De Coöperatieve Zuivelfabriek „DE EENSGEZINDHEID" te SINT MAARTENSBRUG. Frisch en fraai Zaterdag 6 Augustus 1S32 SCHAGER COURANT. Derde blad. No. 9119 Wrok tegen de machine. Geneeskrachtige bron te Maastricht. Een kijkje in het nieuwe gebouw. Locaal voor kaasbereiding Locaal waarin de ronmfanks. Een zelfbinder uit de schuur gehaald en vernield. In een der afgeloopen nachten werd te Wildervank in dc provincie Groningen uit een apart staande schuur van den heer I). een zelfbinder weggehaald, welke vernield is en daarna in het kanaal gewor pen. Deze baldadigheid is vermoedelijkgepleegd uit wrok tegen deze nachine, die de arbeidskracht van verschillende aitjeiders overbodig maakt. Vooral het feit, dat de eigenaar behalve zijn eigen graan, ook dat van andere landbouwers met dezen binder gaat „zichten schijnt oorzaak te zijn van deze daad. De politie heeft deze zaak in onderzoek genomen en meent een drietal daders op het spoor te zijn EEN ANGSTIGE DHOC M. Met een minde- prettig gevolg. F. T., wonende op de Bilserbaan te Maastricht, had een naren droom. Hij werd door z'n belager bij de keel gegrepen, weerde zich en ging in zijn slaap den aanvaller, die op de vlucht sloeg, na. T. is daar bij uit het slaap' 'norvenster gevallen en kwam op een afdak terecht. Bij den v 1 kreeg hij een zeei •rnstige vh-cschw< nle aan den linkerarm, zoodat hij in het ziekenhuis CalvariënLerg moest worden opge nomen. als een dauwdrop in de zon wordt Uw teint door het dagelijksch gebruik van „Zij"-Crême. In Prijzen van 20—30-45 en 75 cent. Dezer dagen het bedrijf in werking gesteld. In 1929 deed men te Maastricht boringen en stiet daarbij op een Artesische bron, waarvan het water, ongeacht de 330 Meter diepe boring, 12 Meter boven de aardoppervlakte uitspoot. Het warme, zuivere en kristalheldere water had een buitengewonen zachtcn en aangenamen smaak en toen het gemeentebestuur van Maastricht op aansporing van burgemeester van Oppen, het water voor een chemisch onderzoek opzond, werden zoo onverdeeld gunstige analyses en attesten ontvangen, dat het gemeentebestuur besloot de aangeboorde bron, met haar geneeskrachtig water in exploitatie te brengen. De heer Devens kreeg de bron van de gemeente in exploitatie en Woensdagnamiddag is door burgemeester van Oppen het bedrijf onder groote belangstelling in werking gesteld. Verschil lenden voerden het woord en spraken goede weu- schen voor liet bedrijf. In het perslokaal worden de kazen in de daar voor aanwezige vormen gedaan en onder druk gezet. De kaas wordt gepekeld en in de groote opslagzalen geborgen. Goed gescheiden van elkaar ziet men de ontelbaar vele oude en nieuwe kazen liggen. Deze opslagplaatsen zijn geheel dubbelwandig. Deze sterke isolatie is noodig, om een constante temperatuur te verkrijgen, wat noodig is voor de goede vorming van kwaliteitskaas. De kantoren zijn eveneens naar do eischen des tijds ingericht, zoowel het privékantoor van den di recteur als het kantoor van do administrateurs. We zouden zoo voort kunnen gaan met ketelhuis, stoom machinekamer, enz. Maar daarover genoeg. De nieuwe fabriek is tot in de kleinste bijzonder heden naai- de eischen des tijds ingericht. Groote en frissche lokalen vergemakkelijken don arbeid, terwijl licht, en lucht in ruime mate kunnen toetreden. Het heole gebouw bezit betegelde vldéren, wat een Eindelijken, indruk maakt. Overal vindt men stoom- verwarming. Alles is van steen en ijzer opgetrokken; hout treft men er vrijwel niet aan. De keurig onderhouden machines en werktuigen passen geheel in dit. moderne gebouw en de produc ten zijn genoegzaam bekend, zoodat we daar de lof ntet over behoeven uit te spreken. Dinsdag a.s. vindt de officieele opening plaats. Die dag zal voor allen, die in den loop der jaren zich zoo geheel aan „de Eensgezindheid" hebben gegeven en zeker niet het minst voor den directeur een blijden dag zijn. Wat in een tijdsverloop van 20 jaren, na energieken arbeid is bereikt, doet ons 't beste verwachten voor de toekomst. De Zijpe is een gebouw rijker geworden, dat een sieraad is voor de omgeving, en dat hen, die aan de stichting hebben medegewerkt, met trots mag ver vullen. De architect D. S. de Boer uit Alkmaar, heeft hierdoor getoond een kundig ontwerper, te zijn. De aannemers volbrachten de hun opgelegde taak naar verwachting. Vooraansicht van de nieuw-verbontvdc fabriek. Wanneer men gaat van Sint Maartensbrug naai de vlotbrug, ziet men reeds van verre een masaal gebouw oprijzen, ver boven het vredige landschap. Dit nieuwe gebouw, daar voor kort, is de nieuwe coöperatieve zuivelfabriek „De Eensgezind heid", waar de heer Jongejans den scepter zwaait En het doet zeker