ENGELSCH BORDUURSEL EN KLEINE FESTONS
IS HET NOODIG DAT KINDEREN
BANG ZIJN?
Nieuwe gezichtspunten van de
moderne psychologie
door Drs. R. v. d. Hcyden.
Kleine kinderen en bangzijn, ziehier twee
begrippen, die wij ons nauwelijks van elkan
der gescheiden kunnen denken. Het lijkt
velen en in het bijzonder het meerendeel der
ouders vanzelfsprekend, dat kleine kinderen
bang zijn. Als wij aan onze Jeugd terugden
ken, herinneren wij ons zeker nog wel, hoe
bang wij waren voor spookachtige verschij
ningen, inbrekers, muizen en andere dieren,
ja vaak bang waren voor allerlei, wat wij
niet onder woorden konden brengen, en wat
ln onze kinderjaren Indruk op ons maakte.
Gedurende de prille jeugd, waarin de toe
komstige persoonlijkheid der menschen ge
vormd wordt en vaak reeds zijn werkelijke
gedaante aanneemt, werpen donkere beel
den hun schaduw op den levensweg van het
kind.
Er zijn voorvallen ln het leven, die ons zoo
vanzelfsprekend toeschijnen, dat wij er zelfs
niet aan denken, op de diepere oorzaken er
van verder in te gaan. Hiertoe behoort ook
het bangzijn ln de kinderjaren, behoort in
overdrachtelijken zin de geheele psychische
ontwikkeling van het kleine kind, dat nog
niet ln staat is. zijn gedachten in woorden
om te zetten.
Zooals het echter in het leven zoo vaak
geschiedt, openbaren zich bij nadere weten
schappelijke beschouwing, dergelijke van
zelfsprekendheden als feiten, die niet te licht
mogen worden opgevat.
In een zeer bekend Amerikaansch zieken
huis waaraan de John Hopkins kraamvrou
wenkliniek is verbonden, neemt men reeds
gedurende meerdere jaren proeven, die
Inderdaad zeer interessant zijn.
Ruim honderd der in die kliniek geboren
zuigelingen worden tot het derde en vierde
jaar opgevoed volgens bepaalde psychische
Invloeden.
Men moet dit echter niet opvatten, alsof
men voor de kleintjes voordrachten over de
relativiteitstheorie houdt, want integendeel
worden de kleinen zeer eenvoudig opgevoed
en geeft men den babies slechts datgene, wat
ze kunnen opnemen, met andere woorden:
men beschouwt de kleintjes als natuur-
wezentjes, die vrij en niet beïnvloed door de
vaak denkbeeldige gevaren van volwassenen
zich geheel en al zullen kunnen ontplooien.
Ook wordt den kinderen niet telkenmale
voorgehouden, dat zij voor dit of dat niet
bang behoeven te zijn en men laat hen, hoe
vreemd dit wellicht moge klinken, een eigen
meening hebben, waarvan buitenafgeen in
vloed op wordt uitgeoefend.
De uitkomsten dezer methode waren ver-
tassend en bevestigden geheel en al de theo
retische opvatting der artsen; alle kinderen
volgens deze methode opgevoed, waren ab
soluut niet bang.
Proeven werden genomen, door groote hon
den en andere dieren bij de kinderen te
brengen, ln normale gevallen zouden kinde
ren gaan huilen en zich onder bescherming
hunner moeder stellen.
Wat deze kleintjes deden? Zij, die niet
door een angstvallige moeder bevreesd ge
maakt waren, trippelden welgemoed op de
dieren toe en aaiden en liefkoosden hen;
zelfs toen een in het zwart gekleede en ver
momde man de speelzaal binnenkwam, was
er geen schijn van bangzijn te bespeuren;
geen enkel kind huilde, wel vroegen enkelen,
wie of dit toch was.
Nadat men de kindertjes op deze wijze
gedurende geruimen tijd had gadegeslagen,
constateerde men, dat zij voor twee dingen
overgevoelig waren. nX voor schelle gelui
den en het verliezen van het evenwicht, wat
men dan ook zooveel mogelijk tracht te voor
komen; overigens zijn zij absoluut niet
bang, wat dus wel pleit voor de opvatting,
dat het bangzijn hen van buitenaf wordt
bijgebracht.
