VROUWENRUBRIEK Dit zijn nug een paar aardige, modelletjes van joorjaarsjasjes voor uw kinderen. Het rechtsche manteltje is aardig van soepe' jiken b.v. beige, do. kraag, mouwen en man metten' zijn geborduurd in puntën," en he raag jé en de manchetjes kan men maken ii ien vroolijke kleur of in een iets donkerder tini Het manteltje voor het oudere meisje is moo jï een zachte Engelsche cheviot, b.v. zacht jroeu en met een. kraag die als een das ge Een eenvoudig na te maken patroon. knoopt wordt 'van bibrette. Als u dn te warm vindt, kunt u ook de kraag van dezelfde stof naken. Het manteltje sluit nauw om de heupen ioor middel van ingestikte plooitjes, een cein- uur met een metalen gesp maakt dit aardige isje af. "Het derde jasje heeft een kraag die in twee tinge einden uitloopt, die door twee lusjes ge- rokken worden, die met eenig borduurwerk versierd zijn, dit herhaalt zich op de mouwen. KRONIEK VAN DEN ART8. De dokter In de keuken. Het is nog niet zoo lang geleden, dat de keu ken het burgerrecht in het domein der weten schap veroverd heeft. De doktor veracht niet meer die bewonderenswaardige chemie, die uit hot toebereiden der spijzen bestaat en evenmin ontkent hij de belangrijke rol, welke een dieet bij de genezing kan spelen. De ver andering in de spijzen, zij het onder den in vloed van het koken, stoven of braden, zij het door de werking, die zij op elkaar uitoefenen wanneer men te tezamen brengt, zijn daarom 'evenzoovéle elementen, welke de arts kennen moet, wil het dieet zijn uitwerking hebben. Iedereen weet dat, wanneer de maag niet ln orde is, men op meelspijzen aangewezen is. Deze vormen bij uitstek de kolmeerende voe ding, die aan onze arme maag veroorloven moet om weer op streek te komen. Maar we moeten daarbij niet uit het oog verliezen, dat de mensch een zenuwstelsel bezit, dat bij de 8pijsverteering een uiterst belangrijke rol speelt. We moeten stellig den maag sparen, maar we moeten hem ook,niet in 't harnas ja gen, en dan doet zich de noodzakelijkheid voor om afwisseling in de voeding te brengen en hem deze onder een aangenomen maar niet prikkelenden vorm aan te bieden. Hij, die aan slechte spijsvertering lijdt, zal dus te gemak kelijker een maaltijd verwerken naarmate de spijzen meer talrijk en meer afwisselend zijn. Anders gezegd voor een goede spijsvertering kan iemand zeer- goed een kleine boeveelheid van 5 of 6 schotels verorberen, terwijl hij zich slecht zou voelen wanneer hij dit totaal van één en dezelfde spijs zou moeten eten. Laten we nu achtereenvolgens eens de wijze bestudeeren waarop de verschillende voeding stoffen vleesch, visch, groenten zich bij hunne toebereiding gedragen. Koken in water is een der meest gebruike lijke methodes voor het bereiden der spijzen. Gekookt vleesch kan op twee wijzen verkre gen worden: óf wel het wordtt met koud water opgezet en daarna tot koken gebracht, of wel het wordt Ineens in kokend water gebracht. Wil men in het vleesch alle voedzame en sma- kelijke sappen, die hét bevat, behouden, dan moet men het in kokend water brengen. Hier door stolt onmiddellijk het eiwit aan de op pervlakte van het vleesch, verstopt aldus de poriën en vormt- zoodoende een beschuttende laag tegen het uitloogen der oplosbare be- standdeelen. Wil men daarentegen een smakelijke bouil lon hebben, dan moet men deze oplosbar" bo- standdeelen uitttrekken voor het eiwit gestold is en dus met koud water opzetten. Een goed beieide bouillon is versterkend, wekt den eet lust op en werkt bevorderend voor de vor ming van maagsap. Voor maaglijders, die een snel geprikkelde maag hebben, is bouillon ver boden. Een voordeel van gekookt vleesch, dat met koud water opgezet is, is, dat door het ko ken de spiervezels losgemaakt.zijn, waardoor het vleesch losser en veel gemakkelijker' te kauwen is, en het dus zeer geschikt is voor zieken met een slecht gebit. Dij groenten hebben vele huismoeders de 1 gewoonte ze meer of minder lang in verschil lend water te koken. Dit is' verkeerd, want daardoor onttrekt men hun de voor het liclmam onontbeerlijke zouten, die zij bevatten. Uit een gezondheidsstandpunt is het daarom veel beter de groenten in weinig water te stoven. Of ook men kan meer water nemen en groente bouillon maken. Deze bouillon wordt