m mudepraatjes van een VROUWENRUBRIEK lel mém KRAGEN EN HALSEN. De kraag en hals, hoe klein onderdeel van 3ön Japon of mantel deze ook zij, is desalniette- nin een der voornaamste,- maar ook een der astigste onderdeelon. i Hot succes van een kleedingstuk kan staan >f vallen met de kraag of halsbedekking. Wij geven hierbij een aantai zeer geslaagde oplossingen. 1. De kraag van de japon is wit, de mantel is zwart met een kraag gesloten door een shawl in levendige kleuren en bedrukt met kleine bloemen, welke men tegelijk met den mantel afdoet. 2. Op een eenvoudige mantel in rose mous- PARlSlENNt. Parijs, einde Mei De Hollandsohe vrouw, veel meer tuk op mode- de uw ij es dan haar Parijsche zusters, heeft er J roor&l tegen te waken, dat ze niet bij een mode- C friJ beklijft en een jaar later nog rondwandelt 3 net een exoentrioitedtje, dat hier in dien tijd ad 1 ,'oT malen vervangen is. 't Veiligst is dus maar rustige,» smaakvolle kleeren en „bijkomstigheden" 10 kiezen,dan houdt ge het best gelijken tred met ie gediistingueerde Parisienne: eenvoud in klee- Jing, in kapsel, in schoeisel. Het model, dat lang in de mode zal blijven joor ochtend- en middagschoentjes is de „charles ton", een elegant soort „molière" van glacé-leer; i jeans van zwart of beige satijn voor een maddag- i ivondsohoen Aan ad onze middag- en, avondschoe- aen hebben we de z.g. Oubaansche hak, dat is een 1 booge, rechte hak (6 c.M.), die dus niet rondom oitgehold is zooals de Louis XV-hak, maar wèl van hout is gemaakt, met leer bekleed. Alle sport schoenen, voor zoover zo geen gummi-zolen heb ben, zijn van een stevige leeren hak voorzien, 3— l eJl hoog (een Hoeren" hak bestaat uit plakjes leer een „houten" hak is van met leer bekleed bout). Echte avondschoentjes zijn natuurlijk even rijk als het tollet, waarbij ze worden gedragen, 3(jn soms evenals de robe met strass geborduurd, maar een schoentje van zwart of beige satijn, of van goud of zilverleer (géén goud- of zilverstof!), i pöondale"-model of „escarpin" is altijd op zijn 1 plaats. Zwart chevreau met een mooie gesp is oangewezeu voor de ytouw, die vele toiletten in één en dus ook veel soorten schoentjes in één ver eenigen moet. Dat todiet-voor-alles kan niet beter zijn dan zwart, zoon soort japonnetje als ik den vorigen keer beschreef en dat cp zijn plaats is in een kleine, maar ook in een groote garderobe, in een Parijsche, maar stellig ook in een Hollandsohe. Niet als bijv. het toilet, dat Joséphine Baker, de gfavorlte" van de Parijzenaars, de „Ster van de Folies Bergière" in haar eigen cabaret onlangs droeg: een rokje héél ruim en wollig van blauw tulie, de schoentjes passend bij het corsage of omgekeerd? van blauw „hagedis", een cor- eagetje, dat eigenlijk alleen van voren bestond, in de rug, gedécolleteerd was tot de taille en daar eindigde in een motief van diamanten; een ring met een groote diamant, een breed© armband van diamanten en stijfgeplakt haar, alsof het op het hoofd geschilderd was, zooals bij die héél ouder- wetscho poppen, maar dan niet met golfjes, maar glad, glad naar achteren. Oorspronkelijk heeft Jo- eéphino natuurlijk kroezend negerhaar, maar voor haar en andere vrouwen, die het „Joséphine Ba- kerkapeel" dragen, evenals voor alle mannen, die charleston dansen en dit willen doen, zonder wui vende en trillende lokken, zijn allerlei plakmid dels uitgevonden, waarvan eiwit en vaseline hoofd ingrediënten schijnen te wezen en die „oolldne", doline",eto genaamd zijn. Het „Baker-kap- kunnen maar weinig vrouwen zich veroor- i. Men moet er donker voor zijn, een mooie jvorm van hoofd, goedgevormde oortjes en öf een zuiver öf een geestig profiel hebben. Als tamelijk algemoene regel geldt, dat blond Ëtr luchtiger getopt moet worden dan donker. Parisienne lost deze kwestie op twee verschil de manieren: öf ze kiest den vorm van haar coiffure naar haar type en de Meur van haar haar, öf ze wijzigt de tint, wat héél vlot gaat. Met één Vcrf-bad zag