Deze uitspraak is gebaseerd op de
moderne opvatting dat de ontwik
keling van het kleine kind en vun den
mensch ln het algemeen, een gevolg is van
de opvoeding en geen erfelijkheidskwestie.
De resultaten dezer angst onderzoekin
gen zijn ook ln de vakwereld in den breede
besproken en men meent dan ook vooral een
waarschuwend woord tot de moeders te
moeten richten, daar zij ten nauwste bij de
opvoeding van het Jonge kind betrokken zijn.
Het is een feit. dat het bangzijn op de
karaktervorming van het Jonge kind een
grooten invloed uitoefent en op de karakter
ontwikkeling in de latere Jaren zelfs be
slissend kan zijn.
Wij moeten daarom trachten de Jeugd tot
een flink geslacht op te voeden, wat in onzen
tijd zeer noodig is.
De moeders hebben het dan ook voor een
zeer belangrijk deel in de hand het bangzijn
der kinderen te voorkomen, door hen een
psychologisch Juiste en moderne opvoeding
te geven, waardoor zij vrijer en flinker tegen
over het leven zullen komen te staan.
.(Nadruk verboden.).
i
Het is zeer eenvoudig om
tientallen kleedingstukken en
details van ons toilet te gar-
neeren en op te vroolijken met
borduursel en een klein feston.
Allereerst een taschje voor
zakdoeken of voor een nacht
hemd, waarvan de omgeslagen
zijden gezoomd zijn met een
festonrand.
Een combinaison en een pan
talon van witte toile de soie,
met festons gezoomd, zijn op
aardige wijze gegarneerd met
een borduursel van bleek rose
zijde.
Benoodlgd 2.75 M. van 1 M.
breedte.
Een Soutien-George van
oud-rose crêpe de chine is ge
festonneerd met glanskatoen
in bijpassende kleur.
Vervolgens een nachthemd
van donker-rose chrêpe de chi
ne, de „berthé" van lichter rose
maakt een allerbekoorlijksten
indruk, van voren bevindt zich
een strik. Dit geheel is met
zijde gefestonneerd en gegar
neerd met geborduurde moezen
Benoodigd 2.75 M. van 1 M.
breedte.
Een ander nachthemd, niet
minder smaakvol, doch eenvou
diger, is van witte toile de soie.
De ingezette stukken zijn ge
zoomd met festons van rose
zijde, terwijl zch aan het mid
del boven de heupen twee strik
ken bevinden.
Benoodigd 2.75 M. van 1 M.
breedte.
Een liseuse van lichtrose crê
pe de chine is geborduurd met
rose zijde en met een feston-
rand gezoomd. Een lint van
rose zijde doet dienst als cein
tuur, die van voren gestrikt
wordt.
Benoodigd 2.25 M. van 1 M.
breedte.
Tenslotte een combinaison en
een pantalon van lichtgroen
crêpe georgette, beide gefeston
neerd met zijde in bijpassende
kleur.
Benoodid: 3.50 M. van 1 M.
breedte.
Moscovisch Gebak.
100 gram bloem, 100 gram boter, 100 gr.
suiker. 100 gram krenten, rozijnen, sucade
en snippers; 67 eieren, citroenrasp, zout.
Bereiding De eierdooiers kloppen met
zout, citroenrasp en suiker, tot ze licht en
schuimig zijn, ongeveer y2 uur. Bloem
zo/en en met de boter tezamen hakken.
Krenten en rozijnen droog met bloem
schoonmaken (ze met een weinig bloem op
een grove zeef goed uitwrijven, dan af
wrijven tusschen een schoonen doek en
goed uitzoeken) of wasschen en drogen
en ze vermengen met de gesneden sucade
en snippers. Het eiwit zerr stijf kloppen
en even luchtig vermengen met een paar
lepeltjes suiker, dat het zeer zwaar aan
voelt, het moet „houden", waardoor het
zakken van de mék-nge voorkomen wordt.
