VROUWENRUBRIEK t DA KL DRIE NAMIDDAGJAPONNEN. De modekleur van het roode wijnstokblad kleedt een donkere vrouw bijzonder voor- deelig. De hier afgebeelde japon is uit crêpe georgette. Het lange bovenlijf is gekruist, ter wijl de rok van voren wijd is en bezet is met fluweel banden in dezelfde kleur. Metrafce: crêpe georgette 8.25 M. en 1 M. fluweel 0.75 M. en 1 M. Voor blonde vrouwen staat een japón uit bleu ^pastel crêpe georgette bijzonder goed. De vouwen welke aan deze japon zijn wijdte geven zijn alle aan de voorzijde aangebracht. Op het blouseerende bovenlijf wordt de slechts tot de heupen reikende fluweelen bolers ge dragen. Metrage: crêpe georgette 8.25 M. en 1 M. fluweel 2.25 M. en 1 M. Deze Japon in blauwviolet crêpe georgette zondheid vastklampt, helpt hem de voorge- gaande. Het bovenlijf bloust ook hier en de ge- fronceerde rok is bezet met fluweelbanden. Metrage: crêpe georgette 8.75 M. en 1 M. fluweel 1.50 M. en 1 M. EEN SWEATER VOOR JAN. Benoodigdheden: 250 gram 5 draadswol of 200 gram dubbelgewerkte 2 draadswol. De rand wordt recht gebreid, de Sweater één recht één averecht. Beginnen we met den rug van onderen af aan, zoo krijgen -we eerst vooi den rand eenige toeren geheel recht, daaran vervolgen we met één recht één averecht. Eindigt de eerste toer met een overechtsche steek, zoo beginnen we de 2de toer met ave rechts afhalen, een recht enz., de 8de toer breien we weer als de lste, de 4de als de 2de enz. Hebben we 't armsgat bereikt, dan kan ten we aan weerszijden 5 of 6 steken af en breien nog ongeveer 16 c.M. verder. Vervol gens steken we de helft van het totaal aantal stoken op een reservenaald voorloopig af en broien de andere schouder verder, telkens aan de kant van de hals een steek meerderen Zoodra het armsgat 82 c.M. lang Is, mèerderen we aan deze kant 5 of 6 steken bij. Hebben we de gèwenschte breedte voor 't voorpand be- roikt zoo gaan we .zonder verder aan de hals- zijdo to meerdei^n, door tot de lengte van den rug bereikt Is en eindigen we met gelijk aan tal toeren geheel recht, daarna afkanten. Ver volgens herhalen we dit bij de andere schou der. De rand langs hals en voorpanden kun nen we of op afzonderlijke naalden breien en er dan overhandsch aan vastnaaien of tege lijkertijd met het kleedingstuk op dezelfde naalden meebreien. Aan den linkerkant moeten we in beide ge vallen voor knoopsgaten in de band zorgen. Op de gebruikelijke plaats brengen we nog twee zakken aan, meestal 10 c.M breed en 14 c.M. hoog. Zij worden afzonderlijk gebreid en eindigen van boven eveneens met enkele toeron geheel recht. De mouwen worden apart gebreid. Is b.v. de mouw van boven 82 o.M broed dan minderen we aan weerszijden ovei de lengte verdeeld tot een breedte van 20 cM en breien dan voor de zoom nog enkele toe ren geheel recht De mouw wordt óver h&ndsab dichtspnsnld en evenzoo ingezet HALF-SEIZ0EN. We zijn op het oogenblik ln de kentering periode de wintermode is nog niet geheel voorbij, terwijl de zomormode er nog niet is. Toch begint de nieuwe mode zich al af te teek enen in datgene wat de Parijsche kleer- makors „Demi-Saison" noemen, en waarvan we hier ae voornaamste kenmerken laten vol gen. Ingrijpende veranderingen ziet men in het algemeen niet Hot stroven naar eenvoud in allo modellen is nog steeds overheorschend, waardoor alle overdrijving in de fantasie uffc- Sesloten ls. Hot silhouet blijft slank en lenig. e japonnen, welko zonder dat dit overdreven wordt nauw aan de heupen sluiten laten de vormen raden zonder er den nadruk op te leg gen. In 't algemeen is de lijn van het middel op den punt der heupen geplaatst Hier en daar evenwel ziet men de taille op normale hoogte teruggebracht en vormt dit dan ook geens zins een uitzondering meer. De lengte der rokken heeft ook vrijwel geen verandering ondergaan, maar de overdreven korte rokken zijn totaal verdwenen. De wijdte wordt voor namelijk verkregen door breede vouwen of ook wel plooien, van voren aangebracht De zoogenaamde „godeta", de bekende volsche plooien, verdwijnen meer en meer. Het meerendeel der Japonnen wordt