Tlifoet Coucaht
Boekhandel H0Q6CABSPEL
taboto
ui UumUAta.
Boekhandel Hoogcarspel
Wy eten
Walvisvlees
Ne. 1700 Zaterdag 19 Juli 1947 38e Jaargang
voor de Rijp, Graft, Noordeinde, Oost- en West-Graftdijk, Zuid- en Noord-Schermer,
Schermerhorn, Beemster en omstreken
Uitgever
Drukkerij Q. J. Hoogcarspel
De Rijp, Telefoon 1
Abonnementsprij s
50 cents per 3 maanden bij vooruitbetaling
franco per post f 2,40 per jaar
plus incasso-kosten
Losse nummers 5 cent
Verschijnt wekelijks
Advertentieprijs
10 cents per galjard regel, minimum f 1.—
Inzenden tot uiterlijk Donderdagavond 0 uur
De sensatie van de dag was
thuis het blik met walvisvlees,
dat wij meebrachten.
„Hè, mam, maak het eens open,
ik wil zo graag zien, hoe wal
visvlees er uit ziet".
Wij kregen de jongen niet
naar schooi, voor aan zijn verzoek
was voldaan.
Hg was trouwens de enige
niet, die nieuwsgierig was wy
waren allemaal benieuwd naar
het resultaat van de bekende
walvisvaartder „WillemBarendsz"
Nu, da! viel verbazend mee!
Wy hadden op een traanluchtje
gerekend, doch wij snoven een
pikante, aromatische lucht op
ongeveer gelqk aan de lucht van
leverpastei.
„Het walvisviees ruikt in ieder
geval lekker", was de algemene
opinie.
Het rook niet alleen goed...
de smaak was ook uitstekend.
Vol trots zei de jongste spruit:
„Datheeft de „Willem Barends"
nu voor ons meegebracht".
Ir.derdasdDar.k zij de „Witten
Barendsz" maakt nu ook ons land
kennis met dit vlees, dat een wel
kome aanvulling van ons vlees
rantsoen zal zijn.
Het wordt als een smakeiyke
hachê in de handel gebracht.
Walvisvlees staat in voedings
waarde gelijk met rundvlees.
Men kan natuuriyk dit gerecht
op verschillende manieren op
dienen.
De eenvoudigste manter is
het blik au bain marie te ver
warmen en de inhoud warm op
te dienen.
U kunt er echter ook
vlskoekjes
van maken. Daartoe neemt u
zoveel van de Inhoud van het
blik als u nodig denkt te heb
ben. Maak het vlees met een
vork fyn en vermeng het dan
met wat broodkruim of paneer
meel en een scheutje melk of
wat bouillon. Vorm er platte
koekjes van en wentel die door
paneermeel. Bak de koekjes in
wat hete boter of vet mooi licht
bruin. Dien ze warm op.
Deze koekjes zyn ook heel
smakeiyk ais broodbelegging.
A.ls ragout:
Hier hebben wy voor nodig:
de helfj van een blik walvisvlees,
30 gr, boter, 20 gr. bloem, een
paar laurierbladen, een scheutje
azyn, V» liter melk of bouillon.
De boter smelten er van
het vuur de bloem by voegen
en er de melk of bouillon al
roerende by doen. Het sausje even
door laten koken, er dan het
walvisvlees aan toevoegen. Tot
slot er het laurierblad en de azyn
by doen.
De ragout op een zacht vuur
MIJN BEEMSTERLAND
Geiyk een wijde diepe kom, gevuld met frisse geuren,
Getekend door een kloeke hand, geverfd in biyde kleuren,
Waarboven zich een hemel welft vol schone wisselingen,
Zo zie ik jou myn Beemsterland, zo wil ik jou bezingen,
In 't voorjaar droomt g' een stlllle droom van blanke bloesembomen,
Vlamt hel het geel gebloemde land, weerspiegel in je zomen
Van zilvering zich 't drinkend vee, een wolk, een boerenwoning,
Schiet juichend in het hemelblauw de kleine weidekoning.
En zomers wuift het welig loof zyn schaduw langs je wegen,
Waait overal de geur van hooi en goudend graan je tegen.
Dan zwoegt en zweet het boerenvolk in 't hete zonnebranden,
Want vruchtbaar is je lage grond en rijk de oogst der landen.
In 't najaar hangt je kleurig ooft In overvloed te rypen,
Dan jaagt de wind 'i vergeelde blad, bespeelt zyn bronzen pypen,
En 's avonds ryst de blanke dauw tot van je smalle boorden
Beluist'ren wy in stilte en rust, Gods eeuwige accoorden
En Js winters ligt je bodem naakt in 't krimpend licht der dagen,
Trekt 't buitenleven zich terug in huis'iyk welbehagen.
Zo ben je ieder jaargety een bron van zegeningen,
Zo zie ik jou myn Beemsterland, zo blijf ik jou bezingen.
