GEHOORZAAMHEID EN IEUGD.
'N PAEDAGOGISCH PRAATJE.
Hoe geheel anders staan ouders en kin-
der .1 ln den tegenwoordigen tijd tegen
over elkander, dan b.v. ln onze Jeugd.
Kinderen beklagen zich erover, dat zij
niet begrepen worden door de ouders en
deze weer over gebrek aan gehoorzaam-
heic. .en vertrouwen van hun kinderen.
Hoevelen vergeten echter geheel en al
dat zij hun kinderen niet hard mogen
vallen over deze klacht.
Aan de ouders, de opvoeders. Is de
schuld, omuit velen onbekwaam zijn, niet
alleen om leiding te geven maar ook om
dat ln vele gezinnen verdeelde meenin
gen tusschen de ouders onderling bestaan;
men volgt niet één lijn en dat gevoelen de
kinderen zoo gauw.
Datgene, wat den Jongeren verweten
wordt. nJ. dat zij niet gehoorzamen en
hun el^e^ weg volgen. Is slechts een ge
volg van het tekort .an paedagogische
kennis en kracht bij de ouders. Hoevelen
geven .Ich niet veel te weinig moeite om
de ziel van het kind en zijn geestelijke
behoeften t" leeren begrijpen.
Ze hebben ht niet aangevoeld, dat zij
de kinderen van de prille Jeugd af aan
moeten leeren gewennen aan gehoorzaam
heid. omdat het kind dan al vroeg de su
perioriteit der ouders leert gevoelen, zon-
d>r daar nog bewust of onbewust critiek
op uit te oefenen.
Het moet allen ouders duidelijk zijn dat
men zeker tot het derde of vijfde Jaar (al
naar gelang van karakter en aanleg ls dit
niet p.ecles aan te geven), absolute ge
hoorzaamheid van het kind moet eischen,
zonder dat zij naar het „waarom" mogen
vragen. Houdt men hieraan niet streng de
hand, dan zullen er kinderen zijn die laat,
sommigen z*lfs> nooit, leeren, dat zij moe
ten doen wat de ouders noodlg en goed
vinden.
Hebben zij zich deze eerste grondslage:
der voeding ln de eerste levensjaren
"eeds niet geheel en al eigen gemaakt, dan
wordt ln de meeste gevallen al het later
aangeleerde slechts half werk en schijn,
omdat het op een wankele basis wordt op
gebouwd.
Het Maat vanzelfsprekend niet aan om
ee vaste leeftydsgren. te noemen vooi
deze eerste opvoedingsjaren, daar het eene
kind. vroeger -al leeren gehoorzamen en
zich voegtn naar hetgeen van hem ge-
ëlscht wordt, dan het andere ook door ge-
erfde karaktereigenschappen.
Door liefde en geduld en roo noodig
door strengheid zal het kind moeten lee
ren gehoorzamen en alleen slechts in de
alleruiterste gevallen door dwang.
Teveel en onnoodige dwangmaatregelen
lelden er zoo licht toe het kinderlijke ver
trouwen verloren te doen gaan en dit te
behouden, hoewel het vaak moeilijk valt.
is beslist noodzakelijk om ook ln de toe
komst iets te bereiken.
Als vanzelf komt da" langzaam maar
zeker, in den beginne nauwelijks merk
baar, de overgang tot vrijwillig en bewust
gehoorzamen. Hier ls het dan geen angstig
opvolgen uit vrees voor straf, maar ge
schiedt het uit liefde tot en vertrouwen
in de ouders, omdat zij hebben leeren ge
voelen dat deze slechts het beste met hen
voor hebben."
Vele ouders en vooral moeders meenen,
dat deze liefde en dat vertrouwen hen van
rechtswege absoluut toekomt, maar heb
ben zij er wel eens over nagedacht, dat zij
het Inderdaad moeten trachten te winnen.
Hoevele moeders zijn er niet, die denken
hc*. volle vertrouwen hunner kinderen te
hebben en zijn zich niet bewust, dat zij
het zelve door een of andere handeling ge
schokt hebben.
Eer. moeder, die bewust en met zorg de
opvoeding van haar kind leidt vanaf het
oogenbUk, dat dit besef begint te krijgen,
zal zelve ondervinden, dat reeds na enkele
Jaren de zelfopvoeding bij het kind be
gint en dit reeds Jong weet wat mag en
wat niet mag.
Van hoeveel belang een dergelijk vroeg
beginnen va., zelfopvoeding ls. zal leder
zeker wel inzien, want hoe vroeger een
kind leert zichzelf te beheerschen en niet
aau booze of driftige buien mag toegeven,
des te grooter zal zijn kracht en des te
sterker zijn wil zijn wanneer het geldt iets
goed te doen.
