UMEK.il VOOR KLEINE KLEUTERS VAN TWEE JAREN. 1. Manteltje van wit kasha, een weini- fn vorm gesneden lioogsluitend aan den hals gegarneerd met gestikte inzetsels. Benoodigd 1 Meter in 1.40 M. breed. 2. Mantel van bleek rose katoenfluweel gefronsd, de ceintuur met gestikte fronsjes Het bovenstuk is aan de linkerzijde ge knoopt. Benoodigd 1.75 M. in 0.80 c M. breed. 3. Een miniatuurjasje voor een jongen gemaakt van een licht beige diagonaalge streepte beige stof. Dit jasje is in vorm ge sneden. Benoodigd 1 M. in 1.40 M. breed. 4. Een jongenspakje van licht beige serge tiit één stuk, met dichtknoopende ceintuui Kraag en omgeslagen armsmouwen zijn vai licht beige toile de soie. Dit pakje kan eei ensemble vormen met het manteltje no. 3. Benoodigd 1 M .in 1.40 M. breed. 1 5. Een jurkje in bleekrose katoenfluwee een ensemble vormend met manteltje no. 2 Ook hier gestikte fronsjes, die men ook oi |de korte mouwtjes vindt. Benoodigd 1.25 M. in 0.80 cM. breed. 6. Jurkjes van wit willen mousseline ge garneerd met kleine vierkantjes in krui.1 steek. Dit jurkje past zeer goed bij mantelt; no. 1. 1 Benoodigd 1 M. in 1 M. breed. WEET U EEN NIEUW MODELLETJE? Lezeressen, weet ge wel, dat de nieuwste modellen, de allerbeste creaties van japon nen in de groote modehuizen, gewoonlijk eerst geschetst worden door teekenaars van naam, en ook wel door schilders door kleur stellingen worden aangegeven Een andere wijze is, over een pop of buste, de lappen op te spelden en op deze wijze de meest eigenaardige elegante variaties samen te stellen, die ons dikwijls voor groote ver rassingen doen staan door een onverwacht effect van valling en soms den „tip" geven tot „Ie dernier cri". En wij, die gewoonlijk verzot zijn op Iets nieuws, er niet van houden een modelletje te imiteeren, maar prijs stellen op een origineel maaksel, we breken ons soms het hoofd om zoo iets uit te denken en de naaister die met vaardige hand een kleedje keurig weet af te werken mist vaak de smaak, dien we zoo gaarne toegepast zouden zien in de Japon, die we dragen. Ik was jarenlang chef in een der vooraan staande modehuizen en moest daar telkens weer nieuwe modellen aangeven. Meestal ge bruikte ik een pop, en heel dikwijls ontston den de best geslaagde modellen door toeval Eerlijkheidshalve moet ik dit bekennen. Een speld, die losliet, gaf soms de verrassing van een neervallende slip, op een wijze, waaraan nog niet gedacht was en wat soms als een alleraardigst Ideetje dienst kon doen. Maar dikwijls ook werd een vrouwfiguur geschetst en dan maakte de pen de lijntjes, zochten we dit naaktfiguurtje tot een mode poppetje te verwerken dat soms door een paar enkele streepjes geheel omgetooverd kon worden. En zoo ontstonden dan ook vaak de japon nen en modellen, die dan later in de etalage de aandacht wisten te trekken. Tobt u over een nieuw modelletje? Probeert u het eens op deze manier. H H. DE B.-L. DE GESCHIEDENIS VAN DEN ZWARTEN VOS. De zwartvos is ln de mode en men ziet vele elegante toiletten gegarneerd met dit bont Maar geloof heusch niet dat dit echt is, want een zwartvos ls een dier dat bijna onbetaalbaar is. Reeds vóór den oorlog was de marktprijs ongeveer 7000 gulden! Echte zwartvossen komen zoo zelden voor, dat men l gemiddeld niet meer dan twee a drie exem plaren vangt en de wild jager die er een be machtigt kan dit vergelijken met het vinden van een goudader. De zwarte vos komt voor in Azië, in Labrador en op New-Founland. De zwartvos dien men u verkoopt is afkomstig van Canada of Alaska en is geverfd Maar zelfs deze geverfde zwartvos is