I
JS
VROUWENRUBRIEK
Si
VOOR LEKKERBEKJES.
Voor appelmarmelade heeft u appelen, sul-
or en de schil, plus het sap van twee citroe-
'iii noodig. Schirde appelen, verwijder de
lokhuizen, snipper de appelen fijn; weeg ze
n noem hetzelfde gewicht aan suiker. Kook de
uikcr tot een dunne stroop met een beetje w'a-
^r, wat citroensap en een schilletje; voeg
aar do appelsnippers bij en kook dit tot de
jarmelado do goede dikte heeft
Heol smakelijk is voorts appelschlllengelel;
iervoor is noodig: 1 liter vocht, waarin ap-
elschillen kookten, 825 gr. suiker; 10 gr. ci-
oenzuur en een paar druppels citroenolie. Zet
:hiUen en klokhuizen van zure appelen op
iet zooveel water, dat zij „onder" staan. Laat
ongeveer 5 uur koken; vul het verdampte
ater nu en dan bij. Zeef vervolgens de massa
oor een doek en laat hot vocht met de suiker,
et citroenzuur en de citroenolie koken tot hot
0 goede dikto heeft. Voeg er dan nog wat ci-
•oenohe en suiker aan toe.
Om mooi© heldere appelgelei te maken, moet
de appelen, nadat ze geschild en van de klok-
uizen ontdaan zijn. in koud water zotten om
et bruin worden te voorkomen. Ze moeten
ilst onder water staan, dus giet er niet te veel
p en doe er het sap en de schillen van twee
troenen bij. Kook ze tot ze gaar zijn en zeef
j daarna; u mag er vooral niet in roeren, doch
I oet wachten tot al het sap er is uitgeloopen.
Teeg dat sap dan en kook dit met een zelfde
3wicht aan suiker tot de gelei de goede dikte
j soft. Op deze wijze kunt u ook heel smake-
jke abrikozengelei makon.
Nóg weer een andere manier voor appelge-
il: neem 2Va K.G. zure appelen, 650 gr.
ons) suiker en één citroen. Waseh de ap-
3len, maar schil ze niet; snijd, ze in vier par-
>n en kook ze in ruim water en met de schil
an den citroen tot ze zacht zijn. Leeg dit alles
.3 een zeef of schoonen doek en laat het sap
/tlekken. Weeg dit sap en weeg 2/8 van het
swicht aan suiker af. Kook dan het sap tot
3t ongeveer 1/8 aan gewicht verloor en voeg
jr de suiker bij. Laat deze massa zóó lang
ider af en toe roeren doorkoken, tot een wel
ig gelei, op een bord koud geworden, niét
i oor uitloopt. Schuim do gelei zoo noodig af
giet ze zoo heet mogelijk in de goed schoon-
Bmaakto potten. Sluit deze vervolgens zorg-
aldig af.
Weet u, dat u ook van tomaten zulke lekkere
m kunt maken?
Schil goed-rijpe roode tomaten en laat ze
mder water inkoken tot een gTOot gedeelte
m het eigen water verdampt is. Weeg ze en
|>eg voor elke pond H pond suiker toe; doo
erbij nog wat gemberpoeder, kaneel en kniid-
igel naar smaak. Laat nu alles tezamen nog
uur koken tot de massa zoo dik 1b als Jam
1 )hoort te zijn en bewaar deze tomaten jam ln
>od gesloten stopflesschen.
Het Is ook lang niet algemeen bekend, dat
en tomatenmosterd kan maken. Kook 2 L.
'po ln stukken gesneden tomaten gedurende
n uur met een Spaansche peper. Wrijf ze
»or een zeef en kook ze daarna weer een uur
et eon theelepeltje peper, twee kruidnagels,
o stukjo foelie en oon beetje zout. Als deze
ip koud is geworden, doet u er oen weinig
ostordpoodor (één theelepel) en kerry bij, be-
wens tweo eetlepels azijn. Q
Kaasbroodjes 1.
125 gr. CM pond) boter.
8 oetlopefs geraspte Zwitsoracbo koaa
(„groene" kaas).
1 th iv
MODESHOW DE VRIES.
Traditie-getrouw heeft de firma D
Leidschestraat, Amsterdam, weer haar
show gehouden, en zijn wij daarhe*
togen om do nieuwe Parijsch© orootl
gotoond werdon, to bewonderen.
