MELK IS GOED VOOR ELK Maar vereischt een nauwgezette "behandeling DOODT ALLEREERST DE BACILLEN Melk is een voedingsmiddel, dat bijna in alle behoeften van het lichaam voorziet en het eerste, wat aan zuigelingen en zieken wordt gegeven, aangezien het zeer voedzaam is. Alhoewel wij het als vloeistof tot ons ne men, stremt het echter in de maag, doordat het maagsap erop reageert, waardoor het een vaste vorm aanneemt. Melk bevat een zeker gehalte eiwit, dat bij verhitting stremt, vandaar het vel, dat op de melk komt. Verder bevat het veel water, dat de bestanddeelen, noodig voor de opbouw van de cellen, zoowel die van het zachte weefsel als die van de beenderen, inhoudt. Melksuiker en room zijn zeer doeltreffend om energie en warmte te geven, zonder dat zij veel inspanning van de verteringsorga nen eischen. Melksuiker is niet zoo zoet, zoo dat kinderen van deze smaak niet gauw ge noeg krijgen. Hoe gezond het gebruik van melk echter moge zijn, gevaarlijk kan dit worden, indien de koeien aan een of andere ziekte lijden of er niet zindelijk met de kannen wordt om gegaan. Na het melken toch heeft de melk juist die temperatuur, die noodig is om bacillen in groote mate te vermenigvuldigen. Alles draagt er dan toe bij om hun groei te be vorderen en wanneer dan niet de uiterste reinheid betracht wordt, kan dit een buiten gewoon groot gevaar opleveren. De oorzaak van zeer veel ziekten is na onderzoek gebleken, te zijn gelegen in het drinken van geïnfecteerde melk, zooals o.a. bij darminfectie, tuberculose, blaren in den mond enz. De huisvrouwen hebben er dus voor te waken, dat zij geen ondeugdelijke melk betrekken en zij alleen van die zaken koopen, waarvan men kan aannemen, dat alles wat het bedrijf betreft aan de streng* eischen van hygiëne voldoet. Niets neemt zoo gauw bacillen tot zich als melk, zoodat deze zelfs nog besmet kan wor den nadat men ze van den melkboer heeft genomen. Het is daarom absoluut noodig, om de melk dadelijk te koken en wel zóó, dat men de pan niet van het vuur neemt wanneer ze maar even opkomt, maar er voor moet zor gen, dat ze minstens een minuut of vijf blijft doorkoken en daarna met een deksel op de pan wegzet op een koele plaats. Gekookte melk is evenwel niet zoo licht verteerbaar als rauwe, doch het is noodig in de eerste plaats aan de veiligheid van de huisgenooten te denken. Melkkokers moeten goed met heet zeep water en soda worden gereinigd, zoodat geen sporen van de oude melk achterblijven en met kokend water nagespoeld. De bin nenkant wordt niet met een droogdoek uit geveegd, doch de melkkoker met een weinig water weggezet. Wil men velvorming voorkomen, dan zette men de pan met melk na het koken in een pan met water, dat eenige malen verfrischt wordt en roert er van tijd tot tijd met een houten lepel in, die men alleen voor dit doel houdt. Blikjes melk. Evenals bijna alle andere levensmiddelen kan melk ook gesteriliseerd worden om voor verschillende doefleinden gebruikt te wor den. In flesschen gedaan en daarna gesterili seerd kan melk langen tijd bewaard blijven. Gecondenseerde melk in blikjes is melk, die met of zonder toevoeging van suiker is gekoeld en gesteriliseerd in dicht gesoldeerde blikjes bewaard wordt. De melk wordt op een zekere temperatuur gebracht en zoolang gekookt tot ongeveer de helft van het water verdampt is. De over blijvende melk wordt in blikjes gedaan, dicht gesoldeerd en daarna zoolang gesteriliseerd ;ot alle micro-organismen vernietigd zijn. De gecondenseerde melk met suiker houdt jeter de bacteriën tegen en blijft langer goed, nadat het blik is opengemaakt; één bezwaar is echter, dat niet iedereen deze groote hoeveelheden suiker mag gebruiken, rooral niet degenen, die aanleg hebben om