m
mudepraatjes van een
VROUWENRUBRIEK lel
mém
KRAGEN EN HALSEN.
De kraag en hals, hoe klein onderdeel van
3ön Japon of mantel deze ook zij, is desalniette-
nin een der voornaamste,- maar ook een der
astigste onderdeelon.
i Hot succes van een kleedingstuk kan staan
>f vallen met de kraag of halsbedekking.
Wij geven hierbij een aantai zeer geslaagde
oplossingen.
1. De kraag van de japon is wit, de mantel
is zwart met een kraag gesloten door een shawl
in levendige kleuren en bedrukt met kleine
bloemen, welke men tegelijk met den mantel
afdoet.
2. Op een eenvoudige mantel in rose mous-
PARlSlENNt.
Parijs, einde Mei
De Hollandsohe vrouw, veel meer tuk op mode-
de uw ij es dan haar Parijsche zusters, heeft er
J roor&l tegen te waken, dat ze niet bij een mode-
C friJ beklijft en een jaar later nog rondwandelt
3 net een exoentrioitedtje, dat hier in dien tijd ad
1 ,'oT malen vervangen is. 't Veiligst is dus maar
rustige,» smaakvolle kleeren en „bijkomstigheden"
10 kiezen,dan houdt ge het best gelijken tred met
ie gediistingueerde Parisienne: eenvoud in klee-
Jing, in kapsel, in schoeisel.
Het model, dat lang in de mode zal blijven
joor ochtend- en middagschoentjes is de „charles
ton", een elegant soort „molière" van glacé-leer;
i jeans van zwart of beige satijn voor een maddag-
i ivondsohoen Aan ad onze middag- en, avondschoe-
aen hebben we de z.g. Oubaansche hak, dat is een
1 booge, rechte hak (6 c.M.), die dus niet rondom
oitgehold is zooals de Louis XV-hak, maar wèl
van hout is gemaakt, met leer bekleed. Alle sport
schoenen, voor zoover zo geen gummi-zolen heb
ben, zijn van een stevige leeren hak voorzien, 3—
l eJl hoog (een Hoeren" hak bestaat uit plakjes
leer een „houten" hak is van met leer bekleed
bout). Echte avondschoentjes zijn natuurlijk even
rijk als het tollet, waarbij ze worden gedragen,
3(jn soms evenals de robe met strass geborduurd,
maar een schoentje van zwart of beige satijn, of
van goud of zilverleer (géén goud- of zilverstof!), i
pöondale"-model of „escarpin" is altijd op zijn 1
plaats. Zwart chevreau met een mooie gesp is
oangewezeu voor de ytouw, die vele toiletten in
één en dus ook veel soorten schoentjes in één ver
eenigen moet. Dat todiet-voor-alles kan niet beter
zijn dan zwart, zoon soort japonnetje als ik den
vorigen keer beschreef en dat cp zijn plaats is in
een kleine, maar ook in een groote garderobe, in
een Parijsche, maar stellig ook in een Hollandsohe.
Niet als bijv. het toilet, dat Joséphine Baker, de
gfavorlte" van de Parijzenaars, de „Ster van de
Folies Bergière" in haar eigen cabaret onlangs
droeg: een rokje héél ruim en wollig van blauw
tulie, de schoentjes passend bij het corsage of
omgekeerd? van blauw „hagedis", een cor-
eagetje, dat eigenlijk alleen van voren bestond, in
de rug, gedécolleteerd was tot de taille en daar
eindigde in een motief van diamanten; een ring
met een groote diamant, een breed© armband van
diamanten en stijfgeplakt haar, alsof het op het
hoofd geschilderd was, zooals bij die héél ouder-
wetscho poppen, maar dan niet met golfjes, maar
glad, glad naar achteren. Oorspronkelijk heeft Jo-
eéphino natuurlijk kroezend negerhaar, maar voor
haar en andere vrouwen, die het „Joséphine Ba-
kerkapeel" dragen, evenals voor alle mannen, die
charleston dansen en dit willen doen, zonder wui
vende en trillende lokken, zijn allerlei plakmid
dels uitgevonden, waarvan eiwit en vaseline hoofd
ingrediënten schijnen te wezen en die „oolldne",
doline",eto genaamd zijn. Het „Baker-kap-
kunnen maar weinig vrouwen zich veroor-
i. Men moet er donker voor zijn, een mooie
jvorm van hoofd, goedgevormde oortjes en öf een
zuiver öf een geestig profiel hebben.
