ENGELSCH BORDUURSEL EN KLEINE FESTONS IS HET NOODIG DAT KINDEREN BANG ZIJN? Nieuwe gezichtspunten van de moderne psychologie door Drs. R. v. d. Hcyden. Kleine kinderen en bangzijn, ziehier twee begrippen, die wij ons nauwelijks van elkan der gescheiden kunnen denken. Het lijkt velen en in het bijzonder het meerendeel der ouders vanzelfsprekend, dat kleine kinderen bang zijn. Als wij aan onze Jeugd terugden ken, herinneren wij ons zeker nog wel, hoe bang wij waren voor spookachtige verschij ningen, inbrekers, muizen en andere dieren, ja vaak bang waren voor allerlei, wat wij niet onder woorden konden brengen, en wat ln onze kinderjaren Indruk op ons maakte. Gedurende de prille jeugd, waarin de toe komstige persoonlijkheid der menschen ge vormd wordt en vaak reeds zijn werkelijke gedaante aanneemt, werpen donkere beel den hun schaduw op den levensweg van het kind. Er zijn voorvallen ln het leven, die ons zoo vanzelfsprekend toeschijnen, dat wij er zelfs niet aan denken, op de diepere oorzaken er van verder in te gaan. Hiertoe behoort ook het bangzijn ln de kinderjaren, behoort in overdrachtelijken zin de geheele psychische ontwikkeling van het kleine kind, dat nog niet ln staat is. zijn gedachten in woorden om te zetten. Zooals het echter in het leven zoo vaak geschiedt, openbaren zich bij nadere weten schappelijke beschouwing, dergelijke van zelfsprekendheden als feiten, die niet te licht mogen worden opgevat. In een zeer bekend Amerikaansch zieken huis waaraan de John Hopkins kraamvrou wenkliniek is verbonden, neemt men reeds gedurende meerdere jaren proeven, die Inderdaad zeer interessant zijn. Ruim honderd der in die kliniek geboren zuigelingen worden tot het derde en vierde jaar opgevoed volgens bepaalde psychische Invloeden. Men moet dit echter niet opvatten, alsof men voor de kleintjes voordrachten over de relativiteitstheorie houdt, want integendeel worden de kleinen zeer eenvoudig opgevoed en geeft men den babies slechts datgene, wat ze kunnen opnemen, met andere woorden: men beschouwt de kleintjes als natuur- wezentjes, die vrij en niet beïnvloed door de vaak denkbeeldige gevaren van volwassenen zich geheel en al zullen kunnen ontplooien. Ook wordt den kinderen niet telkenmale voorgehouden, dat zij voor dit of dat niet bang behoeven te zijn en men laat hen, hoe vreemd dit wellicht moge klinken, een eigen meening hebben, waarvan buitenafgeen in vloed op wordt uitgeoefend. De uitkomsten dezer methode waren ver- tassend en bevestigden geheel en al de theo retische opvatting der artsen; alle kinderen volgens deze methode opgevoed, waren ab soluut niet bang. Proeven werden genomen, door groote hon den en andere dieren bij de kinderen te brengen, ln normale gevallen zouden kinde ren gaan huilen en zich onder bescherming hunner moeder stellen. Wat deze kleintjes deden? Zij, die niet door een angstvallige moeder bevreesd ge maakt waren, trippelden welgemoed op de dieren toe en aaiden en liefkoosden hen; zelfs toen een in het zwart gekleede en ver momde man de speelzaal binnenkwam, was er geen schijn van bangzijn te bespeuren; geen enkel kind huilde, wel vroegen enkelen, wie of dit toch was. Nadat men de kindertjes op deze wijze gedurende geruimen tijd had gadegeslagen, constateerde men, dat zij voor twee dingen overgevoelig waren. nX voor schelle gelui den en het verliezen van het evenwicht, wat men dan ook zooveel mogelijk tracht te voor komen; overigens zijn zij absoluut niet bang, wat dus wel pleit voor de opvatting, dat het bangzijn hen van buitenaf wordt bijgebracht. Deze uitspraak is gebaseerd op de moderne opvatting dat de ontwik keling van het kleine kind en vun den mensch ln het algemeen, een gevolg is van de opvoeding en geen erfelijkheidskwestie. De resultaten dezer angst onderzoekin gen zijn ook ln de vakwereld in den breede besproken en men meent dan ook vooral een waarschuwend woord tot de moeders te moeten richten, daar zij ten nauwste bij de opvoeding van het Jonge kind betrokken zijn. Het is een feit. dat het bangzijn op de karaktervorming van het Jonge kind een grooten invloed uitoefent en op de karakter ontwikkeling in de latere Jaren zelfs be slissend kan zijn. Wij moeten daarom trachten de Jeugd tot een flink geslacht op te voeden, wat in onzen tijd zeer noodig is. De moeders hebben het dan ook voor een zeer belangrijk deel in de hand het bangzijn der kinderen te voorkomen, door hen een psychologisch Juiste en moderne opvoeding te geven, waardoor zij vrijer en flinker tegen over het leven zullen komen te staan. .