ik onlangs een vlasblond Paiisien- netje pik zwart worden; de kapper vertrouwde me tntusschen toe, dat haar natuur-tint tueschen bed de lag. Met oamille of waterstofperoxyde bleekt men zelf héél gemakkelijk het haar en de Pari sienne maakt geen 'geheim van haar behandeling door den kapper. Een kap-salon hier ia een ver makelijke inrichting en oe schotjes en gordijnen bestaan maar voor de leus. Hier zit een dame met een sterft van krantenpapier. Ze ondergaat een Heuste behandeling, zoogenaamd ter versterking (Van irn h*&r, maar een enkel gTijs haartje ver dwijnt ócoï dit procédé. Een andere heeft een soort ronkende hekn boven het hoofd hangen, met «era gordijntje tegen het ontsnappen van de war me ludht Haar natte haar ia omgeven door een netje; w*uu. da golven, die de kapper er juist met kam en vingers heeft ingelegd, moeten in het haar door heet en vlug drogen gefixeerd worden. Dit is de zoogenaamde water-ondulatie" of mise- en-plds", de eenige manier van onduleeren, die de natuurlijke nabootst, de ©enige ook in 'el bij Parisiennes. We dragen ons haar dicb' bij het hoofd, met een enkele .cran" op de noen -n verdeT een paar groo'te. platte golven. Niets is hier in Parijs zoo vulgair als het wijduit-gefri seerde haar zooals veel Haagsche en hoeveel an dere Hollandsohe vrouwen en meisjes dragen. Het korte gar©oflne-hafiecht boven ie "oren afgeknipt, Is een voorbijgaand grapje geweest, als we ons haar niet tot halverwege de ooren dragen, dan is het toch niet meer jongens achtig kort. Wèl is er een neiging de golf op de ooren weer naar achteren te leggen en die dus niet .tot ver op de wangen naar voren te trek ken. Zoo'n kapsel laat ook het voorhoofd vrij, terwijl dat met de orans", een lok op het voor hoofd. een scheiding opzij en zelfs soms wat poney eisohir. Meer dan welke mode-regel" geldt vooral voor onze oolffure: kies. wat u het best staat, d.w.z. uw voordeeligste eigenschappen accentueert. OOLINE. VOOR LEKKERBEKJES. Eerst een koud schoteltje voor de koffie, tteo dikwijls heeft u een hompje koud vleesoh over. dat niet meer genoeg is voor dein middagmaaltijd. Nu kunt u het zóó op tafel zetten en er uw brood mee beleggen, maar in de eerste plaats is dat onvoordeel'ig. want het snijdt gauw op en ten tweede staat het niet gezellig. Een betere manier is daarom deze: snij het fleesch met eer zéér scherp m«s in gelijke dunne plakjes en schik die zóó od een' schaaltje, dat elk volgend pakje het voorgaande gedeeltelijk bedekt en het. schaaltje ten slotte in het midden iets hooger is gevuld dan aan de kanten. Leg nu op den uitersten rand van het vleesch plui niet op don rand van den schotel) uitjes (gehal veerd) en a/ugurkjes (in waaiers gesneden) of stukjes mosterdzuur. Het kan in dezen tijd, nu de eieren niet duur zijn, ook aardig zijn als er eenige schijfjes hard gekookt ed tueschen gelvi worden. Dit in de eenvoudigste vorm van koud vleesch- sohoteltje; u heeft er ongeveer 250 G. koude ossenhaas, roastbeef, kalfsvleesoh of nierstuk voor soodig; voorts ingemaakte uitjes en augurk- jee, of stukjes bloemkool,, wortel en slaboom m azijn, of mosterdsaus; benevens één twee eieren. Bij kalfsvleesch smaakt een weinig citroen ook heerlijk; leg dus een paar uit getande schijf jes citroen zonder pitten tussohen d© uitjes en eieren; sommigen nemen er ook nog kappertjes bij. Al die zure ingrediënten verhoogen den smaak van het koude vleesoh. Nu kunt u dergelijke schotels uitbreiden, „fijner maken" zooals de keukenmeid dat noemt, door er diverse sauzen over te gieten. Sausen. B.v. mayonnaisesaue. Voor een warm bereide mayonnaise heeft u noodig: twee eieren, twee eetlepels melk, twee eetlepels slaolie; twee lepel® azijn, wat peper en het zout 'tot wit en geel niet meer afzonderlijk zichtbaar zijn; klop er dan de melk door, vervolgens de olie en eindelijk .do azijn. Roer het mengsel op een zacht vuur of au baan marie (d. i. in een pan met kokend ater) tot de saus gebonden is. Neem dan de pan