Als tamelijk algemoene regel geldt, dat blond
Ëtr luchtiger getopt moet worden dan donker.
Parisienne lost deze kwestie op twee verschil
de manieren: öf ze kiest den vorm van haar
coiffure naar haar type en de Meur van haar haar,
öf ze wijzigt de tint, wat héél vlot gaat. Met één
Vcrf-bad zag ik onlangs een vlasblond Paiisien-
netje pik zwart worden; de kapper vertrouwde me
tntusschen toe, dat haar natuur-tint tueschen bed
de lag. Met oamille of waterstofperoxyde bleekt
men zelf héél gemakkelijk het haar en de Pari
sienne maakt geen 'geheim van haar behandeling
door den kapper. Een kap-salon hier ia een ver
makelijke inrichting en oe schotjes en gordijnen
bestaan maar voor de leus. Hier zit een dame met
een sterft van krantenpapier. Ze ondergaat een
Heuste behandeling, zoogenaamd ter versterking
(Van irn h*&r, maar een enkel gTijs haartje ver
dwijnt ócoï dit procédé. Een andere heeft een
soort ronkende hekn boven het hoofd hangen, met
«era gordijntje tegen het ontsnappen van de war
me ludht Haar natte haar ia omgeven door een
netje; w*uu. da golven, die de kapper er juist met
kam en vingers heeft ingelegd, moeten in het
haar door heet en vlug drogen gefixeerd worden.
Dit is de zoogenaamde water-ondulatie" of mise-
en-plds", de eenige manier van onduleeren, die de
natuurlijke nabootst, de ©enige ook in 'el bij
Parisiennes. We dragen ons haar dicb' bij het
hoofd, met een enkele .cran" op de noen -n
verdeT een paar groo'te. platte golven. Niets is
hier in Parijs zoo vulgair als het wijduit-gefri
seerde haar zooals veel Haagsche en hoeveel an
dere Hollandsohe vrouwen en meisjes dragen.
Het korte gar©oflne-hafiecht boven ie "oren
afgeknipt, Is een voorbijgaand grapje geweest,
als we ons haar niet tot halverwege de ooren
dragen, dan is het toch niet meer jongens
achtig kort. Wèl is er een neiging de golf op de
ooren weer naar achteren te leggen en die dus
niet .tot ver op de wangen naar voren te trek
ken. Zoo'n kapsel laat ook het voorhoofd vrij,
terwijl dat met de orans", een lok op het voor
hoofd. een scheiding opzij en zelfs soms wat poney
eisohir. Meer dan welke mode-regel" geldt vooral
voor onze oolffure: kies. wat u het best staat,
d.w.z. uw voordeeligste eigenschappen accentueert.
OOLINE.
VOOR LEKKERBEKJES.
Eerst een koud schoteltje voor de koffie, tteo
dikwijls heeft u een hompje koud vleesoh over.
dat niet meer genoeg is voor dein middagmaaltijd.
Nu kunt u het zóó op tafel zetten en er uw
brood mee beleggen, maar in de eerste plaats is
dat onvoordeel'ig. want het snijdt gauw op en
ten tweede staat het niet gezellig.