De opvoeder moet echter altijd voor
oogen houden, dat het opvoedingssysteem,
dat hU zich voor oogen heeft gesteld, zich
aan den aard van het kind moet aanpas
sen en men het eene kind weer anders
moet behandelen dan het andere.
Er zyn soms ouders, die, om hun supe
rioriteit z.g. hoog te houden, kinderen op
hun vraag waarom zij dit of waarom zij
dat moeten doen. geei. reden wenschen op
te geven Afgezien van het feil, dat een
superioriteit, welke door dergelijke hande
lingen moet worden hoog gehouden, van
niet zeer veel beteekerls is. Is dit tegen
over zelfstandig denkende kinderen een
groote fout.
Zyn de kinderen nog te Jong. dan wordt
op hun vraag „Waarom moet lk dat
doen", vriendelijk maar beslist geant
woord „Omdat moeder of vader dit noo
dig vindt". Ouder geworden zijnde, zullen
zij dan hebbeu leeren Inzien, dat geen on
noodige bevelen gegeven worden en zy in
iedei geval moeten doen wat gezegd is.
Op deze manier wordt de overwinning
op zlchzelve en de zelfopvoeding der kin
deren veel grooter, dan wanneer zy eerst
GEBREIDE SWEATERS.
Gebreide sweaters zijn weer
zeer modern. Men kan ze zelf
makendoch de machinaal ge
breide sweaters zijn zoo fijn
en betrekkelijk zoo goedkoop,
dat velen niet meer het geduld
hebben om te gaan zitten
breien. De halsuitsnijding kan
willekeurig worden gekozen;
wij geven hierbij twee model
len met een vierkante en met
een ovale halsuitsnijding. Het
laatste valt ook op door de
pofmouwen.
p veel lateren leeftyd door eigen erva
ring. door schade en schande vaak, de
reden hebben leeren kennen, die tot een
of ander bevel leidde.
Eén ding is by het opvoeden van kinde
ren een zeer belangryke eisch; n.1. de
vader of moeder moet weten wat hy of
zy wil en zich dit duldeiyk voor oogen
stellen, want niets kan zoo'n groote af
breuk doen aan hun persoonlykheid, dan
wanneer het kind bemerkt, dat de ouders
twyfelachtlg tegenover hem staan of wan
neer 't kind bemerkt, dat hy by een van de
ouders meer gedaan kan krygen dan by
de ander. Hy voelt dit onmlddeliyk aan
en ziet er zyn voordeel mede te behalen.
Is een opdracht eenmaal gegeven, of om
gegronde redenen Iets geweigerd, dan
moet hieraan vast en zeker de hand wor
den gehouden.
Het kind mag niet den Indruk krygen,
dat het uitvoeren van een of ander in zyn
hand ligt, t moe. begrypen, dat hem
vertrouwen en het geloof in zyn goeden
wil gegeven vordt, om het verlangde zoo
goemogeiyk uit te voeren.
By iedere opvoeding tot gehoorzaamheid
behoort vóór allesHet volle vertrouwen
van het kind tegenover zyn opvoeder. Dit
is slechts de grondslag, waarop men ver
der kan bouwen en waar deze wankel is,
daar heeft het voortbouwen in casu het
opvoeden, vele kansen een mislukking te
worden.
Het kind moet door het voorbeeld, dat
de ouders hem geven weten, dat alles wat
zy zeggen op waarheid berust. Waarheid
is zulk een voorname factor in de opvoe
ding van het kind. Hoe vaak wordt den
kinderen niet gezegd, dat zy slechts mogen
zeggen wat waar ls en hoevele ouders
kondigen hier niet zelve tegen door z.g.
leugentjes uit bestwil.
Ouders, tracht zelve waar te zyn tegen
over U zelve en tegenover Uw omgeving,
laat het kind niet bemerken, dat er by U
verschil is in theorie en practyk.
Moeder, voedt Uw kinderen naar waar-
helu op. door op allerlei levensvragen, die
zy U zeker het eerste zullen stellen naar
waarheid te antwoorden, zoekt geen uit
vluchten, maar vertelt hen de zuivere
mooie waarheid voor zoover zy het kun
nen omvatten in verband met hun leef
tyd. Moeiiyk zal het U wellicht soms val
len. maar gy zult er ruimschoots voor be
loond worden, door het volle vertrouwen,
dat Uwe kinderen ln U zullen stellen.
