iclip Courant Uit het Hart van Holland. [Uitverkoop Tweede Blad. en. n Ier I brandwS0 19 volkomen gelijk met hun ver- I Ee ev E'ü1 eiwittien is 't iets ander®, 12 CL per ons. DE KWALITEIT BLUFT ONVERANDERD, DUS ONOVERTROFFEN. BETAALT GEEN 16 et MEER I LOUIS DOBBELMANN SPAANDER 6 Co. 15 tot 50 pCt. KORTING. Plaatselijk Nieuws, Zalercfag 8 Januari 1927. 70ste Jaargang. No. 7978. Ion. rou ten. W. iN. L« .dag fO.50, ge- Groot dijk. i mot terzijdestelling van rijn goosteLijken i «ih-pfiven alleen besoliouwt aJa stoffelijk ver- °Hitf fouter vleesoh en bloed, dan is ihot jrn<ehfl.lcpiling-, 'pon maast on met elkaar"- °°J*van scheikuiidigo processen on elk le- V(^j jan isme wordt dan een laboratorium. Van j pf minder volmaakte instrumenten, waar- rJ?n lavend laboratorium beschikt, hangt het 0(1 constant door kan blijven Werken pf Tjjxlo oen groot eTödJeölho van 't jaar «til- ïïïVordt. Als men de outillage tot uitgang ^Kjint, kan men 't dierenrijk in drie groepen Pjjjenda ©ersto, da hoogst georganiseerde, yjjio zorg voor Zijn oigon temperatuur op zich. %n. Dg tweede groep die dor winterslapers ■Jt dat ook, ais de uitwendige temperatuur intet Ibeiiwsden een zeker minimum], in wellk geval Jrikundig proces «ansHapa ophoudt en flehijn- öktreedt, tetrWnl bij de derde groep de Moedigen de le\ ensintonsiteit en dus ook de Kiteit der scheikundige prooosson! op on neer pet do thermometer. Bij die groep nadert hot m 'zijn uiterste verschijning dat van pen plant, iluut afhankelijk is van de omgeving. Maar het leven zich op nog zooveel versohillen- [jianieron openbaren', principieel verschil' in do tócundige processen, die in een! mensch, dier /plant plaats hebben, bestaat er niet. Wel be- er verschil' in de algemeen® richting dier pro- _i. Een scheikundig proces toch kan! tweeër- gevollg hebben; of het kan uit eenvoudige lof jninsto eenvoudiger «boffen1 Samengestelde etiof- opbouwen, of het gaat omgekeerd te werk; het dt de Samengestelde stoffen en' do bestand die haar opbouwen. Twee stoffen kunne® lOtnvershcdllig rijh er dain gebeurt «r niets, ze elkaar echter niet ongemoeid, dan vindt Öf Jgarncmsteflling _öf ontleding. Eent derde [JjMueid bestaat iniot, df 't moest rijin, dat samen voorkomen, als gevolg Van elkaar. Brengt an bijvoorbeeld kalium biji water, dain ontstaat een vf, die uit kalium en de bestanddeelen van water waterstof en Zuurstof bestaat, terwijl 'b wa- ontloedt wordt en waterstof vrijkomt. Samenstelling en ontleding ia dus 't streven en [©volg van elk scheikundig prooefl. "Nu vindt m«n 3 twee die werkingen zoowel1 in 't dierlijk als 't plantaardig ITabocratoriura, maar in 't oen-tel erwoegt de ontleding, in het laatste de samen- plling. Uit de eenvoudigste grondstoffen bouwt plant haar bestanddeelen op. De Stikstof van Jiisalpeter of ammoniak, zelfs die uit de lucht, ient tot fabricage harer eiwitten, de koolstof uit j koolzuur in de lucht, gebruikt ze bij al d« be- tanddeelen van water waterstof en zuurstof bij de bereiding harer eiwitten, viettan, suiker Zetmeel, waarvan vooral' de eiwitten, maar pok vetten en 't Zetmeel zeer ingewikkelde eni toer mengestelde Stoffen zijn. Dat opbouwen kan eon arISnk organisme tnieb, on Zooais bij «en plant Ide uitlading in 't niet zinkt naast dia samenjntelling jo doet Jhtefc bijl een dier dia samenstelling het last, de ontleding. Daarom moet het dierenrijk anasüteierien op dan broeden rug van de planten- welid; leen idierenleven heeft een planfonieiveni it voorwaarde, daar het «r een vervolg op is. fat de «ene opbouwt, vernielt die andere: samen werken zo den kringloop van de stof, die eeuwig öorgaat. Uit stikstof, (kooüStof waterstof «tn zuurstof bouwt is do plant de stoffen