diueat van het vuur of udt het kokende water, want vil ders schift de saus; dat is de groote moeilijkheid van mayonnaise. Wanneer deze saus is afgekoeld, bedekt u er de boven beschreven vleeschsohotel mee; strooi er bij wijze van garneering wat kap pertjes over en leg langs den rand wat Mssohe krulpeterselle. Een koud bereddo mayonnaise bevat wee eierdooiers, 2% d.L. slaolie, ongeeveer cLL. azijn, peper, zout en wat mosterdpoeder. Klop met een goed vertinde garde de dooiers met het zout, de peper, het mosterdpoeder en twee eetlepels azijn; schenk er met een dun straaltje en voortdurend flink kloppende lang zamerhand 'alle olie bij, tot ten slotte de «aas dik is en glanzend. Lijkt het mengsel u nu en dan al te dik te worden, voeg er dan een theelepeltje azijn bij- Deze saus wordt öf in een dun laagje over den vleeschsohotel uitgestreken, öf in kleine hoopje» op gelijke afstanden langs den rand geschikt, st-.iue woi'ui een wijde:kraag in verscheidene tinten rose marabout gedragen. 3. Een avondsmantel, zilver en blauw ge brocheerd. De kraag en, sluiting zijn gegarneerd door een lint uit zilveren lamó met hermelijn afgezet. 4. Een japon uit marineblauw crêpe opge- vroolijkt door een wit c'r.êpe kraag, gegarneerd afgewisseld met uitgetande halve schijfjes citroen (halve maantjes) en kappertjes. U kunt de koude mayonnaise best ©enigen -jd bewaren, doe haar in een stopflosch, die toe staat en goed is afgesloten. Ook de ravigotte-saus maakt koude vlees-m- schoele zeer smakelijk. Hiervoor heeft u nno- dig. twee eierdooiers, 2% d.L. slaolie. V< H d.L. azijn (afhankelijk van de' sterkte), peper, zout, iets mosterdpoeder, één volle eetlepel zeer fijn gehakte groen© kruiden, n.l. dragon, peterselie, kervel, pimpernel en één zeei fijn gehakt sjalotje. Bereid deze saus net als de koude mayonna. >e; roer er ten slotte de groene kruiden en het s,a- lotje door. alles zóó fijn gehakt, dat men geen blaadjes meer ziet, maar de saus een gelijk matige groene kleur krijgt. Ook deze saus diijkt u uit over het vleesch.. En nu een beetje gebak 'tot besluit. Aardbeientaart. Noodig: 100 gir. suiker, 150 gr. boter. 200 gr. tarwebloem, 1 ei, een snuifje zout, 1 d.L. water. 60 gr. suiker. Kneed boter, tarwebloem, suiker en zout tot een soepelen bal. Rol deze 1 c.M. dik uit en voer er een ondiepen vorm mee, b.v. een darten springvorm, 2 3 c.M. diep, of een plat braad pannetje of iets dergelijks. De deegplank rroet langs den geheelen omtrek 2 c.M. grooter zijn dan het grondvlak van uw vorm. Als deze vorm met boter is ingesmeerd en u legt er de deeg plank in, dan voegt zich die op den bodem van zelf en behoeft u slechts het niet meer den ■bodem rakende randje tegen den opstaanden rand aan te drukken, zóó dat het overal grfijk van hoogte is. Om de ruimte voot de vulling te Teserveeren, kunt u er etm .hulpvulsel" in doen van propjes papier (goed aaneengesloten) of van een papie ren voering, aangevuld met een paar handjes rauwe rijst of rauwe boenen. Bak nu de taart in een matigen oven gaar (ongeveer een half uur in een oven van ongeveer 160 gT. 0.) Laat haar bekoelen In den vorm, neem er het hulpvulsel uit en vul de taart, zoodra zi1 uit den vorm is, met geurige kleine aardbeien, dik bestrooid met fijne suiker. Een rabarbertaart is in dezen tijd van het '.aar ook een heerlijk© tractaitie. Het deeg wordt toe bereid zooais lik hierboven beschreef. Voor het vulsel heeft u noodig: twee niet 'te dikke (Lofart roode) rabarberstelen. 150 gr. suiker, 1 <LL water. Snijd de rabarberstelen ongeschild, maar goed gewasschen, In nette blokjes. Laat de suiker oplossen in het kokende water <en dan nog oven doorkoken. Kook de rabatbemst/ukjea gaar in 'lle suikerstroop; pas op dat ze heel blijven; dxaT- vooT is het het. beste, dat u telkens slechts één laagje in de pan doet en elk stukje, dat zicht I wordt, er dadelijk uitneemt. Giet ten slotte de j op deze wijze vrij ddk geworden vloeistof over I de gare stukjes of bind die saus, als zil niet j stTOoperig genoeg is, eerst nog met wat sago. uiüi vier iviemc ruc/sjes uit rose lint. 5. Een zeer eenvoudige marineblauwe japon heeft voor totale garneering een kleine witte kraag gezoomd met een driekleurig koord.. Een bijpassend koord wordt al's dasje gestrikt, aan de uiteinden hiervan 2 kwasten met franjes in dezelfde kleuren. 