Ao 1882 26ste Jaargang No 1563 &LGEIIIN» KIIUWS» AHYEETBHTXE- 4 IHXUSDA 25 4IJIJJ. Iets over de waren kennis mï 6) Dit blad verschijnt drie maal per week - Maandag Woensdag- en Zaturdagavond. Bij inzending tot s middags 12 ure worden Adverientièn in het eerstuitkomende nummer geplaatst. Ingezonden stukken een dag vroeger. ÉT* Prijs per jaar f 3Franco per post ƒ3.60. Afzonderlijke nummers f 0.05. Advertentiën van een tot vijf regels f 0.75. iedere regel meer f 0.15. Groote let'-ers worden naar plaatsruimte berekend. wenken bij het beoordeelen van benoodigdhe- den voor huiselijk gebruik enz. XX. Talk is hard dierlijk vet dat uitgesmolten in den handel voorkomt. Men kendt daarin de voornamelijk uit Rusland aangevoerde runder talk, die bleek geel van kleur is, en de voornamelijk uit Amerika aangevoerde schapen talk, die harder en meer wit is. Vetkaarsen Hiervan is het gebruik zeer oud en dagteekent reeds uit de 9e eeuw. In het begin dezer eeuw kende men geen andere soort dan deze voor huiselijk gebruik Zij worden verkregen door de herhaalde indom peling van een katoenen pit in gesmolten talk, waarmede men voortgaat totdat de kaars de vereischte dikte heeft. Door het te lage smeltpunt van talk, doet de kaarsvlam meer vet versmelten dan verbrand wordt, van daar het zoogenaamde afloopen die haar even als het noodzakelijk herhaalde snuiten, onzindelijk en lastig in het gebruik maakt. Waskaarsen worden vervaardigd dooreene zekere hoeveelheid gewone was tegen eene pit aan te brengen die men dan door het rollen tusschen marmeren platen de gewensch- te vorm geeft. Door ze daarna aan eene bleking in de Zon bloottestellen, verdwijnt de gele waskleur. De hoogen prijs dezer kaarsen, waarvan de vinding reeds oud is, -maakte het niet mogelijk de vetkaarsen op den ach tergrond te dringen. Stearine kaarsen. Deze zijn 'het die de vetkaarsen geheel het veld hebben doen rui men. De grondstof daarvan is nochwas noch vet, doch een vetzuur verkregen uit talk of palmolie waaruit door verschillende scheikundige ontbindingen, de stearine ver kregen wordt waaruit de kaarsen gegoten worden. De pitten van de stearine kaarsen, die om de ontbranding te bevorderen in de oplos sing eener zuurstof gevende stof is gedoopt, worden op eene bijzondere wijze vervaardigd en wel zoo, dat één der draden strakker ge- X O V E L L E VAN spannen is dan de overige waaruit zij is sa mengesteld, wat ten gevolge heeft da' de pit bij het branden ombuigt en de punt buiten de vlam komt, die aldaar, als voldoende zuur stof vindende, geheel verteerd, waardoor het gebruik van een snuiter overbodig is. Paraffine kaarsen worden nagenoeg op de zelfde wijze als de stearine kaarsen vervaar digd uit paraffinedat verkregen wordt uit drooge destillatie van verschillende stoffen als: bruinkool, bogheadkool, turf enz. waarbij dan gewoonlijk een weining stearine gevoegd wordt. Spermaceti kaarsen behooren tot de goed licht gevende maar ook kostbaare soorten. Zij Worden vervaardigd uit walschot of par ui aceti, een vast vet dat zich na den dood van den potvisch in diens hersens afzet. PalmItine Kaarsen waarvan de grondstof uitsluitend palm olie is worden op dezelfde wijze als de Stearine kaarsen vervaardigd. De maat der kaarsen wordt gewoonlijk be paald naar het aantal dat juist het gewicht van een Amsterd. pond heeft. Geestrijke dranken. Er zijn Weinig zaken die zoo voor de vindingrijkheid van den mensch- pleiten als wel het uitdenken van de verschil lendwijzen om zich geestrijke, bedwelmende of alkohol houdende dranken te bereiden. De alkohol, eene verbinding van koolstof, zuurstof en waterstof, is een product verkre gen door gisting van z g. druivensuiker om gezette bestanddeelen, als; honig, druivensap enzïn zuiveren toestand, als absolute alko hol bekend, is hij een snelwerkend vergif, waarom hij dan ook in geestrijke dranken slechts in meerdere of mindere mate, met water ver dund voorkomt Het gebruik van geestrijke dranken is zeer oud, zelfs onze gewijdde geschiedenis spreekt daar reeds van en bij ieder volk; ja zelfs bij de wilde, onbeschaafde volkeren, is de berei ding van bedwelmende dranken, bekend en ontbreken die bij hun feestmalen niet De Babijloniers gebruikten reeds hun palmwijn en bij de Tartaren was de koemis, ofgegistc paardenmelk, reeds in overoude tijdeu be kend. ernstige zijde van haar karakter deed zich gelden, en een onbestemd gevoel van angst en afkeer vervulde haar ziel, bij de gedachte, haar gehecle leven in deze kunstmatige, ge- I parfumeerde atmosfeer te