Grepen I Land- en Tut».
A.K0:s buitenkansje.
Niervergiften
70=jarig man
verstuikt zijn voet
Een 4=jarig
lijden.
Hield zwarte bij slip van e<m jas tegen. Trok hem volk. Biefstuk 35 cent. Gut, en van 't haasje
met groote moeite, kantoortje binnen. Haalde siga- maar 40. -- As-t-ie nou...
ren, liet koffie komen
Beefde, dat de zwarte zijn voorstel zou intrekken.
Vond zelf, dat hij z'n geluk wegschopte... Ware red
ding in den nood... Schoorvoetend gaf de zwarte toe.
Haalde het reepje papier voor den dag
Verzekerde patroon, dat de tweehonderd gulden
er uiterlijk, uiterlijk overmorgen zouden wezen
Desnoods zou hij ze voorschieten... Waarom niet!...
Met de handteekening van Daniëls erop!...
„Voor tienduizend ook goed!" zei hij, patroon van
„De Druif" aankijkend met gezicht van: „Wat ben
je toch een uil..."
En terwijl de zwarte het reepje papier aan een
hoek vasthield, zette Hendriks er... Onderwijl de git
oogjes vonken schoten... Met van opwinding trillen
de vingers zijn mede borgstelling op...
De „rijke meneer" van buitenbuurtje, ontmas
kerd als sluw oplichtertje, dat schijn van fortuin-
hebben al een jaar of wat had weten vol te houden
was de beklaagde in het zaakje van oplichting, dat
rec-hter-commissaris had te ontwarren...
't Was een uiterst-gecompliceerd geval en het net
van bedrog, sluwe beetnemerij, omspande u alom,
zoodra ze er in begon te wroeten.
Rechter-commissaris liet den blik gaan van den
eenen getuige, die vóór hem zat, naar den anderen...
Van patroon uit „De Druif", Hendriks, die de vijf
tien honderd gulden van het wisseltje had moeten
betalen... Naar meneertje met de gitzwarte oogen en
Bij de hoeveel was dat? O, 't sting d'r boven.
Per pond. Dat zou ie nou meebrenge voor moe
der. Gunst ja 'n Pond van 't haasie En
dan... kostte rookvleesch maar tien centen 'n ons?
Werachtig. Op de mesjine gesneje! Nou maar
dan bracht-ie... As ie 'n half pond nam, dan was 't
ommers net een maffie. Dan hadde ze allemaal
wat. Op d'r boteram. Met de Zondag. Wat zoue
ze kijke!
Nou maar gauw loope.
Maar wat voor vader? Wat mos diè nou hebbe.
Segare? Dat kon-ie doen ja. 'n Dubbeltje
vijf zware. En dan niggeret. Van die zwarte.
Die pruimde vader 't liefst. Van Dobbelman hiette-
die.
Daar hadt je de Mauritslaan. Wacht es. As-ie die
nou inliep dan hadt-je de éen, twee,... de derde laan
links de Eikenlaan. En in de Eikenlaan de tweede
rechts, de Kastanjelaan en dan was 't an je linker
hand. Gouwe letters op 't ijzeren hek.
Nou, al kreeg-ie maar een riks. Hij kedin hoor.
Dan kon-ie ze toch zót verrasse. De biefstuk voor
moeder 40 en 't rookvleesch een maffie da's vijf-
en-zestig en een dubbeltje segare en de vijf spie nig
geret. as-t-ie dan voor twee duppies nog dat
kleine poppie kocht voor Lizi was 't net een gul
den. Ja Lizi most toch ook wat hebbe. Kleine
schat. Met d'r mooie blauwe oogies en d'r lief
snoetje. Jij krijgt 'n poppie hoor, lekker dier.
Toen opeens, vlug, alsof ze'm nou weg wou heb
ben, d'r hand door 't raampje.
Hier, voor je moeite.
En hij, gretig:
Dank u wel.
Dan 't raampje met een klap, dicht.
koelen kelder. i^H
Als de boter gezouten zal worden, voegt men
toe- tijdens het eerste kneden, doch pas als de
er al een paar maal overgegaan is en niet V(
den aanvang van het kneden.
