VROUWENRUBRIEK iet
KRONIEK VAN DEN ARTS.
Gevulde bananen.
Ons schoeisel en de hooge hakken.
Het zou mij niet moeilijk vallen om op het
gebied der damesmode een hoofdstuk te schrij
ven over elk onderdeel der vrouwelijke klee
ding vanuit een gezondheidsstandpunt be
schouwd, bijvoorbeeld over de lage décolletés
in den winter, over dd ragfijne kousen terwijl
bovendien de onbedekte beenen boven de
knieën bevriezen, om slechts hier en daar een
greep te doen. Maar, overtuigd van mijn on
macht en het onnuttige inziende om tegen de
bierkade te vechten, zal ik ditmaal slechts van
het schoeisel spreken. En in hoofdzaak zal dit
dan een conflict zijn met de hooge hakken.
De anatomie, de physiologie en de radiogra-
phie leeren ons geheel in overleg met elkaar
dat wanneer de hiel hooger geplaatst is dan het
voorste gedeelte van den voet en dat is on
getwijfeld het geval bij de meeste damesschoe
nen dat don het gewicht van het lichaam
zich bijna uitsluitend gevoelen doet op dit
laatste, daardoor is er onvoldoende evenwicht
bij het staan en, logisch gevolg, de spieren-van
been en voet zijn voortdurend gespannen; de
voet blijft slechte in deze gedwongen houding
door de groote bundel kuitspieren van het
been.
Maar deze zijn niet de eenige die tijden; het
kniegewricht verliest een gedeelte van zijn
lenigheid door deze strekking van den voet
Het bekken wordt naar voren gebracht en ont
vangt alle schokken van het loopen, omdat
deze niet meer voldoende door heup- en knie
gewrichten opgevangen worden, zeer ten na-
deele van.de gevoelige organen van het kleine
bekken. En alle vrouwen, die aan deze orga
nen lijden weten inderdaad dat een beetje ver
uitgestrekte wandeling onherroepelijk een
nieuwe verergering van de pijnen met zich
meebrengt*. Dit is het eerste gevolg van, en de
eerste grief tegen de hooge hakken.
In de tweede plaats is de werkzaamheid van
de beenspieren een noodzakelijke voorwaarde
voor den bloedsomloop ln de onderste ledema
ten. Wanneer deze circulatie niet meer gere
geld plaats vindt, wordt de deur geopend eerst
voor de eenigszins gezwollen aderen, later
voor de spataderen, die langzamerhand optre
den. Dit is het tweede gevaar, maar wij zijn er
nog niet.
Terwijl het euvel der spataderen nog slechts
in het verre verschiet is, heeft de natuur een
veel snellere straf in reservehet dikke been
en vooral de dikke enkels. Voor deze geeft
men steeds twee oorzaken op de hooge hak
ken en het feit, dat men bijna niet meer loopt;
maar is dit laatste niet dikwijls een gevolg van
het eerste? -
Is de hak de eenige fout in het vrouwelijke
schoeisel? Ik geloof het niet. Naast de hooge
hak. is er ook de punt van de schoenen, die
een neiging heeft om belachelijk smal te wor
den. Dit heeft tengevolge, dat de teenen een
gedwongen stand innemen móeten. Zij buigen
zich om en schuiven over elkaar. Daarbij
spreek ik nog niets eens van de likdoorns,
welke zich zoo gemakkelijk vormen in te nau
we schoenen.
Bij dit alles heb ik slechts het-oog gehad op
den normalen gang. Wat zal ik van het dan
sen zeggen. Men begrijpt, dat de zaak in dat
geval veel gecompliceerder en veel ernstiger
wotdt.
Eenige jaren geleden beschreef een radiolo-
gist Uit New-York aan de hand van opnamen
met stralen een speciale aandoening waaraan
hij de schilderachtige naam van „tango-foot"
gegeven had, om vooal den nadruk op de oor
sprong te leggen. Maar het kenschetsende in
zijn mededeeling was het volgende, dat naar
zijn weten en hij scheen diep op de zaak
dóórgedrongen te zijn de2e aandoening nooit
geconstateerd was bij de beroepsballetdan-,
seressen, die van hare teenen en beenspieren
nog wel wat anders vergen dan de geregelde
bezo'eksters der dancings maar die hare kunst
uitoefenen in schoentjes zonder hakken.