ook door prikkelbare magen goed verdragen en waar ztj alle minerale zouten uit de groente bevat, is het een versterkende spijs van allereerste orde. De werking van warmte, direct toegepast j zonder water als middenstof, levert ons gebak ken of gebraden spijzen. In tegenspraak mot de gangbare meening is het braden een twijfelachtig kookpiocédé en is gebraden vleesch een spijs, die den maag ten zeerste kan prikkelen. Door het braden gaat n.1. een gedeelte van het spiêrvet uvr r m acroleïne, een zeei prikkelende chemische stof. Bovendien, wanneer men de oppervlakte /an het vleesch tenminste niet verkoken wil stijgt de temperatuur binnenin niet hoog genoeg om parasieten, die zich in het vleesch zoudon kun nen bevinden (b.v. trichinen), te doodon. Slechts gebraden kalfs- of ander mager vleesch mogen toegestaan worden voor personen met licht geprikkelde maag. Vissollen, welke in hun geheel gebraden worden, zijn minder prik kelend, daar hun huid het daaronderliggende vleesch beschermt. Geroosterd brood en gebakken aardappelen prikkelen de maagfunctie. Zij zijn aan te bevo len voor hen, die geen eetlust hebben, maai zijn bij andere maagaandoeningen uit den booze. Droog beschuit daarentegen heeft geen nadeelen. omdat het bij het bakken niet aan zooto booge temperatuur is blootgesteld ge weest. Brood is in 't algemeqn een slechte spijs voor maaglijders, omdat het binnenin onvolle dig gebakken is. Het kleeft dan tezamen en vormt een massa, welke ondoordringbaaar is voor de verteerende maagsappen. Do rug is recht, aan de voorzijde zijn twee ukken ingezet op ons patroon met coté droit i coté gauche (rechter- en linkerzijde) aange wen. Een vouw is eveneens aangegeven en dozo plaats vereenigen zich rug en voor- jde. De ceintuur is op het patroon in drieën ver gold1 aangegeven, twee stukken van voren, n derdo voor op den rug. De ceintuur is 0 breed. De mouwen zijn met den draad ge- iedon on onderaan gefronsd tot e*'n manchet, e kraag is één rechte strook, aan de rugzijde 8 cM. omgevouwen. iDe knoopsgaten zijn uit sterk parelgaren in kleur van het gekozene weefsel. Ziet hier een aardig japonnetje voor wanneer gij 's middags thuis denkt te blijvera, gemak kelijk om te dragen en geenszins mo-ilijk om te maken. De kouwelijken onder u kunnen haar dragen met gesloten kraag. Aan de zijden is deze japon opengesneden en verwijdt zij zich naar onderen aan don rok door twee holle plooien. De rug is vlak en al leen onderbroken door een ceintuui, welke aan de voorzijde geknoopt wordt. Wat de stof betreft, deze kart ieder naar zijn smaak kiezen in wollen jersey, in ra- tinó, in effen Of fantasie molton, in geribd ilu- weel enz. Voor maat 44 moet men rekenen 3 M yn stof van-80 cM. breedte. Is de breedte 1 M. 2v dan is 3 M. 26 voldoends. Een domheid zou grooter moeten wezen dan een huis. wil een man deze uit een lief mondje met mooie tanden en tusschen twee rose lippen zien uitkomen. (P. J. STOHL). Een der aangenaamste gevoelens voor een .liefhebbende vrouw is wel dengene te hooren prijzen, dien zij bemint.' (de Travanet). Geveinsde liefde is volmaakter dan ware liefde, daarom vergissen zoovele vrouwen er zich mede. (Balzac). Voor vrouwen heeft de bescheidenheid groote voordeelen: zij verhoogt de schoonheid en zij versluiert de leelijkheid. (Fontenelle). Onze afbeeldingen toonen, beha we het groote grondtype voor het model, waarbij het patrepn behoort, dat zeer smaakvol zou wezen in grijs beige velours de laine, nog 4 kleine modellen alle gesneden volgens hetzelfde patroon, maar verschillend in de details. Het nevenstaande model is in marineblauw fluweel gezoomd aan den kraag door een smalle band hazenbont, de knoopen zijn hier weggelaten. Deze japon bloest op de ceintuur en zijn de zijstukken alleen op den rok aangebracht. De derde japon 1b versierd met stukken. De ceintuur is van nonsiaa klein zwart zijden dasjes aan de krt De laatste japon is meer gekleed gant en kan zijn van wollen crêpe in lichte kwaliteit reps. Hier zijn talrijker en de holle plooien zijn door kleine vouwtjes. Hot decoll zoomd met een smalle rand hermij Patronen naar origineele Parijsi zijn verkrijgbaar bij mej. C. Hartz, laan, Heemstede. DE ONBESCHEIDEN VRAAG. Het is een vaststaand feit, dat een vrouw niet gaarne