GEHOORZAAMHEID EN IEUGD. 'N PAEDAGOGISCH PRAATJE. Hoe geheel anders staan ouders en kin- der .1 ln den tegenwoordigen tijd tegen over elkander, dan b.v. ln onze Jeugd. Kinderen beklagen zich erover, dat zij niet begrepen worden door de ouders en deze weer over gebrek aan gehoorzaam- heic. .en vertrouwen van hun kinderen. Hoevelen vergeten echter geheel en al dat zij hun kinderen niet hard mogen vallen over deze klacht. Aan de ouders, de opvoeders. Is de schuld, omuit velen onbekwaam zijn, niet alleen om leiding te geven maar ook om dat ln vele gezinnen verdeelde meenin gen tusschen de ouders onderling bestaan; men volgt niet één lijn en dat gevoelen de kinderen zoo gauw. Datgene, wat den Jongeren verweten wordt. nJ. dat zij niet gehoorzamen en hun el^e^ weg volgen. Is slechts een ge volg van het tekort .an paedagogische kennis en kracht bij de ouders. Hoevelen geven .Ich niet veel te weinig moeite om de ziel van het kind en zijn geestelijke behoeften t" leeren begrijpen. Ze hebben ht niet aangevoeld, dat zij de kinderen van de prille Jeugd af aan moeten leeren gewennen aan gehoorzaam heid. omdat het kind dan al vroeg de su perioriteit der ouders leert gevoelen, zon- d>r daar nog bewust of onbewust critiek op uit te oefenen. Het moet allen ouders duidelijk zijn dat men zeker tot het derde of vijfde Jaar (al naar gelang van karakter en aanleg ls dit niet p.ecles aan te geven), absolute ge hoorzaamheid van het kind moet eischen, zonder dat zij naar het „waarom" mogen vragen. Houdt men hieraan niet streng de hand, dan zullen er kinderen zijn die laat, sommigen z*lfs> nooit, leeren, dat zij moe ten doen wat de ouders noodlg en goed vinden. Hebben zij zich deze eerste grondslage: der voeding ln de eerste levensjaren "eeds niet geheel en al eigen gemaakt, dan wordt ln de meeste gevallen al het later aangeleerde slechts half werk en schijn, omdat het op een wankele basis wordt op gebouwd. Het Maat vanzelfsprekend niet aan om ee vaste leeftydsgren. te noemen vooi deze eerste opvoedingsjaren, daar het eene kind. vroeger -al leeren gehoorzamen en zich voegtn naar hetgeen van hem ge- ëlscht wordt, dan het andere ook door ge- erfde karaktereigenschappen. Door liefde en geduld en roo noodig door strengheid zal het kind moeten lee ren gehoorzamen en alleen slechts in de alleruiterste gevallen door dwang. Teveel en onnoodige dwangmaatregelen lelden er zoo licht toe het kinderlijke ver trouwen verloren te doen gaan en dit te behouden, hoewel het vaak moeilijk valt. is beslist noodzakelijk om ook ln de toe komst iets te bereiken. Als vanzelf komt da" langzaam maar zeker, in den beginne nauwelijks merk baar, de overgang tot vrijwillig en bewust gehoorzamen. Hier ls het dan geen angstig opvolgen uit vrees voor straf, maar ge schiedt het uit liefde tot en vertrouwen in de ouders, omdat zij hebben leeren ge voelen dat deze slechts het beste met hen voor hebben." Vele ouders en vooral moeders meenen, dat deze liefde en dat vertrouwen hen van rechtswege absoluut toekomt, maar heb ben zij er wel eens over nagedacht, dat zij het Inderdaad moeten trachten te winnen. Hoevele moeders zijn er niet, die denken hc*. volle vertrouwen hunner kinderen te hebben en zijn zich niet bewust, dat zij het zelve door een of andere handeling ge schokt hebben. Eer. moeder, die bewust en met zorg de opvoeding van haar kind leidt vanaf het oogenbUk, dat dit besef begint te krijgen, zal zelve ondervinden, dat reeds na enkele Jaren de zelfopvoeding bij het kind be gint en dit reeds Jong weet wat mag en wat niet mag. Van hoeveel belang een dergelijk vroeg beginnen va., zelfopvoeding ls. zal leder zeker wel inzien, want hoe vroeger een kind leert zichzelf te beheerschen en niet aau booze of driftige buien mag toegeven, des te grooter zal zijn kracht en