JAPONNETJES VOOR JONGE MEISJES. DE NIEUWE DIENSTBODE. En haar Sex appeaL „Denk er aan Miep, neem nu niet de eerste de beste zegt Rolf. „Nee. geliefde ik heb al drie zichtzen- dingen laten passeeren, maar vandaag zal mijn lot beslist worden. Ik voel het en het stemt me weemoedig. 1" Rolf, zooals altijd, negeert mijn stem ming hijschi ziet in zijn jas, kust Baby die nog juist even kans ziet zich door zijn scheiding te slingeren en zegt nog bij de straatdeur „Dus je vraagt naar getuigen, waarom cn wanneer ze uit de vorige betrekking zi, weggegaan, of ze „Je vervalt ln herhalingen I Dat heb Je al tien keer verteld zeg ik en schuif hem de deur uit. Rolf kan zoo hopeloos taal zijn Uit baloorigheid zal ik zijn systeem ver anderen. „Hoe heet Je vraag lk dus het eerste als ze binnenkomt. „Maria Magdalena üilkes Ze heeft een geel sprietenhoofd met een yooroorlogsche muts. een aardappelneus - zwaaiarmen. „Ik ben op elges verlanges gegaan, mevrouw 1" „Op at ber Je gegaan „Op eiges verlange> uit me vorige dienst en ik heb „getuige" De „getuige" worden me ln envelop toe geschoven. Eerlijk, helder, gewillig, enz. Bijvoegelijk- heden in Rolf". lijn, peins ik. Baby keuvelt tevreden in zijn box. Vader en zoon zijn het alt'jd eens. „Ach wat e. lekker snoetjezegt Maria Mngdatena. Ik zie Rolf a en enuif. Maar Baby waagt reeds een aanval op haar sprieten en kraait„Jij liefJij liehief l Dat geeft den doorslag „Wanneer kan je komen „Ik wil wel meteen blijven, mevrouw In de keuken wordt ze vertrouwelijk. „Weet U, ik was daar nooit weggegaan, as het niet om dat ééne was „O zeg ik. „Kijk es, hier hangt de /kopjeskwast, de afwasehbak staat daar. en „Mevrouw was erg aardig en het eten was erg bestig „Hmmm.. Het stofmandje staat ln het ganghok en de melk moet altijd „Ja, ik ben er op me eige verlanges.... Dm dat ééne Maria Magdalena is standvastig van aard. Er is geen ontkomen aan, dus voor uit maar „Nou wat is dan het eene „O nee mevrouw, o nee Me moeder zegt altijdJe moet nooit van de menschen aa:: de menschennou ja, maar U bent natuurlijk wat anders Z5 lachtik ook als de bekende boer „Nou ja Ik zal 't maar zeggen 't was Dm meneer De sprieten worden met een fieren ruk naar achter gemaaid, de aardappel krult verachtelijk. „Hij zei altijd „Zoo, schoone maagd tegen me, nou en daar hou ik nou een maal niet van Wat U nou „Neen", zeg ik opgelucht, „daar houd ik Dok niet van „Enneis hier ook een meneer?" Opeens zie ik Rolf voor me, Rolf de cor recte Het is om te gieren „Ja, hier is ook een meneer, Maria Mag dalena De vader van Baby." „Ach, dat lekkere snoetje klinkt het verteederd. Wie ze bedoelt zal wel altijd het duistere punt in mijn leven blijven. Als Rolf om twaalf uur thuis komt, geurt de koffie al op tafel en alles glimt -.1 blinkt in de puntjes. "laria Magdalena belooft een pronk juweel te worden. „Waar heb je haar vandaan, Miep V Heeft ze goede referenties „Eerlijk, helder en gewillig en nog een heele rits meer Alleen ben ik bang dat jÜ haar bekoorlijkheden niet zult kunnen doorstaan. Dat is haar zwakke zijde 1" Rolf hevriest. „Miep kam je haar wat op en geef me vast een kop koffie „Ja pa tier ik en krijg groote lust Iets stuk te gooien. Maar op het critieke mo ment galmt een stem uit de keuken „Ei assu e- üw '->ari verliest, dan schenk het mij We proesten het beiden uit en Rolf zegL„Jij malle, greote Baby Dan kruip ii' op zijn schoot en spin al eer poes (Nadruk verboden). TLAN VOOR EEN HEERENKAMER. Een voorname factor, waarmede men rekening moet houden bij de inrichtir; van een heerenkamer is, en vooral dat er een sfeer van behagelijke rust heerscht. Komt men deze kamer binnen, dan moet men aanvoelen, die hier gewerkt kan wor den en dat alles met groote netheid ge ordend is. De omgeving van den man van zaken m.