op, die het dier tot voe- ing strekken. Zij doet dit alleen bij voldoende rmte. Niet alleen, dat de scheikundige processen, die voedingsstoffen doen ontstaan, alleen plaats aen hebben als de temperatuur niet benoden zeker minimum daalt, er wordt ook warmte •bij vastgelegd. Behalve die grondstoffen, is ,te een deer bestanddeelen, die eiwitten «te. uwen. Er wordt warmte gebonden biji dia g en men kon de voedingsstoffen be- wen als verdichte, 6loffelijk geworden warm- m elke gram vet is niet» anders .dan een iet warmte. i liet dierenlichaam worde» die stoffen] ver- raaïr 10111 talkaar gehaaid en de eenvoudiger /jwffien idie daarbijl ontstaan, worde® als sohado- "co of overdadige 'bestanddeelen weggewerkt. Men al die overblijfselen slakken dus als van hst ureum, dat er in 't lichaam van gevormd wordt. De voedingswaarde der levensmiddelen is dus uit te drukken in warmte. Nu is do maat, waarmee warmte gemeten wordt, een oalorio, dat is do warmte, die noodig is om een liter water ©en graad ;n temperatuur te doen stijgen. De maat waarmee arbeid gemeten wordt, is een kilogram met ar; de arbeid die noodig is om eon K.G. /een meter te Verplaatsen. Nu is een calorie gelijk aan 425 K.G.M. en als men nu weet, dat een gram eiwit, vet, suiker, 4.1 calorie warmte geeft, kan men dioor een gemakkelijk rekensommetje vinden, dat ©«n gram «iwit, eto., met 1742.5 K.G.M, arbeid staat. In Vet zit veel1 meer energie: 1 Gram1 levert 9.4 calorie warmte, du» 9.4 X 425 K.G.M. arbeid. Theoretisch is de Zaak dus volkomen doorzichtig: •00 groot ;t rantsoen, zooveel oal'oriën, f zoveel ar beid. 't Is alleen maar jammer, dat het in de prac>- tifk nooit uitkomt en dab de wBtensch appelijko en doelbewuste rantöoöneering een terrein bl'ijkb met veel' voetangels en klemmen. Ten oerete ontsnapt eon gedeelte van 't rantsoen] aan do vertering en verlaat onveranderd of door de darmgisting als gas het lichaam weer. De grootte van 't percentage hangt af yan de verteerbaarheid dor voedingsstof fen en van de verteringsmtenaiteit der maag- en darmsappen. i Maar als men aanneemt dat bekend is hoeveel calorieën voeding in 't bloed komen en dus ge bruikt kunnen worden, dan heeft men nog to be palen, hoeveel het lichaam voor zijn onderhond noodig heeft. Het hart, de ingewanden en de spie ren nemen 't grootste gedeelte daarvan in beslag. De arbeid die 't hart verricht, hangt af van de hoeveelheid bloed en de grootte van 't stroomgebied, de arbeid der Ingewanden is grooter, naarmate het rantsoen moer onverteerbare bestanddeelen bevat, torwill het spierstelsel vraagt al naar het 't lichaam om zich te voeden veol moet verplaatsen en al naar 't temperament on do bouw van 't boost in kwestie is. Maar bovondion moet de temperatuur p bepaal de hoogto gehouden worden en daar do warmtjuit straling evonrodig is met het temperatuursverschil binnen en buiten 't lichaam, zal op sommige dagen veol moer warmte voor zich zelf geproduceerd moe ten wordon dan op andere, wat geschiedt door kor te, maar krachtige spiercontractie, zoogenaamd*» koude rilling, enz. En ten laatste heeft mon nog 't rendement: hoe veel energie gaat verloren bij 't overbrengen van het arbeidsvermogen van de voedingsstoffen tot vitalen arbeid. 