I JS VROUWENRUBRIEK Si VOOR LEKKERBEKJES. Voor appelmarmelade heeft u appelen, sul- or en de schil, plus het sap van twee citroe- 'iii noodig. Schirde appelen, verwijder de lokhuizen, snipper de appelen fijn; weeg ze n noem hetzelfde gewicht aan suiker. Kook de uikcr tot een dunne stroop met een beetje w'a- ^r, wat citroensap en een schilletje; voeg aar do appelsnippers bij en kook dit tot de jarmelado do goede dikte heeft Heol smakelijk is voorts appelschlllengelel; iervoor is noodig: 1 liter vocht, waarin ap- elschillen kookten, 825 gr. suiker; 10 gr. ci- oenzuur en een paar druppels citroenolie. Zet :hiUen en klokhuizen van zure appelen op iet zooveel water, dat zij „onder" staan. Laat ongeveer 5 uur koken; vul het verdampte ater nu en dan bij. Zeef vervolgens de massa oor een doek en laat hot vocht met de suiker, et citroenzuur en de citroenolie koken tot hot 0 goede dikto heeft. Voeg er dan nog wat ci- •oenohe en suiker aan toe. Om mooi© heldere appelgelei te maken, moet de appelen, nadat ze geschild en van de klok- uizen ontdaan zijn. in koud water zotten om et bruin worden te voorkomen. Ze moeten ilst onder water staan, dus giet er niet te veel p en doe er het sap en de schillen van twee troenen bij. Kook ze tot ze gaar zijn en zeef j daarna; u mag er vooral niet in roeren, doch I oet wachten tot al het sap er is uitgeloopen. Teeg dat sap dan en kook dit met een zelfde 3wicht aan suiker tot de gelei de goede dikte j soft. Op deze wijze kunt u ook heel smake- jke abrikozengelei makon. Nóg weer een andere manier voor appelge- il: neem 2Va K.G. zure appelen, 650 gr. ons) suiker en één citroen. Waseh de ap- 3len, maar schil ze niet; snijd, ze in vier par- >n en kook ze in ruim water en met de schil an den citroen tot ze zacht zijn. Leeg dit alles .3 een zeef of schoonen doek en laat het sap /tlekken. Weeg dit sap en weeg 2/8 van het swicht aan suiker af. Kook dan het sap tot 3t ongeveer 1/8 aan gewicht verloor en voeg jr de suiker bij. Laat deze massa zóó lang ider af en toe roeren doorkoken, tot een wel ig gelei, op een bord koud geworden, niét i oor uitloopt. Schuim do gelei zoo noodig af giet ze zoo heet mogelijk in de goed schoon- Bmaakto potten. Sluit deze vervolgens zorg- aldig af. Weet u, dat u ook van tomaten zulke lekkere m kunt maken? Schil goed-rijpe roode tomaten en laat ze mder water inkoken tot een gTOot gedeelte m het eigen water verdampt is. Weeg ze en |>eg voor elke pond H pond suiker toe; doo erbij nog wat gemberpoeder, kaneel en kniid- igel naar smaak. Laat nu alles tezamen nog uur koken tot de massa zoo dik 1b als Jam 1 )hoort te zijn en bewaar deze tomaten jam ln >od gesloten stopflesschen. Het Is ook lang niet algemeen bekend, dat en tomatenmosterd kan maken. Kook 2 L. 'po ln stukken gesneden tomaten gedurende n uur met een Spaansche peper. Wrijf ze »or een zeef en kook ze daarna weer een uur et eon theelepeltje peper, twee kruidnagels, o stukjo foelie en oon beetje zout. Als deze ip koud is geworden, doet u er oen weinig ostordpoodor (één theelepel) en kerry bij, be- wens tweo eetlepels azijn. Q Kaasbroodjes 1. 125 gr. CM pond) boter. 8 oetlopefs geraspte Zwitsoracbo koaa („groene" kaas). 