ontstellend is. Om enkele voorbeelden te noemen: iemand snijdt de bloem uit groente om die voor haar gezin te ko ken, terwijl ze de groene bladeren en stronken opzij legt om daarmee de konijnen te voeren. U kunt gerust van mij aannemen., dat ik niets tegen konijnen heb,maar als zo, ie mand het omgekeerde deed,zou dat veel verstandiger zijn. De waardevolle stoffen zitten bij de bloemkool in stronk en blad en niet in de bloem; bovendien smaken eerstgenoem- den lekkerder. Voortaan moet u dus aan u en uw gezin de goede gedeelten geven en dan maar een beetje minder goed voor de konijnen zorgen. Doet u ook eens 10 tot 20 procent van de groentevoordat u die opdient,rauw en klein gesne den door het warme gereed gekomen gerecht heen. Zou u 'het mogelijk achten dat er nog vrouwen zijn,die hun aardappe- len schillen,ze dan in het water leggen,ze zo een hele nacht laten staan,ze de volgende dag koken en dan het sa ter weggooien? Alles wat ze doen is fout! Mensen die op deze manier tegen de eigen gezondheid en die van anderen zondigen,zou men steeds weer met de grootste nadruk moe ten zeggen: aardappelen mogen niet geschild worden maar moeten in de schil worden gekookt,want onder de schil zit ten de waardevolle stoffen; aardappelen mogen niet lang in het water staan,want dan worden ze uitgeloogd en van- de vitale stoffen beroofd; het water van de aardappelen mag onder geen beding worden weggegoten,want juist daarin bevinden zich de waardevolle krachten en sappen. Aan moe ders', die erover klagen,dat hun kinderen in de winter niet genoeg vers fruit en groente krijgen,zou ik'willen zeggen, dat het sap van uitgeperstegeraspte rauwe aardappelen ook voor de kleinste zuigeling een uitstekend gezonde kost is, rijk aan vitamines en zouten en een prachtig vervangings middel van appelen,bananen en ander fruit. Hoogst belang rijk is het verder,dat men de groente op de juiste manier behanddelt. Groente moet zo kort mogelijk in eigen sap ko ken; men moet groente vooral niet een paar dagen van tevo ren koken en ook niet opwarmenwant daardoor berooft men de groenten van de belangrijkste en onvervangbare levens sappen. En men moet zijn eten ook niet gloeiend heet ver slinden. Een door hitte beschadigde maag doet zijn werk. een stuk slechter. Men wachte tot het eten tot 50 graden is afgekoeld; deze wachttijd wordt beloond. W.V. DE ZAAK VOOR BRUILOFTEN,PARTIJEN EN VERGADERINGEN WAS 1 EE IS NOG STEEDS CAFE VEEDUIN U

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Op De Hoek, weekblad voor Akersloot | 1962 | | pagina 2