MELK IS GOED VOOR ELK
Maar vereischt een nauwgezette "behandeling
DOODT ALLEREERST DE BACILLEN
Melk is een voedingsmiddel, dat bijna in
alle behoeften van het lichaam voorziet en
het eerste, wat aan zuigelingen en zieken
wordt gegeven, aangezien het zeer voedzaam
is.
Alhoewel wij het als vloeistof tot ons ne
men, stremt het echter in de maag, doordat
het maagsap erop reageert, waardoor het
een vaste vorm aanneemt.
Melk bevat een zeker gehalte eiwit, dat bij
verhitting stremt, vandaar het vel, dat op de
melk komt. Verder bevat het veel water, dat
de bestanddeelen, noodig voor de opbouw
van de cellen, zoowel die van het zachte
weefsel als die van de beenderen, inhoudt.
Melksuiker en room zijn zeer doeltreffend
om energie en warmte te geven, zonder dat
zij veel inspanning van de verteringsorga
nen eischen. Melksuiker is niet zoo zoet, zoo
dat kinderen van deze smaak niet gauw ge
noeg krijgen.
Hoe gezond het gebruik van melk echter
moge zijn, gevaarlijk kan dit worden, indien
de koeien aan een of andere ziekte lijden of
er niet zindelijk met de kannen wordt om
gegaan.
Na het melken toch heeft de melk juist
die temperatuur, die noodig is om bacillen
in groote mate te vermenigvuldigen. Alles
draagt er dan toe bij om hun groei te be
vorderen en wanneer dan niet de uiterste
reinheid betracht wordt, kan dit een buiten
gewoon groot gevaar opleveren.
De oorzaak van zeer veel ziekten is na
onderzoek gebleken, te zijn gelegen in het
drinken van geïnfecteerde melk, zooals o.a.
bij darminfectie, tuberculose, blaren in den
mond enz. De huisvrouwen hebben er dus
voor te waken, dat zij geen ondeugdelijke
melk betrekken en zij alleen van die zaken
koopen, waarvan men kan aannemen, dat
alles wat het bedrijf betreft aan de streng*
eischen van hygiëne voldoet.
Niets neemt zoo gauw bacillen tot zich als
melk, zoodat deze zelfs nog besmet kan wor
den nadat men ze van den melkboer heeft
genomen.
Het is daarom absoluut noodig, om de
melk dadelijk te koken en wel zóó, dat men
de pan niet van het vuur neemt wanneer ze
maar even opkomt, maar er voor moet zor
gen, dat ze minstens een minuut of vijf
blijft doorkoken en daarna met een deksel
op de pan wegzet op een koele plaats.
Gekookte melk is evenwel niet zoo licht
verteerbaar als rauwe, doch het is noodig in
de eerste plaats aan de veiligheid van de
huisgenooten te denken.
Melkkokers moeten goed met heet zeep
water en soda worden gereinigd, zoodat
geen sporen van de oude melk achterblijven
en met kokend water nagespoeld. De bin
nenkant wordt niet met een droogdoek uit
geveegd, doch de melkkoker met een weinig
water weggezet.
Wil men velvorming voorkomen, dan zette
men de pan met melk na het koken in een
pan met water, dat eenige malen verfrischt
wordt en roert er van tijd tot tijd met een
houten lepel in, die men alleen voor dit doel
houdt.
Blikjes melk.
Evenals bijna alle andere levensmiddelen
kan melk ook gesteriliseerd worden om voor
verschillende doefleinden gebruikt te wor
den.
In flesschen gedaan en daarna gesterili
seerd kan melk langen tijd bewaard blijven.
Gecondenseerde melk in blikjes is melk,
die met of zonder toevoeging van suiker is
gekoeld en gesteriliseerd in dicht gesoldeerde
blikjes bewaard wordt.
De melk wordt op een zekere temperatuur
gebracht en zoolang gekookt tot ongeveer
de helft van het water verdampt is. De over
blijvende melk wordt in blikjes gedaan, dicht
gesoldeerd en daarna zoolang gesteriliseerd
;ot alle micro-organismen vernietigd zijn.
De gecondenseerde melk met suiker houdt
jeter de bacteriën tegen en blijft langer
goed, nadat het blik is opengemaakt; één
bezwaar is echter, dat niet iedereen deze
groote hoeveelheden suiker mag gebruiken,
rooral niet degenen, die aanleg hebben om
dik te worden.
Melkpoeder.
