Hoe wij Kerstmis vieren*
Wat eten wij?
KINDERHOEKJE
De springende Kikvorsch*
Kerstmaal en Tafelversiering.
Cake voor Kerstmis.
Op een uitgebreid diner is een mooie ca
ke evenzeer op zijn plaats als bij een
eenvoudige theevisite en het voordeel is,
dat een zelfgemaakte cake volstrekt niet
minder cachet heeft, dan een gekocht-
Het is het beste van tevoren het recept
nog eens door te lezen en de benoodigde
hoeveelheden af te wegen. De cake is
gaar, als men er een stukje hout (een
Bchoonen lucifer!) in kan steken, deze
mag na het uithalen niet meer kleverig
lijn. Zie hier het recept:
Ingrediënten: 3/4 pond boter; 3li pond
bruine suiker; een geraspte citroenschil;
1 pond meel; 6 eieren; een snufje zout;
theelepels reuzel; A pond sucade; 1
pond rozijnen zonder pitten; 3/4 pond
krenten; een halve notemuscaat; een
half theelepeltje kaneelpoeder; 1 glas
sherry; 1 theelepeltje zelf rijzend bak
meel.
Toebereiding: Een groote kom wordt
met heet water verwarmd; het water
wordt uitgegoten, waarna men de boter
in den warmen kom tot room roert. Dan
worden de suiker en de citroenschil er
door heen geklopt. Nu zeeft men 't meel,
waarvan men een theekopje vol apart
laat staan. Nu laat men 1 ei in de boter
vallen, voegt er ongeveer 1/6 van het
overblijvende meel bij en roert het goed
dooreen. Dit herhaalt men, totdat de
eieren en het overblijvende meel op zijn.
Men voegt er een snufje zout en de reu
tel bij.
Nu wordt de fijngesneden sucade met
de rozijnen, de krenten, de geraspte no
temuscaat, het kaneelpoeder en de rest
,van het meel vermengd en vervolgens
door de rest van het mengsel geroerd.
Daarna wordt de sherry eraan toege
voegd en het laatste van alles het zelf
rijzend bakmeel; het mengsel wordt in
een of twee met papier bekleede bakblik
ken gegoten en al naar de grootte van de
cake gedurende 2 a 4 uur gebakken in
een matig warmen oven. Deze cake is na
eenige dagen nog lekkerder dan versch
en heeft dus het voordeel dat hij voor
uit gemaakt kan worden. Men kan nu
de cake bedekken of garneeren met ge
malen amandelen of witte suiker.
WANNEER men een echt ouder-
wetsch Engelsch Kerstfeest
feest wil vieren, is het aan te
raden, zoo spoedig mogelijk
met de voorbereidingen te beginnen, om
dat er anders op het laatste oogenblik on
voorziene moeilijkheden opduiken. In de
laatste week kan men er niet meer mee
beginnen, want het is niet genoeg, het
huis met groen en roode besjes te versie
ren, de dikste kalkoen en de grootste
ham te koopen, die wij kunnen krijgen en
Engelsche Mince-Pies te maken. Elke
maaltijd gedurende de feestdagen en elk
amusement, dat men zijn gasten wil aan
bieden, moeten van tevoren in onze ge
dachten uitgewerkt zijn, want alleen zoo
is succes mogelijk.
Een van de voornaamste punten is het
vaststellen van hel aantal gasten voor el-
ken maaltijd, vooral wanneer men op de
Kerstdagen aan een groot aantal verplich
tingen wil voldoen. liet samenstellen der
verschillende gezelschappen en het schik
ken der plaatsen aan tafel op zoodanige
wijze, dat ieder zich amuseert, kost meer
tijd dan U denkt. En daarna kan men
pas de inkoopen doen. Het is ook moge
lijk, op eersten Kerstdag een meer offi-
cieele avond te geven en tweeden Kerst
dag met familieleden of in intiemen
kring te vieren, waarbij men een wande
lend souper kan geven van wat er over
gebleven is van het overvloedige maal op
den vorigen dag, zoo noodig aangevuld
met een paar koude schotels. Hiervoor
kieze men voral licht verteerbaar voed
sel, omdat de menschen daaraan het
meest behoefte hebben na de meestal
zware spijzen van den vorigen dag. Wil
men op tweeden Kerstdag een meer for
meel diner geven, dan geldt deze eisch
evenzeer. Zoo kan men een zeer smake
lijke soep maken van de gelatine, die
men van den kalkoen overhoudt, wan
neer men er wat vermicelli, wat inge
maakte doperwtjes en een klein scheutje
sherry bijvoegt. Koude gekookte ham met
tomatensaus met warm opgediende witte
boonen (of doperwtjes) met gebakken
aardappeltjes is. een smakelijk voorge
recht. Een koude pudding, die reeds op
24 December kan worden klaargemaakt,
Plumpudding.
