RECEPTEN. HET WONDER. Een oude Fransche legende. (Naverteld). Een oude soldaat uit een Fransch ge hucht, was jaren geleden als invalide uit den oorlog teruggekeerd. Zijn rechterbeen was weggeschoten en sindsdien kon hij zich met moeite voortbewegen. Eens zat hij, moe en uitgeput op den weg tusschen 'Térac en Agen; in zijn knapzak een enkele boterham, die hij, langs de deuren bedelend, gekregen had. Juist, wilde hij zijn sober maal begin nen, toen hij een man naar zich zag toe komen een wonderlijke verschijning in het wit gekleed. „Dag soldaatzei de man; „wat doe Je daar „Dag Witte Man Ik eet een stukje brood. Wil je de helft ervan antwoord de de aangesprokene. „Graag, soldaat De vreemdeling ging naast hem in het gras zitten en at het kleine, droge stukje brood. Toen stond hij op en zei ..Dank je, soldaatVandaag zal je geen gebrek lijden. Je zult zooveel brood en eet waren krijg:n, dat je er een heele maand yan kunt leven En toen verdween hij De oude soldaat liep verder in de rich ting van Agen, waar 1. woonde. En wonderlijkZonder, dat hij iets vroeg, riepen de boeren hem aan en ga ven hem zooveel brood, ham, eieren en eetwaren, dat hij er meer dan een maand van kon leven. De Witte Man had den weg naar Ncrac ingeslagen en kort daarop ontmoette hij een wagen, met drie. welge dane, blozende vrouwen. „Zusters", zelde Witte Man; „ik heL langen tocht achter den rug en ben vermoeid, zou ik een eindje mogen mee rijden „Geen plaats, Witte Man 1" was het on vriendelijke antwoord. De voerman echter had medelijden en borc'. den wandelaar een plaatsje naast ziev op ae voorbank. „Bedankt, voermansprak de Witte Man, „je goede daad zal beloond worden." Even voor ze Nérac bereikten, stapte de Witte Man uit; hij dankte nogmaals den voerman en zei„Ik zei reeds, dat je be loond zoud* worden. En even zeker als deze drie vrouwen in het rijtuig, die nu nog kerngezond zijn, Nérac niet levend zullen bereiken, even zeker zul jij je zieke vrouw, die ongeneeslijk scheen, bij thuis komst, gezond en wel aantreffen, bezig een lekker soepje voor je te koken Voor de voerman van zijn verbazing be komen was, zag hij, dat de Witte Man op ^nklaarbare wijze verdwenen was. En toen de voerman te Nérac stilhield om de drie vrouwen te laten uitstappen, bemerkte hij, dat ze dood in den wagen zaten Maar teen hij, bij zijn huisje gekomen, de deur opende, stond daar zijn vrouw, ge jond en bln~end als vroeger, bezig het eten te koken en riep ze hem gelukkig lachend toe Je vrouwtje heeft weer zelf de soep ge kookt 1 Haast je, vader, laat ze niet koud worden H. H. de B. L. HOE MGET MEN EEN PATROON ZELF KNIPPEN. Voor u zal deze week de klokrok behandeld worden. We veronderstellen dat u allen ver leden week het lijfje geteekend hebt. De lengte is u er dan ook van bekend. De geheele lengte van de japon heeft u gemeten, dus weet u hoeveel cM. voor de lengte van de rok overblijft. ILLUSIE. 't Is bloesemtijd, Eén blanke pracht. Een tooversprook, Eén bioemenvracht.... De wegen zijn Guirland' omzoomd, De vanen wit, Van het n boomt'' Het is een droom. In beeld gezet. En geurend zacht. Als bruidsboeket Illusie wel. Die snel vervaagt. M'-ar ook beloften,. Met zich draagt Het ned'rigst hutje. Kaal en grijs, Wordt in dien bloei. Een kleurpaleis. Waar, in den Hof, Waar 't juicht en lacht, Een Koningskind, Haar Liefsten wacht Tot alles dan, Verwaast, vervloeit En 't sprookje weer Is uitgebloeid H. H. de Bruin-Léon. (Nadruk verboden). AARDIGE MEISJESJURKEN. 1. Jurk van licht grijs tweed. De rok is in vorm gesneden, de ceintuur is van zwart lak- leder. Een kraag van rose toile de Soie. Benoodigd 0.90 M. in 1.40 M. (6 jaren^. 2. Jurk van marineblauw laken. Japon met omstreken plooien. Kraag, das, ceintuur en mouwomslagen van rood laken met blauwe stiksels. Benoodigd 1 M. in 1.40 M. br. (8 jaren). 3. Een jurk van amandelgroen popeline, van voren en op den rug plat en aan de zij kanten geplooid. Een groote gefronsde kraag van rose linon. Benoodigd: 0.75 M. in 1.40 M. br. (6 jaren). 