tafel hangen,niet eten met de ellebogen op de tafel,niet met open mon/d eten,niet smakken,niet slurpen,niet morsen, nimmer met de vingers de spijzen aanraken,niet praten met eten in de mond,niet drinken'met eten in de mond,geen e- ten -ook geen kruimels- uit de mond. laten vallen, geen gro te happen nemen noch de mond haastiglijk volproppen,nimmer aardappelen met het mes snijden noch pilletjes draaien van broodkruimelsonder het praten niet gesticuleren met vork, mes of lepel in de hand en. tenslotte: niet prakken". Als er geklonken moet worden vat .men het glasstejzfeds- bi j de steel. Aan tafel laat men het schoteltje op tafel staan wanneer men uit een kopje drinkt; in andere gevallen ech ter neemt men het schoteltje in de linkerhand. Na het e~ ten van heel vette spijzen veegt men de lippen af,ook al heeft men niet gedronken. Het servet wordt zodanig open gevouwen, dat het als een langesmalle driedubbele reep over de knieen komt te liggen; men knoopt het niet om de hals tenzij bij kinderen en heel oude mensen; ook steekt men het niet tussen het vest of de- japon. Het mes hanteert men als het handvat van een fietsstuurmaar nooit met op- geheven pink. Zo vat men ook de vork,maar met de tanden ervan naar beneden. De Iepen houdt men. vast op de manier van een penhouder. Bij het eten van brijachtige spijzen hanteert men de vork als Iepen,met de tanden naar boven. Pa.p,ijs en dergelijke spijzen lepelt men naar zich toe,maar soep lepelt men va.n zich af. Men eet van de zijkant van de lepel. Een soepbord mag even schuin gehouden worden om 't laatste restje te nuttigen,maar men tilt het bord. zo op, dat het laatste restje van de soep van de etende persoon afvloeit. Laat nooit een lepel in een leeggemaakte kop of beker staan,maar leg hem naast de kop of beker in het schoteltje. Het is ongeoorloofd vloeistof in glas,beker of kopje heen en weer te schudden om zo de suiker of wat dan ook mee naar binnen te spoelen. Een volgende keer nog wat tips Deze keer ziet onze post er waarschijnlijk minder onberis pelijk uit dan anders. Dit komt omdat we een nieuwe,vol automatische typemachine in gebruik hebben genomen,waar aan we nog niet gewend zijn en waarvan' het toetsenbord nogal verschilt van dat onzer vorige machine. Dus sloegen we vaak mis met alle gevolgen daarvan. U moet het ons niet kwalijk nemen. Als we beter aan de machine gewend zijn zal ons bald er weer netjes uitzien,hopen we. Redactie

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Op De Hoek, weekblad voor Akersloot | 1962 | | pagina 8