Zullen deze overpeinzingen er in slagen
mijne lezeressen en hare schoefimakers
te overtuigen? Ik geloof het niet, helaas! en ik
vrees, dat nog zeer langen tijd de hooge hak
ken hunne misdaden zullen voortzetten, daar
bij het vrouwelijke lichaam van boven tot be
neden misvormend en de vrouwen aan alle
mogelijke narigheden blootstellend.
Aohit mooie, groote bananen/ De schil van deze
vruchten splijt men voorzichtig langs de ge-
Iheoie lengte open en neemt er de banaan uit
i-onder de schil te beschadigen. Elke vrucht
snijdt men in 6 8 schijven, schikt ze in een
kom of schaal en laat ze, met suiker besrooid
en met rum besprenkeld, een half uur staan Da
uitgeholde schillen doopt men twee minuten
lang in kokend waier,legt ze dan even iD koud
Bvater en vult ze met het volgende
125 gr. rijst wordt gewosschen en met liter
melk. een stokje vanille, een snufje zout. een
ons suiker en 76 gr boter langzaam gaar e-
kookt BieidooT roert men voorzichtig vier eier
dooiers, een aar fijngesnipperde geconfijte kers-m
en abrikozen, een gehakt oranjeschilletje en een
likeurglas rum Heeft men de schillen gevuld
met deze rijst, dan leg' men de schijven banaan
erop. legt ze op een bakblik, bestrooit alles met
fij-n gestampte macroopn bedruipt het mei boter
©n laat het eenige minuten in een heet-en oven
bakken. Deze bananen-schotel wordt o-p e-'n
gebak schaal geserveerd met abrikozensaus. Om
Boo'n saus te maken brengt men een paar eet-
iepela abrikozen jam aan de kook met een beetje
ln water opgeloste suiker en voegt er als het
recht van net vuur is genomen een likeurglaaoje
tram bil.
App&^ddlng.
Anderhalf pond zure appelen worden geschild,
fin kkdne stukjes gesneden gewassohen en gaar
KLEINE OETAILS VAN GROOTE
KLtER^AKERS.
IL
10. Over een nauwe japon zien we hier een
uitstaande tuniek aangebracht, hetgeen door
koordjes bereikt wordt.
11. Een wit crêpe de chine avondjaponnetje
met een ceintuui van wit gemsleder, geïn-
crusteerd met fijne vergulde maliën.
12 Het lijf van een zijden mousseline japon
is vervaardigd uil ruiten, afwisselend van kant
13. Een zwart mousseline japon, van onde
ren gegarneerd mot geschilderde mousseline
bloemen in verschillende kleuren, rose paars,
paars, blauwgrijs en grijs levert een verras
send effect.
14. Om nauwsluitende zwarte mouwen wor
den gouden of eenvoudig vergulde armbanden
gedragen.
15. Wanneer men lang en slank is kan men
op een lichte japon zeer goed deze ceintuur
dragen, bestaande uit 2 gewone windingen van
somber crêpe of wel bedrukt in levendige
kleuren,
japon, zoo omgeslagen dat de contrasteerend
gekleurde voering als breede rand te zien is
en maakt dat deze schelpachtig valt.
17. Een - serge japon geheel bewerkt met
fijne kerven geeft een behoorlijk geheel.
18. Drie zeer origineele mantelzakkende
eerste uit galucbat en" wollen stof; de tweede
geïncrusteerd met „doodgeboren kalfsleder"*
de derde in gemsleder, is vervaardigd in den
vorm een er enveloppe en wordt met een meta
len gesp gesloten.
19. Een bouquet bloemen welke op de
revers van een zwarte japon geborduurd is,-
lü
Babbelen leeren wij gemakkelijker
teren.
OVER LEKKER ETEN EN DRINKEN....
Lucullus, in het oude Rome, was wej een van
de grootste lekkerbekken die ooit op aarde
rondgeloopen hebben. De feestmaaltijden welke
bij hem opgediend werden zijn tot op den hul
digen dag beroemd gebleven en zijn naam ie
een synoniem voor alles wat lekker eten be
treft.
Op zekeren dag soupeerde hij geheel alleen
en werd hem een milder copieuze maaltijd
voorgezet dan waaraan hij gewend was. Hij liet
den keukenchef bij zich komen en na eerst da
nig' gebromd te hebben, vroeg hij hem de reden
waarom men hem een zoo eenvoudig avond
eten opgediend had. De kok maakte duizend
excuses en voerde als zijn verontschuldiging
aan, dat hij nipt als gewoonlijk voor zoon vor- i
stelijken maaltijd gezorgd had, wetende dat zijn
meester voor dien avond geen gasten geïnvi
teerd had.
