ALGEMEEN» NIECWS IHNGSDAG LANDBOUWBLAD. 28 MAART. E V A Ao. i»82. 26ste Jaargang No. 1513 Iets oier cl waren kennis, Binnenlanrisch Nieuws SCHAGER COURANT. Dit blad verschijnt drie maal per week Maandag Woensdat/- en Zaturdagavond. Bij inzending tot s middags 12 ure worden Adverlentièn in het eerstuitkoniende nummer geplaatst. Ingezonden stukken een dag vroeger. Prijs per jaar f 3—, Franco per post ƒ3.60 Afzonderlijke nummers 0.05. Advcrtentiën van een tot vijf regels f 0.75. iedere regel meer f 0.15. Groote letters worden naar plaatsruimte berekend. wenken bij het beocrdeelen van benoodigdhe- deu voor huislijk gebruik. IX. Brood. De hoedanigheid van het brood is in hoofdzaak afhankelijk van de kwaliteit van het daartoe gebezigde meel, geen goed brood zonder goed meel. Ook de wijze van bereiding oefent daar geen geringen invloed op uit. Om het brood de bekende poreusheid te doen verkrijgen moet aan het deeg stoffen worden toegevoegd, zoo als gist of zuurdeeg, die inwendig een gasontwikkeling doen ont staan die niets anders is dan eene alkoholische gisting. Een klein gedeelte van het zet meel van het deeg wordt daardoor omgezet in koolzuur en alkohol. Het koolzuur, dat ontwijken wil wordt daarin verhindert door het deeg, dat het door haar taaie massa in gesloten houdt, waardoor inwendig cellen worden gevormd die het deeg doen rij zen; terwijl de alkohol bij het bakken ver-] vliegt. Het is juist het zoogenaamde „rijzen") dat een der hoofdbewerkingen bij de brood bereiding is. Onder de vereischten van goed brood staat boven aan dat het goed is gere zen, omdat daaruit reeds grootendeels de deugdzaamheid van het meel blijkt, aangezien deeg uit slecht meel bereid, niet voor rijzing dan door kunstmiddelen vatbaar is. Ver der moet het geheel goed doorbakken, de oppervlakte bolvormig en bruin zijnhet kruim mag niet brenkig ot korrelig doch moet1 sponsachtig wezen. Bij drukking moet het! zich veerkrachtig toonen, geen indrukking van den vinger achterlaten, terwijl zich geen on doorbakken meel brokjes daarin mogen voordoen. Tusschen de korst en het kruim mogen zich noch groote holten, noch eene taaie minder doorbakken masa bevinden j en moet het overigens een aangenamen reuk i en smaak bezitten. J Een muflfen reuk of zuren smaak maken I het brood verdacht daar men als dan vrij ze-! ker mag aannemen, dat het uit bedorven', meel is bereid of dat het op eene vochtige door GOLO ItAIMUl'l» 50) VII. De band, die haar aan hem verbond, was van twijfelachtige sterkte en twijfelachtige waarde. Zijn gevoelens voor haar, jaren geleden had hij die onderzocht met een waarheid, die een zijner schoonste karaktertrekken was, uaren, dat hij haar vriendelijk genegen was, maar dat hij geen liefde voor haar gevoelde, Maar reeds toen hij tot dit brsef kwam, was Ulla niet meer de erfgename, doch de arme wees, en nooit had Waldemar er toe kunnen komen haar laatste illussie te verstoren. Gesteund door hem, stond de frissche bloem nog vast en trokken de stormen over haar heenzonder haar te schokken; door hem verlaten, zouden deze haar ontbladerd hebben. Zoo bleef de verloving dus bestaan, en V aldemar gevoelde zich niet ongelukkig, daar geen andere neiging zijn hart beheerschte plaats heeft gelegen waardoor zich inwendig reeds schimmel heeft ontwikkeld, dat altijd nadeelig voor de gezondheid is. Vervalschingen van het brood hebben plaats door de vermenging der grondstof, het meel, met dat van mindere waarde of wel door bij voeging van gips, pijpaarde, enz. terwijl aluin en kopervitriool, somwijlen door minder naauw- gezette bakkers wordt aangewend om bij be dorven meel de zoo noodzakelijke „rijzing" nog tot stand te doen komen Zulk veront reinigd brood mist al dadelijk de aangename smaak van het zuivere, en kunnen die ver valschingen ook uit de asch van een stuk verbrand brood worden ontdekt. Hebben wij hier meer gedoeld op het tarwe brood, in hoofdtrekken is zulks ook geldig voor het roggebrood, waarbij men ook vooral moet toezien dat het niet teveel waterdeelen en geen zemelen bevat. Zemelen, zijn de ei genlijke zaadhuid van het graan die bij het builen van het meel terug blijft, bevatten wel is waar nog een groote hoeveelheid voedsel stof in haar celleD, doch zijn te dik om ge durende het korte spijsverterings proces bij den mensch tot ontbinding te komen en zijn daar om tot aanwending bij de broodbereiding ongeschikt. Dat product is echter een uitmuntend voedsel voor dieren wier lang darmkanaal een ruimer tijd laten voor de spijsvertering zoo als vooral bij gras etende dieren. Scheeps beschuit. Ook