VROUWENRUBRIEK
t
DA
KL
DRIE NAMIDDAGJAPONNEN.
De modekleur van het roode wijnstokblad
kleedt een donkere vrouw bijzonder voor-
deelig. De hier afgebeelde japon is uit crêpe
georgette. Het lange bovenlijf is gekruist, ter
wijl de rok van voren wijd is en bezet is met
fluweel banden in dezelfde kleur.
Metrafce: crêpe georgette 8.25 M. en 1 M.
fluweel 0.75 M. en 1 M.
Voor blonde vrouwen staat een japón uit
bleu ^pastel crêpe georgette bijzonder goed.
De vouwen welke aan deze japon zijn wijdte
geven zijn alle aan de voorzijde aangebracht.
Op het blouseerende bovenlijf wordt de slechts
tot de heupen reikende fluweelen bolers ge
dragen.
Metrage: crêpe georgette 8.25 M. en 1 M.
fluweel 2.25 M. en 1 M.
Deze Japon in blauwviolet crêpe georgette
zondheid vastklampt, helpt hem de voorge-
gaande. Het bovenlijf bloust ook hier en de ge-
fronceerde rok is bezet met fluweelbanden.
Metrage: crêpe georgette 8.75 M. en 1 M.
fluweel 1.50 M. en 1 M.
EEN SWEATER VOOR JAN.
Benoodigdheden: 250 gram 5 draadswol of 200
gram dubbelgewerkte 2 draadswol.
De rand wordt recht gebreid, de Sweater één
recht één averecht. Beginnen we met den rug
van onderen af aan, zoo krijgen -we eerst vooi
den rand eenige toeren geheel recht, daaran
vervolgen we met één recht één averecht.
Eindigt de eerste toer met een overechtsche
steek, zoo beginnen we de 2de toer met ave
rechts afhalen, een recht enz., de 8de toer
breien we weer als de lste, de 4de als de 2de
enz. Hebben we 't armsgat bereikt, dan kan
ten we aan weerszijden 5 of 6 steken af en
breien nog ongeveer 16 c.M. verder. Vervol
gens steken we de helft van het totaal aantal
stoken op een reservenaald voorloopig af en
broien de andere schouder verder, telkens aan
de kant van de hals een steek meerderen
Zoodra het armsgat 82 c.M. lang Is, mèerderen
we aan deze kant 5 of 6 steken bij. Hebben we
de gèwenschte breedte voor 't voorpand be-
roikt zoo gaan we .zonder verder aan de hals-
zijdo to meerdei^n, door tot de lengte van den
rug bereikt Is en eindigen we met gelijk aan
tal toeren geheel recht, daarna afkanten. Ver
volgens herhalen we dit bij de andere schou
der. De rand langs hals en voorpanden kun
nen we of op afzonderlijke naalden breien en
er dan overhandsch aan vastnaaien of tege
lijkertijd met het kleedingstuk op dezelfde
naalden meebreien.
Aan den linkerkant moeten we in beide ge
vallen voor knoopsgaten in de band zorgen.
Op de gebruikelijke plaats brengen we nog
twee zakken aan, meestal 10 c.M breed en
14 c.M. hoog. Zij worden afzonderlijk gebreid
en eindigen van boven eveneens met enkele
toeron geheel recht. De mouwen worden apart
gebreid. Is b.v. de mouw van boven 82 o.M
broed dan minderen we aan weerszijden ovei
de lengte verdeeld tot een breedte van 20 cM
en breien dan voor de zoom nog enkele toe
ren geheel recht De mouw wordt óver
h&ndsab dichtspnsnld en evenzoo ingezet
HALF-SEIZ0EN.
We zijn op het oogenblik ln de kentering
periode de wintermode is nog niet geheel
voorbij, terwijl de zomormode er nog niet is.
Toch begint de nieuwe mode zich al af te
teek enen in datgene wat de Parijsche kleer-
makors „Demi-Saison" noemen, en waarvan
we hier ae voornaamste kenmerken laten vol
gen.
Ingrijpende veranderingen ziet men in het
algemeen niet Hot stroven naar eenvoud in
allo modellen is nog steeds overheorschend,
waardoor alle overdrijving in de fantasie uffc-
Sesloten ls. Hot silhouet blijft slank en lenig.
e japonnen, welko zonder dat dit overdreven
wordt nauw aan de heupen sluiten laten de
vormen raden zonder er den nadruk op te leg
gen.
In 't algemeen is de lijn van het middel op
den punt der heupen geplaatst Hier en daar
evenwel ziet men de taille op normale hoogte
teruggebracht en vormt dit dan ook geens
zins een uitzondering meer. De lengte der
rokken heeft ook vrijwel geen verandering
ondergaan, maar de overdreven korte rokken
zijn totaal verdwenen. De wijdte wordt voor
namelijk verkregen door breede vouwen of
ook wel plooien, van voren aangebracht De
zoogenaamde „godeta", de bekende volsche
plooien, verdwijnen meer en meer.