Na eenige uren wordt de boter afgekneed. z00)i
Dan 't raampje met een map, umu. geen y<Mlt meer afgeeft en de pekeldruppel£
Hij op de gele^ vierkante^ steentjes^ helder zijn, wordt met kneden opgehouden.
luifel stond of ie niet weg kón.
Doodstil een poos.
't Gonsde in z'n hoofd. 't klopte in z n keel.
't trilde door z'n lijfje nu
Zou d& waar zijn?
Had-ie dat góed gezien?
Was dat... geen ver gis sing
Toch nog es kijke.
Z'n hoofd boog. Regenwater met een straaltje
liep van z'n pet. Z'n vingers ontspanden.
Toen, z'n tanden op elkaar geklemd, vloekte-ie
woest. Verdómme ver-döm-me.
Arm tegen z'n oogen gekromd, liep-ie snikkend 't
hek uit.
Indien men te lang kneedt, verliest de boter 5^
natuurlijken glans en gaat er dof en minder smakeij,
uitzien; men bekomt dan z.g. „smerige" boter.
Niet langer karnen dan noodig is en niet te
kneden, vooral van weeke boter, zijn twee belangr(jJ
zaken om fijne boter te bereiden.
De groote zuivelfabrieken, waarvan er tegenwooi
dig bestaan, die dagelijks 40.000 K.G. melk verwe,
ken, hebben in de laatste jaren machines aangeschaf,
die eerst karnen en daarna kneden. Deze machine,
van Amerikaansche vinding, zijn de Karnkneders. j
hebben snel ingang gevonden en er zijn er thd
waarin 3000 K.G. room ineens afgewerkt kan worde.
Goede boter mag niet meer dan 15 vocht
da^Moór ertinende""tastende slanke handjes, wiens En dan had-ie nog een daalder over. Kon moe-
do aldoor-grijpenae, tastende s j der melk yan drinke en konde ze thee, koffie, suiker,
brand, alles van hebbe!
't Droomgenot gaf z'n lichaam gloed.
Om 't weer gaf-ie niks meer.
Helsdonker was 't in die laan. Hadde ze daar geen
bleekheid scherp contrasteerde met het zwart van
krulharen en kneveltjeIn wiens oogen nu iets
eigenaardig-onrustigs kon beven......
„Dus gij hebt u eenvoudig laten misleiden, laten
naaien door schoone beloften,., zonder dat ge er
eenig belang bij hadt, uwe borgstelling gegeven? zon- gas? Gut, petroleumlampjes, heel ver van mekaar,
der eenigen aannemelijken grond? zonder dat gij Wat arm. Dan was 't bij hun in 't slop nog lichter
zelfs den man, die geholpen moest worden... dien
fotograaf dan... zelfs kende?"
Patroon knikte, klemde de tanden opeen, voelde
het wantrouwen in de vraag van den rechter... zag
het medelijdend spottige, waarmee griffier hem
aankeek... Van: heb je nu toch ooit zoo'n ezel ge-
zien?...
Voelde krieuweling in de vuisten... zag onwillekeu
rig naar den spichtigen hals van den zwarte.
Dus," hernam rechter „u hadt geenerlei belang
van welken aard ook, bij die borgstelling? En gij
hebt absoluut niets genoten van het geld? Van de
som, die gij nu moet storten?"
Patroon van „De Druif" keek op... Het bloed golf
de hem naar 't hoofd... Hij zag den zwarte aan...
den schavuit, die hem tweehonderd gulden had be
loofd... die hem geen cent, geen rooie duit, had
afgedragen-.. Dien zou hij toch...
Maar de gitoogjes keken ook hem aan... Tartten,,
dreigden hem: „Ja, durf eens te klappen!... Wat je
toch niet kunt bewijzen... Durf 't eens!..."
Patroon balde stijver de vuisten. Had reuze-geweld
noodig om zich te beheerschen... Voelde dat hij
zichzelf, door 't te zeggen, bloot zou geven...
„Neen, edelachtbare," antwoordde hij...
En de pientere, uitgesleepen eigenaar van „De
Druif" werd rood van schaamte... Terwijl tranen
van machtelooze woede hem naar de oogen drongen.
