KLEINE CAPES.
mevrouw, het
aarmee 2*, juist
„Hij" springt van den divan, waarop hij
zich loom en lusteloos had uitgestrekt
,,'t Is gewoon krankzinnig
„Wat schuchtert
schaartje in de hand,
het gele blad van een geranium afknipte.
„Om zulke gordijnen op te hangen Wie
krijgt het in zijn hoofd, blauw Lancaster;
.ionkere kleuren vangen nog meer hitte
op
„Kan ik dat helpen waagt de ega.
Natuurlijk niet".moppert „hij". „Vrou
wen zijn eenmaal onprartisch. Alweer be
wezen. 't Is om te stikken ik ga er
uit
Even later staat de heer der schepping
üaarsreod en transpireerend voor den
spiepel. te sjorren aan een alsbcord, die,
als ern plank gestreken, zijn hals omknelt
weigert het knoopje door te laten
StU hijgt „hij" in zijn benauwe
nis het woord „ik" weglatend.
Mevrouw "wijgtdènki des te meer.
H. H. de B L.
1. Japon van blauw en rood tweed De rok
is in vorm gesneden. De ruimte van dezen
rok gaat van de voorzijde uit, terwijl hij aan
de heupen nauw aansluit. Over de schouders
een kleine cape welke los gemaakt kan wor
den, eveneens in vorm gesneden
Benoodigd 3.75 M. in 1.40 M breed
2. Japon van marineblauw crêpe Twee
holle plooien aan de onderzijde van den rok
geven aan dezen de noodige ruimte. Een
kleine cape sluit aan bij het schouderstuk
Benoodigd: 4 M van 1 M. breedte.
3. Japon van beige tweed chiné Rok met
holle plooien Onder het middel eindigende
in ronde tanden.
Het kleine capeje is eveneens in ronde
tanden uitgesneden.
Benoodigd 3.75 M. in 1.40 M. breed.
4. Japon van moschgroen crêpe de chlne.
De rok is in vorm gesneden, het bovenlijf is
over de taille gekruist. Het kleine cape'je kan
weer naar wensch afgenomen worden De
ceintuur wordt geknoopt.
Benoodigd 4.25 M. in 1 M. breedte.
GEURIGE SACHETS.
In dezen tijd, dat de rozen bloeien. <an
men geurige sachets maken.
Men droogt de rozeblaadjes in de scha
duw, sluit ze daarna in een zacht ver
warmde oven. Als ze zijn Ingedroogd,
w-ijft men ze tot poeder.
Van een oude gebloemde crêpe Georgette
Japon maakt men sierlijke zakjes en vult
leze met de poeder. Een smal zijden lintje,
dat gerimpeld langs het heele zakje gezet
kan worden, maakt een alleraardigst
effect.
Gedroogde lavendel als vulsel ls ook z r
aan te bevelen en is tevens bij lederen
drogist verkrijgbaar.
PARIJSCHE MODESNUFJES.
7. Een clgaretten-etul van echt of na
maak schildpad met verguld metaal dat
getransformeerd ka: worden in een wek
ker.
8. Avondschoenen van crêpe de chlne,waar
van men de kleur passend bij de
japon neemt, met garneering van slangen
huid en steenen.
9. Tasch van marineblauw crêpe maro-
cain, gegarneerd met schijven van tvorine.
10. Een nieuwtje van Worth Een zak
doek van zijden mousseline, met den voor
naam er in gedrukt.
11. Tasch van zwart gemsleder met kristal
len ring.
HOE KAN MEN EEN PATROON ZELF KNIPPEN
1} I
7l
Deze week wordt voor U het teekenen
van een paar kraagjes behandeld.
Allereerst de kraag die op de jurk van
verleden week aangegeven staat.
Bij deze kraag moet de achterhals ln
het geheel niet uitdiepen en vóór alleen
middenvoor, niet op de schouder. Deel de
aalswijdte ln de helft en zet een water-
paslijn en een loodlijn op. Meet op de wa-
terpaslijn de halve halswijdte af. De op-
zetlijn der kraag ls niet geheel recht en
hollen we de kraag 15$ c.M. uit. Meet van
af de 15$ C.M. het opstaande gedeelte af
en daarna de breedte der kraag. Verder
runt U de kraag volgens teekening teeke
nen.
Als 2e kraag zullen we de kraag met
punt op den rug teekenen
Neem een stuk papier en stippel den voor
kant van het grondpatroon tegen een
rechte lijn na. Neem den achterkant van
het grondpatrocn en stippel het zoo na
dat de schouders tegen elkaar komen. Diep
nu de hals vóór en achter uit. zoo diep als
de hals af wilt hebben en teeken de
kraag verder geheel volgens teekening op
het grondpatroon.
VRUCHTENTAART.
Over het algemeen heeft men voor het
maken van gebak een oven noodig. Niet ieder-
een is in het bezit hiervan en wil toch ook
wel eens een taart klaarmaken. Hieronder
volgt een recept, waarbij men geen gebruik
van een oven behoeft te maken:
Benoodigdheden: warm vruchtenmoes
Dunne sneedjes oud brood.
Doe in een diepe vuurvasten schotel een
laagje van het vrij dunne, goed gesuikerde
vruchtenmoes (pruimen, bessen, rabarber,
bramen) leg er zooveel dunne sneetjes brood
zonder korst in, dat de bodem is bedekt, giet
hierop weer vruchtenmoes en vul zoo de
schotel laag om laag op tot het laatste laagje
brood flink met vruchtenmoes is voorzien. J
Laat dit geheel op een koele plaats een
nacht staan, keer den volgenden dag, als het I
brood al het vruchtensap heeft opgezogen,
den schotel om en versier naar verkiezing
den bovenkant met een laag dikke vanillevla
VRUCHTENBOWL.
