VOORJAARSJURKEN
EEN MODERN SCHRIJFBUREAUTJE.
LINKS
Een jurk van rood-bruine
crêpe marocalne. De rok is aan
de zijkanten rondgeknlpt. waar
door de vereischte wijdte wordt
verkregen. Een klein kraagje
groote manchetten en revers
van wit zijden piqué. Zwarte
lak-ceintuur.
RECHTS
Jurk van donkerblauwe cre-
pella. Een aardige lijn geeft de
van voren gekruiste blouse met
pelerine en schootje. Als eenige
garneering wit crêpe georgette
langs de halsuitsnijding wat
eenigszins klokkend is en wit
crêpe georgette manchetten.
Ceintuur van wit wildleer. De
rok is klokkend.
MIDDAG JAPON.
(No. 318).
Middagjapon van effen wollen stof met
afstekende kraag en mahchetten en kleine
knoopjes.in de kleur der garneering; deze
japon is voor slanke zoowel als voor gezette
figuren geschikt, daar de kraag en de pun
tig geknipte deelen aan taille en rok if-
kleeden. De rok is eenvoudig strak om de
heupen en klokkend om de onderwijdte te
i krijgen. Het is niet noodig de onderwijdte
af te biezen. Vele dames zien erg tegen dit
werk op en geen wonder, het vereischt in
derdaad een zekere geoefendheid om net
gelijk te doen. Het eenvoudigste afwerken
is om boorband tegen de onderkant te stik
ken, de rok op de vereischte lengte om te
slaan en het band onzichtbaar op den rok
te zoomen. Het beste is stof te nemen van
130 cM. Men behoeft dan geen aparte stuk
ken aan de klok te zetten.
Patroon verkrijgbaar a 0.65.
Wat
men
draagt
Gedrukt zoowel als effen fluweel laten
zich door de keur van stoffen nog steeds
niet verdringen. Fluweel is en blijft gekleed
en vraagt weinig of geen garneering en de
betere kwaliteiten zijn zóó soepel, dat zij
in de eerste plaats niet zwaarder zijn om te
dragen dan zijden stoffen, maar in de twee
de plaats kleedt vooral effen fluweel zoo
mooi af.
Niet alleen voor japoii, maar ook voor
shawls wordt het b.v. in twee tinten ver
werkt, ook gekozen, terwijl de modiste er
een dankbaar materiaal in vindt voor het
maken van coquette hoedjes, terwijl de
schoenmaker U eveneens verrast met flu-
weelen pumbs en de kleermaker in staat is,
een elegant fluweelen complete of mantel
voor U te tooveren, om nog niet te spreken
van de allerliefste coquette korte man
teltjes, die in het voorjaar vooral door
slanke jonge meisjes gedragen zullen wor
den en die zoo heel gemakkelijk zelf te ma
ken zijn.
Geribt fluweel is een dankbaar materiaal
voor het vervaardigen van meisjes- en
jongens schoolkleeding en heeft daarbij het
voordeel zeer billijk te zijn.
Zwart fluweelen japonnen met een gar
neering van wit crêpe satin of een mooie
ecrukanten kraag en manchetten zijn en
blijven mooi en gedistingeerd.
(Nadruk verboden).
Een eenvoudig ouderwetsch middel
tegen verkoudheid en hoesten.
In deze maanden van vochtige koude en
doordringende mist is men meer dan ooit
blootgesteld aan de gevaren van kou vatten
Wij willen er dan nog eens even aan herin
neren, dat wij in de ui een beproefd middel
tegen verkoudheid vinden
Schoon gemaakt, gewasschen en in vieren
gesneden, worden zü met het aanhangende
water en een flinke hoeveelheid kandijsui
ker gekookt, totdat de uien goed gaar zijn,
daarna gezeefd en in een goed gereinigde
flesch overgebracht, van het verkregen
vocht wordt alle twee uren een eetlepel ge
nomen.
Het verdient we) aanbeveling om altijd
een flinke flesch van dit eenvoudige middel
in de huis-apotheek voorhanden te hebben,
om bij voorkomende verkoudheid der huis-
genooten dadelijk in te laten nemen.
Begint men hiermede bij een opkomende
verkoudheid, zoo kan in vele gevallen voor
komen worden, dat een verkoudheidshoest
in een langdurige bronchitus overgaat.
Voor kleine meisjes.
