clochedioedjes maakte ze aparte bollen. Groot is haar
collectie soepele baretmodellen, waarin ze alleraardigste variaties bracht en die
vaak op geestige wijze indeukte en garneerde.
Svend ontwierp enkele tamelijk opvallende modellen, diepvallende cloches en
geklede zuidwesters. Meer aftrek zullen trouwens de puntige turbans met een ge>
drapeerde rand van jersey hebben, welke ook vertegenwoordigd waren. Niet veel
zwart, maar des te meer levendige kleuren, waaronder ook een nieuwe lichtrode
tint, werden door Svend verwerkt.
Al met al is het een verblijdend teken, dat deze herfst en winter het kleine
hoedje zal domineren. Vooral wij, bewoonsters der lage landen, waar de wind
zo graag een speelbal maakt van
grote en niet goed vastzittende
hoofddeksels, zijn hiermee gebaat.
De klei/te hoed wint het in de prak
tijk. Niet alleen voor alle dag, maar
ook voor bijzondere gelegenheden
kwijt ze zich van haar taak en kleedt,
mits goed gekozen, groot en klein,
slank en zwaar, jong en oud.
Baretmodelletje van
Rose Valois. Dit groene
velourshoedje doopte
zij „Coq de Bruijere"
Rose Valois gaf de
naam „Bijzance" aan
dit vilthoedje, dat met
juwelen is gegarneerd.
r.W/J'AVVn'/.SW.V.W/.V.VW
WAT nu gedaan?" Dat is 'n
vraag en tegelijkertijd een
klacht, die iedere huisvrouw wel
eens over de lippen komt. Zelfs
de beste keukenprinses kan het
gebeuren, dat een gerecht anders
uitvalt, dan de bedoeling was. Dc
ene keer schiet de suikerlepel
wat uit, de andere keer de zout-
schep en een derde maal wil de
pudding maar niet stijf worden.
Wat dan gedaan?
Er zijn zo van die kleine hulp
middeltjes, die in deze situaties
uitkomst kunnen brengen. Ze
kosten doorgaans weinig moeite
en is een beetje extra werk niet
veel beter dan een mislukt slaatje
of een mistroostige, scheefgezakte
pudding op tafel? Enkele van die
hulpmiddeltjes doen wij u deze
keer aan de hand, in de hoop in
vele gevallen antwoord te geven
op de klassieke vraag: „Wat nu
gedaan?"
Om met vla te beginnen: het kan
wel eens voorkomen dat deze niet
zoet genoeg blijkt te zijn- Dan doen
wij beter er witte basterdsuiker
door te roeren dan kristalsuiker:
Basterdsuiker lost namelijk ook in
een koude vloeistof op. Is vla of
pap te zoet, dan kan men er iets
zuurs door doen, bij voorbeeld ci
troen of er koffie (stroop) of aan
gemengde cacao aan toevoegen.
Afgekoelde pudding, die slap is
geworden en in elkaar zakt, kun
nen wij het beste tot vla omtove
ren door ze te kloppen onder toe
voeging van extra melk of andere
vloeistof. Liever goede vla dan on
gezellige pudding!
Wij gaan over tot het rijk van
vlees en jus- Wanneer het
grote gebraden vlees misschien
niet voldoende gaar blijkt te zijn,
snijd het dan in dikke plakken
'en verwarm deze enkele minuten
Sinds kort is er een wonder
kleurpasta in de handel gebracht.
Deze is speciaal geschikt om ont
kleurde schoenen weer op te knap
pen. Het is ook een uitstekend
middel om kaalgetrapte schoenen,
hier denken we vooral aan die,
waar zoonlief een paar wedstrijden
mee heeft gevoetbald, weer een
normaal aanzien te geven. In alle
mogelijke kleuren is deze pasta te
verkrijgen. Men denke er echter
wel aan dat dit geen schoencrême
is, en de gebruiksaanwijzing nauw
keurig moet worden gevolgd.
