l JOETJES VOOR DE FEESTDAGEN. ORIGINEELE PLUMPUDDING. Wat we noodig hébben. 225 gr. rozijnen; 225 gr. krenten; 225 gr. kalfsniervet; 225 gr. oud brood (zonder korst); 350 gr. lichte basterd suiker; 4 eieren; 2 dL. melk; 1 halve geraspte nootmuskaat;. 50 gram amandelen; 1 theelepel zout. De bereiding. Het oude brood raspen we of we breken er kleine kruimels van; het vet ontdoen we van de velletjes en hakken we zeer fijn; de amandelen worden gebroeid, van het huidje ontdaan en in stukjes gehakt. Alle droge ingrediënten, als rozijnen, kren ten, gehakt, vet, brood, basterd noot en zout worden met de handen door en door met elkander vermengd; daarna worden eieren en melk geklopt en bij de overige in grediënten gevoegd. De warme puddingvorm wordt flink met boter besmeerd, evenals de binnenkant van het deksel en hierin wordt het mengsel over gebracht, dat gedurende 6a 8 uren au bain marie moet koken. We moeten er zorg voor dragen, dat het water tot even ander den rand blijft reiken en niet van de kook afgaat de bijvulling moet geschieden met kokend water. Heeft men geen puddingvorm met deksel, dan wordt een kom ingevet en bedekt met beboterd boterhammen-papier en afgesloten met een met bloem bestrooide, vochtig ge maakte doek. Men moet zorgen, dat de doek stevig om de kom bevestigd wordt en het water even onder den rand blijft. De pudding moet na het koken afkoelen en op een koele plaats bewaard worden, na tuurlijk goed afgedekt. Maakt men deze pud ding b.v. al een week van te voren klaar, dan zal de smaak hierdoor aanmerkelijk winnen. Op Kerstdag wordt de pudding nog 2 uur nagekookt op de bovenomschreven wijze, opdat hij door en door warm wordt, daarna moet de vorm een oogenblik in den oven, om de pudding iets op te drogen, voordat zij wordt gestort op een goed verwarmde schaal De pudding garneeren we met e enpaar takjes hulst en indien we hem brandende binnen willen brengen, gieten we over bo ven- en zijkanten rhum, die de aansteken. Wijn- of citroensaus smaken het best bij deze pudding. KERSTPUDDING. 5 dl. melk; 5 dl. room; 150 gram witte suiker; 22 gram of 11 bladen gelatine; 1 dl. marasquin; 100 gram geconfijte, roode kerst- jes; enkele stukjes succade. We brengen de melk aan de kook en roe ren de suiker er doorheen, alsmede de gela tine, die 10 .min. in koud water geweekt en daarna goed uitgeknepen is, en later het ge heel bekoelen waarna de marasquin en een deel van de kestjes er bij gevoegd worden. Om te voorkomen dat de gelatine zakt, moet van tijd tot tijd in de pudding geroerd worden. Begint hij drillerig te worden, dan mengen we de goed stijf geklopte room er doorheen en zetten de pudding weg tot den volgenden dag. Het liefst gebruiken we met het oog op de garneering geen puddingvorm maar een ronde, vrij platte schaal of kom. Als garneering geven we enkele stukjes succade de vorm van blaadjes en maken van den buitenrand een krans van blaadjes en halve roode kerstjës, waarvan we ook in het midden een kleine garneering aanbren gen. Miniatuur-kaarsjes op kleine houdertjes in de pudding gestoken, liefst roode, geven een alleraardigst effect, vooral in gezinnen met kinderen. Kerstgebakjes. De echte Engelsche kerstgebakjes, mince- pies zijn heel gemakkelijk te maken; we beginnen al ongeveer twee weken te voren met het vulsel en bewaren dit in goed afge sloten jampotten op een koele plaats, totdat we de gebakjes afwerken. We zorgen voor 'n aantal kleine blikken vormpjes, die gevoerd worden met het pie-deeg (pastijdeeg) en daarna gevuld worden met het vulsel, dat we reeds klaar hebben staan. Voor ongeveer 25 gebakjes hebben we noo dig 250 gram bloem; 125 gram boter; iets zout en Y« dD. water. Voor het vulsel100 gram kalfsniervet (rauw), 125 gram krenten, 200 gram appels, 125 gram br. suiker, 125 gram rozijnen (sul- tana's); 25 gram snippers; 50 gram sucade; 100 gram sun maids; sap