-t een geest van vooruitgang kenmer ken en weergeven, want ongetwijfeld zal deze omgeving grooter indruk maken op de zakenr?laties, als de persoon zelf. Op .Le schrijftafel aan de rechterhand OVER AZIJN. Waarvoor we het kunnen gebruiken. In keuken en ziekenkamer onmisbaar. Azyn Is zeker een onmisbaar Iets voor ln de huishouding. Wordt bij de moderne voed ine azijn in zeer vele gevallen vervangen door citroensap, uit het volgende zal blijken, van hoeveel belang het toch nog is om azijn bü de hand te hebben. In de ziekenkamer. Het afsponsen van een koortsachtige patiënt met water en azijn werkt zeer verkoelend en rustig. Honing met een scheutje azijn Is zeer goed m geval van heeschheid. In de keuken. Als eieren schaarsch en duur zijn. kan men in de plaats daarvan een lepel azijn aan het lannekoekenbeslag toevoegen. Als men eieren tookt en er is een ei bij. dat een barstje heeft doet men een scheut azijn in het kookwater, het al niet uitloopen. "n Scheut azijn in het water, waarin visch ge kookt wordt, zal deze mooi blank van kleur houden. Eenige druppels azijn bij de kachelpoets zal maken, dat een kachel veel mooier glanst. Wanneer men gekleurde stoffen wil yrasschen zet men deze eerst eenlgen tijd in water meteen scheut azijn; dit zal de stoffen behoeden tegen ln elkander vloeiende kleuren. Azijn en zout is een goed en goedkoop middel om koperen voorwerpen schoon te maken; het verwijdert alle vlekken; ook kan men azijn en asch gebruiken om messen schoon te maken. Eenige druppels azijn in het water, waarmede men kunstzijde stoffen, nadat deze in zeepsop gewasschen zijn, naspoelt, geeft deze een mooien glans. Pannen, waarin uien gekookt zijn, moeten met azijn en water nagespoeld worden, teneinde de zaak te verwijderen. (Nadruk verboden). Menu voor groot diner. Kaviaar in IJsblok Selderij soep Oesterpastei Prager Ham op Toscaansche wijze. Chaudfroid van Zwezerik Paddestoelen met Roomsaus Getruffeerde Poularde Compote-Salade. Selderijsoep. Bouillon trekken. 1 tot 2 struik Fransche céléri schoonmaken, wasschen, fijnhakken, maar eenige schijfjes van het onderste ge deelte van de céléri afzonderlijk houden en in nette stukjes verdeelen. De céléri 2 tot 3 uur in den bouillon gaar koken en deze ze ven. Boter en bloem smelten en langzaam on der roeren den bouillon toevoegen, de soep 10 minuten laten doorkoken. Afmaken met 1 tot 2 d.L. room, de afzonderlijk gaar ge kookte stukjes céléri toevoegen en de soep voorzichtig bij de geklopte eidooiers in de soepterrine gieten. Oesterpasteitjes. Feuilletée uitrollen, met een ronden uit steker 2 kleine cirkels steken en van één van dezen met een kleineren uitsteker een rand en klein cirkeltje maken, welke laat ste als dekseltje afzonderlijk wordt gebak ken. Het cirkeltje op een bakplaat, met bloem bestrooid, met eiwit bestrijken en den rand feuilletée er op plaatsen en ook bestrijken, evenals het dekseltje. Van vet wit papier een rolletje maken en dit in de opening steken om den vorm te behouden. De pasteitjes in een matig war men oven bakken, het papier er dan voor zichtig uittrekken en het ongare deeg van binnen er uit halen. Vullen met oesters, gerekend 2 oesters voor een pasteitje, gewarmd (niet gekookt) in een saus van boter, bloem, bouillon, room en oesternat en afgewerkt met iets citroensap en een eidooier. Chaudfroid van zwezerik. Een rijststuk maken van 200 gram rijst. 