RECEPTEN.
DE MODE TE PARIJS.
P a r ij s, 15 April '30.
't Is hier volop lente. Sedert eenige weken
schijnt er dag in dag uit een vroolijk, be
haaglijk voorjaarszonnetje.
De vruchtboomen in de omstreken zijn in
vollen bloei en in Parijs zelve botten de
knoppen der boomen met ongelooflijke
snelheid uit.
Het bois de Boulogne en de Champs-
Elysées zijn op 't oogenblik een lust voor de
oogen. Te meer, daar met het ontluiken van
het lentegroen ook de voorjaars creaties der
groote couturiers verschijnen en men mo
menteel overal elegante figuurtjes en
hoogst moderne toiletjes ziet.
Zooals ieder voorjaar opnieuw genieten
de tweed-ensembles, de Robes-Manteaux en
De nieuwe lijn!
de tailleur costumes de voorkeur. Vooral de
laatstgenoemden zijn dit jaar zeer in trek.
Meestal zijn zij van blauw-bruin of zwart
materiaal met heel kleine witte spikkeltjes,
6terretjes of streepjes.
De snit is eenvoudig, wij zouden haast
zeggen „klassiek"'. Het jaquet is vrij kort,
aan de taille een weinig ingenomen. Het
rokje om de heupen nauwsluitend en ver
der door godets of plooien verwijd. De
hooggeplaatste taille geeft deze modellen
•en vlot, jeugdig cachet.
De blouses welke weer i n de rok ge
dragen worden, hebben dit jaar bijzonder
veel chic. De meesten zijn wit, vervaardigd
van zijde, crêpe satin. georgette of mousse
line, gegarneerd met ajourranden plissées,
jabots, strikken en dergelijken.
Evenals de Robes-Manteaux worden de
tailleurs vergezeld van vossen, welke door de
Parisienne met zeldzaam veel gratie ge
dragen worden.
pieuws is dit jaar de bont cravatte
Baret van glanzend zwart stroo met modern
byoux. Cravatie van wit hermelijn.
van mol, hermelijn of breitschwanz, welke
nonchalant om de hals geknoopt worden en
de silhouet een nieuw aanzien geeft.
Een ander nieuwtje is het mantel-
costuum, hetwelk geheel van breitschwanz
wordt vervaardigd.
Vooral in zwart met hefmelijn gegarneerd
is dit buitengewoon chic en gedistingeerd.
De hoeden welke men ziet dragen, zijn
haast zonder uitzondering klein, nauwslui-
DE GriOOTE EN DE KLEINE ZUS.
1. Twee jurken van marineblauw popeline
van onderen in vorm gesneden. Bij het kleine
meisje vangt de rok aan onder het hooge
schouderstuk, bij de oudere zus aan de taille.
Hieronder wordt gedragen hetzij een blouse
van wit linon met a jour gegarneerd, of wel
op een blouse van wit plumètis gegarneerd
met kant.
2. Twee Jurken van licht beige tweed met
bruin beige en gele moezen. De rok heeft
ronde plooien, het bovenlijf eindigt bij de
eene in een bruin lederen ceintuur; bij de
kleine begint de rok direct onder het schou
derstuk. De kragen en hun strikken zijn,
hetzij van geel crêpe de chine gezoomd met
een plissé rand of wel van rose nausouk met
een gefestonneerde rand.
3. Twee jurken in levendig rood serge over
de geheele lengte geknoopt. De rokken zijn
weder in vorm gesneden. De kragen en strik
ken zijn of in wit piqué of van geruit toile
de soie in blauw en levendig rood.
tend en laten het voorhoofd vrij.
De steekjes en de gedrapeerde modellen
zijn zeer en vogue. De „clou" van het seizoen
is echter de baret. Dit charmante dopje
wordt overal en op ieder uur van den dag
in alle mogelijke variaties gedragen.
Men ziet het in soepel vilt, zijde stroo en
tweed. Aangezien tweed dit jaar troef is,
maakt vooral de laatstgenoemde furore.