En die van de gitzwarte lokken onstuimig z'n kne
veltje bestreek, om niet te laten zien, hoe er lachje
op z'n trekken speelde van: Ja, laat-ie eens als-ie
"i<irft.Lèat-ie eens!...
MAITRE CORBEAU.
Z'n vingers beknepen - een kwartje. Het vetgehalte ongeveer 82 verder g
men er in voor 0,5 eiwitstoffen, 0,5 melk^
ker en melkzuur, en 2 aschbestanddeelen.
Fijne boter dient een goede kleur te hebben. zot
dei hulpmiddelen is de winterboter meestal te bleet
van tint. Als men vóór het karnen de benoodigj
hoeveelheid „boterkleursel" toevoegt, kan men zot
der moeite aan het zuivel de verlangde kleur geyeo
^Waar de handel er prijs op stelt, is het kleuret
's aves. Tjasses daar trapte-ie in 'n plas, dat 't
water höog opspatte, Kil drong 't z'n rijgschoenen
in.
Nu maar niks voele.
Maar wès dit de laan wel? De paal met 't naam
bordje had-ie heelemaal niet opgelet.
Wacht daar was 't hek met de gouwe letters.
't Huis lag er heel ver achter, 't Was 't toch
wel?
In 't matte schijnsel van vèr-affe olielamp was 't
spellen van de sierletters met al die krullen en halen
moeilijk werk. Voor 't hek gehurkt trachtte-ie de
wirwar van vinger-breede dof-gouden strepen te ont
cijferen.
't Ging. V. I. Juist, dat werd VILLA.
Nou verder. Wat een N.?
Opeens zag-ie 't heele woord bij 't even höögop- moet steeds met zorg geschieden.
CVI. DE BEREIDING VAN FIJNE ROOMBOTER.
Iedereen zal gemakkelijk begrijpen, dat boter van
fijne kwaliteit slechts bereid kan worden uit den doel- der boter even goed aan te bevelen als het kleurt
matig gewonnen room van uitstekende melk. Deze der kaas. Het kleursel, afkomstig van de vrucht va
kan slechts verkregen worden van gezonde koeien, die den Indischen Anatto-boom, is zindelijk en onschj;
doelmatig gevoederd worden, terwijl bij het melken en delijk.
de melkhehandeling de grootst mogelijke zindelijkheid Het toevoegen van bederfwerende stoffen aan b-
betracht dient te worden. Het lichaam der koeien en ter, waarvoor boor zuur wel gebezigd wordt, v«
vooral de uier, de spenen en de- staart moeten zeer dient daarentegen sterke afkeuring. Op den duur i
rein gehouden worden. Dit geldt evenzeer met betrek- het gebruik dezer stof schadelijk voor de gezondheid
king tot de kleederen en de handen van hen, die Wie fijne boter wil bereiden, dient te weten, da
met het melken belast zijn en de emmers en het ver- het water, waarmee de boter gewasschen wordt, zee
dere vaatwerk, dat met de melk in aanraking zal ko- zuiver behoort te zijn. Veel boter is juist van minder
men. kwaliteit, omdat het waschwater ondeugdelijk was.
Tijdens het melken, gedurende den staltijd, behoort De weekheid der boter in den zomer is veelal
er voor gezorgd te worden, dat de stallucht stofvrij en zaak, dat de boter overwerkt wordt en toch te vi
frisch is. omdat met het stof vele verkeerde bacteriën vocht blijft bevatten.
in de melk komen en slecht riekende gissen gemakke- Door zooveel mogelijk lage temperatuur toe
lijk in de melk oplossen en later den smaak der bo- passen bij de geheele bereiding wordt dit voldoen!
ter kunnen verminderen. ontweken. Vooral in de uren tusschen het eerste km
Veel slechte bacteriën zijn er in de eerste melk- den en het afkneden, d. i. tijdens het doorpekelet
stralen, die men gedurende den staltijd daarom alge- dient de boter koel te staan om voldoende stevj
meen apart moest opvangen. Dit „afval' kan, na vol- te worden.
doende verhitiing, nog als voede melk gabru kt worden, Wie over dit onderwerp en nog vele andere ui
De waarde ervan is gering, want in de eerste melkstralen de zuivelbereiding uitvoeriger wenscht ingelicht
zit zeer weinig vet. Het goed leegmelken der uiers worden, kan daarvoor thans uitstekende lectuur vin
flikkeren van de olielamp. „Nuova" stond er. „Vita
Nuova".
