70 me ,d( E Ijl .3.9. A 1 F VROUWENRUBRIEK ch Zat? DE DIEREN WELKE WIJ AAN ONZEN OPSCHIK OFFEREN. DE KAT. Maar zeker, mevrouw, de kat geeft ons dik- v i;ls zijn huid. Zij Is ook een van onze slacht- |oller3l Haar vacht is een van de mooiste die wij kennen en heeft maar oen gebrek en wei, ilat deze zoo vreoselijk verschillend zijn kan en !soo moeilijk gelijksoortig te verzumelen is (Daardoor is kattenbont niet voor geheele klee- jdingstukken als b.v. mantels te gebruiken, het [zou tó veel een allegaartje worden. Daarom ook [hebben de effen gekleurde katten de meeste •i waarde, in do allereerste plaats de zwarte, [daarop volgen de grijze. De mooiste zwarte katten, die voor bontwerk geschikt zijn, komen uit Holland, Slees wijk, Tyrol en Zwitserland. In Amerika, Australië en ;Rusland vindt men ook veel zwarte katten, Ipmar hoeft het bont van deze een rooden weei- schijn, waardoor het veel aan waarde verliest. Een andere zeer geschatte kleur van katten bont is die met een donkergrijzen ondergrond 'met een zwarte streep midden over den rug -en, uitgaande van dezen ruggegraat, eene serie (ringen om het lijf, eveneens zwart; dit zijn de uijgerkatten. Dank zij de regelmaat in de teekenlng kun- :nen deze vachten goed aan elkaar gepast wor- ion en geven dan alleraardigste effecten. Ook •Je roode tijgerkatten bezitten speciale waarde 'voor elegante bontgarneeringen. Kattenbont wordt hoofdzakelijk gebruikt om er lange reepen uit te snijden, welke voor gai* veeringen dienen moeten. Van de zwarte en jrijze soorten met lange haren en van de witte, welke wel het zeldzaamste zijn, maakt men teer goede imitaties van vossenbont om ja ponnen mee af te zotten. De andere soorten worden vooral gebruikt om bontvoeringen van te maken en voor kleine 1 jarneeringen. De wilde kat, In tegenstelling net de huiskat, waarvan wij zooeven spraken, ■•i-iomt niet in zoo verschillende kleuren en yuancoR voor. Zij is grijsgroen, nauwelijks ge- itroopt en heeft een staart met zwarte ringen, 1- welke eveneens in een zwarte punt eindigt. iorwijl de onderzijde van hals en de buik wit ',s. De haren van de wilde kat zijn veel dichter ren fijner dan die van de huiskat. Haar bont wordt gebruikt voor moffen, bontmutsen, gar nering en voorts volgens oud gebruik door .rheumatieklijders voor het inwikkelen van pijn lijke ledematen. Helaas is de kattenhuid zeer onsolide, het sponsachtige leder houdt den naarwortel niet genoog vast. Het dons der haren laat zich ook (niet voor vilt gobruiken, zooals bij konijnen en andere knaagdieren, omdat het zich niet ver vilten laat Uitgezonderd de mensch heeft de kat eigen lijk geen vijanden. Haar eenige onvolmaaktheid is, dat zij niet snel rennen kan, en in zekeren zin is hot gemis hiervan een geluk voor de overige dierenwereld, want het ras der kat- achtigen, vanaf onze huiskat tot aan de tijgors, is het meest gevaarlijke; geen der dieren dat i hun ten prooi valt kan zich met hen meten, hun eenig heil bestaat in de vlucht. De lynx, waarover wij later zullen spreken, is niets an ders dan een wilde kat. i Wanneer gij naar uw kat, deze gepolsde ma jesteit kijkt, terwijl zij vertrouwend en prach- tig in hare verachting van alles wat om haar heen geschiedt ligt te slapen, denkt er dan aan, dat gij, menschelijk wezen, de eeuige vijand van dit dier zijt En ver-vondert u dan ook niet, wanneer haar fluweelen poot zich .somtijds uitstrekt om een onverwachte krab er mee te gevm. De kat is een geheimzinnig dier, dat hoel wat dingOT Weet. N Féttche der ouden, kleine heidensche god van vroeger en gij durft haar huid te nemen om er uw bont van te laten maken?-.. Vreest gij dab niet den toorn van het noodlot? ONZE KINDEREN. Wanneer men nog te klein la oudore zusjes brellos te nomen, dgg een spellotje. Ziet hier daarom Jon roode matrozenjumper, blauw gobn pr""1" met een blauwen ceintuur op blauw, geplisseerd rokje. Metrage 1 M. 25 in 1 M. 40 voor jat Josette moet op de kleine Bob er leuk kwajongensachtig uitziet BfiV.l De b ijde vi kasba combinaison op het lijljo bWtlle duurd. Metrage 0 M. 50 in k zij t 1 M. 40 vo( ipuw I De kleine Joanne, die Bob e houdt, is bekoorlijk in haar een iade,, •pil een van blauwe kasha aan de zijde gekn |i g&f c zoomd met een dubbele rose galoa 1 11 26 in 1 M. 40 voor haar er ni jou ge juffro ioo a wei En tot slot, de handjes uitstrekt zijn broertje Bob, zien wij Jaoques, jaar oud la. Een heele heer dus al en heer tevens met zijn broekje tn Ma serge on zijn roae-fluwoelon buisje festonneerde randen en met een mai band als ceintuur. Metrage serge 0 M. 48 tn 1 M. 20 pi? lus mi m n< r wn naai VOOR LEKKERBEKJES. Hazepepsr. 