Tlifoet Coucaht Boekhandel H0Q6CABSPEL taboto ui UumUAta. Boekhandel Hoogcarspel Wy eten Walvisvlees Ne. 1700 Zaterdag 19 Juli 1947 38e Jaargang voor de Rijp, Graft, Noordeinde, Oost- en West-Graftdijk, Zuid- en Noord-Schermer, Schermerhorn, Beemster en omstreken Uitgever Drukkerij Q. J. Hoogcarspel De Rijp, Telefoon 1 Abonnementsprij s 50 cents per 3 maanden bij vooruitbetaling franco per post f 2,40 per jaar plus incasso-kosten Losse nummers 5 cent Verschijnt wekelijks Advertentieprijs 10 cents per galjard regel, minimum f 1.— Inzenden tot uiterlijk Donderdagavond 0 uur De sensatie van de dag was thuis het blik met walvisvlees, dat wij meebrachten. „Hè, mam, maak het eens open, ik wil zo graag zien, hoe wal visvlees er uit ziet". Wij kregen de jongen niet naar schooi, voor aan zijn verzoek was voldaan. Hg was trouwens de enige niet, die nieuwsgierig was wy waren allemaal benieuwd naar het resultaat van de bekende walvisvaartder „WillemBarendsz" Nu, da! viel verbazend mee! Wy hadden op een traanluchtje gerekend, doch wij snoven een pikante, aromatische lucht op ongeveer gelqk aan de lucht van leverpastei. „Het walvisviees ruikt in ieder geval lekker", was de algemene opinie. Het rook niet alleen goed... de smaak was ook uitstekend. Vol trots zei de jongste spruit: „Datheeft de „Willem Barends" nu voor ons meegebracht". Ir.derdasdDar.k zij de „Witten Barendsz" maakt nu ook ons land kennis met dit vlees, dat een wel kome aanvulling van ons vlees rantsoen zal zijn. Het wordt als een smakeiyke hachê in de handel gebracht. Walvisvlees staat in voedings waarde gelijk met rundvlees. Men kan natuuriyk dit gerecht op verschillende manieren op dienen. De eenvoudigste manter is het blik au bain marie te ver warmen en de inhoud warm op te dienen. U kunt er echter ook vlskoekjes van maken. Daartoe neemt u zoveel van de Inhoud van het blik als u nodig denkt te heb ben. Maak het vlees met een vork fyn en vermeng het dan met wat broodkruim of paneer meel en een scheutje melk of wat bouillon. Vorm er platte koekjes van en wentel die door paneermeel. Bak de koekjes in wat hete boter of vet mooi licht bruin. Dien ze warm op. Deze koekjes zyn ook heel smakeiyk ais broodbelegging. A.ls ragout: Hier hebben wy voor nodig: de helfj van een blik walvisvlees, 30 gr, boter, 20 gr. bloem, een paar laurierbladen, een scheutje azyn, V» liter melk of bouillon. De boter smelten er van het vuur de bloem by voegen en er de melk of bouillon al roerende by doen. Het sausje even door laten koken, er dan het walvisvlees aan toevoegen. Tot slot er het laurierblad en de azyn by doen. De ragout op een zacht vuur MIJN BEEMSTERLAND Geiyk een wijde diepe kom, gevuld met frisse geuren, Getekend door een kloeke hand, geverfd in biyde kleuren, Waarboven zich een hemel welft vol schone wisselingen, Zo zie ik jou myn Beemsterland, zo wil ik jou bezingen, In 't voorjaar droomt g' een stlllle droom van blanke bloesembomen, Vlamt hel het geel gebloemde land, weerspiegel in je zomen Van zilvering zich 't drinkend vee, een wolk, een boerenwoning, Schiet juichend in het hemelblauw de kleine weidekoning. En zomers wuift het welig loof zyn schaduw langs je wegen, Waait overal de geur van hooi en goudend graan je tegen. Dan zwoegt en zweet het boerenvolk in 't hete zonnebranden, Want vruchtbaar is je lage grond en rijk de oogst der landen. In 't najaar hangt je kleurig ooft In overvloed te rypen, Dan jaagt de wind 'i vergeelde blad, bespeelt zyn bronzen pypen, En 's avonds ryst de blanke dauw tot van je smalle boorden Beluist'ren wy in stilte en rust, Gods eeuwige accoorden En Js winters ligt je bodem naakt in 't krimpend licht der dagen, Trekt 't buitenleven zich