Dan was-ie verkeerd. Goed maar dat-ie niet ange-
scheld had! Daar kwam een kar.
Bakker, weet je meschien villa „Erika"?
Erika, Erika Bij wie mot je weze?
Ja, een naam weet 'k niet.
Erika da's op de Kastanjelaan.
Ja juist.
Nou en di's de Esselaan.
Verrèk.
Nummer 18 is 't. Hier de hoek om.
Dank je.
Aan 't stijl-schuine roode pannendak had-ie „Erika''
op eens herkend. Wat zenuwachtig nu nou zou
't gebeuren! liep-ie 't hek in, 't kiezelpad op. 't
Knapte onder z'n voeten. Hij schrok er van. Op z'n
teenen ging-ie verder, bang, de stilte te breken. Nou
stond-ie onder den luifel, die breed over hem uitstak.
Daar was de schel. Zwaar ijzeren bloemvorm aan rechte
stang. Nou zachtjes....
Gut wat gek één slag. Net de spoorklok van den
overweg. Even klonk 't door. Toen weer stil.
v u-.A, x--.—«.v/a «r. O'jj /d
stoep van kleine vierkante gele steentjes kletterde 1
den. Zoo pas is verschenen de derde herziene drui
DOOR OTTO ZEKOKRS
(V ie r v o 1 g}.
In de derde klas wachtkamer, op 'n houten Dan».,
overdacht-ie wat-ie nou doen zou. Z'n baas vrage?
As-t-ie mal was. Hadt je kans dat die zei: geef neer. Door de boomen de wind, gierend en huilend,
hier. En met de belooning ging strijken! Want 't Huis stil. Doodstil. Nieuw en deftig. De raampjes
natuurlijk zou d'r 'n dikke fooi opzitten, voor den in de breede bruine deur van dik g;as. Leuk glas.
vinder. Niks vaster as dè.t. Tachtig guldes! Maar Met ruitjes van dikke ribbek. Net wafels. Zacht-gelig
...as-t-ie es... as die meneer dat-ie nou niet op schijnsel van licht er doorheen.
die naam kon komme... As die-d'r-nou-es-niks-van- Zo uwe ze 't niet gehoord hebben? Nog effe wach-
wist waar die 't verlore had. Niemand wist
mers dat hij 't had? Die menschen die omge
keken hadden en 'm hadden zien loopen en wit boezelaar. Wit mutsje,
hooren roepen... meneer... meneè-heèr... Nou ja, die Wie is daar?
wisten toch niet weröm... En èsse ze... As-t-ie 't nou Juffrouwé... ikke... 'k Wou meneer wel cffe
es hieuw totdat-ie d'r wat van hoorde... uit de hebbe.
krant of zoo.
Hij voelde zich weer rood worden. Daar had-je
dat matte geprikkel onder z'n haar óok weer. Klam
lagen de vingers van z'n rechterhand tegen 't glad-
leeren ding in z'n zak.
Tachtig guldes. Tèche-tig-gul-des... As-t-ie es...