Plumpudding (voor 10 personen). 250
G. bloem, 150 G. oud brood zonder korst,
150 G. kalfsniervet, 400 G. rozijnen met
pitten, 250 G. krenten, zooveel mogelijk
van de steeltjes ontdaan, 150 G. amande
len, 250 G. bruine suiker, 6 zure appe
len, nootmuskaat, sap en schil van 1
citroen, pl.m. 7 G. zout, 5 eieren, 2 d.L.
rum of sherry of madera.
Bereiding: Het oude brood raspen, het
niervet van de groote velletjes ontdoen,
dan zoo fijn mogelijk hakken met een
deel van de bloem, de krenten zooveel
mogelijk van de steeltjes ontdoen (door
ze stevig met wat bloem tusschen de
handen te wrijven, dan op een grove
zeef te schudden) en wasschen, de rozij
nen ontpitten (door met een puntig mes
je de pitjes er uit te wippen), de gepelde
•mandelen fijn malen, de sucade en de
appels fijn snipperen.
Nu alle droge bestanddeelen zoolang
met elkaar mengen tot ze gaan samen
hangen, dan geklopte eieren, sherry en
citroensap er door roeren. De massa over
doen in een met boter ingesmeerden war
men puddingvorm of in een uitgespoel-
den en met bloem gestrooiden doek en
den pudding 6 uur au bain Marie laten
koken, in het laatste geval met een
hord in de pan en wat zout in het water.
De pudding kan heel goed van tevoren
gekookt en bewaard worden.
Sneeuwballen.
>50 gr. tarwebloem. 100 gr. boter, 100
fr. rozijnen, 4 dl., water, 8 eieren, zout.
Kook water, boter en zout: strooi er
roerende het meel bij, en blijf steeds
flink roeren tot het deeg, als een klomp
van den kant van de pan loslaat. Doe er
de even in iets warm water opgewelde
rozijnen bij en roer er vervolgens van het
vuur dén voor één, de heele, ingeklopte
eieren door.
Mank futuurvef (bij voorkeur prima
sla-olie) flink heet Vorm van het beslag
met twee lepels klMne balletjes en laat
éeze in het heete frituurvet licht bruin
en gaar bakken. De sneeuwballen moe
ten onder het bakken minstens tot drie
maal hun oorspronkelijke grootte uit
zetten; dif duurt pl.m. 10 minuten. Wan
neer ze zonder veel uit te zetten gauw
bruin worden is het vet te heet. Wanneer
de sneeuwballen gebakken zijn. laat men
ze op een stuk poreus papier on een
vergiet gelepT even uitdruipen, stapelt
ze op en bestrooit ze, wanneer ze eenigs-
zins afgekoeld zijn met poedersuiker.
Dit nieuwe gezelschapsspel, dat niette
genstaande zeer eenvoudige spelregels
rijk is aan afwisseling, kan door twee
personen gespeeld worden. Ieder persoon
heeft een muntstukje of een knoop, die
gemakkelijk te herkennen is. Deze knoop
stelt dan de kikvorsch voor! Door ver
schillende munten of gekleurde knoopen
te nemen kan ieder zijn „kikker" gemak
kelijk herkennen. De beide spelers gooien
nu met de dobbelsteenen. Wie het hoogste
Hoe kom ik eruit?
Twee handelslui waren met elkaar aan
het wandelen en al wandelend bespra
ken zij breedvoerig hun „zaken Nu we
ten wij allen wel, dat als twee zakenlie
den over hun bezigheden gaan sprpken,
nu dan leven zij in een andere we
reld, vooral als zij het over hun jaarlijk-
sche balans hebben. En deze twee han
delslieden hadden het juist over de ba
lans!