en schil van ci troen; 1 half theelepeltje nootmuskaat; 50 gram amandelen; mespunt zout; d.L. brandewijn. We beginnen met het vulsel, zorgen, dat we alles afgewogen voor ons hebben staan en ontdoen het niervet van alle velletjes, was- schen het, evenals de krenten en rozijnen, leggen het daarna goed droog op het hak- bord, voegen er de geschilde partjes appel bij, de sucade, snippers, amandelen en zeer fijn afgeschilde citroenschil, waaraan geen wit meer mag zitten en hakken dit met el kander totdat het een zeer fijn mengsel is geworden, waardoor tenslotte de suiker, ci troensap, nootmuskaat en brandewijn worden geroerd en wel zóó, dat een goed vermengd I geheel is verkregen, dat zooals gezegd in goed gesloten jampotjes, wordt weggezet om er eenige dagen vóór Kerstmis onze gebakjes van te maken. Voor Het ple-deeg (spreek uit pai-deeg) wordt de bloem gezeefd en op een flink stuk wit papier of een deegplank gelegd, met de boter in het midden, waarna boter en bloem met een mes verdeeld worden tot een krui melig geheel, dat we daarna in een kom doen. en vermengen met ongeveer v, di. (een half theekopje water), totdat bloem en DECEMBER-GESCHENKEN-TIJD!. Voor vlijtige meisjeshanden. Ditmaal zullen we eens zorgen, dat de Kerstdagen niet ongemerkt voorbij gaan voor moeder, vader en voor groote zus, die getrouwd is... Al vroeg gaan we aan den slag om eens iets aardigs en tegelijk nuttigs te maken, iets waaraan men jarenlang wat heeft! Kijk maar eens naar het plaatje, wat een aardige dingen wij alzoo kunnen gaan maken... een onderleggertje, een kalenderblok, een zakdoekomslag, eier- warmertjes, een waschzak, een hand- werkportefeuille.Vader zal beslist graag een leuke kalender op zijn bureau hebben en getrouwde zus. die altijd zoo veel kennissen op bezoek krijgt, is dol op een dozijn alleraardigste eierwarmer- tjes! Moeder kan je van alles geven en misschien wil je voor de poppentafel van je vriendinnetje ook nog wel een aardig onderleggertje maken. Om te beginnen dan nummer 1. On derlegger voor een theepot of een scho tel. Met een passer trekken wij een cirkel op een stuk carton en knippen die uit. De bovenzijde bedekken wij met een heel dun laagje watten, waarna wij het ge heel met leuke, gebloemde stof overtrek ken en met een kleine ruche omzoomen. De kalender voor vader is al heel eenvoudig. Carton vormt weer de ach tergrond. Kies een aardig patroontje er voor. Een Schotsche ruit is b.v. al heel leuk. Nr. 3 is een aardigen omslag voor linten, kragen, zakdoekjes, en zoo voorts. Het aardigste eraan is. dat het siermo tief je niet geborduurd is, maar bestaat uit handig vastgestikte lintjes en stukjes zij. Kleurige, gehaakte en ge breide eierwarmertjes geven zoon vroolijk gezicht op tafel en... de eieren blijven er heer lijk warm onder! Nr. 5 is een practische wasch-omslag. Op reis en in de linnenkast, altijd is zoo'n omslag bijzonder ge makkelijk. Het bestaat uit twee bladen van carton, die met een lichtgekleurde, dunne stof zijn overtrokken en waaraan wij twee elastieke banden hebben genaaid, die de wasch op zijn plaats houden! Nr. 6 zal moeder veel plezier doen. Vooral een stevige stof kie zen, anders prikken de naal den er te spoedig gaten in! Je zult eens zien, hoe heerlijk moeder het vindt, dat haar breinaalden, stopnaalden en haakpennen niet meer weg raken, maar hun vaste plaatsje hebben!... Nu voorloopig kunnen jullie weer voort! Begin er maar gauw aan. want het is Kerstmis, voordat je het weet! Wat zal groote zus in haar schik zijn met de eierwarmer tjes! En vader met z'n ka lenderblok -1933!... .Veel succes, ermee! boter een stevige bal vormen, die daarna op een met bloem bestoven steenen aanrecht of deegplank wordt uitgerold tot een dunnen deeglap, die weer opvouwen en nogmaals dun uitrollen. We hebben nu een deeglap gekre gen, die veel weg heeft van êen zeemleeren