(Zonder alcohol).
Benoodigdheden voor 8 personen 2 L.
water; 200 G. gedroogde abrikozen, sap
van 6 citroenen, schil van 1 ci
troen, 10 kruidnagelen, stukje
kaneel, 250 Gr. roode bessen,
500 Gr. aardbeien, 100 Gr.
frambozen, 4 bananen, 1
klein blikje ananas, 350
Gr. suiker.
Bereiding
Eér dag de geriste bessen, aardbeien en
frambozen bestrooid met één-derde van de
hoeveelheid suiker laten staan.
Wasch de gedroogde abrikozen en zet
ze op met de 2 L. water, de kruidnagelen,
de pijp kaneel en de zeer dun afgesneden
citroenschil; laat alles samen zachtjes ko
ken tot de abrikozen gaar zijn en giet dan
de massa door een zeef of vergiet om hc*
vocht van de vruchten te scheiden. De
abrikozen niet in den bowl gebruiken.
Wrijf daarna de gesuikerde kersen met
de h.lft van de frambozen en van de
aardbeien fijn, zeef ze daarna door een
linnen doek tot alleen de droge vruchten
overblijven Voeg dit sap bij het abrikozen-
nat, doe er dan het uitgeperste citroensap
bij en het ananasvocht. Meng door deze
vloeistof de nog overgehouden frambozen
en aardbeien en de in blokjes gesneden
nanas en bananen. Laat alles samen nog
8 uur staan, liefst in water met ijs en
giet dan de bowl over in de daarvoor be
stemde glazen kom.
SLAKROPJES MET GEHAKT.
Benoodigdheden: 8 kroppen sla, 200 gr. run
dergehakt, 200 gr. varkensgehakt, peper, zout,
nootmuskaat, overgebleven ju».
Na de kropjes sla schoongemaakt te hebben
en gewasschen, kookt men ze gaar in water
met zout. Ongeveer een drie kwartier. Maak
het gehakt aan met de kruiden en verdeel
het in 8 kleine balletjes (voor elk kropje één)
en één grooteren bal voor in het midden.
Laat het gehakt een half uur bij de sla
koken. Neem dan de gaargemaakte kroppen
uit de pan en vul ze met de kleine balletjes
gehakt. Leg den grooten bal, die zoolang mo
gelijk in het vocht is blijven koken, in een
vuurvasten schotel, schik er de gevulde krop
jes omheen, giet er de overgebleven jus bij,
bestrooi den bovenkant met wat paneermeel
en leg daarop een paar kleine klontjes boter
en laat het schoteltje in den oven lichtbruin
worden.
Een dezer dagen kwam het verzoek bij ons
binnen of we eens een recept wilden geven
van
MAYONAISE-SAUS.
Benoodigdheden: 1 eierdooier, 2y? dL. slaolie,
ruim yt dli. azijn, 2 theelepels Maggi's Aroma
zout, peper, mosterd.
Klop met een garde (eierklopper) de dooier
met de Maggi's aroma, zout, peper, mosterd
en een eetlepel van de azijn goed door elkaar.
Voeg er steeds kloppende, langzaam in een
dun straaltje, de olie bij tot de saus de ver-
eischte dikte heeft en mooi glanzend is, ver
dun ze nu en dan met eenige droppels azijn.
Het gelukken van de saus hangt geheel af
van het goed aanmengen der dooier^ met de
olie. Geschiedt dit niet goed, dan scheidt de
olie zich af. Toch kan de mislukte saus nog
hersteld worden.
Roer een nieuw eierdooier en voeg hierbij
in kleine hoeveelheden de mislukte saus,,
steeds roerende,
MODEGRIL.
Mocht de „vrouw" zich ooit verstouten
Om uw grillen te weerstaan,
Dan nog zouden „mannen" volgzaam,
En als slaven, met U gaan
Grillig, dwaas en overmoedig,
Rustig, zeker van uw macht,
In triomf van overwinnen,
Lacht gij ook om t „sterk" geslacht
H. H. DE BRUIN—LéON.
KLEURENSYMPHONIEëN.
De harmonie van kleuren viert overal hoog
tij. Er is geen elegante vrouw meer die niet
haar tasch, haar schoenen en haar hoed,
om niet te spreken van een groot aantal
andere details, passend bij haar toilet kiest.
Maar al is zij nu zelve als een kleurensym-
phonie, wie garandeert haar dat het fluweel
en trijp van een restaurant waar zij gaat
dineeren, daarmee in overstemming zijn?
De directeur van een groot Parijsch hotel
heeft deze leemte gevoeld en binnenkort zal
zijn restaurant diverse vertrekken in ver
schillende kleuren bevatten. Geeft de heer X
nu een diner, dan kan hij op de uitnoodiging
vermelden dat dit in het blauwe salon van
dit Palace-hotel plaats zal hebben en de
dames kunnen haar toilet in overeenstem
ming met deze kleur kiezen.
„Hij", „zij" en hef overhemd.
(Spel van den huiselijken haard).
(Zondagmiddag, half drie).
't Is warm„smoor" in de schaduw,
wat ongelooflijk werkt op stemming en
humeur.
TROOST.
Wij moeten allen door het Leven,
De wegen loopen zeer uiteen;
Maar ook het nauwste kronkelpaadje,
Voert naar het zelfde einddoel heen....