VROUWENRUBRIEK
Dit zijn nug een paar aardige, modelletjes van
joorjaarsjasjes voor uw kinderen.
Het rechtsche manteltje is aardig van soepe'
jiken b.v. beige, do. kraag, mouwen en man
metten' zijn geborduurd in puntën," en he
raag jé en de manchetjes kan men maken ii
ien vroolijke kleur of in een iets donkerder tini
Het manteltje voor het oudere meisje is moo
jï een zachte Engelsche cheviot, b.v. zacht
jroeu en met een. kraag die als een das ge
Een eenvoudig na te maken patroon.
knoopt wordt 'van bibrette. Als u dn te warm
vindt, kunt u ook de kraag van dezelfde stof
naken. Het manteltje sluit nauw om de heupen
ioor middel van ingestikte plooitjes, een cein-
uur met een metalen gesp maakt dit aardige
isje af.
"Het derde jasje heeft een kraag die in twee
tinge einden uitloopt, die door twee lusjes ge-
rokken worden, die met eenig borduurwerk
versierd zijn, dit herhaalt zich op de mouwen.
KRONIEK VAN DEN ART8.
De dokter In de keuken.
Het is nog niet zoo lang geleden, dat de keu
ken het burgerrecht in het domein der weten
schap veroverd heeft. De doktor veracht niet
meer die bewonderenswaardige chemie, die
uit hot toebereiden der spijzen bestaat en
evenmin ontkent hij de belangrijke rol, welke
een dieet bij de genezing kan spelen. De ver
andering in de spijzen, zij het onder den in
vloed van het koken, stoven of braden, zij het
door de werking, die zij op elkaar uitoefenen
wanneer men te tezamen brengt, zijn daarom
'evenzoovéle elementen, welke de arts kennen
moet, wil het dieet zijn uitwerking hebben.
Iedereen weet dat, wanneer de maag niet ln
orde is, men op meelspijzen aangewezen is.
Deze vormen bij uitstek de kolmeerende voe
ding, die aan onze arme maag veroorloven
moet om weer op streek te komen. Maar we
moeten daarbij niet uit het oog verliezen, dat
de mensch een zenuwstelsel bezit, dat bij de
8pijsverteering een uiterst belangrijke rol
speelt. We moeten stellig den maag sparen,
maar we moeten hem ook,niet in 't harnas ja
gen, en dan doet zich de noodzakelijkheid voor
om afwisseling in de voeding te brengen en
hem deze onder een aangenomen maar niet
prikkelenden vorm aan te bieden. Hij, die aan
slechte spijsvertering lijdt, zal dus te gemak
kelijker een maaltijd verwerken naarmate de
spijzen meer talrijk en meer afwisselend zijn.
Anders gezegd voor een goede spijsvertering
kan iemand zeer- goed een kleine boeveelheid
van 5 of 6 schotels verorberen, terwijl hij zich
slecht zou voelen wanneer hij dit totaal van
één en dezelfde spijs zou moeten eten.
Laten we nu achtereenvolgens eens de wijze
bestudeeren waarop de verschillende voeding
stoffen vleesch, visch, groenten zich bij
hunne toebereiding gedragen.
Koken in water is een der meest gebruike
lijke methodes voor het bereiden der spijzen.
Gekookt vleesch kan op twee wijzen verkre
gen worden: óf wel het wordtt met koud water
opgezet en daarna tot koken gebracht, of wel
het wordt Ineens in kokend water gebracht.
Wil men in het vleesch alle voedzame en sma-
kelijke sappen, die hét bevat, behouden, dan
moet men het in kokend water brengen. Hier
door stolt onmiddellijk het eiwit aan de op
pervlakte van het vleesch, verstopt aldus de
poriën en vormt- zoodoende een beschuttende
laag tegen het uitloogen der oplosbare be-
standdeelen.
Wil men daarentegen een smakelijke bouil
lon hebben, dan moet men deze oplosbar" bo-
standdeelen uitttrekken voor het eiwit gestold
is en dus met koud water opzetten. Een goed
beieide bouillon is versterkend, wekt den eet
lust op en werkt bevorderend voor de vor
ming van maagsap. Voor maaglijders, die een
snel geprikkelde maag hebben, is bouillon ver
boden. Een voordeel van gekookt vleesch, dat
met koud water opgezet is, is, dat door het ko
ken de spiervezels losgemaakt.zijn, waardoor
het vleesch losser en veel gemakkelijker' te
kauwen is, en het dus zeer geschikt is voor
zieken met een slecht gebit.
Dij groenten hebben vele huismoeders de 1
gewoonte ze meer of minder lang in verschil
lend water te koken. Dit is' verkeerd, want
daardoor onttrekt men hun de voor het liclmam
onontbeerlijke zouten, die zij bevatten. Uit
een gezondheidsstandpunt is het daarom veel
beter de groenten in weinig water te stoven.
Of ook men kan meer water nemen en groente
bouillon maken. Deze bouillon wordt ook door
prikkelbare magen goed verdragen en waar ztj
alle minerale zouten uit de groente bevat, is
het een versterkende spijs van allereerste orde.