dik te worden. Melkpoeder. Gedurende den wereldoorlog hebben velen onzer de melkpoeder leeren gebruiken en waren bij de toen heerschende melk- schaarschte dankbaar dit poeder ter ver_ I vanging te kunnen gebruiken. Melkpoeder is n.1. chemisch gedroogde' poeder en is gemakkelijker en beter te trans porteeren dan gecondenseerde melk. De melk wordt in water opgelost en neemt dan de plaats van melk in. Voor picniccers, kampeerders op reis is dit een groote hulp, maar door de bereiding j gaan er vele voedende bestanddeelen verlo ren, zoodat het slechts als hulpmiddel kan dienst doen. Veel, heel veel wordt er geschreven over melk als goed en goedkoop voedingsmiddel Hebben de kinderen het als versterking noo dig, dan kan dit in allerlei vorm geschieden. Men geve niet voortdurend volle bekers, die i het kind de eetlust benemen, maar verwerke het in den vorm van vla of pap of cho colade. Men zorge vooral voor afwisseling. Een kind ziet vaak tegen het drinken van groote hoeveelheden melk op. Vóór alles zorge men echter voor rein heid en betrekke men de melk zoo mogelijk van een leverancier, die goed bekend staan De keuringsdiensten, die van overheidswege zijn ingesteld, waarborgen ons daarbij veel meer dan vroeger goede kwaliteiten, wat niet genoeg op prijs gesteld kan worden en waardoor veel ziekte voorkomen wordt. HUIS- OF KANTOORJAPON. (7710) Dit model leent zich zoowel voor 's middags, als om gedragen te worden als kantoorjapon. Het bestaat uit twee voorpanden, rug, mou wen, opstaand kraagje, omslag, achter- en vóór- baan met ingezet stuk en ceintuur en is bui tengewoon gemakkelijk te maken, terwijl het zeer goed voldoet. Sluiting midden voor met bijpassende, niet te groote knoopen en knoopsgaten. Zeer modern en tevens practisch is de hoog aangeknipte hals met omslag van lichte zij de, terwijl de mouw aansluit en als gar neering desgewenscht een rij knoopen aan den zijkant kunnen worden aangebracht De rok bestaat uit een vóórbaan met in gezet klokstuk en een achterbaan, terwijl een r-j- i ceintuur van dezelfde I stof of een smal lee- 11 I f ren ceintuurtje als af- U werking dient. fr Fluweel staat voor dit model heel mooi, indien het als middagjapon gedragen wordt, b.v. zwart met een omslag aan den hals van witte zijde. FSntasiestoffen, zoowel als effen wol. zijn meer geschikt om door werkende vrouwen gedragen te worden; ook geribd gewerkt fluweel, dat zeer billijk in prijs is, komt hiervoor in aanmerking. Patronen verkrijbaar in de maten 43—50. Prijs ƒ0.58. Kinderspel Kinderernst Hebben wij ouders over bovenstaande woorden wel eens nagedacht en mogen wij u daarom als inleiding eens vragen u in te denken, wat het wil zeggen in het drukst van uw werk te zijn; dan komt iemand de kamer binnen en noodigt u uit met hem mede naar de stad te gaan, zijn auto wacht u reeds en na de noodzakelijke inkoopen, waarbij uw oordeel zeer op prijs gesteld wordt, is het zijn bedoeling gezellig met u te gaan luchen, dan kunt u 's middags weer thuis zijn. Hoe aanlokkelijk is dit voorstel niet Het wordt u niet alle dag gedaan, daarbij komt nog, dat gij de persoon in kwestie niet gaarne iets weigert en dat gij vooruit weet, dat het een heel genoegelijk uitstapje zal zijn. Gij bedenkt u echter, dat gij druk in uw werk zijt en het u eigenlijk heel weinig schikt, dat nu maar in eens neer te leggen. Zonder u persoonlijk te kennen, kan ik u toch wel verzekeren, dat gij niet uitgelaten zult zijn over het plan en dat het u mis schien wel éenigszins zal irriteeren bij de gedachte uw werk in den steek te moeten laten. Waarom niet even vooruit gewaar schuwd en waarom juist nu De auto staat te wachten, wat ge nog vervelend vindt, daar ge nu heelemaal geen uitweg ziet en ge voelt