(No. 335.)
Vyella of flanellen jurkje voor kleine meisje<-
van 24 jaar. Dit eenvoudige jurkje is heel ge
makkelijk. te maken, heeft aan vóór- en achter
zijde, tweemaal drie oprijgjes en sluit van ach
teren. Een smal Valencienne kantje dient als
garneering. Ook kan men het van effen flane'
maken met kraagje en mouwopslagen van ge
bloemd flanel, terwijl men het voor de a.s
voorjaarsdagen in allerlei variaties van cr^
tonne, trabala, linnen, katoen, batist enz. ka
maken. Patronen verkrijgbaar voor 50 cent.
EENIGE PRACTISCHE WENKEN
BAKKEN IN OLIE.
Van Oudjaar tot zelfs nog weken daarna
zullen wij onze huisgenooten gaarne op in
olie gebakken lekkernijen, als sneeuwballen,
Berlinerbollen, appelbeignets, enz. als des
sert of zelfs als avond-tractatie bij een hop
anijs of andere melk. dan wel bij een glas
warme wijn of kandeel willen vergasten
Zoo heel vaak komt de klacht tot ons. dat
een of ander mislukt, daarom willen wij
de volgen wenken geven.
Voor het z.g frituur vet worden verschil
lende olie- of vetsoorten gebruikt, soms ge
bruikt men reuzel, ook wil Delfia of Delfrite
maar het meest aanbevelenswaardig vin
den wij óf slaolie óf een mengsel van slaolie
of Delfrite. Rundvet is niet te verkiezen,
omdat men bij de gebakken lekkernijen cian
wanneer zij koud zijn. het „gestolten" vet
proeft.
Voor het deèg in het frituur vet komt,
moet het laatste de goede warmtegraad
hebben verkregen; is het niet heet genoeg,
dan trekt het vet of de slaolie teveel in het
deeg en maakt het baksel zwaar en on
smakelijk.
Is het daarentegen te heet, dan wordt
het te snel bruin en hoewel het ulterajk
er gaar uitziet, is het baksel van binnen
niet gaar en het deeg nog dun
Het is dus zaak te wachten met het deeg
in het frituur vet te laten glijden, totdat er
een blauwe damp opstijgt.
We zullen ,er voor zorgen, niet te veel
bollen of anderszins tegelijk in het frituur
vet te laten „zwemmen" ten eerste, omdat
het vet dan te veel afkoelt, en ten tweede
omdat het baksel ln de heete slaolie gaat
rijzen en het dan niet vrij in de pan drijven,
drijven.
Is de olie te heet geworden, dan wordt het
gas even uitgedraaid of gebruiken wij het
fornuis, dan de pan op een minder warme
plaats zetten, maar nooit zal men de warm
tegraad mogen verminderen door toevoeging
van koud water. Het vet zou dan over de
pan heen bruisen en men zou dan over de
ongelukken kunnen krijgen (vlam in 1e
olie
Is ons baksel gereed dan heeft het zoo-
wat het dubbele van zijn oorspronkelijke
grootte bereikt en scheppen wij het uit met
een daarvoor bestemde frituur lepel, waar
bij het vet gemakkelijk wegloopt Bij gebreke
hiervan gebruiken wij een schuimspaan en
leggen het gebak op grauw papier of m
een zeef om het vet zooveel mogelijk te ver
wijderen, daar wordt het flink met poeder
suiker bestrooid. Is de suiker niet gemakke
lijk te strooien, maar'zijn het klonten ge
worden. dan malen wij ze even door de
amandelmolen; waardoor ze weer njn
wordt.
Na het gebruik wordt het vet door een
fijne zeef gegoten en in een goed gesloten
pan of ln flesschen bewaard.
HET BEREIDEN VAN GEBAK IN DEN
OVEN.
Het meer of minder goed gelukken "an
gebak hangt in hoofdzaak af van 't maken
van het beslag.