In een gezin is een huisapotheek
onmisbaar. Op vacantie is een
apotheekje ook van onschatbare
waarde.-
Er zijn thans speciale reisapo
theken in de handel. Het is een
étui, dat iets groter is dan dat van
een cigarettendoosje en met grote
zorg zijn hierin de verband-arti
kelen opgeborgen. Het aardige is
echter dat een dergelijk lederen
étui niet genaaid is, doch geperst
Er zijn ook plastic étuis in de
handel gebracht, welke ook niet
genaaid zijn. Deze zijn echter aan
elkaar gelast. Beide manieren van
in elkaar zetten worden volledig
door de fabrikant gegarandeerd.
in de jus- Wat de jus betreft, die
kan soms wel goed vet zijn, maar
er te licht en daardoor niet sma
kelijk uitzien. In dit geval doet 'n
klein beetje koffiestroop wonde
ren evenals Engelse saus. een jus-
blokje, aroma of tomatenpurée.
Na toevoeging van deze hulp
middeltjes binden we de jus met
maizena. Hebt u daarentegen jus,
die wel bruin en smakelijk is,
maar te vet voeg er dan geen
water aan toe, maar schep de bo
venste laag vet er af. Is de jus
weer een beetje te donker, dan
kan men er een klontje boter of
margarine doorroeren en de jus
binden met een papje van maizena
en melk-
Wie aan jus denkt, denkt ook
gauw aan aardappelen. Te zóute
aardappelen is iets, wat niemand
graag eet. Mocht de zoutschep wat
erg zijn geweest, dan zou men de
aardappels eens voor een keertje
tot purée kunnen verwerken,
waarin flink wat melk gaat.
Natuurlijk gebeurt het ook wel,
dat een gerecht te flauw is, bij
voorbeeld appelmoes of compote.
Een paar druppels citroensap, bes
sensap of azijn zullen de smaak
dan frisser maken. Sla of slasaus,
die daarentegen te zuur is, kan
zachter van smaak worden door
melk, olie of suiker. En nu we
toch bij de sla zijn aangeland: aan
mayonnaise, die maar niet dik wil
worden, voegen we een lepel heet
water toe. (De lepel van te voren
even in het hete water houden.)
MET soep gebeuren ook nog wel
eens ongelukjes. Kerriesoep,
die te sterk smaakt, kan verzacht
worden met een scheut melk of
wat tuinkruiden. Hetzelfde kun
nen we ook doen met een kerrie-
schoteltje, dat wat scherp is uitge
vallen. Vermicelhe of groenten,
die in de soep steeds naar bene
den zakken, binden we bij met
wat aangemengde maizena of
aardappelmeel. Mocht de gladde
soep te dun lijken, dan kunnen wij
ze beter binden met maizena dan
met nog meer bloem, omdat mai
zena niet hoeft door te koken en
minder gauw klontert dan bloem.
Ook dunne saus wordt liever bij
gebonden met maizena.
Wij willen besluiten met cake,
maar dan niet met cake, die gaaf
en vorstelijk uit de vorm komt. Er
is ook wel eens cake, waarvan de
korst verbrand is of gedeeltelijk
aan de vorm vast plakt. In dit ge
val kunnen we de korst er af ras
pen of gelijk snijden en de cake
bedekken met glazuur of met
boter en margarine en daarover
chocoladestrooisel.
WWWWWWVAV.'WW.VWWWSWW^W^WV.VWWWS^^W^y^Wi'WWWWVWW
Naar hartelust kunnen we op het
ogenblik genieten van de koste
lijke bladgroenten, welke zoveel
vitamines en voedingszouten be
vatten. .Vervelen zullen deze soor
ten niet licht, wanneer ze niet da.
gelijks op het menu voorkomen,
maar afgewisseld worden met wor
teltjes, bloemkool en andere ste
vige groenten en wanneer ze niet
steeds op dezelfde manier zijn
klaargemaakt.
Alle bladgroente kan rauw, als
sla, gegeten worden. Ook kan men
ze gaar smoren in wat boter of
margarine of gaarkoken en met
een sausje van melk of groentenat
of met jus of wat paneermeel af
maken.
Hoe de groene groenten ook
klaargemaakt worden, behandel ze
in ieder geval zó, dat de voedings
stoffen er niet uit verloren gaan!
Dat wil zeggen:
de groenten vers gebruiken,
dus niet bij voorbeeld een dag
te voren kopen;
ze zo nodig op een koele,
donkere plaats wegzetten, liefst
uitgespreid. Kroppen sla kun
nen in vochtig papier gewik
keld worden;
ze kort voor het gebruik
schoonmaken, wassen en fijn-
snijden;
de groenten zonder water
opzetten (als u een grote por
tie hebt, niet alles tegelijk, zo
dat een deel eerst wat kan
slinken) en zo kort mogelijk
koken!
het groentenat niet weg
gooien (tenzij het zeer bitter
is), maar gebruiken als drank
of in soep.
