CRETONNE JAPONNETJES. RECEPTEN. ENSEMBLE. Het groote succes van gebloemde japonne tjes dateert noch van vandaag, noch van gisteren, maar misschien reeds uit den tijd van onze grootmoeders. Prettig om naar te kijken, een symbool van de jeugd voor haar die ze dragen brengen deze japonnen in huis de herinnering van tuin en buitenleven en in de tuinen en parken zelve verdubbelen zij ons het genot van lente en zomer. Bijgaande Illustraties geven u eenige aardige modellen 5. Een japonnetje met zeer eenvoudige roode en lichtblauwe bloemen op witten ondergrond. De rok bezit godets, onder het middel een ingezet stuk, dat aan de voorzijde puntvormig eindigt. Ceintuur, rand van dé colleté en klein manteltje zijn alle drie van elfen roode stoi 6. Daarnaast een Japon van met zwarte bloemen bedrukte cretonne. Zeer origineel is hier de schuine lip welke het décolleté sluit. 7. Hier is de ondergrond zwart en de bloemetjes geel, rood en blauw. Décolleté en ceintuur zijn beide gestrikt met een lint uit dezelfde stof. Ter verandering zijn bij dezen japon lange mouwen gekozen. 8. Tenslotte nog een cretonnen Jurk waar bij op witten ondergrond een ware prairie van verschillend gekleurde bloempjes gedrukt is Ceintuur uit dezelfde stof, kraag en das in effen blauwe stof. De rok bezit van onderen eenige holle plooien, welke hem weder de noodige ruimte geven. „DINEEREN". Toen ik eens, door goede vrienden, Vriend'lijk was „geïnviteerd", Heb ik met hen, heel gezellig, En „copieus" ook gedineerd. In een hoekje, met z'n vieren, Zaten wij in 't „restaurant". Voor een keuze van gerechten, Heusch ik duizelde ervan Eerst „hors d'oeuvre" en „potage", „A la reine", en ook „bourgeois", Voorts: „turbot" „purée". „sauce c&pres". „Tournedo's" en ..petits pois", „Canapé (hm de volaille", „Entremets" er tusschen door, In ons eigen Nederlandje, Gaan de vreemde woorden voor I 't Klinkt dan ook wel „animeerend". „Frults, compóte. glacéet dessert". Maar m'n vrind, met Fransch accentje. Vroeg een Höllandsch bordje snèr H. H. de B.—L. EIERSCHOTELTJE. Benoodigdheden: Besten ham, osse- tong. Hamburger rlb-uien-eleren. boter. Bereiding: De resten van ham. tong of rib, fijn hakken en in een vrij dikke laag strooien in zeer wijden vuurvasten schotel, die men goed met boter heeft ingesmeerd, j Deze laag bedekken met een laag heel fijn gehakte ui, hierop zooveel eieren breken, als goed naast elkaar kunnen liggen, deze be strooien met paneermeel en boter en ge durende een klein half uur in een niet te warmen oven gaar laten worden. Aanbeveling verdient het de uien, alvorens ze in de schotel te doen, eerst licht te frui ten, daar ze anders misschien niet heelemaal gaar zullen zijn. MACARONI MET SAUCIJSJES. Benoodlgd 250 gr. macaroni, 150 gr. saucijsjes, ly dX. Jus, 20 gr. boter, peper en nootmuskaat. Bereiding: De macaroni in pl.m. 7 c.M. lange stukken gebroken, in kokend water met zout strooien, even flink laten doorkoken om te voorkomen dat ze op den bodem gaan vastzitten en gedurende een half uur zacht laten koken totdat ze gaar is. De boter in een ijzeren pan laten smelten, de met peper en noot bestrooide saucijsjes een paar minuten goed laten braden, terwijl men ze telkens omroert, dan in den oven gaar laten worden. Zien ze mooi bruin, dan ze uit het vet nemen, dit aan het braden brengen, met kleine scheuten het vocht begieten. Op een ver warmden schotel een rand van macaroni maken, middenin de saucijsjes hoog opsta pelen en de saus erover heen gieten. GESTOOFDE RABELJOUWSTAART. Benoodigdheden: 1 Kabeljouwstaart, pijn. 150 gr. boter, pl.m. V, dX. water, zout, paneermeel, schijfjes citroen, eenige aard- DE TEGENSTELLING. Misschien herinnert ge u nog waar we verleden week over spraken, 't Ging over dat Tehuis voor meisjes, waar die spreuk was opgehangen „Oordeelt zacht". Wat is toch eigenlijk dat grievende in zoo iets Elk mensch heeft gevoel van eigen waarde, zelfs de diepstgevallene. Met dit laatste bedoel ik natuurlijk al lerminst te zeggen dat die „gevallen meis jes" tot de diepstgevallen menschen be- hooren; die kunnen er natuurlijk onder wezen, maar als zoodanig lijkt me de uit drukking zelfs heel