Een opvoeding die het kind al vroeg
leert dat hy by vader of moeder kan ko
men met alles, wat hy op 't hart heeft,
vermag zoo oneindig veel. Ouders en kin
deren staan dan niet vreemd tegenover
elkander, maar een hechte band bindt hen
en mogen kinderen dan op lateren leef
tijd voor moeiiyke problemen komen te
staan, dan weten zij dat er een veilig''
haven is, waar zy binnen kunnen zeilen.
(Nadruk verboden).
MEISJES WINTERMANTEL.
Wintermantel van donkerblauwe ruwe
wollen stof, gevoertl met wollen kasba.
PARIJSCHE MODE-NIEUWTJES.
Overdag worden op byna alle japonnen
ceintuurs gedragen, waarin dan ook een
groote verscheidenheid bestaat. Breede lee
ren riemen met groote zilveren spykerkoppen
ziet men evengoed als riemen van de stof
der Japon ter breedte van enkele centimeters.
De groene, bruine en zwarte patentleeren
riemen zyn 8 a 12 cM. breed.
Vionnet tailleert haar mantels en ensem
bles vry sterk op de natuuriyke hoogte van
het middel. In haar bontmantel brengt zy
ter hoogte van het middel dan nog Ingezette
stukken laken of satyn aan om het silhouet
nog slanker te doen schynen.
Onder de wollen stoffen zyn crêpes, jer
seys en diagonale weefsels het meest in trek.
Men verwacht echter, dat later in 't seizoen
Cachemir zeer veel gebruikt zal worden.
Behalve groen, bruin en zwart zijn ook de
nieuwe tinten rood en be ge in trek. wy zagen
een mooie mantel van Chantal in be:ge wol
met een grooten afneembaren kraag van
beige bont. Ook het bont langs de mouwen
en de leeren ceintuur waren beige.
Onder de diagonaal geweven stoffen moet
een fyn soort laken genoemd worden, dat
zeer veel gebruikt wordt voor gekleede herfst-
ensembles en in verschillende pastelkleuren
ook voor avondmanteltjes. De minder ge
kleede wollen ensembles en Japonnen worden
veel met kortharig bont gegarneerd.
TWEE MEISJES-ENSEMBLES.
Aardige trois pièce van gebreide slof
in wit en blauw met een zeer donkere
marineblauwe band om het middel.
Een witte schootblouse en een zwarte
rok, beide van wol, worden tot een
ensemble gemaakt door een leeren, met
wol gevoerd jasje.
Een mantel in een kleur, die niet over
eenkomt met die der japon, doch er een har
monische combinatie mee vormt, ls moderner
en eleganter dan een mantel van dezelfde
kleur als de japon.
Vele japonnen hebben een smal randje
bont langs de halsuitsnyding en afneembare
ondermouwen van hetzelfde bont, die aan
de polsen en boven den elleboog worden vast
gebonden met een reepje van de stof der
Japon.
Vele korte bontjasjes, bonten shawls en
afneembare kragen sluiten achter op den
rug ter hoogte van het middel.
Het oude changeant-effect is weer modern,
Men ziet het vooral in fluweel en chiffon.
Een andere nieuwigheid zyn Japonnen van
verschillend gekleurde lagen chiffon over
elkaar.
Hellstern etaleert wandelschoenen van glacé
en antilope en avondschoenen van glacé en
satyn. Julienne etaleert avondschoenen van
crêpe met fluweel of satyn met fluweel.
De hoedjes van Chanel vallen op, doordat
sy niet blindelings de Empire-styi volgen, zy
toonde hoeden, die op Russische kapjes leken
en door een paar plooien werden aangepast
aan den vorm van het hoofd. Dikwyls was
het vilt gecombineerd met de stof of 't bont
van den mantel. Wij zagen ook vele hoeden
in twee kleuren, omdat vele nieuwe ensembles
van Chanel in twee kleuren zyn gemaakt,
dan wel gevoerd zyn met de daarby afste
kende kleur van blouse of japon. Rood met
chocoladebruin en groen met zwart waren
een paar interessante combinaties.
Worth lanceert met struisveeren bezette
hoofdbanden, terwyi Chanel ze met parels
Df strasz bezet ln overeenstemming met de
garneering der halsuitsnyding.
De zwarte en witte handschoenen beginnen
te vervelen. Malnbocher lanceert handschoe
nen van peau de suède ln de kleur van den
hoed Maggy Rouff handschoenen van beige
peau de suède.
Louise Boulanger lanceert eenvoudige
avondjaponnen met korte mouwen en een
recht model, die tusschen de andere bewer-
keiyke toiletten zeer opvallen.
