RECEPTEN.
Moderne waanzin.
Volgt u ook, vol interesse,
De berichten in de krant?
Twijfelt ge, bij oogenblikken
Ook wel eens aan uw verstand?
Dat de waarde niet kan schatten
Van een nieuw behaald record,
Dat door een „bananeneter"
Op zijn naam gevestigd wordt
En de held, die veertig eieren
Na elkaa^ naar binnen slikt,
Werd te Chicago gehuldigd,
Bijna was de man gestikt!
Maar nog schooner zege haalde
Iemand, die gelijk een aap,
Dagen, weken, in een boom bleef,
Blijkbaar zonder last van slaap!
O, het wereldkampioenschap
Leidt thans tot de vreemdste sport,
Waardoor ook de groote massa,
Meer en meer ontwikkeld wordt.
Maar in deez' moderne tijden,
Mis ik nog een ridderkruis,
Voor den renner die als eerste
Aankomt in het gekkenhuis
H. H. DE BRUIN—LéON.
NUTTIGE WENKEN VOOR DE
EETKAMER.
Let erop dat onder het tafellaken een
molton kleed gelegd wordt om het geluid
te dempen bij het neerzetten van schalen
eii borden.
In de plaats van het moltonkleed kan
men het tafelkleed omkeeren onder het
tafellaken. Dit ter voorkoming van krin
gen.
Houdt rekening met tafelpooten.
Plaats de borden regelmatig op tafel
met een plaatsruimte van =t 70 c.M.. Let
op het patroon van het servies. Leg de
servetten op het bord met de open kant
naar rechts. Leg de lepels en vorken rechts
van het bord in volgorde van het ge
bruiken.
Messen links van het bord. Dessert
lepel en vork of mes boven het bord.
Laat links van de gasten dienen en de
gebruikte couvertr rechts wegnemen.
Zet de glazen bovenaan recht van het
bord.
Zorg voor versche bloemen op tafel.
Na het eten wordt op een blaadje
mocca rondgediend. Room en klontjes ge
lijk bij presenteeren.
ONZE PATRONEN.
Patronen van de modellen van mantels
en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan
Maetsuyckerstraat 96, Oen Haag.
De patronen voor dames kosten f L
die voor kinderen f 0.80. Het dnurt onge
veer 10 dagen alvorens ze in het bezit
komen van degenen die patronen aanvragen.
Aan de lezeressen die een patroon bestel
len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
AMxóCLL.
VOORSPELLINGEN.
Om een idee te geven wat de wintermode
ons brengt geven onze afbeeldingen vier ver
schillende tijdstippen van den dag: 'smor
gens geheel eenvoudig, de practische mid-
dagkleeding, het diner en het galatoilet.
Voor een bescheiden beurs is het zeer ge
makkelijk eene vereenvoudiging hierin aan
te brengen, door de eenvoudige morgen- en
middagkleeding samen te. smelten en voor
den avond eveneens met een japon en avond
mantel te volstaan.
Nemen wij eerst een kijkje bij de mantels.
Voor den morgen een zeer eenvoudige mantel
goed warm opgevuld, van bruin fluweel met
groote stiksels. De nauw om de polsen slui
tende mouwen zijn zeer practisch, evenzoo
de zakken. En ook is bruin een practische
kleur, die men zeer veel zal zien.
Voor den middag een mantel van marine-
blauw-fluweel, eenvoudig van snit, maar ge
garneerd met een grijzen vos, of met een
andr, minder kostbaar bont. Een lange shawl
kraag en bont „armbanden', op de hoogte
van den elleboog.
Voorts een gekleede mantel van echt zij
den fluweel, zwart met grijs Astrakan bont.
Zijde is niet zeer practisch in den winter,
tenzij men de zeer kostbare geribde zijde
neemt. Een mooi Engelsch fluweel, zeer
dicht geweven, geniet den voorkeur.
Tenslotte voor den avond een mantel- van
wijnrood zijden fluweel gegarneerd met wit-
vos.
En nu de japonnen Voor de morgen een
japon van een wollen stof, jersey of kasha,
van zeer eenvoudige snit. Waarom b.v. geen
bi;uine kasha, passend bij het bruin van den
r.Vmtel Dat geeft een aardig ensemble.
Kfaag en manchetten zijn van gesteven lin
nen. Voor den middag een japon van marine
blauw crêpe de chine, passend bij den
blauwen mantel. Of ook van zwart crêpe de
chine of zwart crêpe satin, wanneer gij aan
den zwarten mantel de voorkeur geeft.
Tenslotte twee gekleede Japonnen, een van
bedrukt mousseline, grijs, rose en zwart, zeer
goed passend bij den zwarten mantel, even
als trouwens het avondkleed van wit crêpe
romain met de twee in vorm gesneden, doch
verschillende, volants.
Men ziet dat fluweel zoowel 's morgens als
's avonds een groote rol speelt. De groote
modehuizen willen dat zoo en wij hebben
ons slechts te onderwerpen. Voor haar die
deze stof gaarne hebben, kan ik geribd flu
weel zeer aanraden, omdat het, behalve chic,
ook zeer practisch is.