't Is niet gemakkelijk om op al die vragen 't ant woord te vinden. Door tijdroovende proeven heeft men gemiddelden vast weten te stellen, waarom do feiten met meer of minder wijdte slingeren. Gemak kelijker is het uit te maken, welke stoffen hot lichaam gebruikt.. Van de vier klassieke voedings middelen; eiwit, suiker, vet on zetmeel, kan men 't laatste direct uitschakelen, daar het zijn waarde alleen ontleedt aan 't feit dat er gemakkelijk suiker van gemaakt wordt. Zotm.eel als zoodanig vindt men in 't lichaam niet en wordt dus ook niet ge bruikt. Ook vet is als zoodanig niet te gebruiken, in jymdt uur in die uitgeademd© lucht, als ureum in de aio, als water in 1'uoh.t ©n urine beide. Heb feit, t ze verwijderd worden, bewijst dat die stoffen jardeloos zijn voor 't lichaam en 't «enigste wat b terughoudt is dö warmte, die in de voeding bonden was. Wat dus voor 't lichaam van' waarde |is de warmte. Deze is de ware voéding en de der voedingsstoffen hangt dus af van. de heid warmte, die Ze 't organisme kunnen le- Ook op «en andere manier is die Stelling, net «en geringe beperking als absolute Waar aan te nemen is, te beredeneeren. xiohaam vetrricht arbeid, ook al' is het Sn .^■Ilet hart houdt altijd de bToedsbroom gaande; yanden werken dag en nacht en vele spieren jjook in rusithouding in spanning. En hoeveel dat üfaatste kost, kan men nagaan als men "jjsfc, dat als een dier van 500. K.G. öbaat, idat w<2? u01 j Ir2 boiven den grond moet ruy£ gehouden. Hoeveel mannen1 zouden ervoor pm een lialbar van 500 K.-G. onbewOeg- opgeheven te houden. Al die arbeid kan W Iniats geschapen worden;. Wil er arbeid «iWardeai, dan moet er een bron van arbéids1- 'ijln, waaruit g«put> kan' worden. Dat die ie voeding Egt, is duidelijk, en voor aannemelijk. Maar nU kan er toch geen aiogen liggen in enkelvoudige Stoffen als kstof, ebo.# Xiigt er in Ban verbinding wal arbeidsvermogen, dan wordt dit i' datgene, wat er in die verbinding eenvoudige grondstoffen. En kan Warmte is arbeidsvermogen, warmte vorn verrichtem. Het is Zelifis de algemeene arheidsvermogen, en overal waar arbeid ken ÏVnT*1 wor(i^ 000 warmtebron aangesjwro rato£m vven^ organisme is dus niet alleen labo- waaTS'i.^ ook 6011 transfbrmatie-inriohting, omaJr ^ergie, die in vetten eto. gebonden is, InT^fdf in leveawien arbeid- vetfca lichaam worden Zetmeel1, suiker en piaafe fin koolzuur lén water, 't Zelfde lieefb die Stotfffeln verbrandt eni hun voe- b® TTt g daarvan gaat niab tot *t eind, maar iijljat ov«r, dat brandbaar is, ureum en de in ^22?® aan «ram eiwit, is dus gBfiijk ^wandingsw^rmte, verminderd mifc dat 't bloed vindt men het niet en op de plaatsen waar de meeste arbeid verricht wordt, evenmin. Het is alleen reservevoedeel en ontleent zijn waarde ook aan 't feit, dat 't lichaam er suiker van weet te maken. Altijd vindt men in 't bloed suiker en de spioren die 't meoste werk verrichten, zijn er ge woon van doortrokken. Het organisme beschikt over een bewonderenswaardig samenstel van zonuwon on klieren om 't percentage suiker in 't bloed constant te houden. Is de suiker in de spieren, 't bloed en de lever, die er veel bewaart, opgebruikt, dan wordt 't vet aangesproken, zoodat voor 't leven de suiker 't is altijd druivensuiker die bedoeld wordt, die uit de voedingssuiketr gemaakt wordt een onontbeerlijk bestanddeel is. Zij levert de energie voor alles wat arbeid is, Bij' elke spiercon tractie wordt er suiker en niets anders dan sui ker gebruikt. Even onontbeeriijk als de suiker i-o ztft ejwit, Bij menschen, die den hongerdood; sterven, als gevolg van slokdarmkanker, zoowel als bij dieren die men den hongerdood laat sterven, vindt mon tot op 't eind van 't leven stikstof dn den vorm van ureum dn de urine; wat bewijst, dat er eiwit ontleed wordt, zelfs als er niets door de voeding toegevoerd wordt. Toch wordt dat eiwit niet gebruikt bij ontwikkeling van arbeid. Of eon .paard al of niet werkt, heeft op de hoeveelheid stikstof in de urine geen of zeer geringe invloed, veel te goring om de ovordaad van energie te kunnen leveren, die er bij t werken gevraagd wordt. Eiwit dient alleen om do schaden, door 't ge bruik van de organen toogebrach't. to