ontstellend is. Om enkele voorbeelden te noemen: iemand
snijdt de bloem uit groente om die voor haar gezin te ko
ken, terwijl ze de groene bladeren en stronken opzij legt
om daarmee de konijnen te voeren. U kunt gerust van mij
aannemen., dat ik niets tegen konijnen heb,maar als zo, ie
mand het omgekeerde deed,zou dat veel verstandiger zijn.
De waardevolle stoffen zitten bij de bloemkool in stronk
en blad en niet in de bloem; bovendien smaken eerstgenoem-
den lekkerder. Voortaan moet u dus aan u en uw gezin de
goede gedeelten geven en dan maar een beetje minder goed
voor de konijnen zorgen. Doet u ook eens 10 tot 20 procent
van de groentevoordat u die opdient,rauw en klein gesne
den door het warme gereed gekomen gerecht heen. Zou u 'het
mogelijk achten dat er nog vrouwen zijn,die hun aardappe-
len schillen,ze dan in het water leggen,ze zo een hele
nacht laten staan,ze de volgende dag koken en dan het sa
ter weggooien? Alles wat ze doen is fout! Mensen die op
deze manier tegen de eigen gezondheid en die van anderen
zondigen,zou men steeds weer met de grootste nadruk moe
ten zeggen: aardappelen mogen niet geschild worden maar
moeten in de schil worden gekookt,want onder de schil zit
ten de waardevolle stoffen; aardappelen mogen niet lang
in het water staan,want dan worden ze uitgeloogd en van-
de vitale stoffen beroofd; het water van de aardappelen
mag onder geen beding worden weggegoten,want juist daarin
bevinden zich de waardevolle krachten en sappen. Aan moe
ders', die erover klagen,dat hun kinderen in de winter niet
genoeg vers fruit en groente krijgen,zou ik'willen zeggen,
dat het sap van uitgeperstegeraspte rauwe aardappelen ook
voor de kleinste zuigeling een uitstekend gezonde kost is,
rijk aan vitamines en zouten en een prachtig vervangings
middel van appelen,bananen en ander fruit. Hoogst belang
rijk is het verder,dat men de groente op de juiste manier
behanddelt. Groente moet zo kort mogelijk in eigen sap ko
ken; men moet groente vooral niet een paar dagen van tevo
ren koken en ook niet opwarmenwant daardoor berooft men
de groenten van de belangrijkste en onvervangbare levens
sappen. En men moet zijn eten ook niet gloeiend heet ver
slinden. Een door hitte beschadigde maag doet zijn werk.
een stuk slechter. Men wachte tot het eten tot 50 graden
is afgekoeld; deze wachttijd wordt beloond. W.V.
DE ZAAK VOOR BRUILOFTEN,PARTIJEN EN VERGADERINGEN WAS
1 EE IS NOG STEEDS CAFE VEEDUIN U