Het is niet alleen genoeg de verschillende
ingrediënten als bloem, boter, suiker en
eieren met elkander te vermengen, maar
men moet het Inderdaad goed vermengen
Boter en suiker zullen minstens vijftien
minuten, steeds ln dezelfde 1 richting ge
roerd moeten worden* tot een volkomen
egaal zalfachtig mengsel is verkregen, daar
na worden één voor één de eieren toege
voegd en lepelsgewijze de bloem, die vooral'
gezeefd Is. met of zonder de bakpoeder, al
naar het recept aangeeft. Zeker moet men
bij elkaar een half uur aan het maken van
het beslag besteden, alvorens het ln de goed
Ingevette vorm komt en in een matig war
men oven wordt gebakken
Voor men het beslag in den oven over
brengt, overtuige men zich of het beslag
goed is, het mag niet te dik van den lepel
vallen, maar mag ook niet te dun afvloeien;
is 't te dik, dan voege men een weinig melk
bij, is het te dun, dan wordt wat bloem bij
gevoegd. De volgende verhouding Is voor
het bakken van een fijne cake: 1 ei. 50 gram
bloem. 50 gr. boter. 50 gr. suiker, dat men
in veelvouden kan gebruiken, b.v twee maal
zooveel, drie maal. vier maal enz. Verder
kan men wat geraspte citroenschil, vanille
suiker. enz. toevoegen als „smaakje".
Bloemen en Kamerplanten.
Heeft men bloemen of kamerplanten uit
een winkel betrokken, dan moet men ze in
dit jaargetijde niet dadelijk in een ver
warmde kamer brengen maar eerst in een
koel vertrek.
Langzaam zullen zij zich aan de warmte
moeten gewennen, daar juist door de snelle
ongewone overgang van de meestal koele
temperatuur in het bloemenmagazijn naar
de warme kamer een plotselinge verande
ring bij de bloemen en planten veroorzaant,
waarop zij niet anders dan slecht kunnen
reageeren.
Zoo vaak toch komt het voor. dat men oij
feestelijke gelegenheden of anderszins ie
bloemen of planten prachtig in huis krijgt
en zich verwonderd afvraagt, hoe het toch
komt, dat zij zoo verminderd zijn in aan
zien.
Bij het zooeven genoemde „gewennen aan
kamer-temperatuur" komt nog iets anders.
n.1. het met zorg water geven, niet te veel
en niet te weinig en ook niet zoo dadelijk
uit de kraan, maar zoo. dat de kou er af is
Neemt men deze voorzorgen in acht. dan
zal men veel meer genoegen van de bloemen
en planten hebben, terwijl men bij de iaat
>te tevens voorkomt het geel worden en
afvallen van bladeren en knoppen ziexe
wortels, ongedierte en nog veel meer on
aangenaams.
MODERNE LAMPEN.
Kleine staande lampjes met perkamen
ten kapjes vormen een welkome aanvulling
van de verlichting. Doet men er een groo-
tere gloeilamp in. dan kunnen zij ook uit
sluitend worden gebruikt voor de verlich
ting van eet- of schrijftafel. De voet Is van
metaal, dat met de kleur van het kapje een
goed geheel vormt
Geprepareerde poetsdoeken.
Een oplossing wordt gemaakt van een om
zeep. b.v. geraspte Sunlightzeep en 2 d.L. water
waarna men drie eetlepels witkalk en een scheut
ammoniak toevoegt en alles tezamen goed ver
mengt. In deze pap legt men gedurende eer.
paar uren eenige flanellen lappen, waarna men
ze uitknijpt en laat drogen. Deze geprepareerde
doeken zijn uitstekend om de lepels en vorker
na het vaten wasschen mee na te wrijven
Menu voor de komende week.
Maandag; Gevulde kalfsborst, Schorse-
neeren met melksaus en aardappelen. Brood-
ommelet met abrikozenjam
Dinsdag: Aardappelsoep, koud kalfs-
vleesch. gestoofde selderyknol en aardappe
len. warme broodpudding.
Woensdag: Varkensfricandeau gevulde
appelen en aardappelen, citroen-rijst.
Donderdag: Koud varkensvleesch, Ca-
pucljners. aardappelen Maizenavla met abri
kozen
V r ij d a g Schotel van Stokvlsch met
aardappelen, rijst en gebakken uien gries-
meelrand met gestoofde peren.
Zaterdag: Ossetong. eiersaus. witte
boonen, gort met rozijnen.
Zondag: Ragout van wilde konijnen, ge
stoofde peren of appelmoes, aardappelpuree.
Drie ln de pan
ANANAS-PUDDING.
Men neemt een blik ananas. Vermeng het
sap en de ln stukjes gesneden ananas met
125 gram suiker en verwarm dit even Dan
ZIEKENZUSTERS.
