EEN MANTELPAK MET TWEE BLOUSES.
1a
Wanneer een vrouw niet rijk is, moet
fcljvindingrijk zijn. Welke vrouwen wij
vindingrijk noemen Dat zijn die welke zes
Jaren lang een zelfde japon dragen en tot
welke iemand uit het gezelschap zegt„Wat
hebt U daar een alleraardigst nieuw japon
netje aan. Die japon is dan wel tot op den
.draad versleten, maar deze draad wordt op
'een zoo smaakvolle wijze gepresenteerd, dat
men denken zou een model uit een aller
laatste Parijsche collectie voor zich te zien.
.Er is niet veel voor noodig om een illusie
te geven! De menschen verlangen trouwens
niet anders, de werkelijkheid interesseert hen
niet.
i Hoe dit aan te leggen
i Onder de tientallen middelen is er een dat
geheel onfeibaar is, en dat daarin bestaat
:dat men dat gedeelte van den japon ver-
'andert hetwelk het dichtst bij het gezicht is.
Wanneer gij den vorm van een volant ver
andert, zoo zal geen mensch dat merken.
jHet grootste gedeelte der menschen kijkt
omhoog en wat hen frappeert, dat is dc
kraag, de hals, het decolleté en alles daar
omheen. Met het resultaat dat, wanneer deze
veranderen, dat dan alles verandert.
Als voorbeeld geven we hier een tailleur,
een oude tailleur die gij allen misschien
hebt. De mantelpakken zijn zeer in de mode,
maar gij geneert U een beetje ervoor, om
dat hij niet nieuw meer is. Geen nood. Gij
koopt, of nog beter gij maakt er twee blou
ses bij. Een eenvoudig-genre sport, de
.tweede meer gekleed voor den namiddag.
„DAT DOET MEH TOCH NIET."
Ergens in ons land bevindt zich een
soort Tehuis voor een bepaalde categorie
van meisjes, die men pleegt aan te duiden
met „gevallen" meisjes.
Korten tijd geleden moest ik daar zijn
In verband met eigen maatschappelijk
werk. Trouwens, 't was niet de eerste maal.
maar toch onderging ik er een volkomen
nieuwe sensatie, toen m'n aandacht ge
trokken was door een keurig geteekende
spreuk-in-lijst„Oordeelt zacht" Hoe
kwam het, dat me die woorden nooit eer
der waren opgevallen Ik weet het niet,
maar 't is me nu nog onbegrijpelijk, dat
ik er nu pas tegen in verzet kwam, me in
mijn eentje driftig maakte en deze wand
versiering toch eigenlijk heel graag van
den muur had wülen rukken en kapot
trappen nu pas
Wat zijn we toch dikwijls geestelijke
lomperds 1
Als ik Iemand op zijn eksteroog trap, is
dat verregaand onbeschoft.
Als ik zonder uit te kijken tegen iemand,
al is die iemand b.v ook maar een bede
laar, aanbots vind ik daarin van mezelf
iets ergelijk-ongemanlerd.
Maar hoe vaak trappen we elkaar op de
ziel
.Vondel zegt ergens
„de kleinen treën op 't kleed
de grooten treën op t hart."
Ik citeer uit m'n hoofd (pardon, ik weet
wel dat zoo iets ongeoorloofd is, maar we
doen wel eens meer iets wat niet mag
en 't is dus mogelijk, dat 't niet precies
is aangehaald, maar in hoofdzaak is 't
toch in ieder geval Juist weergegeven.
Hij bedoelt met de kleinen en de groo
ten kleine en groote kinderen ten op
zichte van hun ouders.
Nu wij groote m e n s c he n hebben er
'n handje van, om andere groote men
schen. onbedoeld en onbewust, maar 't ge
beurt dan toch maar, zielepijn aan te
doen
Misschien is 't u nog niet eens heele-
maa! duidelijk, waar ik over praat?
Denk U in den zieletoestand van een
„gevallen meisje", wier tehuis nadrukke
lijk zegt tot lederen willekeurigen bezoe
ker „oordeel over de bewoonsters niet
hard; ze zijn wel gevallen, maar toe, wees
mild in uw oordeel
Me dunkt, de eerste keer, dat je dit,
als „gevallen meisje", duidelijk wordt,
springen toch de tranen in Je oogen. En
dat zijn dan niet de beste tranen.
Zeker, laten we elkaar telkens voorhou
den. begrijpend en dus vergevend in ons
oordeel te zijn ten aanzien van allen en
alles, maar vermaan in bijzijn van degenen
die uw zachte oordeel behoeven, daartoe
toch vooral niet.
„Dat dóét men toch niet"
Z.
RECEPTEN.
GEMARINEERDE LAMSBOUT.
1 K.G. lamsbout, ui, laurierblad, peper
korrels, een paar kruidnagelen, azijn,
1 ons boter of keukenboter of
half delf rite half boter zout.
BereidingWasch d lamsbout, zout
hem en leg hem in „de marinade". Neem
h'' voor een mengsel van azijn en water,
ongeveer de verhouding op 4 deelen wa
ter 1 deel azijn. Doe hierin een ui in
gro7e stukken gesneden, eenige peperkor
rels, een paar kruidnagelen en een laurier
blad. Laat het vleesch hierin 1 of 2 dagen
staan en keer het af en toe.
