SLAPELOOSHEID.
MEN KAN HAAR OOK ZONDER NARCOTICA
BESTRIJDEN,
door Dr. G. Scholte.
Zooals de geheele levende natuur geregel
de tijden van rust noodig heeft om te kun
nen bestaan en te groeien, zoo kan ook de
mensch niet buiten slaap. De slaap is een
van de voornaamste en noodzakelijkste din
gen voor ons leven. Doch willen wij niet
slechts in leven blijven, maar tevens een
goede gezondheid genieten, dan is slaap als
zoodanig niet alles, dan moeten wij erop
letten, dat wij ook genoeg slapen. Ons leven
ls te vergelijken met een bedrijf; voortdurend
zijn er inkomsten en uitgaven te boeken en
het bedrijf kan niet gezond zijn, als daar-
tusschen geen goed geregelde verhouding
bestaat. En van alle ontvangsten, die in het
bedrijf van ons lichaam waarde hebben, is
de slaap de grootste post.
Het lichaam heeft bij wijze van spreken
zijn natuurlijke slaapmiddelen. Als deze
Iemand in den steek laten, dan ontstaat een
toestand, dien wij slapeloosheid noemen. Het
natuurlijke middel om het intreden van dien
toestand te voorkomen is een geregeld en
harmonisch gebruik van de geestelijke en
lichamelijke krachten. De werkzaamheid van
het lichaam en die van het intellect vormen
In zekeren zin een tegenstelling. Door een
goede afwisseling van die beide soorten van
werkzaamheid wordt zoowel de geestelijke
als de lichamelijke energie verhoogd; terwijl
de eene functie wordt uitgeoefend, kan de
andere in hooge mate tot rust komen. Wie
In zijn beroep lichamelijk werk heeft te ver
richten, kan dus het best in goede conditie
blijven door in zijn vrijen tijd ertegen te
waken, dat zijn geest afgestompt raakt. On
derwijl rust zijn lichaam uit, zoodat het den
volgenden morgen weer zonder bezwaar het
.dagelij ksch werk kan doen. Dat personen,
die hoofdwerk doen, in hun vrijen tijd bewe
ging moeten nemen in de open lucht om op
den duur een verkwikkenden slaap te blij
ven genieten, is bekend genoeg. Deze afwis
seling van inspanning en ontspanning is
van het grootste belang voor het organisme.
Ieder kan dien vorm van geestelijke of licha
melijke activiteit voor zijn vrije uren kiezen,
die hem het meeste aantrekt en het meest
met zijn persoonlijke omstandigheden in
overeenstemming ls.
Er staan echter nog tal van andere na
tuurlijke slaapmiddelen tot onze beschik
king; hun aantal is zoo groot, dat wij wer
kelijk niet naar kunstmatige slaapmiddelen
behoeven te grijpen. Licht- en luchtbaden
benevens zuiver water, dat op tal van manie
ën kan worden toegepast als een krachtig
waapmiddel, zijn uitstekend, doch daarnaast
zijn er nog zoovele andere eenvoudige en
onschadelijke middelen, terwijl het gebruik
van narcotica als regel wel eenvoudig, doch
niet onschadelijk is. In vele gevallen is de
houding tijdens het slapen van groot belang.
Het is bekend dat hartpatiënten en lijders
aan asthma, die dikwijls last van slapeloos
heid hebben tengevolge van bloedaandrang
naar de hersenen, graag hoog liggen. Bij lij
ders aan bloedarmoede, bleekzucht of ze
nuwachtigheid wordt daarentegen dikwijls
succes bereikt door de voeten hoog te leggen.
