RECEPTEN.
HET WONDER.
Een oude Fransche legende.
(Naverteld).
Een oude soldaat uit een Fransch ge
hucht, was jaren geleden als invalide uit
den oorlog teruggekeerd. Zijn rechterbeen
was weggeschoten en sindsdien kon hij
zich met moeite voortbewegen.
Eens zat hij, moe en uitgeput op den
weg tusschen 'Térac en Agen; in zijn
knapzak een enkele boterham, die hij,
langs de deuren bedelend, gekregen had.
Juist, wilde hij zijn sober maal begin
nen, toen hij een man naar zich zag toe
komen een wonderlijke verschijning in
het wit gekleed.
„Dag soldaatzei de man; „wat doe Je
daar
„Dag Witte Man Ik eet een stukje
brood. Wil je de helft ervan antwoord
de de aangesprokene.
„Graag, soldaat
De vreemdeling ging naast hem in het
gras zitten en at het kleine, droge stukje
brood. Toen stond hij op en zei
..Dank je, soldaatVandaag zal je geen
gebrek lijden. Je zult zooveel brood en eet
waren krijg:n, dat je er een heele maand
yan kunt leven
En toen verdween hij
De oude soldaat liep verder in de rich
ting van Agen, waar 1. woonde.
En wonderlijkZonder, dat hij iets
vroeg, riepen de boeren hem aan en ga
ven hem zooveel brood, ham, eieren en
eetwaren, dat hij er meer dan een maand
van kon leven. De Witte Man had den weg
naar Ncrac ingeslagen en kort daarop
ontmoette hij een wagen, met drie. welge
dane, blozende vrouwen.
„Zusters", zelde Witte Man; „ik heL
langen tocht achter den rug en ben
vermoeid, zou ik een eindje mogen mee
rijden
„Geen plaats, Witte Man 1" was het on
vriendelijke antwoord.
De voerman echter had medelijden en
borc'. den wandelaar een plaatsje naast
ziev op ae voorbank.
„Bedankt, voermansprak de Witte
Man, „je goede daad zal beloond worden."
Even voor ze Nérac bereikten, stapte de
Witte Man uit; hij dankte nogmaals den
voerman en zei„Ik zei reeds, dat je be
loond zoud* worden. En even zeker als
deze drie vrouwen in het rijtuig, die nu
nog kerngezond zijn, Nérac niet levend
zullen bereiken, even zeker zul jij je zieke
vrouw, die ongeneeslijk scheen, bij thuis
komst, gezond en wel aantreffen, bezig een
lekker soepje voor je te koken
Voor de voerman van zijn verbazing be
komen was, zag hij, dat de Witte Man op
^nklaarbare wijze verdwenen was.
En toen de voerman te Nérac stilhield
om de drie vrouwen te laten uitstappen,
bemerkte hij, dat ze dood in den wagen
zaten
Maar teen hij, bij zijn huisje gekomen,
de deur opende, stond daar zijn vrouw, ge
jond en bln~end als vroeger, bezig het
eten te koken en riep ze hem gelukkig
lachend toe
Je vrouwtje heeft weer zelf de soep ge
kookt 1 Haast je, vader, laat ze niet koud
worden
H. H. de B. L.
HOE MGET MEN EEN PATROON
ZELF KNIPPEN.
Voor u zal deze week de klokrok behandeld
worden. We veronderstellen dat u allen ver
leden week het lijfje geteekend hebt. De
lengte is u er dan ook van bekend. De geheele
lengte van de japon heeft u gemeten, dus
weet u hoeveel cM. voor de lengte van de
rok overblijft.
ILLUSIE.
't Is bloesemtijd,
Eén blanke pracht.
Een tooversprook,
Eén bioemenvracht....
De wegen zijn
Guirland' omzoomd,
De vanen wit,
Van het n boomt''
Het is een droom.
In beeld gezet.
En geurend zacht.
Als bruidsboeket
Illusie wel.
Die snel vervaagt.
M'-ar ook beloften,.
Met zich draagt
Het ned'rigst hutje.
Kaal en grijs,
Wordt in dien bloei.
Een kleurpaleis.
Waar, in den Hof,
Waar 't juicht en lacht,
Een Koningskind,
Haar Liefsten wacht
Tot alles dan,
Verwaast, vervloeit
En 't sprookje weer
Is uitgebloeid
H. H. de Bruin-Léon.
(Nadruk verboden).
AARDIGE MEISJESJURKEN.
1. Jurk van licht grijs tweed. De rok is in
vorm gesneden, de ceintuur is van zwart lak-
leder. Een kraag van rose toile de Soie.
Benoodigd 0.90 M. in 1.40 M. (6 jaren^.
2. Jurk van marineblauw laken. Japon
met omstreken plooien. Kraag, das, ceintuur
en mouwomslagen van rood laken met blauwe
stiksels.
Benoodigd 1 M. in 1.40 M. br. (8 jaren).
3. Een jurk van amandelgroen popeline,
van voren en op den rug plat en aan de zij
kanten geplooid. Een groote gefronsde kraag
van rose linon.