1 th iv MODESHOW DE VRIES. Traditie-getrouw heeft de firma D Leidschestraat, Amsterdam, weer haar show gehouden, en zijn wij daarhe* togen om do nieuwe Parijsch© orootl gotoond werdon, to bewonderen. Wat ons altijd hot moest intcrossoorl begin van een seizoen is, of er v anderd is ln vergelijking met de mode vorig Jaar of de rokken langer gedrag don, welko kleuren de voorkeur hebbt er weer veel mooie nieuwe stoffen on zijn door de vindingrijke ontwerpers. Het zal voor de meeste vrouwen eon stelling zijn to hooren, dat de rokken n kort zijn, behalve voor de avondtoüetw bij men zich veroorloven kan, wat de het beste staat, heel lango of heel gelijke roklengte. Zwart is do dominoerondo kleur, zoov mantels, voor middagjapoimon en tv ietten, verder heel voel rood (Mi wat ai gedragen worden bolgo, meest hot l rose-beigo. Bijzonder mooi was een beige cröp Japon, de glanzende kont boven, eenige garnoerlng twee schuin omhoog de biezen van dof crêpe satln. Deze stc heel veel gedragen. De stof ls aan ten te gebruiken, zoowel dof. en glimp meest grillige figuren worden daarin vt Allereerst worden on9 eenvoudige tassen en deux-pieces getoond. De Ja ben meestal een smal ceintuurtje, en i bontkraag on manchetten. De kleuia meest bruin en beige. Eon mooie rek was van Engelsche ruige stof in zwart en grijs, met een paar diepe zakken. De deux-piecos worden nog heel veel gen zoowel van wollen jorsoy als tod H en zijde. Heel apart was een deux- :-pieoee van! bestond vi icde band lij loolopol MaggI's Aroma, eenige ansjovissen en oapertjes. Roer de boter zalfachtig; vermeng zo met de vitsorsche kaas en de MaggI's Aroma. Be- ioor mot dit mengsel een aantal sneetjes ood; garneer ze met over elkaar gekruiste isjovishelften en capertjes. Kaasbroodjes II. 1 Camenbert-kaasje. 100 gr. (1 ons) boter. 1 theelepel Maggi's Aroma eenige radijsjes. 1 theelepel fijngehakt bieslook. Snijd van de Camenbert-kaas rondom het >rstjo weg; wrijf de kaas door een fijne zeef i verureng zo dan met de boter en do Maggi's roma. Besmeer met dit mengsel geroosterde ootjes brood en garneer dio vorder met plak- 3 radijs en gehakt bieslook. Kaasbroodjes III. 1 Gervals- of Neuchatel-kaasje. ongeveer 2 eetlepels zoete room. 1 theelepel Maggi's Aroma snuifje paprika 1 theelepel fijngesneden bieslook (of eenige druppels uiensap). Wrijf het kaasje glad met zooveel room als ►odig is om er een smeerbaar mengsel van te aken; voeg daarbij de Maggi's Aroma, de .priku on het zeer fijn gesneden bieslook (of >t ulensa.p). Spreid de massa over sneetjes ood (al of niet geroosterd), die eerst met •tor zijn besmeerd. Mayonaise-broodjes, J A 2 eetlepels dikke mayonaisse. 800 gr. (2 ons) ham. 0 ansjovissen. 8 ingemaakte augurkjes. 1 theelepel fijngehakt bieslook (of eenige druppels uiensap). 1 theelepel Maggi's Aroma Vermeng do fijngehakte ham, de schoonge makte, fijngehakte ansjovissen, de gehakte tgurkon, het gehakte bieslook en de Maggi's roma mot zooveel mayonaise als noodig is i er oon stevig samenhangend mengsel van makon. Stapel de massa hoog-op op de oetjos brood en zet ie vóór het gebruik op 0 koele plaats. Ansjovlsbroodjes. gr. (H pond) boter. £0 ansjovissen. X thoolopel Maggi'B Aroma ongeveer eon eetlepel capertjes. Zöt de ansjov'ssen ©enigen tijd in water, lak zo dan ;ichoon en verwijder zorgvuldig graten; wrijf ze in een stèenen vijzel (ot :ders door éen zeef) tot puréo. Roer de boter ■lfachtlg, meng or dé Maggi's. Aroma én de isjovispuróo dóór besmeer iüet dit meng- 1 een aantal ronde geroosterde stukje© broodj tooi op elk broodje eenige capertjes. Robo-manteau van donkerblauwe orêpo marocain. Het voorstuk is geplooid en hot gespje is van galallth. Middagjapon van zwarte crêpe de ohlno, go- garneord met zwarte kont op oen roso fond. Een warm o japon van boige kasha, do gar neering bestaat uit drie randen in bruine tinton. VAN ALLES WAT. Allerlei teekenen wijzen er