zeer kostbaar, want. de bontsoort die men er voor gebruikt, moet van zeer goede kwaliteit zijn, daar hij anders het verven niet verdragen kan zonder dat de vacht zijn fijnheid verliest. Een echte zwartvos is nooit geheel zwart, het uiteinde van zijn staart ls steeds wit. De zilvervos is degene die het meest op den zwartvos gelijkt, maar hier ls alleen de hals zwart of hoogstens tot de schouderbladen Ook deze tweelingbroeder van den zwartvos wordt dikwijls nagemaakt. Daartoe neemt men een mooie bruinroode vos, die zwart gevejfd wordt. Tusschen deze zwarte haren worden dan met den naald haren van den das geplaatst. Een vreeselijk geduldwerkje, maar dat zeer goed betaald wordt. Waarom is eigenlijk de zwartvos zoo zeld zaam? Dit komt omdat hij zijn leven dankt aan een vergissing van de natuur Het ls onmogelijk het ras der zwartvossen te kwee ken, want in gevangenschap plant hij zich zelden voort en verliest zijn schoonheid, het ras degenereert zeer snel ondanks alle zor gen die men er aan besteedt In Frankrijk heeft men wel fokkers van Zilvervossen, maar is dit een zeer kostbaar beroep en zijn de resultaten niet schitterend Allereerst is er een zeer groot terrein voor noodig Daarnaast een strenge en slimme be waking. De terreinen zijn omgeven door een driedubbele heg van kippengaas, 3.50 M hoop en zeer diep in den grond geplaatst, daar de vossen zich anders uitgraven. Toch moeten zij zich in volle vrijheid wanen en daarom is het noodig dit enorme terrein met boomer. en struiken te beplanten. De bewakers moeten zich nooit aan de dieren toonen en deze toch niet uit het oog verliezen, werkelijk geen eenvoudig werkje. Bij al deze gecompliceerde voorzorgsmaatregelen voegen zich nog die van de voeding De dieren moeten natuurlijk goed gezond zijn, maar vooral niet te dik zijn. Dit heeft nadeeligen invloed op hunne voortplanting. En zelfs met al deze zorgen blijft het resul taat zeer poover. De haren der vossen zijn minder fijn, korter en niet zoo dicht bezet En bovendien krijgt de zilvervos, waarschijn lijk door degeneratie, langzamerhand de kleuren van den gekruisten vos, meer rood achtig Waaruit men ziet dat men niet moet probeeren de wetten der natuur te over treden. WINTERGERECHTEN. Zuurkoolschotel met saucijsjes (2 a 3 pe 1 K.G. zuurkool. 1 K.G. aardappelen. 400 a 500 gr. saucijsjes. Stukje boter (resp. keukenboter). 3 a 4 dD. melk. Bereiding: Spoel de zuurkool af, indien het geen eigen inmaak is en ze op met pl.m. y> L. water, iets zout en 1 ze zachtjes gaar koken gedurende pi 1 k ly3 uur. Maak intusschen van de aa appelen een smakelijke purée, door de aa JEFTA'S DOCHTER. (Vervolgd) Uitgelaten van vreugde over de overwin ning van Jefta, op de vijandelijke Ammo nieten behaald, trekt zijn dochter hem tegemoet: „met trommelen en rijen" wij zien de schare meisjes, met takken wuivende, dansende, jubelende, aan wier hoofd zij gaat die trotsch is op het door haar vader behaalde succes, te trotscher, daar hij op deze manier met één enkelen slag boven zijn verleden is uitgestegen, volko men is gerehabiliteerd Tot de allerintiemste verhoudingen be- s hoort wel die tusschen vader en dochter, appelen met weinig melk te verwarmen, Ik heb dat meermalen opgemerkt, doch zal het oude aardappelen zijn. Zijn het verse mij niet wagen aan zielkundige bespiege- kook ze dan gaar met kokend water en 5 lingen. 