Benoodigd: 0.75 M. in 1.40 M. br. (6 jaren).
4. Jurk van wollen etamine, in hemels
blauwe kleur, aan de voorzijde verruimd door
breede plooien. Een puntvormig schouderstuk
met rose stiksels afgezet.
Benoodigd 0.75 M. in 1.40 M. br. (4 jaren).
5 Jurk van levendig rood kasha in vorm
gesneden. Daaronder een vest-blouse van wit
piqué. Een ceintuur met metalen gespen.
Benoodigd 1.15 M. in 1.40 M br. (10 jaren)
Eerst teekenen we de klokrok voor de voor
kant. Zet een rechthoek op die heupwijdte
•f 1 cM. breed en de roklengte lang is en deel
yK hw. 1 in drieën. Nu ligt het eraan hoe
wijd u de klokrok wilt hebben, wat ook van
de stof afhangt. U knipt de 2 stippellijnen
door tot een halve centimeter voor de boven
kant.
Neem een nieuw stuk papier en leg mid
denvoor tegen de rechte lijn en leg de drie
stukken zoo wijd uit elkaar als u denkt de
klokrok te willen hebben, 15 cM. is ongeveer
een goede wijdte voor een klok. Nu kunt u
de klokrok volgens teekening teekenen.
De klokrok achter wordt op dezelfde manier
geteekend, alleen zet u nu een rechthoek op
die yK hw. 1 breed en roklengte lang is
en deel dan K hw. 1 in drieën.
VOOR CORSAGES.
De bouquetjes, die op de revers van man
tels gedragen worden, en die van zijdestoffen
of leer gemaakt zijn, kan men ook gemakke
lijk zelf fabriceeren.
Wat dunkt u van zoo'n takje? De bloem
blaadjes zijn van lossen gehaakt, b.v. telkens
15 lossen, die men met een halve vaste tot
een ronde haakt.
Het hartje bestaat uit eenlge stokjes; de
blaadjes maakt men. door b.v. 10 lossen op
te zetten, in de twee eerste een halve vaste
te haken, dan 2 heele vaste, dan 4 stokjes,
dan weer 2 heele vaste en daarna 2 halve.
Dit wordt dan de" helft van een blad. Twee
zulke stukjes aan elkaar gezet, vormen het
heele blad. Kleurstelling naar verkiezing
PARAPLUIES, PARASOLS
„LU-CAS".
EN
Wanneer men goed aangekleed is in een
mooi lente- of zomertoiletje en de regen
begint plotseling in stroom en te vallen,
wat moet men dan doen Iets ouds aan
trekken Maar dat is in vele gevallen on
mogelijk. Nat regenen is nog minder ge-
wenscht. Een paraplule Maar die past
züet bij het toilet en staat bovendien nog
leelijk ook. Met een parasol in een regen
bui ziet men er nog belachelijker uit.
Maar waarom neemt gij geen „en-cas",
of „en-tout-cas" zooals men deze vroeger
noemde. Deze voorwerpen, die het midden
houden tusschen parapluie en parasol, zijn
in dit jaargetijde onontbeerlijk en zij
kennen een groote vogue. Wilt gij in de
mode zijn zoo moet uw en-cas een korte
steel hebben van galuchat, van bewerkt
ivoor of schilpad en moet passend bij het
toilet gekozen worden.
Het is gedaan met de treurige zwarte
narapluie. Een gekleurde zoom en de on
misbare kwast herinneren aan ons viilet.
Deze „en-cas" zal zoo klein zijn dat hij
een geheel kan vormen met den nand-
tasch, welke men hetzij in de hand of wel
ond'r den aria kan dragen. Waar de ta=ch
eveneens bij het toilet past. vormen beide
een alleraardigst detail.
Voor eenige jaren bracht men bovenin
de stelen van parapluies, parasols en
en-cas een poederdoosje aan. Vervolgens
kwamen de necessaires met volkomen
schminkinrichting aan de beurt. Tegen
woordig vindt men er cigarettenetuis in
met een afscheiding voor de lucifers. Of
ook wel zijn er met leer bewerkte waarin
zich een zakje bevindt dat als portemon-
naie dienst doet. Maar deze laatste raad
ik af aan haar die verstrooid zijn, want zij
vergeten haar parapluies in restaurant,
tram of taxi.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat 96, Den Baag.
De patronen voor dames kosten f L
die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge
veer 10 dagen alvorens ze .n bet bezit
nomen van degenen die patronen aanvragen.
Aan de lezeressen die een patroon bestel
len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
bet verschuldigde bedrag tn te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
REDACTIE.
BLOEMKOOL a LTTALIëNNE.
1 flinke bloemkool.
100 gram ham.
8 eetlepels tomatenpurée (óf 6 groot*
tomaten tot purée gekookt).
25 gram geraspte Parmezaansche kaas.
50 gram boter.
