HOE KAN MEN EEN PATROON ZELF KNIPPEN RECEPTEN. 1I I 1 i i KLACHT VAN DE PIANO. Ik arme, sta nu maandenlang, Vergeten in een hoek; Geen hand, die naar mijn toetsen grijpt, Of naar het notenboek. Ik ben niet meer het middenpunt BIJ feestjes of solrée, Men schaart zich niet rond het klavier Zooals men vroeger dee. De menschen schomm'len heen en weer, Bij schrille jazz'muzlek, En slechts van dancings, buitenshuis Geniet nu het publiek En. naast mij, uit een houten kast, Komt wonderlijk geluid; Een klankenstroom - en toch steekt men Geen vinger er naar uit Je krijgt nog van dat ak'lig ding De „storingen" cadeau! En toch verkiest men, boven mij, Helaas! de radio H. H. DE B.—L. KINDEREN EN OPVOEDING. Iedereen houdt van kinderen, op een enkele uitzondering na. Zij, die de beko ring welke er van de kinderen uitgaat, niet ondergaan zijn zeer zeldzaam, en hun min achting. ja soms zelfs vijandigheid tegen deze onschuldige schepsels, wekken ons aller afkeuring op. Maar, zonder voor deze brompotten een excuus te zoeken dat koch niet te vinden is. moeten wij toegeven dat sommige ouders al het mogelijke doen om hunne kinderen onuitstaanbaar te maken en. hun de sympathie te ontnemen die mt In het algemeen voor kinderen gevoelt. Hoe dikwijls ziet men bijvoorbeeld niet in tram, trein of omnibus een moeder met een baby op den arm of met een frisch en mooi kind aan de hand. Uit den aard der zaak is men haar zeer welwillend gestemd, maar wanneer de baby uw hoed of zelfs uw oor grijpt om daar zoo hard als hij kan aan te trekken of wanneer het kleine meisje of het jongetje al schommelend met de bee nen hun voeten aan uw zijden kousen af veegt, dan verandert onwillekeurig deze welwillendheid. En dit speelt zich dan af onder de onverschillige of zelfs geïnteres seerde blik van de moeder die er mee wacht in te grijpen totdat gij getoond hebt dat gij dit geval niet al te grappig vindt en die gij daarna ontevreden hoort mompelen „Er zijn werkelijk menschen zonder hart die niet van kinderen houden". Wanneer het den ouders behaagt de grillen van hun nakomelingschap te verdragen, zoo gaat dit hun alleen aan en het is niet aan ons hunne opvattingswijze te critiseeren. Maar wanneer zij het noodig vinden a?i. anderen deze uitvloeiselen eener slechte op voeding op te leggen die henzelf niet choqueert, maar die hun buren onaange naam zijn, zoo is dat waarlijk onvergeef lijk. Sommige menschen denken te goeder trouw dat het verstand van een kind zich sneller ontwikkelt wanneer men ze voort durend in contact brengt met volwassenen. In 't algemeen is dit geenzins het geval. Het kind, bij uitstek goed nabootser, her haalt doodeenvoudig de zinnen die het hoort en brengt ze op totaa1 geluk te berde, precies als de papegaaien, en uonder aan de woorden hun werkelijke beteekenis toe te kennen; het geeft zich dus niet meer de moeite na te denken en wordt lui van geest. Men geeft zich gemakkelijk rekenschap dat de kinderen wier vroegrijpheid geba seerd is op het feit dat zij steeds in gezel schap waren van oudere personen of grijsaards, lang niet altijd mannen of vrou wen van beteekenis worden; zeer vaak komt het zelfs voor dat juist het tegen overgestelde het geval is. De ouders, en vooral de moeder, zijn coquet met hunne kinderen en kleeden deze zoo mooi mogelijk aan. Dit is geheel natuurlijk en men zou er een vrouw om blameeren wanneer zij haar kind vuil en slecht gekleed liet rondloopen. Maar toch moet de matigheid betracht worden met de elegantie van het jeugdige kind, niet alleen omdat de goede smaak dit elscht, maar tevens omdat een overmaat van op schik een zekere IJdelheid bij de kleinen doet ontstaan. De tegenwoordige mode staat aan de moeders toe hare kinderen, 't zij jongens o* meisjes, op bekoorlijke maar toch doodeenvoudige wijze te klee den. Want men moet niet uit