Wat moet ik ten geschenke geven? Tiet Kerstfeest is liet feest der huiselijk heid en der onderlinge genegenheid, en als gevolg hiervan brengt dit feest dan ook mede het onderling geschenken geven. Nu is-dat iemand iets cadeau doen op zich zelf lang niet zoo eenvoudig, als het wel lijkt. Er zijn menschen, die bij kennissen, vrienden of verloofden aankomen niet kostbare en dure geschenken, waarbij zij zichzelf soms menig genoegen en plezier hebben moeten ontzeg gen. Nu is dat op zich wel zeer verdienste lijk om ter grille van een goeden vriend zich zelf te bekrimpen of to behelpen, maar van don anderen kant hebben die dure geschen ken ook menig nadeel. Degene immers, die zulke kostbare geschenken ontvangt, is me nigmaal niet weinig daaronder verlegen en gevoelt zich, al is dit dan ook geenszins de bedoeling, eenigermate verplicht, om bij een worden dan kan men het best volstaan niet het geven van neutrale geschenken zoo als bloemen, sigaren en voor do. dames bon bons en dergelijke. Maar meestal kunnen wij toch wel eenigermate den smaak van onzo vrienden kennen, en dan is de keuze van een geschenk niet moeiiijk. Alleen zij men erop bedacht, dat men beter een klein smaakvol cadeau kan geven, dan voor den- zelfden prijs een pompeus stuk, dat allo artisticiteit en schoonheid mist. Waarmede men wel zeer voorzichtig moet zijn is wel het ten geschenke geven van een boekwerk, aangezien men hiervoor wel zeer bijzonder het karakter en den smaak van den ontvanger moet kennen, wil men diens juiste voorliefde in deze treffen, al zal dan een boek wel tot een der meest intieme ge schonken behopren. Dus in ieder geval blij- volgenüo gelegenheid gelijkwaardig voor den dag te komen. Hierin nu schuilt een groot gevaar. Menigmaal gebeurt liet dan ook, dat een echte vriendschap of goede verhou ding hierdoor eenigermate in miscrcdiet ge raakt, omdat de onderlinge gemeenschap een gedwongen element kreeg. De ware toe genegenheid zit dan ook geenszins in do duurte van hetgeen ten geschenke wordt ge- géven, maar veeleer in de bedoeling en den smaak waarmede gegeven wordt. Met pompeuze cadeaux brengt men slechts een vriendschap, welke te snel groeit, en daardoor nooit tot volle rijpheid komt. Klei ne geschenken daarentegen en attenties, welke met overleg en smaak worden geko zen, verstevigen echter op doeltreffende wij ze den waren baifd van vriendschap. Zooals wij reeds zeiden is een zeer be langrijke factor in het geven van geschen ken de keuze, welke men in deze doet. Op de eerste plaats bedenke men hierbij, dat meu nooit moet uitgaan van eigen smaak en voorliefde, maar zich steeds moet inwer ken in het gedachten leven van den ontvan ger, wiens verlangens men zooveel mogelijk moet trachten te peilen. Hoe dikwijls ge beurt het dan ook niet, dat wij geschenken ontvangen, waarmedo wij eerlijk gezegd geen raad weten en welke, zoo het wand versieringen en dergelijke betreft, meestal op een logeerkamer of in een kast terecht komen, zeer ten ongerieve van den gever. Zoo men onmogelijk iemands smaak of ge voelen kan bepalen hetgeen bij echte vrienden toch zeker niet verondersteld mag Een kijkje in een pakkamer der Kerstsurprises. ven kostbare cadeaux uitgesloten, omdat zooals het eens karakteristiek werd uitge drukt, dure geschenken in den verlovings tijd eindigen met een huisinrichting op af betaling, wanneer verloofden eenmaal te zamen den levensweg opgaan. WAAR EEN VROUW BELANG IN STELT De versiering van de Kersttafel. Een mooi versierde ontbijttafel moet het Kerstfeest inzetten als een waar festijn. De tafel wordt gegarneerd met rond lint. hulst en klimopblaren. Een bijzonder aardig ef fect wordt verkregen, wanneer men lange reepen lint, diagonaals gewijze, zoodat zij dus ruiten vormen, over het witte tafelkleed spant. In plaats van lint kan men ook ree pen rood papier gebruiken. Hier en daar een takje hulst, en een slinger van klimop blaren als „piece de milieu" verhoogt het feestelijk aanzien. Voor het Kerstdiner wordt de tafel op dezelfde wijze versierd. Men kan haar evenwel een voller aanzien geven door bij ieder bord een roode kaara, Bie staande in een sinaasappol of mandarijntje, F'ei te plaatsen. Papieren loopers en servetten met Kerstmotieven, maken een alleraafien digkten en feeslelijken indruk. Als de gastei aan tafel gaan, tempert men het gewoni lamplicht, zoodat de kamer in een vroolijl flikkerend kaarslicht gehuld is. Plumpudding ent ÏOI) aat ul.st Een troepje Kerstganzen, die deei zunen uitmaken van ons Kerstdiner. Een gerecht, dat bij uitstek geschikt voor een kersttafel en daarbij dan ook nit ord gemist kan worden is plumpudding, waai ulst van wij hier het recept (8 a 10 personen laten volgen: 250 gr. bloem, 150 gr. gemalen brood, 25lgeil gr. krenten, 450 gr. rozijnen met pit, lö gr. niervet, 150 gr. sucade, 150 gr. snipper half nootsmuscaat, het sap en do schil va èèn citrodn, 5 a 6 eieren, 1 d.L. sherry, coj nac of rhum. Wasch en droog de krente|kkei wasch de rijzijnen en haal de pit eruit, ha.ij c het niervet zeer fijn, snij de sucade in kleir ri b stukjes. Vermeng alle drooge bestanddeel* mor jnet elkaar, roer de geklopte eieren, citroei >n u sap en cognac erdoor. Spoel een doek u[ (eg en bestrooi hem met bloem. Bind d< ngm doek toe, Laat do pudding minstens -jj. uur au bain Ilarie kooken, giet d bij het opdoen w )jan, rhum over, steek ne den top een tak n,is bloeiende hulst, bren eord do pudding brandei Kie binnen. Men kan do hui- pudding wel een pa r js maanden beware [gt n Men hangt haar d aan een doek op jf 1( bij gebruik kookt m ust haar nog een pooia aj| iu do bain Marie. t heel fc föl Naar heinde en verre n'orue>* ue cotnpli menlen van den dag door de post vervoerd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1929 | | pagina 32