„Wat zeg je daar domkop", riep Lucullus
woedend uit, „wist je dan niet dat Lucullus
vanavond bij Lucullus soupeerde?"
Chocoladepudding.
Voor dit doel worden vijf-en-zeventig gram
poederchocolade en twee ons suiker dun aange
mengd met wat koude melk, die wij en, scheut'*
na soheutje. door roeren. De rest van de melk
lin het geheel hebben wij een liter noodig) word'
met een half stokje vanille langzaam aan den
kook gebracht Al roerende voegen wij dan is
aangemengde cacao er bij en. terwijl wij de
vloeistof voortdurend in beweging houden, laten
Wij alle ingrediënten samen vijf .aairuiten door
koken.
Intussohen hebben wij dertig gram witte ge
latine een kwartier Lang in ruim koud water te
weeken gezet om ze vervolgens in zoo weinig
mogelijk kokend water op e lossen. Even moei ze
bekoelen en dan gieten wij ze bij de chocolade
melk.
In een met koud water omgespoelden steënen
puddingvorm laten wij het zaakje s'ijf worden.
Het verdient aanbeveling, er nu en dan even in ie
loeren. Doet gij dat niet. ^an zak' al de gelatine
naar den bodem, hetgeen overigens aan don
smaak van den pudding weinig afdoet.
Gij kunt uw maaksel serveeren met een vanille
saus. gij kunt er echter ook een laag slagroom
ovenheen doen.
gebracht. De appelbred. wordt Ln een paarden
haren zeef fijngewreven, waarna wij het op die
manier verkregen moes t vermengen met het sap
van drie citroe.neü,met ruim twee ons suiker
en met veertig gram roode of witte gelatine, die
eerst een kwartier in koud water werd geweekt
en daarna, in zoo weinig mogelijk kokend water
opgelost.
Die massa laten wij gelei-achtig worden. Het
verdient aanbeveling, tijdens de afkoeling er nu
en dan in te roeren, omdat de gelatine anders
te veel naar den bodem zakt. In een flink met
koud water ingesmeerden steenen puddingvorm
laten wij hei gerecht- dan verder kouu worden
Gij kunt deze pudding serveeren met een
vanille-saus
Omdat puddingen met gelatine bereid erg kle
ven, is het verstandig den voiin. waarin wij ze
laten bekoelen, nadat deze mei koud water
we-rd omgespoeld, aan den binnenkant te be
strijken met oen in zoee olie gedoopt penseel.
vDe lezeres, die appelgelei wenscht te bereiden,
zij meegedeeld, dal goud rei betten daarvoor het
bes- geschikt zijn
Op 6 pond rekenen wij het sap en de schil van
twee citroenen en verder aan sul lier van het
gewicht van hot vocht der appelen, gawogen né
het koken.
De appelen worden, na zorgvuldig .gewasschen
te zijn. in zesde partjes gesneden Met de ci
troenschil en het sap dier vruchten en zooveel
kokend water tot de stukjes appel er juist onder
uraan, laten wij ze koken tot ze volkomen zacht
zijn Dan gieten/' wjj de massa in een schoor.-
ge wassch en doek $n laten het zaakje zonder roe
ren staan tot al het vocht er volkoman is uuge-
loopen. Dit wordt dan gewogen en met de aan
gegeven hoeveelheid suiker opnieuw opgeze',
Laten wij het inkoken tot de gelei de vereischte
dikte heeft gekregen. Af en toe roeren ve-rdiemt
aanbeveling.
Naar
[aclruk v
(Bibberen
nd, stoixc
-jama, oj
ille huis.
boenen,
•pakte k
i losfladi
iheen de
de vin
den na
Maar m
Was er
e vtrouw
Hoe lc
De beide vriendinnen op deze afbeel
ding dragen twee mantels die zich wederkeerig
aanvullen, want terwijl Jeanne een aschgrauwe
DE HANDSCHOENEN.
Niet alleen tusschen handschoenen voor den
morgen en avond bestaat een Verschil, maar
ook 's middags draagt men nog een ander soort
handschoenen.
's Morgens dragen we gele of witte gems lee
ren handschoenen zonder sluiting.
's Middags dragen we handschoenen van
chevreau in lichte kleuren, gris-perle of
banane.
De middaghandschoenen hebben veelal ge
borduurde kappen rijk geborduurd met bloe
men, bestikt met gouddraad, beschilderd of
met ander leer ingelegd en met kralen gebor
duurd.