Verder kan men het een of ander gebruiken,
voordat men gaat slapen; een oud volksge
bruik is een kopje koude valeriaanthee, ter
wijl velen een beschuit, een glas water of
suikerwater, een bruispoeder of een paar
eetlepels bijenhonfg gebruiken of gereedzet-
ten om te gebruiken, als zij tijdens den
nacht wakker zouden worden. Ook het ge
bruik van melkzuur is in dit verband aan te
bevelen; vermoeidheid ontstaat n.1. door
niets anders dan door een opeenhooping van
melkzuur. Bij vele slechtslapende personen is
Inderdaad het gebruik van een bord karne-
jnelkschepap reeds voldoende om een lang
durige slaap teweeg te brengen. Velen maken
pok gebruik van alcohol om in slaap te ko
men. Op zichzelf is daartegen geen bezwaar,
GEKLEEDE MIDDAG
JAPON.
Deze japon is zeer apart en garneert zich
zelve door de variatie der rechte en schuine
strepen.
Aan het dwars genomen voorpand is de
bovenpas gezet, die boven het armsgat be
gint en aan de tegenovergestelde zijde bo
ven de taillelijn eindigt; de taille is nauw
aangesloten, evenals het gedeelte, dat om
Jongenspakje.
Voor de koude dagen is dit effen peau de
pêche of geribd fluweelen broekje met ge
ruite flanellen blouse zeer geschikt. Het
(175).
de heupen is. De rok is klokkend en bestaat
uit twee banen; de gladde aangesloten
mouw heeft geen garneering en de hals, die
achter rond geknipt en vrij hoog is, heeft
vóór een rechte lijn. Twee inknippen zijn op
de lijn der halsuitsnijding gemaakt; deze
worden omgeboord of gefestonneerd (dub
bele stof), terwijl de derde inknip in het
midden der schuine pas is gemaakt. Deze
inknippen dienen om het bandfluweel, dat
als garneering langs den hals loopt, door te
halen, terwijl het na het tweede knoopsgat
onder de blouse doorloopt en door de derde
opening naar boven komt om in een strik
te eindigen. Een smal lakceintuurtje maakt
het geheel af.
Geschikt voor de maten 4248.
broekje wordt gedragen door twee banden,
die er vóór en achter op worden geknoopt;
de blouse heeft een smal kraagje en sluit
midden vóór met knoopen en knoopsgaten,
fcerwij. de ruime mouw met een manchet is
afgewerkt.
Dit pakje kan gedragen worden door jon
gens van 3 tot 6 jaar.
mits de hoeveelheid alcohol klein is zoo
als bij een glas bier bijv. en mits de hoe
veelheid vooral niet gaandeweg vermeerderd
wordt. Is dit n.1. het geval, dan kunnen op
den duur de ongunstige gevolgen voor de
gezondheid niet uitblijven.
Voor hen, die door hun gedachten, plannen
of zorgen niet in slaap kunnen komen, is
soms het fixeeren van d e aandacht zeer nut
tig. Velen slagen erin, door concentratie op
hun lichaam en hun zintuigen, te ontkomen
aan hun gedachten. Men kan b.v. letten op
de ademhaling en bewust voelen, hoe de
lucht door den neus en tot in de longen
stroomt, om vervolgens weer uitgeademd te
worden. Sommigen vinden ook baat bij tel
len van 1 tot 1000, gedachtenloos opdreunen
van gedichten, het in gedachten laten na
klinken van een melodie, het luisteren naar
een klok of het denken aan een golvend ko
renveld, een schommelende boot, een wappe
rende wimpel of neervallende regendruppels.
Zeer goed is het ook, zich te concentreeren
op het gevoel in de teenen, terwijl het ge
heele lichaam bewegingloos wordt gehouden.
Zeer aan te bevelen is ook het volgende mid
del. Men legt de licht gesloten hand tegen
het voorhoofd, zoodanig dat de handwortel
zich ongeveer ter hoogte van de neuswortel
bevindt. Zoo wordt de bovenste helft van het
gezicht- tamelijk sterk verwarmd en de oogen
vallen toe. Sommigen zeggen, dat hierbij ook
een hypnotische werking in het spel is.
Overigens is ook autosuggestie een goed
middel tegen slapeloosheid. Ieder zal weieens
bij zichzelf opgemerkt hebben, dat alleen
door boos, vroolijk of vriendelijk te doen, men
onwillekeurig reeds in die stemming komt.
