HOE MOET MEN EEN PATROON ZELF KNIPPEN? ONZE PATRONEN. Een ensemble „Trois-Pièces" Allereerst het mantelcostuum, dat ge maakt is van een Schotsch wollen stof. Ingezette stukken, gezoomd door een effen biais, garneeren het manteltje dat tamelijk getailleerd is en door een enkele knoop gesloten wordt. De rok sluit nauw om de heupen en wordt van onderen verwijd door twee holle plooien, welke bovenaan vast- gestikt zijn. Onder het manteltje wordt een blouse van effen shantung gedragen, gegarneerd met gelijksoortige ingezette stukken als het manteltje en gesloten door een klein dasje. De mantel in redingote-vorm heeft een kraag van effen fluweel, terwijl de inge zette stukken die van den tailleur in her innering brengen. Ook hier heeft de rok twee holle plooien van voren. De mantel wordt gesloten door een vierkantje van fluweelen knoopen. Mode Snufjes De nachthemden worden met den dag gecompliceerder. Na de ceintuurs en de strikken waarmede men ze gegarneerd heeft zijn het nu kleine capes, passend bij het hemd gekozen, die door de groote Parijsche modehuizen ge lanceerd worden. Een cape om in te slapen, zult gij zeggen, lijkt mij verre van practisch. En zeer zeker hebt gij gelijk, maar toch, W2nneer de mode het voorschrijft Sprokkelingen De liefde is niet blind, zooals men veelal beweert. Zij is slechts bijziende en vergeet steeds haren bril bij de eerste afspraakjes. Voor een vrouw is de man „die met vrou wen weet te spreken" diegene die haar weet toe te hooren Wilt gij geheel en al bekoorlijk zijn zoo moet gij beginnen met te vergeten dat gij het zijt. Recepten. Paaschbrood. Benoodigd: 350 gr. tarwebloem, 1 ei, 20 gr. suiker, 2 a 2 y3 dl», lauwe melk, 10 gr. gist, 5 gr. zout, 100 gr. krenten, 100 gr. rozijnen, 75 gr. sucade, 25 gr. snippers, y3 gr. saffraan. Bereiding: Leg het meel in een diepe kom en laat het daarin op een hoekje van de kachel warm worden. Maak in het midden een kuiltje, maak daarin de gist fijn en voeg een theelepel suiker bij en giet er 1 dL. van de lauwe melk op. Meng dit goed door elkaar. Zoo nu en dan van het omringende meel meeroeren tot tenslotte het „zetsel" er uit ziet als een dik beslag, omringd door een rand lauw meel. Laat het „zetsel" ongeveer 15 minuten rijzen, breek er het ei in, voeg er het zout bij, de nog overgehouden suiker, de saffraan en nog ruim 1 dL. lauwe melk, kneed alles met de handen stevig door elkaar tot een elastisch deeg, dat geheel zonder klontjes moet zijn, voeg wanneer het deeg dit toe laat, nog wat lauwe melk toe. Blijf ongeveer 15 minuten kneden, meng er dan de melange door, die natuurlijk tevoren is schoonge maakt. in warm water gewasschen en op een zeef of vergiet op een warm plekje te drogen gezet Laat nu het deeg rijzen op een lauw plekje, bedek de kom met een in lauw water uitgewrongen doek, om te voor komen dat zich door verdamping een vlies op het deeg vormt. Reken voor het rijzen ongeveer 1 uur. Werk vervolgens het deeg nog eens door elkaar, geef er den ver- eischten vorm aan en leg het dan, hetzij in een met boter ingewreven broodvorm, hetzij op een met boter ingesmeerde bak plaat; laat het zóó nog een y2 uur op een lauw plekje rijzen en bestrijk het daan met een geklopt ei. Zet 't brood in een fit gestookten oven met een temperatuur v'j minstens 200 gr. Zorg echter dat de hls zoo gelijkmatig mogelijk is en er dus bi" geen gloeiend roode pot te zien komt. Bi het brood vlug gaar, een half uur is in ee goed gestookten oven gewoonlijk ruim vi doende en langer bakken maakt dan