Sommige handschoenen hebben afneembare
kappen, zoódat de handschoenen makkelijk ge
reinigd kunnen worden, zonder de kappen te
beschadigen.
Voor den avond boginnen de halflange witte
suède handschoenen weer ln de mode te ko
men.
Mooi is om de handschoenen en de tasch
van hetzelfde leer te kiezen.
fanpermeable draagt bestikt met ld ^aar '0J
rood, is Henriette's mantel daarenteg(lu^in£>
I rozenrood met aschgrauwe stiksels en i dtten i:
rorloge
Brillat. Savarin vertelt dat een groot ontdekk
eens bij hem den maaltijd gebruikte to }taaili
bij het dessert druiven serveerde. 1 uisterd
„Ik heb de eer er voor to bedank
deze, terwijl hij den schaal met een minf^ 0fJ
gebaar afwees, „ik ben niet gewend
wijn in pillen in te nemen'*.
RECEPT.
at, tei
ers ge
Citroenbroodjes. Twee eftroeoon
goed afgeborsteld, gewasschen, in pla
sneden en dan, na alle pitten verwijdert
ben, opgezet met oen halve liter kokeni
Na twee drie uur zoo gestaan te hebl
het vruchten vleesch, gemakkelijk fijn
ven worden. Om aanbranden te vot
moet af en toe een scheutje water bij he
sel gedaan worden. Zorg dat het moes
dun wordt De massa wordt, nadat zij
vuur genomen is, door een fijne' paarai
zeef gewreven en vermengd mei een on
en een theelepel kanaal
Van oud brood snijden wo dtnme bo
motjes zonder korst, besmeren' die aan
met een laagje van het citroenmengsel
ken ze vervolgens ln een koekepan a
onderkant lichtbruin en khappend
Inplaats van het citroenmengsel kt
appelmoes eft rhabarber gebruiken
Champagne bowl 11
Doe hl uw bowl twee schijven citroen, eenige
stukjes ananas; twee theelepels poedersuiker,
een flesch champagne, en twee fleschen spuit
water, voeg daar eèn paar stukjes ijs bij en een
lepel madeira. In plaats van champagne kunt
ge ook sauterne nemen. In. dat geval behoeft
ge er geen madeira bij te doen.
Gexegdan,
Heel wat geheimen zouden bewaard
als ze ons niet onder geheimhouding
waren. w
Niemand leert ons heter de waards v
zwijgen dan de babbelzuchtige.
Men moet levend doen, wat men
zou willen gedaan hebben
Multb
was.
Kijk, d«
loeiende
agmaal
angekon
ezien. Oi
aald aai
e komen,
De grootste kunst van den ouderdom
te herinneren dat men jong is ge^
te vergeten dan men het niet meer te.
Het te voor een man of onmogelijk
kostbaar om de gedachten van een
raden.
Hoe vooruitstrevender de vrouw hoe
de-pagekop.
Leest: „La Femme de France*\ een
dat zich bezig houdt met alles wat de
en het huishouden der vrouw betreft.
JLa Femme de Franco" volgt niet
mode ulaar voorziet deze. Zij te dan
onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw,
Abonnement 65 francs per jaar,
Cllohé's Femme de Frenca,
8 Ru» Rncroy Paris X»
is ln abrikozen-kleurig mousseline gekleed. Het
jeugdige bovenstuk dwars geplisseerd, de
onderrand van den rok eveneens Fijne ruches
van dezelfde mousseline vormen het kraagje,
de kokarde aan de taille en de zoomen van het
geplisseerde onderdeel van de rok.
lOin -c
die
reugde
inigd. Zc
loefde di
niet lang
verm
en nicht
jjok altij
;ich dus
;aan. Zi;
lat dier
/olmaak
ilaap'kar
nicht sli
ONZE PATRONEN.
Patronen van dö modellen van de
kinderjurken zijn verkrijgbaar bij mej,
B Amaryllislaan, Heemstede (best
De patronen voor dames kosten ƒ1,
kinderen ƒ0.80. Het duurt ongeveer
alvorens ze In 't bezit komen van
patronen aanvragen.
'Annette heeft een jappn uit rose foulard be
zaaid met blauwe stippen, Het platte corsage
is opgevroolijkt door een strik uit dezelfde stof
De rok heeft drie over elkaar aangebrachte
volants alle drie zeer fijn geplisseerd.
En Juliette, de blonde, die eerst 15 jaren Is,