heel veel lust te weigeren Denkt u zich dit alles eens in en stel u zich dan eens in de plaats van uw jongen of meisje. Handelt men niet bijna dagelijks zoo tegenover het kind Uw jongen is bezig met zijn bouwdoos en is met hart en ziel in zijn spel of is mogelijk met iets bezig, waar van gij zelf het nut niet inziet. Gij hebt u voorgenomen met hem uit te gaan of een bezoek bij deze of gene af te leggen, waar voor gij hem niet alleen uit zijn spel, zijn arbeid, moet halen, maar waarvoor het noo dig is, dat hij gewasschen en verkleed wordt, in één woord hij wordt geheel en al uit de sfeer, waarin hij zich ingeleefd had, wegge rukt. Onder gewone omstandigheden gaat hij dolgraag met u uit, maar nu is hij verdrie tig, zegt, dat hij zyn kasteel toch af moet bouwen, en heeft niet de minste lust met u mede te gaan. Het is toch heel begrijpelijk, als gij u de gedachtengang van uw kind slechts even indenkt. Het kind vindt zijn spel even ern stig als gij uw werk, dat gij toch ook niet gaarne eensklaps in den steek laat Twee wegen staan u nu open, óf het kind rustig laten doorspelen, zooals het gaarne doet, óf gij zult met hem spreken en hem zoodoende trachten te overtuigen, dat het nu eenmaal niet anders kan. Wanneer gij echter niet in wilt zien, dat zijn spelen voor hem dringenden arbeid is, dan zal het kind trachten minder onschul dige middelen te baat te nemen. Het zal dwingen, voorgeven moede te zijn, of andere uitvluchten aanvoeren, om zijn zin door te drijven. Lukt het hem allemaal niet, dan zal hij denken ik moet alles doen, wat moeder wil, dat moet gebeuren. Hij zal minder lust in zijn spel krijgen of het geheel opgeven. Elk van deze mogelijkheden kunnen het latere leven van het kind beïnvloeden, kunnen hem moeilijkheden geven Voor een volwassene is het onaangenaam uit zijn werk te moeten breken, hoewel eenige aangename uren hem te wachten staan, maar daarmede houdt het dan ook op, maar voor het kind is de kwestie hier mede niet geëindigd; voor hem is het over winning of nederlaag en hiermede zal het bij eventueele latere conflicten rekening mee weten te houden. Het beste is daarom, indien wij plannetjes hebben om uit te gaan en het kind moet mede, dit vooruit tegen hem te zeggen, op dat ook hij er rekening mee kan houden en hij de teleurstelling om uit „zijn arbeid" ge haald te worden niet zóó voelt. Veel onaan genaams wordt hierdoor voorkomen. Het gebruiken van citroenen. Citroenen geven ons in den zomer een ver- kwikkenden drank, en bewijzen ons in den winter bij zware koude en griep, uitstekende diensten in den vorm van een warme grog, terwijl zij tevens desinfecteerend werken. Het geregeld gebruik van citroenen komt het lichaam zeer ten goede, door het basenover schot, dat zij bevatten en welke, zooab de nieuwe voedingsleer aangeeft, zoo onmisbaar zijn voor den opbouw van het lichaam Alvorens citroenen uit te persen, zullen wij hen eerst twee minuten in een warmen oven of in heet water leggen, waardoor men veel meer sap uit de vruchten krijgt. Men bereikt dit ook, door de citroenen op tafel te leggen en hem met den binnenkant der hand onder vrij stevigen druk heen en weer te rollen. Nadat de citroen geperst is, zullen wij het overblijvende niet wegwerpen, maar ae schil met een zeer scherp mesje afnemen, zóó dat er geen wit mee komt, doch slechts de gele buitenkant, dien wij in een goed sluitend stopfleschje doen en met een laagje suiker bedekken. Steeds weer kan dit fleschje bijgevuld worden, doch de bovenste laag moet uit suiker bestaan. Deze geconfijte schilletjes worden gebruikt als „smaakje' bij pudding, vla, gebak enz. Het oude keert terug. Het heeft er eenigen tijd den schijn van gehad, dat de ouderwetsche, gezellige meu bels