Wat ons altijd hot moest intcrossoorl
begin van een seizoen is, of er v
anderd is ln vergelijking met de mode
vorig Jaar of de rokken langer gedrag
don, welko kleuren de voorkeur hebbt
er weer veel mooie nieuwe stoffen on
zijn door de vindingrijke ontwerpers.
Het zal voor de meeste vrouwen eon
stelling zijn to hooren, dat de rokken n
kort zijn, behalve voor de avondtoüetw
bij men zich veroorloven kan, wat de
het beste staat, heel lango of heel
gelijke roklengte.
Zwart is do dominoerondo kleur, zoov
mantels, voor middagjapoimon en tv
ietten, verder heel voel rood (Mi wat ai
gedragen worden bolgo, meest hot l
rose-beigo.
Bijzonder mooi was een beige cröp
Japon, de glanzende kont boven,
eenige garnoerlng twee schuin omhoog
de biezen van dof crêpe satln. Deze stc
heel veel gedragen. De stof ls aan
ten te gebruiken, zoowel dof. en glimp
meest grillige figuren worden daarin vt
Allereerst worden on9 eenvoudige
tassen en deux-pieces getoond. De Ja
ben meestal een smal ceintuurtje, en i
bontkraag on manchetten. De kleuia
meest bruin en beige. Eon mooie rek
was van Engelsche ruige stof in zwart
en grijs, met een paar diepe zakken.
De deux-piecos worden nog heel veel
gen zoowel van wollen jorsoy als tod H
en zijde.
Heel apart was een deux-
:-pieoee van!
bestond vi
icde band lij
loolopol MaggI's Aroma,
eenige ansjovissen en oapertjes.
Roer de boter zalfachtig; vermeng zo met de
vitsorsche kaas en de MaggI's Aroma. Be-
ioor mot dit mengsel een aantal sneetjes
ood; garneer ze met over elkaar gekruiste
isjovishelften en capertjes.
Kaasbroodjes II.
1 Camenbert-kaasje.
100 gr. (1 ons) boter.
1 theelepel Maggi's Aroma
eenige radijsjes.
1 theelepel fijngehakt bieslook.
Snijd van de Camenbert-kaas rondom het
>rstjo weg; wrijf de kaas door een fijne zeef
i verureng zo dan met de boter en do Maggi's
roma. Besmeer met dit mengsel geroosterde
ootjes brood en garneer dio vorder met plak-
3 radijs en gehakt bieslook.
Kaasbroodjes III.
1 Gervals- of Neuchatel-kaasje.
ongeveer 2 eetlepels zoete room.
1 theelepel Maggi's Aroma
snuifje paprika
1 theelepel fijngesneden bieslook (of
eenige druppels uiensap).
Wrijf het kaasje glad met zooveel room als
►odig is om er een smeerbaar mengsel van te
aken; voeg daarbij de Maggi's Aroma, de
.priku on het zeer fijn gesneden bieslook (of
>t ulensa.p). Spreid de massa over sneetjes
ood (al of niet geroosterd), die eerst met
•tor zijn besmeerd.
Mayonaise-broodjes,
J A 2 eetlepels dikke mayonaisse.
800 gr. (2 ons) ham.
0 ansjovissen.
8 ingemaakte augurkjes.
1 theelepel fijngehakt bieslook (of eenige
druppels uiensap).
1 theelepel Maggi's Aroma
Vermeng do fijngehakte ham, de schoonge
makte, fijngehakte ansjovissen, de gehakte
tgurkon, het gehakte bieslook en de Maggi's
roma mot zooveel mayonaise als noodig is
i er oon stevig samenhangend mengsel van
makon. Stapel de massa hoog-op op de
oetjos brood en zet ie vóór het gebruik op
0 koele plaats.
Ansjovlsbroodjes.
gr. (H pond) boter.
£0 ansjovissen.
X thoolopel Maggi'B Aroma
ongeveer eon eetlepel capertjes.
Zöt de ansjov'ssen ©enigen tijd in water,
lak zo dan ;ichoon en verwijder zorgvuldig
graten; wrijf ze in een stèenen vijzel (ot
:ders door éen zeef) tot puréo. Roer de boter
■lfachtlg, meng or dé Maggi's. Aroma én de
isjovispuróo dóór besmeer iüet dit meng-
1 een aantal ronde geroosterde stukje© broodj
tooi op elk broodje eenige capertjes.
Robo-manteau van donkerblauwe orêpo
marocain. Het voorstuk is geplooid en hot
gespje is van galallth.