1 tot llA L. aspic maken. 1 groote of 2 kleine zwezerikken tweemaal blancheeren, gaar koken in water, zout, takje peterselie en weinig citroensap, met koud water overgieten, voorzichtig van vel len ontdoen en in schijven snijden. Van 50 gram boter, 40 gram bloem en een gedeelte van het gezeefde nat met toevoe ging van wat bouillon een witte saus ma ken, deze door laten koken, 1 d.L. room toe voegen en afwerken met 4 tot 6 gram gela tine, peper, een paar druppels citroensap, zout en 2 eidooiers. De schijven zwezerik voorzichtig door de saus halen, als deze wat bekoeld is en dik begint te worden en ze plaatsen op een schotel, die met aspic nat gemaakt is, een uitgestoken stukje ossetong en een schijf truffel er op doen en de zwezerik koud la ten worden. Prager ham op Toscaansche w\jze. Jambon de Prague a la Tosca. Een ham van 2 tot 3 K.G. 24 uur van te voren in lauw water plaatsen, daarna af- wasschen, opzetten in ruim water en onge veer 3 uur koken, tot het zwoerd er zeer ge makkelijk af te trekken is. Dit er dan af ha van dengeen, dde hieraan moet werken, komt de telephoon, terwijl een leeslamp voor avondwerk onmisbaar is. Deze kan men tegenwoordig uit een groote verschei denheid in verhouding tot ieders beurs kiezen; het mooist lijkt ons een eenvou dige, doch artistieke perkamenten lamp. Wat de muren betreft, zouden houten paneelen verreweg de mooiste aankleeding zijn, doch voor de doorsnee zakenman is dit zeker te kostbaar en wordt een effen behang gekozen, desverkiezende met een ondergedeelte van pl.m 1.25 van namaak leerpapier; aan de muren komen een paar mooie etsen te hangc Het geheele kleurplan moet uiterst een voudig zijn en liefst in tinten bruin en groen gehouden worden, met eenige terra cotta afwisseling. Wat de meubilering betreft moet deze niet te overdadig zijn, een schrijftafel met stoel, een boekenkast, verder een paar eenvoudige fauteuils met klein tafeltje voor eventueels bezoekers, waarop rook- gerij staat. Uit allerlei nieuwe modellen meubels, kan men keus maken bij de inrichting -.n 'n hee'-enk^.mer, mits men maar zorgt, dat ..-at men kiest practisch is en de kamer een geheel vormt, dat aangenaam aandoet. Losse papieren mogen niet rondslinge ren; u.1. niet alleen slordig, maar de mo gelijk bestaat tevens, dat belangrijke stuk ken verloren» gaan; men berge deze du 'eeds in mappen op. MIDDEL TEGEN RHEUMATIEK. De selderyknol is een uitstekend middel tegen rheumatiek. We schillen de knol, wasschen deze en koken hem in plakken gesneden in water met een weinig zout gaar. De seldery plakken worden uitgeschept en in een sausje gestoofd, dat gemaakt is van melk. bloem, boter, een tikje zout en wat nootmus kaat. Het vocht, waarin de knol gekookt is, wordt gedronken en de gestoofde plakken seldery bij geroosterd brood aan de koffietafel gegeten of aan het middagmaal met aardappelen. Wanneer men baat wil vinden bij dit eenvou dige middel is het noodig, dit geruimen tijd vol te houden en niet, zooals dit vaak geschiedt, na eenige dagen op te geven, „omdat het toch niet helpt". (Nadruk verboden). Avondjurk van oud-blauw crêpe