KLEINE CAPES. mevrouw, het aarmee 2*, juist „Hij" springt van den divan, waarop hij zich loom en lusteloos had uitgestrekt ,,'t Is gewoon krankzinnig „Wat schuchtert schaartje in de hand, het gele blad van een geranium afknipte. „Om zulke gordijnen op te hangen Wie krijgt het in zijn hoofd, blauw Lancaster; .ionkere kleuren vangen nog meer hitte op „Kan ik dat helpen waagt de ega. Natuurlijk niet".moppert „hij". „Vrou wen zijn eenmaal onprartisch. Alweer be wezen. 't Is om te stikken ik ga er uit Even later staat de heer der schepping üaarsreod en transpireerend voor den spiepel. te sjorren aan een alsbcord, die, als ern plank gestreken, zijn hals omknelt weigert het knoopje door te laten StU hijgt „hij" in zijn benauwe nis het woord „ik" weglatend. Mevrouw "wijgtdènki des te meer. H. H. de B L. 1. Japon van blauw en rood tweed De rok is in vorm gesneden. De ruimte van dezen rok gaat van de voorzijde uit, terwijl hij aan de heupen nauw aansluit. Over de schouders een kleine cape welke los gemaakt kan wor den, eveneens in vorm gesneden Benoodigd 3.75 M. in 1.40 M breed 2. Japon van marineblauw crêpe Twee holle plooien aan de onderzijde van den rok geven aan dezen de noodige ruimte. Een kleine cape sluit aan bij het schouderstuk Benoodigd: 4 M van 1 M. breedte. 3. Japon van beige tweed chiné Rok met holle plooien Onder het middel eindigende in ronde tanden. Het kleine capeje is eveneens in ronde tanden uitgesneden. Benoodigd 3.75 M. in 1.40 M. breed. 4. Japon van moschgroen crêpe de chlne. De rok is in vorm gesneden, het bovenlijf is over de taille gekruist. Het kleine cape'je kan weer naar wensch afgenomen worden De ceintuur wordt geknoopt. Benoodigd 4.25 M. in 1 M. breedte. GEURIGE SACHETS. In dezen tijd, dat de rozen bloeien. <an men geurige sachets maken. Men droogt de rozeblaadjes in de scha duw, sluit ze daarna in een zacht ver warmde oven. Als ze zijn Ingedroogd, w-ijft men ze tot poeder. Van een oude gebloemde crêpe Georgette Japon maakt men sierlijke zakjes en vult leze met de poeder. Een smal zijden lintje, dat gerimpeld langs het heele zakje gezet kan worden, maakt een alleraardigst effect. Gedroogde lavendel als vulsel ls ook z r aan te bevelen en is tevens bij lederen drogist verkrijgbaar. PARIJSCHE MODESNUFJES. 7. Een clgaretten-etul van echt of na maak schildpad met verguld metaal dat getransformeerd ka: worden in een wek ker. 8. Avondschoenen van crêpe de chlne,waar van men de kleur passend bij de japon neemt, met garneering van slangen huid en steenen. 9. Tasch van marineblauw crêpe maro- cain, gegarneerd met schijven van tvorine. 10. Een nieuwtje van Worth Een zak doek van zijden mousseline, met den voor naam er in gedrukt. 11. Tasch van zwart gemsleder met kristal len ring. HOE KAN MEN EEN PATROON ZELF KNIPPEN 1} I 7l Deze week wordt voor U het teekenen van een paar kraagjes behandeld. Allereerst de kraag die op de jurk van verleden week aangegeven staat. Bij deze kraag moet de achterhals ln het geheel niet uitdiepen en vóór alleen middenvoor, niet op de schouder. Deel de aalswijdte ln de helft en zet een water- paslijn en een loodlijn op. Meet op de wa- terpaslijn de halve halswijdte af. De op- zetlijn der kraag ls niet geheel recht en hollen we de kraag 15$ c.M. uit. Meet van af de 15$ C.M. het opstaande gedeelte af en daarna de breedte der kraag. Verder runt U de kraag volgens teekening teeke nen. Als 2e kraag zullen we de kraag met punt op den rug teekenen Neem een stuk papier en stippel den voor kant van het grondpatroon tegen een rechte lijn na. Neem den achterkant van het grondpatrocn en stippel het zoo na dat de schouders tegen elkaar komen. Diep nu de hals vóór en achter uit. zoo diep als de hals af wilt hebben en teeken de kraag verder geheel volgens teekening op het grondpatroon. VRUCHTENTAART. Over het algemeen heeft men voor het maken van gebak een oven noodig. Niet ieder- een is in het bezit hiervan en wil toch ook wel eens een taart klaarmaken. Hieronder volgt een recept, waarbij men geen gebruik van een oven behoeft te maken: Benoodigdheden: warm vruchtenmoes Dunne sneedjes oud brood. Doe in een diepe vuurvasten schotel een laagje van het vrij dunne, goed gesuikerde vruchtenmoes (pruimen, bessen, rabarber, bramen) leg er zooveel dunne sneetjes brood zonder korst in, dat de bodem is bedekt, giet hierop weer vruchtenmoes en vul zoo de schotel laag om laag op tot het laatste laagje brood flink met vruchtenmoes is voorzien. J Laat dit geheel op een koele plaats een nacht