RECEPTEN. Moderne waanzin. Volgt u ook, vol interesse, De berichten in de krant? Twijfelt ge, bij oogenblikken Ook wel eens aan uw verstand? Dat de waarde niet kan schatten Van een nieuw behaald record, Dat door een „bananeneter" Op zijn naam gevestigd wordt En de held, die veertig eieren Na elkaa^ naar binnen slikt, Werd te Chicago gehuldigd, Bijna was de man gestikt! Maar nog schooner zege haalde Iemand, die gelijk een aap, Dagen, weken, in een boom bleef, Blijkbaar zonder last van slaap! O, het wereldkampioenschap Leidt thans tot de vreemdste sport, Waardoor ook de groote massa, Meer en meer ontwikkeld wordt. Maar in deez' moderne tijden, Mis ik nog een ridderkruis, Voor den renner die als eerste Aankomt in het gekkenhuis H. H. DE BRUIN—LéON. NUTTIGE WENKEN VOOR DE EETKAMER. Let erop dat onder het tafellaken een molton kleed gelegd wordt om het geluid te dempen bij het neerzetten van schalen eii borden. In de plaats van het moltonkleed kan men het tafelkleed omkeeren onder het tafellaken. Dit ter voorkoming van krin gen. Houdt rekening met tafelpooten. Plaats de borden regelmatig op tafel met een plaatsruimte van =t 70 c.M.. Let op het patroon van het servies. Leg de servetten op het bord met de open kant naar rechts. Leg de lepels en vorken rechts van het bord in volgorde van het ge bruiken. Messen links van het bord. Dessert lepel en vork of mes boven het bord. Laat links van de gasten dienen en de gebruikte couvertr rechts wegnemen. Zet de glazen bovenaan recht van het bord. Zorg voor versche bloemen op tafel. Na het eten wordt op een blaadje mocca rondgediend. Room en klontjes ge lijk bij presenteeren. ONZE PATRONEN. Patronen van de modellen van mantels en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L. Berendes, Joan Maetsuyckerstraat 96, Oen Haag. De patronen voor dames kosten f L die voor kinderen f 0.80. Het dnurt onge veer 10 dagen alvorens ze in het bezit komen van degenen die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon bestel len, wordt beleefd verzocht bij de aanvrage het verschuldigde bedrag in te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. AMxóCLL. VOORSPELLINGEN. Om een idee te geven wat de wintermode ons brengt geven onze afbeeldingen vier ver schillende tijdstippen van den dag: 'smor gens geheel eenvoudig, de practische mid- dagkleeding, het diner en het galatoilet. Voor een bescheiden beurs is het zeer ge makkelijk eene vereenvoudiging hierin aan te brengen, door de eenvoudige morgen- en middagkleeding samen te. smelten en voor den avond eveneens met een japon en avond mantel te volstaan. Nemen wij eerst een kijkje bij de mantels. Voor den morgen een zeer eenvoudige mantel goed warm opgevuld, van bruin fluweel met groote stiksels. De nauw om de polsen slui tende mouwen zijn zeer practisch, evenzoo de zakken. En ook is bruin een practische kleur, die men zeer veel zal zien. Voor den middag een mantel van marine- blauw-fluweel, eenvoudig van snit, maar ge garneerd met een grijzen vos, of met een andr, minder kostbaar bont. Een lange shawl kraag en bont „armbanden', op de hoogte van den elleboog. Voorts een gekleede mantel van echt zij den fluweel, zwart met grijs Astrakan bont. Zijde is niet zeer practisch in den winter, tenzij men de zeer kostbare geribde zijde neemt. Een mooi Engelsch fluweel, zeer dicht geweven, geniet den voorkeur. Tenslotte voor den avond een mantel- van wijnrood zijden fluweel gegarneerd met wit- vos. En nu de japonnen Voor de morgen een japon van een wollen stof, jersey of kasha, van zeer eenvoudige snit. Waarom b.v. geen bi;uine kasha, passend bij het bruin van den r.Vmtel Dat geeft een aardig ensemble. Kfaag en manchetten zijn van gesteven lin nen. Voor den middag een japon van marine blauw crêpe de chine, passend bij den blauwen mantel. Of ook van zwart crêpe de chine of zwart crêpe satin, wanneer gij aan den zwarten mantel de voorkeur geeft. Tenslotte twee gekleede Japonnen, een van bedrukt mousseline, grijs, rose en zwart, zeer goed passend bij den zwarten mantel, even als trouwens het avondkleed van wit crêpe romain met de twee in vorm gesneden, doch verschillende, volants. Men ziet dat fluweel zoowel 's morgens als 's avonds een groote rol