ge maakt door een menigte over elkaar aange brachte gedeelten, zooals banen, volants enz„ dikwijls in meerdere lagen. Een aantal details vestigen de aandacht »p de omgeving der heupen, zooals gedrapeerde of opgerolde cein-1 'tuurs, blousende tailles enz. Ook de ensembles beginnen te verdwijnen, gekleurde en sportjaponnen ziet men dikwijls zonder eenig bijbehoorend kleedingstuk ge dragen. De mouwen zijn overal lang, dikwijls met een versiering van het< gedeelte tusschen elle boog en pols, bijvoorbeeld in den vorm van een borduursel. Het nieuwste voor de middagjaponnen is een rechthoekig decolleté. Voor de avond japonnen daarentegen blijft het ovaal of punt vormig. Wat de kleuren betreft, de pastelkleuren' zijn nog steeds in de meerderheid. Voor sportklee- ding ziet men alle soorten blauw, ook wel groen. Het overwicht van het zwart ziet zich overal bevestigd, niet alleen voor thee- en avondjaponnen maar ook voor eenvoudiger dracht. Maar een tikje kleur hier en daar, al tijd in een lichte tint, blijft onontbeerlijk. Al leen de gekleede avondjapon mag geheel zwart zijn. Zwart en wit tezamen hebben niet minder succes, vooral voor sport, en een zwarte sweater met witte rok kleed uitstekend. En noemen wij ten slotte de stoffen die het meest en vogue zijnCrêpe de Chlne, laken, kasha, crêpe marocain, crêpe georgette en kant. Mousseline ziet men veel minder, even als de doorzichtige zijden weefsels, welke zoo goed als verdwenen zijn. En nu is het wachten maar weer op de nieuwe zomermodellen HUISHOUDELIJKE RAADGEVINGEN. De keuze onzer weefsels. Het is van het grootste belang te weten, welke weefsels ,men kiezen moet Wanneer men zich zijn eigen kleeding wil maken. Het verlangen om op dep aanschaffingsprijs uit te sparen is dikwijls een zeer slechte bereke ning. Drie dingen moet men bij aankoop in het oog houden: den prijs, het doel waarvoor de stof dienen moet en ton slotte het uiterlijk. Een mooie stof die stevig Is, is nooit duur wanneer hij goed kleedt Slechte stoffen duren kort en kleeden op den koop toe bijna altijd- slecht Hoe goedkoop ook,zij geven "Blechts teleurstellingen. Zoo ergens dan geldt hier het goedkoop is duurkoop. Voor lijfgoed en huislinnen geldt dezelfde regel. In de waech houdt mooi en goed linnen zich veel beter dan dat eener slechter kwali teit bij welker aankoop men heeft willen be sparen en die tweemaal zoo gauw versleten is. Goedkoope en z.g. voordeelige weefsels hebben altijc} fouten en elke fout is een bron voor slijtage welke zich maar al te gauw ver- toonen zal. Stoffen voor japonnen en onderkleeding zijn altijd voordeelig tegen welken prijs men ze ook gekocht heeft wanneer ze van goede kwa liteit zijn; in dat geval maken ze meerdere seizoenen mee en verdragen zeer goed dat zij vermaakt worden. Kiest ook bij voorkeur stof fen in groote breedte, vooral voor zijde en wol len stoffen. Groote breedte is een waarborg voor goede kwaliteit Minder solide weefsels treft men steeds in geringere breedte aan om dat zij de spanning der weefgetouwen slecht verdragen kunnen. Een weefsel van goede kwaliteit laat niet alleen toe dat men het meerdere malen ver maakt het verdraagt bovendien dat het zeer goed geverfd, gereinigd of uitgestoomd kan worden. Weet ook onder de mooie weefsels steeds te kiezen welke niet te gauw de ken merken van gebruik toonen, dus die welke niet spoedig gaan glimmen. Zeer fijne cheviot en satijn glanzen snel, neemt ook nooit mat popeline wanneer ge onaangename ervaringen wilt vermijden. Wollige pluizige weefsels worden kaal, geeft liever den voorkeur aan een gladde stof, ook dan wanneer de mode een andere voorschrijft. Hoe goed de kwaliteit ook ls, zij verliezen zeer snel hun eerste frischheid. Vreest voor de lichte zomerstoffen vooral de appreteermiddelen en onderzoekt of het ont- glanzen goed gedaan is. Wanneer gij een mon ster kunt krijgen bevochtig dit dan en beoor deel zoo het weefsel in zijn natuurlijken staat Waneer dj bedrukte weefsels koopt lét dan op de kleurechtheid tegenover warmte en vocht Denkt er aan dat marine-blauw en geel sterke grondkleuren