De werking van warmte, direct toegepast j
zonder water als middenstof, levert ons gebak
ken of gebraden spijzen.
In tegenspraak mot de gangbare meening is
het braden een twijfelachtig kookpiocédé en
is gebraden vleesch een spijs, die den maag
ten zeerste kan prikkelen. Door het braden
gaat n.1. een gedeelte van het spiêrvet uvr r m
acroleïne, een zeei prikkelende chemische stof.
Bovendien, wanneer men de oppervlakte /an
het vleesch tenminste niet verkoken wil stijgt
de temperatuur binnenin niet hoog genoeg om
parasieten, die zich in het vleesch zoudon kun
nen bevinden (b.v. trichinen), te doodon.
Slechts gebraden kalfs- of ander mager vleesch
mogen toegestaan worden voor personen met
licht geprikkelde maag. Vissollen, welke in
hun geheel gebraden worden, zijn minder prik
kelend, daar hun huid het daaronderliggende
vleesch beschermt.
Geroosterd brood en gebakken aardappelen
prikkelen de maagfunctie. Zij zijn aan te bevo
len voor hen, die geen eetlust hebben, maai
zijn bij andere maagaandoeningen uit den
booze. Droog beschuit daarentegen heeft geen
nadeelen. omdat het bij het bakken niet aan
zooto booge temperatuur is blootgesteld ge
weest. Brood is in 't algemeqn een slechte spijs
voor maaglijders, omdat het binnenin onvolle
dig gebakken is. Het kleeft dan tezamen en
vormt een massa, welke ondoordringbaaar is
voor de verteerende maagsappen.
Do rug is recht, aan de voorzijde zijn twee
ukken ingezet op ons patroon met coté droit
i coté gauche (rechter- en linkerzijde) aange
wen. Een vouw is eveneens aangegeven en
dozo plaats vereenigen zich rug en voor-
jde.
De ceintuur is op het patroon in drieën ver
gold1 aangegeven, twee stukken van voren,
n derdo voor op den rug. De ceintuur is 0
breed. De mouwen zijn met den draad ge-
iedon on onderaan gefronsd tot e*'n manchet,
e kraag is één rechte strook, aan de rugzijde
8 cM. omgevouwen.
iDe knoopsgaten zijn uit sterk parelgaren in
kleur van het gekozene weefsel.
Ziet hier een aardig japonnetje voor wanneer
gij 's middags thuis denkt te blijvera, gemak
kelijk om te dragen en geenszins mo-ilijk om
te maken. De kouwelijken onder u kunnen
haar dragen met gesloten kraag.
Aan de zijden is deze japon opengesneden
en verwijdt zij zich naar onderen aan don rok
door twee holle plooien. De rug is vlak en al
leen onderbroken door een ceintuui, welke aan
de voorzijde geknoopt wordt.
Wat de stof betreft, deze kart ieder naar
zijn smaak kiezen in wollen jersey, in ra-
tinó, in effen Of fantasie molton, in geribd ilu-
weel enz.
Voor maat 44 moet men rekenen 3 M yn stof
van-80 cM. breedte. Is de breedte 1 M. 2v dan
is 3 M. 26 voldoends.
Een domheid zou grooter moeten wezen dan
een huis. wil een man deze uit een lief mondje
met mooie tanden en tusschen twee rose lippen
zien uitkomen.
(P. J. STOHL).
Een der aangenaamste gevoelens voor een
.liefhebbende vrouw is wel dengene te hooren
prijzen, dien zij bemint.'
(de Travanet).
Geveinsde liefde is volmaakter dan ware
liefde, daarom vergissen zoovele vrouwen er
zich mede. (Balzac).
Voor vrouwen heeft de bescheidenheid groote
voordeelen: zij verhoogt de schoonheid en zij
versluiert de leelijkheid. (Fontenelle).
Onze afbeeldingen toonen, beha we het groote
grondtype voor het model, waarbij het patrepn
behoort, dat zeer smaakvol zou wezen in grijs
beige velours de laine, nog 4 kleine modellen
alle gesneden volgens hetzelfde patroon, maar
verschillend in de details.
Het nevenstaande model is in marineblauw
fluweel gezoomd aan den kraag door een
smalle band hazenbont, de knoopen zijn hier
weggelaten.
Deze japon bloest op de ceintuur en zijn de
zijstukken alleen op den rok aangebracht.
De derde japon 1b versierd met
stukken. De ceintuur is van nonsiaa
klein zwart zijden dasjes aan de krt
De laatste japon is meer gekleed
gant en kan zijn van wollen crêpe
in lichte kwaliteit reps. Hier zijn
talrijker en de holle plooien zijn
door kleine vouwtjes. Hot decoll
zoomd met een smalle rand hermij
Patronen naar origineele Parijsi
zijn verkrijgbaar bij mej. C. Hartz,
laan, Heemstede.
DE ONBESCHEIDEN VRAAG.
Het is een vaststaand feit, dat een vrouw
niet gaarne haar leeftijd wil zeggen, of juistter
haar waren leeftijd. Kan men 't haar kwa
lijk nemen?