(Nadruk verboden)
J. KOSTELIJK—BOM.
nop even door laten stoven
(ongeveer 20 min).
~W alvisvlee a-ala
De helft van een blik walvis
vlees, 500 gr koude gekookte
aardappelen, 1 krop sia, sla-saus
enige zure uitjes en augurken.
Eventueel een ei.
De aardappelen fyn maken
evenals het vlees. De uitjes en
augurkjes fyn snyden en met de
azyn er aan toevoegen alles
goed door elkaar mengen. Een
schotel met wat slabladen gar
neren en daar het mengsel, in
het midden iets hoger dan aan
de kant, op leggen. Het geheel
overgieten met wat slasaus en
garneren met plakjes ham, ge
kookt ei en reepjes augurk.
Het is ons bekend dat menig
een een beeije vreemd ten op-
zlchte van het walvisvlees staat.
„Wat de boer niet kent, eet hy
niet", is een oud spreekwoord,
dat ook op menige stedeling van
toepassing is.
In Noorwegen wordt walvis
vlees echter reeds lang gegeten
en wie dan ook die tegenzin
overwint, zal daar zeker geen
spijt van hebben.
Wij wensen u gezonde eetlust!
Noord-Holland, Utrecht enz.
f 0.95
VOOR ALLE
ten dienste van:
H.B.S.
Gymnasium
Lyceum
M. T. S.
Ambachtschool
enz. enz.
naar
DE RIJP
PLAATSELIJK NIEUWS
DE RIJP
Volkstelling 1947
Het eindresultaat der volkstelling
in de gemeente de Ryp leverde
onderstaande gegeven op
In de gemeente de Rijp wonen
336 huishoudingen en 50 alleen-
wonenden in 382 woningen,
waarvan 40 bewoond worden door
alleenwonende personen.
Deze 336 huishoudingen be
staan uit 757 mannen en 679
vrouwen; de 50 alleenwonende
personen uit 21 mannen en 29
vrouwen, totaal dus 1486 per
sonen.
In elke woning (de 40 wo-
ni ngen bewoond door alleenslaan
H—11 br. 800 gr brood
-i tn) 1 bofer 2B0gi1 tibfèr
Officiële bonnenlijst
voor het tijdvak
van 20 Juli t/m 2 Augustus 1017.
Bonkaarten KA, KB, KC 707
(Serie H)
H—01 br. 800 gr brood
—02 br. 100 gr brood
—01 boter 125 gr boter
—02 Boter 126 gr margarine of
100 gr vet
—08 boter 260 gr margarine of
200 gr vet
—01 melk 1 liter melk
—08, H—06 melk 7 liter melk
—01 vlees 100 gr vlees
—02 vlees 200 gr vlees
Algemeen
H—01 200 gr kaas
„—02 750 gr suiker, boterham
strooisels of 1600 gr jam,
stroop enz.
of 750 gr chocolade of
suikerwerk
—03 125 gr koffie
—01 50 gr thee
—05 100 gr bloem of zelfrijzend
bakmeel of kindermeel
(niet uit rijst bereid)
Reserve
H08
„-06
1600 gr brood
800 gr brood
Bonkaarten KD, KE 707
(Serie H)
—12 boter 125 gr margarine of
100 gr vet
H—13, H—15 melk 12 liter melk
—11, —12 vlees 100 gr vlees
Algemeen
H11 100 gr kaas
„—12, H—18, 250 gr suiker,
boterhamstrooisels of
500 gr jam, stroop enz.
of 250 gr chocolade of
suikerwerk
Reserve
H—18
.-li
800 gr brood
100 gr bloem of zelfrijzend
bakmeel of kindermet 1
(niet uit rijst bereid)
16 600 gr bloem of zelf rijzead
bakmeel of kindermeel
(niet uit rijst bereid)
Bonkaarten MA, MB, MC, MD, ME,
MP, MG 707
(Serie H)
H21 br. 800 gr brood
—21 boter 250 gr boter
—22 boter 260 gr margarine of
200 gr vet
21 melk 5 liter melk
—21 vlees 300 gr vlees
—22 vlees 100 gr vlees
—21 kaas 200 gr kaas
—21 eieren 5 eieren
—21 suiker 250 gr suiker, boterham
strooisel enz. of 500 gr
jam, stroop enz.
of 250 gr chocolade of
suikerwerk
Versnaperlngenkaarten QB, QC 707
H—33 Versnaperingen
200 gr choc. en/of suikerw.
of 200 gr suiker, boter-
hamitroolsel enz. of 100 gr
jam, stroop enz.
H-86 Versnaperingen
100 gr choc. of suikerw.
of 100 gr suiker, boter
hamstrooisel enz.of 200 gr
|am, stroop enz.
De niet-aangewezen bonnen van de
Serie G kunnen worden vernietigd
den nietmedegerekend) bevinden
zich gemiddeld 4 a 5 personen.