BAVAROISE komt men veel tegen en is een zoete vla. Bava
roise au café is koffievla; Bavaroise aux fruits is vruch
FILET DE BOEUF A LA BÉARNAISE is ossehaas met Béarnaise
saus.
BEAFSTEAK A LA TARTARE is rauwe geschaafde biefstuk met
rauwe eierdooier.
CAFÉ GLACÉ is koffie ijs.
CHÉTEAUBRIANTS zijn biefstukjes.
TOUENEDOS (spreek uit: toernedoo) zijn puntbiefstukjes
CÏÏOUCROUTE GARNIE is zuurkool met ham en worst.
CONSOMMÉ is de verzamelnaam voor-soep. Consommé cheveux
d'ange is vermicellisoep. Maar aspergesoep heet weer ve-
loutë argenteuil en witte gebonden soep heet crème.
ESCALOPES DE VEAIJ zijn kalfsoesters.
FOIE GRAS betekent ganzelever.
GULASCH is een soort hachee.
HARRICOTS VERTS zijn franse princessebonen
OEUFS is de verzamelnaam voor eieren.
OEUFS AURORE zijn gevulde eieren.
OEUFS SUR PLAT zijn spiegeleieren,oeufs pochês: gewelde.
OMELETTE AUX FINES HERBES is een (zoute) omelet met peter
selie: omelette soufflêe is een zoete schuimomelet
PÊCHES MELBA is vanille en frambozenijs met halve perzik.
PLOMBIÊRE is room-- of vruchtenijs.
POTAGE- OXTAIL is ossestaartsoep. Potage ala Reine is
gewoon kippensoep e-n- Pot au feu Is groentesoep met brood.
POULET is kip. Poulet bonne femme is gestoofde kip met
champignons en tomatensaus. Poulet de grains zijn piepkui
kens
RAREBIT (spreek uit: reer-bit) is belegd sneetje gerooste
brood
RISOTTE Is rijst met ham. Riz Condé is roomrijst met abri
kozen. Riz a 1Impêratrice is roomrijst met gecohfeite
vruchten en marasquin-saus
SOLE is zeetong. Sol'e Frite is gebakken tong.
VOL AU VENT (spreek uit: wol-oo-wa-n) is een pastel,meest
al gevuld met fijn vlees.
Dit zijn dan de voornaamste termen,die men op een spijs
kaart kan aantreffen. Het is natuurlijk onmogelijk al de
ze vreemde namen te onthouden. Wel is het goed ze eens
rustig aan te kijken. Dan bestaat de kans,dat men,als men
die naam weer tegenkomtmen ineens weet wat er achter
steekt. Maar men behoeft een restaurant beslist niet te
vermijden omdat men de spijskaart niet goed kan lezen. Er
is ook een andere manier om aan zijn trekken te komen en