des te sterker zijn wil zijn wanneer het geldt iets goed te doen. De opvoeder moet echter altijd voor oogen houden, dat het opvoedingssysteem, dat hU zich voor oogen heeft gesteld, zich aan den aard van het kind moet aanpas sen en men het eene kind weer anders moet behandelen dan het andere. Er zyn soms ouders, die, om hun supe rioriteit z.g. hoog te houden, kinderen op hun vraag waarom zij dit of waarom zij dat moeten doen. geei. reden wenschen op te geven Afgezien van het feil, dat een superioriteit, welke door dergelijke hande lingen moet worden hoog gehouden, van niet zeer veel beteekerls is. Is dit tegen over zelfstandig denkende kinderen een groote fout. Zyn de kinderen nog te Jong. dan wordt op hun vraag „Waarom moet lk dat doen", vriendelijk maar beslist geant woord „Omdat moeder of vader dit noo dig vindt". Ouder geworden zijnde, zullen zij dan hebbeu leeren Inzien, dat geen on noodige bevelen gegeven worden en zy in iedei geval moeten doen wat gezegd is. Op deze manier wordt de overwinning op zlchzelve en de zelfopvoeding der kin deren veel grooter, dan wanneer zy eerst GEBREIDE SWEATERS. Gebreide sweaters zijn weer zeer modern. Men kan ze zelf makendoch de machinaal ge breide sweaters zijn zoo fijn en betrekkelijk zoo goedkoop, dat velen niet meer het geduld hebben om te gaan zitten breien. De halsuitsnijding kan willekeurig worden gekozen; wij geven hierbij twee model len met een vierkante en met een ovale halsuitsnijding. Het laatste valt ook op door de pofmouwen. p veel lateren leeftyd door eigen erva ring. door schade en schande vaak, de reden hebben leeren kennen, die tot een of ander bevel leidde. Eén ding is by het opvoeden van kinde ren een zeer belangryke eisch; n.1. de vader of moeder moet weten wat hy of zy wil en zich dit duldeiyk voor oogen stellen, want niets kan zoo'n groote af breuk doen aan hun persoonlykheid, dan wanneer het kind bemerkt, dat de ouders twyfelachtlg tegenover hem staan of wan neer 't kind bemerkt, dat hy by een van de ouders meer gedaan kan krygen dan by de ander. Hy voelt dit onmlddeliyk aan en ziet er zyn voordeel mede te behalen. Is een opdracht eenmaal gegeven, of om gegronde redenen Iets geweigerd, dan moet hieraan vast en zeker de hand wor den gehouden. Het kind mag niet den Indruk krygen, dat het uitvoeren van een of ander in zyn hand ligt, t moe. begrypen, dat hem vertrouwen en het geloof in zyn goeden wil gegeven vordt, om het verlangde zoo goemogeiyk uit te voeren. By iedere opvoeding tot gehoorzaamheid behoort vóór allesHet volle vertrouwen van het kind tegenover zyn opvoeder. Dit is slechts de grondslag, waarop men ver der kan bouwen en waar deze wankel is, daar heeft het voortbouwen in casu het opvoeden, vele kansen een mislukking te worden. Het kind moet door het voorbeeld, dat de ouders hem geven weten, dat alles wat zy zeggen op waarheid berust. Waarheid is zulk een voorname factor in de opvoe ding van het kind. Hoe vaak wordt den kinderen niet gezegd, dat zy slechts mogen zeggen wat waar ls en hoevele ouders kondigen hier niet zelve tegen door z.g. leugentjes uit bestwil. Ouders, tracht zelve waar te zyn tegen over U zelve en tegenover Uw omgeving, laat het kind niet bemerken, dat er by U verschil is in theorie en practyk. Moeder, voedt Uw kinderen naar waar- helu op. door op allerlei levensvragen, die zy U zeker het eerste zullen stellen naar waarheid te antwoorden, zoekt geen uit vluchten, maar vertelt hen de zuivere mooie waarheid voor zoover zy het kun nen omvatten in verband met hun leef tyd. Moeiiyk zal het U wellicht soms val len. maar gy zult er ruimschoots voor be loond worden, door het volle vertrouwen, dat Uwe kinderen ln U zullen stellen. Een opvoeding die het kind al vroeg leert dat hy by vader of moeder kan ko men met alles, wat