VOORJAARSJURKEN EEN MODERN SCHRIJFBUREAUTJE. LINKS Een jurk van rood-bruine crêpe marocalne. De rok is aan de zijkanten rondgeknlpt. waar door de vereischte wijdte wordt verkregen. Een klein kraagje groote manchetten en revers van wit zijden piqué. Zwarte lak-ceintuur. RECHTS Jurk van donkerblauwe cre- pella. Een aardige lijn geeft de van voren gekruiste blouse met pelerine en schootje. Als eenige garneering wit crêpe georgette langs de halsuitsnijding wat eenigszins klokkend is en wit crêpe georgette manchetten. Ceintuur van wit wildleer. De rok is klokkend. MIDDAG JAPON. (No. 318). Middagjapon van effen wollen stof met afstekende kraag en mahchetten en kleine knoopjes.in de kleur der garneering; deze japon is voor slanke zoowel als voor gezette figuren geschikt, daar de kraag en de pun tig geknipte deelen aan taille en rok if- kleeden. De rok is eenvoudig strak om de heupen en klokkend om de onderwijdte te i krijgen. Het is niet noodig de onderwijdte af te biezen. Vele dames zien erg tegen dit werk op en geen wonder, het vereischt in derdaad een zekere geoefendheid om net gelijk te doen. Het eenvoudigste afwerken is om boorband tegen de onderkant te stik ken, de rok op de vereischte lengte om te slaan en het band onzichtbaar op den rok te zoomen. Het beste is stof te nemen van 130 cM. Men behoeft dan geen aparte stuk ken aan de klok te zetten. Patroon verkrijgbaar a 0.65. Wat men draagt Gedrukt zoowel als effen fluweel laten zich door de keur van stoffen nog steeds niet verdringen. Fluweel is en blijft gekleed en vraagt weinig of geen garneering en de betere kwaliteiten zijn zóó soepel, dat zij in de eerste plaats niet zwaarder zijn om te dragen dan zijden stoffen, maar in de twee de plaats kleedt vooral effen fluweel zoo mooi af. Niet alleen voor japoii, maar ook voor shawls wordt het b.v. in twee tinten ver werkt, ook gekozen, terwijl de modiste er een dankbaar materiaal in vindt voor het maken van coquette hoedjes, terwijl de schoenmaker U eveneens verrast met flu- weelen pumbs en de kleermaker in staat is, een elegant fluweelen complete of mantel voor U te tooveren, om nog niet te spreken van de allerliefste coquette korte man teltjes, die in het voorjaar vooral door slanke jonge meisjes gedragen zullen wor den en die zoo heel gemakkelijk zelf te ma ken zijn. Geribt fluweel is een dankbaar materiaal voor het vervaardigen van meisjes- en jongens schoolkleeding en heeft daarbij het voordeel zeer billijk te zijn. Zwart fluweelen japonnen met een gar neering van wit crêpe satin of een mooie ecrukanten kraag en manchetten zijn en blijven mooi en gedistingeerd. (Nadruk verboden). Een eenvoudig ouderwetsch middel tegen verkoudheid en hoesten. In deze maanden van vochtige koude en doordringende mist is men meer dan ooit blootgesteld aan de gevaren van kou vatten Wij willen er dan nog eens even aan herin neren, dat wij in de ui een beproefd middel tegen verkoudheid vinden Schoon gemaakt, gewasschen en in vieren gesneden, worden zü met het aanhangende water en een flinke hoeveelheid kandijsui ker gekookt, totdat de uien goed gaar zijn, daarna gezeefd en in een goed gereinigde flesch overgebracht, van het verkregen vocht wordt alle twee uren een eetlepel ge nomen. Het verdient we) aanbeveling om altijd een flinke flesch van dit eenvoudige middel in de huis-apotheek voorhanden te hebben, om bij voorkomende verkoudheid der huis- genooten dadelijk in te laten nemen. Begint men hiermede bij een opkomende verkoudheid, zoo kan in vele gevallen voor komen worden, dat