VROUWENRUBRIEK iet KRONIEK VAN DEN ARTS. Gevulde bananen. Ons schoeisel en de hooge hakken. Het zou mij niet moeilijk vallen om op het gebied der damesmode een hoofdstuk te schrij ven over elk onderdeel der vrouwelijke klee ding vanuit een gezondheidsstandpunt be schouwd, bijvoorbeeld over de lage décolletés in den winter, over dd ragfijne kousen terwijl bovendien de onbedekte beenen boven de knieën bevriezen, om slechts hier en daar een greep te doen. Maar, overtuigd van mijn on macht en het onnuttige inziende om tegen de bierkade te vechten, zal ik ditmaal slechts van het schoeisel spreken. En in hoofdzaak zal dit dan een conflict zijn met de hooge hakken. De anatomie, de physiologie en de radiogra- phie leeren ons geheel in overleg met elkaar dat wanneer de hiel hooger geplaatst is dan het voorste gedeelte van den voet en dat is on getwijfeld het geval bij de meeste damesschoe nen dat don het gewicht van het lichaam zich bijna uitsluitend gevoelen doet op dit laatste, daardoor is er onvoldoende evenwicht bij het staan en, logisch gevolg, de spieren-van been en voet zijn voortdurend gespannen; de voet blijft slechte in deze gedwongen houding door de groote bundel kuitspieren van het been. Maar deze zijn niet de eenige die tijden; het kniegewricht verliest een gedeelte van zijn lenigheid door deze strekking van den voet Het bekken wordt naar voren gebracht en ont vangt alle schokken van het loopen, omdat deze niet meer voldoende door heup- en knie gewrichten opgevangen worden, zeer ten na- deele van.de gevoelige organen van het kleine bekken. En alle vrouwen, die aan deze orga nen lijden weten inderdaad dat een beetje ver uitgestrekte wandeling onherroepelijk een nieuwe verergering van de pijnen met zich meebrengt*. Dit is het eerste gevolg van, en de eerste grief tegen de hooge hakken. In de tweede plaats is de werkzaamheid van de beenspieren een noodzakelijke voorwaarde voor den bloedsomloop ln de onderste ledema ten. Wanneer deze circulatie niet meer gere geld plaats vindt, wordt de deur geopend eerst voor de eenigszins gezwollen aderen, later voor de spataderen, die langzamerhand optre den. Dit is het tweede gevaar, maar wij zijn er nog niet. Terwijl het euvel der spataderen nog slechts in het verre verschiet is, heeft de natuur een veel snellere straf in reservehet dikke been en vooral de dikke enkels. Voor deze geeft men steeds twee oorzaken op de hooge hak ken en het feit, dat men bijna niet meer loopt; maar is dit laatste niet dikwijls een gevolg van het eerste? - Is de hak de eenige fout in het vrouwelijke schoeisel? Ik geloof het niet. Naast de hooge hak. is er ook de punt van de schoenen, die een neiging heeft om belachelijk smal te wor den. Dit heeft tengevolge, dat de teenen een gedwongen stand innemen móeten. Zij buigen zich om en schuiven over elkaar. Daarbij spreek ik nog niets eens van de likdoorns, welke zich zoo gemakkelijk vormen in te nau we schoenen. Bij dit alles heb ik slechts het-oog gehad op den normalen gang. Wat zal ik van het dan sen zeggen. Men begrijpt, dat de zaak in dat geval veel gecompliceerder en veel ernstiger wotdt. Eenige jaren geleden beschreef een radiolo- gist Uit New-York aan de hand van opnamen met stralen een speciale aandoening waaraan hij de schilderachtige naam van „tango-foot" gegeven had, om vooal den nadruk op de oor sprong te leggen. Maar het kenschetsende in zijn mededeeling was het volgende, dat naar zijn weten en hij scheen diep op de zaak dóórgedrongen te zijn de2e aandoening nooit geconstateerd was bij de beroepsballetdan-, seressen, die van hare teenen en beenspieren nog wel wat anders vergen dan de geregelde bezo'eksters der dancings maar die hare kunst uitoefenen in schoentjes zonder hakken. Zullen