ONZE VOORJAARSTOILETTEN Deventer koek. Hoe oud het bakken van de over de ge- heele wereld zoo bekende Deventer koek wel is, we gelooven, dat niemand een be paald antwoord hierop vermag te geven. Het zal er mede gelegen zijn, als met eiken anderen tak van nijverheid, die in 't kleine begonnen, zich langzamerhand naam maakte. Wanneer 't product dan later een zekere vermaardheid heeft ver kregen, dan zoekt men tevergeefs naar den oorsprong, die zich in een nietig be gin verliest. In het gemeente-archief van Deventer is daaromtrent een aanteekening van den stads-secretaris Nicolaas Verheyden te vinden, welke in 1534 is genoteerd, en hier uit blijkt, dat deze tak van nijverheid toen al niet nieuw meer was. Althans hij schrijft: „Het is te weten, dat het ambagt van coecken tbacken een olt ambagt is, bynnen der Stadt Deventer, gewest baven (meer dan) hundert en XII jaeren", ter wijl verder nog in genoemd archief een „ordonnantie" aanwezig is over het koek bakken van het jaar 1417, waaruit blijkt, dat dit bedrijf destijds reeds van genoeg zame beteekenis moet zijn geweest om er vanwege de regeering bepalingen over te maken. Er waren toen reeds gezworen „zeemers", „mengers" en „backers". die moesten zweren zekere bepalingen te zul len nakomen. Het bedrijf stond daardoor onder toezicht der regeering, en dank zij deze scherpe controle op kwaliteit gewicht en maat (de gewone Deventer „elle- of eperkocken" en de z.g. .kruidkoeken" meten nog steeds als van ouds een'oude el of 68 c.M. leng.i), heeft de Deventer koek, de vele eeuwen door. haar renom- fm< kunnen handhaven. Wanneer men over Deventer koek spreekt, denkt men direct aan de oude i Deventer koekfirma, Jacob Bussink, die nog heden ten dage een wereldvermaard- heid bezit, zoodat haar heerlijke, geurige i producten geëxporteerd worden naar de 'verste hoeken der aarde. Dit thans zoo omvangrijke bedrijf is voortgekomen uit d in den jare 1593 op gerichte. kleine bakkerij, genaamd„De van Oudsher Gekroonde Allemansgading", waarvan nu nog bestaat het bij alle vreemdelingen, die Deventer bezoeken, be kende oude winkelhuis op den hoek van d Lange Bi hopstraat en de Korte As senstraat, waarin toen ter tijde reeds dit bedrijf werd uitgeoefend. Dat dit heerlijk bakkersproduct ook zelfs de aandacht van vorstelijke personen trok, blijkt uit het feit, dat als vroeger Koning Willem de Eerste, de overgroot vader van onze tegenwoordige Koningin, op zijn reizen na^r Duitschland Deventer passeerde, de toenmalige burgemeester nooit verzuimde tijdens 't wisselen dei paarden aar Z M. een „drie-gulden-koek" aan te bieden, die dan in het rijtuig bij de •eisversnaperingen werd gedeponeerd en onderweg smakelijk werd veroberd. I: 1809 bezocht Lodewijk Napoleon deze bakkerij, van welker roem hij reeds zoo veel gehoord had, om nu eens met eigen oogen te zien hoe toch wel die wereld beroemde Deventr koek gebakken werd en zette zich daartoe op zijn gemak neer op een omgekeerden baktrog. Hij liet zich toen alles haarfijn uitleggen en proefde met zeer veel smaak de hem aangeboden lekkernij. Na een bestelling gedaan te hebben, wilde hij zijn voor de deur wach tende karos we-'er bestijgen, doch „juf frouw van den Toorn", de echtgenoote van den toenmaligen eigenaar, bakker van den Toorn, trok den Koning eerbiedig aan zijn koninklijken arm en stamelde „M'ne 'ef vmgêten um te betalen Ko ning Lodewijk, die