lap en die we dubbel gevouwen met een vochtige doek bedekt ongeveer 1 a 2 uur op een koele plaats laten rusten. Een aantal kleine vormpjes wordt ingewre ven met boter, bodem en zijkanten gevoerd met een reepje van de deeglap; we prikken met een vork enkele malen in den bodem van het deeg, doen het vulsel erin en dek ken het weer af met een laagje deeg, ter wijl we zorgen, dat het bovenste deeglaagje op de zijkanten gedrukt wordt. Naar ver kiezing kunnen we de bovenkant ook met reepjes deeg bedekken, doch zullen ze dan eveneens moeten vastdrukken op de zij kanten. Zijn alle vormpjes gevuld, dan gaan zij de oven in om gedurende ongeveer 2o minuten te bakken, daarna worden ze gestort en als ze afgekoeld zijn een paar dagen in een trommel bewaard. Kerst krentenbrood. 500 gram bloem, 40 gram gist, 100 gram boter, 75 gram suiker, 2 eieren, 2 k 2% dX. melk, 1 theelepeltje zout, 500 gram rozijnen, krenten en sucade. Bij het bereiden van deeg met gist, moe ten we zorgen, dat alles zooveel mogelijk verwarmd is. We beginnen dus met den pan waarin het beslag gemaakt wordt met heet water om te spoelen, doen de gezeefde bloem er in, maken in het midden een kuiltje waar in de gist met een paar lepels suiker en de helft van de lauwe melk komt. We roeren gist, suiker en melk door elkander, en voe gen hierbij een deel van de omliggende bloem, zetten de pan een kwartiertje op een warm plekje bij de kachel of op een pan met warm water. Na korten tijd heeft het deeg het dubbele var zijn omvang bereikt en voegen we het zout bij, de heele eieren, ge smolten boter, rest van de lauwe melk en de suiker en kneden dit met de handen gedu rende ongeveer 10 min.; het deeg zal dan van de pan en handen loslaten; even nog de rozijnen, krenten en sucade er door ge mengd, waarvan de beide eerste flink in warm water gewasschen zijn en gedroogd worden en de sucade gesnipperd is en daar na laten we het beslag nogmaals, maar nu 1 k ly, uur rijzen, dichtgedekt met deksel of doek. We vetten de broodvorm goed in en bren gen het deeg hierin over, laten het voor de derde maal nog een half uur rijzen en bakken het daarna in een warme oven. Wie niet beschikt over een bakblik maakt een dikke platte ronde koek, bestrijkt de bovenkant met boter en slaat de hoek dub bel, zóó dat de overslag kleiner is dan de onderkant en het geheel de vorm van een stol krijgt. Op het ingevette bakblik wordt deze eveneens in de oven gebakken totdat hij van binnen goed gaar Is. We prikken er ten overvloede nog eens met een brei naald in en komt deze er gehe®> Hrnog uit dan is het gebak gaar. Koud laten worden en flink bestuiven met poedersuiker. Geven we den vorm van een stol aan het brood, dan worden alleen ro zijnen gebruikt, b.v 35o gram. Tulband. 250 gram bloem (zelfrijzend), 75 gram boter, 75 gram suiker, 3 eieren, 100 gram rozijnen, 50 gram amandelen, een tikje zout, schil van citroen, een paar lepels melk. We maken een „vóórdeeg" van bloem, gist en een paar lepels lauwe melk, zooals bij krentenbrood is aangegeven, laten dit rij zen en maken daarna het beslag, door dB gesmolten (niet heete) boter, suiker, eieren, zout en citroenrasp met elkander goed door een te kneden. Dit deeg wordt slapper dan het brooddeeg, dus kan met een houten lepel geklopt worden, indien hieraan de voorkeur wordt gegeven boven het kneden met de hand; het laatst worden gepelde, ge hakte amandelen en rozijnen ermede ver mengd en het deeg moet nu, op een warm doch niet te droge plaats lal y. uur rijzen. Met het oog op neerslaan dekken we het weer af met een deksel of vochtige doek. Onder het rijzen maken wij de tulbandvorm In orde, door deze met boter te besmeren en met paneermeel te bestrooien, het beslag komt erin, we laten het nogmaals een mi nuut of tien rijzen en daarna wordt de vorm in een warme oven geplaatst, gedu rende ongeveer uur, daarna afkoelen en flink bestuiven met poedersuiker, versieren met een takje hulst. Kerstcake. 