Zoo liepen zij en liepen zij en geen van
beiden bemerkten zij. dat zij hoe langer
hoe verder verdwaald raakten. Op het
laatst waren zij verdwaald en riepen luid
om hulp. Een paar menschen uit den om
trek wilden helpen, maar zij wisten zelf
de weg nietWie kan hen helpen om
de beide zakenlieden, die ergens midden
in 't doolhof staan, te vinden en veilig bui
ten te brengen. Bij ingang en uitgang
staat een pijltje.
of een schotel met eenige soorten kaas,
gevolgd door vruchten besluiten bet di
ner, dat misschien meer zal worden ge
waardeerd dan een zware maaltijd of dan
het opeten van de restanten van den vo
rigen dag.
Men kan ook koude kalkoen of gans
met ham geven, of gelatine van kip met
aardappelsla. terwijl ook tong zeer ge-
schikt is. Zoolang «le menschen smakelijk
eten hebben in voldoende hoeveelheid be
hoeft men werkelijk niet angstvallig aan
een bepaald gerecht vast te houden.
Hierop maakt alleen de kalkoen voor
eersten Kerstdag een uitzondering. Be
halve een kalkoen zouden wij ook aan
raden een jonge kip te koopen en een
Ham. Deze kan smakelijk worden ge
maakt door hem te villen, met doorgesne
den kruidnagelen te wrijven en vervol
gens met een dun laagje bruine suiker
te bedekken. Het vet word! dan volgesto-
ken met kruidnagelen op onderlinge af
standen van ongeveer 4 c.M., waarna men
den ham in een oven gedurende een half
uur lichtbruin laat worden. Deze ham
kan koud of warm worden opgediend met
een goede aardappelsla en zuur van me
loen of ananas.
Tenslotte moet de huisvrouw met de va
cant iedngen altijd rekenen op onverwacht
bezoek of een grooter aantal gasten aan
het diner, dan men eerst van plan was.
Het is dan niet noodig. de hoeveelheden
te vergrooten; als dit moeilijk gaat,
breidt men het diner eenvoudig met een
of meer gangen uit. Hiervoor zijn blikjes
met soep, viscli. tong en groenten of
vruchten op water zeer geschikt, want
op de feestdagen zijn'de winkels gesloten.
Men kan ook ren paar flesschen met ce-
vulde "olijven, een paar Mikken chocola
de-poeder en wat Hagkoffie in huis heb
ben. terwijl hard gebakken schijfjes aard
appel met wat zout bestrooid gaarne ge
geten worden bij port e.d„ doch ook bij de
thee. Verder de gewone dranken en ben-io-
digdheden voor e< k tails, als U gewoon
is, die te serveeren.
Men kan beter ie veel dan te weinig be
stellen, als het gaat om sigaretten, ver-
sche en geconfljte vruchten en bonbons.
De bediening moet royaal zijn en vlot
aantal oogen gooit, zet zijn kikker naar
keuze in het midden van het spel of op
den witten kring neer. Bij het voortgaan
moet hij de richting der pijlen volgen.
Daarna wordt er weer met de dobbelstee
nen geworpen. lederen keer mag de spe
ler, die de hoogste worp heeft, één veld
verder gaan. (Er kunnen ook twee kikkers
op één veld komen.) Diegene die meerdere
malen achtereen den hoogsten worp heeft
gedaan, mag bij den tweeden worp twee
verloopen, ook al zorgt men .er zelf voor.
Zoo is het verkeerd, te weinig glazen in
huis te hebben en de menschen te laten
wachten op het afwasschen. De boven be
schreven gebakken schijfjes aardappel
of zoute amandelen geven voldoende af-
wiseling in de zoetigheid.
Verder is het tijdig rondzenden der in
vitaties gewenscht, omdat men daardoor
voorkomt, dat een groot aantal uitnoodi-
gingen wordt afgeslagen wegens een vroe
ger cemaakte afspraak. Voor een dans-
of bndge-avond verzendt men de invita
ties bij voorkeur drie weken tot een
maand van tevoren. Het papier is moot
van kwaliteit en voorzien van een takje
hulst of ander toepasselijk motief. Men
kan ook de enveloppen met roode en groe
ne lak verzegelen.
