l
JOETJES VOOR DE
FEESTDAGEN.
ORIGINEELE PLUMPUDDING.
Wat we noodig hébben.
225 gr. rozijnen; 225 gr. krenten; 225 gr.
kalfsniervet; 225 gr. oud brood (zonder
korst); 350 gr. lichte basterd suiker; 4 eieren;
2 dL. melk; 1 halve geraspte nootmuskaat;.
50 gram amandelen; 1 theelepel zout.
De bereiding.
Het oude brood raspen we of we breken er
kleine kruimels van; het vet ontdoen we van
de velletjes en hakken we zeer fijn; de
amandelen worden gebroeid, van het huidje
ontdaan en in stukjes gehakt.
Alle droge ingrediënten, als rozijnen, kren
ten, gehakt, vet, brood, basterd noot en
zout worden met de handen door en door
met elkander vermengd; daarna worden
eieren en melk geklopt en bij de overige in
grediënten gevoegd.
De warme puddingvorm wordt flink met
boter besmeerd, evenals de binnenkant van
het deksel en hierin wordt het mengsel over
gebracht, dat gedurende 6a 8 uren au bain
marie moet koken. We moeten er zorg voor
dragen, dat het water tot even ander den
rand blijft reiken en niet van de kook afgaat
de bijvulling moet geschieden met kokend
water.
Heeft men geen puddingvorm met deksel,
dan wordt een kom ingevet en bedekt met
beboterd boterhammen-papier en afgesloten
met een met bloem bestrooide, vochtig ge
maakte doek. Men moet zorgen, dat de doek
stevig om de kom bevestigd wordt en het
water even onder den rand blijft.
De pudding moet na het koken afkoelen
en op een koele plaats bewaard worden, na
tuurlijk goed afgedekt. Maakt men deze pud
ding b.v. al een week van te voren klaar, dan
zal de smaak hierdoor aanmerkelijk winnen.
Op Kerstdag wordt de pudding nog 2 uur
nagekookt op de bovenomschreven wijze,
opdat hij door en door warm wordt, daarna
moet de vorm een oogenblik in den oven,
om de pudding iets op te drogen, voordat zij
wordt gestort op een goed verwarmde schaal
De pudding garneeren we met e enpaar
takjes hulst en indien we hem brandende
binnen willen brengen, gieten we over bo
ven- en zijkanten rhum, die de aansteken.
Wijn- of citroensaus smaken het best bij
deze pudding.
KERSTPUDDING.
5 dl. melk; 5 dl. room; 150 gram witte
suiker; 22 gram of 11 bladen gelatine; 1 dl.
marasquin; 100 gram geconfijte, roode kerst-
jes; enkele stukjes succade.
We brengen de melk aan de kook en roe
ren de suiker er doorheen, alsmede de gela
tine, die 10 .min. in koud water geweekt en
daarna goed uitgeknepen is, en later het ge
heel bekoelen waarna de marasquin en een
deel van de kestjes er bij gevoegd worden.
Om te voorkomen dat de gelatine zakt,
moet van tijd tot tijd in de pudding geroerd
worden. Begint hij drillerig te worden, dan
mengen we de goed stijf geklopte room er
doorheen en zetten de pudding weg tot den
volgenden dag. Het liefst gebruiken we met
het oog op de garneering geen puddingvorm
maar een ronde, vrij platte schaal of kom.
Als garneering geven we enkele stukjes
succade de vorm van blaadjes en maken
van den buitenrand een krans van blaadjes
en halve roode kerstjës, waarvan we ook in
het midden een kleine garneering aanbren
gen.
Miniatuur-kaarsjes op kleine houdertjes
in de pudding gestoken, liefst roode, geven
een alleraardigst effect, vooral in gezinnen
met kinderen.
Kerstgebakjes.
