CRETONNE JAPONNETJES.
RECEPTEN.
ENSEMBLE.
Het groote succes van gebloemde japonne
tjes dateert noch van vandaag, noch van
gisteren, maar misschien reeds uit den tijd
van onze grootmoeders. Prettig om naar te
kijken, een symbool van de jeugd voor haar
die ze dragen brengen deze japonnen in huis
de herinnering van tuin en buitenleven en in
de tuinen en parken zelve verdubbelen zij ons
het genot van lente en zomer. Bijgaande
Illustraties geven u eenige aardige modellen
5. Een japonnetje met zeer eenvoudige
roode en lichtblauwe bloemen op witten
ondergrond. De rok bezit godets, onder het
middel een ingezet stuk, dat aan de voorzijde
puntvormig eindigt. Ceintuur, rand van dé
colleté en klein manteltje zijn alle drie van
elfen roode stoi
6. Daarnaast een Japon van met zwarte
bloemen bedrukte cretonne. Zeer origineel is
hier de schuine lip welke het décolleté sluit.
7. Hier is de ondergrond zwart en de
bloemetjes geel, rood en blauw. Décolleté en
ceintuur zijn beide gestrikt met een lint uit
dezelfde stof. Ter verandering zijn bij dezen
japon lange mouwen gekozen.
8. Tenslotte nog een cretonnen Jurk waar
bij op witten ondergrond een ware prairie van
verschillend gekleurde bloempjes gedrukt is
Ceintuur uit dezelfde stof, kraag en das in
effen blauwe stof. De rok bezit van onderen
eenige holle plooien, welke hem weder de
noodige ruimte geven.
„DINEEREN".
Toen ik eens, door goede vrienden,
Vriend'lijk was „geïnviteerd",
Heb ik met hen, heel gezellig,
En „copieus" ook gedineerd.
In een hoekje, met z'n vieren,
Zaten wij in 't „restaurant".
Voor een keuze van gerechten,
Heusch ik duizelde ervan
Eerst „hors d'oeuvre" en „potage",
„A la reine", en ook „bourgeois",
Voorts: „turbot" „purée". „sauce c&pres".
„Tournedo's" en ..petits pois",
„Canapé (hm de volaille",
„Entremets" er tusschen door,
In ons eigen Nederlandje,
Gaan de vreemde woorden voor I
't Klinkt dan ook wel „animeerend".
„Frults, compóte. glacéet dessert".
Maar m'n vrind, met Fransch accentje.
Vroeg een Höllandsch bordje snèr
H. H. de B.—L.
EIERSCHOTELTJE.
Benoodigdheden: Besten ham, osse-
tong. Hamburger rlb-uien-eleren. boter.
Bereiding: De resten van ham. tong
of rib, fijn hakken en in een vrij dikke laag
strooien in zeer wijden vuurvasten schotel,
die men goed met boter heeft ingesmeerd,
j Deze laag bedekken met een laag heel fijn
gehakte ui, hierop zooveel eieren breken, als
goed naast elkaar kunnen liggen, deze be
strooien met paneermeel en boter en ge
durende een klein half uur in een niet te
warmen oven gaar laten worden.
Aanbeveling verdient het de uien, alvorens
ze in de schotel te doen, eerst licht te frui
ten, daar ze anders misschien niet heelemaal
gaar zullen zijn.
MACARONI MET SAUCIJSJES.
Benoodlgd 250 gr. macaroni, 150 gr.
saucijsjes, ly dX. Jus, 20 gr. boter, peper en
nootmuskaat.
Bereiding: De macaroni in pl.m. 7 c.M.
lange stukken gebroken, in kokend water met
zout strooien, even flink laten doorkoken om
te voorkomen dat ze op den bodem gaan
vastzitten en gedurende een half uur zacht
laten koken totdat ze gaar is. De boter in een
ijzeren pan laten smelten, de met peper en
noot bestrooide saucijsjes een paar minuten
goed laten braden, terwijl men ze telkens
omroert, dan in den oven gaar laten worden.
Zien ze mooi bruin, dan ze uit het vet nemen,
dit aan het braden brengen, met kleine
scheuten het vocht begieten. Op een ver
warmden schotel een rand van macaroni
maken, middenin de saucijsjes hoog opsta
pelen en de saus erover heen gieten.
GESTOOFDE RABELJOUWSTAART.
Benoodigdheden: 1 Kabeljouwstaart,
pijn. 150 gr. boter, pl.m. V, dX. water, zout,
paneermeel, schijfjes citroen, eenige aard-
DE TEGENSTELLING.
Misschien herinnert ge u nog waar we
verleden week over spraken, 't Ging over
dat Tehuis voor meisjes, waar die spreuk
was opgehangen „Oordeelt zacht".
Wat is toch eigenlijk dat grievende in
zoo iets
Elk mensch heeft gevoel van eigen
waarde, zelfs de diepstgevallene.
