Hoe wij Kerstmis vieren* Wat eten wij? KINDERHOEKJE De springende Kikvorsch* Kerstmaal en Tafelversiering. Cake voor Kerstmis. Op een uitgebreid diner is een mooie ca ke evenzeer op zijn plaats als bij een eenvoudige theevisite en het voordeel is, dat een zelfgemaakte cake volstrekt niet minder cachet heeft, dan een gekocht- Het is het beste van tevoren het recept nog eens door te lezen en de benoodigde hoeveelheden af te wegen. De cake is gaar, als men er een stukje hout (een Bchoonen lucifer!) in kan steken, deze mag na het uithalen niet meer kleverig lijn. Zie hier het recept: Ingrediënten: 3/4 pond boter; 3li pond bruine suiker; een geraspte citroenschil; 1 pond meel; 6 eieren; een snufje zout; theelepels reuzel; A pond sucade; 1 pond rozijnen zonder pitten; 3/4 pond krenten; een halve notemuscaat; een half theelepeltje kaneelpoeder; 1 glas sherry; 1 theelepeltje zelf rijzend bak meel. Toebereiding: Een groote kom wordt met heet water verwarmd; het water wordt uitgegoten, waarna men de boter in den warmen kom tot room roert. Dan worden de suiker en de citroenschil er door heen geklopt. Nu zeeft men 't meel, waarvan men een theekopje vol apart laat staan. Nu laat men 1 ei in de boter vallen, voegt er ongeveer 1/6 van het overblijvende meel bij en roert het goed dooreen. Dit herhaalt men, totdat de eieren en het overblijvende meel op zijn. Men voegt er een snufje zout en de reu tel bij. Nu wordt de fijngesneden sucade met de rozijnen, de krenten, de geraspte no temuscaat, het kaneelpoeder en de rest ,van het meel vermengd en vervolgens door de rest van het mengsel geroerd. Daarna wordt de sherry eraan toege voegd en het laatste van alles het zelf rijzend bakmeel; het mengsel wordt in een of twee met papier bekleede bakblik ken gegoten en al naar de grootte van de cake gedurende 2 a 4 uur gebakken in een matig warmen oven. Deze cake is na eenige dagen nog lekkerder dan versch en heeft dus het voordeel dat hij voor uit gemaakt kan worden. Men kan nu de cake bedekken of garneeren met ge malen amandelen of witte suiker. WANNEER men een echt ouder- wetsch Engelsch Kerstfeest feest wil vieren, is het aan te raden, zoo spoedig mogelijk met de voorbereidingen te beginnen, om dat er anders op het laatste oogenblik on voorziene moeilijkheden opduiken. In de laatste week kan men er niet meer mee beginnen, want het is niet genoeg, het huis met groen en roode besjes te versie ren, de dikste kalkoen en de grootste ham te koopen, die wij kunnen krijgen en Engelsche Mince-Pies te maken. Elke maaltijd gedurende de feestdagen en elk amusement, dat men zijn gasten wil aan bieden, moeten van tevoren in onze ge dachten uitgewerkt zijn, want alleen zoo is succes mogelijk. Een van de voornaamste punten is het vaststellen van hel aantal gasten voor el- ken maaltijd, vooral wanneer men op de Kerstdagen aan een groot aantal verplich tingen wil voldoen. liet samenstellen der verschillende gezelschappen en het schik ken der plaatsen aan tafel op zoodanige wijze, dat ieder zich amuseert, kost meer tijd dan U denkt. En daarna kan men pas de inkoopen doen. Het is ook moge lijk, op eersten Kerstdag een meer offi- cieele avond te geven en tweeden Kerst dag met familieleden of in intiemen kring te vieren, waarbij men een wande lend souper kan geven van wat er over gebleven is van het overvloedige maal op den vorigen dag, zoo noodig aangevuld met een paar koude schotels. Hiervoor kieze men voral licht verteerbaar voed sel, omdat de menschen daaraan het meest behoefte hebben na de meestal zware