SAUSEN
Een gebied, waarop de Huisvrouw zich nu
Juist niet zoo bijzonder thuis gevoelt, vor
men de sausen.
Waaraan moet dat feit worden toege
schreven
Klaarblijkelijk aan de uitgesproken voor
keur van ieder rechtgeaarden Hollander
voor „zijn" jus. het product, dat hem in
staat stelt de vrij groote hoeveelheid aard
appelen uit zijn dagelijkschen, warmen
maaltijd met smaak te verorberen en te
gelijkertijd tegemoet te komen aan zijn be
paalde voorliefde voor vet.
Een saus steekt gewoonlijk bij die jus af
door een zekere schraalheid, en een gemis
aan pittigheid; ook ai weer te verklaren;
immers de Hollandsche huisvrouw is niét
liebt geneigd om als grondstof voor een
saus bouillon te gebruiken, het middel, dat
den Franschen kok in staat stelt, tot zijn
prestaties op sausen-gebied.
Afstammende uit een tijd, toen werkelijk
het gebruik van bouillon ons noodzaakte tot
het aanschaffen van vleesch en daardoor
tot een vrij hooge extra post het huis
houdboekje, heeft toch in onzen tijd die
opvatting geen reden van bestaan meer. De
industrie heeft al sinds jaren in de moei
lijkheid voorzien en 't is bijna niet te den
ken, dat er nog huisvrouwen zouden bestaan
die de Maggi's bouillonblokjes niet kennen.
Welnu, met twee dergelijke blokjes op i/2
L. water, bereiden we een saus, die zeker
de noodige „pittigheid" zal bezitten en die
bij vleesch, bij visch, bij eieren, bij maca
roni, bij rijst, bij erwten en boonen een aan
vulling vormt, die zeker niet behoeft onder
te doen voor de jus integendeel, ze opent
ons een veel ruimere mogelijkheid voor het
brengen van afwisseling in onze dagelij k-
sche spijslijst.
Kerrysaus (bij rijst, macaroni, witte boonen,
harde eieren)
y2 L. water
2 "Maggi's bouillonblokjes
35 G. OV2 afgestreken eetlepel) bloem
40 G. (2 afgestreken eetlepels) boter
1 uitje
i/2 lepel (schraal afgestreken) kerrv
Verwarm roerende op een zacht vuur de:
boter, de bloem, de kerry en het fijnge
snipperde uitje tot een lichtgeel papje; ver
dun dit steeds roerende met het water,
waarin de Maggi-bouillonblokjes zijn opge
lost, laat de saus nog een oogenblikje
zachtjes doorkoken en giet ze dan door een
zeef in de sauskom over.
Tomatensaus (bij gehakt, rijst, macaroni,
witte boonen, harde eieren, bloemkool).
Ys L. water
2 Maggi's bouillonblokjes
4 afgestreken eetlepels dikke toma-
tenpürée
35 G. (3 <4 afgestreken eetlepel) bloem
40 G. (2 afgestreken eetlepels) boter
1 uitje.
Verwarm roerende op een zacht vuur de
boter, de bloem en het fijngesnipperde uitje
tot een lichtgele massa; voeg hierbij
steeds roerende, langzamerhand heet water,
waarin de bouillonblokjes zijn opgelost, laat
de saus nog een oogenblikje doorkoken en
giet ze dan door een zeef in de sauskom.
Kaassaus (bij macaroni, rijst, bloemkool, sla-
boonen, Brusselsch lof)
Y L. melk
2 Maggi's bouillonblokjes
35 G. (3Y afgestreken eetlepel) bloem
40 G. (2 afgestreken eetlepels) boter
100 G. (1 ons) geraspte kaas
Verwarm op een zacht vuur roerende de
bóter met de bloem tot een gelijk papje, voeg
er langzamerhand de melk bij, de in een
lepel water opgeloste Maggi's bouillonblokjes
en ten slotte de geraspte kaas. Laat de saus
nog een oogenblik doorkoken en giet ze dan
flink heet over de gekookte macaroni, de
rijst, de bloemkool, dc slaboonen of het Brus
selsch lof.
Witte ragoutsaus (bij gekookte ossen- of
kalfstong, harde eieren, witte boonen)
y2 L.water
2 Maggi's bouillonblokjes
1 stukje foelie
1 klein takje tijm
Yj laurierblaadje
1 takje peterselie
1 klein stukje ui
35. G. (3 Yi afgestreken eetlepel) boter
1 eierdooier
Laat in het water de verschillende krui
derijen een uurtje zoo zacht mogelijk trek
ken; giet dan de vloeistof door een zeef en
laat er de Maggi's bouillonblokjes in oplossen.
Verwarm op een zacht vuur roerende de
boter met de bloem, voeg er langzamerhand
den bouillon bij en laat de saus steeds
roerende nog even doorkoken; giet ze dan
voorzichtig en flink roerende bij den geklop-
ten eierdooier in de sauskom.