Middagjapon van zwarte crêpe de ohlno, go-
garneord met zwarte kont op oen roso fond.
Een warm o japon van boige kasha, do gar
neering bestaat uit drie randen in bruine
tinton.
VAN ALLES WAT.
Allerlei teekenen wijzen er op, dat hot man
nelijk element, wat zich zoo lang heeft ge
handhaafd ln de mode, gaat verdwijnen, men
begint er genoeg van te krijgen.
Dat de vrouw aan de tegenwoordige mode
gehecht is, is zeer begrijpelijk, geen mode
heeft de vrouw een zoo jeugdig uiterlijk gege
ven als de tegenwoordige, en een zware strijd
zal gevoerd moeten worden, eer de vrouw er
toe zal overgaan, het haar weer te laten
groeien of lange rokken te gaan dragtm, dit
laatste zal ook waarschijnlijk meer moeite
kosten als het eerste, daar do mannequins in
de eerste Fransche modehuizen de modellen
getoond hebben, sommigen met een laag ln
den nek krullende rand haar, anderen reeds
weer met een kleine chignon.
Van het oogenblik af, dat de kleeding der
vrouw meer naar het mannelijke neigde, werd
de voorliefde voor juweelen grooter, een vrouw
moet nu eenmaal altijd een beetje inconsequent
zijn!
Het maken van een ensemble, wat zich zoo
sterk uitte, zooals hoedje, tasch en schoentjes
van hetzelfde leer, robe en mantel van dezelfde
stof, werd ook doorgevoerd voor juweelen, de
oorbellen, armbanden, ringen, gespen voor
schouder of heup, moeten alle met elkaar in
overeenstemming zijn, gezet in 'tzelfde metaal
en bewerkt met dezelfde steenen.
Nu de juweelen zoo prachtig nagomaakt
worden en alleen door kenners zijn to onder
scheidon, wordt er, in hun zetting van zilver,
een gretiggebruik van gemaakt, want zelfs
voor vrouwen, die over een ruime beurs te be
schikken hebben, is het niet mogelijk om bij
ieder gala-toilet een stel juweelen aan te schaf
fen, en de namaak juweelen, die bijzonder
mooi zijn, zijn ook nog heel kostbaar.
Vroeger had de mondaine vrouw eon hoto-
rogene collectie juweelen. Het was niet chio
om overdag veel juweelen to dragon, hoog
stens een klein snoertje parelen
Nu hebben we een juweelen ornament op
ons hoedje, de shawl wordt met eon juweelen
speld bovestigd, juweelen hangers in do ooron,
en 't avonds zijn de mondaino vrouwtjos let
terlijk behangen met juweelen. a
Parelen als knikkers, hangen in drie, vior
rijen om den hals.
Heel nieuw zijn de schoudergespen, men kan
er twee dragen of één op den linkerschouder
harmonieerend met do overige juweelen. De
oorringen worden steeds langer en hangen
bijna tot op den schouder.
Er is plotseling weer een voorliefde voor
schakel.1?. Voor avondtaschje hoeft men nu een
étui van email, omzet mot diamanten, het is
niet zoo practisch als het gewone avondtasch
je, maar wol mooier.
Hoe moer armbanden aan één arm, hoe lie
ver als iemand vijf armbanden draagt boven
elfcaar mogen do steenon verschillend zijn,
maar hetmetaal, waarin zo govat zijn, het
zelfde.
De nieuwste manior om het horloge te dro
gen is een fijn kettinkje om den hals, waaraan
een rij steenen in een lange streng, die onder
aan besloten wordt mot een klein horloge. Dit
hangt dan met de wijzerplaat naar beneden.
PARIJSCHE MODENIEUWTJES.
Ons poederdoosje. 1
De allernieuwste poederdoos heeft don vorm
van oen bloem, moest van een enormo Camó-
lia, welke op hot handtaschje bevestigd is. Het.
hart van den bloem wordt gevormd door oen
klein spiegeltje en daaronder bevindt zich het
zakje, dat poeder en doosje in zich verbergt
Een bekoorlijke vindingrijkheidl
Hoedversiering. Hier zien wij voor de
kleine nauwsluitende hoedjes de dubbele groo-
te paarlen weer terugkomon, evenals de kleine
metalen bolletjes, onderling door een kettinkje
verbonden. Maar daar blijft hot niet bij. Dio-
renafbeeldingen, monogrammen, ja zelfs Pa-
rijsche monumenten ziet men dragen.