Bereiding. Maak de bloemkool
schoon, zóó, dat ze in nette stukjes verdeeld
wordt met zoo weinig mogelijk stronk er
aan. Kook ze gaar in kokend' water met zout
en laat ze uitlekken. Leg in een met boter
Ingesmeerd vuurvast schoteltje een laag
bloemkoolstukjes, strooi hierover een
van de gehakte ham en giet er een paar
lepels tomatenpurée over. Stapel zóó de
bloemkool op elkaar dat ze langzamerhand
de oorspronkelijken vorm weer aanneemt,
telkens tusschen elke laag gehakte ham eu
tomatenpurée liggend.
Giet ten slotte over het geheel nog wat
tomatenpurée, strooi er paneermeel over
waardoor de geraspte kaas gemengd is, giet
er de gesmolten boter over en zet de schotel
niet langer dan 10 minuten in een warmen
oven. Dien de bloemkool zoo warm
mogelijk op.
ASPERGES IN BRUINE SAUS.
Pl.m. 2 bos asperges, 40 gr. boter, 20 gr. bloem
2 öL. bruin van jus en iets water, iets suiker,
nootmuskaat.
Bereiding:
Kies voor dit gerecht vrij dikke asperge»
en maak ze schoon als voor stoofasperges is
opgegeven. Kook de stukjes gaar in licht
gezouten water. Neem ze er met een schuim
spaan uit en droog ze zeer voorzichtig in een
doek. Houdt ze b.v. warm in de doek. Vermeng
boter en bloem op de kachel en laat dit even
fiuiten tot het meel licht bruin is. Voeg dan
bij kleine scheutjes de verdunde magere jus,
liefst kalfsjus toe. Doe in de bruine sa.us iets
suiker en iets noot en meg er dan de asper
ges voorzichtig door.
Deze asperges in bruine saus zijn zeer ge
schikt om ossenhaas te garneeren. Neem
dat geval veel asperges en niet meer saus
dan noodig is om ze in te wikkelen.
WARME GEMBERPUDDING (6 pers.)
250 gr. oud brood zonder korsten, 300 gr.
geconfijte gember (natte)wat gemberstroof
3 a 4 eieren; 4i/2 dL. melk (als het brood erg
droog is, iets meer)50 gr. boter, 75 gr. suiker
de schil van 1 citroen, iets zout.
Bereiding:
Trek de melk met het citroenschilletje es
verwijder het daarna. Voeg dan iets zout, de
boter en het gebrokkelde brood toe, wrijf dit
fijn in de melk en laat de pap inkoken tol
een dikke massa. Snijd intusschen de gem*
ber tot kleine stukjes. Roer de eidooiers met
de suiker, voeg hierbij, langzamerhand, de
broodpap, de gember en de gemberstroop en
het laatst, luchtig tot stijf geslagen eiwit.
Doe de massa in den puddingvorm, die op
de gewone wijze is klaargemaakt en kook d*
pudding li/2 uur au Bain-Marie.
Presenteer er een warme vanille- of or«
geade saus bij.
LUNCHSCHOTEL.
Een rest grootvleesch, liefst kalfsvleesch
8 kleine tomaten, 1 komkommer, een klein
blikje doperwtjes, peterselie, mayonnaise,
peper, zout, mosterdpower, 1 citroen.
Bereiding Snijd van het vleesch mooi»
plakken, leg deze op een vleeschschotel
zoodanig, dat er binnen den rand d«
schotel ruimte overblijft voor garneering.
Laat de doperwtjes uitlekken op een paar-
deharen zeef, vermeng ze vervolgens mei
mayonnaise en laat ze daarin ongeveer
uur staan.
Snijd van de tomaten een kapje af, hol
ze voorzichtig uit zonder ze te breken of
te scheuren en strooi in elke tomaat iets
zout.
Schil de komkommer, snijdt de uiteinden
zoover af tot ze niet meer bitter smaken
en trek met een sambaltrekker de kom
kommer om het zaad af. Leg ze in een ma
rinade van op 1 lepel slaolie, 2 eetlepeis
azijn, vermengd met wat zout en peper.
Laat de komkommer daarin ongeveer 20
minuten staan, af en toe omscheppende en
laat ze vervolgens uitlekken op een paar-
deharen zeef. Wasch de peterselie en half
ze zeer fijn. Snijd van de citroen mooie
dunne plakjes en tand deze netjes uit.
Verdeel elke plak in tweeën. Vul nu de to
maten met de doperwtjes, zóó dat deze er
met een kopje boven uit komen en plaatJ
ze telkens twee naast elkaar op verschil
lende plaatsen op de schotel. Vul de ruim
tes tusschen de toma- .jes aan met kom
kommer en garneer deze weer met fijnge
hakte peterselie. Garneer het vleesch zelf
met wat mayonnaise, uitgetarnde schijfjes
citroen en desgewenscht met wat plakjes
hardgekookte ei.
ANIRAHTAC.
VARIA.
Een goede belegging. Als een meisje hall
geld in haar hoofd kon bewaren, zou nie
mand het kunnen stelen. Beleg dan uw geld
in kennis, prachtigen interest zult ge er var
hebben.
Vreugd en ouderdom. In de jeugd heeft
men tranen zonder verdriet; in den ouder
dom verdriet zonder tranen.
ZIA.