dikwt de korst te hard. Overtuig u van het gaarzijn door een bre naald in het brood te steken en controle of de naald er geheel droog uitgehaald wortf Laat het brood minstens 3 uur bekoelen, Sr vorens het met een zéér scherp mes snijden. SPINAZIE MET EIERBALLETJES. Benoodigd: Voor de spinazie: 2K.G. spinai* 40 gr. boter, y, dL. room, 50 gr. kruim van witte brood. Voor de eierballetjes: 3 hardgekookte eierd 1 rauw el 30 gr. boter, 50 gr kruim van witte brood, een paar druppels uien- sap, 1 eetlepel gehakte peter selie, peper, zout, paneer, meel, frituurvet. Bereiding: Zoek de spinazie zorgvuldig wasch .ze eenige malen, zet ze zonder wsW op en laat ze zoo vlug mogelijk gaar kotol liefst in een open pan. omdat de kleur dan helderder groen blijft. Laat de spinazie# lekken, maar bewaar het uitdruipende vocht en gebruik daarvan een gedeelte voor het broodkruim mee fijn te wrijven tot de dik» van een purée. Maak de spinazie fijn, ve> meng ze met het fijngewreven brood, boter, den room en wat zout en laat ze daar mee zachtjes stoven. Bereid de eierballetjes, terwijl de groen# wordt gaar gekook. Wrijf daarvoor de hard* gekooke eieren fijn, vermeng ze met dep smolten boter, de peper, het zout, het vS* sap, het fijn gewreven brood en de? gehakte peterselie. Vorm van deze kleine balletjes. Wentel ze in paneerM daarna in geklopt ei en nog eens in paneer* meel, bak ze op het laatste oogenbük, du* terwijl de spinazie staat te stoven, in hel dampend heete frituurvet bruin en knapp*^ en laat ze even op grauw papier uitlekken. Leg de gestoofde spinazie op een verwarm den schotel, omring ze door de eierballetJeSi desverkiezend afgewisseld door driehoekig* goudbruin gebakken croutons. Patronen van de modellen van mantel* en kinderjurken zijn verkrijgbaar bij mode-redactrice Mejuffr L Berendes, Joah Maetsuyckerstraat 96, Den Haag De patronen voor dames kosten 1.—cf' voor kinderen 0 80 Het duurt ongeveer dagen alvorens ze In het bezit komen degeneh die patronen aanvragen. Aan de lezeressen die een patroon len. wordt beleefd verzocht bij de aanlag* het verschuldigde bedrag in te sluiten, 10 voorkoming van administratiekosten. Een ensemble „Trois-Pièces" Het hier afgebeelde ensemble is gemaak /an een bruin wollen stof. De rok van he mantelpak verkrijgt de noodige ruimt, door geïncrusteerde stukken, welke eer. weinig in vorm gesneden zijn. Het man teltje is sterk getailleerd en wordt gesloter. met een enkele knoop. Het heeft raglan- mouwen en een in vorm gesneden „bas que" boven de heupen. Onder dit mantel- je wordt een blouse van rose crêpe de Chl- ne gedragen, eveneens met raglan-mouwen Deze blouse heeft een geknoopt plastroi onder een omgeslagen kraagje. De cein tuur is van bruin peau de Suède. De mantel heeft een kraag en revers van bruin fluweel en ook hier treft men rag- lan mouwen aan. Hij is eenigszlns in vorm gesneden en van voren gekruist onder een ceintuur var peau de Suède. Ter weerszij den bevindt zich .een groote zak. Benoodigd: bruin wollen stof: 6 M. 50 van 1 M. 40 breed. Ros crêpe de Chine 2 M. van 1 M. breed. Nuttige wenken Een stukje zeemleer, uitgewrongen in koud water, is de beste borstel voor fluweel of pluche. Aangebakken schotels en schalen maakt men gemakkelijk schoon mee een doek met een tikje zout In weinig gebruikte kamers, strooie men tegen mot tot behoud van het tapijt wat ge woon keukenzout. Nooit falende Huismiddelties Eenlgen tijd geleden troffen wij in een tijdschrift de volgende doeltreffende huis middeltjes aan Tegen