ropareeren. of. om weer tot 't beeld van 't laboratorium terug te keeren, om de instrumenten in goeden £taat te hou den, Het bijna kinderachtig eenvoudige doel van de ingewikkelde scheikundige processen, die 't stoffelijke leven uitmakon. blijkt dan te zijn: productie van druivensuiker, als bron van energie en van eiwit al® i'oparatiemJiddiel voor de organen. Eén punt is er nog dat do moeite van 't vermelden waard is. Het lichaam kan wel vet en suiker in re serve houden, ttnaar het is niet in staalt dat to doen met eiwitten. Al het eiwit, dat in een dag opgenomen wordt, word't in denzolfden dag verwerkt ook. Wat niet noo dig i« om de slijtage te horstellen, wordt verbrandt on dient als energiebron, neemt dus de plaats in en bespaart suiker; wat. mogelijk is, omdat het ei wit zoo samengesteld is. dat er vot en suiker van gemaakt kan worden. In 't algemeen kan men zeg gen. dat de stikstof die opgenomen wordt, ook weer afgescheiden wordt, dat er evenwicht bestaat tus- schen de stikstof die den mond binnenkomt en die welke door urine on ontlasting weer in'de buiten wereld wordt gebracht. Men noemt dit feit dan ook het stikstof even wicht. Wil men 't lichaam dwingen stikstof op te leggen, dan moet mon meer toedienen. Na een paar dagen heeft zich het evenwicht her steld en at 't meerdere dat in die twee dagon ge voerd is, kan al» winst wordon aangemerkt. Wordt de hoeveelheid stikstof van 't rantsoen verminderd, dan duurt holt eveneons eon paar dagen voordat 't ovenwicht weer gevestigd is, pan heeft «r stikstof- verlies plaats. 1 D. WESTERL DOOR DE STERK VERLAAGDE PRIJZEN op do Amerikaansche Tabaksmarkt on het in gebruik nemen van onze nieuwe, modern ingerichte fabriek kan de prja van BZK thans gesteld 'worden op ROTTERDAM. De Jaarwisseling In de Residentie. Eet thuis Je oliebollen. Lentestraat Alkmaar. Hst zal waarschijnlijk niemand' verwonderen te vernemen, dat; den eersten Januari ook in Den Haag het nieuwe jaar is aangevangen. Hoezeer deze stad zich tot de zeer bizondere steden rekent en zich steeds ietwat verheven acht boven de anderö Nederlandsche steden, hoezeer het bij den goeden Hagenaar nooit in goede aarde valt. wanneer men een of andere regeling aanbeveelt door erop te wijzen, dat de zaak in deze of gene andere stad zoo is geregeld omdat „men Haag toch niet kan verge lijken met....' toch wordt het hier Nieuwjaar op juist den zelfden dag als elders, zooaïs ook het Kerst feest op dezelfde dagen als elders is gevierd, maar ik merkte het ai op: de viering van het Kerstfeest is al meer en meer verduitsebt in weerwil van den Haagschen trots op de eigen traditie, Nieuwjaar wordt hier meer öp de oude vaderlandsche wijze ge vierd. De groote winkelramen van de weelderige ban ketbakkerszaken, die hier zijn* vertoonen indrulcwok- kende uitstallingen van de echte onveranderlijke ouderwetsche oliekoeken, van hetzelfde maaksel, als die welke onze voorouders sedert eeuwen op de ker missen en op oudejaarsavond aten. Natuurlijk: elke wijziging, elke verfraaiing, elk toevoegsel zou da be koring aan het bekende en alleen op bepaalde da gen geliefde, maar dan ook zeer geliefde gebak ont nemen! Tegen oudejaarsdag moeten de fraaie ex quise volgen» de hoogste regelen van de banketbak kerskunst door allervaardigste handen ingewikkeld saamgestelde taartjes en pasteitjes en petit fours wij ken, eerbiedig wijken voor de heerschappij van den oliebol. In vele huizen zelfs bestaat nog de gewoonte deze hemelsche «pijze in de eigen keuken te doen bakken, al moet die gewoonte wel langzaam wijken naar. gelang de kookkunst bij de moderne Haagsche in discrediet raakt, zelfs bij haar, die da edele kunst als beroep uitoefenen. Al geruimen tijd