DE GEZELLIGHEID HOEFT ER NIET
ONDER TE LIJDEN
door Ir. J. van Zeeland.
Over het algemeen zijn de kamers der
loderne huizen van geheel andere afme
ngen dan die, welke men vroeger bouwde.
De kamers zijn veel lager van verdieping
heel veel ziet men ze van langwerpig
irmaat.
De meubels vragen dus vanzelf een geheel
adere afmeting. Zij zijn niet alleen laag,
iaar hebben een veel soberder lijn, soms
ilfs maken zij den indruk van gewild een-
)udig te zijn.
Veel aandacht wordt besteed aan mooie
outsoorten, hetgeen ook wel noodig is om
an de sobere meubels een smaakvol geheel
maken.
Muurbekleeding speelt ook hier een groote
ol daar de moderne meubileering geen
jBk gebloemd behang, doch zeer gedekte
feuren vraagt, vooral een jute muurbeklee-
[ng doet het bij een modern interieur uit-
ekend.
I Het voordeel van een modern gemeubi-
lerde woning is, dat men er inderdaad iets
persoonlijks aan kan geven. Overdreven op-
jchik en ornamenten moeten onherroepelijk
rerbannen worden. Hier en daar een mooi
tuk aardewerk of een glazen vaas, enkele
ïooie houtsneden of litho's aan den muur,
en perkamenten lamp, veel meer is niet
oodig om een aardige huisinrichting te ver
rijgen.
De smaak der jongere generatie ontwikkelt
\h in geheel andere banen dan vroeger en
ouderen zullen er af en toe wel eens
jofdschuddend bij staan, als hun pasge-
rouwde kinderen zich met „stalen meubels'
ebben ingericht, zooals men die als „dernier
ri" geëtaleerd ziet.
Het divanbed of de „couch" is zeker wei
tn prachtige uitvinding in de zit-eetkamer
foor klein behuisde gezinnen, die er geen
logeerkamer meer op na kunnen houden en
fcaarbij het beddegoed in een zich onderaan
bevindende lade geborgen kan worden. Ook
de opklapbare bedden, die overdag den in
druk geven van een lange, lage boekenkast,
iet gezellig cretonne of shantung gordijn,
rwijl op de plank een klein schemerlampje,
,t boeken en een vaas voor een aardig ge-
jel zorgen, zijn een uitkomst.
Een ander, niet minder groot voordeel, dat
j moderne meubels hebben, is, dat zij in
mderhoud veel minder tljdroovend zijn dan
le gebeeldhouwde en gepolitoerde van vroe-
:r. Denkt zich eens een kamerdag in
et het tegenwoordig vaak beperkte huis-
irsoneel, van een gebeeldhouwde sofa, stoe-
n en kastjes, om van de andere meubels
niet te spreken, die geboend moesten
'orden. En dan al die andere stofnesten in
en vorm van poppetjes en beeldjes. Wat is
iet leven van de moderne huisvrouw, die
levens alle mogelijke electrische hulpmid
plen tot haar hulp heeft, toch vereenvou
digd. En waren de ouderwetsche interieurs,
waarin men zich dikwijls niet kon roeren,
wel zoo heel gezellig? Ondanks de moderne
zakelijkheid" is de tegenwoordige huiska
mer niet ongezelliger geworden. Integendeel,
tegenwoordige woonkamer is Inderdaad
vogj „wonen" Ingericht, terwijl de ouder-
veUtbe kamers dikwijls op musea leken!
Aardige Meisjesjurk.
i Deze Jurk is geschikt voor meisjes van
12 tot 16 jaar en kan al naar het doel, waar-
'oor zij bestemd is, van verschillende stoffen
Porden gemaakt en desgewenscht ook van
iewerkte stof. Het aardigst lijkt ze ons in
iffen zijden crêpe in een frissche, moderne
Üeur, zooals rozerood of een mooie kleur
flauw of groen, met een wit- of crèmekleurig
kraagje. Het over elkaar slaande lijfje wordt
Jesloten met parelmoeren of andere lichte
knoopjes; de ceintuur is van de stof der
lurk, de mouwopslagen van die van het
kraagje. Het rokje is aan een glad om de
ieup zittende pas gezet en verkrijgt de
loodige ruimte door vier groepen van
Jlooien. Desgewenscht kan men het van
tchteren glad nemen, doch het staat veel
lardiger, om de plooien een eind vast te
fokken; men heeft dan evenmin last van
reuken.
