JAPONNETJES VOOR JONGE MEISJES.
DE NIEUWE DIENSTBODE.
En haar Sex appeaL
„Denk er aan Miep, neem nu niet de
eerste de beste zegt Rolf.
„Nee. geliefde ik heb al drie zichtzen-
dingen laten passeeren, maar vandaag zal
mijn lot beslist worden. Ik voel het en het
stemt me weemoedig. 1"
Rolf, zooals altijd, negeert mijn stem
ming hijschi ziet in zijn jas, kust Baby
die nog juist even kans ziet zich door zijn
scheiding te slingeren en zegt nog bij de
straatdeur
„Dus je vraagt naar getuigen, waarom
cn wanneer ze uit de vorige betrekking
zi, weggegaan, of ze
„Je vervalt ln herhalingen I Dat heb Je
al tien keer verteld zeg ik en schuif
hem de deur uit. Rolf kan zoo hopeloos
taal zijn
Uit baloorigheid zal ik zijn systeem ver
anderen.
„Hoe heet Je vraag lk dus het eerste
als ze binnenkomt.
„Maria Magdalena üilkes
Ze heeft een geel sprietenhoofd met een
yooroorlogsche muts. een aardappelneus
- zwaaiarmen.
„Ik ben op elges verlanges gegaan,
mevrouw 1"
„Op at ber Je gegaan
„Op eiges verlange> uit me vorige dienst
en ik heb „getuige"
De „getuige" worden me ln envelop toe
geschoven.
Eerlijk, helder, gewillig, enz. Bijvoegelijk-
heden in Rolf". lijn, peins ik.
Baby keuvelt tevreden in zijn box. Vader
en zoon zijn het alt'jd eens.
„Ach wat e. lekker snoetjezegt
Maria Mngdatena.
Ik zie Rolf a en enuif.
Maar Baby waagt reeds een aanval op
haar sprieten en kraait„Jij liefJij
liehief l
Dat geeft den doorslag
„Wanneer kan je komen
„Ik wil wel meteen blijven, mevrouw
In de keuken wordt ze vertrouwelijk.
„Weet U, ik was daar nooit weggegaan,
as het niet om dat ééne was
„O zeg ik. „Kijk es, hier hangt de
/kopjeskwast, de afwasehbak staat daar.
en
„Mevrouw was erg aardig en het eten
was erg bestig
„Hmmm.. Het stofmandje staat ln het
ganghok en de melk moet altijd
„Ja, ik ben er op me eige verlanges....
Dm dat ééne
Maria Magdalena is standvastig van
aard. Er is geen ontkomen aan, dus voor
uit maar
„Nou wat is dan het eene
„O nee mevrouw, o nee Me moeder zegt
altijdJe moet nooit van de menschen
aa:: de menschennou ja, maar U bent
natuurlijk wat anders
Z5 lachtik ook als de bekende boer
„Nou ja Ik zal 't maar zeggen 't was
Dm meneer
De sprieten worden met een fieren ruk
naar achter gemaaid, de aardappel krult
verachtelijk.
„Hij zei altijd „Zoo, schoone maagd
tegen me, nou en daar hou ik nou een
maal niet van Wat U nou
„Neen", zeg ik opgelucht, „daar houd ik
Dok niet van
„Enneis hier ook een meneer?"
Opeens zie ik Rolf voor me, Rolf de cor
recte Het is om te gieren
„Ja, hier is ook een meneer, Maria Mag
dalena De vader van Baby."
„Ach, dat lekkere snoetje klinkt het
verteederd. Wie ze bedoelt zal wel altijd
het duistere punt in mijn leven blijven.
Als Rolf om twaalf uur thuis komt,
geurt de koffie al op tafel en alles glimt
-.1 blinkt in de puntjes.
"laria Magdalena belooft een pronk
juweel te worden.
„Waar heb je haar vandaan, Miep V
Heeft ze goede referenties
„Eerlijk, helder en gewillig en nog een
heele rits meer Alleen ben ik bang dat
jÜ haar bekoorlijkheden niet zult kunnen
doorstaan. Dat is haar zwakke zijde 1"
Rolf hevriest.