Er worden pogingen gedaan, andere mo
dellen hoeden in te voeren, doch veel
systeem is er nog niet in te bespeuren. Moly-
neux lanceert hoeden met zeer platte bollen
en van achter opslagen randen, die hy
met groote veeren pompons of garnituren van
bont of stof versiert. Lanvin en Bruyère too-
nen een soort kokskap, die ver naar rechts
overhangt en eigenUjk bestaat uit een nauw
Dm het hoofd sluitend kapje met een daarop
bevstigde ruime muts.
(Nadruk verboden).
RECEPTEN
Wat eten we deze week
ZONDAG
Garnalen croutons
Gebakken kalfslever, Appelmoes,
Aardappelen.
Schoteltje van gemengde vruchten.
MAANDAG
Gevulde varkenslapjes
Bloemkool, Aardappelen.
Griesmeel met pruimen.
DINSDAG
Rosbieif,
Princesseboonen, Aardappelen.
Havermout.
WOENSDAG
Tomatensoep, Haché,
Roode kool, Aardappelen.
Caramelpudding.
DONDERDAG
Gehakt,
Stoofsla, Aardappelen.
Gekookte peertjes.
VRIJDAG I
Aardappelsoep,
Gebakken paling,
Kropsla, Aardappelen.
Appel.
VRIJDAG n
Gebakken boord m. spiegelei en tomatensaus
Wortelen met macaroni,
Watergruwel.
ZATERDAG
Runderlapjes,
Andyvie, Aardappelen.
Karnemelk met parelgort.
Zondag hebben we een schoteltje van ge
mengde vruchten en brood toe, dat heel ge-
makkeiyk te bereiden is en desnoods Zater
dag al klaargemaakt kan worden en Zondag
dan alleen in den oven moet worden ge
plaatst. Hiervoor benoodigen wy
Ongeveer 12 sneedjes oud brood, 2 eieren,
iL. melk, 60 gram suiker, 1 theelepel kaneel
2~a 3 zure appelen, een paar lepels Jam, 50
gram rozynen, 300 gr. druiven, wat klontjes
boter en paneermeel.
We nemen de sneedjes oud brood en wee
ten die in yt L. melk, die we met 1 ei, 50 gr.
suiker en 1 theelepel kaneel flink geklopt
hebben. Een vuurvast schoteltje wordt met
boter ingewreven, met paneermeel bestrooid
en nu worden de sneedjes brood (waar de
korstjes van afgesneden zyn) in de melk
ondergedompeld en op den bodem gelegd en
tegen den rand van het schoteltje gezet. Is
het geen bijzonder hooge vuurvaste schotel,
dan snyden wy de sneedjes brood in tweeën
en leggen daarop eerst een laagje jam, dat
we zoo noodig met een lepel warm water of
indien er nog melk over is, daarmede ver
dund hebben; dan volgt een laagje heel
dunne schyfjes zure appelen, daarna sun
maid of andere rozynen, die we een uurtje
in warm water hebben laten weeken of an
ders even hebben laten opwellen, daarop een
laag druiven en tenslotte 50 gr. gehakte
amandelen, over dit alles gieten wy ei, dat
geklopt is met 1 eetlepel suiker en y2 k<>P3e
melk en eindeUjk sluiten wy alles met een
laagje in melk gedrenkt brood af, terwyi wy
hier en daar een klontje boter op den boven
kant leggen. Ongeveer 20 a 25 minuten wordt
dit schoteltje dan in den oven gezet.
De gevulde varkenslapjes, die we Maandag
hebben, is een variatie op de gewone gestoof
de lapjes. We bestellen lapjes van 1 ons of
anderhalf ons, gehjk men dat verkiest,
wascht het vleesch, zout het en belegt de
eene helft met schijven appelen, waarna de
andere helft er overheen wordt gevouwen en
beide helften met een draad katoen stevig
worden omwonden, opdat de schyven onder
het braden niet weg schuiven. Een stukje
boter (margarine kan men by het braden
uitstekend gebruiken) en een stukje reuzel
worden in de pan heet gemaakt en hierin
worden de lapjes aan beide zyden bruin ge
braden, waarna we water toevoegen en het
vleesch nog verder laten gaarsmoren, op een
laag pitje, als het maar zóó warm blyft, dat
het juist kookt.
CARAMELPUDDING.
L. melk, 250 gram suiker, 1 ei, 80 gram
maïzena, 1 pakje vanillesuiker. 2 blaadjes
witte gelatine.
250 gram suiker wordt liefst in een yze-
ren pannetje bruin gebrand, echter zóó,
dat ze vooral niet donkerbruin is, dan
hebben we kans dat de pudding bitter van
smaak wordt, wat niet aangenaam is.