het oog verlie zen dat het kind speelkameraadjes kan hebben, waarvan de ouders, weinig gefor tuneerd, zich geen enorme uitgaven kun nen veroorloven om deze kleine familie te kleeden, en daardoor zou bij het te goed gekleede kind onwillekeurig het verlangen opkomen de anderen te vernederen. Te genwoordig gaan kinderen van geheel verschillenden maatschapelijken stand naar eenzelfde school. Daar zijn niets geen bezwaren tegen. Het verstand open baart zich als geheel verschillend bij een zelfde onderricht en set is stellig niet omdat het eenvoudig gekleed is, dat een kind slecht opgevoed en weinig slim zal lijken, en de trots van een familie moet daarin bestaan liever met een goed opge voed dan met een goed gekleed kind voor den dag te komen. Goed gekleed In den zin van „te" goed gekleed. 3. Een robe-manteau van marineblauw wollen stof. De rok is van onderen verwijd met in vorm gesneden stukken. De ceintuur ls van lakleder. Benoodigd 3.25 M. in 1.40 M. breed. 4. Een ensemble van bruin en beige tweed. De mantel, die recht gesneden is, is voorzien van breede zakken. Onderaan den rok bevinden zich holle plooien om dezen de noodige ruimte te geven. Een geplisseerd plastron en kraag van beige crepe de chine. Benoodigd 6 .10 M breed. 5. Een ensemble van beige crêpella. De mantel, van effen beige crêpella, is in vorm gesneden en is gevoerd met een Schotsche wollen stof, in bruin en geel, welke even eens kraag, reven- en polsen garneert. De japon, met ingezette stukken, heeft een ceintuur van pear de suède, terwijl het decolleté door een volant gegarneerd is. Benoodigd 6 M. in 1.40 M. breed. 6. Een robe tailleur van Auberginekleu- rige crêpe marocain. Deze is eveneens in vorm gesneden en is gegarneerd met ner- vures die ingezette stukken aan de heupen moeten simuleeren. Dezelfde nervures vin den we aan den rand van de kleine, in vorm gesneden cape. De ceintuur is van peau de Suède. het bovenlijf is gesloten door twee knoopen. Benoodigd 3.50 M. in 1.40 M. breed. boter, de fijngehakte peterselie en de Maggi's Aroma zijn gedaan; roer alles door elkaar tot de boter gesmolten is. VLEESCBLOOZE MAALTIJDEN. Zoc langzamerhand hebben de moderne inzichten der voedingsphysiologie al wel zóóveel veld gewonnen, dat de vroegere op vatting, die ons het vleesch aanprees als ae* onontbeerlijk voedsel heeft afgedaan. Onontbeerlijk is het vleesch zeer zeker niet; verschillende andere levensmiddelen kunnen dikwijls zelfs op een heel voor- deelige manier hel vleesch in onze maaltijden vervangen. Bepalen we ons uitsluitend tot het mid dagmaal, dan behoeft het eigenlijk geen betoog, dat eieren zonder bezwaar de taak van het vleesch cop zich kunnen nemen; eekookt. gebakken, als roerei of als omme- lette bereid, als ragout of als croquetten voorgedlend, laten zich de eieren combi neeren met de groente en de aardappelen even goed als we dit van vleesch gewend zijn. Brengt de tijd van het Jaar mee, dat we van het gebruik van eieren afzien om den hoogen prijs, dan valt er nog te rekenen op c" kaas als gelijkwaardig vervangings middel van vleesch. In vrij dikke plakjes gesneden, gepaneerd en daarna in de koekenpan even gebakken; in geraspteu toestand vermengd met aardappelpurée, macaronie of rijst; als klein gesneden stukjes door een dikke melksaus geroerd en vervolgens tot kaascroquetten gevormd, kunnen we van de voedzaamheid en den opwekkenden smaak der kaas profiteere. zonder voor dergelijk gerechten méér uit te geven dan voor een gelijkwaardig vleeschgerecht (Integendeel). Door tenslotte peulvruchten (erwten, boonen, linzen) te bereiden tot soep, tot groente, tot „gehakt" of „croquetten" of door graanvruchter (rijst, havermout, brood) te gebruiken als grondstof voor „lapjes", vergrooten we nog de reeks van mogelijkheden om een maaltijd zonder vleesch te bereiden, vooral als we in de laatste twee gevallen de genoemde plant aardige producten combineeren met één of meer eieren. Wat de jus betreft, die voor ons, Neder landers onafscheidelijk aan het begrip „vleesch" verbonden is. ook die laat zich uitstekend nabootsen, zooals we straks zullen zien. Havermoutlapjes (4 pers.). 