De volgende recepten zijn voor
vier personen:
Spinaziebroodjes
4 sneden oud brood, 1 kg of meer
spinazie, zonder zout gekookt en
fijngehakt, 1 bijna hard gekookt ei,
100 g ontbijtspek of bacon, boter
of margarine.
Het spek zachtjes bakken in de
koekenpan, totdat de plakjes cro-
quant zijn. Ze uit de pan nemen
en in het vet (en zo nodig wat bo
ter of margarine) de sneden brood
aan weerszijden bruin bakken. 8
plakjes spek voor de garnering
houden, de overige klein snijden
en door de spinazie mengen. Het
ei in partjes verdelen.
Vlak voor het opdienen de
broodjes als volgt opbouwen: de
sneden brood bedekken met de
hete spinazie, op iedere portie één
of meer partjes ei leggen en hier
naast twee reepjes spek.
Slarolletjes
8 kleine of 4 a 6 dikke kropjes
sla, ten minste 8 plakken ham
(-worst) of pekelvlees, een melk
saus van 3 dl (2 kopjes) melk, 25 g
(3 eetlepels) bloem, boter of mar
garine, zout (geraspte kaas, pa
neermeel).
Van de slakropjes een dun
schijfje stronk afsnijden. De
stronkjes in hun geheel wassen en
gaarkoken met aanhangend water.
Kooktijd ongeveer 15 minuten. Ze
goed laten uitlekken, dikke krop
pen overlangs in tweeën snijden.
Om iedere krop een plak ham
(-worst) of pekelvlees rollen en
de kropjes met de goede kant naar
boven in een vuurvaste schaal of
pan leggen. De saus er over en er
tussen schenken (desgewenst ge
raspte kaas en gebakken paneer
meel er over strooien) en de scho
tel nog even door en door warm
laten worden. Men kan het ge
recht ook in de oven een bruin
korstje geven.
Gesmoorde pittige andijvie
1 kg andijvie, 40 g of meer boter
of margarine, aroma of jus of
Engelse saus.
De andijvie wassen en snijden;
ook de stronk gebruiken. De boter
of margarine lichtbruin laten wor
den in een grote pan. De groente
hierbij doen, omscheppen en in het
vet zachtjes smoren. Een scheutje
aroma, jus of Engelse saus toevoe.
gen en de groente gaar stoven.
In plaats van met Engelse saus
kan gesmoorde andijvie ook be
reid worden met kerrie, tomaten
ketchup of gefruit knoflook.
Schotel van aardappelpurée,
witte bonen en postelein
250 g (2 kopjes) witte bonen,
1 kg aardappelen, ongeveer 3 dl
melk, 114 kg postelein, boter of
margarine, zout.
De bonen een nacht weken in
ruim water en ze hierin gaarko
ken. De aardappelen gaarkoken,
stampen en vermengen met de ge
kookte melk tot purée. Deze op
smaak afmaken met boter of mar
garine, zout en desgewenst noot
muskaat. De postelein wassen, grof
snijden en met aanhangend water
gaar koken. De groente laten uit
lekken en op smaak afmaken.
Beurtelings lagen purée, witte
bonen en postelein in een schaal
overdoen met purée als bovenste
NIEUWE BROMMERS
Je hoeft niet te vragen, wat ik met die nieuwe
brommers bedoel. Raad je het? Bromfietsen, juist.
Dat zijn grote bromvliegen langs de weg. Ineens
komen ze er aan schieten en opzij astublieft, anders
komen er ongelukken van. Lees de krant er
maar eens op na. Ze slingeren door het ver
keer, ze kruisen je op het fietspad, ze puffen en
grommen je de angst op het lijf. En net als lastige
bromvliegen vermenigvuldigen ze zich met de dag.
Iedereen wil een bromfiets hebben, tot opa en oma
toe.
Jongens en meisjes, die brommen en pruttelen,
zijn ook van die bromvliegen langs de weg. Ze rij
den tegen anderen op, omdat ze hun eigen wegge
tje willen gaan, omdat ze niet voor een ander opzij
willen. Ze komen met een vervaarlijk bromgeluid
op je aanrennen, ze stoten er een paar lelijke knal
len uit, scheldwoorden of nog erger, en neem dan
de benen maar, anders steken ze je nog venijnig
ook.