De echte Engelsche kerstgebakjes, mince-
pies zijn heel gemakkelijk te maken; we
beginnen al ongeveer twee weken te voren
met het vulsel en bewaren dit in goed afge
sloten jampotten op een koele plaats, totdat
we de gebakjes afwerken. We zorgen voor 'n
aantal kleine blikken vormpjes, die gevoerd
worden met het pie-deeg (pastijdeeg) en
daarna gevuld worden met het vulsel, dat we
reeds klaar hebben staan.
Voor ongeveer 25 gebakjes hebben we noo
dig
250 gram bloem; 125 gram boter; iets zout
en Y« dD. water.
Voor het vulsel100 gram kalfsniervet
(rauw), 125 gram krenten, 200 gram appels,
125 gram br. suiker, 125 gram rozijnen (sul-
tana's); 25 gram snippers; 50 gram sucade;
100 gram sun maids; sap en schil van ci
troen; 1 half theelepeltje nootmuskaat; 50
gram amandelen; mespunt zout; d.L.
brandewijn.
We beginnen met het vulsel, zorgen, dat
we alles afgewogen voor ons hebben staan en
ontdoen het niervet van alle velletjes, was-
schen het, evenals de krenten en rozijnen,
leggen het daarna goed droog op het hak-
bord, voegen er de geschilde partjes appel
bij, de sucade, snippers, amandelen en zeer
fijn afgeschilde citroenschil, waaraan geen
wit meer mag zitten en hakken dit met el
kander totdat het een zeer fijn mengsel is
geworden, waardoor tenslotte de suiker, ci
troensap, nootmuskaat en brandewijn worden
geroerd en wel zóó, dat een goed vermengd
I geheel is verkregen, dat zooals gezegd in
goed gesloten jampotjes, wordt weggezet om
er eenige dagen vóór Kerstmis onze gebakjes
van te maken.
Voor Het ple-deeg (spreek uit pai-deeg)
wordt de bloem gezeefd en op een flink stuk
wit papier of een deegplank gelegd, met de
boter in het midden, waarna boter en bloem
met een mes verdeeld worden tot een krui
melig geheel, dat we daarna in een kom
doen. en vermengen met ongeveer v, di.
(een half theekopje water), totdat bloem en
DECEMBER-GESCHENKEN-TIJD!.
Voor vlijtige meisjeshanden.
Ditmaal zullen we eens zorgen, dat
de Kerstdagen niet ongemerkt voorbij
gaan voor moeder, vader en voor groote
zus, die getrouwd is...
Al vroeg gaan we aan den slag om
eens iets aardigs en tegelijk nuttigs te
maken, iets waaraan men jarenlang wat
heeft! Kijk maar eens naar het plaatje,
wat een aardige dingen wij alzoo kunnen
gaan maken... een onderleggertje, een
kalenderblok, een zakdoekomslag, eier-
warmertjes, een waschzak, een hand-
werkportefeuille.Vader zal beslist
graag een leuke kalender op zijn bureau
hebben en getrouwde zus. die altijd zoo
veel kennissen op bezoek krijgt, is dol
op een dozijn alleraardigste eierwarmer-
tjes! Moeder kan je van alles geven en
misschien wil je voor de poppentafel van
je vriendinnetje ook nog wel een aardig
onderleggertje maken.
Om te beginnen dan nummer 1. On
derlegger voor een theepot of een scho
tel. Met een passer trekken wij een cirkel
op een stuk carton en knippen die uit.
De bovenzijde bedekken wij met een heel
dun laagje watten, waarna wij het ge
heel met leuke, gebloemde stof overtrek
ken en met een kleine ruche omzoomen.
De kalender voor vader is al heel
eenvoudig. Carton vormt weer de ach
tergrond. Kies een aardig patroontje er
voor. Een Schotsche ruit is b.v. al heel
leuk. Nr. 3 is een aardigen omslag voor
linten, kragen, zakdoekjes, en zoo voorts.