spijzen van den vorigen dag. Wil men op tweeden Kerstdag een meer for meel diner geven, dan geldt deze eisch evenzeer. Zoo kan men een zeer smake lijke soep maken van de gelatine, die men van den kalkoen overhoudt, wan neer men er wat vermicelli, wat inge maakte doperwtjes en een klein scheutje sherry bijvoegt. Koude gekookte ham met tomatensaus met warm opgediende witte boonen (of doperwtjes) met gebakken aardappeltjes is. een smakelijk voorge recht. Een koude pudding, die reeds op 24 December kan worden klaargemaakt, Plumpudding. Plumpudding (voor 10 personen). 250 G. bloem, 150 G. oud brood zonder korst, 150 G. kalfsniervet, 400 G. rozijnen met pitten, 250 G. krenten, zooveel mogelijk van de steeltjes ontdaan, 150 G. amande len, 250 G. bruine suiker, 6 zure appe len, nootmuskaat, sap en schil van 1 citroen, pl.m. 7 G. zout, 5 eieren, 2 d.L. rum of sherry of madera. Bereiding: Het oude brood raspen, het niervet van de groote velletjes ontdoen, dan zoo fijn mogelijk hakken met een deel van de bloem, de krenten zooveel mogelijk van de steeltjes ontdoen (door ze stevig met wat bloem tusschen de handen te wrijven, dan op een grove zeef te schudden) en wasschen, de rozij nen ontpitten (door met een puntig mes je de pitjes er uit te wippen), de gepelde •mandelen fijn malen, de sucade en de appels fijn snipperen. Nu alle droge bestanddeelen zoolang met elkaar mengen tot ze gaan samen hangen, dan geklopte eieren, sherry en citroensap er door roeren. De massa over doen in een met boter ingesmeerden war men puddingvorm of in een uitgespoel- den en met bloem gestrooiden doek en den pudding 6 uur au bain Marie laten koken, in het laatste geval met een hord in de pan en wat zout in het water. De pudding kan heel goed van tevoren gekookt en bewaard worden. Sneeuwballen. >50 gr. tarwebloem. 100 gr. boter, 100 fr. rozijnen, 4 dl., water, 8 eieren, zout. Kook water, boter en zout: strooi er roerende het meel bij, en blijf steeds flink roeren tot het deeg, als een klomp van den kant van de pan loslaat. Doe er de even in iets warm water opgewelde rozijnen bij en roer er vervolgens van het vuur dén voor één, de heele, ingeklopte eieren door. Mank futuurvef (bij voorkeur prima sla-olie) flink heet Vorm van het beslag met twee lepels klMne balletjes en laat éeze in het heete frituurvet licht bruin en gaar bakken. De sneeuwballen moe ten onder het bakken minstens tot drie maal hun oorspronkelijke grootte uit zetten; dif duurt pl.m. 10 minuten. Wan neer ze zonder veel uit te zetten gauw bruin worden is het vet te heet. Wanneer de sneeuwballen gebakken zijn. laat men ze op een stuk poreus papier on een vergiet gelepT even uitdruipen, stapelt ze op en bestrooit ze, wanneer ze eenigs- zins afgekoeld zijn met poedersuiker. Dit nieuwe gezelschapsspel, dat niette genstaande zeer eenvoudige spelregels rijk is aan afwisseling, kan door twee personen gespeeld worden. Ieder persoon heeft een muntstukje of een knoop, die gemakkelijk te herkennen is. Deze knoop stelt dan de kikvorsch voor! Door ver schillende munten of gekleurde knoopen te nemen kan ieder zijn „kikker" gemak kelijk herkennen. De beide spelers gooien nu met de dobbelsteenen. Wie het hoogste Hoe kom ik eruit? Twee handelslui waren met elkaar aan het wandelen en al wandelend bespra ken zij breedvoerig hun „zaken Nu we ten wij allen wel, dat als twee zakenlie den over hun bezigheden gaan sprpken, nu dan leven zij in een andere we reld, vooral als zij het over hun jaarlijk- sche balans hebben. En deze twee han delslieden hadden het juist