Men kan ook doen, alsof mén slaapt; men
gaat gemakkelijk liggen, ademt langzaam en
diep en vermoeit de oogleden, door ze bij het
inademen langzaam te openen en bij 't uit
ademen langzaam te sluiten. Als men zich
goed hierop concentreert en volhoudt, tot
dat de oogleden zwaar worden, valt men on
gemerkt in slaap.
(Nadruk verboden).
Geprepareerde poetsdoeken.
Geprepareerde poetsdoeken kan men zelf
maken door 50 gram zeepvlokken op te los
sen in 2J4 d.L. water. Hierbij worden drie
eetlepels witkalk gevoegd en één dessertlepel
ammoniak. Dit mengsel doet men in een
platte kom en legt er eenige gezoomde doe
ken van bijv. oud flanel in of nieuwe lappen
van een zeer goedkoope kwaliteit.
Een uurtje laat men de poetsdoeken in het
mengsel liggen, drukt ze daarna een weinig
uit en hangt ze buiten te drogen.
Indien men vorken en lepels na het was-
schen hiermede opwrijft, zien zij eruit alsof
zij juist gepoetst waren. Ook voor andere
metalen voorwerpen zijn deze doeken zeer
practisch.
Bewaren van groenten en resten.
Kropsla verwelkt 's zomers zeer spoedig,
zelfs wanneer deze er bij het koopen zeer
frisch uitzag. Men kan de sla echter heel
goed twee of drie dagen frisch houden, wan
neer men ze in een pan of groentenemmer
bewaart, en deze met een deksel afdekt. Ook
kan men een schoone witte of bonte keu
kendoek in koud water uitspoelen en hier de
kroppen sla inwikkelen, bij de grootste hitte
is de sla den volgenden dag dan nog frisch.
Goede vaste kroppen kunnen op deze wijze
minstens 2 a 3 dagen goed blijven. Deze
methode kan men ook toepassen, indien
slechts een gedeelte van een krop gebruikt
wordt.
Groentenresten mogen niet in de pan,
waarin zij bereid zijn, bewaard worden; 's zo
mers kan dit zelfs gevaarlijk zijn.
Alle spijsresten moeten in een porseleinen
of aardewerk schaal of kom bewaard worden
en eerst nadat zij volkomen afgekoeld zijn,
met een bord of deksel bedekt worden. Goed
geglazuurde aarden potten kunnen eveneens
gebruikt worden.
Heeft men een ijskast, dan worden de
spijsresten natuurlijk hierin bewaard, doch
eerst na volkomen afkoeling er in geplaatst.
Alle levensmiddelen moeten tegen vliegen
beschermd worden; deze schijnbaar onschul
dige dieren zijn in werkelijkheid hoogst ge
vaarlijk en zijn zeer vaak de overbrengers
van alle mogelijke ziektekiemen. Het is daar
om de plicht der huisvrouw te zorgen, dat
alle mogelijke levensmiddelen goed afgedekt
zijn.
Hierbij bewijst het cellophaanpapier, dat
men in de meeste huishoudelijke winkels
kan krijgen, uitstekende diensten.
Verder moeten (hoewel wij toegeven, dat
het vrij onsmakelijke dingen zijn) vliegen
vangers worden opgehangen en dagelijks
worden vernieuwd.
Reinheid is, zoo ooit, dan zeker in den
zomer geboden; de keukenvloer, aanrecht en
tafel, moeten iederen dag met water worden
afgenomen; indien de vuilnisemmer in den
keuken staat, deze zoo mogelijk dagelijks
ledigen, wat alleen al uit hygiënisch oog
punt bezien absoluut noodzakelijk is. Zijn
er vele vliegen in den keuken, dan wordt er
even iets tegen elkander opengezet, want
vliegen houden niet van tocht.
