HANDTASSCHEN. RECEPTEN. KRONIEK VAN DEN ARTS DE MEEST PïvACTISCHE KLEEDING VOOR EEN JEUGDIGEN KNAAP. Ongetwijfeld is dit een zwart broekje, uit fluweel of cheviot en een serie kieltjes. Het broekje wordt opgehouden met bretels of wel door een ceintuur om het middel. Tot op hun zesde jaar kunnen jongens zeer goed gekleed gaan met korte mouwen en een openstaande kraag. Worden zij ouder dan doen de lange mouwen en de das hem meer op papa gelijken. 1. Kiel van groen zijden popeline, met een wit crêpe de chine kraag en polsomslagen. 2. Een kiel van wit flanel met kleine grijze of roode ruitjes. Op deze kiel een gestreepte sportdas. 3. Een linnen kiel met een schouderstuk, gezoomd door een bies. Voorts wijde open plooien en paarlmoer knoopen. 4. Een gekruiste kiel van zwart fluweel, kraag en polsomslagen van wit of rose crêpe de chine. Op deze kiel vier groote witte paarlmoer knoopen. 5. Blouse van een licht wollen stof gezoomd met een biais in dezelfde kleur. De knoopen worden eveneens in deze kleur gekozen. 6. Tenslotte een z.g. Russische kiel van witte toile de soie. Vanuit het schouderstuk gaan een menigte frons^es uit, die de noodige ruimte aari den kiel geven. De kraag is recht. „EIERKaSE" MET MAYONNAISE. „Eierkase": 8 eieren; 10 gr. boter; iets peper en zout. Bereiding: Wrijf een vrij diepen schotel in met boter. Breek de eieren, die zeer versch moeten zijn, opdat dooier en wit geheel gescheiden blijven, voorzichtig in den schotel, zoo. dat ze naast elkaar komen te liggen. Zorg, dat het wit niet geheel uitloopt, maar dat de dooier gedeeltelijk met wit bedekt wordt, de schotel mag daar om niet te groot zijn. Strooi er wat zout e.i peper dooréén-gemengd over en zet de schotel met een deksel of beboterd papier bedekt in een par met kokend water. Zet 3e pan in den oven. zeó dat het water niet mag blijven koken (de eieren zouden te hard worden) en laat ze pl.m. 10 minuten itaan. De eieren moeten even gestold maar niet hard zijn. Laat ze in het water koud worden en schuif ze voorzichtig op een schotel van het servies en giet de mayon- naise; die men van te voren kan maken, er overheen. MAYONNAISE. 1 eidooier; peper, zout. mosterdpoeder, 3 afgestreken ee epels bloem. Bereiding Doe de oloem in een steelpan, voeg er 3 lepels water bij en roer deze massa glad (gelijke hoeveelheden bloem en water la ten zich aanmengen tot een volkomen gladde massa.) Doe er dan nog 3 lepels water bij, roer dit goed dooreen en ver warm de massa op de kachel roerende tot ze als een bal van den kant loslaat. Roer deze masse geheel of gedeeltelijk uit. in een kom, voeg peper, zout en mosterd poeder toe en de eidooier. Roer deze massa glad. Doe er vervolgens wat slaolie bij in 't begin weinig omdat veel vocht (sla olie dus) bij de dikke massa gedaan, klon tjes zou' veroorzaken voeg later de sla olie bij scheutjes tegelijk toe maar roer de massa na elke toevoeging weer dik. Wordt de Mayonnaise te dik, doe er dan weer azijn bij en ga zo voort tot voldoende azijn ver kregen is. Maak ze op smaak af met azijn, zout en wat melk of room. GEVULDE EIEREN (a LA RUSSE). 8 eieren: 75 gram kreeft (b.v. uit een blik); 2 truffels; 1 eetlepel gehakte peter selie: 2 eetlepel mayonnaise; 4 ansjovissen Bereiding: Kook de eieren hard (pl.m. 8 minuten), dc npel ze in koud water en pel zc. Snijd yan het breedste uiteinde een dun plakje af, zoodat het ei gemakkelijk op den schotel kan blijven staan; snijd aan de punt onge veer 1/3 van het e' weg. Neem voorzichtig het geel uit het wit, wrijf het geel fijn met de mayonnaise, voeg er de fijn gehakte truffels en de helft van de gehakte peter selie bij, de fijngesneden kreeft, peper en zout, zoo noodig ook nog wat azijn, als de mayonnaise het mengsel niet voldoende zuur maakt. Vul met deze massa de uitge holde eieren, zóó, dat het vulsel pyramide- vormig een paar c.M. boven het wit uit steekt. Plaats op elk gevuld ei een opge rolde halve ansjovis met in 't midden een gedeelte van de nog overgehouden peter selie. De resten, die noodzakelijk bij het berei den van dit gerecht achterblijven, n.1. een deel van het blikje kreeft, eenige truffels, eenige lepels mayonnaise en de afgesneden stukjes eiwit, zijn den volgenden dag goed te gebruiken voor een kreeftensla; men heeft er dan eenvoudig wat sla bij te be stellen, mengt deze aan met de mayonnaise roert er de in blokjes gesneden kreeft door. de gesnipperde truffels en het gehakte eiwit. LUNCHSCHOTEL VAN EIEREN. 6 eieren; 25 gr. gesmolten boter; eiwit; paneermeel; frituurvet; tuinkers of dunsel. Bereiding: Wasch de eieren, leg ze voorzichtig in kokend water, kook ze hoogstens gedurende 2/ a 3 minuten. Leg ze dadelijk in koud water en pel ze. Wentel ze vervolgens in gesmolten boter, vervolgens in licht paneer meel, vervolgens in geklopt eiwit en nog eens paneermeel, Bak ze in dampend fri tuurvet vlug bruin, zorg dat de dooiers zacht blijft, en laat ze op grauw papier uit lekken. Doe ze op een verwarmde schotel op een onderlaag van frissche tuinkers of slablaadjes en leg er partjes citroen om heen. ANIRAHTAC. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Den Haag. De patronen voor dames kosten f 1.— die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge veer 10 dagen alvorens ze in het bezit komen van degenen die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage bet verschuldigde bedrag tn te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. REDACTIE. STILTE ALS GENEESMIDDEL. Zwijgen is goud, zegt het spreekwoord. Van een zuiver medisch standpunt beke ken zou ik in harmonie daarmee willen zeg gen Stilte is platina, of zelfs diamant. Voor een organisme dat door overmatigen arbeid vermoeid is of dat gedeprimeerd is door den een of anderen oorzaak (bijv. dat verzwakt is door een juist doorgestane ziek te) is een rustige omgeving een der beste opwekkende en versterkende middelen. De natuur is een groote apotheek waarin de mensch bijna alle geneesmiddelen voor zijn kwalen kan vinden. Zij heeft de rust en de stilte onder het bereik van allen gesteld, waarbij ik onder stilte versta de afwezig heid van alle geluiden en lawaai die ons in ons dagelijksch leven omringen. Zeker, de stilte is een geneesmiddel. Zij is de aanvulling van den rust, die slechts denk beeldig is te midden van lawaai. Vergist u zich daaromtrent nietwanneer gij slaapt midden in het stadslawaai dan is deze niet gelijkwaardig aan die in een rustige omge ving. Men leeft gedurende den slaap en onbewust reageert men op alle geluiden die tot het oor doordringen. Doordat wij er aan gewend zijn bemerken wij deze geluiden niet, maar zij ontsnappen niet aan ons be wustzijn en beinvloeden onze zenuwcellen. En juist deze zenuwcel heeft rust noodig na het werk. De spiercellen zijn niet zoo gevoe lig, deze vinden ook hun krachten te mid den van lawaai terug, voor deze is een af wezigheid van arbeid reeds voldoende. Met andere woorden gezegd heeft dus vooral iemand die hersenarbeid verricht behoefte aan een slaap in volkomen stilte. Een grond werker kan overal slapen waar hij maar wil. Wat betreft de teneergedrukten' of gedepri- meerden, zij verkeeren in het geval van de intellectueel want. het zijn hunne zenm cellen die of door vermoeidheid of door gift stoffen, behoefte aan rust hebben. Naar mijn bescheiden meening maakt 4 stilte deel uit van de genezing bij alle li fectueuze ziektes en vooral bij de griep, et speciaal deprimeerende ziekte. Ik heb opg< merkt dat het herstel van grieplijders bi* ten veel sneller gaat dan in ,de stad. Waaj door Door de stilte. De zuurstof van de frissche luchct I Is slechts een idee. Het gehalte aan zuu midden in een stad is, op een spoortje hetzelfde als buiten op het land. De voedii Natuurlijk kan het voorkomen dat de kochte levensmiddelen in de stad iets der frisch zijn dan op het land, maar neer men daarop niet uitzuinigt kan men a les in de stad evengoed krijgen. Ik voor i schrijf dus de goede werking van het tenleven vooral aan de stilte toe. Hoeveel menschen denken te genezen nft versterkende middelen, opgesloten in mol verpakte flesschen met veelbelovende et ketten of in pillen en tabletten. Zij dede beter geregeld een goede dosis stilte ln nemen. Helaas, de stilte wordt steeds zeldzamer e men moet tegenwoordig dikwijls ver gaa om ze te vinden. En zelfs dan nog vinij men menschen die haar zooveel mogelij wenschen te verstoren met phonographej en radioapparaten. Deze heerlijke buiten rust, zoo dikwijls vergald door mechan) sche muziek, herinnert mij een geestige op merking van den beroemden schrijver Cs pus. Op een avondje uitgenoodigd voel<j een Jonge dame aldaar aanwezig zich gero« pen een bekend lied te zingen dat beglij met de woorden te solr ramène le silence.... (De avond brengt ons de stilt» Maar waarom zingt zij dan vroeg Capui Ziet hier eenige aardige handtaschjes welke op het oogenblik zeer in de mode zijn. Zooals ge ziet zijn deze tasschen met drie verschillende sluitingen, waaruit gij aller eerst uw keuze moet doen. Het vlechten dezer zakken kunt gij zeer goed zelf, mits gij U laat leiden door de hierbij gaande zes voor beelden. De teekeningen 1 en 4 zijn gevlochten met leder, nos. 2 en 5 met tamelijk grove wol, terwijl nos. 3 en 6 met raffia gevlochten zijn. Om een goed plat en regelmatig vlechtwerk te verkrijgen, worden de vlechtveters in een richting op sterk karton of op een plankje gespannen, die van de andere richting wor den daar dan doorgevlochten, waarbij reke ning gehouden wordt met de teekening. Men moet er op letten dat bepaalde modellen t 3 tinten zijn twee in ééne richting, d derder in de andere. Men begint steeds mé de enkele kleur te spannen, met de beid anderen wordt dan gevlochten. Om den tasch op te zetten stikt men b' wollen vlechtwerk aan den rand van de; tasch een vollen band. Bij leder neme mei zeer fijne peau. Eenige modellen zijn geheel gevlocht* deze worden aan den tegenkant genaa: en daarna omgedraaid. Wat betreft de kleuren dat is geheel kwestie van persoonlijken smaak. Maar h^| spreekt van zelf dat men het beste do den tasch passend bij het toilet te kleze:

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 16