EEN MANTELPAK MET TWEE BLOUSES. 1a Wanneer een vrouw niet rijk is, moet fcljvindingrijk zijn. Welke vrouwen wij vindingrijk noemen Dat zijn die welke zes Jaren lang een zelfde japon dragen en tot welke iemand uit het gezelschap zegt„Wat hebt U daar een alleraardigst nieuw japon netje aan. Die japon is dan wel tot op den .draad versleten, maar deze draad wordt op 'een zoo smaakvolle wijze gepresenteerd, dat men denken zou een model uit een aller laatste Parijsche collectie voor zich te zien. .Er is niet veel voor noodig om een illusie te geven! De menschen verlangen trouwens niet anders, de werkelijkheid interesseert hen niet. i Hoe dit aan te leggen i Onder de tientallen middelen is er een dat geheel onfeibaar is, en dat daarin bestaat :dat men dat gedeelte van den japon ver- 'andert hetwelk het dichtst bij het gezicht is. Wanneer gij den vorm van een volant ver andert, zoo zal geen mensch dat merken. jHet grootste gedeelte der menschen kijkt omhoog en wat hen frappeert, dat is dc kraag, de hals, het decolleté en alles daar omheen. Met het resultaat dat, wanneer deze veranderen, dat dan alles verandert. Als voorbeeld geven we hier een tailleur, een oude tailleur die gij allen misschien hebt. De mantelpakken zijn zeer in de mode, maar gij geneert U een beetje ervoor, om dat hij niet nieuw meer is. Geen nood. Gij koopt, of nog beter gij maakt er twee blou ses bij. Een eenvoudig-genre sport, de .tweede meer gekleed voor den namiddag. „DAT DOET MEH TOCH NIET." Ergens in ons land bevindt zich een soort Tehuis voor een bepaalde categorie van meisjes, die men pleegt aan te duiden met „gevallen" meisjes. Korten tijd geleden moest ik daar zijn In verband met eigen maatschappelijk werk. Trouwens, 't was niet de eerste maal. maar toch onderging ik er een volkomen nieuwe sensatie, toen m'n aandacht ge trokken was door een keurig geteekende spreuk-in-lijst„Oordeelt zacht" Hoe kwam het, dat me die woorden nooit eer der waren opgevallen Ik weet het niet, maar 't is me nu nog onbegrijpelijk, dat ik er nu pas tegen in verzet kwam, me in mijn eentje driftig maakte en deze wand versiering toch eigenlijk heel graag van den muur had wülen rukken en kapot trappen nu pas Wat zijn we toch dikwijls geestelijke lomperds 1 Als ik Iemand op zijn eksteroog trap, is dat verregaand onbeschoft. Als ik zonder uit te kijken tegen iemand, al is die iemand b.v ook maar een bede laar, aanbots vind ik daarin van mezelf iets ergelijk-ongemanlerd. Maar hoe vaak trappen we elkaar op de ziel .Vondel zegt ergens „de kleinen treën op 't kleed de grooten treën op t hart." Ik citeer uit m'n hoofd (pardon, ik weet wel dat zoo iets ongeoorloofd is, maar we doen wel eens meer iets wat niet mag en 't is dus mogelijk, dat 't niet precies is aangehaald, maar in hoofdzaak is 't toch in ieder geval Juist weergegeven. Hij bedoelt met de kleinen en de groo ten kleine en groote kinderen ten op zichte van hun ouders. Nu wij groote m e n s c he n hebben er 'n handje van, om andere groote men schen. onbedoeld en onbewust, maar 't ge beurt dan toch maar, zielepijn aan te doen Misschien is 't u nog niet eens heele- maa! duidelijk, waar ik over praat? Denk U in den zieletoestand van een „gevallen meisje", wier tehuis nadrukke lijk zegt tot lederen willekeurigen bezoe ker „oordeel over de bewoonsters niet hard; ze zijn wel gevallen, maar toe, wees mild in uw oordeel Me dunkt, de eerste keer, dat je dit, als „gevallen meisje", duidelijk wordt, springen toch de tranen in Je oogen. En dat zijn dan niet de beste tranen. Zeker, laten we elkaar telkens voorhou den. begrijpend en dus vergevend in ons oordeel te zijn ten aanzien van allen en alles, maar vermaan in bijzijn van degenen die uw zachte oordeel behoeven, daartoe toch vooral niet. „Dat dóét men toch niet" Z. RECEPTEN. GEMARINEERDE LAMSBOUT. 1 K.G. lamsbout, ui, laurierblad, peper korrels, een paar kruidnagelen, azijn, 1 ons boter of keukenboter of half delf rite half boter zout. BereidingWasch d lamsbout, zout hem en leg hem in „de marinade". Neem h'' voor een mengsel van azijn en water, ongeveer de verhouding op 4 deelen wa ter 1 deel azijn. Doe hierin een ui in gro7e stukken gesneden, eenige peperkor rels, een paar kruidnagelen en een laurier blad. Laat het vleesch hierin 1 of 2 dagen staan en keer het af en toe. Laat voor het braden de boter bruin worden, leg het vleesch er in, schroei het dicht en braad het op vu"r of in den oven mooi goudbruin en gaar. Braad het lang zaam want 't vleesch moet geheel gaat zijn. Maak de jus af, gedeeltelijk met ma rinade en gedeeltelijk met water. GEVULDE SLAKROPJES. 