Wat U zelf kunt maken! SCHAGER COURANT Voor onze Meisjes. Een practisch model. Voor zware figuren. (A 2) Gedurende langen tijd hebben wij geen mo dellen meer afgedrukt van een goede japon voor [zware figuren. Nu wij van vele zijden wederom [het verzoek hebben 'gekregen, eens een Izeer goed model voor ét meer gezette vrouw jte plaatsen, voldoen wij hieraan met ge noegen. Ook u zal deze IJapon ongetwijfeld wel [bevallen, vooral om dat het malcen ervan ibuitengewoon gemak- [kelijk is. j Deze japon met [aansluitend bovenge- jdeelte heeft een vrij [Jaag aangezette klok- rok, waardoor het fi guur zeer goed tot 'zijn recht komt. In de taille zijn •midden vóór, achter ien opzijde aan de (binnenzijde dwarse (plooitjes gestikt, die imeer vorm aan het geheel geven, terwijl het bovenstuk dicht [langs de kant op den Iklokkenden rok ge stikt wordt. Indien zwart cra- iquelé of een andere •soepel wollen weefsel gekozen wordt zou den wij hierbij een zwart zijden shawlkraag en jmanchetten aanraden. Willen we het geheel ge- .kleeder maken, dan is dun wollen georgette bier- ivoor zeer geschikt, terwijl wij uit de shawlkraag, 'die eveneens van dit weefsel gemaakt wordt, en [uit de manchetten een smalle plissé laten komen [die aan den buitenkant, evenals de jabot, ge- iajourd wordt. In de halsopening komt een kanten vestje, •waarvoor wij M. breede kant noodig hebben, [die we aan de rafelkanten zoomen en op de pnderjurk vastspelden. Met genoegen stellen wij patronen beschikbaar (in de gangbare maten tot en met maat 52, ter- fwijl wij ook zwaardere dames, indien zij ons tde juiste buste' en heupwijdte opgeven, gaarne Sullen helpen. Zuinigheid in crisistijd. Van huis jurk fot gekleede japon. 't Is zoo gemakkelijk.... (A 6) Een aardig werkje. Deze japon werd ons door een lezeres gevraagd, die voor een bijzondere ge legenheid een meer ge kleede japon noodig had en niet gaarne tot het koopen van een nieuwe overging. Wij hebben gemeend in het bijgaand model een alles zins bevredigende oplossing te vinden en oordeelden het beter de vraag op deze Wijze te behandelen, daar wellicht andere lezeressen er tevens mede gebaat zijn. Noodig is 1.50 M. kantstof, in dit geval zwarte, die .volgens bijgaand model ge knipt wordt n.1. voor de 'pas, de mouwen en de go dets onder aan den rok. waardoor de oorspronkelij ke japon niet te herkennen zal zijn. De zijde wordt op ruim Yi c.M. ingeslagen en op de kantstof geregen en vlak langs de kant opgestikt. Heeft men een gekleurde zijden japon, dan i- Ihet absoluut noodzakelijk, dat de kleur van d kant overeenkomt met die der japon. Kan me de tint niet precies bij krijgen, dan moet me.' witte of beige kantstof koopen en deze onde bijvoeging van een staal der gewenschte kleu bij een goede ververij laten verven. Is de japon van een of ander wollen weefse' dan wordt inplaats kantstof soepel fluweel vei werkt en men kan zeker zijn, dat het resultaa; niet minder mooi zal zijn. Een goed zittend pa troon zenden wij u gaarne toe. Onze brei-patronen. Een gemakkelijk te maken Baby-uitzet. (B 4) Wanneer grootmoeder eens iets aardigs wi! breien voor het jongste kleinkind, komt hier ze ker wel een baby-uitzet voor in aanmerking. Van verschillende kanten werd on. reeds hierom ge vraagd en het uit- zetje, dat wij voc; u ontwierpen en reeds aan de briefschriif sters toezonden, zal ook bij u ongetwijfeld wel in den smaak vallen. Wij willen bij deze geleg:rh?"d noq een paar vragen beant woorden. die ons her haaldelijk gesteld wor den. In de eerste