Met dit laatste bedoel ik natuurlijk al
lerminst te zeggen dat die „gevallen meis
jes" tot de diepstgevallen menschen be-
hooren; die kunnen er natuurlijk onder
wezen, maar als zoodanig lijkt me de uit
drukking zelfs heel akelig en min of meer
elgenrechtig, om van hypocritisch niet te
gewagen.
Maar dit terloops
In 't algemeen is het toch wel zoo, dat
ieder mensch zijn Achilles-hiel heeft, d.i.
zijn kwetsbare plek. dit nu bedoeld in
geestelijken of moreelen zin.
Wezenlijk verloren én wezenlijk mislukt
is eerst degeen die geen trots, geen gevoel
van eigenwaarde meer kent.
En verondersteld mag worden, neen
rnóèt worden, dat ook de bewoonsters van
het huis dat ik bedoel tot de wondbare
schepselen behooren.
Die veronderstelling ls het uitgangs
puin van alle paedagogiek.
Faedagogiek moet er wezen, een appèl
te doen op het meerderwaardigheidsge
voel. moet bedoelen, het object aan zich
zelf te doen ontdekken. En 't moet fnui
kend wezen als van wege het feit dat ge
tot een bepaalde categorie behoort, bij uw
mcdemenschen clementie voor u wordt in
geroepen.
Dat doet een van tweeën 't duwt naar
beneden en. demoraliseert of het maakt op
standig en verbittert.
En geen van tweeën ls natuurlijk be
doeld.
Voor „vol" te worden aangezien, door
ongeschondenen (een oogenblik uitgaande
van de gedachte dat dit geen dwaas woord
en geen dwaas begrip is als gelijke te
worden beschouwd, het gevoel te hebben,
dat degeen tegen wie ge opziet, zich vlak
naast u plaatst en zich uw gelijke en niet
uw meerdere acht dat beteekent wat.
In een enquête die ik jaren geleden eens
las, heeft me een ding buitengewoon ge
troffen en sedert dien heb ik 't ook nooit
vergeten, n.1. dat op de vraag die aan ar
beiders werd gedaan, hoe zij zich gevoel
den tegenover hun patroon, een de klacht
en de beschuldiging uitte Hij groet me
niet
Dat geef ik zonder meer als illustratie
van het bovenstaande.
En uit „De Gebr. Karamazow" kent ge
misschien die scène tusschen de deerne
Grouchenka, Ratikine en Aljoscha.
'n Paar regels mogen worden aange
haald
Ratikine zegt verwonderd „Ik gelooi
dat ik in een gekkenhuis ben aangeko
men' En dan tot Grouchenka „Mooi zoo.
nou nog huilen ook."
„Ja", riep ze uit. „Ik huilHij heeft me
zijn zuster genoemd Dat zal ik nooit ver
geten
Die „hij" is Aljoscha, de eenige zuivere,
de eenige reine van die drie. En uit de
rest van het verhaal blijkt dan, wat een
verlossende daad die Aljoscha heeft ver
richt door de verachte deerne aldus aan
te spreken, niet expresse, niet welover
wogen (dat had ze dar. wel gevoeld en hij
zou precies het omgekeerde effect hebben
bereikt), maar spontaan, van-binnen-uit.
Die vriendelijke aanmaning in dat ove
rigens toch inderdaad voortreffelijke huis
bereikt dit miserabele dat het aanstonds
schept de tegenstelling tusschen de geval
lener en de niet-gevallenen, tusschen de
fatsoenlijken en de niet-fatsoenlijken.
En dat is een vergrijp tegen het alge-
meen-menschelijke. Z.
appelen.
Bereiding: Den staart goed wasschen,
met zout inwrijven en zoo eenigen tijd laten
staan. Hem daarna in een langwerpigen
vuurvasten schotel leggen met wat water en
de boter in groote stukken er om heen.
Eenige aardappelen schillen, er met de
z.g. aardappelmoule kleine ronde kogels uit
steken en deze om de visch heen leggen. Het
geheel bestrooien met een dun laagje paneer
meel, een paar schijfjes citroen er op leggen,
den schotel pl.m. 'n y, uur in matig warmen
oven zetten, den visch telkens bedruipen.
FLENSJES-TAART.
Voor de flensjes X L. melk, 2 eieren, 150
gram bloem, iets zout. Voor de sla
4 dJL. melk. 1 eidooier. 1 a X glad
afgestreken eetlepe' maizena, sui
ker, vanille. Voor 't vulsel
lekkere frissche jam, rabar
ber of appelmoes.
Bereiding Doe de bloem in een kom.
maakt in 't midden een kuiltje en breek
hierin de eipren. Voeg iets zout toe en be-
gi van 't midden uit de bloem aan '2 roe
ren. Voeg melk toe, zooveel dat het meel
juist gebonden i>. Roer er alle klontjes uit
en voeg dan langzamerhand alle melk bij.
Bak van dit beslag dunne flensjes. Laat
hiewoor iets boter in de koekepan bruin
woiden, doe er zooveel van het beslag in
det de bodem juist bedekt ls en bak de
'lens vlug bruin aan beide zijden. Leg
haar op een ronden schete' en bestrijk
haa: met jam of rabarbermoes of appel
moes. Leg h'erop de volgende flens en ga
zoo voort tot al het beslag is opgebakken.