„Miep kam je haar wat op en geef me
vast een kop koffie
„Ja pa tier ik en krijg groote lust Iets
stuk te gooien. Maar op het critieke mo
ment galmt een stem uit de keuken „Ei
assu e- üw '->ari verliest, dan schenk het
mij
We proesten het beiden uit en Rolf
zegL„Jij malle, greote Baby
Dan kruip ii' op zijn schoot en spin al
eer poes
(Nadruk verboden).
TLAN VOOR EEN HEERENKAMER.
Een voorname factor, waarmede men
rekening moet houden bij de inrichtir;
van een heerenkamer is, en vooral dat er
een sfeer van behagelijke rust heerscht.
Komt men deze kamer binnen, dan moet
men aanvoelen, die hier gewerkt kan wor
den en dat alles met groote netheid ge
ordend is.
De omgeving van den man van zaken
m.-t een geest van vooruitgang kenmer
ken en weergeven, want ongetwijfeld zal
deze omgeving grooter indruk maken op
de zakenr?laties, als de persoon zelf.
Op .Le schrijftafel aan de rechterhand
OVER AZIJN.
Waarvoor we het kunnen gebruiken.
In keuken en ziekenkamer onmisbaar.
Azyn Is zeker een onmisbaar Iets voor ln de
huishouding. Wordt bij de moderne voed ine
azijn in zeer vele gevallen vervangen door
citroensap, uit het volgende zal blijken, van
hoeveel belang het toch nog is om azijn bü de
hand te hebben.
In de ziekenkamer.
Het afsponsen van een koortsachtige patiënt
met water en azijn werkt zeer verkoelend en
rustig.
Honing met een scheutje azijn Is zeer goed
m geval van heeschheid.
In de keuken.
Als eieren schaarsch en duur zijn. kan men
in de plaats daarvan een lepel azijn aan het
lannekoekenbeslag toevoegen. Als men eieren
tookt en er is een ei bij. dat een barstje heeft
doet men een scheut azijn in het kookwater, het
al niet uitloopen.
"n Scheut azijn in het water, waarin visch ge
kookt wordt, zal deze mooi blank van kleur
houden.
Eenige druppels azijn bij de kachelpoets zal
maken, dat een kachel veel mooier glanst.
Wanneer men gekleurde stoffen wil yrasschen
zet men deze eerst eenlgen tijd in water meteen
scheut azijn; dit zal de stoffen behoeden tegen
ln elkander vloeiende kleuren.
Azijn en zout is een goed en goedkoop middel
om koperen voorwerpen schoon te maken; het
verwijdert alle vlekken; ook kan men azijn en
asch gebruiken om messen schoon te maken.
Eenige druppels azijn in het water, waarmede
men kunstzijde stoffen, nadat deze in zeepsop
gewasschen zijn, naspoelt, geeft deze een mooien
glans.
Pannen, waarin uien gekookt zijn, moeten
met azijn en water nagespoeld worden, teneinde
de zaak te verwijderen.
(Nadruk verboden).
Menu voor groot diner.
Kaviaar in IJsblok
Selderij soep
Oesterpastei
Prager Ham op Toscaansche wijze.
Chaudfroid van Zwezerik
Paddestoelen met Roomsaus
Getruffeerde Poularde
Compote-Salade.
Selderijsoep.
Bouillon trekken. 1 tot 2 struik Fransche
céléri schoonmaken, wasschen, fijnhakken,
maar eenige schijfjes van het onderste ge
deelte van de céléri afzonderlijk houden en
in nette stukjes verdeelen. De céléri 2 tot 3
uur in den bouillon gaar koken en deze ze
ven.
Boter en bloem smelten en langzaam on
der roeren den bouillon toevoegen, de soep
10 minuten laten doorkoken. Afmaken met
1 tot 2 d.L. room, de afzonderlijk gaar ge
kookte stukjes céléri toevoegen en de soep
voorzichtig bij de geklopte eidooiers in de
soepterrine gieten.
Oesterpasteitjes.
Feuilletée uitrollen, met een ronden uit
steker 2 kleine cirkels steken en van één
van dezen met een kleineren uitsteker een
rand en klein cirkeltje maken, welke laat
ste als dekseltje afzonderlijk wordt gebak
ken. Het cirkeltje op een bakplaat, met
bloem bestrooid, met eiwit bestrijken en
den rand feuilletée er op plaatsen en ook
bestrijken, evenals het dekseltje.