een verkoudheidshoest in een langdurige bronchitus overgaat. Voor kleine meisjes. (No. 335.) Vyella of flanellen jurkje voor kleine meisje<- van 24 jaar. Dit eenvoudige jurkje is heel ge makkelijk. te maken, heeft aan vóór- en achter zijde, tweemaal drie oprijgjes en sluit van ach teren. Een smal Valencienne kantje dient als garneering. Ook kan men het van effen flane' maken met kraagje en mouwopslagen van ge bloemd flanel, terwijl men het voor de a.s voorjaarsdagen in allerlei variaties van cr^ tonne, trabala, linnen, katoen, batist enz. ka maken. Patronen verkrijgbaar voor 50 cent. EENIGE PRACTISCHE WENKEN BAKKEN IN OLIE. Van Oudjaar tot zelfs nog weken daarna zullen wij onze huisgenooten gaarne op in olie gebakken lekkernijen, als sneeuwballen, Berlinerbollen, appelbeignets, enz. als des sert of zelfs als avond-tractatie bij een hop anijs of andere melk. dan wel bij een glas warme wijn of kandeel willen vergasten Zoo heel vaak komt de klacht tot ons. dat een of ander mislukt, daarom willen wij de volgen wenken geven. Voor het z.g frituur vet worden verschil lende olie- of vetsoorten gebruikt, soms ge bruikt men reuzel, ook wil Delfia of Delfrite maar het meest aanbevelenswaardig vin den wij óf slaolie óf een mengsel van slaolie of Delfrite. Rundvet is niet te verkiezen, omdat men bij de gebakken lekkernijen cian wanneer zij koud zijn. het „gestolten" vet proeft. Voor het deèg in het frituur vet komt, moet het laatste de goede warmtegraad hebben verkregen; is het niet heet genoeg, dan trekt het vet of de slaolie teveel in het deeg en maakt het baksel zwaar en on smakelijk. Is het daarentegen te heet, dan wordt het te snel bruin en hoewel het ulterajk er gaar uitziet, is het baksel van binnen niet gaar en het deeg nog dun Het is dus zaak te wachten met het deeg in het frituur vet te laten glijden, totdat er een blauwe damp opstijgt. We zullen ,er voor zorgen, niet te veel bollen of anderszins tegelijk in het frituur vet te laten „zwemmen" ten eerste, omdat het vet dan te veel afkoelt, en ten tweede omdat het baksel ln de heete slaolie gaat rijzen en het dan niet vrij in de pan drijven, drijven. Is de olie te heet geworden, dan wordt het gas even uitgedraaid of gebruiken wij het fornuis, dan de pan op een minder warme plaats zetten, maar nooit zal men de warm tegraad mogen verminderen door toevoeging van koud water. Het vet zou dan over de pan heen bruisen en men zou dan over de ongelukken kunnen krijgen (vlam in 1e olie Is ons baksel gereed dan heeft het zoo- wat het dubbele van zijn oorspronkelijke grootte bereikt en scheppen wij het uit met een daarvoor bestemde frituur lepel, waar bij het vet gemakkelijk wegloopt Bij gebreke hiervan gebruiken wij een schuimspaan en leggen het gebak op grauw papier of m een zeef om het vet zooveel mogelijk te ver wijderen, daar wordt het flink met poeder suiker bestrooid. Is de suiker niet gemakke lijk te strooien, maar'zijn het klonten ge worden. dan malen wij ze even door de amandelmolen; waardoor ze weer njn wordt. Na het gebruik wordt het vet door een fijne zeef gegoten en in een goed gesloten pan of ln flesschen bewaard. HET BEREIDEN VAN GEBAK IN DEN OVEN. Het meer of minder goed gelukken "an gebak hangt in hoofdzaak af van 't maken van het beslag. Het is niet alleen genoeg de verschillende ingrediënten als bloem, boter, suiker en eieren met elkander te vermengen, maar men moet het Inderdaad goed vermengen Boter en suiker zullen minstens vijftien minuten, steeds ln dezelfde 1 richting ge roerd moeten worden* tot een