mond met de linkerhand. De pi't vangt men op in de met de
rechterhand dwars voor de mond gebrachte lepel ofwel in de
tot een kokertje gevormde rechterhand.
Appelen en peren neemt men in de linker
hand en snijdt men met het fruitmes in vier partjes,die
men op het bord legt. Dan steekt men een partje aan het
fruitvorkje en schilt het,snijdt het vervolgens in stuk
jes en eet die op. Waar geen fruitvorkje aanwezig is,
eet men de aan stukjes gesneden appel of peer uit de lin
kerhand op. Men schilt een appel of peer nooit op de ma
nier van een aardappel!
B a n a n 'e' 'n' vat men vast met de linkerhand,men maakt
met het fruitmesje aan een der uiteinden een inkeping en
pelt vervolgens de schil in repen af. De geschilde banaan
wordt met een vorkje in mootjes gesneden en vervolgens
opgegeten.
Perziken snijdt men overlangs in tweeënde helften
woeden beurtelings aan de vork gepriktgeschild en gegeten.
S i n a a s a *p p e 1 e n eet men op verschillende manie
ren. Eerste manier: schil de sinaasappel af,breek ze in
part je's, snij ze met vorkje en mes in tweeën en eet ze op.
Tweede manier: snij de vrucht in partjes en maak deze uit
de schil los en eet ze zoals boven. Derde manier: snij de
sinaasappel dwars midden door,snij het vruchtvlees rondom
"los en eet het,in stukken gesneden,uit het bakje.
Gebakken aarappelen,die wat hard zijn,
hebben de neiging rond. te vliegen als men erin prikt. Dus
eet 'men d.eze op de vork genomen,met de punten naar boven.
Vis bespraken we reeds eer.der. We merken alleen nog
even op,dat men visgraatjes met duim en wijsvinger tussen
de bijna gesloten lippen mag trekken.
Brood dat gebruikt wordt bij de soep,wordt met de
vingers gebroken. Wordt boter gebruikt,dan neemt men het
stukje brood in de linkerhandbotert het met het mes,dat
men in de rechterhand heeft en brengt het vervolgenszon
der gebruik van vork,naar de mond.
Gero, osterd brood,belegd met kaas eiansjovis
enz. .worden bij de borrel met de vingers gegeten. Bij de
hors d'oeuvre gebruikt men echter mes en vork! Thuis eet
men de boterham ofwel met mes en vork,ofwel alleen met
het mes,in welk geval men de reepjes brood met.de linker
hand naar de mond brengt. Gebakken dobbelsteentjes brood,
aangeboden bij de soep,neemt men met een lepel van het
schoteltje en strooit men vervolgens in de soep.