hy op 't hart heeft, vermag zoo oneindig veel. Ouders en kin deren staan dan niet vreemd tegenover elkander, maar een hechte band bindt hen en mogen kinderen dan op lateren leef tijd voor moeiiyke problemen komen te staan, dan weten zij dat er een veilig'' haven is, waar zy binnen kunnen zeilen. (Nadruk verboden). MEISJES WINTERMANTEL. Wintermantel van donkerblauwe ruwe wollen stof, gevoertl met wollen kasba. PARIJSCHE MODE-NIEUWTJES. Overdag worden op byna alle japonnen ceintuurs gedragen, waarin dan ook een groote verscheidenheid bestaat. Breede lee ren riemen met groote zilveren spykerkoppen ziet men evengoed als riemen van de stof der Japon ter breedte van enkele centimeters. De groene, bruine en zwarte patentleeren riemen zyn 8 a 12 cM. breed. Vionnet tailleert haar mantels en ensem bles vry sterk op de natuuriyke hoogte van het middel. In haar bontmantel brengt zy ter hoogte van het middel dan nog Ingezette stukken laken of satyn aan om het silhouet nog slanker te doen schynen. Onder de wollen stoffen zyn crêpes, jer seys en diagonale weefsels het meest in trek. Men verwacht echter, dat later in 't seizoen Cachemir zeer veel gebruikt zal worden. Behalve groen, bruin en zwart zijn ook de nieuwe tinten rood en be ge in trek. wy zagen een mooie mantel van Chantal in be:ge wol met een grooten afneembaren kraag van beige bont. Ook het bont langs de mouwen en de leeren ceintuur waren beige. Onder de diagonaal geweven stoffen moet een fyn soort laken genoemd worden, dat zeer veel gebruikt wordt voor gekleede herfst- ensembles en in verschillende pastelkleuren ook voor avondmanteltjes. De minder ge kleede wollen ensembles en Japonnen worden veel met kortharig bont gegarneerd. TWEE MEISJES-ENSEMBLES. Aardige trois pièce van gebreide slof in wit en blauw met een zeer donkere marineblauwe band om het middel. Een witte schootblouse en een zwarte rok, beide van wol, worden tot een ensemble gemaakt door een leeren, met wol gevoerd jasje. Een mantel in een kleur, die niet over eenkomt met die der japon, doch er een har monische combinatie mee vormt, ls moderner en eleganter dan een mantel van dezelfde kleur als de japon. Vele japonnen hebben een smal randje bont langs de halsuitsnyding en afneembare ondermouwen van hetzelfde bont, die aan de polsen en boven den elleboog worden vast gebonden met een reepje van de stof der Japon. Vele korte bontjasjes, bonten shawls en afneembare kragen sluiten achter op den rug ter hoogte van het middel. Het oude changeant-effect is weer modern, Men ziet het vooral in fluweel en chiffon. Een andere nieuwigheid zyn Japonnen van verschillend gekleurde lagen chiffon over elkaar. Hellstern etaleert wandelschoenen van glacé en antilope en avondschoenen van glacé en satyn. Julienne etaleert avondschoenen van crêpe met fluweel of satyn met fluweel. De hoedjes van Chanel vallen op, doordat sy niet blindelings de Empire-styi volgen, zy toonde hoeden, die op Russische kapjes leken en door een paar plooien werden aangepast aan den vorm van het hoofd. Dikwyls was het vilt gecombineerd met de stof of 't bont van den mantel. Wij zagen ook vele hoeden in twee kleuren, omdat vele nieuwe ensembles van Chanel in twee kleuren zyn gemaakt, dan wel gevoerd zyn met de daarby afste kende kleur van blouse of japon. Rood met chocoladebruin en groen met zwart waren een paar interessante combinaties. Worth lanceert met struisveeren bezette hoofdbanden, terwyi Chanel ze met parels Df strasz bezet ln overeenstemming met de garneering der halsuitsnyding. De zwarte en witte handschoenen beginnen te vervelen. Malnbocher lanceert handschoe nen van peau de suède ln de kleur van den hoed Maggy Rouff handschoenen van beige peau de suède. Louise Boulanger lanceert eenvoudige avondjaponnen met korte mouwen en een