SLAPELOOSHEID. MEN KAN HAAR OOK ZONDER NARCOTICA BESTRIJDEN, door Dr. G. Scholte. Zooals de geheele levende natuur geregel de tijden van rust noodig heeft om te kun nen bestaan en te groeien, zoo kan ook de mensch niet buiten slaap. De slaap is een van de voornaamste en noodzakelijkste din gen voor ons leven. Doch willen wij niet slechts in leven blijven, maar tevens een goede gezondheid genieten, dan is slaap als zoodanig niet alles, dan moeten wij erop letten, dat wij ook genoeg slapen. Ons leven ls te vergelijken met een bedrijf; voortdurend zijn er inkomsten en uitgaven te boeken en het bedrijf kan niet gezond zijn, als daar- tusschen geen goed geregelde verhouding bestaat. En van alle ontvangsten, die in het bedrijf van ons lichaam waarde hebben, is de slaap de grootste post. Het lichaam heeft bij wijze van spreken zijn natuurlijke slaapmiddelen. Als deze Iemand in den steek laten, dan ontstaat een toestand, dien wij slapeloosheid noemen. Het natuurlijke middel om het intreden van dien toestand te voorkomen is een geregeld en harmonisch gebruik van de geestelijke en lichamelijke krachten. De werkzaamheid van het lichaam en die van het intellect vormen In zekeren zin een tegenstelling. Door een goede afwisseling van die beide soorten van werkzaamheid wordt zoowel de geestelijke als de lichamelijke energie verhoogd; terwijl de eene functie wordt uitgeoefend, kan de andere in hooge mate tot rust komen. Wie In zijn beroep lichamelijk werk heeft te ver richten, kan dus het best in goede conditie blijven door in zijn vrijen tijd ertegen te waken, dat zijn geest afgestompt raakt. On derwijl rust zijn lichaam uit, zoodat het den volgenden morgen weer zonder bezwaar het .dagelij ksch werk kan doen. Dat personen, die hoofdwerk doen, in hun vrijen tijd bewe ging moeten nemen in de open lucht om op den duur een verkwikkenden slaap te blij ven genieten, is bekend genoeg. Deze afwis seling van inspanning en ontspanning is van het grootste belang voor het organisme. Ieder kan dien vorm van geestelijke of licha melijke activiteit voor zijn vrije uren kiezen, die hem het meeste aantrekt en het meest met zijn persoonlijke omstandigheden in overeenstemming ls. Er staan echter nog tal van andere na tuurlijke slaapmiddelen tot onze beschik king; hun aantal is zoo groot, dat wij wer kelijk niet naar kunstmatige slaapmiddelen behoeven te grijpen. Licht- en luchtbaden benevens zuiver water, dat op tal van manie ën kan worden toegepast als een krachtig waapmiddel, zijn uitstekend, doch daarnaast zijn er nog zoovele andere eenvoudige en onschadelijke middelen, terwijl het gebruik van narcotica als regel wel eenvoudig, doch niet onschadelijk is. In vele gevallen is de houding tijdens het slapen van groot belang. Het is bekend dat hartpatiënten en lijders aan asthma, die dikwijls last van slapeloos heid hebben tengevolge van bloedaandrang naar de hersenen, graag hoog liggen. Bij lij ders aan bloedarmoede, bleekzucht of ze nuwachtigheid wordt daarentegen dikwijls succes bereikt door de voeten hoog te leggen. Verder kan men het een of ander gebruiken, voordat men gaat slapen; een oud volksge bruik is een kopje koude valeriaanthee, ter wijl velen een beschuit, een glas water of suikerwater, een bruispoeder of een paar eetlepels bijenhonfg gebruiken of gereedzet- ten om te gebruiken, als zij tijdens den nacht wakker zouden worden. Ook het ge bruik van melkzuur is in dit verband aan te bevelen; vermoeidheid ontstaat n.1. door niets anders dan door een opeenhooping van melkzuur. Bij vele slechtslapende personen is Inderdaad het gebruik van een bord karne- jnelkschepap reeds voldoende om een lang durige slaap teweeg te brengen. Velen maken pok gebruik van alcohol om in slaap te ko men. Op zichzelf is daartegen geen bezwaar, GEKLEEDE MIDDAG JAPON. Deze japon is zeer apart en garneert zich zelve door de variatie der rechte en schuine strepen. Aan het dwars genomen voorpand is de bovenpas gezet, die boven het armsgat be