150 G. (1H ons) havermout; 3 eieren; y» dD. melk; 1 fijngehakte uit (niet be paald noodig), wat peper en nootmuskaat; 5 G. (H afgestreken eetlepel) zout; 1 af gestreken eetlepel fijngehakte peterselie; 3 theelepels Maggi's Aroma. 80 G. (4 af gestreken eetlepels) boter of margarine. Klop de eieren met het zout, de peper en de nootmuskaat; roer er de melk, de Maggi's Aroma, de peterselie en het uitje door en laat in dit mengsel de havermout ongeveer 1 uur weeken, tot n.1. het vocht geheel in het meel is opgenomen. Laat de helft van de boter in de koekenpan lichtbruin worden, leg er niet te dunne koekjes van havermoutdeeg in, eenigszins op de wijze van drïe-in-de-pan, maar vooral niet te regelmatig van vorm. Bak de lapjes vlug aan beide kanten bruin en breng ze dan over in een stoof- pan. Voeg bij de boter in de koekenpan het nog achtergehouden gedeelte, laat dit flink bruin worden en giet er dan een scheutje water bij. Schenk deze jus over de lapjes, sluit de pan en laat het gerecht zachtjes nog 1 uur stoven, nu en dan de bovenste lapjes verwisselend met de onderste. Gestoofde witte boonen (4 pers.) 500 G. (1 pond) witte boonen. 60 G. (3 afgestreken eetlepels) boter of margarine 1 ui; 2 eetlepels dikke tomatenpurée (of 2 tot purée gekookte versche. tomaten). 1 eetlepel fijngehakte peterselie, wat zout, 3 theelepels Maggi's Aroma. Wasch de boonen, laat ze een nacht in ruim water weeken en kook ze denvol genden dag gaar in hetzelfde water, onder toevoeging van wat zout. Laat ze op een vergiet uitlekken, maar bewaar het uitdruipende water om het den volgenden dag voor soep te gebruiken. Fruit in de thans leege pan de fijnge snipperde ui met de boter lichtbruin, roer er de tomatenpurée door en voeg er dan de boonen bij. Laat alles samen nog tien minuten stoven en schud er tenslotte onmiddellijk vóór het opdoen de peter selie door. Fransche erwtensoep. (4 pers.) 250 G. (H pond) groene erwten; .2 L. water; 10 G. (ongeveer 1 afgestreken eet lepel) zout; 2 preitjes; plukje kervel, bosje peterselie; 40 G. (2 afgestreken eetlepels) boter; 3 theelepels Maggi's Aroma. Laat de goed gewasschen erwten een nacht in de voorgeschreven hoeveelheid water weeken en kook ze er den volgenden dag in gaar (ongeveer 1J4 uur); giet dan alles door een zeef en wrijf er zooveel mogelijk de erwten in fijn, totdat niets dan de schillen achterblijven. Breng het gezeefde vocht met het zout, de fijngehakte prei en kervel opnieuw aan de kook en laat alles zachtjes doorkoken, tot de soep gelijkmatig gebonden is. Giet ze over in de soepterrine, waarin eerst de ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Den Haag. De patronen voor dames kosten f 1 die voor kinderen t 0.80. Het duurt onge veer 10 dagen alvorens ze in het bezil komen van degenen die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. Als 3e deel volgt het teekenen der péle rine. Om de pélerine te teekenen, stippelt de rug van het grondpatroon na, ook tee kent er de nieuwe verlaagde halslijn in. Vanaf het nieuwe verkregen halspunt, meet de lengte der pélerine volgens eigen verkiezing af, ongeveer 4045 c.M. en teekent de pélerine volgens teekening af. Deel de breedte der pélerine in drieën, knip nu de lijnen tot 1/2 cM. vóór den bovenkant in en leg de klokken gelijk al geleerd hebt uit. De wijdte van deze klokken moet natuurlijk niet zooveel zijn als bij een rok. 7—9 c.M. ls voldoende. Nu kunt de pélerine geheel volgens teeke ning teekenen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 7