het onderspit moesten delven tegen de moderne, vierkante en stalen meubelen. Maar het publiek heeft deze hypermoderne uitvindselen niet in zijn huiskamers gewild en ze hoogstens op kantoren geduld. De echt-gezellige fauteuils van weleer zien we langzamerhand weer terugkeeren en met hun verschijning in de huiskamer zorgen zij voor een heerlijke, behagelijke stemming, die de moderne meubelen niet vermochten te scheppen. HUISELIJK ALLERLEI. KARTONNEN BORDEN. Wanneer men een avondje geeft met een wandelend souper en bij menige andere ge legenheid zullen kartonnen borden goed te pas komen. Ze zijn stijf genoeg om er zelfs vochtige spijzen op te leggen en wanneer zij van gekleurde karton zijn, behoeft men niet bang te zijn, dat dit zal afgeven aan het eten. Zij zijn heel praktisch, want men voor komt het vaten wasschen ermee. MANTEL MET LOSSEN KRAAG voor meisjes van 1215 jaar. (7665) Deze mantel kan zonder veel moeite aan huls' gemaakt worden, daar bij dit model het bezwaar, dat voor vele dames geldt. n.1. het maken van een kraag, is opge heven. De mantel is recht en in de taille even aangesloten. Zooals de kleine af beelding rechts ons laat zien, is de sluiting van boven met één knoop en onder de ceintuur met drie knoopen; terwijl voor een flinke onderslag gezorgd moet worden. De mouw is zeer mo dern en heeft een hoo- ge manchet met een mouw, die aan den bovenarm glad is en daarna ruimer wordt, zoodat een kleine pof gevormd wordt De shawl, die hier op gedragen wordt, bestaat uit een rechte reep, die van de man telstof zelve gemaakt kan worden. Heel goed kleedt echter een shawlkraag van namaak Astra kan of Breitschwanz. De kraag wordt kruise lings over elkander geslagen en met een knoops gat op de bovenknoop van den mantel geknoopt. Wij twijfelen er niet aan. of dit mantelmodel zal zeker wel in den smaak onzer lezeressen vallen. Voor patronen lengte en leeftijd opgeven. Prijs 0.58, RECEPTEN SNEEUWBALLEN. Deze heerlijke, luchtige tractatie voor Oude jaarsavond zal zeker wel bij iedereen in den smaak vallen. Ze is veel minder zwaar dan olie bollen, terwijl met eenige zorg aan het beslag besteed, iedere huisvrouw sneeuwballen kan maken. Ik zou echter willen aanraden om voor het bakken een of meer flesschen slaolie te ge bruiken, inplaats van boter of bakolie, omdat het gebak dan veel minder zwaar wordt en er minder kans bestaat op overladen magen, in dien men zich eens extra te goed doet met Oudejaarsavond. 250 gram tarwebloem. 8 eieren, 100 gram boter, 'n tikje zout, slaolie. We doen de 4 dL. water in een pannetje met het zout, brengen dit aan de kook en strooien de bloem uit de zak in het kokende water, draaien het gas laag en blijven flink roeren, totdat de bloem als een stevig geheel van de pan loslaat. We nemen de pan van het vuur, breken er een ei in en vermengen dit steeds kloppende met het beslag tot het hiermede geheel en al ver mengd is. Alvorens een volgend ei toe te voe gen, breken we dit eerst in een kopje, om ons te overtuigen, dat het absoluut frisch is en voegen het daarna bij het beslag. Een minder frisch ei zou de smaak van het gebak bederven, dus zullen we deze kleine moeite niet als over bodig beschouwen. Nadat alle eieren in het deeg verwerkt zijn blijven we nog een minuut of vijf kloppen, naarmate het deeg luchtiger is, zal het gebak fijner zijn. De slaolie maken we heet. doch niet zóó heet, dat er een blauwe damp afkomt, want sneeuw ballen hebben ongeveer 10 min. noodig eer ze gaar zijn en goudgeel. Ze zullen dan ook het dubbele van hun oorspronkelijke grootte gekre gen hebben en mochten ze na een minuut of 5 niet genoeg rijzen onder het bakken, dan geven we er met de punt van een keukenmesje even een klein sneedje in. Is de pan met olie warm. dan nemen we twee eetlepels, dompelen deze even in het frituur vet, vormen deegballetjes en laten deze in de heete olie glijden. Zijn de sneeuwballen gaar, dan worden ze liefst met een draad of frituurlepel uitgeschept en op grauw papier gelegd om het overtollige vet er te laten intrekken.. Afgekoeld worden zij rondom met poedersuiker bestrooid en op gebakschotels opgestapeld. APPELFLAPPEN. 