met z'n Hollandsch niet op te Ooeden voet stond, en 't zeer slecht sprak, gaf zijn kamerheer een wenk, om 't verzuim te herstellen, daar hij wel be greep, c i 't hier een geldkwestie betrof. Een handdruk, zwaai van goud, verdreef de zorg der bedremmelde koekbakkers- vrouw, waarop de koning lachend door- r;. naar 't huis van den onderprefect, bij wien hij 't middagmaal gebruikte en onge twijfeld met veel vermaak zijn niet alle- daagsch avontuur zal hebben verteld. In 1846 werd aan de beroemde Italiaan- sche actrice Ad*»lak 2 Ristori, op haar doortocht door eenige vereerders, w.o. Piet uit de Oyevaar (de bekende sterrekundige proi. P Bosscha, die in 't huis „de Oye- vaer". op de Stroomarkt woonde), een drieguldens Deventer koek aangeboden al?„lc fameux pain d'épices. de leur pays" Het behaagde der diva het voor werp van hulde gracielijk te aanvaarden Toen echter de heeren vertrokken waren, liet „de Goddelijke' d ober uit het hotel „De Keizerskroon"waar zij logeerde, bo ven kom en beval hem de koek door te snijden Wat was dat? Geen lapje van duizend gulden Geen kostbare ring Geen armband met juweelen Niets zat er in die koek van koek l Bah 1 Sacré- no.aen met een theatrale minach ting wierp zij de miskende koekhelften doo- de ontbijtkamer 1 Dit was te groote beleedlglng vooi ..La divine Diva" en 1 een kwadt luim over de ondervonden teleurstelling zette zij haar reis voortDit Is voor zoover we weten de éénlge maal, da een geschenk van „Deventer koek" n t op prijs werd gesteld Dat reeds In overoude 'ijden de naam der Deventei Koek voortreffelijk was. olijkt uit het f°lt, dat reeds in 1694, on danks de gebrekkige communicatiemidde len volgens officieele opgaven in het ge meen te-archi.f berustend, de uitvoer van Deventer kock~- 714.500 stuks bedroeg. In 1592 telde de stad Deventer 10, in 1593 13 en i" 1594 11 koekbakkers, die de vereischte eeden hadden afgelegd. In 1637 bestond het koekbakkersgilde uit 25 leden PRACTISCHE WENKEN VOOR HUIS EN HAARD. SCHUREN. Een goed middel is een liter water, die in een oude pan verwarmd wordt met een pond krijt en een pond groene zeep Wanneer het mengsel dik geworden is, heeft men een uit stekend schuurmiddel voor potten en pan nen, ktukentafels, zink, enz. ROESTVLEKKEN. Hierop laat men citroenzuur inwerken, dat met heet water afgewasschen wordt Het zuur tast op den duur het linoleum aan; daarom late men het er niet te lang op blij ven, terwijl de daarop volgende reiniging alle resten ervan moet wegnemen. Vervol gens wordt het linoleum op de gewone wijze gewreven KLEINE KLEEDJES Wanneer ze eenigen tijd gebruikt zijn, Krijgen d hoeken de neiging tot omkrul len, waardoo- ze er slordig uitzien en men gevaar ioopt, erover te striikelen. .Om dit te vooikomf' kan men aan de korte zij de een reep linoleum naaien aan den achterkant; vóór het aannaaien make men atjes in het linoleum. GLAZEN STOPPEN. Deze gaan so'is zóó vast in de flesch zitten, dat men ze er niet meer uit kan krijgen. Men kan dan wat slaolie er om heen doen en dc flesch gedurende eenigen tijd op een warme plaats zetten. Wanneer af .n toe tegen de stop tikt. zal de olie hem spoedig los maken. TOMATEN. Wanneer wij slechts 2 of 3 tomaten be hoeven te schillen, is ft niet de moeite waard, daarvoor water aan de kook te brengen Men kan ze dan één voor één aan een vork geprikt boven een gasvla 1 houden en om en om draaien, totdat