(Nadruk verboden.). i Het is zeer eenvoudig om tientallen kleedingstukken en details van ons toilet te gar- neeren en op te vroolijken met borduursel en een klein feston. Allereerst een taschje voor zakdoeken of voor een nacht hemd, waarvan de omgeslagen zijden gezoomd zijn met een festonrand. Een combinaison en een pan talon van witte toile de soie, met festons gezoomd, zijn op aardige wijze gegarneerd met een borduursel van bleek rose zijde. Benoodlgd 2.75 M. van 1 M. breedte. Een Soutien-George van oud-rose crêpe de chine is ge festonneerd met glanskatoen in bijpassende kleur. Vervolgens een nachthemd van donker-rose chrêpe de chi ne, de „berthé" van lichter rose maakt een allerbekoorlijksten indruk, van voren bevindt zich een strik. Dit geheel is met zijde gefestonneerd en gegar neerd met geborduurde moezen Benoodigd 2.75 M. van 1 M. breedte. Een ander nachthemd, niet minder smaakvol, doch eenvou diger, is van witte toile de soie. De ingezette stukken zijn ge zoomd met festons van rose zijde, terwijl zch aan het mid del boven de heupen twee strik ken bevinden. Benoodigd 2.75 M. van 1 M. breedte. Een liseuse van lichtrose crê pe de chine is geborduurd met rose zijde en met een feston- rand gezoomd. Een lint van rose zijde doet dienst als cein tuur, die van voren gestrikt wordt. Benoodigd 2.25 M. van 1 M. breedte. Tenslotte een combinaison en een pantalon van lichtgroen crêpe georgette, beide gefeston neerd met zijde in bijpassende kleur. Benoodid: 3.50 M. van 1 M. breedte. Moscovisch Gebak. 100 gram bloem, 100 gram boter, 100 gr. suiker. 100 gram krenten, rozijnen, sucade en snippers; 67 eieren, citroenrasp, zout. Bereiding De eierdooiers kloppen met zout, citroenrasp en suiker, tot ze licht en schuimig zijn, ongeveer y2 uur. Bloem zo/en en met de boter tezamen hakken. Krenten en rozijnen droog met bloem schoonmaken (ze met een weinig bloem op een grove zeef goed uitwrijven, dan af wrijven tusschen een schoonen doek en goed uitzoeken) of wasschen en drogen en ze vermengen met de gesneden sucade en snippers. Het eiwit zerr stijf kloppen en even luchtig vermengen met een paar lepeltjes suiker, dat het zeer zwaar aan voelt, het moet „houden", waardoor het zakken van de mék-nge voorkomen wordt. Dan het eiwit op de dooiers doen, met eei. paar slagen er los door roeren, boter, krenten, rozijnen, sucade, snippers er eveneens zoo doorwerken. Oppassen, dat ^et deeg niet neerslaat. Vlug overdoen in eer met boter ingewreven tulbandvorm en bij matige hit*-: in den oven bakken, ongeveer X uur, koud laten worden, keeren en met poedersuiker bestrooien. Kropsla met Roomsaus. Dikke, vaste, witte kroppen sla schoon maken, wasschen en gaar koken ln ruim kokend wate- c x zout gedurende 1 uur en goed uit Laten lekken. Een dikke roomsaus maken van boter, bloem en bouillon, deze door laten koken en afwerken met 2 d-L. oom. De kropjet netjes in een vuurvasten schotel plaatsen, bedekken met de saus, een weinig paneermeel er over strooien en met deksel er op ongeveer uur op een hoekje van de kachel zachtjes laten sto ven. Het schoteltje daarna zonder deksel ln den oven plaatsen, om het lichtbruin te laten worden en in een gevouwen servet opdienen. POULARDE MET PaTE DE FOIE GRAS Een groote poularde en zoo noodig 1 kip er bij, gaar koken in 11L. water met zout en 34 truffels, gedurende 1 uur. Een rijststuk maken van 400 gram rijst en er een langwerpigen vorm als van de poularde aan geven. H/2 L. aspic maken. Als" de poularde gaar is, het borstvleesch er afsnijden, dit in mooie, gelijke stukken verdeelen en uet borstbeen verwijderen, zóó dat er een ruimte ontstaat, geschikt om gevuld te worden. De vleugels en de pooten blijven aan het oderste deel van het karkas vastzitten. De kip wordt geheel aan mooie stukken gesneden en de resten op gekookt me', het nat van de poularde om een sterkeren bouillon te verkrijgtn. (Zor gen genoeg vocht pl.m. 1 L. voor de saus over te houden). Van dit gezeefde vocht met boter en bloem een witte chaudfroid- saus maken, de stukken vleesch en het kar kas met pooten, vleugels en zijkanten et