UMEK.il
VOOR KLEINE KLEUTERS VAN
TWEE JAREN.
1. Manteltje van wit kasha, een weini-
fn vorm gesneden lioogsluitend aan den hals
gegarneerd met gestikte inzetsels.
Benoodigd 1 Meter in 1.40 M. breed.
2. Mantel van bleek rose katoenfluweel
gefronsd, de ceintuur met gestikte fronsjes
Het bovenstuk is aan de linkerzijde ge
knoopt.
Benoodigd 1.75 M. in 0.80 c M. breed.
3. Een miniatuurjasje voor een jongen
gemaakt van een licht beige diagonaalge
streepte beige stof. Dit jasje is in vorm ge
sneden.
Benoodigd 1 M. in 1.40 M. breed.
4. Een jongenspakje van licht beige serge
tiit één stuk, met dichtknoopende ceintuui
Kraag en omgeslagen armsmouwen zijn vai
licht beige toile de soie. Dit pakje kan eei
ensemble vormen met het manteltje no. 3.
Benoodigd 1 M .in 1.40 M. breed.
1 5. Een jurkje in bleekrose katoenfluwee
een ensemble vormend met manteltje no. 2
Ook hier gestikte fronsjes, die men ook oi
|de korte mouwtjes vindt.
Benoodigd 1.25 M. in 0.80 cM. breed.
6. Jurkjes van wit willen mousseline ge
garneerd met kleine vierkantjes in krui.1
steek. Dit jurkje past zeer goed bij mantelt;
no. 1.
1 Benoodigd 1 M. in 1 M. breed.
WEET U EEN NIEUW MODELLETJE?
Lezeressen, weet ge wel, dat de nieuwste
modellen, de allerbeste creaties van japon
nen in de groote modehuizen, gewoonlijk
eerst geschetst worden door teekenaars van
naam, en ook wel door schilders door kleur
stellingen worden aangegeven
Een andere wijze is, over een pop of buste,
de lappen op te spelden en op deze wijze de
meest eigenaardige elegante variaties samen
te stellen, die ons dikwijls voor groote ver
rassingen doen staan door een onverwacht
effect van valling en soms den „tip" geven
tot „Ie dernier cri".
En wij, die gewoonlijk verzot zijn op Iets
nieuws, er niet van houden een modelletje te
imiteeren, maar prijs stellen op een origineel
maaksel, we breken ons soms het hoofd om
zoo iets uit te denken en de naaister die met
vaardige hand een kleedje keurig weet af te
werken mist vaak de smaak, dien we zoo
gaarne toegepast zouden zien in de Japon,
die we dragen.
Ik was jarenlang chef in een der vooraan
staande modehuizen en moest daar telkens
weer nieuwe modellen aangeven. Meestal ge
bruikte ik een pop, en heel dikwijls ontston
den de best geslaagde modellen door toeval
Eerlijkheidshalve moet ik dit bekennen. Een
speld, die losliet, gaf soms de verrassing van
een neervallende slip, op een wijze, waaraan
nog niet gedacht was en wat soms als een
alleraardigst Ideetje dienst kon doen.
Maar dikwijls ook werd een vrouwfiguur
geschetst en dan maakte de pen de lijntjes,
zochten we dit naaktfiguurtje tot een mode
poppetje te verwerken dat soms door een
paar enkele streepjes geheel omgetooverd
kon worden.
En zoo ontstonden dan ook vaak de japon
nen en modellen, die dan later in de etalage
de aandacht wisten te trekken.
Tobt u over een nieuw modelletje? Probeert
u het eens op deze manier.
H H. DE B.-L.
DE GESCHIEDENIS VAN DEN
ZWARTEN VOS.
De zwartvos is ln de mode en men ziet
vele elegante toiletten gegarneerd met dit
bont Maar geloof heusch niet dat dit echt
is, want een zwartvos ls een dier dat bijna
onbetaalbaar is. Reeds vóór den oorlog was
de marktprijs ongeveer 7000 gulden! Echte
zwartvossen komen zoo zelden voor, dat men
l gemiddeld niet meer dan twee a drie exem
plaren vangt en de wild jager die er een be
machtigt kan dit vergelijken met het vinden
van een goudader.