de schil barst. Dan kan ze gemakkelijk ver wijderd worden. JAPONNEN v rkrijgen een aangename», geur, wanneer in de hangkast t-n gedroogde sinaasappel wordt opgehangen. Hierdoor blijven ook de motten weg. De sinaasappel wordt over zijn geheele oppervlakte met kruidnagels bezet en in een zeer lauwen oven gedroogd. NIEUWE MODESNUFJES Suzanne Talbot lanceert witte de"x- pièces, waarbij hardschoenen ceintuur en shawl worden gedragen van hetzelfde ma teriaal. maar in fel contrasteerende kleu ren. b.v helrood, blauw of geel. Voor den avond worden er veel kleine waaiertjes gedragen. Worth vooral maakt er veel werk van We zagen een waar juweeltje van zwart onyx, ingelegd met goua. Bloedkoraal en jade zijn op het oogen- blik de meest gedragen siersteenen. Dc diep uitgesneden schoentjes, die het grootste gedeelte van den voet laten zien. worden nu ook van zwart satijn of crêpe de Chine ervaardigd. Natuurlijk zijn deze schoentjes niet geschikt om op straat te dragen. De nieu.rste avondjaponnen van satijn, chiffon of kant hebben een klein cape-je, dat tot de heupen reikt en op den rug diep is uitgesneden. Alle Parijsche couturiers hebben een voorliefde voor blouses en japonnen van wit of gekleurd nlqué Er worden ook veel japonnetjes gemaakt van fijn gestreept katoen, waarover korte jasjes gedragen worden van eer. luchtige wollen stof. Heel licht beige, een kleur die een hee- 1 tijd uit de mode is geweest, zal van den zom weer gezien worden. Dezen zomer schrijft Paul Poiret voor: katoenen avondjaponnen. Sommige wor den oyer een zijden onderjapon gedragen, wat natuurlijk een veel mooier effect maakt Voor avonddracht is op het oogenblik het taschje met metalen beugel en ket ting weer zeer geliefd. Vele zijn geheel be dekt met een netwerk van parels of imi tatie steenen. RECEPTEN Wafelen. 300 G. bloem, 150 G boter, 4 a 4i/2 dL. lauwe melk, 7 eieren. 25 G. gist, zout, 2 d.L water BereidingDe boter tot room roeren, een voor een dc- eieren, de gezeefde bloem, de melk en de met lauwe melk aange maakte gist steeds roerende toevoegen. Het beslag op een warme plaats een paar uur laten rijzen daarna het zout en het water door he* beslag roeren. Intusschen het wafelijzer goed warm laten worden, me- boter inwrijven en er een lepel beslag in doen; het ijzer dichtslaan en aan beide zijden ongeveer 2 minuten bakken Als de wafelen uit het ijzer komen bedruipt men z„ met gesmolten boter en bestrooit ze met suiker en kaneel. Haringsla. 4 zoute haringen, 4 zure appelen, 1 biet, 3 hard gekookte eieren, 2 uien, 8 koude gekookte aardappelen, peterselie, olie, azijn. Bereiding De ha~ingen, die een nacht te voren gewee' t zijn, schoonmaken en in stukjes snijden. Vervolgens alle verdere benoodigdheden afzonderlijk fijnhakken. Zeer modern, vooral bij sportklef zijn een mutsje .1 shawl van gek wol. Links een garnituur van grijs, n blauw met pompons van wol met die daardoor beter uitkomen. Rechts met verschillende tinten groen. ONZE PA TRONEN. Patrom'F vai de modïllen van man' en Kinderjurken zijn verkrijgbaar bij Jj mode-redactrice Mejuffr L. Berendes. Maetsuyckerstraat 96. Den Haag De patronen voor dames kosten /t" die voor kinderen 0.80 Het duurt ,D? veer 10 dagen alvorens ze 'n bet W komen van degenen die patronen vragen. Aan de lezeressen die een patroon b •ei wordt beleefd verzorbt bü de aanvr» het verschuldigde bedragin te sluiten voorkoming van