haar leeftijd wil zeggen, of juistter haar waren leeftijd. Kan men 't haar kwa lijk nemen? Het geval speelde zich af in Weenen, waar een tooneelspeelster als getuige voor de recht bank geroepen werd. Op den vraag van den president: „Hoe oud bent u?" antwoordde zij: „Zeven en twintig." Welnu, zij was twee en dertig en een van hare intieme vriendinnen was natuurlijk wel zoo' „vriendschappelijk" om dit onschuldige leugentje aan te brengen. Het Weensche parket vond hierin redenen om de artiste in arrest te nemen, onder beschuldi ging-dat zij e9n valsche getuigenis had afge legd! Een beetje ver gaat dit wel, want, zooals een Weensch journalist niet onverdienstelijk op merkt, wanneer men alle vrouwen vervolgen móest, dié 27 jaar blijven tot zij 40 zijn, dan kwam men rechters te kort. En dit herinnert on« een. galante magistraat uit Den Haag, wiens functies hem dikwijls met „jeqgdige" dames in aanraking brachten. Deze trachtten dikwijls haar leeftijd te verber gen door de tientallen in te slikken en mom pelden dan: „Ik ben zes en hmhtig." „Die leeftijd zou ik u niet gegeven hebben, mejuffrouw," zoi dan onze rechter op compli menteuze wijze. En hij werd steeds beloond door een vrien delijken glimlach. Laten wij hopen, dat de Weensche rechters in den vervolge een voorbeeld aan hem zullen nemen I HUISHOUDELIJKE RAADGEVINGEN. Sponsen laten zich zeer gemakkelijk reini gen door ze in 1 Liter water te brengen, waar aan een theelepel sterke ammoniak toege voegd is. Borstels en kammen worden op de zelfde wijze schoongemaakt. Men laat ze daar na in de zon drogen. Een vette spons kan zeer goed gereinigd worden door deze een nacht in een kom wa ter, waaraan een handvol ruw zout is toege voegd, te laten liggen. SPIEGELTJE, SPIEGELTJE DEN WAND De Statistiek maakt zich meester, zelfs van de vrouwelijke ijdelheid. L er ons hoofd niet over breken hoe hj •uitaten verkregen heeft, maar vermei dat een Zweed uitgerekend heeft hot een vrouw dagelijks vooor haar spiej brengt, zij het voor haar toilet, voor 'l sel of louter uit plezier om zichzelf to deren. Tot hetzesde jaar, volgens zijn gen, bekommert een kind van het vi geslacht zich slechts heel Geinig om gel. Tusschen 6 en 10 jaar brengt ec gemiddeld 7 minuten voor den spii En dan gaat het crescendo. Tusschen jaar moet men minstens een kwartier Van 15 tot 20 jaar wijdt de bakvisi dame ongeveer 22 minuten aan haaai iet h vertrouwde en tusschen 20 en 80 jas eotje dit minstens een half uur, dikwijls zelSn^ i Resumeerende heeft een vrouw van „--.yt, jaar bijna zes duizend uren voor haam doorgebracht, zijnde in totaal ongeveer den, nacht en dag inbegrepen of 2 jaaf nög acht-urigen „spiegel" werkdag. Aardappelen. Gele aardappelen zijn de beste om tevbakken en voor ragout. De roode neemt men voor purée, croquetten en soep, omdat zij zich zeer gemakkelijk laten fijnwrij- ven. Kiest bij nieuwe aardappelen steeds die, waarvan de schil zich gemakkelijk verwijde ren laat. Om ze van den schil te ontdoen schudt men ze in een grof linnen zak met ruw keukenzout dooreen. Nieuwe aardappelen, die geschraapt moeten worden, zijn niet meer nieuw en hebben een groot gedeelte van hun lekkeren smaak ingeboet. De benoodigde en voldoende hoeveelheid water om rijst te koken is tweemaaal het vo lume der rijst. "Neemt dus voor een glas met rijst 2 glazen water. Koopt nooit een kool of salade, omdat deze zoo extra groot is, want dan -loopt gij de risico dat de ribben dik en do bladen hard zijn. „LA FEMME DE FRANCE". Leest: „La Femme de France", een tijd schrift dat zich bezig houdt met alles wat de kleeding en het huishouden der. vrouw betreft. „La Femme de France" volgt niet alleen de mode maar voorziet deze. Zij is dan ook een onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw. Abonnement 05 francs per jaar. Deze beide hier volgende modellen zijn pingen van beroemde Parijzer kleermake Een mantel van Vergne uit nats veulenhuid, welke op het oogenblik z< vogue is. De mantel is gegarneerd niet van onderen lichtelijk wijd uitloopend den. n Dit is een ensemble van Kasha uit luut Marie Novitzky. Op het kasha een ning in kleine vierkantjes, donkergroen Het randborduursel der stof doet te tijd als zoom dienst.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 18