deze overpeinzingen er in slagen mijne lezeressen en hare schoefimakers te overtuigen? Ik geloof het niet, helaas! en ik vrees, dat nog zeer langen tijd de hooge hak ken hunne misdaden zullen voortzetten, daar bij het vrouwelijke lichaam van boven tot be neden misvormend en de vrouwen aan alle mogelijke narigheden blootstellend. Aohit mooie, groote bananen/ De schil van deze vruchten splijt men voorzichtig langs de ge- Iheoie lengte open en neemt er de banaan uit i-onder de schil te beschadigen. Elke vrucht snijdt men in 6 8 schijven, schikt ze in een kom of schaal en laat ze, met suiker besrooid en met rum besprenkeld, een half uur staan Da uitgeholde schillen doopt men twee minuten lang in kokend waier,legt ze dan even iD koud Bvater en vult ze met het volgende 125 gr. rijst wordt gewosschen en met liter melk. een stokje vanille, een snufje zout. een ons suiker en 76 gr boter langzaam gaar e- kookt BieidooT roert men voorzichtig vier eier dooiers, een aar fijngesnipperde geconfijte kers-m en abrikozen, een gehakt oranjeschilletje en een likeurglas rum Heeft men de schillen gevuld met deze rijst, dan leg' men de schijven banaan erop. legt ze op een bakblik, bestrooit alles met fij-n gestampte macroopn bedruipt het mei boter ©n laat het eenige minuten in een heet-en oven bakken. Deze bananen-schotel wordt o-p e-'n gebak schaal geserveerd met abrikozensaus. Om Boo'n saus te maken brengt men een paar eet- iepela abrikozen jam aan de kook met een beetje ln water opgeloste suiker en voegt er als het recht van net vuur is genomen een likeurglaaoje tram bil. App&^ddlng. Anderhalf pond zure appelen worden geschild, fin kkdne stukjes gesneden gewassohen en gaar KLEINE OETAILS VAN GROOTE KLtER^AKERS. IL 10. Over een nauwe japon zien we hier een uitstaande tuniek aangebracht, hetgeen door koordjes bereikt wordt. 11. Een wit crêpe de chine avondjaponnetje met een ceintuui van wit gemsleder, geïn- crusteerd met fijne vergulde maliën. 12 Het lijf van een zijden mousseline japon is vervaardigd uil ruiten, afwisselend van kant 13. Een zwart mousseline japon, van onde ren gegarneerd mot geschilderde mousseline bloemen in verschillende kleuren, rose paars, paars, blauwgrijs en grijs levert een verras send effect. 14. Om nauwsluitende zwarte mouwen wor den gouden of eenvoudig vergulde armbanden gedragen. 15. Wanneer men lang en slank is kan men op een lichte japon zeer goed deze ceintuur dragen, bestaande uit 2 gewone windingen van somber crêpe of wel bedrukt in levendige kleuren, japon, zoo omgeslagen dat de contrasteerend gekleurde voering als breede rand te zien is en maakt dat deze schelpachtig valt. 17. Een - serge japon geheel bewerkt met fijne kerven geeft een behoorlijk geheel. 18. Drie zeer origineele mantelzakkende eerste uit galucbat en" wollen stof; de tweede geïncrusteerd met „doodgeboren kalfsleder"* de derde in gemsleder, is vervaardigd in den vorm een er enveloppe en wordt met een meta len gesp gesloten. 19. Een bouquet bloemen welke op de revers van een zwarte japon geborduurd is,- lü Babbelen leeren wij gemakkelijker teren. OVER LEKKER ETEN EN DRINKEN.... Lucullus, in het oude Rome, was wej een van de grootste lekkerbekken die ooit op aarde rondgeloopen hebben. De feestmaaltijden welke bij hem opgediend werden zijn tot op den hul digen dag beroemd gebleven en zijn naam ie een synoniem voor alles wat lekker eten be treft. Op zekeren dag soupeerde hij geheel alleen en werd hem een milder copieuze maaltijd voorgezet dan waaraan hij gewend was. Hij liet den keukenchef bij zich komen en na eerst da nig' gebromd te hebben, vroeg hij hem de reden waarom men hem een zoo eenvoudig avond eten opgediend had. De kok maakte duizend excuses en voerde als zijn verontschuldiging