georgette met puntig stuk en kleine volants over de armen; japon bestaande uit 4 banen, waar aan een 30 c.M. breede volant; smal cein tuurtje met fantasiegespje. Wit crêpe satin avondjapon met ceintuur, die van voren dichtgestrikt wordt; halsuitsnijding, pof mouw en zig-zag lijn aan de taille zijn van een zachtgekleurde ruche aangebracht. Aardige, eenvoudige wollen crêpe japon met witte kraag en manchetten; gegarneerd met knoopen en afstekende ceintuur. Roode crêpe satin gekleede japon met puntig in gezette stukken; gegarneerd met kleine strikjes, die met witte zijde zijn uitgevoerd. len, paneermeel er over strooien dan mooi licht bruin braden. Voort*1^ den de ham op een voorsnijd het been naar de linkerhand Als regel is een zilveren hanc*. bot gestoken of een manchet er i gedaan. Een snede geven even boven w wricht, zoo mogelijk tot op het het vleesch in dunne schuine plakfa^ den van den rechterkant naar da^.' kant tot aan het boveneinde van Het vleesch er weer netjes dat de ham weer een geheel lijkt" De ham dan op den schotel plaa»^ de hoeken geboorde, gebakken aa%C en aan de zijkanten fijne groenten, erwten, bloemkool en worteltjes. Cumberlandsaus er bij presenteerea. Paddestoelen met roomsaut De champignons af villen of fijn^ len en het steeltje afsnijden, dad$ j, ruim water plaatsen met een schen.,i>J of wat citroensap er in, flink opzetten met een stuk boter, wat h weinig zout en meer peper. Zachtjai» koken gedurende 1 uur en dan afg&» Een witte saus maken van boter, en nat van de champignons, deze 15 ten laten doorkoken, afwerken room, zoo noodig zout en peper en dj pignons er in opstoven. Bij het opdoen op den schotel ec fleurons er om heen plaatsen. TWEE MODERNE LAMPÖ, Flatteuse groen fluweelen mantel japon, waarvan de kraag en manchetten van vos senbont zijn. Onder aan den nauwsluiten- den rok komt een ruime volant. Het aan gesloten manteltje is om de heupen ruim klokkend, evenals de pelerine om de schou ders; deze japon eigent zich bijzonder voor slanke figuurtjes. De moderne lampekappen jJJd fcfri kegelvormig, doch verder besta; grootst mogelijke variatie in, ntoiaj uit de twee modellen, welke opia?pic afgebeeld zijn. Bij de eerste lip «si het voetstuk uit een Chineesde w tt wijl de kap van geplisseerdeafcacri De tweede lamp is eveneens een model; drie gloeilampjes worden door drie afzonderlijke kandelaan es geven door een beschilderde kap ra de soie. De nouveauté's, welke de Par^ turiers lanceeren, komen lang de mode, al zijn ze misschien f^n gevonden als datgene, wat mer^ ziet dragen. Dat wordt o.a. deze baret van zacht, soepel uitdagend rechtop staande veejj] is van niemand minder dan P heeft dit model geen genade bliek kunnen vinden. Gelukkig f VERVEN VAN STOFflJ Wrijft de handen met vaselin';$en u ermede mefc het water, vmifl geverfd worden, in aanraking voorkomt het indringen der vel, waardoor moeilijk te ver# ken ontstaan. A w Een eetlepel poedergelatine, tjj ge- twee eetlepels warm water een brek aan eiwit bij het bakken»^ goed vervangingsmiddel. Origineele man tel japon van marineblauw fluweel met sluiting op zijde van metalen knoopjes, die ook den rok versieren; aan sluitend manteltje met ruime schoot, wild- leeren ceintuur, strakke mouw in ballon- vorm overgaande en grijs astrakan losse pelerine. (Nadruk verboden) EEN NOUVEAUTÉ, DIE GEEN MODE ff

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1931 | | pagina 16