iclip Courant
Uit het Hart van Holland.
[Uitverkoop
Tweede Blad.
en.
n
Ier
I brandwS0 19 volkomen gelijk met hun ver-
I Ee ev E'ü1 eiwittien is 't iets ander®,
12 CL per ons.
DE KWALITEIT BLUFT
ONVERANDERD, DUS
ONOVERTROFFEN.
BETAALT GEEN 16 et MEER I
LOUIS DOBBELMANN
SPAANDER 6 Co.
15 tot 50 pCt.
KORTING.
Plaatselijk Nieuws,
Zalercfag 8 Januari 1927.
70ste Jaargang. No. 7978.
Ion.
rou
ten.
W.
iN.
L«
.dag
fO.50,
ge-
Groot
dijk.
i mot terzijdestelling van rijn goosteLijken
i «ih-pfiven alleen besoliouwt aJa stoffelijk ver-
°Hitf fouter vleesoh en bloed, dan is ihot
jrn<ehfl.lcpiling-, 'pon maast on met elkaar"-
°°J*van scheikuiidigo processen on elk le-
V(^j jan isme wordt dan een laboratorium. Van
j pf minder volmaakte instrumenten, waar-
rJ?n lavend laboratorium beschikt, hangt het
0(1 constant door kan blijven Werken pf
Tjjxlo oen groot eTödJeölho van 't jaar «til-
ïïïVordt. Als men de outillage tot uitgang
^Kjint, kan men 't dierenrijk in drie groepen
Pjjjenda ©ersto, da hoogst georganiseerde,
yjjio zorg voor Zijn oigon temperatuur op zich.
%n. Dg tweede groep die dor winterslapers
■Jt dat ook, ais de uitwendige temperatuur intet
Ibeiiwsden een zeker minimum], in wellk geval
Jrikundig proces «ansHapa ophoudt en flehijn-
öktreedt, tetrWnl bij de derde groep de
Moedigen de le\ ensintonsiteit en dus ook de
Kiteit der scheikundige prooosson! op on neer
pet do thermometer. Bij die groep nadert hot
m 'zijn uiterste verschijning dat van pen plant,
iluut afhankelijk is van de omgeving. Maar
het leven zich op nog zooveel versohillen-
[jianieron openbaren', principieel verschil' in do
tócundige processen, die in een! mensch, dier
/plant plaats hebben, bestaat er niet. Wel be-
er verschil' in de algemeen® richting dier pro-
_i. Een scheikundig proces toch kan! tweeër-
gevollg hebben; of het kan uit eenvoudige lof
jninsto eenvoudiger «boffen1 Samengestelde etiof-
opbouwen, of het gaat omgekeerd te werk; het
dt de Samengestelde stoffen en' do bestand
die haar opbouwen. Twee stoffen kunne®
lOtnvershcdllig rijh er dain gebeurt «r niets,
ze elkaar echter niet ongemoeid, dan vindt
Öf Jgarncmsteflling _öf ontleding. Eent derde
[JjMueid bestaat iniot, df 't moest rijin, dat
samen voorkomen, als gevolg Van elkaar. Brengt
an bijvoorbeeld kalium biji water, dain ontstaat een
vf, die uit kalium en de bestanddeelen van water
waterstof en Zuurstof bestaat, terwijl 'b wa-
ontloedt wordt en waterstof vrijkomt.