op, dat hot man nelijk element, wat zich zoo lang heeft ge handhaafd ln de mode, gaat verdwijnen, men begint er genoeg van te krijgen. Dat de vrouw aan de tegenwoordige mode gehecht is, is zeer begrijpelijk, geen mode heeft de vrouw een zoo jeugdig uiterlijk gege ven als de tegenwoordige, en een zware strijd zal gevoerd moeten worden, eer de vrouw er toe zal overgaan, het haar weer te laten groeien of lange rokken te gaan dragtm, dit laatste zal ook waarschijnlijk meer moeite kosten als het eerste, daar do mannequins in de eerste Fransche modehuizen de modellen getoond hebben, sommigen met een laag ln den nek krullende rand haar, anderen reeds weer met een kleine chignon. Van het oogenblik af, dat de kleeding der vrouw meer naar het mannelijke neigde, werd de voorliefde voor juweelen grooter, een vrouw moet nu eenmaal altijd een beetje inconsequent zijn! Het maken van een ensemble, wat zich zoo sterk uitte, zooals hoedje, tasch en schoentjes van hetzelfde leer, robe en mantel van dezelfde stof, werd ook doorgevoerd voor juweelen, de oorbellen, armbanden, ringen, gespen voor schouder of heup, moeten alle met elkaar in overeenstemming zijn, gezet in 'tzelfde metaal en bewerkt met dezelfde steenen. Nu de juweelen zoo prachtig nagomaakt worden en alleen door kenners zijn to onder scheidon, wordt er, in hun zetting van zilver, een gretiggebruik van gemaakt, want zelfs voor vrouwen, die over een ruime beurs te be schikken hebben, is het niet mogelijk om bij ieder gala-toilet een stel juweelen aan te schaf fen, en de namaak juweelen, die bijzonder mooi zijn, zijn ook nog heel kostbaar. Vroeger had de mondaine vrouw eon hoto- rogene collectie juweelen. Het was niet chio om overdag veel juweelen to dragon, hoog stens een klein snoertje parelen Nu hebben we een juweelen ornament op ons hoedje, de shawl wordt met eon juweelen speld bovestigd, juweelen hangers in do ooron, en 't avonds zijn de mondaino vrouwtjos let terlijk behangen met juweelen. a Parelen als knikkers, hangen in drie, vior rijen om den hals. Heel nieuw zijn de schoudergespen, men kan er twee dragen of één op den linkerschouder harmonieerend met do overige juweelen. De oorringen worden steeds langer en hangen bijna tot op den schouder. Er is plotseling weer een voorliefde voor schakel.1?. Voor avondtaschje hoeft men nu een étui van email, omzet mot diamanten, het is niet zoo practisch als het gewone avondtasch je, maar wol mooier. Hoe moer armbanden aan één arm, hoe lie ver als iemand vijf armbanden draagt boven elfcaar mogen do steenon verschillend zijn, maar hetmetaal, waarin zo govat zijn, het zelfde. De nieuwste manior om het horloge te dro gen is een fijn kettinkje om den hals, waaraan een rij steenen in een lange streng, die onder aan besloten wordt mot een klein horloge. Dit hangt dan met de wijzerplaat naar beneden. PARIJSCHE MODENIEUWTJES. Ons poederdoosje. 1 De allernieuwste poederdoos heeft don vorm van oen bloem, moest van een enormo Camó- lia, welke op hot handtaschje bevestigd is. Het. hart van den bloem wordt gevormd door oen klein spiegeltje en daaronder bevindt zich het zakje, dat poeder en doosje in zich verbergt Een bekoorlijke vindingrijkheidl Hoedversiering. Hier zien wij voor de kleine nauwsluitende hoedjes de dubbele groo- te paarlen weer terugkomon, evenals de kleine metalen bolletjes, onderling door een kettinkje verbonden. Maar daar blijft hot niet bij. Dio- renafbeeldingen, monogrammen, ja zelfs Pa- rijsche monumenten ziet men dragen. De fantasie wil, dat de 'hoedversiering een pendant