Bij elke tweed mantel of japon wordt een
bijpassende baret gedragen met als eenige
garneering een coquet strikje of een sober
byoux.
De hoeden zijn zwart of wel in de tint
van 't toilet waarbij zij gedragen worden.
't Zelfde geldt tegenwoordig voor de
schoenen.
*t „Ensemble" idee wordt tot in het on
eindige doorgevoerd.
In een etalage, rue de la Paix, zagen we
onlangs een ensemble, bestaande uit shawl,
tasch en schoenen vervaardigd van wit
crêpe de chine met blauwe nopjes, afgezet
met effen blauwe biezen.
RENéE H.
DE MODE VOOR HET LONDENSCHE
SEIZOEN.
De vier japonnen welke de Koningin van
Engeland bij gelegenheid van de groote
recepties in het Buckingham Paleis zal dra
gen, zullen uitsluitend van Engelsch mate
riaal gemaakt worden. De keuze van deze
japonnen is van zeer veel belang, want op
elke tien jonge meisjes die aan het hof ge
presenteerd zullen worden, zijn er minstens
negen die de keuze van hare koningin volgen,
zoodat deze recepties een enorme invloed uit
oefenen op de komende Engelsche mode,
meer nog dan de mooiste Parijsche collectie
of de toiletten van de beroemde renbaan
Longchamp
Als nieuwtjes kunnen wij vermelden dat na
veel overleg besloten is dat de japonnen
slechts half lang zullen zijn, en dat zij in
geen geval den grond zullen vegen of een
sleep zullen hebben.
De gekozen kleuren zullen speciaal passen
voor jonge vrouwen en meisjes, wier slanke
figuren in de teere kleuren zoo goed uit
komen: want inderdaad zijn voornamelijk
pastelkleuren gekozen en wel in het bijzonder
roze fondant gecombineerd met zilver. Het
linnengoed zal blauw, bleek groen of zacht
mauve zijn.
WAGENSPREITJE.
Het lentezonnetje schijnt en Baby mag
naar buiten. Toch nog warm instoppen is de
boodschap en voor koude voetjes is het zacht
wollen wagenspreitje wel heel* geschikt. Bij-
Het dekje is 69 c.M. breed en 57 c.M. lang en
wordt gevormd uit strepen die uit aan elkaar
gezette vierhoeken bestaan. Bijgaande af
beelding No. 2 toont, hoe het meerderen
gaande afbeelding toont u een gebreid de
kentje, dat u misschien wel zult willen ma
ken. Het is gebreid in twee kleuren wit en
rose, of wit en zacht geel is aan te bevelen.
plaats vindt, waardoor de vierhoeken ge
vormd worden De donkere smalle randen
worden gemaakt, door het aaneen haken met
de donkere draad. (Fig. 3).
WAARDEERING VAN NATUUR.
SCHOON.
(Dagjesmenschen buiten)
's Zomers komen tal van menschen I
Met een extra treintje aan,
Om zich heerlijk te vermeien
En een dagje uit te gaan.
O, ze willen graag genieten
Van de frissche buitenlucht,
Zijn de huizen en kantoren,
En de werkplaatsen ontvlucht
En ik zie hen meest in groepjes,
Uren sjokken langs de straat
Transpireerend, maar toch buiten,
Waar het enkel maar om gaat.
Dan wordt als een hoog genoegen,
Een vervoermiddel gepakt,
Worden ze, een rondrit makend,
In een dichte bus geplakt.
Eind'lijk vallen ze dan neder,
Op de banken in 't plantsoen,
Waar ze dan hun leege magen
Ongestoord te goed gaan doen.
En zij laten, als ze 's avonds,
Met het treintje huiswaarts gaan,
Ons de boterhampapieren,
En de schillen van banaan
H. H. DE BRUIN-LéON,
OSSESTAARTSOEP (4 pers.)
1 Ossestaart; 11^ L. bouillon, v. d. staai
getrokken; 1 kleine ui; 60 gram bloem; S
gram boter; laurierblad; Spaansche peper
foeli; zout; peperkorrels, Cayenne pepei
paar takjes peterselie; wortelje; Soja
Engelsche saus; Madera; bruin van jus.