4. Jurk van wollen etamine, in hemels blauwe kleur, aan de voorzijde verruimd door breede plooien. Een puntvormig schouderstuk met rose stiksels afgezet. Benoodigd 0.75 M. in 1.40 M. br. (4 jaren). 5 Jurk van levendig rood kasha in vorm gesneden. Daaronder een vest-blouse van wit piqué. Een ceintuur met metalen gespen. Benoodigd 1.15 M. in 1.40 M br. (10 jaren) Eerst teekenen we de klokrok voor de voor kant. Zet een rechthoek op die heupwijdte •f 1 cM. breed en de roklengte lang is en deel yK hw. 1 in drieën. Nu ligt het eraan hoe wijd u de klokrok wilt hebben, wat ook van de stof afhangt. U knipt de 2 stippellijnen door tot een halve centimeter voor de boven kant. Neem een nieuw stuk papier en leg mid denvoor tegen de rechte lijn en leg de drie stukken zoo wijd uit elkaar als u denkt de klokrok te willen hebben, 15 cM. is ongeveer een goede wijdte voor een klok. Nu kunt u de klokrok volgens teekening teekenen. De klokrok achter wordt op dezelfde manier geteekend, alleen zet u nu een rechthoek op die yK hw. 1 breed en roklengte lang is en deel dan K hw. 1 in drieën. VOOR CORSAGES. De bouquetjes, die op de revers van man tels gedragen worden, en die van zijdestoffen of leer gemaakt zijn, kan men ook gemakke lijk zelf fabriceeren. Wat dunkt u van zoo'n takje? De bloem blaadjes zijn van lossen gehaakt, b.v. telkens 15 lossen, die men met een halve vaste tot een ronde haakt. Het hartje bestaat uit eenlge stokjes; de blaadjes maakt men. door b.v. 10 lossen op te zetten, in de twee eerste een halve vaste te haken, dan 2 heele vaste, dan 4 stokjes, dan weer 2 heele vaste en daarna 2 halve. Dit wordt dan de" helft van een blad. Twee zulke stukjes aan elkaar gezet, vormen het heele blad. Kleurstelling naar verkiezing PARAPLUIES, PARASOLS „LU-CAS". EN Wanneer men goed aangekleed is in een mooi lente- of zomertoiletje en de regen begint plotseling in stroom en te vallen, wat moet men dan doen Iets ouds aan trekken Maar dat is in vele gevallen on mogelijk. Nat regenen is nog minder ge- wenscht. Een paraplule Maar die past züet bij het toilet en staat bovendien nog leelijk ook. Met een parasol in een regen bui ziet men er nog belachelijker uit. Maar waarom neemt gij geen „en-cas", of „en-tout-cas" zooals men deze vroeger noemde. Deze voorwerpen, die het midden houden tusschen parapluie en parasol, zijn in dit jaargetijde onontbeerlijk en zij kennen een groote vogue. Wilt gij in de mode zijn zoo moet uw en-cas een korte steel hebben van galuchat, van bewerkt ivoor of schilpad en moet passend bij het toilet gekozen worden. Het is gedaan met de treurige zwarte narapluie. Een gekleurde zoom en de on misbare kwast herinneren aan ons viilet. Deze „en-cas" zal zoo klein zijn dat hij een geheel kan vormen met den nand- tasch, welke men hetzij in de hand of wel ond'r den aria kan dragen. Waar de ta=ch eveneens bij het toilet past. vormen beide een alleraardigst detail. Voor eenige jaren bracht men bovenin de stelen van parapluies, parasols en en-cas een poederdoosje aan. Vervolgens kwamen de necessaires met volkomen schminkinrichting aan de beurt. Tegen woordig vindt men er cigarettenetuis in met een afscheiding voor de lucifers. Of ook wel zijn er met leer bewerkte waarin zich een zakje bevindt dat als portemon- naie dienst doet. Maar deze laatste raad ik af aan haar die verstrooid zijn, want zij vergeten haar parapluies in restaurant, tram of taxi. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Den Baag. De patronen voor dames kosten f L die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge veer 10 dagen alvorens ze .n bet bezit nomen van degenen die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage bet verschuldigde bedrag tn te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. REDACTIE. BLOEMKOOL a LTTALIëNNE. 1 flinke bloemkool. 100 gram ham. 8 eetlepels tomatenpurée (óf 6 groot* tomaten tot purée gekookt). 