Het meerendeel der Japonnen wordt ge
maakt door een menigte over elkaar aange
brachte gedeelten, zooals banen, volants enz„
dikwijls in meerdere lagen. Een aantal details
vestigen de aandacht »p de omgeving der
heupen, zooals gedrapeerde of opgerolde cein-1
'tuurs, blousende tailles enz.
Ook de ensembles beginnen te verdwijnen,
gekleurde en sportjaponnen ziet men dikwijls
zonder eenig bijbehoorend kleedingstuk ge
dragen.
De mouwen zijn overal lang, dikwijls met
een versiering van het< gedeelte tusschen elle
boog en pols, bijvoorbeeld in den vorm van
een borduursel.
Het nieuwste voor de middagjaponnen is
een rechthoekig decolleté. Voor de avond
japonnen daarentegen blijft het ovaal of punt
vormig.
Wat de kleuren betreft, de pastelkleuren' zijn
nog steeds in de meerderheid. Voor sportklee-
ding ziet men alle soorten blauw, ook wel
groen. Het overwicht van het zwart ziet zich
overal bevestigd, niet alleen voor thee- en
avondjaponnen maar ook voor eenvoudiger
dracht. Maar een tikje kleur hier en daar, al
tijd in een lichte tint, blijft onontbeerlijk. Al
leen de gekleede avondjapon mag geheel
zwart zijn.
Zwart en wit tezamen hebben niet minder
succes, vooral voor sport, en een zwarte
sweater met witte rok kleed uitstekend.
En noemen wij ten slotte de stoffen die het
meest en vogue zijnCrêpe de Chlne, laken,
kasha, crêpe marocain, crêpe georgette en
kant. Mousseline ziet men veel minder, even
als de doorzichtige zijden weefsels, welke zoo
goed als verdwenen zijn.
En nu is het wachten maar weer op de
nieuwe zomermodellen
HUISHOUDELIJKE RAADGEVINGEN.
De keuze onzer weefsels.
Het is van het grootste belang te weten,
welke weefsels ,men kiezen moet Wanneer
men zich zijn eigen kleeding wil maken. Het
verlangen om op dep aanschaffingsprijs uit te
sparen is dikwijls een zeer slechte bereke
ning. Drie dingen moet men bij aankoop in
het oog houden: den prijs, het doel waarvoor
de stof dienen moet en ton slotte het uiterlijk.
Een mooie stof die stevig Is, is nooit duur
wanneer hij goed kleedt Slechte stoffen duren
kort en kleeden op den koop toe bijna altijd-
slecht Hoe goedkoop ook,zij geven "Blechts
teleurstellingen. Zoo ergens dan geldt hier het
goedkoop is duurkoop.
Voor lijfgoed en huislinnen geldt dezelfde
regel. In de waech houdt mooi en goed linnen
zich veel beter dan dat eener slechter kwali
teit bij welker aankoop men heeft willen be
sparen en die tweemaal zoo gauw versleten
is. Goedkoope en z.g. voordeelige weefsels
hebben altijc} fouten en elke fout is een bron
voor slijtage welke zich maar al te gauw ver-
toonen zal.
Stoffen voor japonnen en onderkleeding zijn
altijd voordeelig tegen welken prijs men ze
ook gekocht heeft wanneer ze van goede kwa
liteit zijn; in dat geval maken ze meerdere
seizoenen mee en verdragen zeer goed dat zij
vermaakt worden. Kiest ook bij voorkeur stof
fen in groote breedte, vooral voor zijde en wol
len stoffen. Groote breedte is een waarborg
voor goede kwaliteit Minder solide weefsels
treft men steeds in geringere breedte aan om
dat zij de spanning der weefgetouwen slecht
verdragen kunnen.
Een weefsel van goede kwaliteit laat niet
alleen toe dat men het meerdere malen ver
maakt het verdraagt bovendien dat het zeer
goed geverfd, gereinigd of uitgestoomd kan
worden. Weet ook onder de mooie weefsels
steeds te kiezen welke niet te gauw de ken
merken van gebruik toonen, dus die welke
niet spoedig gaan glimmen. Zeer fijne cheviot
en satijn glanzen snel, neemt ook nooit mat
popeline wanneer ge onaangename ervaringen
wilt vermijden. Wollige pluizige weefsels
worden kaal, geeft liever den voorkeur aan
een gladde stof, ook dan wanneer de mode
een andere voorschrijft. Hoe goed de kwaliteit
ook ls, zij verliezen zeer snel hun eerste
frischheid.
Vreest voor de lichte zomerstoffen vooral de
appreteermiddelen en onderzoekt of het ont-
glanzen goed gedaan is. Wanneer gij een mon
ster kunt krijgen bevochtig dit dan en beoor
deel zoo het weefsel in zijn natuurlijken staat
Waneer dj bedrukte weefsels koopt lét dan
op de kleurechtheid tegenover warmte en
vocht Denkt er aan dat marine-blauw en geel
sterke grondkleuren zijn terwijl daarentegen
violet en rood zich slecht houden.