Boter en melk zijn bijzonder gevoelig voor
de warmte. Boter moet in donker bewaard
worden en melk onmiddellijk nadat men ze
in huis heeft gekookt, zooals van zelf spreekt
ln zeer zorgvuldig schoongemaakte melk
koker of speciaal voor dit doel gebruikte pan.
Melk die over is van den vorigen dag kan
men bewaren, door ze nogmaals op te ko
ken. Ze verliest dan wel een gedeelte der
voedingswaarde, doch doet men dit niet, dan
beloopt men de kans van zuur worden.
MODERN GARNITUUR.
Vest, shawl en baret.
Dit zeer elegante garnituur is niet al-
'leen zeer apart, doch kleedt ook bijzon
der goed en is zeer geschikt om op een
rok en blouse gedragen te worderi. Het
vest doet denken aan smokingmodel en.
sluit midden voor met kleine knoopjes,
i De shawl is midden achter smal en
•loopt breeder uit; de muts bestaat uit
vier gedeelten en omsluit het hoofd.
Wil men dit gar
nituur completee-
ren, dan make men
kappen, die iets
Wijder uitloopen
en over de blouse
mouw gedragen
worden.
Niet alleen van
gestreepte stof
GESTREEPTE NAJAARS
JAPONNEN.
DE GROOTE MODE.
Ook voor gezette figuren.
De mode geeft ons voor het naseizoen
veelkleurige strepen, die, doordat zij in ver
schillende richting gebruikt worden, een
buitengewoon aardig effect maken. Wij zul
len op de verschillende onderdeelen de rich-
kleed. maar
eveneens
van zwart
of gekleurd,
bij de japon
passend,
fluweel.
Hoe denkt
f ge over een
geheel, dat bestaat uit een bruinen rok
met een crème crêpe de chine blouse
(overhemd-model) en een fluweelen vest
in een mooie donkere, herfsttint? Of wel
een zwart rokje met witte waschzijden
blouse en zwart vest?
Shawl en muts kunnen van het fluweel'
van het vest gedragen worden, maar dan
zouden wij willen aanraden ze met
dunne zijde te voeren.
Vest, shawl en muts zijn geschikt voor
de maten 40 tot en met 44.
Groenteschotel.
125 Gram bloem, 1 d.L. melk, 2 eieren en
zout, worteltjes, bloemkool, doperwten, prin-
cesse- of snijboonen (gekookt); voor de saus:
2Vi d.L. melk, 2 eieren, tomatenpuree, boter
en paneermeel.
We maken een beslag van bloem, melk en
eierdooiers, kloppen het eiwit stijf en roeren
(174).
ting der strepen aangeven, zoodat het knip
pen en maken, zelfs voor de minder ervaren
werksters onder onze lezeressen, heel ge
makkelijk is.
Ons model geeft een japon, die uit twee
deelen bestaat, n.1. de rok en de taille; het
geheel maakt een zeer gekleeden indruk.
Wij hebben den rok gedacht van marine
blauwe, wollen stof te maken en de taille
van een wollen streep, waarin ook blauw
voorkomt, doch het spreekt vanzelf, dat an
dere combinaties eveneens heel mooi kun
nen zijn.
Het gestreepte lijfje heeft een kraag en
ondergedeelten der mouw in dezelfde stof
fan den rok, terwijl een witte ceintuur b.v.
van leer het geheel afwerkt.
De rok is heel eenvoudig en glad aange
sloten, hetgeen een slanke lijn geeft, terwijl
de vóór- en achterbaan een glad ingezet
stuk met opgestikte naden hebben.
Geschikt voor de maten 42 tot en met 50.
dit er doorheen, waarna wij vijf pannekoek
jes bakken, die de grootte hebben van onze
vuurvaste schaal.
Op den bodem van deze schaal, die vooraf
goed ingevet is, leggen wij een pannekoekje,
hierop een laag worteltjes, die bedekt wordt
door een pannekoek, en zoo verder, totdat
de groenten soort voor soort, alle bedekt door
een pannekoekje, in de schaal zijn en nu
bedekt worden met een sausje, dat bestaat
uit melk, eieren, tomatenpuree en wat zout;
hierop komen een laagje paneermeel en
klontjes boter.