450 gram zelfrijzend bakmeel; 225 gram boter (margarine), 225 gram fijne witte suiker; 200 gram sun maid rozijnen; 100 gram krenten; 100 gram sucade; 100 gram geconfijte kersjes 4 eieren. We beginnen met de bloem te zeven en de ooter in een verwarmde kom te doen met de fijne witte suiker Ik raad U aan vooral fijne suiker, echter geen poedersuiker, te gebrui ken. omdat gewone korrels zoo moelij k op- losen en de eierdooiers niet bijgevoegd mogen worden voor de suiker geheel en al met de boter is vermengd; is dit niet het geval dan zullen we nooit een smakelijke luchtige cake krijgen. We roeren boter en suiker tot een zalf achtige massa, voegen éen voor eén de eier dooiers bij, net volgende niet, voordat het voorgaande geheel met boter en suiker ver mengd is en daarna lepelsgewijze de bloem Mocht het deeg inderdaad onhandelbaar worden dan voegen we nog y7 kopje melk toe; het allerlaatste komt de melange en het zéér stijf geklopte eiwit door het deeg. Cake-vormen worden beboterd en daarna nog eens uitgevoerd met beboterd papier en tot op een paar c.M. van den bovenkant af gevuld met het beslag Om te voorkomen dat de cake van boven te donker wordt, wordt ook de bovenkant met beboterd papier afge dekt en de cake in de vóórgewarmde oven gedurende lal y, uur bij matige hitte ge- oakken. Huis- of kantoor-japon. (7713) Geruite of effen stof leenen zich beide voor dit eenvoudige japonnetje met vier baansrokje. De halsuitsnijding is aan de voorzijde recht, terwijl niet alleen het kraagje, maar ook een klein deel van het bovenstuk van afstekende stof is gemaakt, die vóór met twee puntjes bij de knoopgarneering en ach ter rond geknipt is. Hiervoor leent zich bij effen stof heel goed de moderne gladde garneering van geplette pluche in wit, ge kleurd of zwart. Het rokje is glad en sluit tot op kniehoogte aan; vandaar af hebben vóór- en achter baan aan beide zijden groepen waaierplooien, die de noodig onderwijdte geven. Prijs 0.58. Huishoudschort. (7718) Op veelvuldig verzoek plaatsen wij nog maals een eenvoudig schort, dat zoowel van satinet en cretonne als van een gewoon ge ruit of gestreept katoenen weefsel gemaakt kan worden. Het patroon bestaat uit vóór- en zijstukken, zakken en reepje voor de slui ting. De voor- en zijnaden worden met Engel sche naden aan elkander verbonden en de ronde reep, die aan het voorstuk geknipt is, wordt midden achter op dezelfde wijze aan elkander gezet; de buitenomtrek en halsuit snijding worden met schuine biezen op de rechte kant tegengenaaid, die naar den ver keerden kant worden omgeslagen en op 1 cM. breedte worden gestikt, ook kan de buiten kant met een afstekende kleur worden om- gebiesd, hetgeen echter een precies werkje is; de onderkant wordt gezoomd. Aan de zij baantjes worden aan de rugzijde kleine vierkante stukjes opgestikt, waarop de knoopen gezet worden; het losse reepje wordt dubbel genomen; hierin worden aan beide kanten knoopsgaten gemaakt voor de sluiting der belde zijstukken. Patronen verkrijgbaar tot en met maat 52. Prijs 0.58. HinSJAPONNETJE. (7706). Het zou moeilijk gaan ora bi] het huiswerk steeds een 710b loede japon aan te trekken, ook al wordt daar een I. j A schort overheen gedragen. I Onze goede japon zou des ondanks spoedig met vlek ken zitten. Een huisjapon netje is daarom onontbeer lijk. Dit japonnetje is heel eenvoudig te maken en practisch om in de mor genuren gedragen te wor den. De korte mouwen, doen wat kil aan, en worden vervangen door een lange blouse-mouw. Gewerkt flanel, dat waschbaar is met effen kraag en ceintuur is het meest geschikt; ook wol len mousseline, dat in aar dige dessins te verkrijgen Is kan voor dit model ver werkt worden. Patronen tot en met Tiaat 46. Prijs 0.58. Juiste verwarming. Het ls noodig, dat ons lichaam steeds een zelfde