Van vet wit papier een rolletje maken en
dit in de opening steken om den vorm te
behouden. De pasteitjes in een matig war
men oven bakken, het papier er dan voor
zichtig uittrekken en het ongare deeg van
binnen er uit halen.
Vullen met oesters, gerekend 2 oesters
voor een pasteitje, gewarmd (niet gekookt)
in een saus van boter, bloem, bouillon,
room en oesternat en afgewerkt met iets
citroensap en een eidooier.
Chaudfroid van zwezerik.
Een rijststuk maken van 200 gram rijst.
1 tot llA L. aspic maken.
1 groote of 2 kleine zwezerikken tweemaal
blancheeren, gaar koken in water, zout,
takje peterselie en weinig citroensap, met
koud water overgieten, voorzichtig van vel
len ontdoen en in schijven snijden.
Van 50 gram boter, 40 gram bloem en een
gedeelte van het gezeefde nat met toevoe
ging van wat bouillon een witte saus ma
ken, deze door laten koken, 1 d.L. room toe
voegen en afwerken met 4 tot 6 gram gela
tine, peper, een paar druppels citroensap,
zout en 2 eidooiers.
De schijven zwezerik voorzichtig door de
saus halen, als deze wat bekoeld is en dik
begint te worden en ze plaatsen op een
schotel, die met aspic nat gemaakt is, een
uitgestoken stukje ossetong en een schijf
truffel er op doen en de zwezerik koud la
ten worden.
Prager ham op Toscaansche w\jze. Jambon
de Prague a la Tosca.
Een ham van 2 tot 3 K.G. 24 uur van te
voren in lauw water plaatsen, daarna af-
wasschen, opzetten in ruim water en onge
veer 3 uur koken, tot het zwoerd er zeer ge
makkelijk af te trekken is. Dit er dan af ha
van dengeen, dde hieraan moet werken,
komt de telephoon, terwijl een leeslamp
voor avondwerk onmisbaar is. Deze kan
men tegenwoordig uit een groote verschei
denheid in verhouding tot ieders beurs
kiezen; het mooist lijkt ons een eenvou
dige, doch artistieke perkamenten lamp.
Wat de muren betreft, zouden houten
paneelen verreweg de mooiste aankleeding
zijn, doch voor de doorsnee zakenman is
dit zeker te kostbaar en wordt een effen
behang gekozen, desverkiezende met een
ondergedeelte van pl.m 1.25 van namaak
leerpapier; aan de muren komen een paar
mooie etsen te hangc
Het geheele kleurplan moet uiterst een
voudig zijn en liefst in tinten bruin en
groen gehouden worden, met eenige terra
cotta afwisseling.
Wat de meubilering betreft moet deze
niet te overdadig zijn, een schrijftafel met
stoel, een boekenkast, verder een paar
eenvoudige fauteuils met klein tafeltje
voor eventueels bezoekers, waarop rook-
gerij staat.
Uit allerlei nieuwe modellen meubels,
kan men keus maken bij de inrichting -.n
'n hee'-enk^.mer, mits men maar zorgt, dat
..-at men kiest practisch is en de kamer
een geheel vormt, dat aangenaam aandoet.
Losse papieren mogen niet rondslinge
ren; u.1. niet alleen slordig, maar de mo
gelijk bestaat tevens, dat belangrijke stuk
ken verloren» gaan; men berge deze du
'eeds in mappen op.
MIDDEL TEGEN RHEUMATIEK.
De selderyknol is een uitstekend middel tegen
rheumatiek. We schillen de knol, wasschen deze
en koken hem in plakken gesneden in water met
een weinig zout gaar.
De seldery plakken worden uitgeschept en in
een sausje gestoofd, dat gemaakt is van melk.
bloem, boter, een tikje zout en wat nootmus
kaat.
Het vocht, waarin de knol gekookt is, wordt
gedronken en de gestoofde plakken seldery bij
geroosterd brood aan de koffietafel gegeten of
aan het middagmaal met aardappelen.
Wanneer men baat wil vinden bij dit eenvou
dige middel is het noodig, dit geruimen tijd vol
te houden en niet, zooals dit vaak geschiedt, na
eenige dagen op te geven, „omdat het toch niet
helpt".
