De Coöperatieve Zuivelfabriek „DE EENSGEZINDHEID"
te SINT MAARTENSBRUG.
Frisch en fraai
Zaterdag 6 Augustus 1S32
SCHAGER COURANT.
Derde blad. No. 9119
Wrok tegen de machine.
Geneeskrachtige bron
te Maastricht.
Een kijkje in het
nieuwe gebouw.
Locaal voor kaasbereiding
Locaal waarin de ronmfanks.
Een zelfbinder uit de schuur gehaald en
vernield.
In een der afgeloopen nachten werd te Wildervank
in dc provincie Groningen uit een apart staande
schuur van den heer I). een zelfbinder weggehaald,
welke vernield is en daarna in het kanaal gewor
pen.
Deze baldadigheid is vermoedelijkgepleegd uit
wrok tegen deze nachine, die de arbeidskracht van
verschillende aitjeiders overbodig maakt. Vooral het
feit, dat de eigenaar behalve zijn eigen graan, ook
dat van andere landbouwers met dezen binder gaat
„zichten schijnt oorzaak te zijn van deze daad.
De politie heeft deze zaak in onderzoek genomen
en meent een drietal daders op het spoor te zijn
EEN ANGSTIGE DHOC M.
Met een minde- prettig gevolg.
F. T., wonende op de Bilserbaan te Maastricht,
had een naren droom. Hij werd door z'n belager bij
de keel gegrepen, weerde zich en ging in zijn slaap
den aanvaller, die op de vlucht sloeg, na. T. is daar
bij uit het slaap' 'norvenster gevallen en kwam op
een afdak terecht. Bij den v 1 kreeg hij een zeei
•rnstige vh-cschw< nle aan den linkerarm, zoodat hij
in het ziekenhuis CalvariënLerg moest worden opge
nomen.
als een dauwdrop in de zon wordt Uw teint
door het dagelijksch gebruik van „Zij"-Crême.
In Prijzen van 20—30-45 en 75 cent.
Dezer dagen het bedrijf in werking gesteld.
In 1929 deed men te Maastricht boringen en stiet
daarbij op een Artesische bron, waarvan het water,
ongeacht de 330 Meter diepe boring, 12 Meter boven
de aardoppervlakte uitspoot.
Het warme, zuivere en kristalheldere water had
een buitengewonen zachtcn en aangenamen smaak
en toen het gemeentebestuur van Maastricht op
aansporing van burgemeester van Oppen, het water
voor een chemisch onderzoek opzond, werden zoo
onverdeeld gunstige analyses en attesten ontvangen,
dat het gemeentebestuur besloot de aangeboorde
bron, met haar geneeskrachtig water in exploitatie
te brengen. De heer Devens kreeg de bron van de
gemeente in exploitatie en Woensdagnamiddag is
door burgemeester van Oppen het bedrijf onder
groote belangstelling in werking gesteld. Verschil
lenden voerden het woord en spraken goede weu-
schen voor liet bedrijf.
In het perslokaal worden de kazen in de daar
voor aanwezige vormen gedaan en onder druk gezet.
De kaas wordt gepekeld en in de groote opslagzalen
geborgen. Goed gescheiden van elkaar ziet men de
ontelbaar vele oude en nieuwe kazen liggen. Deze
opslagplaatsen zijn geheel dubbelwandig. Deze sterke
isolatie is noodig, om een constante temperatuur te
verkrijgen, wat noodig is voor de goede vorming van
kwaliteitskaas.
De kantoren zijn eveneens naar do eischen des
tijds ingericht, zoowel het privékantoor van den di
recteur als het kantoor van do administrateurs. We
zouden zoo voort kunnen gaan met ketelhuis, stoom
machinekamer, enz. Maar daarover genoeg.
De nieuwe fabriek is tot in de kleinste bijzonder
heden naai- de eischen des tijds ingericht. Groote en
frissche lokalen vergemakkelijken don arbeid, terwijl
licht, en lucht in ruime mate kunnen toetreden.
Het heole gebouw bezit betegelde vldéren, wat een
Eindelijken, indruk maakt. Overal vindt men stoom-
verwarming. Alles is van steen en ijzer opgetrokken;
hout treft men er vrijwel niet aan.
De keurig onderhouden machines en werktuigen
passen geheel in dit. moderne gebouw en de produc
ten zijn genoegzaam bekend, zoodat we daar de lof
ntet over behoeven uit te spreken.
Dinsdag a.s. vindt de officieele opening plaats. Die
dag zal voor allen, die in den loop der jaren zich zoo
geheel aan „de Eensgezindheid" hebben gegeven
en zeker niet het minst voor den directeur een
blijden dag zijn. Wat in een tijdsverloop van 20 jaren,
na energieken arbeid is bereikt, doet ons 't beste
verwachten voor de toekomst.
De Zijpe is een gebouw rijker geworden, dat een
sieraad is voor de omgeving, en dat hen, die aan de
stichting hebben medegewerkt, met trots mag ver
vullen. De architect D. S. de Boer uit Alkmaar, heeft
hierdoor getoond een kundig ontwerper, te zijn. De
aannemers volbrachten de hun opgelegde taak naar
verwachting.
Vooraansicht van de nieuw-verbontvdc fabriek.
Wanneer men gaat van Sint Maartensbrug naai
de vlotbrug, ziet men reeds van verre een masaal
gebouw oprijzen, ver boven het vredige landschap.