Het aardigste eraan is. dat het siermo
tief je niet geborduurd is, maar bestaat
uit handig vastgestikte lintjes en stukjes
zij. Kleurige, gehaakte en ge
breide eierwarmertjes geven
zoon vroolijk gezicht op tafel
en... de eieren blijven er heer
lijk warm onder! Nr. 5 is een
practische wasch-omslag. Op
reis en in de linnenkast, altijd
is zoo'n omslag bijzonder ge
makkelijk. Het bestaat uit twee
bladen van carton, die met
een lichtgekleurde, dunne stof
zijn overtrokken en waaraan
wij twee elastieke banden
hebben genaaid, die de wasch
op zijn plaats houden! Nr. 6
zal moeder veel plezier doen.
Vooral een stevige stof kie
zen, anders prikken de naal
den er te spoedig gaten in!
Je zult eens zien, hoe heerlijk
moeder het vindt, dat haar
breinaalden, stopnaalden en
haakpennen niet meer weg
raken, maar hun vaste plaatsje
hebben!...
Nu voorloopig kunnen
jullie weer voort! Begin er
maar gauw aan. want het is
Kerstmis, voordat je het weet!
Wat zal groote zus in haar
schik zijn met de eierwarmer
tjes! En vader met z'n ka
lenderblok -1933!...
.Veel succes, ermee!
boter een stevige bal vormen, die daarna op
een met bloem bestoven steenen aanrecht
of deegplank wordt uitgerold tot een dunnen
deeglap, die weer opvouwen en nogmaals dun
uitrollen. We hebben nu een deeglap gekre
gen, die veel weg heeft van êen zeemleeren
lap en die we dubbel gevouwen met een
vochtige doek bedekt ongeveer 1 a 2 uur op
een koele plaats laten rusten.
Een aantal kleine vormpjes wordt ingewre
ven met boter, bodem en zijkanten gevoerd
met een reepje van de deeglap; we prikken
met een vork enkele malen in den bodem
van het deeg, doen het vulsel erin en dek
ken het weer af met een laagje deeg, ter
wijl we zorgen, dat het bovenste deeglaagje
op de zijkanten gedrukt wordt. Naar ver
kiezing kunnen we de bovenkant ook met
reepjes deeg bedekken, doch zullen ze dan
eveneens moeten vastdrukken op de zij
kanten.
Zijn alle vormpjes gevuld, dan gaan zij de
oven in om gedurende ongeveer 2o minuten
te bakken, daarna worden ze gestort en als
ze afgekoeld zijn een paar dagen in een
trommel bewaard.
Kerst krentenbrood.
500 gram bloem, 40 gram gist, 100 gram
boter, 75 gram suiker, 2 eieren, 2 k 2% dX.
melk, 1 theelepeltje zout, 500 gram rozijnen,
krenten en sucade.
Bij het bereiden van deeg met gist, moe
ten we zorgen, dat alles zooveel mogelijk
verwarmd is. We beginnen dus met den pan
waarin het beslag gemaakt wordt met heet
water om te spoelen, doen de gezeefde bloem
er in, maken in het midden een kuiltje waar
in de gist met een paar lepels suiker en de
helft van de lauwe melk komt. We roeren
gist, suiker en melk door elkander, en voe
gen hierbij een deel van de omliggende
bloem, zetten de pan een kwartiertje op een
warm plekje bij de kachel of op een pan met
warm water. Na korten tijd heeft het deeg
het dubbele var zijn omvang bereikt en
voegen we het zout bij, de heele eieren, ge
smolten boter, rest van de lauwe melk en de
suiker en kneden dit met de handen gedu
rende ongeveer 10 min.; het deeg zal dan
van de pan en handen loslaten; even nog
de rozijnen, krenten en sucade er door ge
mengd, waarvan de beide eerste flink in
warm water gewasschen zijn en gedroogd
worden en de sucade gesnipperd is en daar
na laten we het beslag nogmaals, maar nu
1 k ly, uur rijzen, dichtgedekt met deksel
of doek.