25 gram geraspte Parmezaansche kaas. 50 gram boter. Bereiding. Maak de bloemkool schoon, zóó, dat ze in nette stukjes verdeeld wordt met zoo weinig mogelijk stronk er aan. Kook ze gaar in kokend' water met zout en laat ze uitlekken. Leg in een met boter Ingesmeerd vuurvast schoteltje een laag bloemkoolstukjes, strooi hierover een van de gehakte ham en giet er een paar lepels tomatenpurée over. Stapel zóó de bloemkool op elkaar dat ze langzamerhand de oorspronkelijken vorm weer aanneemt, telkens tusschen elke laag gehakte ham eu tomatenpurée liggend. Giet ten slotte over het geheel nog wat tomatenpurée, strooi er paneermeel over waardoor de geraspte kaas gemengd is, giet er de gesmolten boter over en zet de schotel niet langer dan 10 minuten in een warmen oven. Dien de bloemkool zoo warm mogelijk op. ASPERGES IN BRUINE SAUS. Pl.m. 2 bos asperges, 40 gr. boter, 20 gr. bloem 2 öL. bruin van jus en iets water, iets suiker, nootmuskaat. Bereiding: Kies voor dit gerecht vrij dikke asperge» en maak ze schoon als voor stoofasperges is opgegeven. Kook de stukjes gaar in licht gezouten water. Neem ze er met een schuim spaan uit en droog ze zeer voorzichtig in een doek. Houdt ze b.v. warm in de doek. Vermeng boter en bloem op de kachel en laat dit even fiuiten tot het meel licht bruin is. Voeg dan bij kleine scheutjes de verdunde magere jus, liefst kalfsjus toe. Doe in de bruine sa.us iets suiker en iets noot en meg er dan de asper ges voorzichtig door. Deze asperges in bruine saus zijn zeer ge schikt om ossenhaas te garneeren. Neem dat geval veel asperges en niet meer saus dan noodig is om ze in te wikkelen. WARME GEMBERPUDDING (6 pers.) 250 gr. oud brood zonder korsten, 300 gr. geconfijte gember (natte)wat gemberstroof 3 a 4 eieren; 4i/2 dL. melk (als het brood erg droog is, iets meer)50 gr. boter, 75 gr. suiker de schil van 1 citroen, iets zout. Bereiding: Trek de melk met het citroenschilletje es verwijder het daarna. Voeg dan iets zout, de boter en het gebrokkelde brood toe, wrijf dit fijn in de melk en laat de pap inkoken tol een dikke massa. Snijd intusschen de gem* ber tot kleine stukjes. Roer de eidooiers met de suiker, voeg hierbij, langzamerhand, de broodpap, de gember en de gemberstroop en het laatst, luchtig tot stijf geslagen eiwit. Doe de massa in den puddingvorm, die op de gewone wijze is klaargemaakt en kook d* pudding li/2 uur au Bain-Marie. Presenteer er een warme vanille- of or« geade saus bij. LUNCHSCHOTEL. Een rest grootvleesch, liefst kalfsvleesch 8 kleine tomaten, 1 komkommer, een klein blikje doperwtjes, peterselie, mayonnaise, peper, zout, mosterdpower, 1 citroen. Bereiding Snijd van het vleesch mooi» plakken, leg deze op een vleeschschotel zoodanig, dat er binnen den rand d« schotel ruimte overblijft voor garneering. Laat de doperwtjes uitlekken op een paar- deharen zeef, vermeng ze vervolgens mei mayonnaise en laat ze daarin ongeveer uur staan. Snijd van de tomaten een kapje af, hol ze voorzichtig uit zonder ze te breken of te scheuren en strooi in elke tomaat iets zout. Schil de komkommer, snijdt de uiteinden zoover af tot ze niet meer bitter smaken en trek met een sambaltrekker de kom kommer om het zaad af. Leg ze in een ma rinade van op 1 lepel slaolie, 2 eetlepeis azijn, vermengd met wat zout en peper. Laat de komkommer daarin ongeveer 20 minuten staan, af en toe omscheppende en laat ze vervolgens uitlekken op een paar- deharen zeef. Wasch de peterselie en half ze zeer fijn. Snijd van de citroen mooie dunne plakjes en tand deze netjes uit. Verdeel elke plak in tweeën. Vul nu de to maten met de doperwtjes, zóó dat deze er met een kopje boven uit komen en plaatJ ze telkens twee naast elkaar op verschil lende plaatsen op de schotel. Vul de ruim tes tusschen de toma- .jes aan met kom kommer en garneer deze weer met fijnge hakte peterselie. Garneer het vleesch zelf met wat mayonnaise, uitgetarnde schijfjes citroen en desgewenscht met wat plakjes hardgekookte ei. ANIRAHTAC. VARIA. Een goede belegging. Als een meisje hall geld in haar hoofd kon bewaren, zou nie mand het kunnen stelen. Beleg dan uw geld in kennis, prachtigen interest zult ge er var hebben. Vreugd en ouderdom. In de jeugd heeft men tranen zonder verdriet; in den ouder dom verdriet zonder tranen. ZIA.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 20