geleden hoor de ik de verzuchting, dat de keukenmeisjes tegen woordig beter dansen dan koken, hot subtiele werk van het bakken1 van oliekoeken, dat naar men be weert groote vaardigheid vereisoht, willen de koeken den noodigen graad, van „luchtigheid* verkrijgen, vertrouwt de huisvrouw niet oneer aan d« keuken prinses toe. En de burgerlijke oliebol behoort te worden b»- «pioeid met de aristocratische champagne, een Jaav* 1 ijk ach o ook al door de overlevering gewilde gastro nomische mésalliance, die men nooit op kermissen heelt geduld. Bij die helaas verdwenen feesten schik ten de hoogere standen zich geheel naar de gebrui ken van de lagere en was de combinatie champagne oliekoek ton eenenmalo verboden. Toch denke men niet, dat de tijd zich niet heeft be moeid met de, oudejaarsviering in het zoo aan de mo de gehoorzame Den Haag. Maar het is wel aardig: hier dreigt op den duur een conflict tusschen twee groepen van burgers, wier, doen en laten door don Tijd invloed heeft ondergaan Aan den eenen kant do koffiehuisbedionden. Zij wenschen de komst van het nieuwe jaar in de schoot van hun familie door te brengen, zooals „ieder ander huisvader". Dat is althans de toevoeging waarmee de eischen gewoonlijk gerechtvaardigd wordt, maar waarop wol een en ander is aan te merken. De he mel beware ons in eon grooto moderne stad, wan neer, eens inderdaad ieder huisvader op oudejaars avond tbuis moest zijul Dan had niemand licht, vo< len geen verwarming, dan was lor geen verkeer in oen paar dagen minstens, dan was er goon veiligheid noch tegen brandgevaar, noch togen roovors on moordenaar» iep ea was goon hulp voor zieken en gewonden, don was er heel veel niet, van do dingen die onontbeerlijk zijn en daarbij is dan nog in hot geheel geen rekening gehouden met dio huisvaders, wier beroep hen dwingt, zeereizon te maken en zoo. Toegegeven zij, dat de afwezigheid' van de genoemde groepen een ernstiger reden heeft dan de lust van vele niet-huisvaders of huisvaders, die gaarne van hun waardigheid als zoodanig zouden afstand wil- lon doen, de twaalf slagen van de klok onder het genot van eon grocje in een koffiehuis met een troepje lotgenooten af te wachten. Hoe dan ook. de kellners hebben het pleit gewonnen, ook al omdat de viorders van het oude jaar in koffiehuizen niet zoo talrijk zijn, dat de kasteleins grooten weerstand Doom den aan den aandrang: zij sluiton vroeg. Maar nu aan den anderen kant: de menschen, die don oudejaarsavond op Franscho wijze willen vieren met fijne soupers in chique restaurants, zooals zoo veel anderen of misschien dozolfdeni het Kerst feest vieren op Duitscho wijze. Ook dio groep wordt in Don Haag van jaar tot jaar talrijker on zooals van zelf spreekt: hot aanbod ver-. meerdert met de vraag en el kjaor verneemt men van meer restaurant», die bizondere beschikkingen ma ken voor soupers, die in het oude jaar, aanvangen en in het nieuwe eindigen, opgeluisterd door muziok, dan», verrassingen en olies, waarmee men maar eon souper opluisteren kan. Hoezeer men tegenwoordig durft in te gaan tegen den wil van het publiek, zoo ver is het nog niet, dat deze gelegenheden geen ver gunning kunnen krijgen om zoo lang open te blijven dat do gasten behoorlijk kunnen eten en drinkon. Dit gaat alweer niet zondes bedienend personeel en zoo moeten kellners, koks, portiers, enz. van die ge legenheid nog werken, wanneer het nieuwe jaar eenige uren oud is. Het is te verwachten, dat hét geen vijf jaar meer duren zal voordat de oudejaarsavond voor ongeveer alle kellners in stede van eon ver vroegd einde van, hot werk een belangrijk verlaat einde zal meebrengen. Tenzij: de heerschappij van do vakvareoniging weer zooveel steviger zal zijn gevestigd, dat deze heel kalm. heel eenvoudig, (maar heel boslist haar veto uitspreek over do Franscho oudejaarsviering pp. den hurgorii toeroept: eet thuis je oliebolloiL Zoo werken alle maatschappelijke verschijnselen tegen elkaar in en niemand' kan zeggen, welke stroom de sterkste zai blijken en waar de wereld ton slotte belanden zal. 