akelig en min of meer elgenrechtig, om van hypocritisch niet te gewagen. Maar dit terloops In 't algemeen is het toch wel zoo, dat ieder mensch zijn Achilles-hiel heeft, d.i. zijn kwetsbare plek. dit nu bedoeld in geestelijken of moreelen zin. Wezenlijk verloren én wezenlijk mislukt is eerst degeen die geen trots, geen gevoel van eigenwaarde meer kent. En verondersteld mag worden, neen rnóèt worden, dat ook de bewoonsters van het huis dat ik bedoel tot de wondbare schepselen behooren. Die veronderstelling ls het uitgangs puin van alle paedagogiek. Faedagogiek moet er wezen, een appèl te doen op het meerderwaardigheidsge voel. moet bedoelen, het object aan zich zelf te doen ontdekken. En 't moet fnui kend wezen als van wege het feit dat ge tot een bepaalde categorie behoort, bij uw mcdemenschen clementie voor u wordt in geroepen. Dat doet een van tweeën 't duwt naar beneden en. demoraliseert of het maakt op standig en verbittert. En geen van tweeën ls natuurlijk be doeld. Voor „vol" te worden aangezien, door ongeschondenen (een oogenblik uitgaande van de gedachte dat dit geen dwaas woord en geen dwaas begrip is als gelijke te worden beschouwd, het gevoel te hebben, dat degeen tegen wie ge opziet, zich vlak naast u plaatst en zich uw gelijke en niet uw meerdere acht dat beteekent wat. In een enquête die ik jaren geleden eens las, heeft me een ding buitengewoon ge troffen en sedert dien heb ik 't ook nooit vergeten, n.1. dat op de vraag die aan ar beiders werd gedaan, hoe zij zich gevoel den tegenover hun patroon, een de klacht en de beschuldiging uitte Hij groet me niet Dat geef ik zonder meer als illustratie van het bovenstaande. En uit „De Gebr. Karamazow" kent ge misschien die scène tusschen de deerne Grouchenka, Ratikine en Aljoscha. 'n Paar regels mogen worden aange haald Ratikine zegt verwonderd „Ik gelooi dat ik in een gekkenhuis ben aangeko men' En dan tot Grouchenka „Mooi zoo. nou nog huilen ook." „Ja", riep ze uit. „Ik huilHij heeft me zijn zuster genoemd Dat zal ik nooit ver geten Die „hij" is Aljoscha, de eenige zuivere, de eenige reine van die drie. En uit de rest van het verhaal blijkt dan, wat een verlossende daad die Aljoscha heeft ver richt door de verachte deerne aldus aan te spreken, niet expresse, niet welover wogen (dat had ze dar. wel gevoeld en hij zou precies het omgekeerde effect hebben bereikt), maar spontaan, van-binnen-uit. Die vriendelijke aanmaning in dat ove rigens toch inderdaad voortreffelijke huis bereikt dit miserabele dat het aanstonds schept de tegenstelling tusschen de geval lener en de niet-gevallenen, tusschen de fatsoenlijken en de niet-fatsoenlijken. En dat is een vergrijp tegen het alge- meen-menschelijke. Z. appelen. Bereiding: Den staart goed wasschen, met zout inwrijven en zoo eenigen tijd laten staan. Hem daarna in een langwerpigen vuurvasten schotel leggen met wat water en de boter in groote stukken er om heen. Eenige aardappelen schillen, er met de z.g. aardappelmoule kleine ronde kogels uit steken en deze om de visch heen leggen. Het geheel bestrooien met een dun laagje paneer meel, een paar schijfjes citroen er op leggen, den schotel pl.m. 'n y, uur in matig warmen oven zetten, den visch telkens bedruipen. FLENSJES-TAART. Voor de flensjes X L. melk, 2 eieren, 150 gram bloem, iets zout. Voor de sla 4 dJL. melk. 1 eidooier. 1 a X glad afgestreken eetlepe' maizena, sui ker, vanille. Voor 't vulsel lekkere frissche jam, rabar ber of appelmoes. Bereiding Doe de bloem in een kom. maakt in 't midden een kuiltje en breek hierin de eipren. Voeg iets zout toe en be- gi van 't midden uit de bloem aan '2 roe ren. Voeg melk toe, zooveel dat het meel juist gebonden i>. Roer er alle klontjes uit en voeg dan langzamerhand alle melk bij. Bak van dit beslag dunne flensjes. Laat hiewoor iets boter in de koekepan bruin woiden, doe er zooveel van het beslag in det de bodem juist bedekt ls en bak de 'lens vlug bruin aan beide zijden. Leg haar op een ronden schete' en bestrijk haa: met jam of rabarbermoes of appel moes. Leg h'erop de volgende flens en ga zoo voort tot al het beslag is opgebakken. Zorg dat de bovenste laag een