Een betere manier is daarom deze: snij het
fleesch met eer zéér scherp m«s in gelijke dunne
plakjes en schik die zóó od een' schaaltje, dat
elk volgend pakje het voorgaande gedeeltelijk
bedekt en het. schaaltje ten slotte in het midden
iets hooger is gevuld dan aan de kanten. Leg
nu op den uitersten rand van het vleesch plui
niet op don rand van den schotel) uitjes (gehal
veerd) en a/ugurkjes (in waaiers gesneden) of
stukjes mosterdzuur. Het kan in dezen tijd, nu
de eieren niet duur zijn, ook aardig zijn als er
eenige schijfjes hard gekookt ed tueschen gelvi
worden.
Dit in de eenvoudigste vorm van koud vleesch-
sohoteltje; u heeft er ongeveer 250 G. koude
ossenhaas, roastbeef, kalfsvleesoh of nierstuk
voor soodig; voorts ingemaakte uitjes en augurk-
jee, of stukjes bloemkool,, wortel en slaboom m
azijn, of mosterdsaus; benevens één twee eieren.
Bij kalfsvleesch smaakt een weinig citroen
ook heerlijk; leg dus een paar uit getande schijf
jes citroen zonder pitten tussohen d© uitjes en
eieren; sommigen nemen er ook nog kappertjes
bij.
Al die zure ingrediënten verhoogen den smaak
van het koude vleesoh.
Nu kunt u dergelijke schotels uitbreiden,
„fijner maken" zooals de keukenmeid dat noemt,
door er diverse sauzen over te gieten.
Sausen.
B.v. mayonnaisesaue. Voor een warm bereide
mayonnaise heeft u noodig: twee eieren, twee
eetlepels melk, twee eetlepels slaolie; twee lepel®
azijn, wat peper en het zout 'tot wit en geel niet
meer afzonderlijk zichtbaar zijn; klop er dan de
melk door, vervolgens de olie en eindelijk .do
azijn. Roer het mengsel op een zacht vuur of au
baan marie (d. i. in een pan met kokend ater)
tot de saus gebonden is. Neem dan de pan diueat
van het vuur of udt het kokende water, want vil
ders schift de saus; dat is de groote moeilijkheid
van mayonnaise. Wanneer deze saus is afgekoeld,
bedekt u er de boven beschreven vleeschsohotel
mee; strooi er bij wijze van garneering wat kap
pertjes over en leg langs den rand wat Mssohe
krulpeterselle.
Een koud bereddo mayonnaise bevat wee
eierdooiers, 2% d.L. slaolie, ongeeveer cLL.
azijn, peper, zout en wat mosterdpoeder.
Klop met een goed vertinde garde de dooiers
met het zout, de peper, het mosterdpoeder en
twee eetlepels azijn; schenk er met een dun
straaltje en voortdurend flink kloppende lang
zamerhand 'alle olie bij, tot ten slotte de «aas
dik is en glanzend. Lijkt het mengsel u nu en dan
al te dik te worden, voeg er dan een theelepeltje
azijn bij-
Deze saus wordt öf in een dun laagje over den
vleeschsohotel uitgestreken, öf in kleine hoopje»
op gelijke afstanden langs den rand geschikt,
st-.iue woi'ui een wijde:kraag in verscheidene
tinten rose marabout gedragen.
3. Een avondsmantel, zilver en blauw ge
brocheerd. De kraag en, sluiting zijn gegarneerd
door een lint uit zilveren lamó met hermelijn
afgezet.
4. Een japon uit marineblauw crêpe opge-
vroolijkt door een wit c'r.êpe kraag, gegarneerd
afgewisseld met uitgetande halve schijfjes citroen
(halve maantjes) en kappertjes.
U kunt de koude mayonnaise best ©enigen -jd
bewaren, doe haar in een stopflosch, die toe
staat en goed is afgesloten.
Ook de ravigotte-saus maakt koude vlees-m-
schoele zeer smakelijk. Hiervoor heeft u nno-
dig. twee eierdooiers, 2% d.L. slaolie. V< H d.L.
azijn (afhankelijk van de' sterkte), peper, zout,
iets mosterdpoeder, één volle eetlepel zeer fijn
gehakte groen© kruiden, n.l. dragon, peterselie,
kervel, pimpernel en één zeei fijn gehakt sjalotje.