De zwarte vos komt voor in Azië, in
Labrador en op New-Founland. De zwartvos
dien men u verkoopt is afkomstig van
Canada of Alaska en is geverfd Maar zelfs
deze geverfde zwartvos is zeer kostbaar, want.
de bontsoort die men er voor gebruikt, moet
van zeer goede kwaliteit zijn, daar hij anders
het verven niet verdragen kan zonder dat
de vacht zijn fijnheid verliest.
Een echte zwartvos is nooit geheel zwart,
het uiteinde van zijn staart ls steeds wit. De
zilvervos is degene die het meest op den
zwartvos gelijkt, maar hier ls alleen de hals
zwart of hoogstens tot de schouderbladen
Ook deze tweelingbroeder van den zwartvos
wordt dikwijls nagemaakt. Daartoe neemt
men een mooie bruinroode vos, die zwart
gevejfd wordt. Tusschen deze zwarte haren
worden dan met den naald haren van den
das geplaatst. Een vreeselijk geduldwerkje,
maar dat zeer goed betaald wordt.
Waarom is eigenlijk de zwartvos zoo zeld
zaam? Dit komt omdat hij zijn leven dankt
aan een vergissing van de natuur Het ls
onmogelijk het ras der zwartvossen te kwee
ken, want in gevangenschap plant hij zich
zelden voort en verliest zijn schoonheid, het
ras degenereert zeer snel ondanks alle zor
gen die men er aan besteedt
In Frankrijk heeft men wel fokkers van
Zilvervossen, maar is dit een zeer kostbaar
beroep en zijn de resultaten niet schitterend
Allereerst is er een zeer groot terrein voor
noodig Daarnaast een strenge en slimme be
waking. De terreinen zijn omgeven door een
driedubbele heg van kippengaas, 3.50 M hoop
en zeer diep in den grond geplaatst, daar de
vossen zich anders uitgraven. Toch moeten
zij zich in volle vrijheid wanen en daarom
is het noodig dit enorme terrein met boomer.
en struiken te beplanten. De bewakers moeten
zich nooit aan de dieren toonen en deze toch
niet uit het oog verliezen, werkelijk geen
eenvoudig werkje. Bij al deze gecompliceerde
voorzorgsmaatregelen voegen zich nog die
van de voeding De dieren moeten natuurlijk
goed gezond zijn, maar vooral niet te dik
zijn. Dit heeft nadeeligen invloed op hunne
voortplanting.
En zelfs met al deze zorgen blijft het resul
taat zeer poover. De haren der vossen zijn
minder fijn, korter en niet zoo dicht bezet
En bovendien krijgt de zilvervos, waarschijn
lijk door degeneratie, langzamerhand de
kleuren van den gekruisten vos, meer rood
achtig
Waaruit men ziet dat men niet moet
probeeren de wetten der natuur te over
treden.
WINTERGERECHTEN.
Zuurkoolschotel met saucijsjes (2 a 3 pe
1 K.G. zuurkool.
1 K.G. aardappelen.
400 a 500 gr. saucijsjes.
Stukje boter (resp. keukenboter).
3 a 4 dD. melk.
Bereiding: Spoel de zuurkool
af, indien het geen eigen inmaak is en
ze op met pl.m. y> L. water, iets zout en 1
ze zachtjes gaar koken gedurende pi
1 k ly3 uur. Maak intusschen van de aa
appelen een smakelijke purée, door de aa
JEFTA'S DOCHTER.