8 kroppen sla, 500 grim gehakt (haif kalfs- half varkensg hakt), 1 ei. stukje oud brood, peper, zout, nootmuskaat. 50 gram boter of reuzel, paneermeel. Berel Ung Snijd van de kroppen sla de buitenste, leelijke bladeren af; snijd de stronk vooral niet te ver af. de krop zou dan uit elkaar vallen. Wasch de kroppen herhaaldelijk en sla ze goed door ruim wa ter om ze 7an zand te ontdoen. Laat ze even in water staan om 't laatste zand er uit te laten zakken. Zet ze vervolgens op met ruim water en zout (d: 10 gram op 1 L. water) en kook ze gaa^ maar vooral niet overgaar. Laat ze uitlekken op een vergiet. Maak in dien tijd het gehakt aan met oud brood, peper, zout, noot en ei. Doe hiervoor de beide gehaktsoorten in een kom; snijd van het brood de korstjes af, overgiet het brood, in een zeef gelegd, mtt kokend water, druk het flink uit en doe het bij 't gehakt. Voeg 't ei, peper, zout, noot toe, werk alles met twee lepels flink door elkaar, proef of dc smaak goed is en vorm er zooveel balletjes van als er krop jes zijn of maak 8 kleine balletjes en van d resc één groote bal. Wentel ze door 't paneermeel. Laat de boter .of reuzel warm maar niet heet worden, leg balletjes en bal er in en braad het gehakt langzaam mooi bruin. Maak de jus met water af. Maak elk slakropje met twee lepels om zichtig open, leg er een balletje gehakt in en bedek dit met de slabladen. Leg de kroppen in een vuurvasten schotel, leg -*e grocte bal 'n 't midden. Strooi er wat pa neermeel over, en giet de afgemaakte jus er over. Stoof het gehakt ongeveer 20 mi nuten in de Jus. VARKENSFILET MEI TOMATEN-MOES Benood:gd 1 K.G. haac VA d.L. tomaten- D'jrée. 10 Gr. beur zout, 300 Gr. r^st. Bet:iding; la en lb. Ziet hier bijvoorbeeld een ta leur van een wollen stof met kleine stree jes. Wat zoudt ge er van denken indien daarbij kozen een heel eenvoudige blou van wit piqué voor den morgen en een gi kleede van wit crêpe de chine gezoomd m een zijden feston 2a. Bij een mantelpak uit een effen stx voortbouwende op hetzelfde principe, kieze we twee blouses 2 b), een van wit crêpe d chine met een geknoopte plastron, en ee voor den middag van crêpe de chine be drukt met bloempjes. Met de zeer gekleede tailleurs past me hetzelfde systeem toe. 3a en b. Bij dit zwart zijden mantelpal met gedrapeerde kraag en nauwaanslui tende heupen kiezen wij een kanten blousi welke er een zeer gedistingeerd cachet aan geeft. Als tweede blouse hierbij nemen wij t een van bedrukt zijden mousseline, die mia schien minder duur er uitziet, maar min stens evengoed staat. Ten slotte nog een laatste voorbeeld van blouses bij een tailleur van zwart zij dei reps, met witte moezen bezet. 4a en 4b. De eenvoudigste der beide blou ses is van wit crêpe de chine met zwarti moezen, een aardv ontrast vormende me den tailleur. En voor de gekleede blouse kiezen wi daarbij een van witte voile. Gegarneerd mei ajours en kleine plooitjes. Ziet ge wel dat er zoo van uw oude man telpak nog heel wat te maken is Het varkenshaasje afschrappen en een lepel zout er in wrüven. De boter bruin laten worden en de haas daarin aan alle kanten bruin laten branden, dan de pan in den oven zetten en het vleesch een half uurtje laten braden Wordt het noodig water hij den jus te gieten, dan hiervoor nemen de tomaten-purée met zooveel wa ter verdund tot ze goed vloeibaar is. Na ruim een uur brader. moeten vleesch en jus gereed zijn. De filet wordt nu in schij ven gesneden, op «en schotel gelegd. Een gedeelte van de saus er over gegoten, een rand droog gekookte rijst er om heen ge schikt en de rest vun de saus er bij ge presenteerd Men kan ook de rijst ver vang m door aardKppelpurée. ANIRAHTACL ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Den Haag. De patronen voor dames kosten f 1.— die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge veer 10 dagen alvorens ze in het bezit komen van degenen die patrenen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. REDACTIE,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 8