recht model, die tusschen de andere bewer- keiyke toiletten zeer opvallen. Er worden pogingen gedaan, andere mo dellen hoeden in te voeren, doch veel systeem is er nog niet in te bespeuren. Moly- neux lanceert hoeden met zeer platte bollen en van achter opslagen randen, die hy met groote veeren pompons of garnituren van bont of stof versiert. Lanvin en Bruyère too- nen een soort kokskap, die ver naar rechts overhangt en eigenUjk bestaat uit een nauw Dm het hoofd sluitend kapje met een daarop bevstigde ruime muts. (Nadruk verboden). RECEPTEN Wat eten we deze week ZONDAG Garnalen croutons Gebakken kalfslever, Appelmoes, Aardappelen. Schoteltje van gemengde vruchten. MAANDAG Gevulde varkenslapjes Bloemkool, Aardappelen. Griesmeel met pruimen. DINSDAG Rosbieif, Princesseboonen, Aardappelen. Havermout. WOENSDAG Tomatensoep, Haché, Roode kool, Aardappelen. Caramelpudding. DONDERDAG Gehakt, Stoofsla, Aardappelen. Gekookte peertjes. VRIJDAG I Aardappelsoep, Gebakken paling, Kropsla, Aardappelen. Appel. VRIJDAG n Gebakken boord m. spiegelei en tomatensaus Wortelen met macaroni, Watergruwel. ZATERDAG Runderlapjes, Andyvie, Aardappelen. Karnemelk met parelgort. Zondag hebben we een schoteltje van ge mengde vruchten en brood toe, dat heel ge- makkeiyk te bereiden is en desnoods Zater dag al klaargemaakt kan worden en Zondag dan alleen in den oven moet worden ge plaatst. Hiervoor benoodigen wy Ongeveer 12 sneedjes oud brood, 2 eieren, iL. melk, 60 gram suiker, 1 theelepel kaneel 2~a 3 zure appelen, een paar lepels Jam, 50 gram rozynen, 300 gr. druiven, wat klontjes boter en paneermeel. We nemen de sneedjes oud brood en wee ten die in yt L. melk, die we met 1 ei, 50 gr. suiker en 1 theelepel kaneel flink geklopt hebben. Een vuurvast schoteltje wordt met boter ingewreven, met paneermeel bestrooid en nu worden de sneedjes brood (waar de korstjes van afgesneden zyn) in de melk ondergedompeld en op den bodem gelegd en tegen den rand van het schoteltje gezet. Is het geen bijzonder hooge vuurvaste schotel, dan snyden wy de sneedjes brood in tweeën en leggen daarop eerst een laagje jam, dat we zoo noodig met een lepel warm water of indien er nog melk over is, daarmede ver dund hebben; dan volgt een laagje heel dunne schyfjes zure appelen, daarna sun maid of andere rozynen, die we een uurtje in warm water hebben laten weeken of an ders even hebben laten opwellen, daarop een laag druiven en tenslotte 50 gr. gehakte amandelen, over dit alles gieten wy ei, dat geklopt is met 1 eetlepel suiker en y2 k<>P3e melk en eindeUjk sluiten wy alles met een laagje in melk gedrenkt brood af, terwyi wy hier en daar een klontje boter op den boven kant leggen. Ongeveer 20 a 25 minuten wordt dit schoteltje dan in den oven gezet. De gevulde varkenslapjes, die we Maandag hebben, is een variatie op de gewone gestoof de lapjes. We bestellen lapjes van 1 ons of anderhalf ons, gehjk men dat verkiest, wascht het vleesch, zout het en belegt de eene helft met schijven appelen, waarna de andere helft er overheen wordt gevouwen en beide helften met een draad katoen stevig worden omwonden, opdat de schyven onder het braden niet weg schuiven. Een stukje boter (margarine kan men by het braden uitstekend gebruiken) en een stukje reuzel worden in de pan heet gemaakt en hierin worden de lapjes aan beide zyden bruin ge braden, waarna we water toevoegen en het vleesch nog verder laten gaarsmoren, op een laag pitje, als het maar zóó warm blyft, dat het juist kookt. CARAMELPUDDING. L. melk, 250 gram suiker, 1 ei, 80 gram maïzena, 1 pakje vanillesuiker. 2 blaadjes witte gelatine. 