Bereiding Wasch de staart snijd haa:
in stukken, wasch deze, zout ze en braad
ze even in zeer weinig boter. Voeg hierbij
li/, a 1% L. water, zout, alle kruiden, be
halve de Cayennepeper en trek de bouillon
eenige uren. Fruit daarna de bloem met de
boter mooi goed bruin, zonder ze te bran
den. Doe er dan langzamerhand de bouil
lon, bij kleine hoeveelheden tegelijk bij;
roer de massa na elke toevoeging goed en
laat de soep ongeveer 5 minuten doorko
ken. Zeef ze vervolgens. Maak ze opnieuw
heet en maak de soep op smaak af met
Soja, Engelsche saus, bruin van jus, Ca
yennepeper, Madera en zoo noodig zout.
Aan te bevelen is het een klein scheutjel
room in de soep te doen; weliswaar gaat'
dit tenkoste van de kleur maar de soep
wordt er zachter van.
N.B. Waar van de staart de bouillon ge
trokken is, is het niet aan te raden stukjes
vleesch van de staart in de soep te doen;
daar deze wat soepvleeschachtig geworden
zijn.
FRITURES.
60 Gram bloem, 1 d.L. bier; 1 ei; Iets
zout; frituurvet.
BereidingDoe de bloem in een kom,
maak in 't midden een kuiltje en breek
hierin het ei. Zet het bier een tijdje van
te voren op. Begin van 't midden uit de
bloem aan te mengen en voeg daarbij zoo
veel bier, tot het meel juist gebonden is.
(Te veel vloeistof geeft klcntjes in 't beslag,
die er moeilijk uit te krijgen zijn; te weinig
vloeistof kan oorzaak zijn voor 't vormen
van „droge" klontjes, die er ook niet uit
gaan). Voeg zout toe een paar druppeltjes
slaolie en laat het beslag een tijdje staan.
Maak in dien tijd het frituurvet zóó heet
dat er een flinke blauwe damp af komi
Maak het ijzer in het heete vet zeer wam
Doe het beslag in een hooge kop. Laat het
overtollige vet van het ijzer afloopen en
dompel het vervolgens in het beslag tot
even onder den rand van het ijzer, laat dit
even afdrogen en kijk nu of er in den bo
dem geen gaatjes zijn zoo ja, dompel t
dan nog eens in het beslag. Bak de friture
in het dampende vet een paar minuten
stoot haar van het ijzer en laat ze even
uitlekken op grauw papier. (Indien zich
geen beslag om het ijzer vormt nadat men
dit in 't beslag dompelt, komt dat omdat 't
ijzer dan niet heet genoeg is; vormt zich
beslag om het ijzer maar valt er dadelijk
af, dan is 't ijzer te heet).
Vul de fritures met een ragout en dien
ze op een schotel, die met een gevouwen
vingerdoekje is bedekt.
RAGOüT VAN KALFSVLEESCH
300 gram zeer klein gesneden kalfspoulet
150 gram kalfsgehakt, peper, zout, noot,
stukje oud brood, foeli, 55 gram bloem, 60
gram boter, y2 dD. bouillon "an 't poulet,
1 ei.
Bereiding Wasch het poulet, verwijder
zcentjes en velletjes en zet het op met 1
d.L. kokend water, zout en foeli. Breng het
vlug aan den kook en laat het zachtjes een
paar uur trekken. Maak het gehakt sma
kelijk aan met brood, peper, zout en noot
en draai er mooie gave kleine balletjes van.
Laat deze het laatste kwartier met de pou
let meekoken.
Smelt de boter, voeg de bloem toe, roer
dit glad, voeg een weinig bouillon toe,
roer dit glad, voeg telkens wat bouillon
toe en roer ook elke keer d saus glad.
Laa> de saus vijf minuten doorkoken,
voeg 't vleesch toe en maak de bouillon af
m een ei, zout, een paar druppeltjes ci
troensap en desgewenscht wat melk of
room.
Gebruik deze ragout b.v. als vulling
voor de fritures.
ANTRAHTAC.