(Vervolgd)
Uitgelaten van vreugde over de overwin
ning van Jefta, op de vijandelijke Ammo
nieten behaald, trekt zijn dochter hem
tegemoet: „met trommelen en rijen"
wij zien de schare meisjes, met takken
wuivende, dansende, jubelende, aan wier
hoofd zij gaat die trotsch is op het door haar
vader behaalde succes, te trotscher, daar
hij op deze manier met één enkelen slag
boven zijn verleden is uitgestegen, volko
men is gerehabiliteerd
Tot de allerintiemste verhoudingen be- s
hoort wel die tusschen vader en dochter, appelen met weinig melk te verwarmen,
Ik heb dat meermalen opgemerkt, doch zal het oude aardappelen zijn. Zijn het verse
mij niet wagen aan zielkundige bespiege- kook ze dan gaar met kokend water en 5
lingen. 't Heeft me overigens vaak getroffen droog ze en maak ze fijn. Maak ook de ou
en ik vermoed dat ook mijn lezeressen zich warmgemaakte aardappelen fijn. Meng
zulke dingen wel zullen kunnen herinneren, aardappelen aan met melk, of het oude
dat in vele huishoudens de jongens moeder versche zijn, tot het een niet te droge ma
tot hun vertrouwde maken, moeder als hun is geworden. Doe er een stukje boter
alles zien, maar dat de meisjes zich heel maak de massa op smaak af met zout
speciaal op vader concentreeren. Bij mij klop de purée op een zacht pitje met
thuis b.v. hoe menigmaal komt 't niet eierenklopper tot ze mooi luchtig is geword
voor, dat 's nachts een van de kinderen Braad intusschen ook de saucijsjes: wa$
wakker wordt en roept? de jongens, strijk ell prjk ze dient om 't springen van
en zet, direct: „moeder, moeder!"; de meis- vej voorkomen), zet ze op met weii
jes, even zeker, strijk en zet, direct: „vader, kokend water en kook ze tot al het wafi
vader". Voor mÜn gevoel en ook voor mijn verdampt is. Voeg een stukje boter toe
besef, is daarin iets ontzaggelijks.^iets bui- braad de saucijsjes mooi goudbruin. (Vooi
tengewoon moois, zelfs bij het kleine meisje, njet vlug: ze kunnen dan gemakkei
dat nog heelemaal kind is, de affiniteit der springen). Maak de jus met water af.
geslachten? Echter ik zou me niet begeven Leg nu in een vuurvasten schotel 6
in bespiegelingen, en zoowaar, toch op laag zuurkool, giet er wat van de jus ov i
weg? Neen, maar het noemen van zulke ]eg daarop een laag aardappelpurée; M
dingen, het constateeren van zulke erva- volgens weer zuurkool met jus en ga
ringen op zichzelf is misschien toch al eens voort, tot de schotel geheel vol is, maar zo
aardig. Al is het dan ook een ietwat vreemde dat de bovenste laag uit aardappel-pur
manier van behandeling van ons onder- bestaat. (Doe de schotel niet te vol; doord
werp. Maar ziet U, de Redactie bedoelt de purée geklopt is, rijst ze eenigszins
toch met deze artikeltjes zoo'n beetje eau- zou een te volle schotel overloopen).
seeren en eischt volstrekt niet opstellen, strooi op de purée een dun laagje panee
die wat men noemt „af" zijn en logisch en meel, giet er nog wat jus over, óf, mocht
.einheitlich" van constructie. Mijn man zou 0p zijn, leg er dan eenige klontjes boter
zeggen: „vrouwenpraatjes". Het zij zoo. Dat Laat er in den oven een goudbruin korst
welwillend-minachtende lachje er bij is opkomen,Leg dl saucijsjes het laatste oogei
overigens nonsense.
Die dochter van Jefta is een heldin ge
weest.
Had zij geweigerd, zich te laten offeren,
me dunkt, hij die zoo lichtzinnig zijn be
lofte, zijn eed had afgelegd, zou niet in staat
zijn geweest, haar te dwingen, desnoods met
kracht en geweld haar te overmeesteren.
Ze heeft respect voor de moreele ge
bondenheid van haar vader.
Ze heeft eerbied voor den eisch der gods
dienstige wereld dier dagen.
De moreele opvattingen, de godsdienstige
wereld ziedaar begrippen, waarvan de
inhoud in den loop der eeuwen aan allerlei
wisseling, groei en tegengroei onderhevig is.
En zonder een enkele uitzondering staan wij
natuurlijk vreemd en afwijzend tegenover
de moraal en de religie van toen. Maar dat
doet er toen niet toe. Waar het om gaat en
wat iemand groot maakt, is de trouw aan
zijn meest innerlijke convictie; indien een
mensch trouw blijft aan zichzelf, ook in de
ure van gevaar, ook wanneer die trouw zijn
of haar ondergang, zijn of haar dood gaat
beteekenen, staan we voor een heroische
figuur. En zoo staan we ook vol bewondering
en eerbied voor dit meisje uit lang vervlogen
dagen, die materieel een lang overwonnen
standpunt inneemt, maar die formeel toch
wel heel hoog uitsteekt boven onze heden-
daagsche moraal en religie. Ge begrijpt me:
wie is tegenwoordig nog bereid om onder te
gaah ter wille van haar overtuiging?