vindt in hot juweel of de versiering, welke men op de corsage stoeks, of dio welko het kleedlngstuk zonder kraag sluit Jersey, waarvan de jumper bovenstuk van grijs, een breode en afgezot met een breedon rond hari bet rokje effen grijs, met breode platte Voel wordt ook nog godragen oen jap bijpassondon mantel, dio gevoerd is zelfde stof als de japon. Eon bijzondi ensemble was een groene crêpe satin met groene mantol van velours fantas soort velours jacquard), die met dezolfdi patin gevoerd was, een klein donki hoedje werd er bij gedragen. De hoedjes zijn nog altijd klein, c-loche-model van rilt of velours, he< j zwart, verder beige en roestbruin, telcostuums worden hoedjes in d< gedragen. i Velours chiffon wordt zoowel voor Japonnen als middagjaponnen gedragen j effen als ln kleine ruitjes, het &g. vol ©onnó. I Een tolletje wat we speciaal willen was van staalblauw satijn, van de taille borduurd als chinoesch borduursel mof roae bloemetjes, de rok viol opzij openo onderjapon en was mot eon breode zw« afgezet, evenals do strakko lange mooi de hooge boord. Do mantols zijn prachtig cUt Jaar, mei bont-shawlkragen of langs don heeloo een breede rand bont doorloopend van kraag tot onderaan, wat oou zeer rijk maakt Prachtig was een zwart zijden met lynx gegarneerd, waarbij een chio velours hoedje, aan één kant gogarnee beige Toertjes, gedrogon word. Als movrouw 'b middags haar vrlca ontvangt draagt zo oon pyama, waarvan twoe bijzonder mooio gotoond worde groen met een breedon gedrapeerd en coat ceintuur om een jasje met ruimon van goudkant een tweede was van zijde met fol oranje mouwen en bordun De avondjaponnon dio dit keer mooi waren hebben veelal losse volaal den schouder af af vanuit do taille to) op den grond. Ook de robe de stylo won gedragen, bijzonder mooi was oen zwon de style mot een kanton zeer ruime rok Prachtige shawls toonden ons de t quina van velours met lange zijden fr van tullo met gekleurde bloemen geb< 'Natuurijk waron er ook weor mooie' b« tols te bewonderen, vooral do petit-grto waren heol moot do modellen zijn neg recht We wfflon nog oven vetmddoo dal voor heel Jonge melsjoe aOorileféte waren. Over hei geheel was hel een mxr de show. 3 Mantilla'». Een der groote Couturtk juist van oon reis door Sponjo t tracht voor den avond do mode dor v zwarte mantilla's to l&ncooron. Mon dot en daar roods oenlgo, waarop bij hot 5 grooto roos of purperen dahlia gestikt fc Collier». Op do Jupotmen draagt ma colliers on nlot oon, maar meerdere. Pe ohlo wil, dat dj nlot gastoten rijn on twoo nttotndon over don schoodor volta ultotnden warden dan gevormd door oon parel of door grooto rijden kwasten kt 1 go kloot. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen ven de ma» kinderjurken iljn verkrijgbaar bij mej. C. B Amarylllilaen, Heemstede (best. Haar De patronen voor dame» koatsn t, d kinderen ƒ0.80. Het duurt ongeveer oe» alvorens te ln 1 bexit patronen aanvragen. donkerblauw tolzqae hoedje, gegar- met reepjes lichtblauwe en rosé tafietas. Nauwsluitend hoedje van beige vilt, gegar- feeerd met gepliasoetd gros grain lint eaetosse I DoitKeroruine van veertjes. itatt sssameeii üuwüeiea Utatl mt. ffitstarmn Loost: Ja Petnme de Fraooe", oen dot rich bertg houdt met allee wat de kk en bet huishouden der vrouw betreft Ie Femme de Franco" volgt niet aft mode maar voorxtet de»o. Zij 1» dan ocj onontbeerlijk tijdschrift voor de vroviw. Abonnement 08 trance por Jaa». CJtoW» Petmïe dB PWri» S fine RocnnrPeri»*.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 18