6. Een japon uit zwart satijn met een welke met wit satijn gevoerd Is word! vroolljkt door eén jabot van franjes uit de weefsel. 1 Een japon uit roode crêpe fa aan de schouderstuk eh polsen gegarneerd m sche plooien uit hetzelfde weefsel en duurd met gouden knopjes. 8. Een der groote Partjscbe kloon garneert de knoopsgaten van de mantelt tailleurs door een lint passend bij de blo aan een décoratle herinnerend. 9. Een japon uit rose zijden mousselini het décolleté ln slippen gesneden die ii nek verbonden worden onder i bloem van rose struieveeren. 10. Een crêpe goorgette japon is gezet bol geplooid fluweelen stuk en gegarneei een groote® bloem uit fluweel in d< kleur. Virij e 'oen genkw .nkijki was ,yBen 11. Ben blauw satijnen japon, waart de schouders een dubbele knoop van en zilver lint ts aangebracht De uiteind< dit lint zijn verzwaard door kleine muntjes of belletjes. 12. Op oen rose japon te een kraag mousseline aangebracht wélke op den der geknoopt Is en waarvan de beide 1 gende slippen gegarneerd zijn met twee camélia's uit rood leder met groene blql 18. Op oen japon in zwarte crêpe kreeg in witte crêpe aangebracht beWG6 l aan den schouder door een driekleurig! eholp< carde. Hoe 14. Een zwaar gedecolleteerde avorn in satijn, bedrukt in gele en bruine tinten,1 200 gecompleteerd door een langb shawl uit en do crêpe georgette, welke om den hals gevlet pu is en in lange slippen tot onder aan de[eurig naar beneden 'valt jjet, -w 16. Een zeer eenvoudige grijze japon jiad, het décolleté gegarneerd door geïncru aeloe slangenleder, terwijl ,ook de sluiting i jneri zelfde wijze gevormd wordt 16. Kraag en polsversierlng van een Rondo me Ik bö Lt je Ie wri ,e zul Juist ïbeun •Dat rienö japon zijn gemaakt uit oen wit weefsel, rood geborduurd. 17. at hi Iet Een geheel rechte mantel m zwaï rocain. Het binnen-gamituur fa in wit fl en de kraag fa vervaardigd uit een zwaï weelen lint, een breede strik vormend. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van de mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij mej. C. Hartx, 6 Amarylllslaan, Heemstede (best Haarlem). De patronen voor dames kosten 1, die voor kinderen ƒ0.80. Het duurt ongeveer een week alvorens ze In 1 bezit komen van degenen dfè patronen aanvragen. Leest: JLa Femme de France", een tijdschrift dat zich bezig houdt met alles wat de kleeding en het huishouden der vrouw betreft „La Femme de France" volgt niet alleen de mode maar voorziet deze. Zij fa dan ook een onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw. Abonnement 66 france per jaar. t e Cllché's Femme de Francs, 8 Bus Bowojf PvU én, h on bi k> ekei g-uilc oen. en di let. (vilde jecht (en 88 ieele [er z< len v TWEE JEUGDIGE MANTELPAKJES. Jeaime beeft zich deze jeugdige tailleur in vierkant geruite beige wollen stof uitgekozen, welke met blauw gezoomd fa. Het lijf fa in beige crêpe en het korte man teltje de gegarneerd met blauwe knoopen. Metrage 8 M. 40 in 1 M. 40. Iiesje ziet er zeer gedtettngeerd uff ln nieuwe mantelpak. De geplfaseerdo rok te grijs wollen stof, het zwarte manteltje in ij line, gesloten met een enkele knoop. Metrage: Grijs wollen stof: 2 M. 26 in 1 M Zwarte popelinei 1 M. 76 in 1 M. 4a KLEINE PARIJSCHE MODESNUFJES. I Zakdoeken. De monogrammen, initialen of spreuken wor den in kleuren gebordurd wanneer men gehoor- S&meQ wil aan de efachéA van den „bon ton" Loufa XV fa de geprefereerde st of de letters worden aangebracht Het d een t menmandje, waarc\i een .smal lintje in za) kleuren. Öf ook wei ln een sohelp, maar st gekleurd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 18