En dat 't haar niet gemakkelijk viel,
daarover sprak ik al verleden week. Ze
vraagt twee maanden respijt, om in de ber
gen met haar vriendinnen te treuren over
haar ten ondergang neigende leven, dat zoo
veel nog verwachten deed.
Dan keert ze terug.
Einde van het treurspel
De vader doodt zijn kind.
De dochter geeft zich ten doode, ter wille
van haar vader.
Nog tijden en tijden lang gingen de Is
raëlitische meisjes vier dagen per Jaar de
bergen in, ter herinnering aan het 'verblijf
van de Jonkvrouw van Gilead, wier naam
en heldendaad altijd nog met eerbied en
huivering werden herdacht....
Z.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr L. Berendes. Joan
viaetsuyckerstraat 96, Den Haag.
De patronen voor dames kosten f I.
die voor kinderen f 0.80 Het duurt onge
veer 10 dagen alvorens ze ln het bezit
komen van degenen die patronen aanvragen.
Aan de lezeressen die een patroon bestel
len. wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
bet verschuldigde bedrag in te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
REDACTIE.
blik op de schotel opdat ze ook goed warl
opgediend worden. (Te lang op de schot
leggen zou ze doen uitdrogen).
Erwtensoep (6 a 8 pers.)
1 pond spliterwten.
3 a 4 L. water.
1 varkensknie, of varkenspoot.
3 a 400 gram versche worst.
4 preien.
Veel selderij-groen.
1 selderij-knol.
Pietersèlie.
Zout.
Bereiding: Wasch de erwten en zet 2
een nacht in het water te weeken. Bren
ze den volgenden dag met het weekwate
aan den kook onder af en toe roeren e
laat ze pl.m. 1 uur koken. Wasch en zoi
het vleesch (de poot of knie) en doe deze b
de erwten.
Maak de prei schoon, snij ze in dunn
plakjes; snijd de selderij-knol in plakke
van 1 pink dikte, schil ze dik (langs he
bruine randje) en snijd elke plak in nett
kleine dobbelsteentjes. Wasch deze groent
en voeg ze bij de soep. Wasch het selderij
groen terwijl ze nog aan de steeltjes zil
pluk dan de blaadjes er af, snijd deze fiji
en voeg ze bij de soep. Laat de soep onde
af en toe roeren (het vleesch zoowel als dl
erwten zakken op den bodem en zetten daar
door gemakkelijk aan), pl.m. 4 uur kokeq
Laat de gewasschen en geprikte verschi
worst het laatste drie-vierde uur meekokeaj
Proef of de soep zout genoeg Is, voeg zoo-
noodig nog iets toe en maak de soep tel
slotte af met fijngehakte peterselie.
N.B. In plaats van varkensvleesch word!
ook wel spek genomen, dat, óf in zijn ge
heel, óf in dobbelsteentjes gesneden in d(
soep wordt gaar gekookt.
Witte boonensoep (4 pers.)
1 L. boonennat.
300 gr. gekookte witte boonen (d.z. 15(3
gram rauwe).
35 gram bloem.
40 gram boter (keukenboter).
2 preien.
1 y3 d.L. melk.
Peper, zout.
Bereiding: Neem resten boonen met
boonennat of wasch de boonen, zet ze één
nacht in 114 L. koud water te weeken en
kook ze den volgenden dag gaar in het week-J
watet met wat zout.
Snijd de prei in dunne plakjes, fruit deze
in wat boter, maar zorg dat ze licht van
kleur blijven. Voeg de bloem toe, roer dit
samen glad en giet steeds roerende, lang
zamerhand het boonennat met de boonen
toe. (Heeft men weinig resten boonen, maar!
veel boonennat, neem dan wat meer bloenu.
Laat de soep even doorkoken en zeef m,
Breng de gezeefde massa opnieuw aan den
kook, voeg de melk toe en maak de soep op
smaak af met zout en peper (deze laatste
op een lepel aangeroerd-met wat soep).
Geef bij deze soep dobbelsteentjes brood,
die in boter lichtbruin gefruit zijn.
N.B. Wil men de prei in de soep houden,
zeef dan de boonen vóórdat ze bij de bloem
met boter gedaan worden.
ANIRAHTAE.