over de ba lans! Zoo liepen zij en liepen zij en geen van beiden bemerkten zij. dat zij hoe langer hoe verder verdwaald raakten. Op het laatst waren zij verdwaald en riepen luid om hulp. Een paar menschen uit den om trek wilden helpen, maar zij wisten zelf de weg nietWie kan hen helpen om de beide zakenlieden, die ergens midden in 't doolhof staan, te vinden en veilig bui ten te brengen. Bij ingang en uitgang staat een pijltje. of een schotel met eenige soorten kaas, gevolgd door vruchten besluiten bet di ner, dat misschien meer zal worden ge waardeerd dan een zware maaltijd of dan het opeten van de restanten van den vo rigen dag. Men kan ook koude kalkoen of gans met ham geven, of gelatine van kip met aardappelsla. terwijl ook tong zeer ge- schikt is. Zoolang «le menschen smakelijk eten hebben in voldoende hoeveelheid be hoeft men werkelijk niet angstvallig aan een bepaald gerecht vast te houden. Hierop maakt alleen de kalkoen voor eersten Kerstdag een uitzondering. Be halve een kalkoen zouden wij ook aan raden een jonge kip te koopen en een Ham. Deze kan smakelijk worden ge maakt door hem te villen, met doorgesne den kruidnagelen te wrijven en vervol gens met een dun laagje bruine suiker te bedekken. Het vet word! dan volgesto- ken met kruidnagelen op onderlinge af standen van ongeveer 4 c.M., waarna men den ham in een oven gedurende een half uur lichtbruin laat worden. Deze ham kan koud of warm worden opgediend met een goede aardappelsla en zuur van me loen of ananas. Tenslotte moet de huisvrouw met de va cant iedngen altijd rekenen op onverwacht bezoek of een grooter aantal gasten aan het diner, dan men eerst van plan was. Het is dan niet noodig. de hoeveelheden te vergrooten; als dit moeilijk gaat, breidt men het diner eenvoudig met een of meer gangen uit. Hiervoor zijn blikjes met soep, viscli. tong en groenten of vruchten op water zeer geschikt, want op de feestdagen zijn'de winkels gesloten. Men kan ook ren paar flesschen met ce- vulde "olijven, een paar Mikken chocola de-poeder en wat Hagkoffie in huis heb ben. terwijl hard gebakken schijfjes aard appel met wat zout bestrooid gaarne ge geten worden bij port e.d„ doch ook bij de thee. Verder de gewone dranken en ben-io- digdheden voor e< k tails, als U gewoon is, die te serveeren. Men kan beter ie veel dan te weinig be stellen, als het gaat om sigaretten, ver- sche en geconfljte vruchten en bonbons. De bediening moet royaal zijn en vlot aantal oogen gooit, zet zijn kikker naar keuze in het midden van het spel of op den witten kring neer. Bij het voortgaan moet hij de richting der pijlen volgen. Daarna wordt er weer met de dobbelstee nen geworpen. lederen keer mag de spe ler, die de hoogste worp heeft, één veld verder gaan. (Er kunnen ook twee kikkers op één veld komen.) Diegene die meerdere malen achtereen den hoogsten worp heeft gedaan, mag bij den tweeden worp twee verloopen, ook al zorgt men .er zelf voor. Zoo is het verkeerd, te weinig glazen in huis te hebben en de menschen te laten wachten op het afwasschen. De boven be schreven gebakken schijfjes aardappel of zoute amandelen geven voldoende af- wiseling in de zoetigheid. Verder is het tijdig rondzenden der in vitaties gewenscht, omdat men daardoor voorkomt, dat een groot aantal uitnoodi- gingen wordt afgeslagen wegens een vroe ger cemaakte afspraak. Voor een dans- of bndge-avond verzendt men de invita ties bij voorkeur drie weken tot een maand van tevoren. Het papier is moot van kwaliteit en voorzien van een takje hulst of ander toepasselijk motief. Men