gint en aan de tegenovergestelde zijde bo ven de taillelijn eindigt; de taille is nauw aangesloten, evenals het gedeelte, dat om Jongenspakje. Voor de koude dagen is dit effen peau de pêche of geribd fluweelen broekje met ge ruite flanellen blouse zeer geschikt. Het (175). de heupen is. De rok is klokkend en bestaat uit twee banen; de gladde aangesloten mouw heeft geen garneering en de hals, die achter rond geknipt en vrij hoog is, heeft vóór een rechte lijn. Twee inknippen zijn op de lijn der halsuitsnijding gemaakt; deze worden omgeboord of gefestonneerd (dub bele stof), terwijl de derde inknip in het midden der schuine pas is gemaakt. Deze inknippen dienen om het bandfluweel, dat als garneering langs den hals loopt, door te halen, terwijl het na het tweede knoopsgat onder de blouse doorloopt en door de derde opening naar boven komt om in een strik te eindigen. Een smal lakceintuurtje maakt het geheel af. Geschikt voor de maten 4248. broekje wordt gedragen door twee banden, die er vóór en achter op worden geknoopt; de blouse heeft een smal kraagje en sluit midden vóór met knoopen en knoopsgaten, fcerwij. de ruime mouw met een manchet is afgewerkt. Dit pakje kan gedragen worden door jon gens van 3 tot 6 jaar. mits de hoeveelheid alcohol klein is zoo als bij een glas bier bijv. en mits de hoe veelheid vooral niet gaandeweg vermeerderd wordt. Is dit n.1. het geval, dan kunnen op den duur de ongunstige gevolgen voor de gezondheid niet uitblijven. Voor hen, die door hun gedachten, plannen of zorgen niet in slaap kunnen komen, is soms het fixeeren van d e aandacht zeer nut tig. Velen slagen erin, door concentratie op hun lichaam en hun zintuigen, te ontkomen aan hun gedachten. Men kan b.v. letten op de ademhaling en bewust voelen, hoe de lucht door den neus en tot in de longen stroomt, om vervolgens weer uitgeademd te worden. Sommigen vinden ook baat bij tel len van 1 tot 1000, gedachtenloos opdreunen van gedichten, het in gedachten laten na klinken van een melodie, het luisteren naar een klok of het denken aan een golvend ko renveld, een schommelende boot, een wappe rende wimpel of neervallende regendruppels. Zeer goed is het ook, zich te concentreeren op het gevoel in de teenen, terwijl het ge heele lichaam bewegingloos wordt gehouden. Zeer aan te bevelen is ook het volgende mid del. Men legt de licht gesloten hand tegen het voorhoofd, zoodanig dat de handwortel zich ongeveer ter hoogte van de neuswortel bevindt. Zoo wordt de bovenste helft van het gezicht- tamelijk sterk verwarmd en de oogen vallen toe. Sommigen zeggen, dat hierbij ook een hypnotische werking in het spel is. Overigens is ook autosuggestie een goed middel tegen slapeloosheid. Ieder zal weieens bij zichzelf opgemerkt hebben, dat alleen door boos, vroolijk of vriendelijk te doen, men onwillekeurig reeds in die stemming komt. Men kan ook doen, alsof mén slaapt; men gaat gemakkelijk liggen, ademt langzaam en diep en vermoeit de oogleden, door ze bij het inademen langzaam te openen en bij 't uit ademen langzaam te sluiten. Als men zich goed hierop concentreert en volhoudt, tot dat de oogleden zwaar worden, valt men on gemerkt in slaap. (Nadruk verboden). Geprepareerde poetsdoeken. Geprepareerde poetsdoeken kan men zelf maken door 50 gram zeepvlokken op te los sen in 2J4 d.L. water. Hierbij worden drie eetlepels witkalk gevoegd en één dessertlepel ammoniak. Dit mengsel doet men in een platte kom en legt er eenige gezoomde doe ken van bijv. oud flanel in of nieuwe lappen van een zeer goedkoope kwaliteit. Een uurtje laat men de poetsdoeken in het mengsel liggen, drukt ze daarna een weinig uit en hangt ze buiten te drogen. Indien men vorken en lepels na het was- schen hiermede opwrijft, zien zij eruit alsof zij juist gepoetst waren. Ook voor andere metalen voorwerpen zijn deze doeken zeer practisch. Bewaren van groenten en resten. Kropsla verwelkt 's zomers zeer spoedig, zelfs wanneer deze er bij het koopen zeer frisch uitzag. Men kan