Samenstelling en ontleding ia dus 't streven en
[©volg van elk scheikundig prooefl. "Nu vindt m«n
3 twee die werkingen zoowel1 in 't dierlijk als
't plantaardig ITabocratoriura, maar in 't oen-tel
erwoegt de ontleding, in het laatste de samen-
plling. Uit de eenvoudigste grondstoffen bouwt
plant haar bestanddeelen op. De Stikstof van
Jiisalpeter of ammoniak, zelfs die uit de lucht,
ient tot fabricage harer eiwitten, de koolstof uit
j koolzuur in de lucht, gebruikt ze bij al d« be-
tanddeelen van water waterstof en zuurstof
bij de bereiding harer eiwitten, viettan, suiker
Zetmeel, waarvan vooral' de eiwitten, maar pok
vetten en 't Zetmeel zeer ingewikkelde eni toer
mengestelde Stoffen zijn. Dat opbouwen kan eon
arISnk organisme tnieb, on Zooais bij «en plant Ide
uitlading in 't niet zinkt naast dia samenjntelling
jo doet Jhtefc bijl een dier dia samenstelling het
last, de ontleding. Daarom moet het dierenrijk
anasüteierien op dan broeden rug van de planten-
welid; leen idierenleven heeft een planfonieiveni
it voorwaarde, daar het «r een vervolg op is.
fat de «ene opbouwt, vernielt die andere: samen
werken zo den kringloop van de stof, die eeuwig
öorgaat.
Uit stikstof, (kooüStof waterstof «tn zuurstof bouwt
is do plant de stoffen op, die het dier tot voe-
ing strekken. Zij doet dit alleen bij voldoende
rmte. Niet alleen, dat de scheikundige processen,
die voedingsstoffen doen ontstaan, alleen plaats
aen hebben als de temperatuur niet benoden
zeker minimum daalt, er wordt ook warmte
•bij vastgelegd. Behalve die grondstoffen, is
,te een deer bestanddeelen, die eiwitten «te.
uwen. Er wordt warmte gebonden biji dia
g en men kon de voedingsstoffen be-
wen als verdichte, 6loffelijk geworden warm-
m elke gram vet is niet» anders .dan een
iet warmte. i
liet dierenlichaam worde» die stoffen] ver-
raaïr 10111 talkaar gehaaid en de eenvoudiger
/jwffien idie daarbijl ontstaan, worde® als sohado-
"co of overdadige 'bestanddeelen weggewerkt. Men
al die overblijfselen slakken dus als
van hst ureum, dat er in 't lichaam van gevormd
wordt.
De voedingswaarde der levensmiddelen is dus uit
te drukken in warmte. Nu is do maat, waarmee
warmte gemeten wordt, een oalorio, dat is do
warmte, die noodig is om een liter water ©en
graad ;n temperatuur te doen stijgen. De maat
waarmee arbeid gemeten wordt, is een kilogram
met ar; de arbeid die noodig is om eon K.G. /een
meter te Verplaatsen. Nu is een calorie gelijk aan
425 K.G.M. en als men nu weet, dat een gram
eiwit, vet, suiker, 4.1 calorie warmte geeft, kan
men dioor een gemakkelijk rekensommetje vinden,
dat ©«n gram «iwit, eto., met 1742.5 K.G.M, arbeid
staat. In Vet zit veel1 meer energie: 1 Gram1 levert
9.4 calorie warmte, du» 9.4 X 425 K.G.M. arbeid.
Theoretisch is de Zaak dus volkomen doorzichtig:
•00 groot ;t rantsoen, zooveel oal'oriën, f zoveel ar
beid. 't Is alleen maar jammer, dat het in de prac>-
tifk nooit uitkomt en dab de wBtensch appelijko en
doelbewuste rantöoöneering een terrein bl'ijkb met
veel' voetangels en klemmen. Ten oerete ontsnapt
eon gedeelte van 't rantsoen] aan do vertering en
verlaat onveranderd of door de darmgisting als
gas het lichaam weer. De grootte van 't percentage
hangt af yan de verteerbaarheid dor voedingsstof
fen en van de verteringsmtenaiteit der maag- en
darmsappen. i
Maar als men aanneemt dat bekend is hoeveel
calorieën voeding in 't bloed komen en dus ge
bruikt kunnen worden, dan heeft men nog to be
palen, hoeveel het lichaam voor zijn onderhond
noodig heeft. Het hart, de ingewanden en de spie
ren nemen 't grootste gedeelte daarvan in beslag.