Zorg dat de bovenste laag een flens is.
Bedek het geheel, van boven en aan de
zijkanten met een vanille vla.
Dn ensemble is uit een grijze wouen stoi
met zwarte en witte stippen. De mantel
is drie-kwart lang een weinig in vorm
gesneden van onderen, verwerkt met in
snijdingen en heeft een rechten kraag.
Benoodigd 3 M. in 1.40 M. breed.
De rok is in vorm gesneden, op dezelfde
wijze verwerkt en zeer nauwsluitend om
de heupen De kleine bolero is recht ge
sneden exi <.ouuci 6uiiiceiiii&eii
Benoodigd 2.25 M. in 1.40 M. breed.
Onder de bolero wordt een blouse van
ivoorkleurige crêpe de Chine gedragen, de
insnijdingen van den rok zijn hier ge
repeteerd. Op de rok een zwart lederen
ceintuur, op de blouse een driedubbel ge-
plisseerde jabot.
Benoodigd 2.25 M. in 1.40 M breed.
Trek hiervoor de melk met de vanille.
Ro°r de maizena aan met eidooier en zoo
noodig koude melk; voeg hierbij voorzich
tig de kokende melk, doe de massa terug
in de pan en laat dc vla roerende gaar
worden gedurende 5 minuten. Voeg suiker
naar smaak toe en verwijder de vanille.
Laat de vla gedeeltelijk afkoelen, waar
door ze de flensjestaart beter bedekken
kan Garneer desgewenscht 't geheel met
wat jam.
LUNCHSCHOTELTJE.
Benoodigd 6 eieren,' 8 lepels room, 50 Gr.
truffels, zout, peper, nootmuskaat,
25 Gr. boter.
Bereiding
De eieren hard koken, pellen en over
langs door midden snijden. De dooiers er
uit nemen en fijn wrijven. Het grootste
deel van den room even laten doorkoken.
De truffels hakken. Dooiers, room en truf
fels met elkaar vermengen, peper, zout en
nootmuskaat naar smaak toevoegen en
met dit mengsel de halve eieren vullen.
Dan overigen room 2 lepels in een
vuurvast schoteltje doen, de eieren erin
opstapelen en de farce overgieten met de
25 Gr. gesmolten boter. Het schoteltje vlak
voor het opdoen in een warmen oven zet
ten, gedurende 3 a 5 minuten. Zij hebben
vooral boven er geen onderwarmte noo
dig, daarom kan de schotel b.v. op een
pan met water erin gezet worden.
GEFARCEERDE AUBERGINES.
Aubergines zijn Zuidelijke vruchten, die
men in fijne vruchttenwinkels krijgen kan.
Benoodigd 2 aubergines, 50 gr. champions
(kl. blikje), 20 Gr. oud brood, een
weinig melk, 50 Gr. boter, 1 eier
dooier, gehakte pieterselie,
zout, peper, ui.
Bereiding
De belde punten van de Aubergines af
snijden en ze over de lengte in tweeën ver-
deelen. De helften uithollen, maar zoo dat
aan alle kanten het vleesch 2 cM. dik
blijft zitten. Ze met wat zout bestrooien en
eenigen tijd laten staan. Nu het kruim
van oud brood in de warme melk laten
weeken. De champions fijn hakken, even
als de peterselie en een uitje." Het uitge
holde vleesch uit de Aubergines van de
pitjes ontdoen en in kleine stukjes snij
den. De Aubergines met een schoonen doek
afdrogen. De helfi der boter i een braad
pan laten warm worden en de vruchten
hierin aan beide kanten lichtbruin laten
braden. De Aubergines er uit nemen, nog
wat boter in de pan doen met de gehakte
kruiden enz Dit alles 10 minuten laten
smoren, dan het geweekte brood, het eier
dooier en de kruiden en door roeren. Met
dit mengsel de Aubergines vullen, deze in
een beboterd vuurvast schoteltje leggen,
met paneermeel bestrooien en' het scho
teltje 10 min. in een warmen oven
plaatsen.
PERZIKSCHOTELTJE.
Benoodigd20 halve perziken uit blik,
20 bitterkoekjes, X L. vanillevla,
ly dX. vocht van de per
ziken, 4 blaadjes gelatine.
Bereiding
De bitterkoekjes even laten weeken in
het sap van de perziken. Deze in een
schaaltje leggen en op elk bitterkoekje,
een halve perzik leggen met den bollen
kant naar boven, alles nu dun bedekken
met de vanillesaus. Intusschen de rest
van het sap door een fijn doekje gieten
verwarmen en de gewasschen gelatine er
in oplossen en koud laten worden. Het
schoteltje afmaken door de openingen
tusschen de perziken aan te vullen met de
gehakte of in reepjes gesneden gelei.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat 96, Den Ilaag.
De patronen voor dames kosten f 1
die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge
veer 10 dagen alvorens ze in het bezit
komen van degenen die patronen aanvragen.
Aan de lezeressen die een patroon bestel
len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
REDACTIE.