administratiekosten» Ik vond in een oude lade een bri» Hoe lang had hij daar reeds Ik had hem eens jaren en jarenTl Van iemand, die heen ging, gek: Ik keek naar de letters, ik zag op7 het De woorden ik had ze vergeten! Maar, dat er iets héél liefs destijds is 0 Dat heb ik toch nü eerst gewetqj de b Daarna alles in den vorm van een_ een schotel schikken en randjes ve:;- met gehakte peterselie. Voor men 4 ringsla presenteert roert men ze olie en den azijn door elkaar. Voor ;j lijk gebruik kan men dadelijk alle; elkaar roeren, de massa stevig in es gespoelden puddingvorm drukken ei ten op een schotel. Dezen schotel ka: naar verkiezing nog met blaadjes fc en mayonaise versieren. Appeltaart. 200 G. bloem, 125 G. boter 70 G..r i/2 geraspte citroenschil, 2 eieren 3 zure appelen, 75 G. suiker, 25 G.i^ delen. Bereiding Boter, bloem, 90 G citroenschil en 1 ei door elkaar^ a j daarna op een koele plaats len. Vervolgens het deeg uitrolla,^! veer i/2 c.M. dikte, er den bodem yJ springvorm mee bedekken en gast ken in den oven. Intusschen moest, appelen maken en vermengen met: ker en de gepelde en gemalen amaa Als de bodem gaar is, bekleedt m»: wanden met deeg, plakt het deeg! water op den bodem vast, vult den met het moes en legt over het moes: reepen deeg in den vorm van j Men bestrijkt de reepen en de van den vorm, die omgeslagen wori} geklopt ei en bakt de taart in dei' gaar. BLOZEN Het is wel zonderling in alle ra en poëzie wordt het blozer. van het en de vrouw geroemd en geprezen al teeken van ingetogenheid en bekort tóch zijn er heel wat vrouwen, die r minder last te hebben van deze e; schap. De moderne vrouw vindt hetl hinderlijk en belachelijk. Dames die vaak en gauw een kleit gen gebeurt dit meestal, doordat veel aan denken en niet vermoede: zij juist daardoor het kwaad verera lede" meisje zal wel eens oogeniü hebben waarop zij, bij de gedachte: zal ik wel een kleur krijgen zich diepen blos naar de wangen voelt st; of, wanneer zij bij zich zelf opmerkt,! zij een kleur krijgt, deze nog erger worden. Om het blozen tegen te gaan, ka:: dus nie* anders doen dan den wil* sterken, den invloed van de zenuwe: derdrukken en zelfbeheersching tas Dan verdwijnt mét de zenuwactë schuchterheid het hinderlijke bi gestreepte beige en bruine stof. De rok is in voim gesneden met een gestikte naad van voren en van achteren. Hierbij wordt een hemdblouse van blauw crêpe gedragen. Ge- garneeid met vier knoopen welke in een vierkant geplaatst zijn. Deze blouse heeft zeer groote soepele revers, die over het man teltje zonder kraag gedragen worden. Een biais zoomt het manteltje dat een in vorm gesneden basque heeft onder een gestrikte ceintuur Beroodigd: 3.50 M. van 1.40 M. breede bruine wollen stof; blauwe crêpe 1.75 M. van i M breedte. 1. Een sportcostuum van donkerblauwe jersey met breede diagonaalstrepen. De rok is eenigszins in vorm gesneden. Het half lange manteltje heeft op den rug een ge- inernsteerde band, in omgekeerde richtine uit den stof gesneden. De witte ceintuur met gesp sluit onder een blouse van wit jersey. Bcriücd'gd: 3.50 M van 1.40 M. breedte. 2 Een robe tailleur van een wit gemoesd bruine wollen stof met een bruin lederen celmuur. Hieronder wordt een vestblouse van wit piqué gedragen. Benoodigd 3.25 M. van 1.40 breedte. Een ensemble van een diagonaalsgewijze LATER

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 24