BEN IK EEN BROMVLIEG? vragen we nog eens
in Augustus. Komen er nog veel nieuwe brommers
bij? Dan wordt het er niet gezelliger op. Weg met
alle bromvliegen en blijf op een afstand'.
er 'n nieuwe katholieke
kerk bij gekomen.
Laatst was er 'n bak
ker in Nederland, en die
had in het water, waar
mee hij brood bakte, wa
tervlooien zitten! Lekker
is dat! Visjes houden er
wel van, van die water
vlooien! Brrr!
Hupsakee! Weg er mee,
met die watervlooien! De
Lassoman groet jullie!
In Engeland hebben ze
Nederlandse tomaten ge
geten.
Nu willen ze er een
poosje geen hebben. Dom
hoor!
In Driebergen-Rijsenburg
is het grootste openlucht
toneel van ons land, klei
ne vrienden! Daar kun
nen we met z'n allen best
in! En dan gaat het paard
van de Lassoman er in
draven! Dat zal leuk zijn!
Komt allen!
Van 'n Duits schip is
pas geleden de kapitein
verdwenen.
De Lassoman kent een
vogel, en als die slaapt,
dan kun je hem zo op
pakken en dan wordt hij
niet eens wakker. Die vo
gel heet: kikvorsmuilvo-
gel. Hij komt uit Austra
lië.
En in Breda is 'n groot
hippisch festijn geweest.
Dat is een feest met paar
denspelen! De Lassoman
rende ook mee op zijn
paard! Hij heeft het ge
wonnen! Dank je wel, al
lemaal!!
Het vliegen in Europa
wordt volgend jaar goed
koper! Het paardrijden
blijft altijd even goed
koop!
Op Ameland komt een
vliegveld, kleine vrien
den!
In Nederland wonen
meer dan 10.000.000 men'
sen.
En hebben jullie het
gehoord van die gasbui
zen in de stad Utrecht?
In de stad Groningen is
Heb je beet
Hengelaars zijn nog al
kalm uitgevallen zoals je
weet.
Eén voorbeeld daarvan
zal ik je vertellen.
In Parijs zat een henge
laar midden .op een brug
te hengelen en hield z'n
ogen strak op de dobber.
Het was oorlogstijd en
plotseling stormen de
Oostenrijkers de ene kant
van de brug op en de
Fransen de andere kant.
Het veroorzaakte een oor
verdovend lawaai van
ijzer en schieten.
De hengelaar bleef on
dertussen onverstoord
naar z'n dobber turen.
Napoleon zag het en
vroeg hem: „Heb je beet?"
En de hengelaar ant
woordde zonder blikken
of blozen: „Hoe wilt u, dat
ik beet heb met al dat
lawaai, dat u daar op die
brug maakt?"
Probeer het
Hier zie je negen
punten staan. Nu
moet je eens pro
beren, of je ze verbinden
kunt met vier rechte lij
nen. Maar die vier lijnen
moet je in één trek ma
ken.
Wat is dat:
televisie
Je hoort tegenwoordig
zoveel praten over tele
visie. Weet je wel, wat
dat nu is? We zullen pro
beren om je dat eenvou
dig te vertellen. Radio
vinden, jullie al heel ge
woon. Ze spelen hier of
daar muziek. Langs hoge
masten wordt die muziek
de lucht in geslingerd. Er
is een draad, die deze mu-
ziektrillingen weer op
vangt. Dan worden ze
overgebracht naar het
radiokastje, waar die tril
lingen weer omgezet wor
den in muziek. Nu zijn ze
zo ver gekomen, dat je
niet alleen de muziek
kunt horen, maar dat je
het orkest, dat de muziek
speelt, ook nog op een
scherm kunt zien. Daar
toe dient het televisie
toestel. Televisie is een
vreemd woord, dat bete
kent ver-zien. Het gaat
haast net zo als met de
radio, waarover ik het
net had. Het beeld gaat
dus eveneens langs een
zeer hoge mast de lucht
in, wordt op een draad
opgevangen en dan zorgt
het televisie-toestel er
weer voor, dat het beeld
weer opnieuw gevormd'
wordt. Er is natuurlijk
een groot verschil. Van je
radiotoestel weet je, dat
je net zo goed Hilversum
als een buitenlands sta
tion kunt krijgen. Bij de
televisie gaat dat niet zo
gemakkelijk. Waar zit
hem dat in? Kijk, de
muziektrillingen van de
radio worden over de he
le wereld rondgedragen
en die volgen ook de
krommingen van de aar
de. Bij televisie doen de
„beeldtrillingen" dat niet.