Onverschillig of U vier, zes of meer
menschen aan tafel verwacht, onverschil
lig of het een traditioneel KerstmaaLis
of een,mcnue, dat op eiken anderen nag
van het jaar ook kan worden aangebo
den, in ieder geval moet de tafelversie
ring aan het feest herinneren. De kleuren
zijn rood, groen en zilver of goud; man
kan ook zilver of ren combinatie van
goud en zilver laten domineeren en
slechts hier en daar wat rood en groen
inbrengen. Als er kinderen aan taMl
komen, zijn roode en groene Kerstboom
kaarsjes de meest geschikte verlichting;
anders staan lange, witte waskaarsen
meer decoratief, vooral als men mooie
kandelaars heeft.
Verder kan men bij elke plaats een witte
Kerstroos met een takje chevelure neer-
I ggen als boutonnière; de vruchten wor-
Mn el dadeliik op tafel gezet, want voor
al druiven zijn een versiering op zich
zelf. Men kan ook hier en daar op de ta
fel een vaas met witte lelies of andere
bloemen neerzetten, terwijl tegenwoor
dig moderne menuehouders met poppe
tjes te krijgen zijn. Er staan op de tafel
ook bonbonnières, die bestaan uit rozet
ten van groen of rood vloeipapier met li
keurbonbons en bij kinderen jujubes. Ook
deze versieringen bedenkt men bij voor
keur eenige weken van tevoren.
Het witte tafelkleed doet reeds eenigs-
zins denken aan een met sneeuw bedekt
plaatsen verder gaan, bij den derden
hoogsten worp drie plaatsen, enz. Hij
heeft gewonnen, die zijn kikvorsch het
eerst weer precies op den witten ring
heeft gekregen. Als men b.v. op het voor
laatste veld staat en men gooit twee
maal achtereen 't hoogste aantal oogen,
zoodat men voer het witte veld komt, dan
moet men volgens de pijlen weer het
heele veld rondgaan, voordat men weer
bij den witten ring kan komen.
landschap; men Kan dezen indruk nog
versterken door met het rood een winter
landschap bij zonsondergang te imitce-
ren. Men kan ook de schotels toepasse
lijk versieren. Ook in de spijzen zelf kan
men roode en groene kleuren laten over-
heerschen, b.v. door doperwtjes in de
soep, sla bij de kalkoen, roode gelatine,
enz. Ook de kamers en vooral schoor-
stenemantels en trappen kunpen met
klimop en hulst versierd worden. Bij een
wandelend souper wordt niet de tafel,
doch het buffet versierd.
Tenslotte enkele geschikte gerechten
voor het groote Kerstmaal, waarvan de
kalkoen de hoofdschotel is en een zeer
machtige hoofdschotel, zoodat de rest van
het eten niet te zwaar kan zijn. Men kan
beginnen met een lichte soep of een
vruchtencocktail, gegarneerd met gecon-
fijte kersen of roode stukjes marsepein.
Onmiddellijk daarna komt het gevogel
te: kalkoen, gans of iets anders. Men
kan den vogel garneeren met rolletjes
spek, waarin worstvulsel, die een klein
kwartier gebraden zijn. Gans kan men
echter het beste garneeren met schijfjes
gebakken appel, terwijl er roode kool
bij kan worden gegeven. Wanneer mon
in de roode kool een paar stukjes appel
en een ui meekookt en er wat port bij
voegt. zal men verwonderd zijn over den
aangenamen smaak.
Daarna kunnen oesters of oesterpas
teitjes worden gegeven. Verder mag groe
ne sla, op een aardige wijze'gegarneerd,
op een zwaar diner niet ontbreken; men
eet deze sla ook wel bij de kalkoen. Ten
slotte volgt de pudding, hetzij een zwaar-
verteerbnre en bewerkelijke plum-pud-
ding, hetzij eeü willekeurige andere. In
ieder geval wordt zij met hulst én mistle
toe versierd, terwijl ook brandende rhum
of brandewijn altijd weer een aardig ef
fect heeft. Men eindigt het eigenlijke di
ner met een groot, glas, een kop of een
bakje met wijn, cider of vruchtensappen
met een trosje druiven. Daarna volgen
de vruchten, enz. als gewoonlijk.