De arbeid die 't hart verricht, hangt af van de
hoeveelheid bloed en de grootte van 't stroomgebied,
de arbeid der Ingewanden is grooter, naarmate het
rantsoen moer onverteerbare bestanddeelen bevat,
torwill het spierstelsel vraagt al naar het 't lichaam
om zich te voeden veol moet verplaatsen en al naar
't temperament on do bouw van 't boost in kwestie
is. Maar bovondion moet de temperatuur p bepaal
de hoogto gehouden worden en daar do warmtjuit
straling evonrodig is met het temperatuursverschil
binnen en buiten 't lichaam, zal op sommige dagen
veol moer warmte voor zich zelf geproduceerd moe
ten wordon dan op andere, wat geschiedt door kor
te, maar krachtige spiercontractie, zoogenaamd*»
koude rilling, enz.
En ten laatste heeft mon nog 't rendement: hoe
veel energie gaat verloren bij 't overbrengen van het
arbeidsvermogen van de voedingsstoffen tot vitalen
arbeid.
't Is niet gemakkelijk om op al die vragen 't ant
woord te vinden. Door tijdroovende proeven heeft
men gemiddelden vast weten te stellen, waarom do
feiten met meer of minder wijdte slingeren. Gemak
kelijker is het uit te maken, welke stoffen hot
lichaam gebruikt.. Van de vier klassieke voedings
middelen; eiwit, suiker, vet on zetmeel, kan men
't laatste direct uitschakelen, daar het zijn waarde
alleen ontleedt aan 't feit dat er gemakkelijk suiker
van gemaakt wordt. Zotm.eel als zoodanig vindt
men in 't lichaam niet en wordt dus ook niet ge
bruikt. Ook vet is als zoodanig niet te gebruiken, in
jymdt
uur in die uitgeademd© lucht, als ureum in de
aio, als water in 1'uoh.t ©n urine beide. Heb feit,
t ze verwijderd worden, bewijst dat die stoffen
jardeloos zijn voor 't lichaam en 't «enigste wat
b terughoudt is dö warmte, die in de voeding
bonden was. Wat dus voor 't lichaam van' waarde
|is de warmte. Deze is de ware voéding en de
der voedingsstoffen hangt dus af van. de
heid warmte, die Ze 't organisme kunnen le-
Ook op «en andere manier is die Stelling,
net «en geringe beperking als absolute Waar
aan te nemen is, te beredeneeren.
xiohaam vetrricht arbeid, ook al' is het Sn
.^■Ilet hart houdt altijd de bToedsbroom gaande;
yanden werken dag en nacht en vele spieren
jjook in rusithouding in spanning. En hoeveel
dat üfaatste kost, kan men nagaan als men
"jjsfc, dat als een dier van 500. K.G. öbaat, idat
w<2? u01 j Ir2 boiven den grond moet
ruy£ gehouden. Hoeveel mannen1 zouden ervoor
pm een lialbar van 500 K.-G. onbewOeg-
opgeheven te houden. Al die arbeid kan
W Iniats geschapen worden;. Wil er arbeid
«iWardeai, dan moet er een bron van arbéids1-
'ijln, waaruit g«put> kan' worden. Dat die
ie voeding Egt, is duidelijk, en voor
aannemelijk. Maar nU kan er toch geen
aiogen liggen in enkelvoudige Stoffen als
kstof, ebo.# Xiigt er in Ban verbinding
wal arbeidsvermogen, dan wordt dit
i' datgene, wat er in die verbinding
eenvoudige grondstoffen. En
kan Warmte is arbeidsvermogen, warmte
vorn verrichtem. Het is Zelifis de algemeene
arheidsvermogen, en overal waar arbeid
ken ÏVnT*1 wor(i^ 000 warmtebron aangesjwro
rato£m vven^ organisme is dus niet alleen labo-
waaTS'i.^ ook 6011 transfbrmatie-inriohting,
omaJr ^ergie, die in vetten eto. gebonden is,