Gedurende den wereldoorlog hebben velen
onzer de melkpoeder leeren gebruiken en
waren bij de toen heerschende melk-
schaarschte dankbaar dit poeder ter ver_ I
vanging te kunnen gebruiken.
Melkpoeder is n.1. chemisch gedroogde'
poeder en is gemakkelijker en beter te trans
porteeren dan gecondenseerde melk.
De melk wordt in water opgelost en neemt
dan de plaats van melk in.
Voor picniccers, kampeerders op reis is dit
een groote hulp, maar door de bereiding
j gaan er vele voedende bestanddeelen verlo
ren, zoodat het slechts als hulpmiddel kan
dienst doen.
Veel, heel veel wordt er geschreven over
melk als goed en goedkoop voedingsmiddel
Hebben de kinderen het als versterking noo
dig, dan kan dit in allerlei vorm geschieden.
Men geve niet voortdurend volle bekers, die
i het kind de eetlust benemen, maar verwerke
het in den vorm van vla of pap of cho
colade. Men zorge vooral voor afwisseling.
Een kind ziet vaak tegen het drinken van
groote hoeveelheden melk op.
Vóór alles zorge men echter voor rein
heid en betrekke men de melk zoo mogelijk
van een leverancier, die goed bekend staan
De keuringsdiensten, die van overheidswege
zijn ingesteld, waarborgen ons daarbij veel
meer dan vroeger goede kwaliteiten, wat
niet genoeg op prijs gesteld kan worden en
waardoor veel ziekte voorkomen wordt.
HUIS- OF KANTOORJAPON.
(7710)
Dit model leent zich zoowel voor 's middags,
als om gedragen te worden als kantoorjapon.
Het bestaat uit twee voorpanden, rug, mou
wen, opstaand kraagje, omslag, achter- en vóór-
baan met ingezet stuk
en ceintuur en is bui
tengewoon gemakkelijk
te maken, terwijl het
zeer goed voldoet.
Sluiting midden voor
met bijpassende, niet
te groote knoopen en
knoopsgaten. Zeer
modern en tevens
practisch is de hoog
aangeknipte hals met
omslag van lichte zij
de, terwijl de mouw
aansluit en als gar
neering desgewenscht
een rij knoopen aan
den zijkant kunnen
worden aangebracht
De rok bestaat uit
een vóórbaan met in
gezet klokstuk en een
achterbaan, terwijl een
r-j- i ceintuur van dezelfde
I stof of een smal lee-
11 I f ren ceintuurtje als af-
U werking dient.
fr Fluweel staat voor
dit model heel mooi,
indien het als middagjapon gedragen wordt, b.v.
zwart met een omslag aan den hals van witte
zijde.
FSntasiestoffen, zoowel als effen wol. zijn meer
geschikt om door werkende vrouwen gedragen
te worden; ook geribd gewerkt fluweel, dat zeer
billijk in prijs is, komt hiervoor in aanmerking.
Patronen verkrijbaar in de maten 43—50.
Prijs ƒ0.58.
Kinderspel Kinderernst
Hebben wij ouders over bovenstaande
woorden wel eens nagedacht en mogen wij
u daarom als inleiding eens vragen u in te
denken, wat het wil zeggen in het drukst
van uw werk te zijn; dan komt iemand de
kamer binnen en noodigt u uit met hem
mede naar de stad te gaan, zijn auto wacht
u reeds en na de noodzakelijke inkoopen,
waarbij uw oordeel zeer op prijs gesteld
wordt, is het zijn bedoeling gezellig met u te
gaan luchen, dan kunt u 's middags weer
thuis zijn.
Hoe aanlokkelijk is dit voorstel niet Het
wordt u niet alle dag gedaan, daarbij komt
nog, dat gij de persoon in kwestie niet
gaarne iets weigert en dat gij vooruit weet,
dat het een heel genoegelijk uitstapje zal
zijn. Gij bedenkt u echter, dat gij druk in
uw werk zijt en het u eigenlijk heel weinig
schikt, dat nu maar in eens neer te leggen.