'Daartegenover en onverwoestbaar, zich niet bekom merend om wat imodorn is en wat de wetenschap zegt of wat do waan van den dag zegt: de bominno- lijko dwaasheid van allo tijden: hot bijgeloof, in geen groote Nederlandsche stAd zoo stork on zoo verbreid in de standen, die men het recht heeft tot de hoogst ontwikkelde to rekenen, als Don Haag. de stad van da, oud-Indischo gasten on vooral van hun vrouwen, on dochters, waarvan zoovele Indisch bloed in de ade ren h ebben l Met de uit het buitenland overgewaaide gewoonte om zich tusschen Kerst on Nieuwjaar te tooien met takjes hulst kwam dadelijk het bijgeloof mee. dat men zich daarvan vooral op Oudejaarsdag had te ont doen, omdat «en langer behouden van die onschul- dlg takjes ongeluk meebrengt. Als bij tooverslag ver-» dwijnt op dion dag dan ook elk blaadje hulst 'en elke bosje. Hoeft toevallig een domo haar montol aanga- trokkon, zonder er aan te donken, dat hot kleding stuk nog versierd is, dan wordt zij door-de oorste de bosto vriendin dadelijk op haar vergissing cn het gevaar, waaraan zij zich blootstelt, gewezen en haas tig zal zij; de vreeaeljjke fout herstellen. Heli ge beurt, dat elkander totaal vreemde dame» in. do tram of op straat waarschuwon, zooals zij waarschu wen, wanneer men gevaar loopt, iets te verliezen of er een on' ander aan de kleoding, 'hapert: „weet u wol, dat u nog hulst hebt?" De gewaarschuwde be dankt hartelijk on herstelt dadelijk het onheil. Dit is eon der merkwaardigste uitingen van bij geloof. Dit bijgeloof immers steunt niet op van moe der op dochter overgeërfde, uit don oertijd stammen de begrippen, die de tijd onwrikbaar heeft gemaakt, maar hier neemt men oen heel nieuw bijgeloof als depondentie van «en nieuwe mode over van een an der volk- Het ia wei oen bewijs, dat hot bijgeloof zelf, afge scheiden van zijn object velen menschen een behoefte is en dat hetgeen in den aard van de menschen is. toch niet veranderd hoezeer duterlijke vormen zoo veranderen, dat onze overgrootouders nauwelijks hun werold herkennen zouden wanneer ze dio konden weerzien tenzij ze wat diep kijken. WAARSCHUWING. Iemand* «dia lei' taofc da dupe yam ^ewofrdsn Vösfcigli ör tcaiZG aandacht ctp* aati er in deze (om- grevinö ndgl al 'wat Belgische nikkelen muntstukjes van 50 centimes' in omloop jjjjn* die voor oen Neder- ïamdschj kwartje worden aangezien. 'De overeen komst toch met een kwartje ia nogal' bedriegelijk. Men rij op rijn hoede voor dezle waardeloaz» munt. Hot^sfcwaartchijnlijk ié dit Belgische munt stukje opzettelijk hier te lande uitgegeven, met voor de bedriegers belangrijk voordeel- Het Bel gische mtuitsukje toch vertegenwoordigt aan waar de van 4 a 5 cent. VERKOOPDM1 Donderdag hééft m het café van den1 neter Pb. Rooboh door tuséohenkomeit van don Makelaar W. F. Gorter ion ten overstaan1 Van den te Wieringen- waard gevestigdon Notaris J. van dor Knaap, da aifslag plaat» gehad van de Boerenhofstede m«t 21.44.60 JELA. wed- én bouwland1, staande en1 galld gen aan d© Nes, gemeente Behagen'* en eigendom) van dien heer J*b. Prangen. t De uitslag was ials1 vod&t: i. Pero. 1, 3, 12, 15 en 16 asjjlnde het huisi met 6.20.75 H'.A. Weiland. KooperS de hoeren D. Ur- Bém c.s - pnro. l c.is. jfo HeoriiUgofwoard, voor 18612.90: src. 2, groot 0.3T.25 H.A., jKoaper dé neer D.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 5