We vetten de broodvorm goed in en bren
gen het deeg hierin over, laten het voor de
derde maal nog een half uur rijzen en
bakken het daarna in een warme oven.
Wie niet beschikt over een bakblik maakt
een dikke platte ronde koek, bestrijkt de
bovenkant met boter en slaat de hoek dub
bel, zóó dat de overslag kleiner is dan de
onderkant en het geheel de vorm van een
stol krijgt. Op het ingevette bakblik wordt
deze eveneens in de oven gebakken totdat
hij van binnen goed gaar Is. We prikken
er ten overvloede nog eens met een brei
naald in en komt deze er gehe®> Hrnog uit dan
is het gebak gaar.
Koud laten worden en flink bestuiven met
poedersuiker. Geven we den vorm van een
stol aan het brood, dan worden alleen ro
zijnen gebruikt, b.v 35o gram.
Tulband.
250 gram bloem (zelfrijzend), 75 gram boter,
75 gram suiker, 3 eieren, 100 gram rozijnen,
50 gram amandelen, een tikje zout, schil
van citroen, een paar lepels melk.
We maken een „vóórdeeg" van bloem, gist
en een paar lepels lauwe melk, zooals bij
krentenbrood is aangegeven, laten dit rij
zen en maken daarna het beslag, door dB
gesmolten (niet heete) boter, suiker, eieren,
zout en citroenrasp met elkander goed door
een te kneden. Dit deeg wordt slapper dan
het brooddeeg, dus kan met een houten
lepel geklopt worden, indien hieraan de
voorkeur wordt gegeven boven het kneden
met de hand; het laatst worden gepelde, ge
hakte amandelen en rozijnen ermede ver
mengd en het deeg moet nu, op een warm
doch niet te droge plaats lal y. uur rijzen.
Met het oog op neerslaan dekken we het
weer af met een deksel of vochtige doek.
Onder het rijzen maken wij de tulbandvorm
In orde, door deze met boter te besmeren en
met paneermeel te bestrooien, het beslag
komt erin, we laten het nogmaals een mi
nuut of tien rijzen en daarna wordt de
vorm in een warme oven geplaatst, gedu
rende ongeveer uur, daarna afkoelen en
flink bestuiven met poedersuiker, versieren
met een takje hulst.
Kerstcake.
450 gram zelfrijzend bakmeel; 225 gram
boter (margarine), 225 gram fijne witte
suiker; 200 gram sun maid rozijnen; 100
gram krenten; 100 gram sucade; 100 gram
geconfijte kersjes 4 eieren.
We beginnen met de bloem te zeven en de
ooter in een verwarmde kom te doen met de
fijne witte suiker Ik raad U aan vooral fijne
suiker, echter geen poedersuiker, te gebrui
ken. omdat gewone korrels zoo moelij k op-
losen en de eierdooiers niet bijgevoegd
mogen worden voor de suiker geheel en al
met de boter is vermengd; is dit niet het
geval dan zullen we nooit een smakelijke
luchtige cake krijgen.
We roeren boter en suiker tot een zalf
achtige massa, voegen éen voor eén de eier
dooiers bij, net volgende niet, voordat het
voorgaande geheel met boter en suiker ver
mengd is en daarna lepelsgewijze de bloem
Mocht het deeg inderdaad onhandelbaar
worden dan voegen we nog y7 kopje melk
toe; het allerlaatste komt de melange en het
zéér stijf geklopte eiwit door het deeg.
Cake-vormen worden beboterd en daarna
nog eens uitgevoerd met beboterd papier en
tot op een paar c.M. van den bovenkant af
gevuld met het beslag Om te voorkomen dat
de cake van boven te donker wordt, wordt
ook de bovenkant met beboterd papier afge
dekt en de cake in de vóórgewarmde oven
gedurende lal y, uur bij matige hitte ge-
oakken.