1 haas ongeveer 10 Gr. (1 afgestreken eetlepel) zout wat peper 150 Gr. (1M ons) tarwebloem M 1 I 100 Gr. (1 ons) boter 1 1 8 d.L (8 gewone theekopjes) bouillon (be reid van 3 Maggi's bouillonblokjes met 8 dJL water) 1 d.L. (1 gewoon theekopje) azijn 80 Gr. (2 afgestreken eetlepels) suiker stukje Spaansche peper 2 flinke uien 4 kruidnagelen 2 laurierbladeren. Wasch den in stukken verdeelden haas, wrijf de verschillende deelen in met peper en zout en braad ze in een ijzeren potje met de boter rondom bruin (ongeveer H uur). Neem de stukken uit de pan, laat In de overblijvende boter, de bloem en de fijn gesnipperde uien bruin worden, roer er dan langzamerhand den bouillon door en blijf het mengsel roeren tot het eenigszins gebonden is Doe de aan stukken gebraden haas in de saus, voeg er den azijn, de suiker en de ver schillende kruiden bij; dek de pan dicht en laat alles samen zachtjes doorstoven (minstens 1 uur), totdat de haas door en door gaar is. Breng de stukken over op een verwarmden schotel, zeef de saus en giet ze over den haas. Gebraden haas. 1 haas 200 Gr. (2 ons) boter ongeveer 10 Gr. (1 afgestreken eetlepel) zout 2 d.L bouillon (van 1 Maggi's bouillonblokje met 2 d.L. water) scheutje melk of room 160 Gr. (IK ons) lardeerspek. Begin met den haas te lardeeren, d.w.z. rijg er met behulp van een lardeernaald in lange rijen in dunne reepjes gesneden spek door (een bewerking, die ook door den poelier kan wor den verricht). Wasch den haas, overgiet hem met kokend water, wrijf hem in met het zout en leg hem dan in de lichtbruin gebraden boter in de braadslee; voeg er de misschien overge houden spekresten bij. Zet de braadslee in een heeten oven en braad den haas op de gewone wijze (zooals bij groot vleesch gebruikelijk is) gaar; bedruip den bovenkant dikwijls met de jus, zoodat het vleesch niet uitdroogt Reken als braadtijd on geveer 1>4 uur, n.1. zóó lang, dat het vleesch van den rug gemakkelijk met een lepel kan worden losgemaakt Maak de jus af door er eerst een scheutje melk of room bij te voegen en er daarna den bouillon door te roeren. Schotel ven gestoofd konijn. 1 konijn, sap van 1 citroen wat peper en zout 76 Gr. ons) boter 1 flinke ui 1 d.L (1 gewoon theekopje) tomatonpurée 2H d.L bouillon (van 2H cLL. water met 1 Maggi's Bouillonblokje) Verdeel het gevilde, „panklaar" gemaakte konijn in ongeveer 12 stukken (de 4 pooten, den gespleten kop en ongeveer 6 gelijke stuk ken van den romp); wrijf ze in met citroensap, zout en peper. Laat in een geëmailleerd ijzeren potje de boter lichtbruin worden, leg er do stukken in en keer ze van tijd tot tijd tot ze rondom mooi bruin zijn. Voeg er dan de gesnipperde ui bij, de tomatenpurée en den bouillon, dek de pan dicht en laat alles samen vorder zacht jes stoven (minstens 1 uur), tot het vleesch door en door gaar is. Schik de stukken konijn, op een schotel, maak de jus (als die te veel is ingedampt) met een scheutje water al en giet ze over het konijn. 111 J| Patrijzen In kool. 2 patrijzen 80 Gr. (4 afgesneden eetlepels) boter 100 Gr. (1 ons) spek 8 d.L (3 gewone theekopjes) bouillon (van 2 Maggi's Bouillonblokjes met 8 d.L kokend water) 1 kleine savoyekool 250 Gr. gezouten varkensvleesch (pekel- vleesch) ongeveer 16 saucijsjes. Wasch de patrijzen, wrijf ze in met zout en laat ze in een ijzeren potje met de helft van touw een de boter en mot het tn dobbohrteen twintig den spek rondom bruin kleuren; vof ieurjg den bouillon bij en laat in het gelf de patrijzen zachtjes gaar worden uur). gewoc irucht, im vai pulair. ook Zet tegelijk met de patrijzen ook gemaakte, in vierdeparten met het gepekelde varkensvleesch tf5, kokend water, dat de kool juist bode de kool bijna gaar worden (ongeve "9C leg ze op een vergiet en breng ze d wbel- 1 het ijzeren potje bij de patrijzen. Lé l zou b alles gaar worden en bak intussch i tegen overgehouden boter de saucijsjfll rk doe bruin. ^oo i Schik