de sla echter heel goed twee of drie dagen frisch houden, wan neer men ze in een pan of groentenemmer bewaart, en deze met een deksel afdekt. Ook kan men een schoone witte of bonte keu kendoek in koud water uitspoelen en hier de kroppen sla inwikkelen, bij de grootste hitte is de sla den volgenden dag dan nog frisch. Goede vaste kroppen kunnen op deze wijze minstens 2 a 3 dagen goed blijven. Deze methode kan men ook toepassen, indien slechts een gedeelte van een krop gebruikt wordt. Groentenresten mogen niet in de pan, waarin zij bereid zijn, bewaard worden; 's zo mers kan dit zelfs gevaarlijk zijn. Alle spijsresten moeten in een porseleinen of aardewerk schaal of kom bewaard worden en eerst nadat zij volkomen afgekoeld zijn, met een bord of deksel bedekt worden. Goed geglazuurde aarden potten kunnen eveneens gebruikt worden. Heeft men een ijskast, dan worden de spijsresten natuurlijk hierin bewaard, doch eerst na volkomen afkoeling er in geplaatst. Alle levensmiddelen moeten tegen vliegen beschermd worden; deze schijnbaar onschul dige dieren zijn in werkelijkheid hoogst ge vaarlijk en zijn zeer vaak de overbrengers van alle mogelijke ziektekiemen. Het is daar om de plicht der huisvrouw te zorgen, dat alle mogelijke levensmiddelen goed afgedekt zijn. Hierbij bewijst het cellophaanpapier, dat men in de meeste huishoudelijke winkels kan krijgen, uitstekende diensten. Verder moeten (hoewel wij toegeven, dat het vrij onsmakelijke dingen zijn) vliegen vangers worden opgehangen en dagelijks worden vernieuwd. Reinheid is, zoo ooit, dan zeker in den zomer geboden; de keukenvloer, aanrecht en tafel, moeten iederen dag met water worden afgenomen; indien de vuilnisemmer in den keuken staat, deze zoo mogelijk dagelijks ledigen, wat alleen al uit hygiënisch oog punt bezien absoluut noodzakelijk is. Zijn er vele vliegen in den keuken, dan wordt er even iets tegen elkander opengezet, want vliegen houden niet van tocht. Boter en melk zijn bijzonder gevoelig voor de warmte. Boter moet in donker bewaard worden en melk onmiddellijk nadat men ze in huis heeft gekookt, zooals van zelf spreekt ln zeer zorgvuldig schoongemaakte melk koker of speciaal voor dit doel gebruikte pan. Melk die over is van den vorigen dag kan men bewaren, door ze nogmaals op te ko ken. Ze verliest dan wel een gedeelte der voedingswaarde, doch doet men dit niet, dan beloopt men de kans van zuur worden. MODERN GARNITUUR. Vest, shawl en baret. Dit zeer elegante garnituur is niet al- 'leen zeer apart, doch kleedt ook bijzon der goed en is zeer geschikt om op een rok en blouse gedragen te worderi. Het vest doet denken aan smokingmodel en. sluit midden voor met kleine knoopjes, i De shawl is midden achter smal en •loopt breeder uit; de muts bestaat uit vier gedeelten en omsluit het hoofd. Wil men dit gar nituur completee- ren, dan make men kappen, die iets Wijder uitloopen en over de blouse mouw gedragen worden. Niet alleen van gestreepte stof GESTREEPTE NAJAARS JAPONNEN. DE GROOTE MODE. Ook voor gezette figuren. De mode geeft ons voor het naseizoen veelkleurige strepen, die, doordat zij in ver schillende richting gebruikt worden, een buitengewoon aardig effect maken. Wij zul len op de verschillende onderdeelen de rich- kleed. maar eveneens van zwart of gekleurd, bij de japon passend, fluweel. Hoe denkt f ge over een geheel, dat bestaat uit een bruinen rok met een crème crêpe de chine blouse (overhemd-model) en een fluweelen vest in een mooie donkere, herfsttint? Of wel een zwart rokje met witte waschzijden blouse en zwart vest? Shawl en muts kunnen van het fluweel' van het vest gedragen worden, maar dan zouden wij willen aanraden ze met dunne zijde te voeren. Vest, shawl en muts zijn geschikt voor de maten 40 tot en met 44. Groenteschotel. 