moeten doorbrengen, j Een weemoedig verlangen bekroop haar, naar i vrije, fris^che lucht, naar menschen, beter en edeler, dan de erbarmelijke dwazen, die zij VO* EsA*OS34$*W*3*ï"- Haar beviel haar i ieuwe aanbidder niet meer j tiraniseerde, dikwijls alleen om te zien, hoever en niet minder dan haar andere bewonderaars, j zij zich voor haar in het stof zouden buigen. Hij was evenals deze, de onderdanige slaaf f Zoo waren een paar jaren .voorbijgegaan, harer luimen, en zeide haar ongeveer dezelfde Hélène werd door velen benijd, door de mees- vleiende woorden over haar schoonheid be- ten bewonderd, maar gelukkig gevoelde zij miimelijkheid en talenten, die zij reeds zoo!zich niet. Haar teeder gestel leed door het dikwijls had gehoord, en die haar daarom ver- vele uitgaan. Zij werd prikkelbaar, zenuwach- veelden. Zij liet zich kalm bewonderen en tig, luimig en droefgeestig. De geneesheeren bleef even onverschillig voor Edgars kleine schreven haar de zeebaden voor op Helgoland, opmerkzaamheden als voor die van alle an- Föhr of Sylf. deren. j Mevrouw Weber, de vrouw van Hélène's Ondanks dit stelselmatig ontzenuwend na- j voogd verklaarde zich bereid, het jonge meis- jagen van genot, dat haar in den grond edel en voor hooger ontwikkeling vatbaar wezen, tot het peil harer omgeving dreigde te doen afdalen, waren er oogenblikken, waarin Hélène walgde je te vergezellen. Héiène had onmiddelijk Sylt gekozen. Zij had genoeg gehoord en gelezen van de verheven schoonheid der zee, om den levendigen wensch te koesteren die werkelijk van haar doelloos, onbeduidend leven. De in haar volle grootschheid te leeren kennen. M ijn is het product verkregen gisting van het sap der wijndruif die alleen voorkomt in landen alwaar een gematigde temperatuur heerscht, zooals tusschen de 50 a 51° N. B. Door de gisting van de druivensuiker, die in de rijpe wijndruif in grooten mate voorkomt, ontstaat de alkohol die de wijn bevat. Het nog ongegiste druiven sap dat verkregen wordt door de vrucht met de voeten te treden of wel mechanisch uittepersennoemt men most waaruit voor de witte wijnen de schillen en stelen worden verwijderd, terwijl zij in de most voor de roode wijnen bestemd verblijven. Het is dan ook de kleurstof die de schil der blaau- we druifbevat, die de kleur geeft aan den rooden wijn. De most als nu gereed tot eerste gisting, Avordt daartoe in steenen of houten kuipen gedaan waarbij dan eene sterke koolzuur ont wikkeling plaats heeft. Na afloop hiervan Avordt de vloeistof op fusten getapt en aan eene na- gisting onderworpen Avaarbij de gist als droe sem bezinkt en de wijnsteen zich afscheidt. Is ook deze nagisting afgeloopen, dan Avordt de wijn om de droesem te verwijderen vertapt en zoo noodig nog geklaard. Dit laatste ge schiedt meestal door middel van eiwit of visch- lijm die met de druivensap looistof onoplos bare verbindingen vormen en bij het neerslaan de stoffen die de troebeling veroorzaken mede nemen. De vaten voor de verzending van wijn be stemd, worden vooraf gezwaveld waardoor de laatste gist kiemen die den wijn zouden be derven, door de werking van het zAvavelig zuur gedood worden. De gisting doet ook nog de voor den wijn zoo groote waarde hebbende aromatische en Aherische producten ontstaan die men het //boquet" noemt. Daar de roode wijnen een hooger gehalte aanlooizuur, afkomstig van de daarmede ge giste sch Hen en steelen bevatten, zoo zijn zij meer bestendig dan de witte wijnen. Champagne of mousserende wijnen die niet alleen in Frankrijk maar ook in groote hoe- A'eelheid in Duitschland gemaakt Avorden, zijn wijnen die alvorens de nagisting geheel is af geloopen gebotteld zijn. De flesschen Avorden Dus viel haar keuze natuurlijk op Sylt. Kort voor den dag van het vertrek, werd mevrouw Weber ziek. Het vergevorderd jaar getijde maakte elk uitstel onmogelijk. Alleen kon Hélène niet op reis gaan wat te doen Op het laatste oogenblik vernam men dat een met de familie Weber bevriende dame oók de zeebaden zou gaan gebruiken, maar dat de geneesheer voor haar den minder zwa- ren golfslag der Oostzee raadzamer had ge acht. Zeer tegen haar zin, gaf Hélène eindelijk toe aan den aandrang harer bloedverwanten om zich bij deze dame aan te sluiten. Qok de geneesheer raadde haar, nadat hij haar toe stand op nieuAv had onderzocht, liever naar een badplaats aan de Oostzee te gaan. Dus ging Hélène onder de hoede der waardige oude dame, op reis naar Travemunde. Wordt vervolgd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1882 | | pagina 1