RECEPTEN. DE MODE TE PARIJS. P a r ij s, 15 April '30. 't Is hier volop lente. Sedert eenige weken schijnt er dag in dag uit een vroolijk, be haaglijk voorjaarszonnetje. De vruchtboomen in de omstreken zijn in vollen bloei en in Parijs zelve botten de knoppen der boomen met ongelooflijke snelheid uit. Het bois de Boulogne en de Champs- Elysées zijn op 't oogenblik een lust voor de oogen. Te meer, daar met het ontluiken van het lentegroen ook de voorjaars creaties der groote couturiers verschijnen en men mo menteel overal elegante figuurtjes en hoogst moderne toiletjes ziet. Zooals ieder voorjaar opnieuw genieten de tweed-ensembles, de Robes-Manteaux en De nieuwe lijn! de tailleur costumes de voorkeur. Vooral de laatstgenoemden zijn dit jaar zeer in trek. Meestal zijn zij van blauw-bruin of zwart materiaal met heel kleine witte spikkeltjes, 6terretjes of streepjes. De snit is eenvoudig, wij zouden haast zeggen „klassiek"'. Het jaquet is vrij kort, aan de taille een weinig ingenomen. Het rokje om de heupen nauwsluitend en ver der door godets of plooien verwijd. De hooggeplaatste taille geeft deze modellen •en vlot, jeugdig cachet. De blouses welke weer i n de rok ge dragen worden, hebben dit jaar bijzonder veel chic. De meesten zijn wit, vervaardigd van zijde, crêpe satin. georgette of mousse line, gegarneerd met ajourranden plissées, jabots, strikken en dergelijken. Evenals de Robes-Manteaux worden de tailleurs vergezeld van vossen, welke door de Parisienne met zeldzaam veel gratie ge dragen worden. pieuws is dit jaar de bont cravatte Baret van glanzend zwart stroo met modern byoux. Cravatie van wit hermelijn. van mol, hermelijn of breitschwanz, welke nonchalant om de hals geknoopt worden en de silhouet een nieuw aanzien geeft. Een ander nieuwtje is het mantel- costuum, hetwelk geheel van breitschwanz wordt vervaardigd. Vooral in zwart met hefmelijn gegarneerd is dit buitengewoon chic en gedistingeerd. De hoeden welke men ziet dragen, zijn haast zonder uitzondering klein, nauwslui- DE GriOOTE EN DE KLEINE ZUS. 1. Twee jurken van marineblauw popeline van onderen in vorm gesneden. Bij het kleine meisje vangt de rok aan onder het hooge schouderstuk, bij de oudere zus aan de taille. Hieronder wordt gedragen hetzij een blouse van wit linon met a jour gegarneerd, of wel op een blouse van wit plumètis gegarneerd met kant. 2. Twee Jurken van licht beige tweed met bruin beige en gele moezen. De rok heeft ronde plooien, het bovenlijf eindigt bij de eene in een bruin lederen ceintuur; bij de kleine begint de rok direct onder het schou derstuk. De kragen en hun strikken zijn, hetzij van geel crêpe de chine gezoomd met een plissé rand of wel van rose nausouk met een gefestonneerde rand. 3. Twee jurken in levendig rood serge over de geheele lengte geknoopt. De rokken zijn weder in vorm gesneden. De kragen en strik ken zijn of in wit piqué of van geruit toile de soie in blauw en levendig rood. tend en laten het voorhoofd vrij. De steekjes en de gedrapeerde modellen zijn zeer en vogue. De „clou" van het seizoen is echter de baret. Dit charmante dopje wordt overal en op ieder uur van den dag in alle mogelijke variaties gedragen. Men ziet het in soepel vilt, zijde stroo en tweed. Aangezien tweed dit jaar troef is, maakt vooral de laatstgenoemde furore. Bij elke tweed mantel of japon wordt een bijpassende baret gedragen met als eenige garneering een coquet strikje of een sober byoux. De hoeden zijn zwart of wel in de tint van 't toilet waarbij zij gedragen worden. 't Zelfde geldt tegenwoordig voor de schoenen. *t „Ensemble" idee wordt tot in het on eindige doorgevoerd. In een etalage, rue de la Paix, zagen we onlangs een ensemble, bestaande uit shawl, tasch en schoenen vervaardigd van wit crêpe de chine met blauwe nopjes, afgezet met effen blauwe biezen. RENéE H. DE MODE VOOR HET LONDENSCHE SEIZOEN. De vier japonnen welke de Koningin van Engeland bij gelegenheid van de groote recepties in het Buckingham Paleis zal dra gen, zullen uitsluitend van Engelsch mate riaal gemaakt worden. De keuze van deze japonnen is van zeer veel belang, want op elke tien jonge meisjes die aan het hof ge presenteerd zullen worden, zijn er minstens negen die de keuze van hare koningin volgen, zoodat deze recepties een enorme invloed uit oefenen op de komende Engelsche mode, meer nog dan de mooiste Parijsche collectie of de toiletten van de beroemde renbaan Longchamp Als nieuwtjes kunnen wij vermelden dat na veel overleg besloten is dat de japonnen slechts half lang zullen zijn, en dat zij in geen geval den grond zullen vegen of een sleep zullen hebben. De gekozen kleuren zullen speciaal passen voor jonge vrouwen en meisjes, wier slanke figuren in de teere kleuren zoo goed uit komen: want inderdaad zijn voornamelijk pastelkleuren gekozen en wel in het bijzonder roze fondant gecombineerd met zilver. Het linnengoed zal blauw, bleek groen of zacht mauve zijn. WAGENSPREITJE. Het lentezonnetje schijnt en Baby mag naar buiten. Toch nog