plaats iets over het opstrijken. Het opstrijken van breiwerk kan alleen 'echts met een voch- gen doek en een Knippen en bijwerken Hebt U de juiste maat? Het aanzien van een japon. Goede raad is goud waard. Alvorens we tot het knippen van een patroon overgaan verdient het aanbeveling, het eerst op een goed passende japon uit te leggen, om te zien of inderdaad de juiste maat is aangevraagd en of niet alleen de breedte, maar eveneens de lengte met de gestelde eischen overeenkomen. Pa tronen zijn altijd zonder naden, zoodat hiermede rekening moet worden gehouden bij het knippen We kunnen rekenen, dat 8 10 c.M. aan den onderkant van een rechte rok aangeknipt moet worden, terwijl wij aan den onderkant van een blouse kunnen volstaan met 5 k 6 c.M.; hierin komt een smalle zoom als afwerking, ter wijl genoeg ruimte overblijft om haar een weinig ruim boven den rok te laten zitten. Bij het opstikken van blouse of rokdeelen of indien de rafelkant ingeslagen wordt om op kant stof, zijde of fluweel gewerkt te worden is Yi c.M. Inslag voldoende, indien de stof ten minste niet te rafelig ls. 2 c.M. wordt aan alle naden, als o.a. schou der-, zij- en mouwnaden aangeknipt, alsmede aan de naden van rokken, terwijl bij onderklee- ding ruim 1 c.M. voldoende is b.v. voor de af werking met Engelsche of platte naden. Ongevoerde mantels vragen een Inslag van onderen van 5 c.M. Aan alle stoffen, die spoedig rafelen, wordt Yi c.M. extra aangeknipt en tevens verdient het bij deze weefsels aanbeveling, om dadelijk nS i het knippen de schuine armsgaten en halsuitsnij- j ding met een zijden draadje over te naaien. Nadat de naden van stoffen japonnen zijn patronen, worden. b.v. Een goede kantsteek wordt verkregen, door de laatste steek der naald bij heen en weer gaande toeren recht verdraaid te breien en de eerste steek der volgende toer gewoon recht. In de tweede plaats nog een woordje over de juiste dikte van naalden en wol. Het is niet iltijd mogelijk om de juiste dikte van naalden :n wol aan te geven, daar dit geheel en al af hangt van de soort wol die men gebruikt en of ■nen los of stijf breit. Het beste is daarom een 'dein proeflapje te breien om te zien of in het opgegeven aantal steken overeenstemming is met de maten die vcor het te breien voorwerp noodig zijn. Zoo niet, don wijzige men dit naar gelang' het noodig is. Tenslotte volgt hier P. troon B 4: Baby-uitzetje. bestaande uit trui, luierbroek. ïuts en wantjes. Dikte wol: 13 st. in de breedte en 16 toeren n de hoogte 5 c.M. Lengte trui 25 c.Momtrek onder de armen 0 c.M., lengte mouw 15 c.M. Broekje 27 c.M. lang en 25 c.M. wijd. Muts. Omtrek hoofd 30 c.M. Wantjes. 12}^ c.M. lang en 6}^ c.M. wijd. Wij zullen het op prijs stellen bij gelegenheid eens te vernemen of u het patroon, dat wij tegen den kostenden prijs van slechts 30 ct. op aanvraag omgaand en zeer uitgebreid beschreven toezen den, bevallen is. Wij twijfelen er niet aan of u zult er veel pleizier van hebben! PARIJSCHE MODESNUFJES. De nieuwste halskettingen bestaan uit groote houten bewerkte kralen, die in een of andere essence gedrenkt zijn en die door de warmte der huid een zeker parfum verspreiden. Een zeer origineele ketting zagen wij, die uit glazen kralen bestond, terwijl de middelste kraal het grootst was en een goudvisschenkora voor stelde. Binnenin was een vloeistof, waarin zich een miniatuur glazen goudvischje bevond. Verlakt lederen bloemen in allerlei kleur en vorm, zijn zeer en vogue als corsage op japon nen en voorjaarsmantels. Als nieuwste tafeldecoraties zagen wij een met water gevulde glazen bowl, waarin stukjes geperst en geslepen glas van verschillende kleu en vorm, die als juweelen fonkelden en schitter den en een bijzonder aardige versiering vormden vooral in een tijd, waarin bloemen schaarscb zijn. warm, doch niet te j xtl h«. 