Wat zou-ie ze d'r.thuis mee kenne hellepeZ'n
zieke moeder die op d'r stroozak in de bedstee
lei... hls maar te kreune en te hoeste... nou al weke is
De zindelijk gemolken melk moet direct uit den van het „Beknopt Leerboek der Zuivelbereiding" door
stal in een frissche ruimte worden overgebracht en Dr. K. H. M. van der Zande. Dit uitstekende boek ii
onverwijld geteemsd worden. Als men daarmee wacht, in alle deelen volkomen op de hoogte van onzen tiji
wordt het vuil fijn verdeeld en wordt niet meer door gebracht en kost slechts f 0.90. In den zomer vac
de teems teruggehouden. Een der beste melkzeven is 1909 zag nog een ander aanbevelenswaardig werkj
Ulax watten-melkfilter. over deze materie het licht, nl. „Zuivelbereiding" doo
Het uitluchten der melk verdient gedurende den V. R. IJ. Croesen, waarvan de prijs fO.75 bedraagt
staltijd sterke aanbeveling. Eenvoudig en vrij goed ge- Beide zeer aanbevelenswaardige boekjes zijn te
schiedt dit reeds, als de melk direct na het teemsen komen in den boekhandel van de firma Trapman
in een frissche ruimte een paar malen van het eene Co. te Schagen
vat in het andere met een dunnen straal wordt over- Het werkje van dr. Van der Zande houdt het
gegoten. meest rekening met Noordhollandsche toestanden
Het doel, waarvoor de melk verder zal dienen, brengt verdient daarom de meeste aanbeveling,
mede of het wenschelijk is de melk af te koelen of
niet. Wordt ze niet dadelijk verwerkt tot zuivel, dan
is afkoelen noodzakelijk, tenminste in den zomer.
In streken, waar men uitsluitend boter uit de melk
bereidt, heeft het ontroomen door middel van centri
fuges bijna algemeen ingang gevonden.
Waar kaasbereiding hoofdzaak is, roomt men
meestal (door afscheppen.
De op een van beide manieren verkregen room is
de grondstof der boterbereiding. Hij moet daartoe een 1
belaii-priiko verandcrina nnit«m»«n /lie hel „zuringspro-
ces genoemd wordt.
D. E. LANDMAN.
RECLAMES.
ontrooven den lyder zijn gezondheid,
geluk en leven.
axDo nieren zijn de belangrijkste organen van hs
Dit zuringsproces is van zeer groolen invloed op bchaT> omdat zij het bloed filtreeren. Wanneer n
de kwaliteit der boter. gezond zijn, dragen zij zorg voor dc afscheiding vaij
Het zuur worden van den room komt tot stand door ;P'e vloeibare onzuiverheden uit het lichaam. Zijn i
de werking der melkzuurbacteriën, die leven van de daarentegen ziek, dan is het geheele lichaam ziek, oir
melksuiker en deze omzetten in melkzuur. Sommige het bLoed de onzuiverheden op zijn weg door ht
soorten dezer bacteriën brengen bovendien stoffen vcort. ..aam mededraagt en ziekte in plaats van gezond
om- ten en dan nog maar es... O geruisch van rokken. die aan den room een verkeerden reuk en smaak geven" erl kracht met zich brengt,
ige- Eén raampje open. De meid. Zwarte japon i te-wijl andere juist den gewenschten smaak en aroma Duizeligheid, rugpijn, rheumatiek, schele hoofdpijn
1 "T;' geven. De eerste soorten moet men weeren, de laatste waterzucht, ontsteking van de blaas, hevige lendenpiji
j echter aankweeken. blJ het bukken, slapeloosheid, enz. worden veroorzaal
Door zindelijkheid bij het melken en de behandeling door de onzuiverheden in het bloed, die de niero
one. der melk en door afkoeling der melk vóór of tijdens cn.1't hadden dienen le verwijderen. Een goede gezond
Waarom deed-ie hou zoo hangerig, zoo schuchter, het roomen belet men de ontwikkeling der bacteriën heid kan slechts verkregen worden, wanneer deze be
Welke meneer ML J
Gut ja, welke meneer? D'r wasse d'r meschien méér fugeeren verkregen room een aanvang zal nemen, brengt
men met goed zuursel, „reincultuur" of uitstekende
lang. Wat lag ze d'r lam en ellendig onder die vieze
zooveel mogelijk. Als het zuren van den door eentri- langrijke organen gezond zijn. Het bloed moet frisck
rein en zuiver zijn.
kosters Rugpijn Nieren Pillen genezen de niera
Dc meneer die-è... Die tel- karnemelk de gevvenschte melkzuurbacteriën in groote
massa in den room. De door afscheppen verkregen room
van melk, waaruit kaas gemaakt zal worden, woixit
Zegj u maar asdatté... asdat de kranlejonge d'r meestal niet aangezuurd, doch als het zuursel goed is
van 't peiron. zal het meestal een goede uitwerking hebben
dan een.