Dan het eiwit op de dooiers doen, met
eei. paar slagen er los door roeren, boter,
krenten, rozijnen, sucade, snippers er
eveneens zoo doorwerken. Oppassen, dat
^et deeg niet neerslaat. Vlug overdoen in
eer met boter ingewreven tulbandvorm
en bij matige hit*-: in den oven bakken,
ongeveer X uur, koud laten worden,
keeren en met poedersuiker bestrooien.
Kropsla met Roomsaus.
Dikke, vaste, witte kroppen sla schoon
maken, wasschen en gaar koken ln ruim
kokend wate- c x zout gedurende 1 uur en
goed uit Laten lekken.
Een dikke roomsaus maken van boter,
bloem en bouillon, deze door laten koken
en afwerken met 2 d-L. oom.
De kropjet netjes in een vuurvasten
schotel plaatsen, bedekken met de saus,
een weinig paneermeel er over strooien en
met deksel er op ongeveer uur op een
hoekje van de kachel zachtjes laten sto
ven. Het schoteltje daarna zonder deksel
ln den oven plaatsen, om het lichtbruin
te laten worden en in een gevouwen servet
opdienen.
POULARDE MET PaTE DE FOIE GRAS
Een groote poularde en zoo noodig 1 kip
er bij, gaar koken in 11L. water met
zout en 34 truffels, gedurende 1 uur.
Een rijststuk maken van 400 gram rijst
en er een langwerpigen vorm als van de
poularde aan geven.
H/2 L. aspic maken.
Als" de poularde gaar is, het borstvleesch
er afsnijden, dit in mooie, gelijke stukken
verdeelen en uet borstbeen verwijderen,
zóó dat er een ruimte ontstaat, geschikt
om gevuld te worden. De vleugels en de
pooten blijven aan het oderste deel van het
karkas vastzitten. De kip wordt geheel aan
mooie stukken gesneden en de resten op
gekookt me', het nat van de poularde om
een sterkeren bouillon te verkrijgtn. (Zor
gen genoeg vocht pl.m. 1 L. voor de saus
over te houden). Van dit gezeefde vocht
met boter en bloem een witte chaudfroid-
saus maken, de stukken vleesch en het kar
kas met pooten, vleugels en zijkanten et
mede bedekken en op een schaal met ge
smolten aspic nat gemaakt, koud laten
worden en een schijf truffel er op plaat
sen.
Bij het opdoen de poularde op het rijst
stuk, dat aan het einde van de schaal ligt,
plaatsen, manchetten aan de pooten, het
binnenste mooi hoog opvullen met moes de
p&té de foie gras. De stukken chaudfrold
uitsteken met een breed mes en plaatsen
rondom aaneensluitend tegen de poularde.
De stukken (ook pooten en vleugels) met
gesmolten aspic bestrijken, de tusschen-
rulmten aanvullen met gehakten aspic, de
zen ook om de stukken heen spuiten en
den schotel verder afwerken met punten
a^pic, waartusschen mooie blaadjes krul-
peterselie.
Nuttige wenken.
Gekleurde, gebloemde, gestreepte zijde.
Week ze zoo kort mogelijk ln koud water,
dat bij sterke kleuren wel lauw, maar ln
geen geval warm mag zijn. Voor zeer vuile
voorwerpen kan wat verdunde azijn worden
toegevoegd. Behandel ze verder als witte zij,
maar strijk donkere kleuren niet zonder
doek op den rechten kant, om glimmen te
voorkomen.
Algemeene regels, waaraan men moet den
ken bij het uitmaken van vlekken
lo. Maak de vlek er zoo spoedig mogelijk
uit, opdat het vuil niet diep in de stof kan
dringen.
2o. Ga na, waardoor de vlek ontstaan kan
zijn, dit in verband met de toepassing van
het juiste middel om de vlek te verwijderen.
3o. Gebruik nooit een middel, dat als op
schrift draagt: „verwijdert alle mogelijke
vlekken". Er bestaat géén middel dat voor
alles helpt.