volkomen egaal zalfachtig mengsel is verkregen, daar na worden één voor één de eieren toege voegd en lepelsgewijze de bloem, die vooral' gezeefd Is. met of zonder de bakpoeder, al naar het recept aangeeft. Zeker moet men bij elkaar een half uur aan het maken van het beslag besteden, alvorens het ln de goed Ingevette vorm komt en in een matig war men oven wordt gebakken Voor men het beslag in den oven over brengt, overtuige men zich of het beslag goed is, het mag niet te dik van den lepel vallen, maar mag ook niet te dun afvloeien; is 't te dik, dan voege men een weinig melk bij, is het te dun, dan wordt wat bloem bij gevoegd. De volgende verhouding Is voor het bakken van een fijne cake: 1 ei. 50 gram bloem. 50 gr. boter. 50 gr. suiker, dat men in veelvouden kan gebruiken, b.v twee maal zooveel, drie maal. vier maal enz. Verder kan men wat geraspte citroenschil, vanille suiker. enz. toevoegen als „smaakje". Bloemen en Kamerplanten. Heeft men bloemen of kamerplanten uit een winkel betrokken, dan moet men ze in dit jaargetijde niet dadelijk in een ver warmde kamer brengen maar eerst in een koel vertrek. Langzaam zullen zij zich aan de warmte moeten gewennen, daar juist door de snelle ongewone overgang van de meestal koele temperatuur in het bloemenmagazijn naar de warme kamer een plotselinge verande ring bij de bloemen en planten veroorzaant, waarop zij niet anders dan slecht kunnen reageeren. Zoo vaak toch komt het voor. dat men oij feestelijke gelegenheden of anderszins ie bloemen of planten prachtig in huis krijgt en zich verwonderd afvraagt, hoe het toch komt, dat zij zoo verminderd zijn in aan zien. Bij het zooeven genoemde „gewennen aan kamer-temperatuur" komt nog iets anders. n.1. het met zorg water geven, niet te veel en niet te weinig en ook niet zoo dadelijk uit de kraan, maar zoo. dat de kou er af is Neemt men deze voorzorgen in acht. dan zal men veel meer genoegen van de bloemen en planten hebben, terwijl men bij de iaat >te tevens voorkomt het geel worden en afvallen van bladeren en knoppen ziexe wortels, ongedierte en nog veel meer on aangenaams. MODERNE LAMPEN. Kleine staande lampjes met perkamen ten kapjes vormen een welkome aanvulling van de verlichting. Doet men er een groo- tere gloeilamp in. dan kunnen zij ook uit sluitend worden gebruikt voor de verlich ting van eet- of schrijftafel. De voet Is van metaal, dat met de kleur van het kapje een goed geheel vormt Geprepareerde poetsdoeken. Een oplossing wordt gemaakt van een om zeep. b.v. geraspte Sunlightzeep en 2 d.L. water waarna men drie eetlepels witkalk en een scheut ammoniak toevoegt en alles tezamen goed ver mengt. In deze pap legt men gedurende eer. paar uren eenige flanellen lappen, waarna men ze uitknijpt en laat drogen. Deze geprepareerde doeken zijn uitstekend om de lepels en vorker na het vaten wasschen mee na te wrijven Menu voor de komende week. Maandag; Gevulde kalfsborst, Schorse- neeren met melksaus en aardappelen. Brood- ommelet met abrikozenjam Dinsdag: Aardappelsoep, koud kalfs- vleesch. gestoofde selderyknol en aardappe len. warme broodpudding. Woensdag: Varkensfricandeau gevulde appelen en aardappelen, citroen-rijst. Donderdag: Koud varkensvleesch, Ca- pucljners. aardappelen Maizenavla met abri kozen V r ij d a g Schotel van Stokvlsch met aardappelen, rijst en gebakken uien gries- meelrand met gestoofde peren. Zaterdag: Ossetong. eiersaus. witte boonen, gort met rozijnen. Zondag: Ragout van wilde konijnen, ge stoofde peren of appelmoes, aardappelpuree. Drie ln de pan