warm instoppen is de boodschap en voor koude voetjes is het zacht wollen wagenspreitje wel heel* geschikt. Bij- Het dekje is 69 c.M. breed en 57 c.M. lang en wordt gevormd uit strepen die uit aan elkaar gezette vierhoeken bestaan. Bijgaande af beelding No. 2 toont, hoe het meerderen gaande afbeelding toont u een gebreid de kentje, dat u misschien wel zult willen ma ken. Het is gebreid in twee kleuren wit en rose, of wit en zacht geel is aan te bevelen. plaats vindt, waardoor de vierhoeken ge vormd worden De donkere smalle randen worden gemaakt, door het aaneen haken met de donkere draad. (Fig. 3). WAARDEERING VAN NATUUR. SCHOON. (Dagjesmenschen buiten) 's Zomers komen tal van menschen I Met een extra treintje aan, Om zich heerlijk te vermeien En een dagje uit te gaan. O, ze willen graag genieten Van de frissche buitenlucht, Zijn de huizen en kantoren, En de werkplaatsen ontvlucht En ik zie hen meest in groepjes, Uren sjokken langs de straat Transpireerend, maar toch buiten, Waar het enkel maar om gaat. Dan wordt als een hoog genoegen, Een vervoermiddel gepakt, Worden ze, een rondrit makend, In een dichte bus geplakt. Eind'lijk vallen ze dan neder, Op de banken in 't plantsoen, Waar ze dan hun leege magen Ongestoord te goed gaan doen. En zij laten, als ze 's avonds, Met het treintje huiswaarts gaan, Ons de boterhampapieren, En de schillen van banaan H. H. DE BRUIN-LéON, OSSESTAARTSOEP (4 pers.) 1 Ossestaart; 11^ L. bouillon, v. d. staai getrokken; 1 kleine ui; 60 gram bloem; S gram boter; laurierblad; Spaansche peper foeli; zout; peperkorrels, Cayenne pepei paar takjes peterselie; wortelje; Soja Engelsche saus; Madera; bruin van jus. Bereiding Wasch de staart snijd haa: in stukken, wasch deze, zout ze en braad ze even in zeer weinig boter. Voeg hierbij li/, a 1% L. water, zout, alle kruiden, be halve de Cayennepeper en trek de bouillon eenige uren. Fruit daarna de bloem met de boter mooi goed bruin, zonder ze te bran den. Doe er dan langzamerhand de bouil lon, bij kleine hoeveelheden tegelijk bij; roer de massa na elke toevoeging goed en laat de soep ongeveer 5 minuten doorko ken. Zeef ze vervolgens. Maak ze opnieuw heet en maak de soep op smaak af met Soja, Engelsche saus, bruin van jus, Ca yennepeper, Madera en zoo noodig zout. Aan te bevelen is het een klein scheutjel room in de soep te doen; weliswaar gaat' dit tenkoste van de kleur maar de soep wordt er zachter van. N.B. Waar van de staart de bouillon ge trokken is, is het niet aan te raden stukjes vleesch van de staart in de soep te doen; daar deze wat soepvleeschachtig geworden zijn. FRITURES. 60 Gram bloem, 1 d.L. bier; 1 ei; Iets zout; frituurvet. BereidingDoe de bloem in een kom, maak in 't midden een kuiltje en breek hierin het ei. Zet het bier een tijdje van te voren op. Begin van 't midden uit de bloem aan te mengen en voeg daarbij zoo veel bier, tot het meel juist gebonden is. (Te veel vloeistof geeft klcntjes in 't beslag, die er moeilijk uit te krijgen zijn; te weinig vloeistof kan oorzaak zijn voor 't vormen van „droge" klontjes, die er ook niet uit gaan). Voeg zout toe een paar druppeltjes slaolie en laat het beslag een tijdje staan. Maak in dien tijd het frituurvet zóó heet dat er een flinke blauwe damp af komi Maak het ijzer in het heete vet zeer wam Doe het beslag in een hooge kop. Laat het overtollige vet van het ijzer afloopen en dompel het vervolgens in het beslag tot even onder den rand van het ijzer, laat dit even afdrogen en kijk nu of er in den bo dem geen gaatjes zijn zoo ja, dompel t dan nog eens in het beslag. Bak de friture in het dampende vet een paar minuten stoot haar van het ijzer en laat ze even uitlekken op grauw papier. (Indien zich geen beslag om het ijzer vormt nadat men dit in 't beslag dompelt, komt dat omdat 't ijzer dan niet heet genoeg is; vormt zich beslag om het ijzer maar valt er dadelijk af, dan is 't ijzer te heet). Vul de fritures met een ragout en dien ze op een schotel, die met een gevouwen vingerdoekje is bedekt. RAGOüT VAN KALFSVLEESCH 300 gram zeer klein gesneden kalfspoulet 150 gram kalfsgehakt, peper, zout, noot, stukje oud brood, foeli, 55 gram bloem, 60 gram boter, y2 dD. bouillon "an 't poulet, 1 ei. Bereiding Wasch het poulet, verwijder zcentjes en velletjes en zet het op met 1 d.L. kokend water, zout en foeli. Breng het vlug aan den kook en laat het zachtjes een paar uur trekken. Maak het gehakt sma kelijk aan met brood, peper, zout en noot en draai er mooie gave kleine balletjes van. Laat deze het laatste kwartier met de pou let meekoken. Smelt de boter, voeg de bloem toe, roer dit glad, voeg een weinig bouillon toe, roer dit glad, voeg telkens wat bouillon toe en roer ook elke keer d saus glad. Laa> de saus vijf minuten doorkoken, voeg 't vleesch toe en maak de bouillon af m een ei, zout, een paar druppeltjes ci troensap en desgewenscht wat melk of room. Gebruik deze ragout b.v. als vulling voor de fritures. ANTRAHTAC.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 24