4o. Zorg er voor dat geen kringen ontstaan
Gebruik weinig vloeistof en wrijf zoo snel
mogelijk drcog.
6o. Strijk na het uitmaken van de vlek de
stof aan den verkeerden kant op
HOE MAKEN WE LINOLEUMWAS
Kook 100 gr. potasch en 50 gr. talkpoeder
met ly, dL. water, voeg er dan 200 gr. bijen
was bij. Kook de massa 7 minuten door;
roer voortdurend. Voeg er van het vuur 8 dL.
witte terpetijn bij.
ONZE PATRONEN.
Patronop v&j de mod :ilen van mantels
en kinderjurken rijn verkrijgbaar bij onze
mode-redactrice Mejuffr. L Berendes. Joan
Maetsuyckerstraat 96. Den Haag.
De patronen voor dames kosten f L
die voor kinderen 10.80. Het duurt vnge-
veer 10 dagen alvorens te (o bet bezit
komen van degenen die patronen aan
vragen.
Aan de lezeressen die een patroon b stel
er wordt beleefd verzocht bij de aanvrage
bet verschuldigde bedragin te sluiten, ter
voorkoming van administratiekosten.
Wat mijn pen zei.
Ik heb zooveel geschreven,
Ik heb zooveel gekrast,
Ik ben je trouw gebleven,
Ik heb mij aangepast.
Ik heb mij laten leiden,
Gewillig in je hand,
Ik vulde de kolommen
Voor jou, in de courant.
Maar nu Je wilt gaan dichten
Om drie uur 's nachts in bed i
Om er den lof te zingen
Van Mam'selle Mistinguette.
Nu ga ik het vertikken;
Zij zong: „Ca. c'est Paris
Maar ik verzet geen poot meer, I
Ik pas ervoor, merci
H. H. DE B.
Eenvoudige menu's voor <i
komende week.
MAANDAG
Rond kalfsvleesch,
Gestoofde Sla Aardappelen
Tapioca met chocolade.
DINSDAG
Gestoofde Varkenslappen
Tuinboonen - Aardappelen
Maizenavla met jain.
WOENSDAG
Rijstrand met garnalenragout
Gebakken Aardappelen
Komkommers
Spiegeleieren met ham.
DONDERDAG
Koninginnesoep
Kalfstong met witte ragoutsaUs
Doperwten Aardappelen
Citroenvla
VRIJDAG
Gekookte snoek
Gesmolten boter met aardappelen
Omelet met spinazie gevuld
ZATERDAG
Bloemkoolsoep
Gevulde Kalfsborst
Peultjes - Aardappelen
Fruit
ZONDAG
Tomatensoep
Sleepasperges met hardgekookte eierl
gewelde boter
Gebraden Ham, Kropsla, Geb. Aardag
Aardbeien met slagroom.
UITGEBREIDE MENU'S.
Hors d'Oeuvres Variés.
Slasoep
Farel groene Saus
Lamsrug met voorjaarsgroente
Chaudfroid van kipi
Slierasperges - Mousselinesaus
Margaretha Pudding
Kaas naar keuze
Vruchten
Dessert.
Spinaziesoep
Baars op Hollandsche wijze
Varkensribbetjes
Groenten
Duiveltjessaus
Moes van Ganzelever
Gevulde Duif Compote Salade j
Aardbeien
Welke groente, visch, wild ei
gevogelte is er verkrijgbaar
in de maand Juni?
GROENTEN
Worteltjes, bloemkool, Spinazie, 0
Zuring, Peulen, Asperges, Altichokken.j
telein, Radijs, Tomaten, Kropsla, KomW
mers, Andijvie, Dragon, Tuinboonen, I*
erwten.
VISCH
Kreeft, Paling, Zalm, Tarbot, Tong,]
tlng, Makreel, Krabben, Haring, Spien
WILD EN GEVOGELTE
Ree, Wilddulven, Goudpluvieren, K*
tels, Meisnippen, Eenden, Duiven, K&
nen, Poulardes, Kapoenen, Piepku.
kuiken