Die blijven altijd in rech
te richting gaan. Nu be
grijp jij meteen, dat, hoe
hoger de zendmast de
lucht in steekt, hoe ver
der men de uitzendingen
kan opvangen. Je zou het
het best kunnen vergelij
ken met een heel hoge to
ren. Als je daar boven op
staat, kun je niet verder
kijken dan de horizon
gaat. Je kunt nu eenmaal
niet zien met „een boog
je" zal ik maar zeggen.
Als je nu de ontvangan-
tenne heel hoog maakt,
heb je ook meer kans een
„ver" beeld te pakken te
krijgen. Zo hebben ze al
ballonnen met een lange
kabel opgelaten om heel
hoog de trillingen op een
draad op te vangen. Er is
nog weinig afwisseling bij
de televisie, omdat de
ontvangers van één zen
der afhangen. De wijdte,
die de uitzendingen kun
nen overspannen, zijn nog
te klein. Ik hoop, dat je er
nu iets meer van begre
pen hebt.
Wie heet er
HELENA
Flavia Helena was een
eenvoudig dienstmeisje en
zou nooit gedacht hebben,
dat ze nog eens keizerin
zbu worden. En dat ge
beurde, want een jonge
officier Constantius Chlo-
rus nam haar tot zijn
vrouw. Ze ging met hem
mee op alle veldtochten,
die het Romeinse leger
hield. Ze kreeg een zoon,
die later Constantijn de
Grote zou heten. Toen
haar man keizer gewor
den was, liet hij Helena
in de steek. Dat was een
groot verdriet voor haar,
maar ze droeg het als een
echte christin. Het bracht
haar juist dichter bij Je
sus, die gekruisigd en
vernederd was. Toen haar
zoon Constantijn keizer
geworden was, dacht hij
aan zijn verstoten moeder
terug en maakte haar
weer tot keizerin. Maar
ze liet zich niet door de
pracht van het hof ver
blinden. Ze bleef nederig
en hielp de armen en
zorgde voor de verfraai
ing van de kerken. Bijna
80 jaar oud, ging de kei
zerin-moeder nog een pel
grimstocht houden naar
Jeruzalem om de plaatsen
van Jesus' sterven en
dood te vereren. Kort
daarop stierf ze een hei
lige dood. Haar feest vie
ren we 18 Augustus.
Waarheen
De pastoor bliksemt
met zijn ogen en kijkt de
kleine jongens boos aan:
Weten jullie, vraagt
hij, waar de jongetjes
heen gaan, die Zondags
bij de collecte in de kerk
niets geven?
Een stemmetje ant
woordt:
Jawel, meneer pas
toor, naar de bioscoop.
Figuurraadsel
Oplossing
1. De man kon van zijn
125 sigaren er met zijn
puntjes 156 roken.
2. De diernamen van 't
prijsraadsel waren: vos,
os, schaap, aap, paard,
duif, big, geit, tijger, rat,
vogel en leeuw.
Horizontaal.
1. Medeklinker
2. Deel van een vis
3. Ander woord voor
troep
4. Een klimplant
5. Plaatsje bij Am
sterdam
6. Grasvlakte
7. Een soort toneel
stuk
8. Niet wijd
9. Medeklinker
In de middelste rij
hokjes moet van bo
ven naar benéden de
naam ontstaan van
een kruipend dier.
Soep van bladgroentennat
kan men maken door het vocht te
binden met aangemengde bloem,
met rijst, vermicelli of griesmeel.
Het nat kan ook gebruikt worden
voor aardappel-, tomaten-, bonen-
of erwtensoep. Men voegt er dan
naar smaak melk aan toe.
Een van de meest geliefde sie
raden van koningin Elizabeth is
een brillanten broche, welke zij
dikwijls op de revers van haar
mantel draagt. Deze werd haar op
haar 21ste verjaardag aangeboden
door de kinderen van Zuid-Rhode-
sia. Het sieraad is zuiver gemodel
leerd naar de Rhodesische lelie.
Drie experts werkten gedurende
veertien dagen ongeveer twaalf uur
per dag om dit kostbare juweel uit
te voeren, dat uit driehonderd in
platina gevatte brillanten bestaat.