Zonder u persoonlijk te kennen, kan ik u
toch wel verzekeren, dat gij niet uitgelaten
zult zijn over het plan en dat het u mis
schien wel éenigszins zal irriteeren bij de
gedachte uw werk in den steek te moeten
laten. Waarom niet even vooruit gewaar
schuwd en waarom juist nu De auto staat
te wachten, wat ge nog vervelend vindt,
daar ge nu heelemaal geen uitweg ziet en
ge voelt heel veel lust te weigeren
Denkt u zich dit alles eens in en stel u
zich dan eens in de plaats van uw jongen
of meisje. Handelt men niet bijna dagelijks
zoo tegenover het kind Uw jongen is bezig
met zijn bouwdoos en is met hart en ziel in
zijn spel of is mogelijk met iets bezig, waar
van gij zelf het nut niet inziet. Gij hebt u
voorgenomen met hem uit te gaan of een
bezoek bij deze of gene af te leggen, waar
voor gij hem niet alleen uit zijn spel, zijn
arbeid, moet halen, maar waarvoor het noo
dig is, dat hij gewasschen en verkleed wordt,
in één woord hij wordt geheel en al uit de
sfeer, waarin hij zich ingeleefd had, wegge
rukt.
Onder gewone omstandigheden gaat hij
dolgraag met u uit, maar nu is hij verdrie
tig, zegt, dat hij zyn kasteel toch af moet
bouwen, en heeft niet de minste lust met u
mede te gaan.
Het is toch heel begrijpelijk, als gij u de
gedachtengang van uw kind slechts even
indenkt. Het kind vindt zijn spel even ern
stig als gij uw werk, dat gij toch ook niet
gaarne eensklaps in den steek laat
Twee wegen staan u nu open, óf het kind
rustig laten doorspelen, zooals het gaarne
doet, óf gij zult met hem spreken en hem
zoodoende trachten te overtuigen, dat het
nu eenmaal niet anders kan.
Wanneer gij echter niet in wilt zien, dat
zijn spelen voor hem dringenden arbeid is,
dan zal het kind trachten minder onschul
dige middelen te baat te nemen. Het zal
dwingen, voorgeven moede te zijn, of andere
uitvluchten aanvoeren, om zijn zin door te
drijven.
Lukt het hem allemaal niet, dan zal hij
denken ik moet alles doen, wat moeder wil,
dat moet gebeuren. Hij zal minder lust in
zijn spel krijgen of het geheel opgeven. Elk
van deze mogelijkheden kunnen het latere
leven van het kind beïnvloeden, kunnen hem
moeilijkheden geven
Voor een volwassene is het onaangenaam
uit zijn werk te moeten breken, hoewel
eenige aangename uren hem te wachten
staan, maar daarmede houdt het dan ook
op, maar voor het kind is de kwestie hier
mede niet geëindigd; voor hem is het over
winning of nederlaag en hiermede zal het
bij eventueele latere conflicten rekening
mee weten te houden.
Het beste is daarom, indien wij plannetjes
hebben om uit te gaan en het kind moet
mede, dit vooruit tegen hem te zeggen, op
dat ook hij er rekening mee kan houden en
hij de teleurstelling om uit „zijn arbeid" ge
haald te worden niet zóó voelt. Veel onaan
genaams wordt hierdoor voorkomen.
Het gebruiken van citroenen.
Citroenen geven ons in den zomer een ver-
kwikkenden drank, en bewijzen ons in den
winter bij zware koude en griep, uitstekende
diensten in den vorm van een warme grog,
terwijl zij tevens desinfecteerend werken.
Het geregeld gebruik van citroenen komt het
lichaam zeer ten goede, door het basenover
schot, dat zij bevatten en welke, zooab de
nieuwe voedingsleer aangeeft, zoo onmisbaar
zijn voor den opbouw van het lichaam
Alvorens citroenen uit te persen, zullen
wij hen eerst twee minuten in een warmen
oven of in heet water leggen, waardoor men
veel meer sap uit de vruchten krijgt.
Men bereikt dit ook, door de citroenen op
tafel te leggen en hem met den binnenkant
der hand onder vrij stevigen druk heen en
weer te rollen.
Nadat de citroen geperst is, zullen wij het
overblijvende niet wegwerpen, maar ae
schil met een zeer scherp mesje afnemen,
zóó dat er geen wit mee komt, doch slechts
de gele buitenkant, dien wij in een goed
sluitend stopfleschje doen en met een laagje
suiker bedekken. Steeds weer kan dit
fleschje bijgevuld worden, doch de bovenste
laag moet uit suiker bestaan. Deze geconfijte
schilletjes worden gebruikt als „smaakje'
bij pudding, vla, gebak enz.
Het oude keert terug.
Het heeft er eenigen tijd den schijn van
gehad, dat de ouderwetsche, gezellige meu
bels het onderspit moesten delven tegen de
moderne, vierkante en stalen meubelen.
