mond met de linkerhand. De pi't vangt men op in de met de rechterhand dwars voor de mond gebrachte lepel ofwel in de tot een kokertje gevormde rechterhand. Appelen en peren neemt men in de linker hand en snijdt men met het fruitmes in vier partjes,die men op het bord legt. Dan steekt men een partje aan het fruitvorkje en schilt het,snijdt het vervolgens in stuk jes en eet die op. Waar geen fruitvorkje aanwezig is, eet men de aan stukjes gesneden appel of peer uit de lin kerhand op. Men schilt een appel of peer nooit op de ma nier van een aardappel! B a n a n 'e' 'n' vat men vast met de linkerhand,men maakt met het fruitmesje aan een der uiteinden een inkeping en pelt vervolgens de schil in repen af. De geschilde banaan wordt met een vorkje in mootjes gesneden en vervolgens opgegeten. Perziken snijdt men overlangs in tweeënde helften woeden beurtelings aan de vork gepriktgeschild en gegeten. S i n a a s a *p p e 1 e n eet men op verschillende manie ren. Eerste manier: schil de sinaasappel af,breek ze in part je's, snij ze met vorkje en mes in tweeën en eet ze op. Tweede manier: snij de vrucht in partjes en maak deze uit de schil los en eet ze zoals boven. Derde manier: snij de sinaasappel dwars midden door,snij het vruchtvlees rondom "los en eet het,in stukken gesneden,uit het bakje. Gebakken aarappelen,die wat hard zijn, hebben de neiging rond. te vliegen als men erin prikt. Dus eet 'men d.eze op de vork genomen,met de punten naar boven. Vis bespraken we reeds eer.der. We merken alleen nog even op,dat men visgraatjes met duim en wijsvinger tussen de bijna gesloten lippen mag trekken. Brood dat gebruikt wordt bij de soep,wordt met de vingers gebroken. Wordt boter gebruikt,dan neemt men het stukje brood in de linkerhandbotert het met het mes,dat men in de rechterhand heeft en brengt het vervolgenszon der gebruik van vork,naar de mond. Gero, osterd brood,belegd met kaas eiansjovis enz. .worden bij de borrel met de vingers gegeten. Bij de hors d'oeuvre gebruikt men echter mes en vork! Thuis eet men de boterham ofwel met mes en vork,ofwel alleen met het mes,in welk geval men de reepjes brood met.de linker hand naar de mond brengt. Gebakken dobbelsteentjes brood, aangeboden bij de soep,neemt men met een lepel van het schoteltje en strooit men vervolgens in de soep.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Op De Hoek, weekblad voor Akersloot | 1962 | | pagina 10