haaruitval Kitlijm, punaises kan >ok, spijkers zijn te groot. Tegen gaten Ln je schoenen Klompen dragen of op je bloote voeten loopen. Tegen zonnesproeten Wasschen met goel dikke koolteer en vanzell op laten drogen. Tegen rood haar Afknippen. Als ln een vochtige kast de beschuiten of koekjes vochtig geworden zijn uitwringen. Maartsche violen Een mengeling van licht En dieper lila kleur; Een weelderig aroom, Een zachte bloemengeur. Violen in een touffe, Dicht bij elkaar gezet, En ruiker in het klein, Een miniatuur boeket.... Een tjilpen in de lucht, Beloften, wijd en zijd; Een kleur een klankenschat, Een Lente zaligheid de B.L. Uit de kindermond Moeder is jarig en fuift aan tafel op een Polonaise. Dit gewichtige feit wordt vader 's middags bij thuiskomst van 't kantoor door z'n oud ste, een jongen van zes, als volgt medege deeld „Vader, we eten vanmiddag „punai ses". Een jongste bediende op een kantoor, ongeveer 14 jaar, wordt naar beneden ge stuurd om te vragen naar declaraties. Even üaarna gaat de telefoon boven. Vreeselijk geiacht. Mijnheerwat moet Piet toch hebben? Hij vraagt hier om „de dikke glaassies". M'n driejarig neef Jé vroeg van de week „Mamma, waar worden de straten van ge maakt „Van steenen". „En,waarvan dan de wolken, want daar kunnen ze toch niet bijkomen halve patroon in geteekend wordt. De recht hoek is breed de halve wijdte der broek en lang de zijlengte en het verhoogde gedeelte De broek moet achter altijd een aantal cM. langer zijn, omdat we bij het bukken achter een grootere lengte noodlg hebben. De zij- lengte hebben we opzij gemeten, dus moet het verhoogde gedeelte er extra bij. We plaatsen een loodlijn over het midden en verdeelen zoo de rechthoek in halve vóór- en halve achterkant. Aan den voorkant trekken we het verhoogde gedeelte er af. Nu moeten we uitrekenen hoe hoog het kruis moet zitten. We nemen eerst 1/3 van de zij- lengte en verhoogd gedeelte en ook yK van de zijlengte en verhoogd gedeelte en daar tusschenin ligt de hoogte van het kruis. Om een goede pijpwljdte te krijgen, nemen we 4/5 van de halve wijdte van de rechthoek. De broek wordt voor en achter een gedeelte afgeschuind, want anders zou de broek boven te wijd worden. Aan den voorkant schuinen we 1/3 van de halve wijdte van de rechthoek af en achter y gedeelte. Als de broek ge teekend is, teekent U de voornaad 2 cM. hooger door en trekt de nieuwe bovenlijn volgens teekening bij. Teekenen we de voor- lijn geen 2 cM. op, dan ontstaat als de voor naad gestikt is, een puntige lijn. Denkt u erom, dat patronen zonder naden zijn. Als de broek geknipt moet worden, spelt u de broek op een dubbel stuk stof. Op zij krijgt u geen naad. voor en achter wel. De directoire. Om een patroon voor een di; 3ctoire zelf te maken, heeft men verschillende maten noodig. Ie. De zijlengte. D*t w ae lengte die men aan den zijkant meet vanaf het middel tot zoolang u de broek draagt Denkt u erom dat u de lengte niet te kort meet, maar ongeveer tot 4 cM. boven de knie, want trekt de broek genoeg op door het elastiek. 2e Heupwijdte De heupwijdte, die u voor de broek noodlg hebt. moet strak gemeten worden om 't breedste gedeelte van de heup. De wijdte van de heele broek is X de heupwijdte, dus is de heupwijdte bijv. 100 cM. stof. dan wordt de broek 1 y, X 100 150 cM. wijd. We teekenen altijd een half patroon, van middenvoor tot middenachter, dus hebben wij ook met de halve wijdte te doen. We zetten een rechthoek op, waar het

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 8