125 Gram bloem, 1 d.L. melk, 2 eieren en zout, worteltjes, bloemkool, doperwten, prin- cesse- of snijboonen (gekookt); voor de saus: 2Vi d.L. melk, 2 eieren, tomatenpuree, boter en paneermeel. We maken een beslag van bloem, melk en eierdooiers, kloppen het eiwit stijf en roeren (174). ting der strepen aangeven, zoodat het knip pen en maken, zelfs voor de minder ervaren werksters onder onze lezeressen, heel ge makkelijk is. Ons model geeft een japon, die uit twee deelen bestaat, n.1. de rok en de taille; het geheel maakt een zeer gekleeden indruk. Wij hebben den rok gedacht van marine blauwe, wollen stof te maken en de taille van een wollen streep, waarin ook blauw voorkomt, doch het spreekt vanzelf, dat an dere combinaties eveneens heel mooi kun nen zijn. Het gestreepte lijfje heeft een kraag en ondergedeelten der mouw in dezelfde stof fan den rok, terwijl een witte ceintuur b.v. van leer het geheel afwerkt. De rok is heel eenvoudig en glad aange sloten, hetgeen een slanke lijn geeft, terwijl de vóór- en achterbaan een glad ingezet stuk met opgestikte naden hebben. Geschikt voor de maten 42 tot en met 50. dit er doorheen, waarna wij vijf pannekoek jes bakken, die de grootte hebben van onze vuurvaste schaal. Op den bodem van deze schaal, die vooraf goed ingevet is, leggen wij een pannekoekje, hierop een laag worteltjes, die bedekt wordt door een pannekoek, en zoo verder, totdat de groenten soort voor soort, alle bedekt door een pannekoekje, in de schaal zijn en nu bedekt worden met een sausje, dat bestaat uit melk, eieren, tomatenpuree en wat zout; hierop komen een laagje paneermeel en klontjes boter. Het gerecht gaat in den oven om een mooi bruin korstje te krijgen. We geven bij deze schotel aardappelpuree en kunnen, nu we toch den oven aan hebben, deze eveneens in een vuurvaste schotel doen en er een bruin korstje op laten komen. Deze maaltijd is heel practisch voor een uitgaansdag; alles kan al vroeg klaarge maakt worden, zoodat het nog slechts een half uur of iets langer in den oven komt en onze maaltijd dan zonder veel moeite klaar is. Ook de pudding is daags tevoren gemaakt. Tomatensoep met groenten. 1 K.G. soeptomaten, 1 uitje, soepgroenten als bloemkool, 1 preitje, een paar flinke worteltjes, peterselie en kervel, zout en maggi aroma naar smaak, 50 gram boter, 50 gram bloem. We wasschen de tomaten, snijden ze door midden en zetten ze op met zóóveel water totdat ze bedekt zijn en het uitje, brengen ze aan de kook en laten ze dan op een lage pit ongeveer drie kwartier op het vuur staan, daarna zeeven en aanvullen met zooveel water, totdat we aan puree en water ruim 1 y, liter vloeistof hebben. We smelten de boter, voegen de bloem er bij en het zeer fijn gesneden of gehakte preitje, daarna langzaam de vloeistof, onder voortdurend roeren; de soep moet nu 10 of 15 minuten zachtjes doorkoken. In dien tijd wasschen wij de bloemkool, de geschrapte worteltjes en de kruiden. De laatste worden heel fijn gehakt en bloemkool en worteltjes op een fijne rasp geraspt en deze rauwe groenten en kruiden roeren we op het laat ste oogenblik door de soep heen (dus niet meer meekoken). De rasp, die zich bijzonder goed leent voor het verkrijgen van zeer fijn verdeelde groen ten en vruchten (appels) is de z.g. Bircher- rasp, die voor verschillende rauwkost-ge- rechten uitstekende diensten bewijst. (Nadruk verboden) Behandeling van het hoofdhaar, Voortdurend onderhoud een vereischt* Gij wascht het hoofdhaar éénmaal p week en borstelt het dagelijks en nog hè* het niet. Er zijn weinig vrouwen, die op lateren li tijd nog mooi haar hebben en de oorzaag te vinden in het feit, dat het in de Jei onvoldoende verzorgd is. Het eerste gebod voor een goede haarv zorging is, zooals van zelf spreekt; wasscl der haren. Het te vaak wasschen van het hoofdhi is even verkeerd als het niet of bijna wasschen, zoowel bij vet als bij zeer dro haar. De huldklieren worden bij te vet haar do het herhaalde wasschen tot nog grootere v« uitscheiding aangezet. Meer aan te bevelen is dan ook om haar, indien het vet is, met haardroog] te ontvetten. Men heeft verschillende merl en zelfs tinten in den handel, die uitsteto werken. Men strooit