Het gerecht gaat in den oven om een mooi
bruin korstje te krijgen. We geven bij deze
schotel aardappelpuree en kunnen, nu we
toch den oven aan hebben, deze eveneens
in een vuurvaste schotel doen en er een
bruin korstje op laten komen.
Deze maaltijd is heel practisch voor een
uitgaansdag; alles kan al vroeg klaarge
maakt worden, zoodat het nog slechts een
half uur of iets langer in den oven komt en
onze maaltijd dan zonder veel moeite klaar
is. Ook de pudding is daags tevoren gemaakt.
Tomatensoep met groenten.
1 K.G. soeptomaten, 1 uitje, soepgroenten
als bloemkool, 1 preitje, een paar flinke
worteltjes, peterselie en kervel, zout en
maggi aroma naar smaak, 50 gram boter,
50 gram bloem.
We wasschen de tomaten, snijden ze door
midden en zetten ze op met zóóveel water
totdat ze bedekt zijn en het uitje, brengen
ze aan de kook en laten ze dan op een lage
pit ongeveer drie kwartier op het vuur staan,
daarna zeeven en aanvullen met zooveel
water, totdat we aan puree en water ruim
1 y, liter vloeistof hebben.
We smelten de boter, voegen de bloem er
bij en het zeer fijn gesneden of gehakte
preitje, daarna langzaam de vloeistof, onder
voortdurend roeren; de soep moet nu 10 of
15 minuten zachtjes doorkoken. In dien tijd
wasschen wij de bloemkool, de geschrapte
worteltjes en de kruiden. De laatste worden
heel fijn gehakt en bloemkool en worteltjes
op een fijne rasp geraspt en deze rauwe
groenten en kruiden roeren we op het laat
ste oogenblik door de soep heen (dus niet
meer meekoken).
De rasp, die zich bijzonder goed leent voor
het verkrijgen van zeer fijn verdeelde groen
ten en vruchten (appels) is de z.g. Bircher-
rasp, die voor verschillende rauwkost-ge-
rechten uitstekende diensten bewijst.
(Nadruk verboden)
Behandeling van het hoofdhaar,
Voortdurend onderhoud een vereischt*
Gij wascht het hoofdhaar éénmaal p
week en borstelt het dagelijks en nog hè*
het niet.
Er zijn weinig vrouwen, die op lateren li
tijd nog mooi haar hebben en de oorzaag
te vinden in het feit, dat het in de Jei
onvoldoende verzorgd is.
Het eerste gebod voor een goede haarv
zorging is, zooals van zelf spreekt; wasscl
der haren.
Het te vaak wasschen van het hoofdhi
is even verkeerd als het niet of bijna
wasschen, zoowel bij vet als bij zeer dro
haar.
De huldklieren worden bij te vet haar do
het herhaalde wasschen tot nog grootere v«
uitscheiding aangezet.
Meer aan te bevelen is dan ook om
haar, indien het vet is, met haardroog]
te ontvetten. Men heeft verschillende merl
en zelfs tinten in den handel, die uitsteto
werken. Men strooit een hoeveelheid
der over het haar, haalt er daarna eei
malen de kam doorheen om het beter te
deelen en borstelt de poeder ten slotte
uit. Doet men dit niet, dan zou het haar
glansloos uitzien, hetgeen aan de behand»
ling niet ten goede zou komen.
Te droog haar moet men van tijd tot tijt
Invetten en wel op de volgende manier:
Men masseere de hoofdhuid 's avonds vód
het naar bed gaan met warme olijfolie
en wlkkele het hoofd daarna in een doel
's morgens wordt het hoofd met warm wat*
en een goede soort haarwaschpoeder gewaï
schen en goed nagespoeld.