250 gram suiker wordt liefst in een yze- ren pannetje bruin gebrand, echter zóó, dat ze vooral niet donkerbruin is, dan hebben we kans dat de pudding bitter van smaak wordt, wat niet aangenaam is. By deze gebrande suiker wordt nu i/„ L. kokende melk gevoegd; een tikje dub&el- koolzure soda en een tikje zout; we biyven goed roeren tot de suiker geheel en al in de kokende massa is opgelost. De kwart liter melk, die wy nu nog over hebben, wordt vermengd met het geklopte ei en de maïzena en het pakje vanillesui ker, dit voegen wy by de melk en de ge brande suiker en iaten elles nog even flink doorkoken, vooral steeds roerende, zóó dat wy den bodem van de pan raken en het allerlaatst, als wy de pan van het vuur hebben genomen, voegen wy de twee in water geweekte t-* goed uitgeknepen blaadjes gelatine by de puddingmassa, die dan geheel moeten oplossen en kloppen de alles nog eens fli' c op met de garde, waarna de pudding in een met water om- gespoelden glazen schaal wordt gedaan en gegarneerd met kleine schuimpjes. Indien wy custardpoeder in huls heb ben. kunnen wy deze eveneens gebruiken en dan vervalt natuuriyk de vanillesuiker. MODERNE MANTEL Mantel van uiterst soepel waardoor van schouder tot meest bevallige lijnen worden gen. Het figuur komt er zeer in uit en ook het gezicht wordl teerd door de groote blauw (oorspronkelijk witte) vos, die wijze van een groote shawlkraafi mantel kan worden bevestig mantel zelf is zwart. Op onzen vleeschloozen dag netz Vrydag eerst gebakken brood en aa saus, waarvoor wy een aantal oud brood in de koekepan aan bei den lichtbruin bakken. We kunnet boter, maar ook heel goed in slaolf en leggen het brood op een ven; schotel, waarna we voor elk sneed» een spiegelei bakken. Om deze mooi te krygen mos eigeniyk over een geëmailleerde beschikken, die we voor dit doelii Een gewone yzeren koekepan iwi gauw en niets is onsmakeiyker czi geleieren op te dienen, waarvan M' zwartachtig is. We doen een stukje in de pan, laten dit smelten ec voorzichtig één voor één de eleic: pan, maar dan hebben we de vods mooie spiegeleieren op te dienen, bruine, hardgebakken randen. U eieren gereed, dan worden ze tcc: op de snredjes brood gelegd overgoten met de tomatensaus, reeds klaar hebben staan en die ge L- van i/2 L. bouillon, y7 pond tomaten busje puree, 50 gram bloem, 40 boter, ui. De bouillon maken wy door bw» blokjes op te lossen in heet vaar. De tomaten zetten we met kopje water op, nada zy gewwdM in stukken gesneden zyn en koken*? waarna zy door de paardenarts wreven worden en de puree bij 4 gevoeg wordt. Het uitje wordt zéér fyn gefctf* j dc boter gaar gesmoord (een de** pan, zoodat de uien niet ga»**"" daarna bloem erdoor geroerd de bouillon erby gevoegd, biyven roeren, om geen klocs* "f gen. zoo noodig nog wat zo* alles nog een minuut of vy f J Tenslotte willen wy einft© f macaroni met wortelen, jtiarrw macaroni op de bekende gaan koken en het overtollige ten, daarna terug in de pan en stukje boter doorheen schuddes. caroni kunnen we heel goed to j of in couranten verder gaar den; dan moeten we pl.m. 1'; 1 j etensuur het water met zout aan brengen en de gebroker macaf?,^ doen, daarna vanaf het oogenbll» kookt nog een minuut of zeven la. koken van het vuur en in de fc-st- men cour nten. dan zullen we d« minstens zes of acht couranten wikkelen, zóó dat ze goed om de P ten en laten ze dan gerust staan, wy het et»n op gaan doen. we sp - t. - kruis P ff ier voor f r*ter. S* en krygen geen vuile pannen, teltjos worden geschrapt, een 1 bovenkant gegeven en 3 kwartier eten opgezet met V2 kopje w3 zout, een paar schepjes suiker, den ze van tyd tot tyd om en als ze gaer zijn, over op een v schotel; mocht e. nog nat op J - r binden we dat met een wein* Om de worteltjes komt nu een 'macaroni en het geheel W(>rdJ met fyngehakte peterselie. punt van een schoonen doek c uitgeknepen, waardoor ze droge beter over den schotel gestroo-d den.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 8