tenslotte de in de lengte d gesneden en daarna weer aan elk» ouwd, patrijzen midden op een verwarmde bot te omring ze met de in nette stukken t, op kool (elk vierdepart bv. nog eens de r hjj gesneden), giet er door een zeof he oirwj ingedampte kooknat over on leg ris - stukken kool paarsgewijs de saucijs]! Doe het pekelvleesch niet mee op; gapper enkel om aan het gerecht den geur te geven en kan den volgent het middagmaal gebruikt worden. II feli, i MODENIEUWTJES. De mode heeft zich losgemaakt van het uniforme model, waarin iedere vrouw zich kleedde, of ze dun of dik. lang of klein, jong of oud was en nu kunnen de couturiers hun fantasie den vrijen loop laten. Sommigen komen met godets en spiraalsge wijze langs de heupen loopende gordel; dan weer met sherpen met groote uitstaande lus sen, ook is de rok geheel van smalle over el kaar vallende en puntige paneelen zeer en vogue. i Nieuwe details voor het bovenstuk zijnronde of schuin weggeknipte berthe, ge maakt van de stof van de japon, een strik aan de punt van de uitgesneden hals loopt door tot de taille ln een tweede strik. Overigens ver siert men het effen lijfje met V-vormige opge stikte smalle biesjes fluweel, die elk in de punt voorzien zijn van een rond ornamentje in brülontjes. Leest: -La Femme de Franoe", een tijdschrift dat zich bezig houdt met allee wat de kleeding en het huishouden der vrouw betreft. JLa Femme de Franoe* volgt niet alleen de mode maar voorziet deze. Zij is dan ook eec Onontbeerlijk tijdschrift voor de vrouw. Mmxynmi 66 trance jet jaat. Q8ohé*i Femme de Franoe. I Bue Rocroy ParU X. ME:! ii: Patronen van de modellen van de mantels en kinderjurken rijn verkrijgbaar bij mei. 0. Hartx, 6 Amaryllislaan, Heemstede (best Haarlem). De patronen voor dames kosten ƒ1, die voor Irinderen (^80. Het duurt ongeveer een week frivorens re ln 1 baadt komen ven degenen die patronen aanvragen. Aan (te feroresson, die een patroon bestellen, wordt beleefd verzocht, bij de aanvrage het ver schuldigde bedrag In te sluiten, ter voorkoming W* HftmjnktraUa imlan. DE ZIJDEN TAILLEUR. Dit is eene nieuwigheid, welke door een grooten Parijschen kleermaker uitgedacht is en het succes ervan was reeds van te voren ver zekerd. Het aangename ervan is, dat men onder den wintermantel een zeer elegante tailleur kan dragen, bestaande uit een avondjapon met een jaquette, welke laatste ons in staat stelt de japon ook in den namiddag te dragen. Het gekozen weefsel kan zijn crêpe de chine, zijden popeline of wel crêpe satin. Uit den aard der zaak is zwart zeer chic voor een der gelijk ensemble, maar wanneer uwe sympathie daarvoor nu niet zoo bijzonder groot is, kunt gij ook een mooie tint blauw of groen nemen. De garneering is al heel eenvoudig: een juwee- len speld op de japon en een veeren bloem op het manteltje. De benoodigde stof Voor het ensemble is 4 M. 80 in 1 M. breedte. De rok van de japon' is in vorm getailleerd met een godet langer dan de andere, zooals de mode- dit dezen winter voorschrijft. Deze rok bestaat uit twee gedeelten, bijna alle ruimte is van voren aangebracht Het bovenlijf, even eens ln twee gedeelten, bloest op de in pun- vorm geïncrusteerde ceintuur, welke incrusta tie ook een weinig hellend aangebracht Is om ln overeenstemming te zijn met de langere go det en daardoor do gewenschte symmetrische beweging te verkrijgen. Het manteltje bestaat uit den rug on twee voorstukken, het eene een weinig gekruist Het is geheel gezoomd met oen band van hetzelfde weefsel aan de eene zijde geïncrusteerd of ge stikt De mouwen zijn recht en kunnen desge- wensoht, evenals de kraag, gegarneerd worden met een smalle rand, kortharig bont De sluiting wordt verborgen onder een bloem Deze mantel is utt oud-blauw drapeüa en U aan de mouwen en op de zakken geïncrusteerd met 8trooken, welke gestreept zijn met de zoo in de mode zijnde nerven. Kraag en polsen zijn in grijs astrakan. Metrage 8 M. 26 ia 1 M. 20. Eindigen wij met een mantel in kashalaken van licht grijze kleur met kraag en polsen vau „Mongolië" in denzelfden tint Aan de taille en op de mouwen bevinden zich tandvormige in crustaties. Metrage 8 M. 25 ui i M. 40. V6*Te ra va .ff. AC... '"ft' $C6 Co*tA« n* \l mi

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1927 | | pagina 20