InT^fdf in leveawien arbeid-
vetfca lichaam worden Zetmeel1, suiker en
piaafe fin koolzuur lén water, 't Zelfde lieefb
die Stotfffeln verbrandt eni hun voe-
b® TTt g daarvan gaat niab tot *t eind, maar
iijljat ov«r, dat brandbaar is, ureum en de
in ^22?® aan «ram eiwit, is dus gBfiijk
^wandingsw^rmte, verminderd mifc dat
't bloed vindt men het niet en op de plaatsen waar
de meeste arbeid verricht wordt, evenmin. Het is
alleen reservevoedeel en ontleent zijn waarde ook
aan 't feit, dat 't lichaam er suiker van weet te
maken. Altijd vindt men in 't bloed suiker en de
spioren die 't meoste werk verrichten, zijn er ge
woon van doortrokken. Het organisme beschikt over
een bewonderenswaardig samenstel van zonuwon on
klieren om 't percentage suiker in 't bloed constant
te houden. Is de suiker in de spieren, 't bloed en
de lever, die er veel bewaart, opgebruikt, dan
wordt 't vet aangesproken, zoodat voor 't leven de
suiker 't is altijd druivensuiker die bedoeld
wordt, die uit de voedingssuiketr gemaakt wordt
een onontbeerlijk bestanddeel is. Zij levert de
energie voor alles wat arbeid is, Bij' elke spiercon
tractie wordt er suiker en niets anders dan sui
ker gebruikt.
Even onontbeeriijk als de suiker i-o ztft ejwit, Bij
menschen, die den hongerdood; sterven, als gevolg van
slokdarmkanker, zoowel als bij dieren die men den
hongerdood laat sterven, vindt mon tot op 't eind
van 't leven stikstof dn den vorm van ureum dn de
urine; wat bewijst, dat er eiwit ontleed wordt, zelfs
als er niets door de voeding toegevoerd wordt. Toch
wordt dat eiwit niet gebruikt bij ontwikkeling van
arbeid. Of eon .paard al of niet werkt, heeft op de
hoeveelheid stikstof in de urine geen of zeer geringe
invloed, veel te goring om de ovordaad van energie
te kunnen leveren, die er bij t werken gevraagd
wordt. Eiwit dient alleen om do schaden, door 't ge
bruik van de organen toogebrach't. to ropareeren. of.
om weer tot 't beeld van 't laboratorium terug te
keeren, om de instrumenten in goeden £taat te hou
den, Het bijna kinderachtig eenvoudige doel van de
ingewikkelde scheikundige processen, die 't stoffelijke
leven uitmakon. blijkt dan te zijn: productie van
druivensuiker, als bron van energie en van eiwit al®
i'oparatiemJiddiel voor de organen.
Eén punt is er nog dat do moeite van 't vermelden
waard is. Het lichaam kan wel vet en suiker in re
serve houden, ttnaar het is niet in staalt dat to doen
met eiwitten.
Al het eiwit, dat in een dag opgenomen wordt,
word't in denzolfden dag verwerkt ook. Wat niet noo
dig i« om de slijtage te horstellen, wordt verbrandt
on dient als energiebron, neemt dus de plaats in
en bespaart suiker; wat. mogelijk is, omdat het ei
wit zoo samengesteld is. dat er vot en suiker van
gemaakt kan worden. In 't algemeen kan men zeg
gen. dat de stikstof die opgenomen wordt, ook weer
afgescheiden wordt, dat er evenwicht bestaat tus-
schen de stikstof die den mond binnenkomt en die
welke door urine on ontlasting weer in'de buiten
wereld wordt gebracht. Men noemt dit feit dan ook
het stikstof even wicht. Wil men 't lichaam dwingen
stikstof op te leggen, dan moet mon meer toedienen.