aan, dat hij nipt als gewoonlijk voor zoon vor- i stelijken maaltijd gezorgd had, wetende dat zijn meester voor dien avond geen gasten geïnvi teerd had. „Wat zeg je daar domkop", riep Lucullus woedend uit, „wist je dan niet dat Lucullus vanavond bij Lucullus soupeerde?" Chocoladepudding. Voor dit doel worden vijf-en-zeventig gram poederchocolade en twee ons suiker dun aange mengd met wat koude melk, die wij en, scheut'* na soheutje. door roeren. De rest van de melk lin het geheel hebben wij een liter noodig) word' met een half stokje vanille langzaam aan den kook gebracht Al roerende voegen wij dan is aangemengde cacao er bij en. terwijl wij de vloeistof voortdurend in beweging houden, laten Wij alle ingrediënten samen vijf .aairuiten door koken. Intussohen hebben wij dertig gram witte ge latine een kwartier Lang in ruim koud water te weeken gezet om ze vervolgens in zoo weinig mogelijk kokend water op e lossen. Even moei ze bekoelen en dan gieten wij ze bij de chocolade melk. In een met koud water omgespoelden steënen puddingvorm laten wij het zaakje s'ijf worden. Het verdient aanbeveling, er nu en dan even in ie loeren. Doet gij dat niet. ^an zak' al de gelatine naar den bodem, hetgeen overigens aan don smaak van den pudding weinig afdoet. Gij kunt uw maaksel serveeren met een vanille saus. gij kunt er echter ook een laag slagroom ovenheen doen. gebracht. De appelbred. wordt Ln een paarden haren zeef fijngewreven, waarna wij het op die manier verkregen moes t vermengen met het sap van drie citroe.neü,met ruim twee ons suiker en met veertig gram roode of witte gelatine, die eerst een kwartier in koud water werd geweekt en daarna, in zoo weinig mogelijk kokend water opgelost. Die massa laten wij gelei-achtig worden. Het verdient aanbeveling, tijdens de afkoeling er nu en dan in te roeren, omdat de gelatine anders te veel naar den bodem zakt. In een flink met koud water ingesmeerden steenen puddingvorm laten wij hei gerecht- dan verder kouu worden Gij kunt deze pudding serveeren met een vanille-saus Omdat puddingen met gelatine bereid erg kle ven, is het verstandig den voiin. waarin wij ze laten bekoelen, nadat deze mei koud water we-rd omgespoeld, aan den binnenkant te be strijken met oen in zoee olie gedoopt penseel. vDe lezeres, die appelgelei wenscht te bereiden, zij meegedeeld, dal goud rei betten daarvoor het bes- geschikt zijn Op 6 pond rekenen wij het sap en de schil van twee citroenen en verder aan sul lier van het gewicht van hot vocht der appelen, gawogen né het koken. De appelen worden, na zorgvuldig .gewasschen te zijn. in zesde partjes gesneden Met de ci troenschil en het sap dier vruchten en zooveel kokend water tot de stukjes appel er juist onder uraan, laten wij ze koken tot ze volkomen zacht zijn Dan gieten/' wjj de massa in een schoor.- ge wassch en doek $n laten het zaakje zonder roe ren staan tot al het vocht er volkoman is uuge- loopen. Dit wordt dan gewogen en met de aan gegeven hoeveelheid suiker opnieuw opgeze', Laten wij het inkoken tot de gelei de vereischte dikte heeft gekregen. Af en toe roeren ve-rdiemt aanbeveling. Naar [aclruk v (Bibberen nd, stoixc -jama, oj ille huis. boenen, •pakte k i losfladi iheen de de vin den na Maar m Was er e vtrouw Hoe lc De beide vriendinnen op deze afbeel ding dragen twee mantels die zich wederkeerig aanvullen, want terwijl Jeanne een aschgrauwe DE HANDSCHOENEN. Niet alleen tusschen handschoenen voor den morgen en avond bestaat een Verschil, maar ook 's middags draagt men nog een ander soort handschoenen. 's Morgens dragen we gele of witte gems lee ren handschoenen zonder sluiting. 