Maar het publiek heeft deze hypermoderne
uitvindselen niet in zijn huiskamers gewild
en ze hoogstens op kantoren geduld.
De echt-gezellige fauteuils van weleer zien
we langzamerhand weer terugkeeren en met
hun verschijning in de huiskamer zorgen zij
voor een heerlijke, behagelijke stemming,
die de moderne meubelen niet vermochten
te scheppen.
HUISELIJK ALLERLEI.
KARTONNEN BORDEN.
Wanneer men een avondje geeft met een
wandelend souper en bij menige andere ge
legenheid zullen kartonnen borden goed te
pas komen. Ze zijn stijf genoeg om er zelfs
vochtige spijzen op te leggen en wanneer zij
van gekleurde karton zijn, behoeft men niet
bang te zijn, dat dit zal afgeven aan het
eten. Zij zijn heel praktisch, want men voor
komt het vaten wasschen ermee.
MANTEL MET LOSSEN KRAAG
voor meisjes van 1215 jaar.
(7665)
Deze mantel kan zonder veel moeite aan huls'
gemaakt worden, daar bij dit model het bezwaar,
dat voor vele dames geldt. n.1. het maken van
een kraag, is opge
heven.
De mantel is recht
en in de taille even
aangesloten.
Zooals de kleine af
beelding rechts ons
laat zien, is de sluiting
van boven met één
knoop en onder de
ceintuur met drie
knoopen; terwijl voor
een flinke onderslag
gezorgd moet worden.
De mouw is zeer mo
dern en heeft een hoo-
ge manchet met een
mouw, die aan den
bovenarm glad is en
daarna ruimer wordt,
zoodat een kleine pof
gevormd wordt
De shawl, die hier
op gedragen wordt,
bestaat uit een rechte
reep, die van de man
telstof zelve gemaakt
kan worden. Heel goed
kleedt echter een shawlkraag van namaak Astra
kan of Breitschwanz. De kraag wordt kruise
lings over elkander geslagen en met een knoops
gat op de bovenknoop van den mantel geknoopt.
Wij twijfelen er niet aan. of dit mantelmodel
zal zeker wel in den smaak onzer lezeressen
vallen.
Voor patronen lengte en leeftijd opgeven. Prijs
0.58,
RECEPTEN
SNEEUWBALLEN.
Deze heerlijke, luchtige tractatie voor Oude
jaarsavond zal zeker wel bij iedereen in den
smaak vallen. Ze is veel minder zwaar dan olie
bollen, terwijl met eenige zorg aan het beslag
besteed, iedere huisvrouw sneeuwballen kan
maken. Ik zou echter willen aanraden om voor
het bakken een of meer flesschen slaolie te ge
bruiken, inplaats van boter of bakolie, omdat
het gebak dan veel minder zwaar wordt en er
minder kans bestaat op overladen magen, in
dien men zich eens extra te goed doet met
Oudejaarsavond.
250 gram tarwebloem. 8 eieren, 100 gram boter,
'n tikje zout, slaolie.
We doen de 4 dL. water in een pannetje met
het zout, brengen dit aan de kook en strooien
de bloem uit de zak in het kokende water,
draaien het gas laag en blijven flink roeren,
totdat de bloem als een stevig geheel van de
pan loslaat.
We nemen de pan van het vuur, breken er een
ei in en vermengen dit steeds kloppende met
het beslag tot het hiermede geheel en al ver
mengd is. Alvorens een volgend ei toe te voe
gen, breken we dit eerst in een kopje, om ons
te overtuigen, dat het absoluut frisch is en
voegen het daarna bij het beslag. Een minder
frisch ei zou de smaak van het gebak bederven,
dus zullen we deze kleine moeite niet als over
bodig beschouwen. Nadat alle eieren in het deeg
verwerkt zijn blijven we nog een minuut of vijf
kloppen, naarmate het deeg luchtiger is, zal het
gebak fijner zijn.
De slaolie maken we heet. doch niet zóó heet,
dat er een blauwe damp afkomt, want sneeuw
ballen hebben ongeveer 10 min. noodig eer ze
gaar zijn en goudgeel. Ze zullen dan ook het
dubbele van hun oorspronkelijke grootte gekre
gen hebben en mochten ze na een minuut of 5
niet genoeg rijzen onder het bakken, dan geven
we er met de punt van een keukenmesje even
een klein sneedje in.