300 gram bloem. 150 gram boter, dL. water, 4 zure appels, 100 gram krenten, 100 gram sun maid rozijnen, kaneel, 100 gram suiker. We doen de gezeefde bloem in een kom en snijden de boter hierin met twee messen totdat we een kruimelige massa hebben, waarbij het water wordt gevoegd; met koele vingers vormen wij een samenhangende deegbal, die op een met bloem bestoven tafel, plank of aanrecht met een deegrol, eveneens met bloem tot een recht hoekige lap wordt uitgerold, in de lengte en breedte opgevouwen en daarna nog eens uitge rold en ongeveer een uur wordt weggezet, be dekt met een vochtige doek om de boter te laten opstijven, vooral op een koele plaats. Inmiddels maken wij het vulsel in orde, we schillen de appels, nemen de klokhuizen er uit en hakken ze aan heele kleine stukjes, die we vermengen met de goed gewasschen, gedroogde krenten, de rozijnen, suiker en kaneel. Het deeg wordt uitgerold tot een zeer dunne lap, waaruit cirkels worden gestoken met een waterglas, voor elke appelflap worden twee deeg cirkels gebruikt, waarvan de onderste belegd wordt met het vulsel, de buitenste rand natge maakt met water en de bovenste helft er op wordt gelegd, terwijl we de randen met een vork op elkander drukken, waardoor we een aardig gekarteld randje krijgen. Is deeg en vulsel verwerkt, dan maken we de pan met frituur vet heet, en bakken de appel flappen hierin tot ze mooi lichtbruin zijn van kleur, daarna leggen wij ze op grauw papier en als ze afgekoeld zijn bestrooien wij het gebak met poedersuiker. Nu we enkele zoete lekkernijen gemaakt heb ben zullen we ook nog moeten zorgen voor een hartig hapje, dat we gaarne zullen nuttigen, tegen den tijd, dat het klokje aankondigt, dat een nieuw jaar is ingegaan. We kunnen dit doen door kleine porties rond te dienen van een of an der slaatje, maar gezelliger is het, als de tafel gedekt wordt en een of meer grootere schotels hierop worden geplaatst, alsmede schaaltjes met geroosterd brood of Weener beschuitjes en boter We vergeten niet om in het midden der tafel een schaal fruit en verschillende soorten noten te plaatsen. HUZARENSLA. 4 a 5 personen. 400 gram koud varkens- of kalfsvleesch; 10 12 gekookte aardappelen; 2 gekookte bieten; 4 lepels slaolie; 4 lepels azijn; 1 flinke ui; 3 hard gekookte eieren; 4 groote augurken; kropsla; peper en zout; mayonnaise We beginnen met het vleesch, de aardappelen, de bieten, de ui, augurken en 1 hardgekookt ei met elkander zeer fijn te hakken, voegen peper, zout, slaolie en azijn bij en scheppen dit met elkander om en om. opdat alle ingrediënten zich goed met elkander vermengen en roeren er daarna 5 eetlepels mayonnaise bij. Om huzarensla echt smakelijk te maken is noodig dat deze daags te voren klaargemaakt wordt, opdat alle smaakjes zich met elkander vermengen en in een slabak bewaard wordt. Om de schotel op te maken wordt eerst een bedje van slablaadjes gelegd, hierop komt de huzaren sla, die hoog opgestapeld wordt en daarna glad gestreken, terwijl op den bovenkant nog mayon naise kan worden gedaan. Met stukjes biet MEISJESJURK voor 57 jaar. (7390) Gwerkt fluweelen jurkje met opgeknipte pas aan de voorzijde, terwijl de pas aan de achterzijde geheel recht is gehouden. Midden voor is een klein splitje, dat met een lintje aan den hals dicht gestrikt wordt Ruime mouw met smalle manchet Patronen verkrijg baar voor ƒ0.58. 