BAVAROISE komt men veel tegen en is een zoete vla. Bava roise au café is koffievla; Bavaroise aux fruits is vruch FILET DE BOEUF A LA BÉARNAISE is ossehaas met Béarnaise saus. BEAFSTEAK A LA TARTARE is rauwe geschaafde biefstuk met rauwe eierdooier. CAFÉ GLACÉ is koffie ijs. CHÉTEAUBRIANTS zijn biefstukjes. TOUENEDOS (spreek uit: toernedoo) zijn puntbiefstukjes CÏÏOUCROUTE GARNIE is zuurkool met ham en worst. CONSOMMÉ is de verzamelnaam voor-soep. Consommé cheveux d'ange is vermicellisoep. Maar aspergesoep heet weer ve- loutë argenteuil en witte gebonden soep heet crème. ESCALOPES DE VEAIJ zijn kalfsoesters. FOIE GRAS betekent ganzelever. GULASCH is een soort hachee. HARRICOTS VERTS zijn franse princessebonen OEUFS is de verzamelnaam voor eieren. OEUFS AURORE zijn gevulde eieren. OEUFS SUR PLAT zijn spiegeleieren,oeufs pochês: gewelde. OMELETTE AUX FINES HERBES is een (zoute) omelet met peter selie: omelette soufflêe is een zoete schuimomelet PÊCHES MELBA is vanille en frambozenijs met halve perzik. PLOMBIÊRE is room-- of vruchtenijs. POTAGE- OXTAIL is ossestaartsoep. Potage ala Reine is gewoon kippensoep e-n- Pot au feu Is groentesoep met brood. POULET is kip. Poulet bonne femme is gestoofde kip met champignons en tomatensaus. Poulet de grains zijn piepkui kens RAREBIT (spreek uit: reer-bit) is belegd sneetje gerooste brood RISOTTE Is rijst met ham. Riz Condé is roomrijst met abri kozen. Riz a 1Impêratrice is roomrijst met gecohfeite vruchten en marasquin-saus SOLE is zeetong. Sol'e Frite is gebakken tong. VOL AU VENT (spreek uit: wol-oo-wa-n) is een pastel,meest al gevuld met fijn vlees. Dit zijn dan de voornaamste termen,die men op een spijs kaart kan aantreffen. Het is natuurlijk onmogelijk al de ze vreemde namen te onthouden. Wel is het goed ze eens rustig aan te kijken. Dan bestaat de kans,dat men,als men die naam weer tegenkomtmen ineens weet wat er achter steekt. Maar men behoeft een restaurant beslist niet te vermijden omdat men de spijskaart niet goed kan lezen. Er is ook een andere manier om aan zijn trekken te komen en

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Op De Hoek, weekblad voor Akersloot | 1962 | | pagina 11