Laat voor het braden de boter bruin
worden, leg het vleesch er in, schroei het
dicht en braad het op vu"r of in den oven
mooi goudbruin en gaar. Braad het lang
zaam want 't vleesch moet geheel gaat
zijn. Maak de jus af, gedeeltelijk met ma
rinade en gedeeltelijk met water.
GEVULDE SLAKROPJES.
8 kroppen sla, 500 grim gehakt (haif
kalfs- half varkensg hakt), 1 ei.
stukje oud brood, peper, zout,
nootmuskaat. 50 gram boter
of reuzel, paneermeel.
Berel Ung Snijd van de kroppen sla de
buitenste, leelijke bladeren af; snijd de
stronk vooral niet te ver af. de krop zou
dan uit elkaar vallen. Wasch de kroppen
herhaaldelijk en sla ze goed door ruim wa
ter om ze 7an zand te ontdoen. Laat ze
even in water staan om 't laatste zand er
uit te laten zakken. Zet ze vervolgens op
met ruim water en zout (d: 10 gram op
1 L. water) en kook ze gaa^ maar vooral
niet overgaar. Laat ze uitlekken op een
vergiet. Maak in dien tijd het gehakt aan
met oud brood, peper, zout, noot en ei. Doe
hiervoor de beide gehaktsoorten in een
kom; snijd van het brood de korstjes af,
overgiet het brood, in een zeef gelegd, mtt
kokend water, druk het flink uit en doe
het bij 't gehakt. Voeg 't ei, peper, zout,
noot toe, werk alles met twee lepels flink
door elkaar, proef of dc smaak goed is en
vorm er zooveel balletjes van als er krop
jes zijn of maak 8 kleine balletjes en van
d resc één groote bal. Wentel ze door 't
paneermeel. Laat de boter .of reuzel warm
maar niet heet worden, leg balletjes en
bal er in en braad het gehakt langzaam
mooi bruin. Maak de jus met water af.
Maak elk slakropje met twee lepels om
zichtig open, leg er een balletje gehakt in
en bedek dit met de slabladen. Leg de
kroppen in een vuurvasten schotel, leg -*e
grocte bal 'n 't midden. Strooi er wat pa
neermeel over, en giet de afgemaakte jus
er over. Stoof het gehakt ongeveer 20 mi
nuten in de Jus.
VARKENSFILET MEI TOMATEN-MOES
Benood:gd 1 K.G. haac VA d.L. tomaten-
D'jrée. 10 Gr. beur zout, 300 Gr.
r^st.
Bet:iding;
la en lb. Ziet hier bijvoorbeeld een ta
leur van een wollen stof met kleine stree
jes. Wat zoudt ge er van denken indien
daarbij kozen een heel eenvoudige blou
van wit piqué voor den morgen en een gi
kleede van wit crêpe de chine gezoomd m
een zijden feston
2a. Bij een mantelpak uit een effen stx
voortbouwende op hetzelfde principe, kieze
we twee blouses 2 b), een van wit crêpe d
chine met een geknoopte plastron, en ee
voor den middag van crêpe de chine be
drukt met bloempjes.
Met de zeer gekleede tailleurs past me
hetzelfde systeem toe.
3a en b. Bij dit zwart zijden mantelpal
met gedrapeerde kraag en nauwaanslui
tende heupen kiezen wij een kanten blousi
welke er een zeer gedistingeerd cachet aan
geeft. Als tweede blouse hierbij nemen wij t
een van bedrukt zijden mousseline, die mia
schien minder duur er uitziet, maar min
stens evengoed staat.
Ten slotte nog een laatste voorbeeld van
blouses bij een tailleur van zwart zij dei
reps, met witte moezen bezet.
4a en 4b. De eenvoudigste der beide blou
ses is van wit crêpe de chine met zwarti
moezen, een aardv ontrast vormende me
den tailleur.
En voor de gekleede blouse kiezen wi
daarbij een van witte voile. Gegarneerd mei
ajours en kleine plooitjes.
Ziet ge wel dat er zoo van uw oude man
telpak nog heel wat te maken is
Het varkenshaasje afschrappen en een
lepel zout er in wrüven. De boter bruin
laten worden en de haas daarin aan alle
kanten bruin laten branden, dan de pan
in den oven zetten en het vleesch een half
uurtje laten braden Wordt het noodig
water hij den jus te gieten, dan hiervoor
nemen de tomaten-purée met zooveel wa
ter verdund tot ze goed vloeibaar is. Na
ruim een uur brader. moeten vleesch en
jus gereed zijn. De filet wordt nu in schij
ven gesneden, op «en schotel gelegd. Een
gedeelte van de saus er over gegoten, een
rand droog gekookte rijst er om heen ge
schikt en de rest vun de saus er bij ge
presenteerd Men kan ook de rijst ver
vang m door aardKppelpurée.
ANIRAHTACL
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat 96, Den Haag.
De patronen voor dames kosten f 1.—
die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge
veer 10 dagen alvorens ze in het bezit
komen van degenen die patrenen aanvragen.
Aan de lezeressen die een patroon bestel
len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
REDACTIE,