een hoeveelheid der over het haar, haalt er daarna eei malen de kam doorheen om het beter te deelen en borstelt de poeder ten slotte uit. Doet men dit niet, dan zou het haar glansloos uitzien, hetgeen aan de behand» ling niet ten goede zou komen. Te droog haar moet men van tijd tot tijt Invetten en wel op de volgende manier: Men masseere de hoofdhuid 's avonds vód het naar bed gaan met warme olijfolie en wlkkele het hoofd daarna in een doel 's morgens wordt het hoofd met warm wat* en een goede soort haarwaschpoeder gewaï schen en goed nagespoeld. Een uitstekend middel voor droog, zoow als voor vet haar is het volgende, hetge* wel eenig werk geeft. Men late warmen stoom op het hoofdhai Inwerken, door b. v. het hoofd boven et ketel kokend water te houden, opdat poriën der hoofdhuid zich goed openen. N roert men een ei met een vork door elkandi (niet kloppen) en wrijft hiermede met d vingertoppen de vochtige hoofdhuid in. Een badhanddoek wordt warm gemaal en om het hoofd gewikkeld, waardoor het goed ln de poriën der hoofdhuid kan dringö Het haar moet daarna tweemaal achti elkaar met zeep worden gewasschen, d.w inzeepen en daarna de huid met de vinge goed masseeren, afspoelen, weer met zeep b handelen en nogmaals met warm water m spoelen, opdat alle zeepdeelen verwijdeM worden. Is dit geschied, dan neme men U L. wataJ met het sap van i/2 citroen en giete dit ten slotte nogmaals over het hoofdhaar uit, daar na uitkammen en drogen. Indien het haar op deze wijze behandeld wordt, zal het voor iedere vrouw niet moetliik vallen om het hoofdhaar aan glans en vol heid te doen winnen mits het niet slechtf een of twee malen, maar geruimen tijd wordt toegepast. Gevuld runderhart met gehakt. 1 Runderhart, 200 gram gehakt, 150 gral boter of delf rite, peper en zout. Het runderhart wordt ontdaan van velle tjes en spieren en daarna grondig gewas schen. We zetten het daarna in koud water met een paar lepels zout weg, liefst tot den volgenden dag, spoelen het onder stroomend water flink af en drogen het. Het binnenste vullen we met het gehakt, dat we met peper en zout vermengd hebben en waarvoor we half runder-, half varkensgehakt kunnen nemen, daarna wordt de opening met een stuk boterhampapier dichtgemaakt. We maken de helft van de boter of van het vet in 'n braadpannetje warm en braden het vleesch zóó, dat de kant met het papier vrij blijft, doch zorgen voor een niet te felle vlam, daarna voegen we de rest van de boter en een weinig water bij en laten allee op een kleine pit ongeveer 3 of 4 uur gaar- smoren, dus zóó, dat men het gerecht om het kookpunt houdt; zoo noodig wordt nog wat water bijgevoegd, indien het vocht mocht verdampen, hetgeen echter niet noodig zal zijn. Even vóór het opdienen wordt het vleeech in de lengte aan plakken gesneden. Wil men een goedkoope vulling dan wordt hiervoor genomen: 100 gram broodkruim, 40 gram niervet, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 uitje, peper zout, noot en één ei. Het niervet wordt van het velletje ont daan en zeer fijn gehakt of gemalen en ver mengd met de broodkruimels, het ei, het zeer fijn gehakte uitje, peterselie, peper, zout en noot en tot een stevig geheel ge kneed, waarmede het runderhart op dezelfdt wijze gevuld wordt. NIEUWE PATRONEN. AARDIGE VLOTTE MODELLEN. Hoe te bestellen Deze week beelden wij enkele aantrekke lijke modellen af. We hebben zoowel aan zwaardere als aan slankere figuren gedacht Vooral de slankmakende japon voor zwaar dere figuren kunnen wij aanbevelen. Van de genummerde modellen zijn deze week wederom zéér billijke knippatronen verkrijg baar tegen inzending van een bedrag van f 0.58 per postwissel of in postzegels aan dè Moderedactrice van dit blad, Joan v. Maet- suyckerstraat 96, den Haag. De maat (heupwljdte en borstwijdte) ei) het nummer van het gewenschte model moe ten met Uw naam en adres op het postwli- selstrookje of in brief worden vermeld.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1932 | | pagina 8