Zeer moderne avondjapon van mousseline
de soie ot crêpe georgette met donker fond
en motieven in afstekende tint; ook van
effen zwart crêpe georgette is deze gekleede
japon bijzonder geschikt om door oudere
dames gedragen te worden, maar dan met
een lange manchet tot de elleboog, waarbij
langs de naad kleine met georgette overtrok
ken knoopjes worden gezet en de hals bijv.
puntig is geknipt.
Het lijfje van deze japon is ln de taille
glad aangesloten en evenals de rok op het
upstuk gestikt, terwijl de rok ruim klok
kend tot de enkels valt; de gladde boven
mouw heeft een ruim aangezette pof, die
aan den onderkant ingezet is en met een
smal boordje van georgette, dat in een strik
eindigt, wordt afgemaakt.
MODERNE HOEDEN.
Bijzonder flat-
teerende capeline
met Zvvarten bol.
De rand bestaat
uit aan elkander
gestikte biezen
van geel stroo,
terwijl soepel
zwart stroo-
band om den
bol gedraaid en
vóór en achter
in een strik ge
legd wordt.
Groote stroohoed van fantasie stroo,
waarvan de rand met effen raffia is ge
garneerd: een touffe raffia bloemen ver
siert den bol
Geneeskracht van edelsteenen.
EEN OUD BIJGELOOF.
In de oude tijden tot zelfs ver in de 19e
eeuw, schreef men verschillende edelsteenen
bepaalde geneeskrachtige eigenschappen toe,
niet door de chemische samenstelling, maar
vooral door de geheimzinnige magische uit
straling.
Zoo was men de meening toegedaan, dat
bergkristal de eigenschap bezat om pijn ln
de zijde te genezen, de agaat werd tegen oog
lijden aangewend, de diamant bij krampen,
barnsteen bij koorts, de smaragd bij bloed
armoede.
In de 16e en 17e eeuw waren wegens de
therapeutische eigenschappen de volgende
edelsteenen zeer gewaardeerd; robijnen,
smaragden, saphieren en diamanten; men
geloofde, dat zij eveneens de vier elementen
vertegenwoordigden.
De vurige robijn stelde het vuurelement
voor; de groene smaragd de aarde, de blauwe
saphier de lucht en de diamant het water.
Deze vier elementen spelen ook in de ge
neeskunde een rol en stemmen eveneens met
de vier temperamenten der menschen over
een, waardoor het aanzien der genoemde
edelsteenen in waarde steeg.
Niet alleen het dragen dezer kleinoodiën
hielp tegen allerlei ziekten, meende men eer
tijds, maar meermalen oordeelde men het
noodig, dat zij tot poeder vermalen moesten
worden, die de zieke dan moest innemen.
Smaragdpoeder bijv. werd bij vergiftigin
gen gebruikt en vermengd met honing heelde
het z.g. oogontstekingen.
Duizeligheid en hoofdpijn genas men met
poeder van parelen of bloedkoraal!
Leer rustig eten en drinken
NEEM EEN OOGENBLIK RUST VÓÓR
ELKEN MAAITIJD
Door Dr. J. W. FRANS
Waarom is het eigenlijk noodig, om nog te
leeren hoe men eten en drinken moet
Deze opmerking hooren wij u al maken en
toch is onze raad Inderdaad niet overbodig.
Wij willen echter eens nagaan, hoeveel
eten en drinken er echter wel geheel en al
tot zijn recht komt.
Komt de heer des huizes van zijn werk
thuis, dan wordt het middagmaal, al dan
niet klaar gemaakt volgens de eischen, die
men aan een Juiste voeding redelijkerwijze
mag stellen, heet op tafel gebracht.
Moede van den vaak langen en inspan
nenden werkdag, en daarbij hongerig, zet
men zich aan tafel. Vaak wordt het warme
eten veel te snel naar binnen gewerkt, heel
dikwijls zelfs weggespoeld met water. Dit
koude water, met groote teugen gedronken
komt in de oververhitte maag.
Veelal heeft men gelegenheid een halfuur
tje op divan of in een gemakkelijken stoel
te gaan liggen, maar meermalen moet men
te kort na het eten weer weg en valt er aan
rusten niet te denken.