Koopt gij katoenen stoffen, weet dan dat
deze weefsels zeer slecht de donkere kleuren
P3
be\
MANTELS.
modellen gaat
Wij geven hierbij eenige nieuwe
van mantels en van tailleurs.
Dit mantelcostuum van emerald groen flu
weel bezit een bijzondere elegantie. Op zeer
6maakvalle en handige wijze is het op mantel
en rok met opgenaaide stiksels bezet De kraag,
het polsgarnituur en de op den plaats der zak
ken aangebrachte bontversieringen zijn van
vison.
Metrage 4 M. en 1 M.
Waneer gij niet groot en slank zijt, zult
gij er helaas van af moeten zien deze origineels,
mantel te dragen met de in vorm gesneden
pelerine welke van het ronde schouderstuk ult-
De mantel is uit purperrood
neerd met grijs bont
Metrage 8.75 M. en 1.40 M.
Zeor origineel is ook dit costojfon he
gfei
van
niet v
Snorn
toch t
Dat g
en beige kasha. De bolero oo i
zoomd met murmel. Op kraag
fen we hetzelfde bont aan.
Metrage 2.50 M. bruin
1.25 M. beige kasha.
Patronen van de mantels
den vervaardigd naar
dellen en zijn vorkrijgboa
^llislaan 6, Heemstede.
vasthouden en dat heel dikwijls zwarte en
blauwe kleurstoffen den textielvezel verbrand
hebben.
Vermijd ten slotte de weefsels welke tn een
regenbuitje vlekken geven maar ook die met
dooreengemengde, weinig geprononceerde
kleuren, die in den zon verbleek en.
Het z.g. Engelsche laken, de zuivere wol
en de natuurlijke zijde zijn de sterkste en dus
steeds de meest aanbevelenswaardige weef
sels.
VOOR LEKKERBEKJES.
Een smakelijk recept voor spruitjes.
Reinig de, spruitjes op de gewone wijze en
breng ze daarna in kokend aangezout water.
Laat ze daarin gedurende een kwartier goed
doorkoken. Vervolgens laat men ze aifdruipen
en zet ze onmiddellijk weer op het vuur in
een pan waarin men vooraf een flinke homp
boter gesmolten heeft. Begiet ze met een of
twee lepels bouillon en laat nog een enkele
minuut doorkoken.
Spreken wij ditmaal eens over de eieren.
Eieren vormen een zeer gezond en volle
dig voedsel, geschikt voor alle leeftijden en
uiterst versterkend. Kippeneieren smaken het
lekkerst en zijn tegelijkertijd de beste. Wan
neer zij versch zijn verteeren zij gemakke
lijk, alleen zeer hard gekookt worden zij moei
lijk verteerbaar.
Van de verschheid der eieren kan men zich
het beste overtuigen door ze te spiegelen. Dit
doet men door ze tusschen 't oog en een sterke
lichtbron te plaatsen, terwijl men de vrije
hand boven het ei houdt zoodat het gezicht
beschaduwd wordt. Wanneer het binnenst^
vol is en de schaal er gelijkmatig doorschij
nend uitziet, ls het ei versch. Een oud el her
kent men aan een min of meer groote leege.
ruimte, die ziob aan den kant gevormd heeft
„LA FEMME DE FRAN
Zoo gij iedere week gelnfonne®
over de Parijsche mode, zoo lööft: f
de Franoe", een tijdschrift datzicj1
met alles wat de kleéding en
der vrouw betreft ld
„La Femme do France" volgt W
mode maar voorziet deze. ZiJ m
onontbeerlijk tijdschrift voor de
Abonnement. 66 francs per Ja«'
en aan de luchtbellen,
waarneemt Ma^ir het ls niet
neer een ei frlsch is, hot mos
"zijn* Een gezond ei is bij
der en doorschijnend, een
ei daarentegen moet woggewtf hal I
het is ongeschikt voor de consw op eo
dorven. tafel
Ziet hier een eenvoudige methoj
gaan in hoeverre een ei vertf® ^P(
Los 125 gram keukenzout in tl#
en breng het ei in dezo oplosflir*
dan is het van denzelfden dag-
twee dogen oud, dan zinkt het nlfl
den bodem. Is het 4 5 dagen dj*
ln de vloeistof, is het nog ouder dj
Dit vindt zijn oorzaak, zooais g
grepen zult hebben, ln de u&nw{
gasbellen in den dop. Hoe ouder
te grooter deze gasbel.
Eieren zijn gevoelig voor
vorst en warmte. Er bestaan dl'
den om eieren to conserveeren.
volgde, in de huishouding zijn
water of waterglas. Om een ei
middelen lang goed te houden J
het op oen droge, donkere p»-
tegen vocht, warmte en streng®
goed is het ze bij het bewaren
papier te wikkelen.
,,Ve:
delijk
En
.Inch
.Mi
Bt>
'ton 1
com,
ben, i
Wil
•iSti
wel,
V»<
mera.
iHa
wou
beurt
ka po
Weet
Va.
van!
Bran
thuis
Va
toch