Het geval speelde zich af in Weenen, waar
een tooneelspeelster als getuige voor de recht
bank geroepen werd. Op den vraag van den
president: „Hoe oud bent u?" antwoordde zij:
„Zeven en twintig." Welnu, zij was twee en
dertig en een van hare intieme vriendinnen
was natuurlijk wel zoo' „vriendschappelijk"
om dit onschuldige leugentje aan te brengen.
Het Weensche parket vond hierin redenen om
de artiste in arrest te nemen, onder beschuldi
ging-dat zij e9n valsche getuigenis had afge
legd!
Een beetje ver gaat dit wel, want, zooals een
Weensch journalist niet onverdienstelijk op
merkt, wanneer men alle vrouwen vervolgen
móest, dié 27 jaar blijven tot zij 40 zijn, dan
kwam men rechters te kort.
En dit herinnert on« een. galante magistraat
uit Den Haag, wiens functies hem dikwijls
met „jeqgdige" dames in aanraking brachten.
Deze trachtten dikwijls haar leeftijd te verber
gen door de tientallen in te slikken en mom
pelden dan: „Ik ben zes en hmhtig."
„Die leeftijd zou ik u niet gegeven hebben,
mejuffrouw," zoi dan onze rechter op compli
menteuze wijze.
En hij werd steeds beloond door een vrien
delijken glimlach.
Laten wij hopen, dat de Weensche rechters
in den vervolge een voorbeeld aan hem zullen
nemen I
HUISHOUDELIJKE RAADGEVINGEN.
Sponsen laten zich zeer gemakkelijk reini
gen door ze in 1 Liter water te brengen, waar
aan een theelepel sterke ammoniak toege
voegd is. Borstels en kammen worden op de
zelfde wijze schoongemaakt. Men laat ze daar
na in de zon drogen.
Een vette spons kan zeer goed gereinigd
worden door deze een nacht in een kom wa
ter, waaraan een handvol ruw zout is toege
voegd, te laten liggen.
SPIEGELTJE, SPIEGELTJE
DEN WAND
De Statistiek maakt zich meester,
zelfs van de vrouwelijke ijdelheid. L
er ons hoofd niet over breken hoe hj
•uitaten verkregen heeft, maar vermei
dat een Zweed uitgerekend heeft hot
een vrouw dagelijks vooor haar spiej
brengt, zij het voor haar toilet, voor 'l
sel of louter uit plezier om zichzelf to
deren.
Tot hetzesde jaar, volgens zijn
gen, bekommert een kind van het vi
geslacht zich slechts heel Geinig om
gel. Tusschen 6 en 10 jaar brengt ec
gemiddeld 7 minuten voor den spii
En dan gaat het crescendo. Tusschen
jaar moet men minstens een kwartier
Van 15 tot 20 jaar wijdt de bakvisi
dame ongeveer 22 minuten aan haaai iet h
vertrouwde en tusschen 20 en 80 jas eotje
dit minstens een half uur, dikwijls zelSn^ i
Resumeerende heeft een vrouw van „--.yt,
jaar bijna zes duizend uren voor haam
doorgebracht, zijnde in totaal ongeveer
den, nacht en dag inbegrepen of 2 jaaf nög
acht-urigen „spiegel" werkdag.
Aardappelen. Gele aardappelen zijn de
beste om tevbakken en voor ragout. De roode
neemt men voor purée, croquetten en soep,
omdat zij zich zeer gemakkelijk laten fijnwrij-
ven. Kiest bij nieuwe aardappelen steeds die,
waarvan de schil zich gemakkelijk verwijde
ren laat. Om ze van den schil te ontdoen
schudt men ze in een grof linnen zak met ruw
keukenzout dooreen. Nieuwe aardappelen, die
geschraapt moeten worden, zijn niet meer
nieuw en hebben een groot gedeelte van hun
lekkeren smaak ingeboet.
De benoodigde en voldoende hoeveelheid
water om rijst te koken is tweemaaal het vo
lume der rijst. "Neemt dus voor een glas met
rijst 2 glazen water.
Koopt nooit een kool of salade, omdat deze
zoo extra groot is, want dan -loopt gij de risico
dat de ribben dik en do bladen hard zijn.
„LA FEMME DE FRANCE".
Leest: „La Femme de France", een tijd
schrift dat zich bezig houdt met alles wat de
kleeding en het huishouden der. vrouw betreft.
„La Femme de France" volgt niet alleen de
mode maar voorziet deze. Zij is dan ook een
onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw.
Abonnement 05 francs per jaar.
Deze beide hier volgende modellen zijn
pingen van beroemde Parijzer kleermake
Een mantel van Vergne uit nats
veulenhuid, welke op het oogenblik z<
vogue is. De mantel is gegarneerd niet
van onderen lichtelijk wijd uitloopend
den. n
Dit is een ensemble van Kasha uit luut
Marie Novitzky. Op het kasha een
ning in kleine vierkantjes, donkergroen
Het randborduursel der stof doet te
tijd als zoom dienst.