Huis- of kantoor-japon.
(7713)
Geruite of effen stof leenen zich beide
voor dit eenvoudige japonnetje met vier
baansrokje.
De halsuitsnijding is aan de voorzijde
recht, terwijl niet alleen het kraagje, maar
ook een klein deel van het bovenstuk van
afstekende stof is gemaakt, die vóór met
twee puntjes bij de knoopgarneering en ach
ter rond geknipt is. Hiervoor leent zich bij
effen stof heel goed de moderne gladde
garneering van geplette pluche in wit, ge
kleurd of zwart.
Het rokje is glad en sluit tot op kniehoogte
aan; vandaar af hebben vóór- en achter
baan aan beide zijden groepen waaierplooien,
die de noodig onderwijdte geven. Prijs 0.58.
Huishoudschort.
(7718)
Op veelvuldig verzoek plaatsen wij nog
maals een eenvoudig schort, dat zoowel van
satinet en cretonne als van een gewoon ge
ruit of gestreept katoenen weefsel gemaakt
kan worden. Het patroon bestaat uit vóór-
en zijstukken, zakken en reepje voor de slui
ting.
De voor- en zijnaden worden met Engel
sche naden aan elkander verbonden en de
ronde reep, die aan het voorstuk geknipt is,
wordt midden achter op dezelfde wijze aan
elkander gezet; de buitenomtrek en halsuit
snijding worden met schuine biezen op de
rechte kant tegengenaaid, die naar den ver
keerden kant worden omgeslagen en op 1 cM.
breedte worden gestikt, ook kan de buiten
kant met een afstekende kleur worden om-
gebiesd, hetgeen echter een precies werkje
is; de onderkant wordt gezoomd.
Aan de zij baantjes worden aan de rugzijde
kleine vierkante stukjes opgestikt, waarop
de knoopen gezet worden; het losse reepje
wordt dubbel genomen; hierin worden aan
beide kanten knoopsgaten gemaakt voor de
sluiting der belde zijstukken.
Patronen verkrijgbaar tot en met maat 52.
Prijs 0.58.
HinSJAPONNETJE.
(7706).
Het zou moeilijk gaan ora
bi] het huiswerk steeds een
710b loede japon aan te trekken,
ook al wordt daar een
I. j A schort overheen gedragen.
I Onze goede japon zou des
ondanks spoedig met vlek
ken zitten. Een huisjapon
netje is daarom onontbeer
lijk.
Dit japonnetje is heel
eenvoudig te maken en
practisch om in de mor
genuren gedragen te wor
den. De korte mouwen,
doen wat kil aan, en
worden vervangen door
een lange blouse-mouw.
Gewerkt flanel, dat
waschbaar is met effen
kraag en ceintuur is het
meest geschikt; ook wol
len mousseline, dat in aar
dige dessins te verkrijgen
Is kan voor dit model ver
werkt worden.
Patronen tot en met
Tiaat 46. Prijs 0.58.
Juiste verwarming.
Het ls noodig, dat ons lichaam steeds een
zelfde temperatuur heeft, die niet boven
37 gr. C. mag komen. Zooals vanzelf spreekt,
moeten wij het organisme helpen, op bui
tengewoon koude, zoowel als op bijzonder
warme dagen, om op temperatuur te blijven
In de meeste gezinnen heeft de verwar
ming in den winter door kachels en haard
plaats en als normale kamertemperatuur
mogen wij aannemen 62 gr. tot hoogstens
65 gr. F. In vertrekken met groote vensters
en buitenmuren koelt de lucht daar ter
plaatse aanmerkelijk af en deze koude lucht
daalt naar de vloeren af, waardoor men
veelal in den winter koude voeten en een
warm hoofd heeft, hetgeen zeer onaange
naam kan zijn.