goed om in dezen, vooral voor den landbouw en veeteelt zoo benarden tijd, dit ge bouwencomplex te zien, dat spreekt, van energie an durf. De directeur Jongejans. Aan deze nieuwe fabriek is alle overbodige luxe vermeden, wat er staat is noodig en goed en juist de gepaste soberheid is in overeenstemming met het doel en met het landelijk karakter, waarin het is geplaatst. Het fabrieksterrein bereikt men over een moderne ophaalbrug. De fabriek zelve is opgetrokken van Hoode baksteen, terwijl op het front met gouden letters staat te lezen: „De Eensgezindheid". Alvorens over te gaan tot een meer gedetailleerd verslag van het interieur, willen we in gedachten even teruggaan naar het jaar 1912. Tóen, nu dus ruim 20 jaren geleden, werd de coöperatie gesticht met aanvankelijk 40 leden. De eerste 3 jaren waren voor dit jonge bedrijf niet gunstig. De leiding be rustte in ondeskundige handen, maar in 1915, een jaar na het uitbreken van den grooten wereldoor log, werd de dagelijksche leiding opgedragen aan den heer Jongejans, die er tot den dag van heden met vakkennis, grooten ijver en nauwgezette plichts betrachting, heeft gearbeid. Gestadig aan groeide het ledental en zoo zijn er momenteel 160 veehouders die daar de producten van hunne boerderijen afle veren. Dagelijks worden er 30.000 Liters melk aan gevoerd, wat per jaar is 7.5 millioen. De boter- en kaasbereiding aan de Eensgezindheid is dan ook van niet geringe beteekenis. Bij den bouw van deze nieuwe fabriek is de recht lijnige architectuur gevolgd en mede hierdoor heeft men in 't gebouw de beschikking gekregen over groote, ruime afdeelingen. Aan het vaarwater gelegen, beschikt deze fabriek over een los- en laadplaats voor den aan- en afvoei te water, maar daarenboven treft men ook ruime gelegenheid aan, om de per as aangebrachte pro ducten in ontvangst te nemen. Het melkontvanglokaal bevat diverse machines en werktuigen, als: bascules, waterpompen, twee een trifuges, een pasteur, een weipomp en melkpompen De ontvangen melk wordt hier gewogen en van uit dit lokaal voert men het door middel van ponv pen naar die afdeelingen waar het zijn moet. Achter dit groote lokaal treft men dan aan de boter makerij. Hier staan keurig opgesteld de karnkneeder, een roomkoelcr, en een pomp. De gefabriceerde boter brengt men naar de boterkelders, waar op zeer hy giënische wijze dit product wordt behandeld, om, keurig in de doozen verpakt te worden, opgeslagen in den koelkelder. Hier houdt men constant een temperatuur van drie graden boven 't vriespunt. De boterkelders zijn voorzien van roode glasruiten, daar 't felle zonlicht schadelijk kan inwerken op 't pro duet. Voor de wei en karnemelk treft men weer een an der lokaal aan. In deze afdeeling ziet men 3 kuipen van teakhout, elk met een inhoud van 6000 Liter. De wei gaat weer naar de boerderijen terug en dient voor veevoer. De aangevoerde melk koelt men af, waarvoor het koellokaal is gebouwd. Hier vindt men vele koelers cn 't is zelfs mogelijk om zoo noodig met ijs te koelen. De melk wordt naar dit lokaal gepompt om daar automatisch over dc koelmachines te worden geleid. Door de wet van dc zwaartekracht valt dan de gekoelde melk weer van deze hooger gelegen af deeling, omlaag. Dat een laboratorium bij een zuivelbedrijf onmis baar is, hoeft eigenlijk niet gezegd en hier treffen we dan ook aan een ruim en goed ingericht labo ratorium voor melkonderzoek. Om de zoete wei te verzamelen gebruikt men op „de Eensgezindheid" groote tanks. Het roomen van de versch gekoelde melk geschiedt evenzoo in tanks, waarvoor er drie staan, elk met 10.000 L. inhoud. Deze tanks zijn allen dubbelwandig en voorzien van een schroef, die steeds in draaiende beweging is. Wanneer nu de melk voldoende is geroomd, laat men de melk onderuit de tanks loopen naar de kaasma kerij. De room blijft staan om in dubbelwandige roomzuurtanks te worden gepasteuriseerd. Voor dit pasteuriseeren zijn aangebracht 3 tanks, elk met een inhoud van 30CO liters. De bereiding van de kaas geschiedt weer in een andere afdeeling, waarheen men, zooais gezegd, de noodige producten automatisch aanvoert. In deze afdeeling staan 3 kaasmachines opgesteld, elk een inhoud hebbende van 5000 L. Hierin bevinden zich de electrisch gedreven snijmessen. Direct met deze afdeeling in veibinding staande is het kaaslaboratorium, waar ook niets ontbreekt. Een kweekerijtje van rcincullures vindt men daar naast Wij wenschen dan ook de Coöperatie geluk met haar nieuwe fabriek, alsook het 20 man sterke per soneel, dat dagelijks mede arbeidt in het belang vaa „De Eensgezindheid".

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1932 | | pagina 9