Ja da wee 'k niet.
kens met spoor gaat.
Wat had je dan?
Weet meneer dat je komt? I In de moderne zuivelfabrieken, waar alles zooveel
rooie deke met die gore kapokdotte uit de nade. Welnee-è... Toe, vraag u nu of meneer effe technischer is uit te voeren dan op de boerderijen gaat
Ansterke had de bosdokter gezeid. Jawel mak- hier komp. 'k Wou meneer graag effe spreke. men nog rationoeler te werk. Daar wordt de room vóór
kelijk prate! As vader maar werk had. Maar al 't Is toch niet-è.... Je komt toch niet bedelen? het aanzuren eenigen tijd onder omroeren in bepaal-
drie maanden was d'r niks te doen en nou kreeg Je Bedelen? -- Welnee. Heel wat anders. de toestellen, „pistours" genaamd, verhit tot 80° a 85°
de winter.Zeg u maar da k wel eris boeke hier gebracht heb. Celsius en direct na het ..pasteurlseeren" afgekoeld op
Tachetig guldes! Tache-tig-guldes.Daar konne 5\eg was ze. Aardige meid wel. Met die lange Witte 101' Celsius of nog lager. Hierdoor worden de bacteriën
ze wel laa's kijke nou makkelijk ttèn as- linten achter d'r muts en die witte banden over d'r zoo goed als geheet vernietigd. Het dadelijk afkoelen
't-most wel twaalf weke van leve. Hij bracht zwarte japon. Even dof-gebonk van d'r voeten op de is noodig om* een voldoende boteropbrengst en een
toch iedere week z'n drie guldetjes in, dus dat was trap. Getril van koperen roeden, 't open en toe-doen prima kwaliteit boter te bekomen
vast.
Gut en wat zoue ze dan.
van een deur. Dan weer stil. Buiten 't lekken op Üe
Maar dat mag je niet doen, dat mag-je-niet-doen, stoep, de wind in de boomen. Andere niets,
verdrong opeens sterker gedachte al z'n gemijmer, j 't Raampje open. Mooi daarbinnen bij avond.
Da's gappe-en-as-t-dan ultkompDie stoelen had-ie den vorigen keer ook gezien. Toen-
en verwijderen de ziekte-verwekkende stoffen. Zij f
nezen de gevolgen van zwakke of zieke nieren, tloa
dat zij de nieren genezen.
Wij waarschuwen tegen namaak en maken koopB
erop attent, dat op iedere doos de handteekening va
James Foster dient voor te komen, Foster's Rugpij
Nieren Pillen zijn te Schagen verkrijgbaar bij den hee
J. Rotgans. Toezending geschiedt franco na ontvang
van postwissel a f 1.75 voor één, of f 10.voor zt
doozen. '20!
'k Most naar „Erika" gaan en 't terug brenge,ie de boeken bracht. Wjat 'n hooge ruggen. En
kwam prettig-lieht z'n eerlijkheidsgevoel al 't donker een kleed an de muur! Wie hing er nou een kleed
an de muur. Most toch op de grond. 't Gas in de
wat lantaren suisde. Een ouwe klok naast de trap tikte,
met den Langzaam. Heel langzaam, Zou-die nou komme?
Wat zou die wel zegge... Voeten op de trap weer
ze verrassen thuis
wn dan morge
gedenk verhelderen.
En van de fooi dan -
meebrenge: voor moeder
Zondag
't Davergeluid van aanrazenden trein riep 'm óp
naar z'u werk weer, op 't perron.
'n Uur later was-ie vrij.
De zware mist was in fijnen regen vervloeid en
maakte de moddervette straten nog vuiler. Van de
boomen vielen de druppels nijdig-tèkkend neer. Ge
lige lichtplekken vielen uit de winkelramen, kaatsten
terug in de plassen tusschen de keien, legden op de
donker-lijnende rails van de paardentram wat mat ge-
glans.
Vlug wou-ie voort. De Spoorstraat uit en de
Kerkstraat, den Brink over, de Havenstraat in.
Wat 'n eind was 't! Telkens gleed-ie uit op de zee-
perige keien. Hu wat 'n pestweer. Z'n duffel
zat bezaaid met fijne zilverspikkels net spelde-
knoppen. Nou straks weer dat eind terug ook.