kan ook de enveloppen met roode en groe ne lak verzegelen. Onverschillig of U vier, zes of meer menschen aan tafel verwacht, onverschil lig of het een traditioneel KerstmaaLis of een,mcnue, dat op eiken anderen nag van het jaar ook kan worden aangebo den, in ieder geval moet de tafelversie ring aan het feest herinneren. De kleuren zijn rood, groen en zilver of goud; man kan ook zilver of ren combinatie van goud en zilver laten domineeren en slechts hier en daar wat rood en groen inbrengen. Als er kinderen aan taMl komen, zijn roode en groene Kerstboom kaarsjes de meest geschikte verlichting; anders staan lange, witte waskaarsen meer decoratief, vooral als men mooie kandelaars heeft. Verder kan men bij elke plaats een witte Kerstroos met een takje chevelure neer- I ggen als boutonnière; de vruchten wor- Mn el dadeliik op tafel gezet, want voor al druiven zijn een versiering op zich zelf. Men kan ook hier en daar op de ta fel een vaas met witte lelies of andere bloemen neerzetten, terwijl tegenwoor dig moderne menuehouders met poppe tjes te krijgen zijn. Er staan op de tafel ook bonbonnières, die bestaan uit rozet ten van groen of rood vloeipapier met li keurbonbons en bij kinderen jujubes. Ook deze versieringen bedenkt men bij voor keur eenige weken van tevoren. Het witte tafelkleed doet reeds eenigs- zins denken aan een met sneeuw bedekt plaatsen verder gaan, bij den derden hoogsten worp drie plaatsen, enz. Hij heeft gewonnen, die zijn kikvorsch het eerst weer precies op den witten ring heeft gekregen. Als men b.v. op het voor laatste veld staat en men gooit twee maal achtereen 't hoogste aantal oogen, zoodat men voer het witte veld komt, dan moet men volgens de pijlen weer het heele veld rondgaan, voordat men weer bij den witten ring kan komen. landschap; men Kan dezen indruk nog versterken door met het rood een winter landschap bij zonsondergang te imitce- ren. Men kan ook de schotels toepasse lijk versieren. Ook in de spijzen zelf kan men roode en groene kleuren laten over- heerschen, b.v. door doperwtjes in de soep, sla bij de kalkoen, roode gelatine, enz. Ook de kamers en vooral schoor- stenemantels en trappen kunpen met klimop en hulst versierd worden. Bij een wandelend souper wordt niet de tafel, doch het buffet versierd. Tenslotte enkele geschikte gerechten voor het groote Kerstmaal, waarvan de kalkoen de hoofdschotel is en een zeer machtige hoofdschotel, zoodat de rest van het eten niet te zwaar kan zijn. Men kan beginnen met een lichte soep of een vruchtencocktail, gegarneerd met gecon- fijte kersen of roode stukjes marsepein. Onmiddellijk daarna komt het gevogel te: kalkoen, gans of iets anders. Men kan den vogel garneeren met rolletjes spek, waarin worstvulsel, die een klein kwartier gebraden zijn. Gans kan men echter het beste garneeren met schijfjes gebakken appel, terwijl er roode kool bij kan worden gegeven. Wanneer mon in de roode kool een paar stukjes appel en een ui meekookt en er wat port bij voegt. zal men verwonderd zijn over den aangenamen smaak. Daarna kunnen oesters of oesterpas teitjes worden gegeven. Verder mag groe ne sla, op een aardige wijze'gegarneerd, op een zwaar diner niet ontbreken; men eet deze sla ook wel bij de kalkoen. Ten slotte volgt de pudding, hetzij een zwaar- verteerbnre en bewerkelijke plum-pud- ding, hetzij eeü willekeurige andere. In ieder geval wordt zij met hulst én mistle toe versierd, terwijl ook brandende rhum of brandewijn altijd weer een aardig ef fect heeft. Men eindigt het eigenlijke di ner met een