Is de pan met olie warm. dan nemen we twee
eetlepels, dompelen deze even in het frituur vet,
vormen deegballetjes en laten deze in de heete
olie glijden.
Zijn de sneeuwballen gaar, dan worden ze
liefst met een draad of frituurlepel uitgeschept
en op grauw papier gelegd om het overtollige
vet er te laten intrekken..
Afgekoeld worden zij rondom met poedersuiker
bestrooid en op gebakschotels opgestapeld.
APPELFLAPPEN.
300 gram bloem. 150 gram boter, dL. water,
4 zure appels, 100 gram krenten, 100 gram sun
maid rozijnen, kaneel, 100 gram suiker.
We doen de gezeefde bloem in een kom en
snijden de boter hierin met twee messen totdat
we een kruimelige massa hebben, waarbij het
water wordt gevoegd; met koele vingers vormen
wij een samenhangende deegbal, die op een met
bloem bestoven tafel, plank of aanrecht met
een deegrol, eveneens met bloem tot een recht
hoekige lap wordt uitgerold, in de lengte en
breedte opgevouwen en daarna nog eens uitge
rold en ongeveer een uur wordt weggezet, be
dekt met een vochtige doek om de boter te laten
opstijven, vooral op een koele plaats.
Inmiddels maken wij het vulsel in orde, we
schillen de appels, nemen de klokhuizen er uit
en hakken ze aan heele kleine stukjes, die we
vermengen met de goed gewasschen, gedroogde
krenten, de rozijnen, suiker en kaneel.
Het deeg wordt uitgerold tot een zeer dunne
lap, waaruit cirkels worden gestoken met een
waterglas, voor elke appelflap worden twee deeg
cirkels gebruikt, waarvan de onderste belegd
wordt met het vulsel, de buitenste rand natge
maakt met water en de bovenste helft er op
wordt gelegd, terwijl we de randen met een vork
op elkander drukken, waardoor we een aardig
gekarteld randje krijgen.
Is deeg en vulsel verwerkt, dan maken we de
pan met frituur vet heet, en bakken de appel
flappen hierin tot ze mooi lichtbruin zijn van
kleur, daarna leggen wij ze op grauw papier en
als ze afgekoeld zijn bestrooien wij het gebak
met poedersuiker.
Nu we enkele zoete lekkernijen gemaakt heb
ben zullen we ook nog moeten zorgen voor een
hartig hapje, dat we gaarne zullen nuttigen,
tegen den tijd, dat het klokje aankondigt, dat
een nieuw jaar is ingegaan. We kunnen dit doen
door kleine porties rond te dienen van een of an
der slaatje, maar gezelliger is het, als de tafel
gedekt wordt en een of meer grootere schotels
hierop worden geplaatst, alsmede schaaltjes met
geroosterd brood of Weener beschuitjes en boter
We vergeten niet om in het midden der tafel
een schaal fruit en verschillende soorten noten
te plaatsen.
HUZARENSLA.
4 a 5 personen.
400 gram koud varkens- of kalfsvleesch; 10
12 gekookte aardappelen; 2 gekookte bieten; 4
lepels slaolie; 4 lepels azijn; 1 flinke ui; 3 hard
gekookte eieren; 4 groote augurken; kropsla;
peper en zout; mayonnaise
We beginnen met het vleesch, de aardappelen,
de bieten, de ui, augurken en 1 hardgekookt ei
met elkander zeer fijn te hakken, voegen peper,
zout, slaolie en azijn bij en scheppen dit met
elkander om en om. opdat alle ingrediënten zich
goed met elkander vermengen en roeren er
daarna 5 eetlepels mayonnaise bij.
Om huzarensla echt smakelijk te maken is
noodig dat deze daags te voren klaargemaakt
wordt, opdat alle smaakjes zich met elkander
vermengen en in een slabak bewaard wordt. Om
de schotel op te maken wordt eerst een bedje
van slablaadjes gelegd, hierop komt de huzaren
sla, die hoog opgestapeld wordt en daarna glad
gestreken, terwijl op den bovenkant nog mayon
naise kan worden gedaan. Met stukjes biet
MEISJESJURK
voor 57 jaar.
(7390)
Gwerkt fluweelen
jurkje met opgeknipte
pas aan de voorzijde,
terwijl de pas aan de
achterzijde geheel
recht is gehouden.
Midden voor is een
klein splitje, dat met
een lintje aan den hals
dicht gestrikt wordt
Ruime mouw met
smalle manchet
Patronen verkrijg
baar voor ƒ0.58.