Op deze wijze worden niet alleen de groote
maaltijd, maar ook de kleine genuttigd. Is
het dan eigenlijk wel te verwonderen, dat
er zich zoovele maag- en darmstoornissen
voordoen en men meermalen hoort klagen
over een onbehagelijk zwaar gevoel, dat men
's avonds in de maag heeft
Het beste is, dat men niet dadelijk nadat
men thuis ls, begint te eten, maar een half
uur, desnoods een kwartiertje rust om
lichaam en geest gelegenheid te geven, zich
te ontspannen.
In plaats dat de spijzen goed gekauwd en
met speeksel bevochtigd worden, hetgeen
reeds een kleine voorbereiding is voor het
werk, dat de maag daarna verricht, eet men
veel te vlug en slikt de happen half gekauwd
naar binnen. Hiermede willen wij niet betoo-
gen. dat het kauwen overdreven behoeft te
worden, maar volwassenen weten bij erva
ring wel, hoelang zij het eten moeten ver
malen.
Gebit, mond, maag en darmen hebben van
te heet eten met het daarbij behoorende
drinken van koude dranken veel te lijden en
maagzweren zijn er zeer vaak het gevolg
van.
Wie, voor zoover hij dit in de hand heeft,
alle maag- en darmziekten wil voorkomen,
gewenne zich op de juiste wijze te eten en te
drinken, langzaam en rustig, en geen heete
noch te koude spijzen en dranken te gebrui
ken. Indien mogelijk een rusttijd vóór het
eten, die veel beter werkt dan na den maal
tijd en niet onmiddellijk daarna, zooals dit
vaak gebeurt, z.g. voor een goede spijsverte
ring een sigaar of pijp rooken, hetgeen in
tegendeel zeer verkeerd werkt.
Laat kinderen fruit eten.
EEN GENOT EN.GEZOND.
Hun magen kunnen er al jong tegen.
Hebben kinderen fruit noodig? Dat kinderen
gaarne fruit eten, weet ledereen, tenminste zoo
lang het normale kinderen blijven, .wier smaak
niet door allerlei snoeperij ls bedorven.
Velen echter is het niet recht duidelijk of het
kind slechts het genot alleen vam het fruit eten
zoekt, dan wel, dat een dieper instinct hem als
het ware ertoe drijft om datgene te eten. wat het
voelt dat noodig ls.
Wat zegt de wetenschap hieromtrent? Tot
voor korten tijd eigenlijk slechts zeer weinig
Zeker, men erkende den gunstigen invloed van
het eten wam vruchten op de spijsvertering van
het kind en men wist het zeker ook wei als sma
kelijk nagerecht te waardeeren.
Aangezien vruchten echter in vergelijking met
andere voedingsmiddelen slechts weinig eiwit,
vet en koolhydraten bevatten, werden zdj meer
aJs extraatje dan als voedingsmiddel beschouwd
De moderne wetenschap staat thans anders
tegenover het gebruik van rauwe vruchten. Wij
weten, dat het inderdaad een waardevolle voe
ding is, evenals bladgroenten, wortel- en kool
gewassen, die vroeger evenmin naar hun Juiste
waarde geschat werden.
Vruchten bevatten vitaminen en mineralen
die niet minder onontbeerlijk zijn dlam eiwit, vet
en koolhydraten, zoodat zij niet uit het oogpunt
van luxe, maarals noodzakelijke levenseisoh be
schouwd moeten worden,
Bevatten de gebruikelijke voedingsmiddelen,
zooals brood, melk, eieren, boter, kaas, vleesch
in hoofdzaak opbouwende en verbrandiingsstof-
fen voor de liohaamsmachine, de vruchten kan
men beschouwen als noodig zijnde om aanvul
lend te werken, als de vonken, die den motor in
werking brengen.
De mineraalstoffen, die zich ln groenten en
vruchten (vooral in rauwen toestand) bevinden
zijn niet alleen onontbeerlijke opbouwende stof
fen, maar zij zijn noodig om de menscheliike
machine zander staringen te laten werken. Voor
kinderen, zoowel als voor volwassenenis 't eten
van fruit dringend noodzakelijk. Reeds kinder
tjes van drie of vier maanden kan men dage
lijks eenige lepels vruchtensap toedienen, vooral
sap van sinaasappelen, citroenen (gezoet met
honing) of tomaten, hetgeen vooral noodzakelijk
is voor kinderen, die de moedermelk ontberen en
kunstmatig gevoed worden.