't Heeft me overigens vaak getroffen droog ze en maak ze fijn. Maak ook de ou en ik vermoed dat ook mijn lezeressen zich warmgemaakte aardappelen fijn. Meng zulke dingen wel zullen kunnen herinneren, aardappelen aan met melk, of het oude dat in vele huishoudens de jongens moeder versche zijn, tot het een niet te droge ma tot hun vertrouwde maken, moeder als hun is geworden. Doe er een stukje boter alles zien, maar dat de meisjes zich heel maak de massa op smaak af met zout speciaal op vader concentreeren. Bij mij klop de purée op een zacht pitje met thuis b.v. hoe menigmaal komt 't niet eierenklopper tot ze mooi luchtig is geword voor, dat 's nachts een van de kinderen Braad intusschen ook de saucijsjes: wa$ wakker wordt en roept? de jongens, strijk ell prjk ze dient om 't springen van en zet, direct: „moeder, moeder!"; de meis- vej voorkomen), zet ze op met weii jes, even zeker, strijk en zet, direct: „vader, kokend water en kook ze tot al het wafi vader". Voor mÜn gevoel en ook voor mijn verdampt is. Voeg een stukje boter toe besef, is daarin iets ontzaggelijks.^iets bui- braad de saucijsjes mooi goudbruin. (Vooi tengewoon moois, zelfs bij het kleine meisje, njet vlug: ze kunnen dan gemakkei dat nog heelemaal kind is, de affiniteit der springen). Maak de jus met water af. geslachten? Echter ik zou me niet begeven Leg nu in een vuurvasten schotel 6 in bespiegelingen, en zoowaar, toch op laag zuurkool, giet er wat van de jus ov i weg? Neen, maar het noemen van zulke ]eg daarop een laag aardappelpurée; M dingen, het constateeren van zulke erva- volgens weer zuurkool met jus en ga ringen op zichzelf is misschien toch al eens voort, tot de schotel geheel vol is, maar zo aardig. Al is het dan ook een ietwat vreemde dat de bovenste laag uit aardappel-pur manier van behandeling van ons onder- bestaat. (Doe de schotel niet te vol; doord werp. Maar ziet U, de Redactie bedoelt de purée geklopt is, rijst ze eenigszins toch met deze artikeltjes zoo'n beetje eau- zou een te volle schotel overloopen). seeren en eischt volstrekt niet opstellen, strooi op de purée een dun laagje panee die wat men noemt „af" zijn en logisch en meel, giet er nog wat jus over, óf, mocht .einheitlich" van constructie. Mijn man zou 0p zijn, leg er dan eenige klontjes boter zeggen: „vrouwenpraatjes". Het zij zoo. Dat Laat er in den oven een goudbruin korst welwillend-minachtende lachje er bij is opkomen,Leg dl saucijsjes het laatste oogei overigens nonsense. Die dochter van Jefta is een heldin ge weest. Had zij geweigerd, zich te laten offeren, me dunkt, hij die zoo lichtzinnig zijn be lofte, zijn eed had afgelegd, zou niet in staat zijn geweest, haar te dwingen, desnoods met kracht en geweld haar te overmeesteren. Ze heeft respect voor de moreele ge bondenheid van haar vader. Ze heeft eerbied voor den eisch der gods dienstige wereld dier dagen. De moreele opvattingen, de godsdienstige wereld ziedaar begrippen, waarvan de inhoud in den loop der eeuwen aan allerlei wisseling, groei en tegengroei onderhevig is. En zonder een enkele uitzondering staan wij natuurlijk vreemd en afwijzend tegenover de moraal en de religie van toen. Maar dat doet er toen niet toe. Waar het om gaat en wat iemand groot maakt, is de trouw aan zijn meest innerlijke convictie; indien een mensch trouw blijft aan zichzelf, ook in de ure van gevaar, ook wanneer die trouw zijn of haar ondergang, zijn of haar dood gaat beteekenen, staan we voor een heroische figuur. En zoo staan we ook vol bewondering en eerbied voor dit meisje uit lang vervlogen dagen, die materieel een lang overwonnen standpunt inneemt, maar die formeel toch wel heel hoog uitsteekt boven onze heden- daagsche moraal en religie. Ge begrijpt me: wie is tegenwoordig nog bereid om onder te gaah ter wille van