Kerstboom-import.
Ken Duitsche prinses, Maria Dorothea
van Wurtemberg, derde vrouw van aarts
hertog Josef, bracht in het jaar 1819 don
Kerstboom in Hongarije.
Aan het Munchensche hof werd da
Kerstboom in zijn tegen woord i gen vorm
ingevoerd door koningin C.nroiina, de we
duwe van Maximiliaan I. Van het hof uit
werd de Kerstboom spoedig over geheel
Beieren verbreid.
Door een Duitsche prinses kwam da
Kerstboom aan het Fransche hof. De eer
ste verscheen in de Tuilerieën in het jaar
1837, na het huwelijk van hertogin Hele-
na van Orleans. Zij schreef toen naar
haar familie in Duitschland: „Op Kerst
avond heeft de Koningin mij het genoe
gen gedaan, in het geheim een mooien
boom te versieren, dien ze in mijn salon
liet plaatsen, om mij aan Duitschland te
herinneren."
Koningin Victoria van Engeland had
jaarlijks haar Kerstboom, die door de
prinsgemaal van Saksen-Coburg-Gotha
in 1840 was ingevoerd. De kostbaarste
was de eerste, in 1840, welke behangen
was met geschenken, ter waarde van
f 120.000.
Een Etigelsche dame. gouvernante 'van
den kleinen prins Van Napels—'den Ita-
liaanschen kroonprins bracht den
lichtjesboom naar Rome over. Tot groote
vreugde van haar koninklijken leerling
zorgde zij voor een Kerstboom. Volgens
anderen bracht koningin Margaretha,
die van moederszijde van Duitsche af
komst was. den Kerstboom naar Italië.
Zonder twijfel hebben ook wij den
Kerstboom aan onze Oostelijke buren te
danken.
Kerstkoeken duivekaters.
Die Kerstkoeken in allerlei vorm, wa
ren een herinnering aan de offerkoeken
van het voorgeslacht. De Amsterdamsche
koek was somtijds een reuzenkoek. drie
voet lang, en anderhalven voet breed,
platen met 'n hoogen rand, het boven
vlak met witte poedersuiker bestrooid,
van binnen goed voorzien van pruimen,
rozijnen, sucade. snippers, enz. Dit was
de van ouds bekende duivekater of du-
vekater, en kon best de vergelijking
doorstaan met de moderne Duitsche
Weihnachts-stollen. *t Was een geschenk
van de bakkers aan hun goede klanten.
De uithangborden getuigden er van, zoo
als dat van den bakker bij wien Mozes
in het biezenkistje uithing, met het on
derschrift:
Moyses wiert gevist
Uyt het water;
Die hier waar haalt krijgt vrij gist,
En Paaschbrood, en op Korstyt een
duivekater
Dezelfde duivekater kwam ook met
Driekoningen voor den dag, al was 't
niet steeds in buitensporige dimensiën.
Wanneer in Brederode's Moortje de min
nemoer Geertruy hare herinneringen op
diept. en aan den jonkman Frederyck
vertelt hoe veel zij aan zijn ouders te
danken heeft gehad, dan hoort men haar
zeggen:
In as het Kort-tydt was, dan nooddpn hv
ons op d© witte-broots sop,
H©er, wat gjoter jou Fytje Floris een pot
met gulle botter op.
In dan droncke wy de Betouw en de wyn
so lustich als water.
En alle' drie Koningin stuurde zv ons
een move Duevekater.
DaN IS 'T KERSTMIS.
Als er in de menschenharten
Plaats voor vreê en liefde is
Als er stille hoop gaat leven
In een ziel vol droefenis
Als er in zoovele huizen
Weer een boom vol'kaarsjes staat.
En een moeder voor klaar kleuters
Teed're liedjes zingen gaat
Dan is t KERSTMIS!
Als een uitgedoofd klein kaarsje
*t Oude Grootje huiv'ren doet
Denkt zij aan haar levensvlamme
Dio ookaanstonds dooven moet
Als er in de kilste harten
Tóch wat warmte binnendringt
En de juichtoon: „VREDE OP AARDE**
Over héél de wereld klinkt
Dèn —is 't KERSTMIS!