ALGEMEEN
ADVERTENTIE-EN
NIEUWS-,
LANDBOUWBLAD,
N*>. 7. A<>. 1857.
VOOU HET
SCUAGEN
KANTON
EN OMSTREKEN.
Donderdag 12 November.
UITGEVER P. J. G. DIDERICH.
SCHAKERCOIRANT.
ABONNEMENTSPRIJS VOOR 3 MAANDEN:
Voor Schajjenf 1.00-
Franco per post door het geheele Rijk. 1.15.
Afzonderlijke Couranten0.10.
Verschijnt iedcren Donderdagmorgen.
Brieven franco.
l'RIJS DER ADVERTENTIEN:
Van een tot vijf regels behalve
de 35 cents xegelregtf 0.75.
Iedere regel meerder0.15.
Croolc Letters naar de ruimte die xij beslaan.
1.
Dc Melk.
DE MELK—WEGEIt.
Wanneer eenc matige, zelfs eene goede winst de heb
zucht van den verkooper niet meer kan verzadigendan
geraakt hij wel eens in verzoeking tot middelen zijne toe-
vlugt te nemen welke in strijd zijn met de eerlijkheid.
1 liertoe behoort vooral het vervalschen der koopwaren, het
welk niet zelden ook op de melk wordt toegepast. Wij
zullen thans niet nagaan op hoevelerlei wijzendie ver-
valsching kan plaats hebben. Dewijl echter het bijvoegen
van eene zekere hoeveelheid water de gereedste en meest
aangewende wijze isheeft men naar een middel gezocht
waardoor die vervalsching kan worden ontdekt. Men meent
dat dan ook te hebben gevonden in den lacto-densi nieter
of melkwegereene uitvinding van den Heer Qvkvenne
apotheker te Parijs.
In de nabijheid van groote steden als Amsterdam, Rot
terdam en anderen vindt men vele zoogenoemde melkboe-
welke zichof weinigof in het geheel niet bezig
ren
houden met het maken van boter of kaas maar de melk
zoodra deze van de koeijen komtmet wagens of schuiten
naar de stad brengen om die daar te verkoopen of rond
te venten. De winsten welke dat bedrijf aanbrengen zijn
vrij aanzienlijk en wel te meer dewijl dergelijke boeren
minder bedienden of paarden te onderhouden hebben en
ook minder kostbare werktuigen voor hun bedrijf behoeven.
Het blijkt echter, dat die voordeelen hen niet altijd tevreden
kunnen stellen, althans niet zelden ziet men op last van de
stedelijke regering het gebruik van den melkweger toepassen
en groote hoeveelheden afkeuren, hetwelk behalve het verlies
der melk nog het betalen van aanzienlijke kosten ten ge
volge heeft.
De specifieke zwaarte der vochten ligt ten grondslag van
den melkweger. Wanneer men dit werktuig in de melk
dompelt geeft het meerdere of mindere dalen van hetzelve ons
het specifieke gewigt der vloeistof te kennen, hetwelk aan de
oppervlakte in graden wordt aangewezen. Men heeft gemeend
daaruit tot de meerdere of mindere hoeveelheid waters te
kunnen besluiten, waarmede de melk is vermengd geworden.
Hoe schrander dit werktuig intussehen moge zijn uitge
dacht, en hoe juist dit bij jenever, brandewijn en andere
vloeistoffen moge werken, bij de melk is het onvoldoende,
om hare ware gehalte, en dus ook hare juiste waarde aan te
toonen. Het moge nuttig zijn, dat de aandacht op het be
drog gevestigd worde, aan de waarheid zijn wij verschuldigd
het onvolkomene van den melkweger te bewijzen.
De melkweger moge ons de meerdere of mindere zwaarte
der vloeistof te kennen geven, zij geeft ons echter de hoe
veelheid der daarin opgeloste en drijvende stoffen niet aan,
hetwelk toch noodig zou zijn om tot een juist oordeel te ge
raken. Immers de specifieke zwaarte der melk stijgt niet door
de hoeveelheid der zich daarin bevindende voedingstoffen,
of door hare innerlijke waarde. De melk is een mengsel van
in water opgeloste kaasdeelenmelksuiker(waaraan zij ha
ren zoeten smaak heeft te danken)albumineverscheidene
zouten en talrijke kleine drijvende vetdeeltjeswaardoor de
melk ondoorschijnend en wit van kleur wordt.
De waarde der melk hangt dus af van de hoeveelheid der
opgeloste zelfstandigheden en vooral de kaasdeelen, maar te
vens van de daarin drijvende vetdeelen. Terwijl echter de
kaasstof en de overige opgeloste zelfstandigheden de specifie
ke zwaarte der melk vermeerderen, wordt deze door de ge
halte van het vet, dat ligter is dan water, verminderd.
Bij de proefneming met den melkweger kan dus de melk
rijk aan kaasdeelen schijnen, terwijl zij toch in de daad arm
aan boter is.
De volgende scheikundige ontbinding van twee melksoor-
ten A en B kan dit bewijzen.
Elk op 100 deelen stellende was de verhouding aldus
deelen.
A
B
Water
89.97
86.60
Vet
2.17
5.42
Kaasstof
2.24
2.70
Melksuiker
4.30
4.19
Albumine
0.49
0.31
Zouten
0.83
0.78
100.00
100.00