hier aan, het brood voor den Zeeman, dat vooral van uit muntenden kwaliteit moet zijn om dat hij op zijn lange tochten het niet door ander kan doen vervangen, willen wij een paar woorden wijden. De gewone scheepsbeschuit moet met zorg zijn gebakken uit zuiver gebuild tarwe meel, of uit tarwe en V» rogge meel De vorm is gewoonlijk rond met een middellijn van 0.14 en eene dikte van 0.017 Ned. el, drie beschuiten wegen gemiddeld 0.50 kilo. Zij moeten hard, poreus en tot in het hart droog zijn, de kleur zij zoo wrel van binnen als van buiten bruin (de zgfijne of ka- Hij gevoelde voor de schoone gezellin zijner jeugd, trots haar fouten, een vriendelijke toe genegenheid, die hem het leven met haar zeer dragelijk deed toeschijnen. Maar toen pakten I de wolken van een andere zijde zich samen en kondigden storm aan; De groote slagen, die in Frankrijk geleverd werden; en waarin Waldemar een bijna doodelijke wond ontving, was het eerste ongeluk dat hem trof. Doch hierbij bleef het niet, het langdurige ziekbed en ten laatste zijn volkomen ondergang volg den. Ulla had geen teergevoelige natuur, glans en rijkdom hadden voor haar dezelfde betee- kenis als geluk; de gedachte, dat zij slechts een eenvoudig leven aan Waldemar's zijde zou slijten, trof haar meer dan de angsten van zijn ziekbed. Zij kon zich geen duidelijke voorstelling maken van een leven vol arbeid en bekrim ping, het was een moeilijke keus voor haar; de afhankelijkheid van rijke doch onbeminde familie, of het armoedige doch vrije leven, zooals zij het zich aan Waldemar's zijde voor stelde. De beslissing bleef haar vooreerst be- juitsbeschuit uit enkel tarwe meel gebakken, is inwendig zuiver meel wit) de doorbraak ongelijk, niet glasachtig, de smaak aangenaam en de reuk zuiver zij mag ook vooral niet gebrand of verkoold zijn. i Vochtigheid en een hooge temperatuur zoo als bij reizen naar Indie, draagt veel tot haar jspoedig bederf bij. Zij eigent zich vooral gedurende de reis tot vorming van schimmel en tot aanvreting door verschillende insecten, waardoor zij dan ook zelden langer dan een jaar zuiver blijft. Wordt vervolgd. w—gsag L. w i t ii. i* De landman P F te Warmenhuizen heeft den 2 1 ze» melkkoeien in de weide j;e daan en zulks niet ten gevolge van gebrek a<iii hooi, doch door overvloed van gras. De tollen op 's Rijks groote wegen in i Noord-holland, den 22 te Amsterdam voor den tijd van 6 jaren verpacht, hebben f34,o37 per jaar opgebracht. Heden morgen is het lijk van den heer Liekles Oebles van Schoonhoven naar Alkmaar overgebragt om in het familie graf bijgezet te worden. De Hotterdamsche Lloijd is voornemens hare vloot, die nu uit zeven stoomschepen be staat met vier te vermeerderen, waardoor hij in slaat za! zijn de thans bestaande dienst tusschen I Rotterdam en Java tot een veertiendagschen uittebreiden. EENE OPMERKING Het verleenen van coucessien tot het aanleg gen van tramwegen zooals dit vaak door som uiige gemeenten worden verleend, zonder dat daarbij een termijn is omgegeven wanneer het werk voltooid moet zijn. geelt somtijds aanlei ding dal d3 zaak vertraagd of in het geheel met tot stand komt Eenmaal concessie verleend heeft men zich den weg afgesneden met andere aanvragers te onde- handelen, en wanneer nu de concessionaris de zaak een paar jaar op de lange baan schuift, dan staat hij anderen in den weg enj de betrok ken gemeente is daar van de dujie. Men ver spaard, zijn blindheid schoof allle plannen ter zijde en dwong Wadeniar tot een lijdelijkheid, die zijn ongeluk vertiendubbelde. Zonder mor ren ging hij zijn donkere, vreugdelooze toe komst te gemoet en hij besloot den band die Ulla aan hem verbond, te verbreken. Zij was jong, schoon en luchthartig waarom zou haar leven niet gelukkiger kunnen wor den dan aan zijn zijde? Tot zijn verwondering ontmoete hij een hardnekkigen tegenstand. De grootte van zijn ongeluk, de algemeene deelname: die hij on dervond, en die hem een tijd lang tot het middelpunt van alle gesprekken maakte, in de kringen waartoe hij behoorde, riep niet alleen een opwelling van grootmoedigheid te voor schijn, maar ook een gevoel van gewicht en ijdelheid, om door een ieder wegens haar heldenmoed bewonderd te worden onbezonnen en geheel onder den indruk van het oogenblik, had zij misschien zich zelve bedrogen, toen zij op de instandhouding der verloving aan drong. Zij gaf zich steeds over aan de on waarschijnlijke gedachte, dat er nog wel iet» gebeuren zou, waardoor zich alles ten goede kon keeren. Wordt vervolgd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1882 | | pagina 1