Onverwarmde slaapkamers zijn
algemeen niet aan te bevelen en is
een of 'andere reden niet in de geli
tiet vertrek te verwarmen, dan moét
niet met geopende ramen slapen. De
ratuur buiten is dan ongeveer gelijk
der kamer, zoodat geen luchtvervi
plaats vindt.
De vrees voor te droge warmte is
ongegrond, daar de lucht op het oo
van inademen reeds vochtig wordt, h
geval moet men vochtige hitte vei
deze toch kan slechts nadeelig werkei
zij oververhitting van het organisme
zaakt.
Zeer aan te bevelen ls het, om ln ve
ken waar men woont of werkt een
met water en azijn te plaatsen. Dit
onmerkbare „parfum" heeft een bukt
woon kalmeerenden invloed op het
gestel.
Meisjesjurk.
(7726)
Meisjesjurk met raglan mouwen, wa*
de ruimte verdeeld wordt tusschen
smalle dubbele manchet; het lijfje
weinig ruim aan het zeer weinig kloü
rokje gezet en wordt met een smal
tuurtje afgewerkt. De garneering aan
voorzijde van het lijfje is zeer origineel:
bestaat uit twee pattes, waavan de
de linker-, de ander uit de rechternaac
de raglan komt; de sluiting der pattes
jurk heeft met knoopen en knooj
plaats.
De onderzijde van beide pattes woi
garneerd door drie of vier onder
vallende rijen in de steel- of kettini
ook een smal randje in kruissteken is
op zijn plaats. De combinatie der 1&
moet leven geven aan het overigens eer
dig jurkje, waarvan patronen beschlH
zijn voor meisjes van 812 Jaar. Prijs/
A
H
laai
tes
i
'O'S
i is
Huisjurkje voor kleine meis
(7730)
Vyella, flanel of wollen stof leenen
tot het maken van dit zeer eenvoudige n
jesjurkje, waarvan de eenige garneering
staat uit een opgestikte bovenstukje, dat
de rugzijde rond is en daar tevens de
ting heeft; terwijl de voorzijde met een o
aangeknipt deel op het jurkje gestikt wo
als afwerking drie parelmoeren knoc?
eenvoudige lange mouw met kleine mand
opgestikte zakjes op het jurkje, dat vóór
achter glad is, doch de noodige ruimte
krijgt door de plooien opzij.
Patronen 35 jaar. Prijs 0.58.
GOEDKOOPE KNIPPATRONEN
VOOR ONZE LEZERESSEN.
Van de op deze pagina afgebeelde i
■en stellen wij ten behoeve van oni»
ressen tegen kostprijs knippiW«
oeschikbaar Bestellingen worden
JdageD uitgevoerd na overschrijving*
een bedrag van 0.58 op postrekening s
o.n.v den Patronendienst te den Haag:
der vermelding van gewenscht nummer
miste maat
Aanvragen kunnen eveneens geschil
looi Inzending van 0.58 per postwisse
per brlel ln postzegels aan de modere*
trice van dit blad Joan Maetsuyckerstr
ien Haag
Men verzuime vooral niet Juiste maat
gewenscht nummer op het postwlS
strookje ol ln de brlel te vermeiden.
De Juiste n
Dlkwijis komt het voor. dat men niet
3les de maat weet van het te best#
model TeD gerieve van lezeressen die t#
mede niet op de hoogte zijn geven wij
derstaand een lijstje met de Juiste maten
ie hiermede overeenkomende ouste-
heupwljdten Vooi men tot bestelling
gaat. diene men z»ch er eerst van te verg!
wissen ol de opgegeven maat klopt. D
voorkomt teleurstelling
Maat Bustewijdte Heupwljd
40 D2 1UU c.
42 100 104 C
44 108 110 e
46 112 116 c
48 120 124 c
50 126 130 t
Hei verdtent wel aanbeveling om dit lU*
4oed te bewaren opdat men het kan raa
olegen bij eventueel nabestellen van pau
oen.