Wij hebben voor u een buitengewoon goed
recept opgedaan, een vruchtenschoteltje, dat de
kinderen dolletjes zullen vinden. Het heeft den
PRAKTISCHE SCHOOLJURK.
Nu de vacanties afloopen, wordt het weer
tijd om de garderobe na te zien en aan te
vullen. Wat het laatste betreft, zijn de com
binaties van blouses en rokjes met draag
banden, zooals wij er hier één afbeelden,
een uitkomst. Met een paar blouses en rokjes
kunnen een eindeloos aantal combinaties
worden gemaakt, of wel. men kan het hier
aangegeven model volgen en bij een rokje
van bedrukte stof blouses maken in alle
kleuren, die in het rokje voorkomen. Het af
gebeelde modelletje is gemakkelijk te maken;
ook het plooien levert geen moeilijkheden
op. Het is gedacht voor meisjes van 8 tot
12 jaar
naam .appel muesli".
1 Groote aippel wordt flink ondier strooraend
water afgeborsteld en gedroogd; 1 eetlepel ge
malen noten (okkernoten, hazelnoten of andere h
1 afgestreken eetlepel havermout, die men 12
uur geweekt heeft in 3 eetlepels water, het sap
van een halven citroen en 1 eetlepel geconden
seerde melk met suiker.
Gecondenseerde melk, citroensap en geweekte
havervlokken worden met elkander ln een kom
metje vermengd, daarna wordt de appel geraspt
met schil en klokhuis op de z_g. appeltraep, het
geen men het beste kan doen door de rasp op de
kom te leggen en den appel met flinken druk
hierover te wrijven; telkens wanneer men wat
geraspt heeft doo rde brij roeren.
Op deze wijze blijft de muesli er smakelijker
uitzien, daar het appelvleesch door den lucht
toevoer vaak bruinachtig van kleur wordt
Dadelijk na de bereiding moet de muesli ge
nuttigd worden, nadat er nog 1 eetlepel füne
noten overheen ls gestrooid.
Ook bananen-muesli valt zeker wel ln den
smaak; het recept hiervoor is precies hetzelfde
alleen neemt men Inplaats van een appel 150
gram bananen (zonder de schil gewogen), klopt
deze en voegt de moes bij de geweekte haver
mout, citroen en gecondenseerde melk
Vindt men. de aanschaffing van geconden
seerde melk om een of andere reden overbodig,
dan kan deze vervangen warden door een lepel
honing of een paar lepels room of afgeroomde
melk; ook een halve geklopte banaan bij de
appel muesli ls heel smakelijk in plaats van ge
condenseerde melk.
Men kan appel of banaan door alle mogelijke
vruchten vervangen. Indien men dan 150 gram
aardbeden, pruimen, kersen, enz. neemt en deze
door den vruehtenmolen of paardeharen zeef ter
moes maakt.
De opgegeven hoeveelheden bij het recept der
Bircher muesli zijn voor één persoon.
Voor
dagen.
Een paar verfrisschingen.
Vanille-ijs. 1 halve liter melk, 1 halve
L room, 2 pakjes vanillesuiker, 250 gr. suiker.
Melk en room brengen wij aan de kook
met de suiker en de vanillesuiker; we nemen
de pan van 't vuur en blijven daarna roeren
totdat de suiker geheel en al is opgelost en
de melk koud is, waarna wij het mengsel in
de ijsbus overbrengen en laten bevriezen.
Ijspudding met vruchten. y7 L. melk,
200 gr. suiker, 1 pakje vanillesuiker, 12 bla
den witte gelatine, 2 dooiers, 1 dL. arak,
eenige gekruimelde bitterkoekjes, y L. slag
room en verschillende soorten vruchten.
We brengen de melk aan de kook met de
suiker en vanillesuiker en voegen dit meng
sel lepelsgewijze onder flink roeren bij de
goed geklopte eierdooiers, daarna voegen wij
de gekruimelde bitterkoekjes er bij en de
arak of een of andere likeur en de in koud
water geweekte gelatme.