zijn terwijl daarentegen violet en rood zich slecht houden. Koopt gij katoenen stoffen, weet dan dat deze weefsels zeer slecht de donkere kleuren P3 be\ MANTELS. modellen gaat Wij geven hierbij eenige nieuwe van mantels en van tailleurs. Dit mantelcostuum van emerald groen flu weel bezit een bijzondere elegantie. Op zeer 6maakvalle en handige wijze is het op mantel en rok met opgenaaide stiksels bezet De kraag, het polsgarnituur en de op den plaats der zak ken aangebrachte bontversieringen zijn van vison. Metrage 4 M. en 1 M. Waneer gij niet groot en slank zijt, zult gij er helaas van af moeten zien deze origineels, mantel te dragen met de in vorm gesneden pelerine welke van het ronde schouderstuk ult- De mantel is uit purperrood neerd met grijs bont Metrage 8.75 M. en 1.40 M. Zeor origineel is ook dit costojfon he gfei van niet v Snorn toch t Dat g en beige kasha. De bolero oo i zoomd met murmel. Op kraag fen we hetzelfde bont aan. Metrage 2.50 M. bruin 1.25 M. beige kasha. Patronen van de mantels den vervaardigd naar dellen en zijn vorkrijgboa ^llislaan 6, Heemstede. vasthouden en dat heel dikwijls zwarte en blauwe kleurstoffen den textielvezel verbrand hebben. Vermijd ten slotte de weefsels welke tn een regenbuitje vlekken geven maar ook die met dooreengemengde, weinig geprononceerde kleuren, die in den zon verbleek en. Het z.g. Engelsche laken, de zuivere wol en de natuurlijke zijde zijn de sterkste en dus steeds de meest aanbevelenswaardige weef sels. VOOR LEKKERBEKJES. Een smakelijk recept voor spruitjes. Reinig de, spruitjes op de gewone wijze en breng ze daarna in kokend aangezout water. Laat ze daarin gedurende een kwartier goed doorkoken. Vervolgens laat men ze aifdruipen en zet ze onmiddellijk weer op het vuur in een pan waarin men vooraf een flinke homp boter gesmolten heeft. Begiet ze met een of twee lepels bouillon en laat nog een enkele minuut doorkoken. Spreken wij ditmaal eens over de eieren. Eieren vormen een zeer gezond en volle dig voedsel, geschikt voor alle leeftijden en uiterst versterkend. Kippeneieren smaken het lekkerst en zijn tegelijkertijd de beste. Wan neer zij versch zijn verteeren zij gemakke lijk, alleen zeer hard gekookt worden zij moei lijk verteerbaar. Van de verschheid der eieren kan men zich het beste overtuigen door ze te spiegelen. Dit doet men door ze tusschen 't oog en een sterke lichtbron te plaatsen, terwijl men de vrije hand boven het ei houdt zoodat het gezicht beschaduwd wordt. Wanneer het binnenst^ vol is en de schaal er gelijkmatig doorschij nend uitziet, ls het ei versch. Een oud el her kent men aan een min of meer groote leege. ruimte, die ziob aan den kant gevormd heeft „LA FEMME DE FRAN Zoo gij iedere week gelnfonne® over de Parijsche mode, zoo lööft: f de Franoe", een tijdschrift datzicj1 met alles wat de kleéding en der vrouw betreft ld „La Femme do France" volgt W mode maar voorziet deze. ZiJ m onontbeerlijk tijdschrift voor de Abonnement. 66 francs per Ja«' en aan de luchtbellen, waarneemt Ma^ir het ls niet neer een ei frlsch is, hot mos "zijn* Een gezond ei is bij der en doorschijnend, een ei daarentegen moet woggewtf hal I het is ongeschikt voor de consw op eo dorven. tafel Ziet hier een eenvoudige methoj gaan in hoeverre een ei vertf® ^P( Los 125 gram keukenzout in tl# en breng het ei in dezo oplosflir* dan is het van denzelfden dag- twee dogen oud, dan zinkt het nlfl den bodem. Is het 4 5 dagen dj* ln de vloeistof, is het nog ouder dj Dit vindt zijn oorzaak, zooais g grepen zult hebben, ln de u&nw{ gasbellen in den dop. Hoe ouder te grooter deze gasbel. Eieren zijn gevoelig voor vorst en warmte. Er bestaan dl' den om eieren to conserveeren. volgde, in de huishouding zijn water of waterglas. Om een ei middelen lang goed te houden J het op oen droge, donkere p»- tegen vocht, warmte en streng® goed is het ze bij het bewaren papier te wikkelen. ,,Ve: delijk En .Inch .Mi Bt> 'ton 1 com, ben, i Wil •iSti wel, V»< mera. iHa wou beurt ka po Weet Va. van! Bran thuis Va toch

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 16