Over de spoorbaan woonden ze.
Naarmate-ie won op den af-te-leggen weg, raamde-
ie de belooning kleiner.
Eerst op 't perron nog: zou 't misschien
wel 'n tientje weze! As je tüchtig-gül-dè terug
kwam brenge!... Ja maar je gaf toch maar niet zóo
tien gulden weg, Nou zoo'n rijke meneer
die op zoo'n mooie villa woonde en een auto hieuw
:..Wat gaf die nou om tien gulden... Daar was dat
net zooveel voor as voor hem een halleve cent!
Maar daar hadt je Kris Lanters. Die had es een ban-
kie van vijf en twintig gevonde en maar een pop
gehad.
Op de Brink: guns lieten 't er nou maar vijf
zijn! Was zijn dag goed! Zou-d-ie iederen avend
wel drie kwartier voor óm wille loope. En óf.
Zie je voor vijf-en-twintig een pop dat was voor
tachetig... had-ie niet rüim drie maal zooveel gevon
de...? Nou drie gulde nee dat gaf niemand.
Vijf?...
In de Havenstraat, bij den paardeslager hing
de winkel vól. Donkere bloedige vleeschbrokken. En
stukken rookvleesch een heele rist an hake
Net groote zwarte biete... Effe kijke... Goed zaakie
wat die vent had. -f— Tot op den drempel sting 't
Pasteuriseeren en afkoelen behooren dus onafschei
delijk bij elkaar. Hierop volgt dan het aanzuren.
De temperatuur van den zurenden room is van het
hoogste belang. De zoogenaamde „koude" zuring geeft
de stevigste boter. Zij verloopt zoodanig, dat de room.
als ze in de kam gaat, juist de gewenschte temperatuur
bezit (1215u C.) en dus niet vooraf afgekoeld moet
worden.
Door de hoeveelheid zuursel, die men aan den room
weer.
veL zegge. Voeten op de trap weer, toevoegt en het regelen der temperatuur heeft men
beneden. Vlug, nóg vlugger. De meid het in zijn macht den room juist op tijd in karnriii>en
r den ïlooüterhlsem gered-
boven. Nou naar oeneaen. viue. nou viufiBer. De meid net m zijn macht den room juist óp tijdUn karnrijpen
i toestand te brengen. Is de room niet karnrijp of over-
Je uloel miJn de boodschap maar doen. Me- karnrijp. dan kan het karnen niet naar wensch
neer ken je niet en begrijpt niet wat je «duedt n. In de gewone praktijk beoordeelt men de ka^- v IS? y I*ra.lldSurni ou<1 10
vraag -u dan maar es an meneer 32^^'sS" moet T S5>'^ocl,..veïs.,yiit_ eJf^'
voel pijn. Mijn voet v®
n°°' H't XT1ag ,u maar meneer zijn. Een Jicht stokje moet ^ci'1 rechtop \n blijvim^drij- 1i^'octverslVlkt had hetge.
of-t-ie dit niet verloren het in de trein. ven. In fabrieken bepaalt men zelfs met een zuurheids- 'iÜLi
Er was iets van trots in 'm, van triumf en stil meterhet aantal v,„ Tfi voet de<?d mlJ met, loopen
van triumf en! stil meter" het aantal zuurgraden van den room wat veel I n - -
geluk bij 't overreiken van de portefeuille. scherper oordeel «eeft.^Het is er t^i« l.o aLs di ^Ze^ Sl
Wiersma
Heb je dat gevonden?
In de trein ja. In een eersle klas. D'r zit
geld in.
Zal 't vragen hoor.
Weg was ze weer.
Op de trap 't zelfde geluid weer van straks. Roven
weer t open- en toedoen van een deur
i scherper oordeel geeft. Het is er precies mee als de staande tal
thermometer, die veel juister de temperaturen aangeeftvoor had aangewend", zeide de Heer ^Vjcrsnci o*|
vai
dasl
open- en toedoen van een deur.