flens is. Bedek het geheel, van boven en aan de zijkanten met een vanille vla. Dn ensemble is uit een grijze wouen stoi met zwarte en witte stippen. De mantel is drie-kwart lang een weinig in vorm gesneden van onderen, verwerkt met in snijdingen en heeft een rechten kraag. Benoodigd 3 M. in 1.40 M. breed. De rok is in vorm gesneden, op dezelfde wijze verwerkt en zeer nauwsluitend om de heupen De kleine bolero is recht ge sneden exi <.ouuci 6uiiiceiiii&eii Benoodigd 2.25 M. in 1.40 M. breed. Onder de bolero wordt een blouse van ivoorkleurige crêpe de Chine gedragen, de insnijdingen van den rok zijn hier ge repeteerd. Op de rok een zwart lederen ceintuur, op de blouse een driedubbel ge- plisseerde jabot. Benoodigd 2.25 M. in 1.40 M breed. Trek hiervoor de melk met de vanille. Ro°r de maizena aan met eidooier en zoo noodig koude melk; voeg hierbij voorzich tig de kokende melk, doe de massa terug in de pan en laat dc vla roerende gaar worden gedurende 5 minuten. Voeg suiker naar smaak toe en verwijder de vanille. Laat de vla gedeeltelijk afkoelen, waar door ze de flensjestaart beter bedekken kan Garneer desgewenscht 't geheel met wat jam. LUNCHSCHOTELTJE. Benoodigd 6 eieren,' 8 lepels room, 50 Gr. truffels, zout, peper, nootmuskaat, 25 Gr. boter. Bereiding De eieren hard koken, pellen en over langs door midden snijden. De dooiers er uit nemen en fijn wrijven. Het grootste deel van den room even laten doorkoken. De truffels hakken. Dooiers, room en truf fels met elkaar vermengen, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen en met dit mengsel de halve eieren vullen. Dan overigen room 2 lepels in een vuurvast schoteltje doen, de eieren erin opstapelen en de farce overgieten met de 25 Gr. gesmolten boter. Het schoteltje vlak voor het opdoen in een warmen oven zet ten, gedurende 3 a 5 minuten. Zij hebben vooral boven er geen onderwarmte noo dig, daarom kan de schotel b.v. op een pan met water erin gezet worden. GEFARCEERDE AUBERGINES. Aubergines zijn Zuidelijke vruchten, die men in fijne vruchttenwinkels krijgen kan. Benoodigd 2 aubergines, 50 gr. champions (kl. blikje), 20 Gr. oud brood, een weinig melk, 50 Gr. boter, 1 eier dooier, gehakte pieterselie, zout, peper, ui. Bereiding De belde punten van de Aubergines af snijden en ze over de lengte in tweeën ver- deelen. De helften uithollen, maar zoo dat aan alle kanten het vleesch 2 cM. dik blijft zitten. Ze met wat zout bestrooien en eenigen tijd laten staan. Nu het kruim van oud brood in de warme melk laten weeken. De champions fijn hakken, even als de peterselie en een uitje." Het uitge holde vleesch uit de Aubergines van de pitjes ontdoen en in kleine stukjes snij den. De Aubergines met een schoonen doek afdrogen. De helfi der boter i een braad pan laten warm worden en de vruchten hierin aan beide kanten lichtbruin laten braden. De Aubergines er uit nemen, nog wat boter in de pan doen met de gehakte kruiden enz Dit alles 10 minuten laten smoren, dan het geweekte brood, het eier dooier en de kruiden en door roeren. Met dit mengsel de Aubergines vullen, deze in een beboterd vuurvast schoteltje leggen, met paneermeel bestrooien en' het scho teltje 10 min. in een warmen oven plaatsen. PERZIKSCHOTELTJE. Benoodigd20 halve perziken uit blik, 20 bitterkoekjes, X L. vanillevla, ly dX. vocht van de per ziken, 4 blaadjes gelatine. Bereiding De bitterkoekjes even laten weeken in het sap van de perziken. Deze in een schaaltje leggen en op elk bitterkoekje, een halve perzik leggen met den bollen kant naar boven, alles nu dun bedekken met de vanillesaus. Intusschen de rest van het sap door een fijn doekje gieten verwarmen en de gewasschen gelatine er in oplossen en koud laten worden. Het schoteltje afmaken door de openingen tusschen de perziken aan te vullen met de gehakte of in reepjes gesneden gelei. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Den Ilaag. De patronen voor dames kosten f 1 die voor kinderen f 0.80. Het duurt onge veer 10 dagen alvorens ze in het bezit komen van degenen die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. REDACTIE.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 8