haar overtuiging? En dat 't haar niet gemakkelijk viel, daarover sprak ik al verleden week. Ze vraagt twee maanden respijt, om in de ber gen met haar vriendinnen te treuren over haar ten ondergang neigende leven, dat zoo veel nog verwachten deed. Dan keert ze terug. Einde van het treurspel De vader doodt zijn kind. De dochter geeft zich ten doode, ter wille van haar vader. Nog tijden en tijden lang gingen de Is raëlitische meisjes vier dagen per Jaar de bergen in, ter herinnering aan het 'verblijf van de Jonkvrouw van Gilead, wier naam en heldendaad altijd nog met eerbied en huivering werden herdacht.... Z. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr L. Berendes. Joan viaetsuyckerstraat 96, Den Haag. De patronen voor dames kosten f I. die voor kinderen f 0.80 Het duurt onge veer 10 dagen alvorens ze ln het bezit komen van degenen die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel len. wordt beleefd verzocht bij de aanvrage bet verschuldigde bedrag in te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. REDACTIE. blik op de schotel opdat ze ook goed warl opgediend worden. (Te lang op de schot leggen zou ze doen uitdrogen). Erwtensoep (6 a 8 pers.) 1 pond spliterwten. 3 a 4 L. water. 1 varkensknie, of varkenspoot. 3 a 400 gram versche worst. 4 preien. Veel selderij-groen. 1 selderij-knol. Pietersèlie. Zout. Bereiding: Wasch de erwten en zet 2 een nacht in het water te weeken. Bren ze den volgenden dag met het weekwate aan den kook onder af en toe roeren e laat ze pl.m. 1 uur koken. Wasch en zoi het vleesch (de poot of knie) en doe deze b de erwten. Maak de prei schoon, snij ze in dunn plakjes; snijd de selderij-knol in plakke van 1 pink dikte, schil ze dik (langs he bruine randje) en snijd elke plak in nett kleine dobbelsteentjes. Wasch deze groent en voeg ze bij de soep. Wasch het selderij groen terwijl ze nog aan de steeltjes zil pluk dan de blaadjes er af, snijd deze fiji en voeg ze bij de soep. Laat de soep onde af en toe roeren (het vleesch zoowel als dl erwten zakken op den bodem en zetten daar door gemakkelijk aan), pl.m. 4 uur kokeq Laat de gewasschen en geprikte verschi worst het laatste drie-vierde uur meekokeaj Proef of de soep zout genoeg Is, voeg zoo- noodig nog iets toe en maak de soep tel slotte af met fijngehakte peterselie. N.B. In plaats van varkensvleesch word! ook wel spek genomen, dat, óf in zijn ge heel, óf in dobbelsteentjes gesneden in d( soep wordt gaar gekookt. Witte boonensoep (4 pers.) 1 L. boonennat. 300 gr. gekookte witte boonen (d.z. 15(3 gram rauwe). 35 gram bloem. 40 gram boter (keukenboter). 2 preien. 1 y3 d.L. melk. Peper, zout. Bereiding: Neem resten boonen met boonennat of wasch de boonen, zet ze één nacht in 114 L. koud water te weeken en kook ze den volgenden dag gaar in het week-J watet met wat zout. Snijd de prei in dunne plakjes, fruit deze in wat boter, maar zorg dat ze licht van kleur blijven. Voeg de bloem toe, roer dit samen glad en giet steeds roerende, lang zamerhand het boonennat met de boonen toe. (Heeft men weinig resten boonen, maar! veel boonennat, neem dan wat meer bloenu. Laat de soep even doorkoken en zeef m, Breng de gezeefde massa opnieuw aan den kook, voeg de melk toe en maak de soep op smaak af met zout en peper (deze laatste op een lepel aangeroerd-met wat soep). Geef bij deze soep dobbelsteentjes brood, die in boter lichtbruin gefruit zijn. N.B. Wil men de prei in de soep houden, zeef dan de boonen vóórdat ze bij de bloem met boter gedaan worden. ANIRAHTAE.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 20