ANANAS-PUDDING. Men neemt een blik ananas. Vermeng het sap en de ln stukjes gesneden ananas met 125 gram suiker en verwarm dit even Dan ZIEKENZUSTERS. Zustertjes je radde mondje» Hoor ik, ginnegappend druk. Lachen praten en zich- roe Onvermoeibaar aan één stok En de helder-blijde toontjes. Klat'rend als een waterval. Klinken in de hooge gangen, Hier en daar en overai,, Maar die zelfde radde mondjes, Zoo beweg'lijk, druk van prei Vinden woorden en accentej Stil kalmeerend. aan een Waar de oogen koortsig gloefc En een afgetobde geest. In een droomvisioen van „mm Woorden van de lippen leest., (Nadruk verboden). H. H DE BRft 20 gram gelatine na ze opgelost k toevoegen. Nadat dit bekoeld is !jL room bijvoegen. Zoolang roerea ananas niet meer zakt. De pui; overdoen in den vorm. die tevoren olie is bestreken en zoo koud mogei: uren laten staan alvorens op te di Gevulde sinaasappel® 5 Sinaa appelen 100 gram suiker 3 bladen witte en 1 blad r< 1 dX. slagroom. Sinaasappelen wasschen, daarna 1 snijden en uitpersen het vruchtvleesdj blijft zitten voorzichting verwijderdI naasappelsap met het citroensap zooveel water bij doen totdat het 21* Jlt verwarmen, er de suiker in n water geweekte en goed uitgi gelatine, daarna stijf laten worden ot tot tijd in roeren om het zakkende) e voorkomen. De d.L. room st(Jf als het vruchtensap drillerig wordt ei mengen, daarna de vruchtenbaai de massa geheel en al stijf, dan h; bovenkant nog met wat slagrooa '«elatine gerechten moet daags te tiaar gemaakt, omdat men anden loopt, dat de pudding massa aiet| rdbde gt& Onze knippatronsl Aangemoedigd dooi tiet wij met onze patronen hebben, a week weer de volgende patrc lezeressen beschikbaar. Een maten en de daarop correspom en heupwijdte volgen hieronder. Maat 40 42 44 46 48 50 Bustewijdte 92 100 108 112 120 126 Hen H r Hj B n (Niet te strak met de centimeterp KNIPPATRONEN VERKRIJCB1 Van alle in deze rubriek voorkos ellen zijn knippatronen verkrügbu: 1 ieder patroon vermelden prijs bi; 'T*»rice Tom Maetsuyckerstraat 96.) kind zijn borei chaa gron in ee ta bi ZÜ de d net oude leefc ruin Tc maa lang te w in ft voor Joopi naun Dat ven dwe Met hou een koe de! spu toe, zwa vin) in hoe dan ilai de V scht het ze c traoi terw Mari onwi Ji kunn „H per 1 zei zi ik w voed» Een aardig en toch gemakkelijk timmer werkje, waarover uw man of uw oudste zoon zich graag zullen ontfermen, is dit schrijl bureautje, dat een sieraad voor uw kamei kan zijn. Met slechts weinig kosten kan men dit meubelstuk maken De maten van het oureautje zijn in inches op het plaatje aan gegeven tEén inch is 2% centimeter) Als men dus eerst de maten opschrijft, kan men uitrekenen hoeveel hout men noodig heeft Begin met de verschillende onderdeelen O; ie vereischte grootte te zagen en te voor zien van ploegen, waar de verschillend chotten moeten komen De onderkant de ichotten wordt voorzien van een geschaai leel dat juist in de daarvoor bestemde ploe* past Het in elkaar zetten is heel eenvoudig Gebruik er echter alleen een t oort houtlijm voor, die voldoende >/eeg direct de overtollige lijm weg' lard is geworden. De teekening geeft dit precies ,an met lichte of donkere wasMPjj jok maar het mooiste vindt. ?£-'; iet dan ongeveer één dag drogtf; moet het bureautje met een h( vorden uitgeboend. waardoor glans wordt verkregen Als ge la"1' indt dan bijts. dan kunt u dat» en, b.v het geheel rood lakken ichtbare kanten met een zwart tten Met wat zorg is hier eenrt an te maken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1932 | | pagina 26