Busreizigers en -reizigsters wor
den telkens weer opgeschrikt door
het bordje „met gepast geld beta
len". Dubbeltjes zijn hierbij altijd
de grootste handicap en juist als
we denken, dat er nog wel enkele
in onze portemonnaie zitten, zijn
ze net uitgegeven aan de kruide
nier of de slager. Een Amsterdam
se firma heeft gepoogd om dit
dubbeltjesprobleem op te lossen
en wel door een z g. „dubbeltjes
koker" in de handel te brengen.
Deze koker ziet er uit als een in
Wij hebben een plotselinge be-
langstelling ontdekt voor een
plant, welke stellig niet die aan
dacht heeft, waarop zij eigenlijk
wel recht heeft. Het is de reukge
ranium, ook wel rozeq- of citroen
geranium geheten. Op het oog lijkt
deze plant niet zo heel veel op
haar meer bekende zuster, die
bijna in geen enkele vensterbank
ontbreekt. Wie echter het blad
goed bekijkt, zal wel degelijk de
verwantschap bemerken; alleen
is het bij de reukgeranium (Pe
largonium roseum) nogal sterk in.
gesneden. De rose bloemen, welke
in de zomer verschijnen, hebben
heel weinig om het lijf. Ze ljjken
iets op de buisbloempjes van het
Klein Kruiskruid, dat langs de we
gen overal wordt aangetroffen.
Zelfs het blad doet daar wel even
aan denken. Die bladeren vormen
nu juist de aantrekkelijkheid van
de reukgeranium. Bij wrijving ne
men wij een sterke geur waar, die
volgens sommigen op die van ro
zen lijkt, terwijl anderen er iets
van de geur van citroenen in me
nen te ontdekken. Hoe het ook zij,
een feit is, dat het een frisse geur
is, waar paar het schijnt de vlie
gen nogal hekel aan hebben.
Evenals de Pelargonium zonale
(dus de „gewone geranium") kan
de reukgeranium heel gemakkelijk
worden gestekt. Het is daar op 't
ogenblik de tijd voor. Met een
scherp mesje worden de daarvoor
geschikte zij scheuten weggeno
men, welke eerst enige tijd blij
ven liggen om de snijwond op te
laten drogen. De onderste blade
ren worden verwijderd (liefst
weggesneden, omdat dan de ver
wondingen tot een minium be
perkt blijven), waarna de stekken
in kleine potjes (of meerdere in
een grotere pot bijeen) worden
gezet, welke met zand zijn gevuld.
Wanneer zich voldoende wortels
hebben gevormd, worden de jon
ge plantjes overgezet in zandige
bladaarde, waann zij spoedig
zullen uitgroeien lo,
ten.
'ke
plan-
Htn
doublé uitgevoerde lipstick, waar
van de huls ontbreekt. Inplaats
van het rode staafje zit er echter
een alledaagse veer in. Zeventien
van die kleine ronde geldstukken
kunnen de veer geheel naar bené
den drukken. De bovenste zit ech
ter altijd tegen een inspringend
randje van de bodem. Komt de
bus of tram plotseling voorrijden
dan kan met een handbeweging 'n
dubbeltje worden „afgenomen".
Deze altijd ten dienste staande
koker mits gevuld kan bijna
niet vergeten worden, want er is
een zeer vernuftig sleutelkettink
je aan gemaakt.
Met drie „garneringen" worden
de dubbeltjeskokers binnenkort in
de handel gebracht en wel met het
gewenste monogram, met een
hoefijzertje of geheel effen.
.Voor „betalen met gepast geld"
zouden we helemaal onze schou
ders op kunnen halen als er ook
nog centen- en stuiverkokertjes
zouden zijn, doch voorlopig kan
dat maar voor de helft.
Van 10 tot en met 19 October
zal in het R.AI-gebouw te Am
sterdam de internationale tentoon
stelling „Culinaria" worden ge
houden. Het is de bedoeling om
zowel vakmensen als het publiek
meer inzicht te geven van de ver
edeling van de kookkunst. Voor 't
eerst in Nederland zal tijdens deze
tentoonstelling de „Grand prix
gastronomique" in goud, zilver en
brons worden uitgereikt voor de
hoogste culinaire kennis. De orga
niserende vereniging is de „Acade
mie internationale de chefs de
cuisine".