Bereid deze saus net als de koude mayonna. >e;
roer er ten slotte de groene kruiden en het s,a-
lotje door. alles zóó fijn gehakt, dat men geen
blaadjes meer ziet, maar de saus een gelijk
matige groene kleur krijgt. Ook deze saus diijkt
u uit over het vleesch..
En nu een beetje gebak 'tot besluit.
Aardbeientaart. Noodig: 100 gir. suiker, 150 gr.
boter. 200 gr. tarwebloem, 1 ei, een snuifje zout,
1 d.L. water. 60 gr. suiker.
Kneed boter, tarwebloem, suiker en zout tot
een soepelen bal. Rol deze 1 c.M. dik uit en voer
er een ondiepen vorm mee, b.v. een darten
springvorm, 2 3 c.M. diep, of een plat braad
pannetje of iets dergelijks. De deegplank rroet
langs den geheelen omtrek 2 c.M. grooter zijn
dan het grondvlak van uw vorm. Als deze vorm
met boter is ingesmeerd en u legt er de deeg
plank in, dan voegt zich die op den bodem van
zelf en behoeft u slechts het niet meer den
■bodem rakende randje tegen den opstaanden
rand aan te drukken, zóó dat het overal grfijk
van hoogte is.
Om de ruimte voot de vulling te Teserveeren,
kunt u er etm .hulpvulsel" in doen van propjes
papier (goed aaneengesloten) of van een papie
ren voering, aangevuld met een paar handjes
rauwe rijst of rauwe boenen.
Bak nu de taart in een matigen oven gaar
(ongeveer een half uur in een oven van ongeveer
160 gT. 0.)
Laat haar bekoelen In den vorm, neem er het
hulpvulsel uit en vul de taart, zoodra zi1 uit
den vorm is, met geurige kleine aardbeien, dik
bestrooid met fijne suiker.
Een rabarbertaart is in dezen tijd van het '.aar
ook een heerlijk© tractaitie. Het deeg wordt toe
bereid zooais lik hierboven beschreef. Voor het
vulsel heeft u noodig: twee niet 'te dikke (Lofart
roode) rabarberstelen. 150 gr. suiker, 1 <LL
water.
Snijd de rabarberstelen ongeschild, maar goed
gewasschen, In nette blokjes. Laat de suiker
oplossen in het kokende water <en dan nog oven
doorkoken. Kook de rabatbemst/ukjea gaar in 'lle
suikerstroop; pas op dat ze heel blijven; dxaT-
vooT is het het. beste, dat u telkens slechts één
laagje in de pan doet en elk stukje, dat zicht
I wordt, er dadelijk uitneemt. Giet ten slotte de
j op deze wijze vrij ddk geworden vloeistof over
I de gare stukjes of bind die saus, als zil niet
j stTOoperig genoeg is, eerst nog met wat sago.
uiüi vier iviemc ruc/sjes uit rose lint.
5. Een zeer eenvoudige marineblauwe japon
heeft voor totale garneering een kleine witte
kraag gezoomd met een driekleurig koord.. Een
bijpassend koord wordt al's dasje gestrikt, aan
de uiteinden hiervan 2 kwasten met franjes in
dezelfde kleuren.
6. Een japon uit zwart satijn met een
welke met wit satijn gevoerd Is word!
vroolljkt door eén jabot van franjes uit
de weefsel.
1 Een japon uit roode crêpe fa aan de
schouderstuk eh polsen gegarneerd m
sche plooien uit hetzelfde weefsel en
duurd met gouden knopjes.
8. Een der groote Partjscbe kloon
garneert de knoopsgaten van de mantelt
tailleurs door een lint passend bij de blo
aan een décoratle herinnerend.