733Ü brengen we het jaartal 1933 op de mayonnaise aan, terwijl we plak jes hard gekookt ei langs den kant leggen, zoo mogelijk ook tot waaiertjes ge sneden augurkjes. Het opmaken van de schotel hangt natuurlijk af van de fantasie en bedrevenheid der huis vrouw. MAYONNAISE. 1 eierdooier; mespunt mosterdpoeder, peper, zout; X dL. azijn; slaolie (liefst Delftsche). Om inderdaad smakelijke mayonnaise te maken moeten we een beste kwaliteit slaolie ge bruiken, die niet gestolten is. hetgeen met koud weer nogal eens voorkomt. We zetten de flesch dus tijdig op een warme plaats om ze te ont dooien, snijden de kurk in tweeën, doen de eene helft op de flesch, waardoor de slaolie slechts met een zeer dun straaltje weg zal vloeien. We nemen een ronde kom. die we vooraf verwarmd hebben door deze even op een pan te zetten of met heet water om te spoelen (afdrogen), bre ken het eierdooier er in en kloppen dit met de peper, mosterdpoeder, zout en azijn zóólang, tot alles goed met elkander vermengd is. Nu nemen we de flesch slaolie en schenken eenige drup pels hiervan bij het eiermengsel (over de kurk heen), kloppen en vermengen dit goed en voe gen nu Van tijd tot tijd een klein straaltje olie bij. steeds flink blijven kloppen, tot we ongeveer 3 dL. slaolie by het ei hebben gevoegd en een dikke, gladde massa hebben gekregen. Indien we zorgen, dat in het begin de slaolie slechts drup pelsgewijze wordt bijgevoegd en we met deeier- klopper of garde flink kloppen, kè.n onze mayon naise niet mislukken en in hoogstens 10 min. hebben we een flinke hoeveelheid gemaakt, die behalve voor onze huzarensla tevens kan dienen voor zalmsla, Russische eieren, enz. JONGEMEISJESJAPON van fluweel. (7712) Moderne jongemeisjesjapoal van zwart of gekleurd flu-j weel met witzijden halsgar-j nituur. De garneering is zooalsj we zien slechts aan één zijdel van de halsuitsnijding aange bracht in den vorm van eeaj shawlkraag, die langs dej rechterzijde en den rug loopt en daarna eindigt in een* Strik. die op den linkerschou-l der komt. De sluiting vindt plaats! met een knoop midden voor,, terwijl de gladde rok even-, eens twee knoopen heeft al^j garneering. De ceintuur is tamelijk! breed en sluit midden achten met een knoop, terwijl dej 177H aangesloten mouw een vrij gladde volant heeft, waar-I door de schouderlijn wordtl verbreed. Patronen verkrijgbaar Is de maten 3844. Prijs 0.5$ G0EDK00PE KNIPPATRONEN. VOOR ONZE LEZERESSEN. Van de op deze pagina afgebeelde model len stellen wij ten behoeve van onze leze ressen tegen kostprijs knippatronen oeschikbaar Bestellingen worden binnen 36 dagen uitgevoerd na overschrijving van een bedrag van ƒ0.58 op postrekening 82020 cji.v den Patronendienst te den Haag on der vermelding van gewenscht nummer en luiste maat Aanvragen kunnen eveneens geschieden loor Inzending van 0.58 per postwissel of per brlel In postzegels aan de moderedac trice van dit blad. Joan Maetsuyckerstr 96, ien Haag Men verzulme vooral niet Juiste maat en gewenscht nummer op het postwissel strookje of In de brief te vermelden. De Juiste maal Dikwijls komt het voor, dat men niet pre- eles de maat weet van het te bestellen model Ten gerieve van lezeressen, die hier mede niet op de noogte zijn. geven wij on derstaand een lijstje met de juiste maten en de hiermede overeenkomende buste- en heupwijdten Voor men tot bestelling over gaat. dlene men zich w" eerst van te verge wissen of de opgegeven maat klopt. Dit voorkomt teleurstelling Maat 40 42 44 46 48 50 Bustewijdte 92 100 108 112 120 126 Heupwijdte 100 C.M- 104 c_M. 110 CJil 116 C-M. 124 C.M. 130 C.M.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1933 | | pagina 8