Na een paar dagen heeft zich het evenwicht her
steld en at 't meerdere dat in die twee dagon ge
voerd is, kan al» winst wordon aangemerkt. Wordt
de hoeveelheid stikstof van 't rantsoen verminderd,
dan duurt holt eveneons eon paar dagen voordat 't
ovenwicht weer gevestigd is, pan heeft «r stikstof-
verlies plaats.
1 D. WESTERL
DOOR DE STERK VERLAAGDE
PRIJZEN op do Amerikaansche
Tabaksmarkt on het in gebruik
nemen van onze nieuwe, modern
ingerichte fabriek kan de prja
van BZK thans gesteld 'worden op
ROTTERDAM.
De Jaarwisseling In de Residentie.
Eet thuis Je oliebollen.
Lentestraat Alkmaar.
Hst zal waarschijnlijk niemand' verwonderen te
vernemen, dat; den eersten Januari ook in Den Haag
het nieuwe jaar is aangevangen.
Hoezeer deze stad zich tot de zeer bizondere steden
rekent en zich steeds ietwat verheven acht boven de
anderö Nederlandsche steden, hoezeer het bij den
goeden Hagenaar nooit in goede aarde valt. wanneer
men een of andere regeling aanbeveelt door erop te
wijzen, dat de zaak in deze of gene andere stad zoo
is geregeld omdat „men Haag toch niet kan verge
lijken met....' toch wordt het hier Nieuwjaar op
juist den zelfden dag als elders, zooaïs ook het Kerst
feest op dezelfde dagen als elders is gevierd, maar
ik merkte het ai op: de viering van het Kerstfeest
is al meer en meer verduitsebt in weerwil van den
Haagschen trots op de eigen traditie, Nieuwjaar
wordt hier meer öp de oude vaderlandsche wijze ge
vierd. De groote winkelramen van de weelderige ban
ketbakkerszaken, die hier zijn* vertoonen indrulcwok-
kende uitstallingen van de echte onveranderlijke
ouderwetsche oliekoeken, van hetzelfde maaksel, als
die welke onze voorouders sedert eeuwen op de ker
missen en op oudejaarsavond aten. Natuurlijk: elke
wijziging, elke verfraaiing, elk toevoegsel zou da be
koring aan het bekende en alleen op bepaalde da
gen geliefde, maar dan ook zeer geliefde gebak ont
nemen! Tegen oudejaarsdag moeten de fraaie ex
quise volgen» de hoogste regelen van de banketbak
kerskunst door allervaardigste handen ingewikkeld
saamgestelde taartjes en pasteitjes en petit fours wij
ken, eerbiedig wijken voor de heerschappij van den
oliebol. In vele huizen zelfs bestaat nog de gewoonte
deze hemelsche «pijze in de eigen keuken te doen
bakken, al moet die gewoonte wel langzaam wijken
naar. gelang de kookkunst bij de moderne Haagsche
in discrediet raakt, zelfs bij haar, die da edele kunst
als beroep uitoefenen. Al geruimen tijd geleden hoor
de ik de verzuchting, dat de keukenmeisjes tegen
woordig beter dansen dan koken, hot subtiele werk
van het bakken1 van oliekoeken, dat naar men be
weert groote vaardigheid vereisoht, willen de koeken
den noodigen graad, van „luchtigheid* verkrijgen,
vertrouwt de huisvrouw niet oneer aan d« keuken
prinses toe.
En de burgerlijke oliebol behoort te worden b»-
«pioeid met de aristocratische champagne, een Jaav*
1 ijk ach o ook al door de overlevering gewilde gastro
nomische mésalliance, die men nooit op kermissen
heelt geduld. Bij die helaas verdwenen feesten schik
ten de hoogere standen zich geheel naar de gebrui
ken van de lagere en was de combinatie champagne
oliekoek ton eenenmalo verboden.