speelt. De groote modehuizen willen dat zoo en wij hebben ons slechts te onderwerpen. Voor haar die deze stof gaarne hebben, kan ik geribd flu weel zeer aanraden, omdat het, behalve chic, ook zeer practisch is. SAUSEN Een gebied, waarop de Huisvrouw zich nu Juist niet zoo bijzonder thuis gevoelt, vor men de sausen. Waaraan moet dat feit worden toege schreven Klaarblijkelijk aan de uitgesproken voor keur van ieder rechtgeaarden Hollander voor „zijn" jus. het product, dat hem in staat stelt de vrij groote hoeveelheid aard appelen uit zijn dagelijkschen, warmen maaltijd met smaak te verorberen en te gelijkertijd tegemoet te komen aan zijn be paalde voorliefde voor vet. Een saus steekt gewoonlijk bij die jus af door een zekere schraalheid, en een gemis aan pittigheid; ook ai weer te verklaren; immers de Hollandsche huisvrouw is niét liebt geneigd om als grondstof voor een saus bouillon te gebruiken, het middel, dat den Franschen kok in staat stelt, tot zijn prestaties op sausen-gebied. Afstammende uit een tijd, toen werkelijk het gebruik van bouillon ons noodzaakte tot het aanschaffen van vleesch en daardoor tot een vrij hooge extra post het huis houdboekje, heeft toch in onzen tijd die opvatting geen reden van bestaan meer. De industrie heeft al sinds jaren in de moei lijkheid voorzien en 't is bijna niet te den ken, dat er nog huisvrouwen zouden bestaan die de Maggi's bouillonblokjes niet kennen. Welnu, met twee dergelijke blokjes op i/2 L. water, bereiden we een saus, die zeker de noodige „pittigheid" zal bezitten en die bij vleesch, bij visch, bij eieren, bij maca roni, bij rijst, bij erwten en boonen een aan vulling vormt, die zeker niet behoeft onder te doen voor de jus integendeel, ze opent ons een veel ruimere mogelijkheid voor het brengen van afwisseling in onze dagelij k- sche spijslijst. Kerrysaus (bij rijst, macaroni, witte boonen, harde eieren) y2 L. water 2 "Maggi's bouillonblokjes 35 G. OV2 afgestreken eetlepel) bloem 40 G. (2 afgestreken eetlepels) boter 1 uitje i/2 lepel (schraal afgestreken) kerrv Verwarm roerende op een zacht vuur de: boter, de bloem, de kerry en het fijnge snipperde uitje tot een lichtgeel papje; ver dun dit steeds roerende met het water, waarin de Maggi-bouillonblokjes zijn opge lost, laat de saus nog een oogenblikje zachtjes doorkoken en giet ze dan door een zeef in de sauskom over. Tomatensaus (bij gehakt, rijst, macaroni, witte boonen, harde eieren, bloemkool). Ys L. water 2 Maggi's bouillonblokjes 4 afgestreken eetlepels dikke toma- tenpürée 35 G. (3 <4 afgestreken eetlepel) bloem 40 G. (2 afgestreken eetlepels) boter 1 uitje. Verwarm roerende op een zacht vuur de boter, de bloem en het fijngesnipperde uitje tot een lichtgele massa; voeg hierbij steeds roerende, langzamerhand heet water, waarin de bouillonblokjes zijn opgelost, laat de saus nog een oogenblikje doorkoken en giet ze dan door een zeef in de sauskom. Kaassaus (bij macaroni, rijst, bloemkool, sla- boonen, Brusselsch lof) Y L. melk 2 Maggi's bouillonblokjes 35 G. (3Y afgestreken eetlepel) bloem 40 G. (2 afgestreken eetlepels) boter 100 G. (1 ons) geraspte kaas Verwarm op een zacht vuur roerende de bóter met de bloem tot een gelijk papje, voeg er langzamerhand de melk bij, de in een lepel water opgeloste Maggi's bouillonblokjes en ten slotte de geraspte kaas. Laat de saus nog een oogenblik doorkoken en giet ze dan flink heet over de gekookte macaroni, de rijst, de bloemkool, dc slaboonen of het Brus selsch lof. Witte ragoutsaus (bij gekookte ossen- of kalfstong, harde eieren, witte boonen) y2 L.water 2 Maggi's bouillonblokjes 1 stukje foelie 1 klein takje tijm Yj laurierblaadje 1 takje peterselie 1 klein stukje ui 35. G. (3 Yi afgestreken eetlepel) boter 1 eierdooier Laat in het water de verschillende krui derijen een uurtje zoo zacht mogelijk trek ken; giet dan de vloeistof door een zeef en laat er de Maggi's bouillonblokjes in oplossen. Verwarm op een zacht vuur roerende de boter met de bloem, voeg er langzamerhand den bouillon bij en laat de saus steeds roerende nog even doorkoken; giet ze dan voorzichtig en flink roerende bij den geklop- ten eierdooier in de sauskom.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 24