Ao 1882
26ste Jaargang
No 1563
&LGEIIIN» KIIUWS» AHYEETBHTXE- 4
IHXUSDA
25 4IJIJJ.
Iets over de waren kennis
mï
6)
Dit blad verschijnt drie maal per week - Maandag
Woensdag- en Zaturdagavond. Bij inzending tot
s middags 12 ure worden Adverientièn in het
eerstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden
stukken een dag vroeger.
ÉT*
Prijs per jaar f 3Franco per post ƒ3.60.
Afzonderlijke nummers f 0.05.
Advertentiën van een tot vijf regels f 0.75.
iedere regel meer f 0.15. Groote let'-ers worden
naar plaatsruimte berekend.
wenken bij het beoordeelen van benoodigdhe-
den voor huiselijk gebruik enz.
XX.
Talk is hard dierlijk vet dat uitgesmolten
in den handel voorkomt. Men kendt daarin
de voornamelijk uit Rusland aangevoerde
runder talk, die bleek geel van kleur is, en
de voornamelijk uit Amerika aangevoerde
schapen talk, die harder en meer wit is.
Vetkaarsen Hiervan is het gebruik zeer
oud en dagteekent reeds uit de 9e eeuw. In
het begin dezer eeuw kende men geen andere
soort dan deze voor huiselijk gebruik Zij
worden verkregen door de herhaalde indom
peling van een katoenen pit in gesmolten
talk, waarmede men voortgaat totdat de kaars
de vereischte dikte heeft.
Door het te lage smeltpunt van talk, doet de
kaarsvlam meer vet versmelten dan verbrand
wordt, van daar het zoogenaamde afloopen die
haar even als het noodzakelijk herhaalde snuiten,
onzindelijk en lastig in het gebruik maakt.
Waskaarsen worden vervaardigd dooreene
zekere hoeveelheid gewone was tegen eene
pit aan te brengen die men dan door het
rollen tusschen marmeren platen de gewensch-
te vorm geeft. Door ze daarna aan eene
bleking in de Zon bloottestellen, verdwijnt de
gele waskleur. De hoogen prijs dezer kaarsen,
waarvan de vinding reeds oud is, -maakte
het niet mogelijk de vetkaarsen op den ach
tergrond te dringen.
Stearine kaarsen. Deze zijn 'het die de
vetkaarsen geheel het veld hebben doen rui
men. De grondstof daarvan is nochwas
noch vet, doch een vetzuur verkregen uit
talk of palmolie waaruit door verschillende
scheikundige ontbindingen, de stearine ver
kregen wordt waaruit de kaarsen gegoten
worden.
De pitten van de stearine kaarsen, die om
de ontbranding te bevorderen in de oplos
sing eener zuurstof gevende stof is gedoopt,
worden op eene bijzondere wijze vervaardigd
en wel zoo, dat één der draden strakker ge-
X O V E L L E
VAN
spannen is dan de overige waaruit zij is sa
mengesteld, wat ten gevolge heeft da' de pit
bij het branden ombuigt en de punt buiten
de vlam komt, die aldaar, als voldoende zuur
stof vindende, geheel verteerd, waardoor het
gebruik van een snuiter overbodig is.
Paraffine kaarsen worden nagenoeg op de
zelfde wijze als de stearine kaarsen vervaar
digd uit paraffinedat verkregen wordt
uit drooge destillatie van verschillende stoffen
als: bruinkool, bogheadkool, turf enz. waarbij
dan gewoonlijk een weining stearine gevoegd
wordt.
Spermaceti kaarsen behooren tot de goed
licht gevende maar ook kostbaare soorten.
Zij Worden vervaardigd uit walschot of par
ui aceti, een vast vet dat zich na den dood
van den potvisch in diens hersens afzet.
PalmItine Kaarsen waarvan de grondstof
uitsluitend palm olie is worden op dezelfde
wijze als de Stearine kaarsen vervaardigd.
De maat der kaarsen wordt gewoonlijk be
paald naar het aantal dat juist het gewicht
van een Amsterd. pond heeft.
Geestrijke dranken. Er zijn Weinig zaken
die zoo voor de vindingrijkheid van den mensch-
pleiten als wel het uitdenken van de verschil
lendwijzen om zich geestrijke, bedwelmende
of alkohol houdende dranken te bereiden.
De alkohol, eene verbinding van koolstof,
zuurstof en waterstof, is een product verkre
gen door gisting van z g. druivensuiker om
gezette bestanddeelen, als; honig, druivensap
enzïn zuiveren toestand, als absolute alko
hol bekend, is hij een snelwerkend vergif,
waarom hij dan ook in geestrijke dranken slechts
in meerdere of mindere mate, met water ver
dund voorkomt
Het gebruik van geestrijke dranken is zeer
oud, zelfs onze gewijdde geschiedenis spreekt
daar reeds van en bij ieder volk; ja zelfs bij
de wilde, onbeschaafde volkeren, is de berei
ding van bedwelmende dranken, bekend en
ontbreken die bij hun feestmalen niet De
Babijloniers gebruikten reeds hun palmwijn
en bij de Tartaren was de koemis, ofgegistc
paardenmelk, reeds in overoude tijdeu be
kend.
ernstige zijde van haar karakter deed zich
gelden, en een onbestemd gevoel van angst
en afkeer vervulde haar ziel, bij de gedachte,
haar gehecle leven in deze kunstmatige, ge-
I parfumeerde atmosfeer te moeten doorbrengen,
j Een weemoedig verlangen bekroop haar, naar
i vrije, fris^che lucht, naar menschen, beter en
edeler, dan de erbarmelijke dwazen, die zij
VO* EsA*OS34$*W*3*ï"-
Haar beviel haar i ieuwe aanbidder niet meer j tiraniseerde, dikwijls alleen om te zien, hoever
en niet minder dan haar andere bewonderaars, j zij zich voor haar in het stof zouden buigen.