temperatuur heeft, die niet boven 37 gr. C. mag komen. Zooals vanzelf spreekt, moeten wij het organisme helpen, op bui tengewoon koude, zoowel als op bijzonder warme dagen, om op temperatuur te blijven In de meeste gezinnen heeft de verwar ming in den winter door kachels en haard plaats en als normale kamertemperatuur mogen wij aannemen 62 gr. tot hoogstens 65 gr. F. In vertrekken met groote vensters en buitenmuren koelt de lucht daar ter plaatse aanmerkelijk af en deze koude lucht daalt naar de vloeren af, waardoor men veelal in den winter koude voeten en een warm hoofd heeft, hetgeen zeer onaange naam kan zijn. Onverwarmde slaapkamers zijn algemeen niet aan te bevelen en is een of 'andere reden niet in de geli tiet vertrek te verwarmen, dan moét niet met geopende ramen slapen. De ratuur buiten is dan ongeveer gelijk der kamer, zoodat geen luchtvervi plaats vindt. De vrees voor te droge warmte is ongegrond, daar de lucht op het oo van inademen reeds vochtig wordt, h geval moet men vochtige hitte vei deze toch kan slechts nadeelig werkei zij oververhitting van het organisme zaakt. Zeer aan te bevelen ls het, om ln ve ken waar men woont of werkt een met water en azijn te plaatsen. Dit onmerkbare „parfum" heeft een bukt woon kalmeerenden invloed op het gestel. Meisjesjurk. (7726) Meisjesjurk met raglan mouwen, wa* de ruimte verdeeld wordt tusschen smalle dubbele manchet; het lijfje weinig ruim aan het zeer weinig kloü rokje gezet en wordt met een smal tuurtje afgewerkt. De garneering aan voorzijde van het lijfje is zeer origineel: bestaat uit twee pattes, waavan de de linker-, de ander uit de rechternaac de raglan komt; de sluiting der pattes jurk heeft met knoopen en knooj plaats. De onderzijde van beide pattes woi garneerd door drie of vier onder vallende rijen in de steel- of kettini ook een smal randje in kruissteken is op zijn plaats. De combinatie der 1& moet leven geven aan het overigens eer dig jurkje, waarvan patronen beschlH zijn voor meisjes van 812 Jaar. Prijs/ A H laai tes i 'O'S i is Huisjurkje voor kleine meis (7730) Vyella, flanel of wollen stof leenen tot het maken van dit zeer eenvoudige n jesjurkje, waarvan de eenige garneering staat uit een opgestikte bovenstukje, dat de rugzijde rond is en daar tevens de ting heeft; terwijl de voorzijde met een o aangeknipt deel op het jurkje gestikt wo als afwerking drie parelmoeren knoc? eenvoudige lange mouw met kleine mand opgestikte zakjes op het jurkje, dat vóór achter glad is, doch de noodige ruimte krijgt door de plooien opzij. Patronen 35 jaar. Prijs 0.58. GOEDKOOPE KNIPPATRONEN VOOR ONZE LEZERESSEN. Van de op deze pagina afgebeelde i ■en stellen wij ten behoeve van oni» ressen tegen kostprijs knippiW« oeschikbaar Bestellingen worden JdageD uitgevoerd na overschrijving* een bedrag van 0.58 op postrekening s o.n.v den Patronendienst te den Haag: der vermelding van gewenscht nummer miste maat Aanvragen kunnen eveneens geschil looi Inzending van 0.58 per postwisse per brlel ln postzegels aan de modere* trice van dit blad Joan Maetsuyckerstr ien Haag Men verzuime vooral niet Juiste maat gewenscht nummer op het postwlS strookje ol ln de brlel te vermeiden. De Juiste n Dlkwijis komt het voor. dat men niet 3les de maat weet van het te best# model TeD gerieve van lezeressen die t# mede niet op de hoogte zijn geven wij derstaand een lijstje met de Juiste maten ie hiermede overeenkomende ouste- heupwljdten Vooi men tot bestelling gaat. diene men z»ch er eerst van te verg! wissen ol de opgegeven maat klopt. D voorkomt teleurstelling Maat Bustewijdte Heupwljd 40 D2 1UU c. 42 100 104 C 44 108 110 e 46 112 116 c 48 120 124 c 50 126 130 t Hei verdtent wel aanbeveling om dit lU* 4oed te bewaren opdat men het kan raa olegen bij eventueel nabestellen van pau oen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1932 | | pagina 16