Een uitstekend middel voor droog, zoow
als voor vet haar is het volgende, hetge*
wel eenig werk geeft.
Men late warmen stoom op het hoofdhai
Inwerken, door b. v. het hoofd boven et
ketel kokend water te houden, opdat
poriën der hoofdhuid zich goed openen. N
roert men een ei met een vork door elkandi
(niet kloppen) en wrijft hiermede met d
vingertoppen de vochtige hoofdhuid in.
Een badhanddoek wordt warm gemaal
en om het hoofd gewikkeld, waardoor het
goed ln de poriën der hoofdhuid kan dringö
Het haar moet daarna tweemaal achti
elkaar met zeep worden gewasschen, d.w
inzeepen en daarna de huid met de vinge
goed masseeren, afspoelen, weer met zeep b
handelen en nogmaals met warm water m
spoelen, opdat alle zeepdeelen verwijdeM
worden.
Is dit geschied, dan neme men U L. wataJ
met het sap van i/2 citroen en giete dit ten
slotte nogmaals over het hoofdhaar uit, daar
na uitkammen en drogen.
Indien het haar op deze wijze behandeld
wordt, zal het voor iedere vrouw niet moetliik
vallen om het hoofdhaar aan glans en vol
heid te doen winnen mits het niet slechtf
een of twee malen, maar geruimen tijd wordt
toegepast.
Gevuld runderhart met gehakt.
1 Runderhart, 200 gram gehakt, 150 gral
boter of delf rite, peper en zout.
Het runderhart wordt ontdaan van velle
tjes en spieren en daarna grondig gewas
schen. We zetten het daarna in koud water
met een paar lepels zout weg, liefst tot den
volgenden dag, spoelen het onder stroomend
water flink af en drogen het. Het binnenste
vullen we met het gehakt, dat we met peper
en zout vermengd hebben en waarvoor we
half runder-, half varkensgehakt kunnen
nemen, daarna wordt de opening met een
stuk boterhampapier dichtgemaakt.
We maken de helft van de boter of van
het vet in 'n braadpannetje warm en braden
het vleesch zóó, dat de kant met het papier
vrij blijft, doch zorgen voor een niet te felle
vlam, daarna voegen we de rest van de
boter en een weinig water bij en laten allee
op een kleine pit ongeveer 3 of 4 uur gaar-
smoren, dus zóó, dat men het gerecht om het
kookpunt houdt; zoo noodig wordt nog wat
water bijgevoegd, indien het vocht mocht
verdampen, hetgeen echter niet noodig zal
zijn.
Even vóór het opdienen wordt het vleeech
in de lengte aan plakken gesneden.
Wil men een goedkoope vulling dan wordt
hiervoor genomen:
100 gram broodkruim, 40 gram niervet, 1
eetlepel fijngehakte peterselie, 1 uitje, peper
zout, noot en één ei.
Het niervet wordt van het velletje ont
daan en zeer fijn gehakt of gemalen en ver
mengd met de broodkruimels, het ei, het
zeer fijn gehakte uitje, peterselie, peper,
zout en noot en tot een stevig geheel ge
kneed, waarmede het runderhart op dezelfdt
wijze gevuld wordt.
NIEUWE PATRONEN.
AARDIGE VLOTTE MODELLEN.
Hoe te bestellen
Deze week beelden wij enkele aantrekke
lijke modellen af. We hebben zoowel aan
zwaardere als aan slankere figuren gedacht
Vooral de slankmakende japon voor zwaar
dere figuren kunnen wij aanbevelen. Van de
genummerde modellen zijn deze week
wederom zéér billijke knippatronen verkrijg
baar tegen inzending van een bedrag van
f 0.58 per postwissel of in postzegels aan dè
Moderedactrice van dit blad, Joan v. Maet-
suyckerstraat 96, den Haag.
De maat (heupwljdte en borstwijdte) ei)
het nummer van het gewenschte model moe
ten met Uw naam en adres op het postwli-
selstrookje of in brief worden vermeld.