Zustertjes je radde mondje»
Hoor ik, ginnegappend druk.
Lachen praten en zich- roe
Onvermoeibaar aan één stok
En de helder-blijde toontjes.
Klat'rend als een waterval.
Klinken in de hooge gangen,
Hier en daar en overai,,
Maar die zelfde radde mondjes,
Zoo beweg'lijk, druk van prei
Vinden woorden en accentej
Stil kalmeerend. aan een
Waar de oogen koortsig gloefc
En een afgetobde geest.
In een droomvisioen van „mm
Woorden van de lippen leest.,
(Nadruk verboden). H. H DE BRft
20 gram gelatine na ze opgelost k
toevoegen. Nadat dit bekoeld is !jL
room bijvoegen. Zoolang roerea
ananas niet meer zakt. De pui;
overdoen in den vorm. die tevoren
olie is bestreken en zoo koud mogei:
uren laten staan alvorens op te di
Gevulde sinaasappel®
5 Sinaa appelen
100 gram suiker
3 bladen witte en 1 blad r<
1 dX. slagroom.
Sinaasappelen wasschen, daarna 1
snijden en uitpersen het vruchtvleesdj
blijft zitten voorzichting verwijderdI
naasappelsap met het citroensap
zooveel water bij doen totdat het 21*
Jlt verwarmen, er de suiker in
n water geweekte en goed uitgi
gelatine, daarna stijf laten worden
ot tot tijd in roeren om het zakkende)
e voorkomen. De d.L. room st(Jf
als het vruchtensap drillerig wordt ei
mengen, daarna de vruchtenbaai
de massa geheel en al stijf, dan h;
bovenkant nog met wat slagrooa
'«elatine gerechten moet daags te
tiaar gemaakt, omdat men anden
loopt, dat de pudding massa aiet|
rdbde gt&
Onze knippatronsl
Aangemoedigd dooi tiet
wij met onze patronen hebben, a
week weer de volgende patrc
lezeressen beschikbaar. Een
maten en de daarop correspom
en heupwijdte volgen hieronder.
Maat
40
42
44
46
48
50
Bustewijdte
92
100
108
112
120
126
Hen
H
r
Hj
B
n
(Niet te strak met de centimeterp
KNIPPATRONEN VERKRIJCB1
Van alle in deze rubriek voorkos
ellen zijn knippatronen verkrügbu:
1 ieder patroon vermelden prijs bi;
'T*»rice Tom Maetsuyckerstraat 96.)
kind
zijn
borei
chaa
gron
in ee
ta bi
ZÜ
de d
net
oude
leefc
ruin
Tc
maa
lang
te w
in ft
voor
Joopi
naun
Dat
ven
dwe
Met
hou
een
koe
de!
spu
toe,
zwa
vin)
in
hoe
dan
ilai
de
V
scht
het
ze c
traoi
terw
Mari
onwi
Ji
kunn
„H
per 1
zei zi
ik w
voed»
Een aardig en toch gemakkelijk timmer
werkje, waarover uw man of uw oudste zoon
zich graag zullen ontfermen, is dit schrijl
bureautje, dat een sieraad voor uw kamei
kan zijn. Met slechts weinig kosten kan men
dit meubelstuk maken De maten van het
oureautje zijn in inches op het plaatje aan
gegeven tEén inch is 2% centimeter) Als
men dus eerst de maten opschrijft, kan men
uitrekenen hoeveel hout men noodig heeft
Begin met de verschillende onderdeelen O;
ie vereischte grootte te zagen en te voor
zien van ploegen, waar de verschillend
chotten moeten komen De onderkant de
ichotten wordt voorzien van een geschaai
leel dat juist in de daarvoor bestemde ploe*
past Het in elkaar zetten is heel eenvoudig
Gebruik er echter alleen een t
oort houtlijm voor, die voldoende
>/eeg direct de overtollige lijm weg'
lard is geworden.
De teekening geeft dit precies
,an met lichte of donkere wasMPjj
jok maar het mooiste vindt. ?£-';
iet dan ongeveer één dag drogtf;
moet het bureautje met een h(
vorden uitgeboend. waardoor
glans wordt verkregen Als ge la"1'
indt dan bijts. dan kunt u dat»
en, b.v het geheel rood lakken
ichtbare kanten met een zwart
tten Met wat zorg is hier eenrt
an te maken.