By deze gebrande suiker wordt nu i/„ L.
kokende melk gevoegd; een tikje dub&el-
koolzure soda en een tikje zout; we biyven
goed roeren tot de suiker geheel en al in
de kokende massa is opgelost.
De kwart liter melk, die wy nu nog over
hebben, wordt vermengd met het geklopte
ei en de maïzena en het pakje vanillesui
ker, dit voegen wy by de melk en de ge
brande suiker en iaten elles nog even flink
doorkoken, vooral steeds roerende, zóó dat
wy den bodem van de pan raken en het
allerlaatst, als wy de pan van het vuur
hebben genomen, voegen wy de twee in
water geweekte t-* goed uitgeknepen
blaadjes gelatine by de puddingmassa, die
dan geheel moeten oplossen en kloppen
de alles nog eens fli' c op met de garde,
waarna de pudding in een met water om-
gespoelden glazen schaal wordt gedaan en
gegarneerd met kleine schuimpjes.
Indien wy custardpoeder in huls heb
ben. kunnen wy deze eveneens gebruiken
en dan vervalt natuuriyk de vanillesuiker.
MODERNE MANTEL
Mantel van uiterst soepel
waardoor van schouder tot
meest bevallige lijnen worden
gen. Het figuur komt er zeer
in uit en ook het gezicht wordl
teerd door de groote blauw
(oorspronkelijk witte) vos, die
wijze van een groote shawlkraafi
mantel kan worden bevestig
mantel zelf is zwart.
Op onzen vleeschloozen dag netz
Vrydag eerst gebakken brood en aa
saus, waarvoor wy een aantal
oud brood in de koekepan aan bei
den lichtbruin bakken. We kunnet
boter, maar ook heel goed in slaolf
en leggen het brood op een ven;
schotel, waarna we voor elk sneed»
een spiegelei bakken.
Om deze mooi te krygen mos
eigeniyk over een geëmailleerde
beschikken, die we voor dit doelii
Een gewone yzeren koekepan iwi
gauw en niets is onsmakeiyker czi
geleieren op te dienen, waarvan M'
zwartachtig is. We doen een stukje
in de pan, laten dit smelten ec
voorzichtig één voor één de eleic:
pan, maar dan hebben we de vods
mooie spiegeleieren op te dienen,
bruine, hardgebakken randen. U
eieren gereed, dan worden ze tcc:
op de snredjes brood gelegd
overgoten met de tomatensaus,
reeds klaar hebben staan en die ge
L- van
i/2 L. bouillon, y7 pond tomaten
busje puree, 50 gram bloem, 40
boter, ui.
De bouillon maken wy door bw»
blokjes op te lossen in heet vaar.
De tomaten zetten we met
kopje water op, nada zy gewwdM
in stukken gesneden zyn en koken*?
waarna zy door de paardenarts
wreven worden en de puree bij 4
gevoeg wordt.
Het uitje wordt zéér fyn gefctf* j
dc boter gaar gesmoord (een de**
pan, zoodat de uien niet ga»**""
daarna bloem erdoor geroerd
de bouillon erby gevoegd,
biyven roeren, om geen klocs* "f
gen. zoo noodig nog wat zo*
alles nog een minuut of vy f J
Tenslotte willen wy einft© f
macaroni met wortelen, jtiarrw
macaroni op de bekende
gaan koken en het overtollige
ten, daarna terug in de pan en
stukje boter doorheen schuddes.
caroni kunnen we heel goed to j
of in couranten verder gaar
den; dan moeten we pl.m. 1'; 1 j
etensuur het water met zout aan
brengen en de gebroker macaf?,^
doen, daarna vanaf het oogenbll»
kookt nog een minuut of zeven la.
koken van het vuur en in de fc-st-
men cour nten. dan zullen we d«
minstens zes of acht couranten
wikkelen, zóó dat ze goed om de P
ten en laten ze dan gerust staan,
wy het et»n op gaan doen. we sp -
t. -
kruis P ff
ier voor f
r*ter. S*
en krygen geen vuile pannen,
teltjos worden geschrapt, een 1
bovenkant gegeven en 3 kwartier
eten opgezet met V2 kopje w3
zout, een paar schepjes suiker,
den ze van tyd tot tyd om en
als ze gaer zijn, over op een v
schotel; mocht e. nog nat op J - r
binden we dat met een wein*
Om de worteltjes komt nu een
'macaroni en het geheel W(>rdJ
met fyngehakte peterselie.
punt van een schoonen doek c
uitgeknepen, waardoor ze droge
beter over den schotel gestroo-d
den.