's Middags dragen we handschoenen van chevreau in lichte kleuren, gris-perle of banane. De middaghandschoenen hebben veelal ge borduurde kappen rijk geborduurd met bloe men, bestikt met gouddraad, beschilderd of met ander leer ingelegd en met kralen gebor duurd. Sommige handschoenen hebben afneembare kappen, zoódat de handschoenen makkelijk ge reinigd kunnen worden, zonder de kappen te beschadigen. Voor den avond boginnen de halflange witte suède handschoenen weer ln de mode te ko men. Mooi is om de handschoenen en de tasch van hetzelfde leer te kiezen. fanpermeable draagt bestikt met ld ^aar '0J rood, is Henriette's mantel daarenteg(lu^in£> I rozenrood met aschgrauwe stiksels en i dtten i: rorloge Brillat. Savarin vertelt dat een groot ontdekk eens bij hem den maaltijd gebruikte to }taaili bij het dessert druiven serveerde. 1 uisterd „Ik heb de eer er voor to bedank deze, terwijl hij den schaal met een minf^ 0fJ gebaar afwees, „ik ben niet gewend wijn in pillen in te nemen'*. RECEPT. at, tei ers ge Citroenbroodjes. Twee eftroeoon goed afgeborsteld, gewasschen, in pla sneden en dan, na alle pitten verwijdert ben, opgezet met oen halve liter kokeni Na twee drie uur zoo gestaan te hebl het vruchten vleesch, gemakkelijk fijn ven worden. Om aanbranden te vot moet af en toe een scheutje water bij he sel gedaan worden. Zorg dat het moes dun wordt De massa wordt, nadat zij vuur genomen is, door een fijne' paarai zeef gewreven en vermengd mei een on en een theelepel kanaal Van oud brood snijden wo dtnme bo motjes zonder korst, besmeren' die aan met een laagje van het citroenmengsel ken ze vervolgens ln een koekepan a onderkant lichtbruin en khappend Inplaats van het citroenmengsel kt appelmoes eft rhabarber gebruiken Champagne bowl 11 Doe hl uw bowl twee schijven citroen, eenige stukjes ananas; twee theelepels poedersuiker, een flesch champagne, en twee fleschen spuit water, voeg daar eèn paar stukjes ijs bij en een lepel madeira. In plaats van champagne kunt ge ook sauterne nemen. In. dat geval behoeft ge er geen madeira bij te doen. Gexegdan, Heel wat geheimen zouden bewaard als ze ons niet onder geheimhouding waren. w Niemand leert ons heter de waards v zwijgen dan de babbelzuchtige. Men moet levend doen, wat men zou willen gedaan hebben Multb was. Kijk, d« loeiende agmaal angekon ezien. Oi aald aai e komen, De grootste kunst van den ouderdom te herinneren dat men jong is ge^ te vergeten dan men het niet meer te. Het te voor een man of onmogelijk kostbaar om de gedachten van een raden. Hoe vooruitstrevender de vrouw hoe de-pagekop. Leest: „La Femme de France*\ een dat zich bezig houdt met alles wat de en het huishouden der vrouw betreft. JLa Femme de Franco" volgt niet mode ulaar voorziet deze. Zij te dan onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw, Abonnement 65 francs per jaar, Cllohé's Femme de Frenca, 8 Ru» Rncroy Paris X» is ln abrikozen-kleurig mousseline gekleed. Het jeugdige bovenstuk dwars geplisseerd, de onderrand van den rok eveneens Fijne ruches van dezelfde mousseline vormen het kraagje, de kokarde aan de taille en de zoomen van het geplisseerde onderdeel van de rok. lOin -c die reugde inigd. Zc loefde di niet lang verm en nicht jjok altij ;ich dus ;aan. Zi; lat dier /olmaak ilaap'kar nicht sli ONZE PATRONEN. Patronen van dö modellen van de kinderjurken zijn verkrijgbaar bij mej, B Amaryllislaan, Heemstede (best De patronen voor dames kosten ƒ1, kinderen ƒ0.80. Het duurt ongeveer alvorens ze In 't bezit komen van patronen aanvragen. 'Annette heeft een jappn uit rose foulard be zaaid met blauwe stippen, Het platte corsage is opgevroolijkt door een strik uit dezelfde stof De rok heeft drie over elkaar aangebrachte volants alle drie zeer fijn geplisseerd. En Juliette, de blonde, die eerst 15 jaren Is,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 16