We laten dit mengsel koud worden en
wanneer wij zien dat het drillerig begint te
worden, komt de geslagen room er door
heen, evenals de verschillende vruchten,
waarvan we bijv. 250 of 300 gram tezamen
nemen; aalbessen, ontpitte kersen, aard
beitjes, frambozen, die wij voorzichtig door
de puddingmassa heen roeren, die in een
goed gesloten vorm is overgebracht en in
het ijs gezet wordt om te bevriezen.
Bij het opdienen kan de ijspudding naar
verkiezing nog gegarneerd worden met slag
room en kersjes. We presenteeren er wafel
tjes bij.
PRACTISCHE WENKEN.
Reinigen van haakwerk.
Meermalen hooren wij de klacht, dat
haakwerk zoo moeilijk weer mooi wit te krij
gen is, vooral kleedjes die een tijd in een
kast hebben gelegen.
De beste manier is, het haakwerk een
nacht in lauwwarm water te zetten, onder
bijvoeging van 1 dL. heet water, waarin een
theelepel borax is opgelost. Den volgenden
morgen knijpt men het water uit en doet
het haakwerk in een pannetje met water en
zeepvlokken op een lage pit, zoodat het wel
warm blijft, doch niet gaat koken; daarna
geeft men het nog eens een vet vlokkensopje
en haalt het herhaaldelijk op en neer, niet
wrijven of boenen, spoel het eerst in warm
en daarna in koud water na en ge kunt er
verzekerd van zijn, dat Uw gehaakte kant
en kleedjes er prachtig uitzien.
Naar verkiezing worden zij tenslotte ge
spannen of aan den verkeerden kant ge
streken.
Als baby baadt.
Alle moeders weten hoe heerlijk baby kan
spartelen en plassen als hij of zij in het
bad is.
Zijn de kleintjes al wat grooter, dan kan-
men ze afleiden door gummi speelgoed of.
door hen een spons te geven, waarmede zijf
zich mogen wasschen, hetgeen hun gedach
ten bezighoudt. Onlangs zagen wen een zeer
practisch badhangmatje, dat van stevig wit
koord geknoopt was en aan haken, die aan
het bad bevestigd waren, was vastgebonden.
Men kan deze hangmatjes zoowel aan het
kinderbad of de teil bevestigen als aan het
groote bad; het lijfje der kleinen ligt in het
water, terwijl het hoofd er bovenuit komt.
De moeder behoeft het kind dan niet met
beide handen in het water te houden, doch
heeft de handen vrij, hetgeen veel vóór heeft.
Onderhoud van ringen.
Gouden en zilveren vingerringen kan men
het beste onderhouden door ze van tijd tot
tijd eenige minuten in een bakje met eau
de cologne te leggen; ook de glans der stee-
nen zal dan veel meer uitkomen.
Nagelbijten.
Nagelbijten is in den regel een nerveuze
gewoonte, die men de kinderen slechts met
geduld kan afleeren.
NIEUWE PATRONEN.
AARDIGE VLOTTE MODELLEN.
Hoe te bestellen
Deze week beelden wij enkele aantrekke
lijke modellen af. We hebben zoowel aan
zwaardere als aan slankere figuren gedacht.
Vooral de slankmakende Japon voor zwaar
dere figuren kunnen wij aanbevelen. Van de
genummerde modellen zijn deze week
wederom zéér billijke knippatronen verkrijg
baar tegen inzending van een bedrag van
f 0.58 per postwissel of ln postzegels aan de
Moderedactrice van dit blad, Joan v. Maet-
suyekerstraat 96, den Haag.
De maat (heupwijdte en borstwijdte) en
net nummer van het gewenschte model moe
ten met Uw naam en adres op het postwis
selstrookje of in brief worden vermeld.
EEN EENVOUDIGE MEISJESJURK.
Deze aardige, eenvoudige, maar toch zoo
moderne en gracieuze meisjesjurk is gedacht
van effen zijde met een bovenstuk in de
zelfde kleur, doch met een klein open werk
je en een strik van een smalle reep schuin
geknipt linnen, die dichtgestrikt en omge
keerd wordt. De rok is iets klokkend, maar
valt door de deels ingestikte plooien der
voorbaan tot op kniehoogte geheel glad. De
mouw is aansluitend en om het middel komt
een smal leeren ceintuurtje. Het geheel is
zeer eenvoudig en gemakkelijk te maken en
is aan te bevelen voor de maten 40 en 42.