(Nadruk verboden).
Avondjurk van oud-blauw crêpe georgette
met puntig stuk en kleine volants over de
armen; japon bestaande uit 4 banen, waar
aan een 30 c.M. breede volant; smal cein
tuurtje met fantasiegespje. Wit crêpe satin
avondjapon met ceintuur, die van voren
dichtgestrikt wordt; halsuitsnijding, pof
mouw en zig-zag lijn aan de taille zijn
van een zachtgekleurde ruche aangebracht.
Aardige, eenvoudige wollen crêpe japon met
witte kraag en manchetten; gegarneerd
met knoopen en afstekende ceintuur. Roode
crêpe satin gekleede japon met puntig in
gezette stukken; gegarneerd met kleine
strikjes, die met witte zijde zijn uitgevoerd.
len, paneermeel er over strooien
dan mooi licht bruin braden. Voort*1^
den de ham op een voorsnijd
het been naar de linkerhand
Als regel is een zilveren hanc*.
bot gestoken of een manchet er i
gedaan.
Een snede geven even boven w
wricht, zoo mogelijk tot op het
het vleesch in dunne schuine plakfa^
den van den rechterkant naar da^.'
kant tot aan het boveneinde van
Het vleesch er weer netjes
dat de ham weer een geheel lijkt"
De ham dan op den schotel plaa»^
de hoeken geboorde, gebakken aa%C
en aan de zijkanten fijne groenten,
erwten, bloemkool en worteltjes.
Cumberlandsaus er bij presenteerea.
Paddestoelen met roomsaut
De champignons af villen of fijn^
len en het steeltje afsnijden, dad$ j,
ruim water plaatsen met een schen.,i>J
of wat citroensap er in, flink
opzetten met een stuk boter, wat h
weinig zout en meer peper. Zachtjai»
koken gedurende 1 uur en dan afg&»
Een witte saus maken van boter,
en nat van de champignons, deze 15
ten laten doorkoken, afwerken
room, zoo noodig zout en peper en dj
pignons er in opstoven.
Bij het opdoen op den schotel ec
fleurons er om heen plaatsen.
TWEE MODERNE LAMPÖ,
Flatteuse groen fluweelen mantel japon,
waarvan de kraag en manchetten van vos
senbont zijn. Onder aan den nauwsluiten-
den rok komt een ruime volant. Het aan
gesloten manteltje is om de heupen ruim
klokkend, evenals de pelerine om de schou
ders; deze japon eigent zich bijzonder voor
slanke figuurtjes.
De moderne lampekappen jJJd fcfri
kegelvormig, doch verder besta;
grootst mogelijke variatie in, ntoiaj
uit de twee modellen, welke opia?pic
afgebeeld zijn. Bij de eerste lip «si
het voetstuk uit een Chineesde w tt
wijl de kap van geplisseerdeafcacri
De tweede lamp is eveneens een
model; drie gloeilampjes worden
door drie afzonderlijke kandelaan es
geven door een beschilderde kap ra
de soie.
De nouveauté's, welke de Par^
turiers lanceeren, komen lang
de mode, al zijn ze misschien f^n
gevonden als datgene, wat mer^
ziet dragen. Dat wordt o.a.
deze baret van zacht, soepel
uitdagend rechtop staande veejj]
is van niemand minder dan P
heeft dit model geen genade
bliek kunnen vinden. Gelukkig f
VERVEN VAN STOFflJ
Wrijft de handen met vaselin';$en
u ermede mefc het water, vmifl
geverfd worden, in aanraking
voorkomt het indringen der
vel, waardoor moeilijk te ver#
ken ontstaan.
A w
Een eetlepel poedergelatine, tjj ge-
twee eetlepels warm water een
brek aan eiwit bij het bakken»^
goed vervangingsmiddel.
Origineele man tel japon van marineblauw
fluweel met sluiting op zijde van metalen
knoopjes, die ook den rok versieren; aan
sluitend manteltje met ruime schoot, wild-
leeren ceintuur, strakke mouw in ballon-
vorm overgaande en grijs astrakan losse
pelerine.
(Nadruk verboden)
EEN NOUVEAUTÉ, DIE GEEN MODE ff