Toch denke men niet, dat de tijd zich niet heeft be
moeid met de, oudejaarsviering in het zoo aan de mo
de gehoorzame Den Haag. Maar het is wel aardig:
hier dreigt op den duur een conflict tusschen twee
groepen van burgers, wier, doen en laten door don
Tijd invloed heeft ondergaan
Aan den eenen kant do koffiehuisbedionden. Zij
wenschen de komst van het nieuwe jaar in de schoot
van hun familie door te brengen, zooals „ieder ander
huisvader". Dat is althans de toevoeging waarmee de
eischen gewoonlijk gerechtvaardigd wordt, maar
waarop wol een en ander is aan te merken. De he
mel beware ons in eon grooto moderne stad, wan
neer, eens inderdaad ieder huisvader op oudejaars
avond tbuis moest zijul Dan had niemand licht, vo<
len geen verwarming, dan was lor geen verkeer in oen
paar dagen minstens, dan was er goon veiligheid
noch tegen brandgevaar, noch togen roovors on
moordenaar» iep ea was goon hulp voor zieken en
gewonden, don was er heel veel niet, van do dingen
die onontbeerlijk zijn en daarbij is dan nog in hot
geheel geen rekening gehouden met dio huisvaders,
wier beroep hen dwingt, zeereizon te maken en zoo.
Toegegeven zij, dat de afwezigheid' van de genoemde
groepen een ernstiger reden heeft dan de lust van
vele niet-huisvaders of huisvaders, die gaarne van
hun waardigheid als zoodanig zouden afstand wil-
lon doen, de twaalf slagen van de klok onder het
genot van eon grocje in een koffiehuis met een
troepje lotgenooten af te wachten. Hoe dan ook. de
kellners hebben het pleit gewonnen, ook al omdat de
viorders van het oude jaar in koffiehuizen niet zoo
talrijk zijn, dat de kasteleins grooten weerstand Doom
den aan den aandrang: zij sluiton vroeg.
Maar nu aan den anderen kant: de menschen, die
don oudejaarsavond op Franscho wijze willen vieren
met fijne soupers in chique restaurants, zooals zoo
veel anderen of misschien dozolfdeni het Kerst
feest vieren op Duitscho wijze.
Ook dio groep wordt in Don Haag van jaar tot jaar
talrijker on zooals van zelf spreekt: hot aanbod ver-.
meerdert met de vraag en el kjaor verneemt men van
meer restaurant», die bizondere beschikkingen ma
ken voor soupers, die in het oude jaar, aanvangen en
in het nieuwe eindigen, opgeluisterd door muziok,
dan», verrassingen en olies, waarmee men maar eon
souper opluisteren kan. Hoezeer men tegenwoordig
durft in te gaan tegen den wil van het publiek, zoo
ver is het nog niet, dat deze gelegenheden geen ver
gunning kunnen krijgen om zoo lang open te blijven
dat do gasten behoorlijk kunnen eten en drinkon.
Dit gaat alweer niet zondes bedienend personeel en
zoo moeten kellners, koks, portiers, enz. van die ge
legenheid nog werken, wanneer het nieuwe jaar
eenige uren oud is. Het is te verwachten, dat hét geen
vijf jaar meer duren zal voordat de oudejaarsavond
voor ongeveer alle kellners in stede van eon ver
vroegd einde van, hot werk een belangrijk verlaat
einde zal meebrengen. Tenzij: de heerschappij van
do vakvareoniging weer zooveel steviger zal zijn
gevestigd, dat deze heel kalm. heel eenvoudig, (maar
heel boslist haar veto uitspreek over do Franscho
oudejaarsviering pp. den hurgorii toeroept: eet thuis
je oliebolloiL
Zoo werken alle maatschappelijke verschijnselen
tegen elkaar in en niemand' kan zeggen, welke
stroom de sterkste zai blijken en waar de wereld ton
slotte belanden zal.