Hij was evenals deze, de onderdanige slaaf f Zoo waren een paar jaren .voorbijgegaan,
harer luimen, en zeide haar ongeveer dezelfde Hélène werd door velen benijd, door de mees-
vleiende woorden over haar schoonheid be- ten bewonderd, maar gelukkig gevoelde zij
miimelijkheid en talenten, die zij reeds zoo!zich niet. Haar teeder gestel leed door het
dikwijls had gehoord, en die haar daarom ver- vele uitgaan. Zij werd prikkelbaar, zenuwach-
veelden. Zij liet zich kalm bewonderen en tig, luimig en droefgeestig. De geneesheeren
bleef even onverschillig voor Edgars kleine schreven haar de zeebaden voor op Helgoland,
opmerkzaamheden als voor die van alle an- Föhr of Sylf.
deren. j Mevrouw Weber, de vrouw van Hélène's
Ondanks dit stelselmatig ontzenuwend na- j voogd verklaarde zich bereid, het jonge meis-
jagen van genot, dat haar in den grond edel
en voor hooger ontwikkeling vatbaar wezen, tot
het peil harer omgeving dreigde te doen afdalen,
waren er oogenblikken, waarin Hélène walgde
je te vergezellen. Héiène had onmiddelijk Sylt
gekozen. Zij had genoeg gehoord en gelezen
van de verheven schoonheid der zee, om den
levendigen wensch te koesteren die werkelijk
van haar doelloos, onbeduidend leven. De in haar volle grootschheid te leeren kennen.
M ijn is het product verkregen gisting van
het sap der wijndruif die alleen voorkomt in
landen alwaar een gematigde temperatuur
heerscht, zooals tusschen de 50 a 51° N. B.
Door de gisting van de druivensuiker, die in
de rijpe wijndruif in grooten mate voorkomt,
ontstaat de alkohol die de wijn bevat. Het nog
ongegiste druiven sap dat verkregen wordt door
de vrucht met de voeten te treden of wel
mechanisch uittepersennoemt men most
waaruit voor de witte wijnen de schillen en
stelen worden verwijderd, terwijl zij in de most
voor de roode wijnen bestemd verblijven. Het
is dan ook de kleurstof die de schil der blaau-
we druifbevat, die de kleur geeft aan den
rooden wijn.
De most als nu gereed tot eerste gisting,
Avordt daartoe in steenen of houten kuipen
gedaan waarbij dan eene sterke koolzuur ont
wikkeling plaats heeft. Na afloop hiervan Avordt
de vloeistof op fusten getapt en aan eene na-
gisting onderworpen Avaarbij de gist als droe
sem bezinkt en de wijnsteen zich afscheidt.
Is ook deze nagisting afgeloopen, dan Avordt
de wijn om de droesem te verwijderen vertapt
en zoo noodig nog geklaard. Dit laatste ge
schiedt meestal door middel van eiwit of visch-
lijm die met de druivensap looistof onoplos
bare verbindingen vormen en bij het neerslaan
de stoffen die de troebeling veroorzaken mede
nemen.
De vaten voor de verzending van wijn be
stemd, worden vooraf gezwaveld waardoor de
laatste gist kiemen die den wijn zouden be
derven, door de werking van het zAvavelig zuur
gedood worden. De gisting doet ook nog
de voor den wijn zoo groote waarde hebbende
aromatische en Aherische producten ontstaan
die men het //boquet" noemt.
Daar de roode wijnen een hooger gehalte
aanlooizuur, afkomstig van de daarmede ge
giste sch Hen en steelen bevatten, zoo zijn
zij meer bestendig dan de witte wijnen.
Champagne of mousserende wijnen die niet
alleen in Frankrijk maar ook in groote hoe-
A'eelheid in Duitschland gemaakt Avorden, zijn
wijnen die alvorens de nagisting geheel is af
geloopen gebotteld zijn. De flesschen Avorden
Dus viel haar keuze natuurlijk op Sylt.
Kort voor den dag van het vertrek, werd
mevrouw Weber ziek. Het vergevorderd jaar
getijde maakte elk uitstel onmogelijk. Alleen
kon Hélène niet op reis gaan wat te
doen
Op het laatste oogenblik vernam men dat
een met de familie Weber bevriende dame
oók de zeebaden zou gaan gebruiken, maar
dat de geneesheer voor haar den minder zwa-
ren golfslag der Oostzee raadzamer had ge
acht.
Zeer tegen haar zin, gaf Hélène eindelijk
toe aan den aandrang harer bloedverwanten
om zich bij deze dame aan te sluiten. Qok
de geneesheer raadde haar, nadat hij haar toe
stand op nieuAv had onderzocht, liever naar
een badplaats aan de Oostzee te gaan. Dus
ging Hélène onder de hoede der waardige
oude dame, op reis naar Travemunde.
Wordt vervolgd.