Opeens begon-ie te rillen. Voelde-ie pas hoe koud
ie was en hoe nat. 't water liep van z'n jas, van z'n
pet. siei
voeten,
'm zélf
die nou
nou tóch wel zelf. Of mooht-ie wed bove-konunc
Gut maar zoo nat! Leuk was die klok -
Net een huis. Ramen, deuren, balkon. Negen
uur al! Waarom bleef ze nou zoo lang weg
PlflPn Snrnnimn i'n A WIaL s-_i
ïw» i Opmerkzaam gemaakt op de coede werkiim
aan^heï^npreres Ua W"d" j» ^TER^I SEM gfng ik ?ot het gebrul
Het karnen is een gewichtig werk! Als het niet naar Boorema te Dokkum heer 1 I
eisch geschiedt, bekomt men geen prima boter. De ])oor ™>hn,ik van dat v. /vwtFR-I
temperatuur bij den aanvang van het karnen ligt meestal BAl SIM is mii-i ,C r
tusschen 12—15° Celsius en het proces duurt normaal won L L 7 theb lk Sfr
30-45 minuten. Als de karn te koud is. krijgt men sXuder la fon uri,hi h ',l .Ta k?rt
lim en aeen hater. Een zoo laan mo.^liik-c/temoo- w iy4,onlwncht h?d> heb lk weder den KLO0-
wend en ten tweede male heelt
SEM succes jgehad en mjj
Meschien kwam-ie van groot gewicht zijn.
ij»l
>S-i!
T/V xAkik"-,MP. Wiersma te Brandgum, heeft d®
KLOOSTERBALSEM ook met veel succes aangewen
voor pijii in den rug, die ontstaan was door koud*
Een ieder, die Kloosterbalsem, Klooster Sancla l^11
lo, gebruikt, zal moeten erkennen dat er niet te vet'
Tijdens het karnen worden de vetbolletjes van den
room tot kleine boterklompjes samengebracht.
De karn is af, als de boterkorrels als grove hagel
ni zich voordoen. Zet men het werk nog langer voort, j» n
?ep', Sprongen in de klok twee deurtjes opem dan kan men de karnemelk niet meer voldoende uit ni wordt van dit middel bij uitnemendheid
Verrèk. Was dat schrikke! Jó, d'r kwam de boter verwijderen. nneumaliek, Rheumalische aandoeningen, verstuiking^
n vogel uit. Koèkoek koèkoek koekoekAls het karnen gestaakt is, wordt de karn met zui- |V<i:1 van allerlei aard, en alle huidziekten. Klcc.de
Z n mond open z'n oogen wijdgesperd stond- ver water ingespoeld, de boterdeeltjes worden met d'aa °°k ia enkel huis onUireW?
ie als geslagen 't vreemd gedoe te bestaren. een wijde teems in kleine hoeveelheden uitgeschept n"®!. el:k °°filenblik. blJ ^ielcte of ongeluk, bij
Opeens de meid weer. Vlak voor 't raampje. en in een vat met zuiver, koud water uitgeschud.
Je wordt bedankt. Meneer had er niks van Hierin wordt ze wat steviger en beter geschikt voor
gemerkt het kneden. Na eenigen tijd laat men het waschwater
Niks van gemerkt?. D'r zat tachtig gulde in. wegloopen, of men neemt de boter eruit en laat deze
Tachtig gulden? uitlekken in een botertrog of op eene tafel.
Even keek ze 'm verbaasd aan. Hij verward nog Hoofdzaak bij het kneden is, dat de boter alleen
h311 1 wond°rldke met de klok, begreep niet. Tach- gedrukt en niet tevens gewreven wordt. Ook mag
Er" eD' 2ÏÏ? gemerkt?meu niet te lang kneden. Als de boter zachter wordt,
ten W lS 6eU *st 0f ze allebei aan iets darh- brengt men ze in kleine rollen in een boterbak eii
plaatst ze aldus ter opstijving eenige uren in een
■W.VI1IUV VUV
hand te zijn.
Prijs per pot van 20 mam 35 ct„ van 50
ct., van 100 gram f 1.20 en van 250 gram f
Hoe grooter pot, hoe voordeeliger dus 1
erkrijgbaar bij Drogisten, Apothekers en de bckC
de Depóthouders.
—o