groot, glas, een kop of een bakje met wijn, cider of vruchtensappen met een trosje druiven. Daarna volgen de vruchten, enz. als gewoonlijk. Kerstboom-import. Ken Duitsche prinses, Maria Dorothea van Wurtemberg, derde vrouw van aarts hertog Josef, bracht in het jaar 1819 don Kerstboom in Hongarije. Aan het Munchensche hof werd da Kerstboom in zijn tegen woord i gen vorm ingevoerd door koningin C.nroiina, de we duwe van Maximiliaan I. Van het hof uit werd de Kerstboom spoedig over geheel Beieren verbreid. Door een Duitsche prinses kwam da Kerstboom aan het Fransche hof. De eer ste verscheen in de Tuilerieën in het jaar 1837, na het huwelijk van hertogin Hele- na van Orleans. Zij schreef toen naar haar familie in Duitschland: „Op Kerst avond heeft de Koningin mij het genoe gen gedaan, in het geheim een mooien boom te versieren, dien ze in mijn salon liet plaatsen, om mij aan Duitschland te herinneren." Koningin Victoria van Engeland had jaarlijks haar Kerstboom, die door de prinsgemaal van Saksen-Coburg-Gotha in 1840 was ingevoerd. De kostbaarste was de eerste, in 1840, welke behangen was met geschenken, ter waarde van f 120.000. Een Etigelsche dame. gouvernante 'van den kleinen prins Van Napels—'den Ita- liaanschen kroonprins bracht den lichtjesboom naar Rome over. Tot groote vreugde van haar koninklijken leerling zorgde zij voor een Kerstboom. Volgens anderen bracht koningin Margaretha, die van moederszijde van Duitsche af komst was. den Kerstboom naar Italië. Zonder twijfel hebben ook wij den Kerstboom aan onze Oostelijke buren te danken. Kerstkoeken duivekaters. Die Kerstkoeken in allerlei vorm, wa ren een herinnering aan de offerkoeken van het voorgeslacht. De Amsterdamsche koek was somtijds een reuzenkoek. drie voet lang, en anderhalven voet breed, platen met 'n hoogen rand, het boven vlak met witte poedersuiker bestrooid, van binnen goed voorzien van pruimen, rozijnen, sucade. snippers, enz. Dit was de van ouds bekende duivekater of du- vekater, en kon best de vergelijking doorstaan met de moderne Duitsche Weihnachts-stollen. *t Was een geschenk van de bakkers aan hun goede klanten. De uithangborden getuigden er van, zoo als dat van den bakker bij wien Mozes in het biezenkistje uithing, met het on derschrift: Moyses wiert gevist Uyt het water; Die hier waar haalt krijgt vrij gist, En Paaschbrood, en op Korstyt een duivekater Dezelfde duivekater kwam ook met Driekoningen voor den dag, al was 't niet steeds in buitensporige dimensiën. Wanneer in Brederode's Moortje de min nemoer Geertruy hare herinneringen op diept. en aan den jonkman Frederyck vertelt hoe veel zij aan zijn ouders te danken heeft gehad, dan hoort men haar zeggen: In as het Kort-tydt was, dan nooddpn hv ons op d© witte-broots sop, H©er, wat gjoter jou Fytje Floris een pot met gulle botter op. In dan droncke wy de Betouw en de wyn so lustich als water. En alle' drie Koningin stuurde zv ons een move Duevekater. DaN IS 'T KERSTMIS. Als er in de menschenharten Plaats voor vreê en liefde is Als er stille hoop gaat leven In een ziel vol droefenis Als er in zoovele huizen Weer een boom vol'kaarsjes staat. En een moeder voor klaar kleuters Teed're liedjes zingen gaat Dan is t KERSTMIS! Als een uitgedoofd klein kaarsje *t Oude Grootje huiv'ren doet Denkt zij aan haar levensvlamme Dio ookaanstonds dooven moet Als er in de kilste harten Tóch wat warmte binnendringt En de juichtoon: „VREDE OP AARDE** Over héél de wereld klinkt Dèn —is 't KERSTMIS!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1930 | | pagina 23