'Daartegenover en onverwoestbaar, zich niet bekom
merend om wat imodorn is en wat de wetenschap
zegt of wat do waan van den dag zegt: de bominno-
lijko dwaasheid van allo tijden: hot bijgeloof, in geen
groote Nederlandsche stAd zoo stork on zoo verbreid
in de standen, die men het recht heeft tot de hoogst
ontwikkelde to rekenen, als Don Haag. de stad van da,
oud-Indischo gasten on vooral van hun vrouwen, on
dochters, waarvan zoovele Indisch bloed in de ade
ren h ebben l
Met de uit het buitenland overgewaaide gewoonte
om zich tusschen Kerst on Nieuwjaar te tooien met
takjes hulst kwam dadelijk het bijgeloof mee. dat men
zich daarvan vooral op Oudejaarsdag had te ont
doen, omdat «en langer behouden van die onschul-
dlg takjes ongeluk meebrengt. Als bij tooverslag ver-»
dwijnt op dion dag dan ook elk blaadje hulst 'en elke
bosje. Hoeft toevallig een domo haar montol aanga-
trokkon, zonder er aan te donken, dat hot kleding
stuk nog versierd is, dan wordt zij door-de oorste de
bosto vriendin dadelijk op haar vergissing cn het
gevaar, waaraan zij zich blootstelt, gewezen en haas
tig zal zij; de vreeaeljjke fout herstellen. Heli ge
beurt, dat elkander totaal vreemde dame» in. do
tram of op straat waarschuwon, zooals zij waarschu
wen, wanneer men gevaar loopt, iets te verliezen of
er een on' ander aan de kleoding, 'hapert: „weet u
wol, dat u nog hulst hebt?" De gewaarschuwde be
dankt hartelijk on herstelt dadelijk het onheil.
Dit is eon der merkwaardigste uitingen van bij
geloof. Dit bijgeloof immers steunt niet op van moe
der op dochter overgeërfde, uit don oertijd stammen
de begrippen, die de tijd onwrikbaar heeft gemaakt,
maar hier neemt men oen heel nieuw bijgeloof als
depondentie van «en nieuwe mode over van een an
der volk-
Het ia wei oen bewijs, dat hot bijgeloof zelf, afge
scheiden van zijn object velen menschen een behoefte
is en dat hetgeen in den aard van de menschen is.
toch niet veranderd hoezeer duterlijke vormen zoo
veranderen, dat onze overgrootouders nauwelijks hun
werold herkennen zouden wanneer ze dio konden
weerzien tenzij ze wat diep kijken.
WAARSCHUWING.
Iemand* «dia lei' taofc da dupe yam ^ewofrdsn
Vösfcigli ör tcaiZG aandacht ctp* aati er in deze (om-
grevinö ndgl al 'wat Belgische nikkelen muntstukjes
van 50 centimes' in omloop jjjjn* die voor oen Neder-
ïamdschj kwartje worden aangezien. 'De overeen
komst toch met een kwartje ia nogal' bedriegelijk.
Men rij op rijn hoede voor dezle waardeloaz»
munt. Hot^sfcwaartchijnlijk ié dit Belgische munt
stukje opzettelijk hier te lande uitgegeven, met
voor de bedriegers belangrijk voordeel- Het Bel
gische mtuitsukje toch vertegenwoordigt aan waar
de van 4 a 5 cent.
VERKOOPDM1
Donderdag hééft m het café van den1 neter Pb.
Rooboh door tuséohenkomeit van don Makelaar W.
F. Gorter ion ten overstaan1 Van den te Wieringen-
waard gevestigdon Notaris J. van dor Knaap, da
aifslag plaat» gehad van de Boerenhofstede m«t
21.44.60 JELA. wed- én bouwland1, staande en1 galld
gen aan d© Nes, gemeente Behagen'* en eigendom)
van dien heer J*b. Prangen. t
De uitslag was ials1 vod&t: i.
Pero. 1, 3, 12, 15 en 16 asjjlnde het huisi met
6.20.75 H'.A. Weiland. KooperS de hoeren D. Ur-
Bém c.s -
pnro.
l c.is. jfo HeoriiUgofwoard, voor 18612.90:
src. 2, groot 0.3T.25 H.A., jKoaper dé neer D.