Dit nieuwe gebouw, daar voor kort, is de
nieuwe coöperatieve zuivelfabriek „De Eensgezind
heid", waar de heer Jongejans den scepter zwaait
En het doet zeker goed om in dezen, vooral voor
den landbouw en veeteelt zoo benarden tijd, dit ge
bouwencomplex te zien, dat spreekt, van energie an
durf.
De directeur Jongejans.
Aan deze nieuwe fabriek is alle overbodige luxe
vermeden, wat er staat is noodig en goed en juist
de gepaste soberheid is in overeenstemming met het
doel en met het landelijk karakter, waarin het is
geplaatst.
Het fabrieksterrein bereikt men over een moderne
ophaalbrug. De fabriek zelve is opgetrokken van
Hoode baksteen, terwijl op het front met gouden
letters staat te lezen: „De Eensgezindheid".
Alvorens over te gaan tot een meer gedetailleerd
verslag van het interieur, willen we in gedachten
even teruggaan naar het jaar 1912. Tóen, nu dus
ruim 20 jaren geleden, werd de coöperatie gesticht
met aanvankelijk 40 leden. De eerste 3 jaren waren
voor dit jonge bedrijf niet gunstig. De leiding be
rustte in ondeskundige handen, maar in 1915, een
jaar na het uitbreken van den grooten wereldoor
log, werd de dagelijksche leiding opgedragen aan
den heer Jongejans, die er tot den dag van heden
met vakkennis, grooten ijver en nauwgezette plichts
betrachting, heeft gearbeid. Gestadig aan groeide het
ledental en zoo zijn er momenteel 160 veehouders
die daar de producten van hunne boerderijen afle
veren. Dagelijks worden er 30.000 Liters melk aan
gevoerd, wat per jaar is 7.5 millioen.
De boter- en kaasbereiding aan de Eensgezindheid
is dan ook van niet geringe beteekenis.
Bij den bouw van deze nieuwe fabriek is de recht
lijnige architectuur gevolgd en mede hierdoor heeft
men in 't gebouw de beschikking gekregen over
groote, ruime afdeelingen.
Aan het vaarwater gelegen, beschikt deze fabriek
over een los- en laadplaats voor den aan- en afvoei
te water, maar daarenboven treft men ook ruime
gelegenheid aan, om de per as aangebrachte pro
ducten in ontvangst te nemen.
Het melkontvanglokaal bevat diverse machines en
werktuigen, als: bascules, waterpompen, twee een
trifuges, een pasteur, een weipomp en melkpompen
De ontvangen melk wordt hier gewogen en van
uit dit lokaal voert men het door middel van ponv
pen naar die afdeelingen waar het zijn moet.
Achter dit groote lokaal treft men dan aan de boter
makerij. Hier staan keurig opgesteld de karnkneeder,
een roomkoelcr, en een pomp. De gefabriceerde boter
brengt men naar de boterkelders, waar op zeer hy
giënische wijze dit product wordt behandeld, om,
keurig in de doozen verpakt te worden, opgeslagen
in den koelkelder. Hier houdt men constant een
temperatuur van drie graden boven 't vriespunt. De
boterkelders zijn voorzien van roode glasruiten, daar
't felle zonlicht schadelijk kan inwerken op 't pro
duet.
Voor de wei en karnemelk treft men weer een an
der lokaal aan. In deze afdeeling ziet men 3 kuipen
van teakhout, elk met een inhoud van 6000 Liter.
De wei gaat weer naar de boerderijen terug en dient
voor veevoer.
De aangevoerde melk koelt men af, waarvoor het
koellokaal is gebouwd. Hier vindt men vele koelers
cn 't is zelfs mogelijk om zoo noodig met ijs te
koelen. De melk wordt naar dit lokaal gepompt om
daar automatisch over dc koelmachines te worden
geleid. Door de wet van dc zwaartekracht valt dan
de gekoelde melk weer van deze hooger gelegen af
deeling, omlaag.
Dat een laboratorium bij een zuivelbedrijf onmis
baar is, hoeft eigenlijk niet gezegd en hier treffen
we dan ook aan een ruim en goed ingericht labo
ratorium voor melkonderzoek.
Om de zoete wei te verzamelen gebruikt men op
„de Eensgezindheid" groote tanks. Het roomen van
de versch gekoelde melk geschiedt evenzoo in tanks,
waarvoor er drie staan, elk met 10.000 L. inhoud.
Deze tanks zijn allen dubbelwandig en voorzien van
een schroef, die steeds in draaiende beweging is.
Wanneer nu de melk voldoende is geroomd, laat men
de melk onderuit de tanks loopen naar de kaasma
kerij. De room blijft staan om in dubbelwandige
roomzuurtanks te worden gepasteuriseerd. Voor dit
pasteuriseeren zijn aangebracht 3 tanks, elk met een
inhoud van 30CO liters.
De bereiding van de kaas geschiedt weer in een
andere afdeeling, waarheen men, zooais gezegd, de
noodige producten automatisch aanvoert. In deze
afdeeling staan 3 kaasmachines opgesteld, elk een
inhoud hebbende van 5000 L. Hierin bevinden zich
de electrisch gedreven snijmessen.
Direct met deze afdeeling in veibinding staande
is het kaaslaboratorium, waar ook niets ontbreekt.
Een kweekerijtje van rcincullures vindt men daar
naast
Wij wenschen dan ook de Coöperatie geluk met
haar nieuwe fabriek, alsook het 20 man sterke per
soneel, dat dagelijks mede arbeidt in het belang vaa
„De Eensgezindheid".