mede bedekken en op een schaal met ge smolten aspic nat gemaakt, koud laten worden en een schijf truffel er op plaat sen. Bij het opdoen de poularde op het rijst stuk, dat aan het einde van de schaal ligt, plaatsen, manchetten aan de pooten, het binnenste mooi hoog opvullen met moes de p&té de foie gras. De stukken chaudfrold uitsteken met een breed mes en plaatsen rondom aaneensluitend tegen de poularde. De stukken (ook pooten en vleugels) met gesmolten aspic bestrijken, de tusschen- rulmten aanvullen met gehakten aspic, de zen ook om de stukken heen spuiten en den schotel verder afwerken met punten a^pic, waartusschen mooie blaadjes krul- peterselie. Nuttige wenken. Gekleurde, gebloemde, gestreepte zijde. Week ze zoo kort mogelijk ln koud water, dat bij sterke kleuren wel lauw, maar ln geen geval warm mag zijn. Voor zeer vuile voorwerpen kan wat verdunde azijn worden toegevoegd. Behandel ze verder als witte zij, maar strijk donkere kleuren niet zonder doek op den rechten kant, om glimmen te voorkomen. Algemeene regels, waaraan men moet den ken bij het uitmaken van vlekken lo. Maak de vlek er zoo spoedig mogelijk uit, opdat het vuil niet diep in de stof kan dringen. 2o. Ga na, waardoor de vlek ontstaan kan zijn, dit in verband met de toepassing van het juiste middel om de vlek te verwijderen. 3o. Gebruik nooit een middel, dat als op schrift draagt: „verwijdert alle mogelijke vlekken". Er bestaat géén middel dat voor alles helpt. 4o. Zorg er voor dat geen kringen ontstaan Gebruik weinig vloeistof en wrijf zoo snel mogelijk drcog. 6o. Strijk na het uitmaken van de vlek de stof aan den verkeerden kant op HOE MAKEN WE LINOLEUMWAS Kook 100 gr. potasch en 50 gr. talkpoeder met ly, dL. water, voeg er dan 200 gr. bijen was bij. Kook de massa 7 minuten door; roer voortdurend. Voeg er van het vuur 8 dL. witte terpetijn bij. ONZE PATRONEN. Patronop v&j de mod :ilen van mantels en kinderjurken rijn verkrijgbaar bij onze mode-redactrice Mejuffr. L Berendes. Joan Maetsuyckerstraat 96. Den Haag. De patronen voor dames kosten f L die voor kinderen 10.80. Het duurt vnge- veer 10 dagen alvorens te (o bet bezit komen van degenen die patronen aan vragen. Aan de lezeressen die een patroon b stel er wordt beleefd verzocht bij de aanvrage bet verschuldigde bedragin te sluiten, ter voorkoming van administratiekosten. Wat mijn pen zei. Ik heb zooveel geschreven, Ik heb zooveel gekrast, Ik ben je trouw gebleven, Ik heb mij aangepast. Ik heb mij laten leiden, Gewillig in je hand, Ik vulde de kolommen Voor jou, in de courant. Maar nu Je wilt gaan dichten Om drie uur 's nachts in bed i Om er den lof te zingen Van Mam'selle Mistinguette. Nu ga ik het vertikken; Zij zong: „Ca. c'est Paris Maar ik verzet geen poot meer, I Ik pas ervoor, merci H. H. DE B. Eenvoudige menu's voor <i komende week. MAANDAG Rond kalfsvleesch, Gestoofde Sla Aardappelen Tapioca met chocolade. DINSDAG Gestoofde Varkenslappen Tuinboonen - Aardappelen Maizenavla met jain. WOENSDAG Rijstrand met garnalenragout Gebakken Aardappelen Komkommers Spiegeleieren met ham. DONDERDAG Koninginnesoep Kalfstong met witte ragoutsaUs Doperwten Aardappelen Citroenvla VRIJDAG Gekookte snoek Gesmolten boter met aardappelen Omelet met spinazie gevuld ZATERDAG Bloemkoolsoep Gevulde Kalfsborst Peultjes - Aardappelen Fruit ZONDAG Tomatensoep Sleepasperges met hardgekookte eierl gewelde boter Gebraden Ham, Kropsla, Geb. Aardag Aardbeien met slagroom. UITGEBREIDE MENU'S. Hors d'Oeuvres Variés. Slasoep Farel groene Saus Lamsrug met voorjaarsgroente Chaudfroid van kipi Slierasperges - Mousselinesaus Margaretha Pudding Kaas naar keuze Vruchten Dessert. Spinaziesoep Baars op Hollandsche wijze Varkensribbetjes Groenten Duiveltjessaus Moes van Ganzelever Gevulde Duif Compote Salade j Aardbeien Welke groente, visch, wild ei gevogelte is er verkrijgbaar in de maand Juni? GROENTEN Worteltjes, bloemkool, Spinazie, 0 Zuring, Peulen, Asperges, Altichokken.j telein, Radijs, Tomaten, Kropsla, KomW mers, Andijvie, Dragon, Tuinboonen, I* erwten. VISCH Kreeft, Paling, Zalm, Tarbot, Tong,] tlng, Makreel, Krabben, Haring, Spien WILD EN GEVOGELTE Ree, Wilddulven, Goudpluvieren, K* tels, Meisnippen, Eenden, Duiven, K& nen, Poulardes, Kapoenen, Piepku. kuiken

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 20