terug in huis'iyk welbehagen. Zo ben je ieder jaargety een bron van zegeningen, Zo zie ik jou myn Beemsterland, zo blijf ik jou bezingen. (Nadruk verboden) J. KOSTELIJK—BOM. nop even door laten stoven (ongeveer 20 min). ~W alvisvlee a-ala De helft van een blik walvis vlees, 500 gr koude gekookte aardappelen, 1 krop sia, sla-saus enige zure uitjes en augurken. Eventueel een ei. De aardappelen fyn maken evenals het vlees. De uitjes en augurkjes fyn snyden en met de azyn er aan toevoegen alles goed door elkaar mengen. Een schotel met wat slabladen gar neren en daar het mengsel, in het midden iets hoger dan aan de kant, op leggen. Het geheel overgieten met wat slasaus en garneren met plakjes ham, ge kookt ei en reepjes augurk. Het is ons bekend dat menig een een beeije vreemd ten op- zlchte van het walvisvlees staat. „Wat de boer niet kent, eet hy niet", is een oud spreekwoord, dat ook op menige stedeling van toepassing is. In Noorwegen wordt walvis vlees echter reeds lang gegeten en wie dan ook die tegenzin overwint, zal daar zeker geen spijt van hebben. Wij wensen u gezonde eetlust! Noord-Holland, Utrecht enz. f 0.95 VOOR ALLE ten dienste van: H.B.S. Gymnasium Lyceum M. T. S. Ambachtschool enz. enz. naar DE RIJP PLAATSELIJK NIEUWS DE RIJP Volkstelling 1947 Het eindresultaat der volkstelling in de gemeente de Ryp leverde onderstaande gegeven op In de gemeente de Rijp wonen 336 huishoudingen en 50 alleen- wonenden in 382 woningen, waarvan 40 bewoond worden door alleenwonende personen. Deze 336 huishoudingen be staan uit 757 mannen en 679 vrouwen; de 50 alleenwonende personen uit 21 mannen en 29 vrouwen, totaal dus 1486 per sonen. In elke woning (de 40 wo- ni ngen bewoond door alleenslaan H—11 br. 800 gr brood -i tn) 1 bofer 2B0gi1 tibfèr Officiële bonnenlijst voor het tijdvak van 20 Juli t/m 2 Augustus 1017. Bonkaarten KA, KB, KC 707 (Serie H) H—01 br. 800 gr brood —02 br. 100 gr brood —01 boter 125 gr boter —02 Boter 126 gr margarine of 100 gr vet —08 boter 260 gr margarine of 200 gr vet —01 melk 1 liter melk —08, H—06 melk 7 liter melk —01 vlees 100 gr vlees —02 vlees 200 gr vlees Algemeen H—01 200 gr kaas „—02 750 gr suiker, boterham strooisels of 1600 gr jam, stroop enz. of 750 gr chocolade of suikerwerk —03 125 gr koffie —01 50 gr thee —05 100 gr bloem of zelfrijzend bakmeel of kindermeel (niet uit rijst bereid) Reserve H08 „-06 1600 gr brood 800 gr brood Bonkaarten KD, KE 707 (Serie H) —12 boter 125 gr margarine of 100 gr vet H—13, H—15 melk 12 liter melk —11, —12 vlees 100 gr vlees Algemeen H11 100 gr kaas „—12, H—18, 250 gr suiker, boterhamstrooisels of 500 gr jam, stroop enz. of 250 gr chocolade of suikerwerk Reserve H—18 .-li 800 gr brood 100 gr bloem of zelfrijzend bakmeel of kindermet 1 (niet uit rijst bereid) 16 600 gr bloem of zelf rijzead bakmeel of kindermeel (niet uit rijst bereid) Bonkaarten MA, MB, MC, MD, ME, MP, MG 707 (Serie H) H21 br. 800 gr brood —21 boter 250 gr boter —22 boter 260 gr margarine of 200 gr vet 21 melk 5 liter melk —21 vlees 300 gr vlees —22 vlees 100 gr vlees —21 kaas 200 gr kaas —21 eieren 5 eieren —21 suiker 250 gr suiker, boterham strooisel enz. of 500 gr jam, stroop enz. of 250 gr chocolade of suikerwerk Versnaperlngenkaarten QB, QC 707 H—33 Versnaperingen 200 gr choc. en/of suikerw. of 200 gr suiker, boter- hamitroolsel enz. of 100 gr jam, stroop enz. H-86 Versnaperingen 100 gr choc. of suikerw. of 100 gr suiker, boter hamstrooisel enz.of 200 gr |am, stroop enz. De niet-aangewezen bonnen van de Serie G kunnen worden vernietigd den nietmedegerekend) bevinden zich gemiddeld 4 a 5 personen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Rijper Courant | 1947 | | pagina 1