9. Een japon uit rose zijden mousselini
het décolleté ln slippen gesneden die ii
nek verbonden worden onder i
bloem van rose struieveeren.
10. Een crêpe goorgette japon is gezet
bol geplooid fluweelen stuk en gegarneei
een groote® bloem uit fluweel in d<
kleur.
Virij e
'oen
genkw
.nkijki
was
,yBen
11. Ben blauw satijnen japon, waart
de schouders een dubbele knoop van
en zilver lint ts aangebracht De uiteind<
dit lint zijn verzwaard door kleine
muntjes of belletjes.
12. Op oen rose japon te een kraag
mousseline aangebracht wélke op den
der geknoopt Is en waarvan de beide 1
gende slippen gegarneerd zijn met twee
camélia's uit rood leder met groene blql
18. Op oen japon in zwarte crêpe
kreeg in witte crêpe aangebracht beWG6 l
aan den schouder door een driekleurig! eholp<
carde. Hoe
14. Een zwaar gedecolleteerde avorn
in satijn, bedrukt in gele en bruine tinten,1 200
gecompleteerd door een langb shawl uit en do
crêpe georgette, welke om den hals gevlet pu
is en in lange slippen tot onder aan de[eurig
naar beneden 'valt jjet, -w
16. Een zeer eenvoudige grijze japon jiad,
het décolleté gegarneerd door geïncru aeloe
slangenleder, terwijl ,ook de sluiting i jneri
zelfde wijze gevormd wordt
16. Kraag en polsversierlng van een Rondo
me
Ik bö
Lt je
Ie wri
,e zul
Juist
ïbeun
•Dat
rienö
japon zijn gemaakt uit oen wit weefsel,
rood geborduurd.
17.
at hi
Iet
Een geheel rechte mantel m zwaï
rocain. Het binnen-gamituur fa in wit fl
en de kraag fa vervaardigd uit een zwaï
weelen lint, een breede strik vormend.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van de mantels en
kinderjurken zijn verkrijgbaar bij mej. C. Hartx,
6 Amarylllslaan, Heemstede (best Haarlem).
De patronen voor dames kosten 1, die voor
kinderen ƒ0.80. Het duurt ongeveer een week
alvorens ze In 1 bezit komen van degenen dfè
patronen aanvragen.
Leest: JLa Femme de France", een tijdschrift
dat zich bezig houdt met alles wat de kleeding
en het huishouden der vrouw betreft
„La Femme de France" volgt niet alleen de
mode maar voorziet deze. Zij fa dan ook een
onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw.
Abonnement 66 france per jaar.
t e
Cllché's Femme de Francs,
8 Bus Bowojf PvU
én, h
on bi
k> ekei
g-uilc
oen.
en di
let.
(vilde
jecht
(en 88
ieele
[er z<
len v
TWEE JEUGDIGE MANTELPAKJES.
Jeaime beeft zich deze jeugdige tailleur in
vierkant geruite beige wollen stof uitgekozen,
welke met blauw gezoomd fa.
Het lijf fa in beige crêpe en het korte man
teltje de gegarneerd met blauwe knoopen.
Metrage 8 M. 40 in 1 M. 40.
Iiesje ziet er zeer gedtettngeerd uff ln
nieuwe mantelpak. De geplfaseerdo rok te
grijs wollen stof, het zwarte manteltje in ij
line, gesloten met een enkele knoop.
Metrage: Grijs wollen stof: 2 M. 26 in 1 M
Zwarte popelinei 1 M. 76 in 1 M. 4a
KLEINE PARIJSCHE MODESNUFJES.
I
Zakdoeken.
De monogrammen, initialen of spreuken wor
den in kleuren gebordurd wanneer men gehoor-
S&meQ wil aan de efachéA van den „bon ton"
Loufa XV fa de geprefereerde st
of de letters worden aangebracht
Het d
een t
menmandje, waarc\i een .smal lintje in za)
kleuren. Öf ook wei ln een sohelp, maar st
gekleurd.