733Ü
brengen we het jaartal 1933 op de mayonnaise
aan, terwijl we plak jes hard gekookt ei langs den
kant leggen, zoo mogelijk ook tot waaiertjes ge
sneden augurkjes.
Het opmaken van de schotel hangt natuurlijk
af van de fantasie en bedrevenheid der huis
vrouw.
MAYONNAISE.
1 eierdooier; mespunt mosterdpoeder, peper,
zout; X dL. azijn; slaolie (liefst Delftsche).
Om inderdaad smakelijke mayonnaise te
maken moeten we een beste kwaliteit slaolie ge
bruiken, die niet gestolten is. hetgeen met koud
weer nogal eens voorkomt. We zetten de flesch
dus tijdig op een warme plaats om ze te ont
dooien, snijden de kurk in tweeën, doen de eene
helft op de flesch, waardoor de slaolie slechts
met een zeer dun straaltje weg zal vloeien. We
nemen een ronde kom. die we vooraf verwarmd
hebben door deze even op een pan te zetten of
met heet water om te spoelen (afdrogen), bre
ken het eierdooier er in en kloppen dit met de
peper, mosterdpoeder, zout en azijn zóólang, tot
alles goed met elkander vermengd is. Nu nemen
we de flesch slaolie en schenken eenige drup
pels hiervan bij het eiermengsel (over de kurk
heen), kloppen en vermengen dit goed en voe
gen nu Van tijd tot tijd een klein straaltje olie
bij. steeds flink blijven kloppen, tot we ongeveer
3 dL. slaolie by het ei hebben gevoegd en een
dikke, gladde massa hebben gekregen. Indien we
zorgen, dat in het begin de slaolie slechts drup
pelsgewijze wordt bijgevoegd en we met deeier-
klopper of garde flink kloppen, kè.n onze mayon
naise niet mislukken en in hoogstens 10 min.
hebben we een flinke hoeveelheid gemaakt, die
behalve voor onze huzarensla tevens kan dienen
voor zalmsla, Russische eieren, enz.
JONGEMEISJESJAPON
van fluweel.
(7712)
Moderne jongemeisjesjapoal
van zwart of gekleurd flu-j
weel met witzijden halsgar-j
nituur.
De garneering is zooalsj
we zien slechts aan één zijdel
van de halsuitsnijding aange
bracht in den vorm van eeaj
shawlkraag, die langs dej
rechterzijde en den rug loopt
en daarna eindigt in een*
Strik. die op den linkerschou-l
der komt.
De sluiting vindt plaats!
met een knoop midden voor,,
terwijl de gladde rok even-,
eens twee knoopen heeft al^j
garneering.
De ceintuur is tamelijk!
breed en sluit midden achten
met een knoop, terwijl dej
177H aangesloten mouw een vrij
gladde volant heeft, waar-I
door de schouderlijn wordtl
verbreed.
Patronen verkrijgbaar Is
de maten 3844. Prijs 0.5$
G0EDK00PE KNIPPATRONEN.
VOOR ONZE LEZERESSEN.
Van de op deze pagina afgebeelde model
len stellen wij ten behoeve van onze leze
ressen tegen kostprijs knippatronen
oeschikbaar Bestellingen worden binnen
36 dagen uitgevoerd na overschrijving van
een bedrag van ƒ0.58 op postrekening 82020
cji.v den Patronendienst te den Haag on
der vermelding van gewenscht nummer en
luiste maat
Aanvragen kunnen eveneens geschieden
loor Inzending van 0.58 per postwissel of
per brlel In postzegels aan de moderedac
trice van dit blad. Joan Maetsuyckerstr 96,
ien Haag
Men verzulme vooral niet Juiste maat en
gewenscht nummer op het postwissel
strookje of In de brief te vermelden.
De Juiste maal
Dikwijls komt het voor, dat men niet pre-
eles de maat weet van het te bestellen
model Ten gerieve van lezeressen, die hier
mede niet op de noogte zijn. geven wij on
derstaand een lijstje met de juiste maten en
de hiermede overeenkomende buste- en
heupwijdten Voor men tot bestelling over
gaat. dlene men zich w" eerst van te verge
wissen of de opgegeven maat klopt. Dit
voorkomt teleurstelling
Maat
40
42
44
46
48
50
Bustewijdte
92
100
108
112
120
126
Heupwijdte
100 C.M-
104 c_M.
110 CJil
116 C-M.
124 C.M.
130 C.M.