De fantasie wil, dat de 'hoedversiering een
pendant vindt in hot juweel of de versiering,
welke men op de corsage stoeks, of dio welko
het kleedlngstuk zonder kraag sluit
Jersey, waarvan de jumper
bovenstuk van grijs, een breode
en afgezot met een breedon rond hari
bet rokje effen grijs, met breode platte
Voel wordt ook nog godragen oen jap
bijpassondon mantel, dio gevoerd is
zelfde stof als de japon. Eon bijzondi
ensemble was een groene crêpe satin
met groene mantol van velours fantas
soort velours jacquard), die met dezolfdi
patin gevoerd was, een klein donki
hoedje werd er bij gedragen.
De hoedjes zijn nog altijd klein,
c-loche-model van rilt of velours, he<
j zwart, verder beige en roestbruin,
telcostuums worden hoedjes in d<
gedragen.
i Velours chiffon wordt zoowel voor
Japonnen als middagjaponnen gedragen
j effen als ln kleine ruitjes, het &g. vol
©onnó.
I Een tolletje wat we speciaal willen
was van staalblauw satijn, van de taille
borduurd als chinoesch borduursel mof
roae bloemetjes, de rok viol opzij openo
onderjapon en was mot eon breode zw«
afgezet, evenals do strakko lange mooi
de hooge boord.
Do mantols zijn prachtig cUt Jaar, mei
bont-shawlkragen of langs don heeloo
een breede rand bont doorloopend van
kraag tot onderaan, wat oou zeer rijk
maakt Prachtig was een zwart zijden
met lynx gegarneerd, waarbij een chio
velours hoedje, aan één kant gogarnee
beige Toertjes, gedrogon word.
Als movrouw 'b middags haar vrlca
ontvangt draagt zo oon pyama, waarvan
twoe bijzonder mooio gotoond worde
groen met een breedon gedrapeerd en
coat ceintuur om een jasje met ruimon
van goudkant een tweede was van
zijde met fol oranje mouwen en bordun
De avondjaponnon dio dit keer
mooi waren hebben veelal losse volaal
den schouder af af vanuit do taille to)
op den grond. Ook de robe de stylo won
gedragen, bijzonder mooi was oen zwon
de style mot een kanton zeer ruime rok
Prachtige shawls toonden ons de t
quina van velours met lange zijden fr
van tullo met gekleurde bloemen geb<
'Natuurijk waron er ook weor mooie' b«
tols te bewonderen, vooral do petit-grto
waren heol moot do modellen zijn neg
recht
We wfflon nog oven vetmddoo dal
voor heel Jonge melsjoe aOorileféte
waren.
Over hei geheel was hel een mxr
de show.
3
Mantilla'». Een der groote Couturtk
juist van oon reis door Sponjo t
tracht voor den avond do mode dor v
zwarte mantilla's to l&ncooron. Mon dot
en daar roods oenlgo, waarop bij hot 5
grooto roos of purperen dahlia gestikt fc
Collier». Op do Jupotmen draagt ma
colliers on nlot oon, maar meerdere. Pe
ohlo wil, dat dj nlot gastoten rijn on
twoo nttotndon over don schoodor volta
ultotnden warden dan gevormd door oon
parel of door grooto rijden kwasten kt 1
go kloot.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen ven de ma»
kinderjurken iljn verkrijgbaar bij mej. C.
B Amarylllilaen, Heemstede (best. Haar
De patronen voor dame» koatsn t, d
kinderen ƒ0.80. Het duurt ongeveer oe»
alvorens te ln 1 bexit
patronen aanvragen.
donkerblauw tolzqae hoedje, gegar-
met reepjes lichtblauwe en rosé tafietas.
Nauwsluitend hoedje van beige vilt, gegar-
feeerd met gepliasoetd gros grain lint eaetosse I DoitKeroruine
van veertjes. itatt sssameeii
üuwüeiea Utatl mt. ffitstarmn
Loost: Ja Petnme de Fraooe", oen
dot rich bertg houdt met allee wat de kk
en bet huishouden der vrouw betreft
Ie Femme de Franco" volgt niet aft
mode maar voorxtet de»o. Zij 1» dan ocj
onontbeerlijk tijdschrift voor de vroviw.
Abonnement 08 trance por Jaa».
CJtoW» Petmïe dB PWri»
S fine RocnnrPeri»*.