staan, keer den volgenden dag, als het I brood al het vruchtensap heeft opgezogen, den schotel om en versier naar verkiezing den bovenkant met een laag dikke vanillevla VRUCHTENBOWL. (Zonder alcohol). Benoodigdheden voor 8 personen 2 L. water; 200 G. gedroogde abrikozen, sap van 6 citroenen, schil van 1 ci troen, 10 kruidnagelen, stukje kaneel, 250 Gr. roode bessen, 500 Gr. aardbeien, 100 Gr. frambozen, 4 bananen, 1 klein blikje ananas, 350 Gr. suiker. Bereiding Eér dag de geriste bessen, aardbeien en frambozen bestrooid met één-derde van de hoeveelheid suiker laten staan. Wasch de gedroogde abrikozen en zet ze op met de 2 L. water, de kruidnagelen, de pijp kaneel en de zeer dun afgesneden citroenschil; laat alles samen zachtjes ko ken tot de abrikozen gaar zijn en giet dan de massa door een zeef of vergiet om hc* vocht van de vruchten te scheiden. De abrikozen niet in den bowl gebruiken. Wrijf daarna de gesuikerde kersen met de h.lft van de frambozen en van de aardbeien fijn, zeef ze daarna door een linnen doek tot alleen de droge vruchten overblijven Voeg dit sap bij het abrikozen- nat, doe er dan het uitgeperste citroensap bij en het ananasvocht. Meng door deze vloeistof de nog overgehouden frambozen en aardbeien en de in blokjes gesneden nanas en bananen. Laat alles samen nog 8 uur staan, liefst in water met ijs en giet dan de bowl over in de daarvoor be stemde glazen kom. SLAKROPJES MET GEHAKT. Benoodigdheden: 8 kroppen sla, 200 gr. run dergehakt, 200 gr. varkensgehakt, peper, zout, nootmuskaat, overgebleven ju». Na de kropjes sla schoongemaakt te hebben en gewasschen, kookt men ze gaar in water met zout. Ongeveer een drie kwartier. Maak het gehakt aan met de kruiden en verdeel het in 8 kleine balletjes (voor elk kropje één) en één grooteren bal voor in het midden. Laat het gehakt een half uur bij de sla koken. Neem dan de gaargemaakte kroppen uit de pan en vul ze met de kleine balletjes gehakt. Leg den grooten bal, die zoolang mo gelijk in het vocht is blijven koken, in een vuurvasten schotel, schik er de gevulde krop jes omheen, giet er de overgebleven jus bij, bestrooi den bovenkant met wat paneermeel en leg daarop een paar kleine klontjes boter en laat het schoteltje in den oven lichtbruin worden. Een dezer dagen kwam het verzoek bij ons binnen of we eens een recept wilden geven van MAYONAISE-SAUS. Benoodigdheden: 1 eierdooier, 2y? dL. slaolie, ruim yt dli. azijn, 2 theelepels Maggi's Aroma zout, peper, mosterd. Klop met een garde (eierklopper) de dooier met de Maggi's aroma, zout, peper, mosterd en een eetlepel van de azijn goed door elkaar. Voeg er steeds kloppende, langzaam in een dun straaltje, de olie bij tot de saus de ver- eischte dikte heeft en mooi glanzend is, ver dun ze nu en dan met eenige droppels azijn. Het gelukken van de saus hangt geheel af van het goed aanmengen der dooier^ met de olie. Geschiedt dit niet goed, dan scheidt de olie zich af. Toch kan de mislukte saus nog hersteld worden. Roer een nieuw eierdooier en voeg hierbij in kleine hoeveelheden de mislukte saus,, steeds roerende, MODEGRIL. Mocht de „vrouw" zich ooit verstouten Om uw grillen te weerstaan, Dan nog zouden „mannen" volgzaam, En als slaven, met U gaan Grillig, dwaas en overmoedig, Rustig, zeker van uw macht, In triomf van overwinnen, Lacht gij ook om t „sterk" geslacht H. H. DE BRUIN—LéON. KLEURENSYMPHONIEëN. De harmonie van kleuren viert overal hoog tij. Er is geen elegante vrouw meer die niet haar tasch, haar schoenen en haar hoed, om niet te spreken van een groot aantal andere details, passend bij haar toilet kiest. Maar al is zij nu zelve als een kleurensym- phonie, wie garandeert haar dat het fluweel en trijp van een restaurant waar zij gaat dineeren, daarmee in overstemming zijn? De directeur van een groot Parijsch hotel heeft deze leemte gevoeld en binnenkort zal zijn restaurant diverse vertrekken in ver schillende kleuren bevatten. Geeft de heer X nu een diner, dan kan hij op de uitnoodiging vermelden dat dit in het blauwe salon van dit Palace-hotel plaats zal hebben en de dames kunnen haar toilet in overeenstem ming met deze kleur kiezen. „Hij", „zij" en hef overhemd. (Spel van den huiselijken haard). (Zondagmiddag, half drie). 't Is warm„smoor" in de schaduw, wat ongelooflijk werkt op stemming en humeur. TROOST. Wij moeten allen door het Leven, De wegen loopen zeer uiteen; Maar ook het nauwste kronkelpaadje, Voert naar het zelfde einddoel heen....

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 7