1|», aeSchi«ta. 8«tlkt word,, ,l| u,t<|««ka «de refel over- genaaid met kleine steken; bij laken en fluweel beperkt men zich veelal tot het ulttanden der naden. Een nette binnenafwerking verhoogt hei aanzien van een japon, want hoe mooi het uiter lijk van een of ander kleedingstuk moge zijn. het verkest zijn waarde, Indien men aan den binnenkant een slordig onafgewerkt geheel ziet. Naden van ongevoerde mantels worden om- gebiesd met satinet of zijde in bijpassende tint doch men denke aan. dat slechts rech te en geen geribde de boord, opgestreken mogen Voor kleine kleuters. Spcelpakje. (A 4) Onze kleine peuters moeten zich In huis met spelen niet behoeven te. ontzien, daarom maken we een eenvoudig spzrlpakje voor hen, dat ruim zit en hen niet in hun bewegin gen belemmert. Gewerkt flanel is lekker warm en goed wasch- baar, evenals vyella, dat wel fijner, doch ook duurder is. Het model is heel eenvoudig met een rechte pas vóór en ach ter, die dubbel wordt genomen en waart ussch en het bovengedeel te van het broek je, nadat het in- gerimpeld is, wordt genaaid; de onderkant der pijpjes wordt evenals de mou wen met een smaj boordje afgewerkt, terwijl het split midden voor met kleine knoop|es wordt ge sloten; een smal wit kraagje en biesjes op de zakken dienen als garneering. Het speelpakje is gemakkelijk te maken en in den leeftijd van 13 jaar bij onze mode redactrice aan te vragen voor slechts 48 ct. I VOEDING VAN ZUIGELINGEN. Een zuigeling heeft in het eerste kwartaal 100 i 120, in het tweede kwartaal 90 100 en in het tweede halfjaar 80 a 100 calorieën noodig ner kilo gewicht. De behoefte aan vocht ls ook veel grooter dan bij volwassenen en bedraagt 50 c.M.3 per kilo gewicht. V/anneer een zui- :eling dus 10 pond weegt, heeft hij L. vloei- tof (melk of bouillon) noodig: volgens dezer laatstaf zou een volwassene van 80 KG 2 L. vloeistof per dag moeten verzwelgen! D< groote behoefte aan vlo ""'stof bij de zusge''nj staat in verband met den sterken groei en des opbouw der cellen. DE VOORJAARSMODE. Het komende voorjaar worden gedragen: Crêpestoffen van dunne soepele wol, zijde of ol met zijde; garneering met zijden tressen, die visebgraat- wijze worden opgestikt; robijnen en smaragden; blouses en korte jakjes van peau de suède; fluweelen handschoen met zacht leeren vlak aan de binnenzijde. Sohoonheidshoekje. Voor gesprongen lippen verdient het •nbeveling een klein stukje cacaoboter gebruiken; het bes'e is, dal men zoo'n .bietje in een doosje bij zich draagt en .net ruw weer telken» even licht over de lippen haalt. Een practische Overgooier. Uit een oude japon! (A 3) We moeten In dezen tijd ook op de kleintjes passen. Waarom zouden wij dan niet eens na gaan of wij nog ergens een oude japon thuis hebben liggen, die wij toch niet meer dragen. Met heel weinig moeite kunnen wij voor ons dochtertje van tus- schen de tien en veertien een practische overgooier maken, waaronder oen eenvoudig hoog aangesloten blouse met strik onder de liggende kraag ge dragen kan worden. Het rokje is een weinig klokkend met voor en achter een paar naar binnen vallende plooien, die, zooals het voor beeld te zien geeft, opgestikt worden op een lengte van U' k 12 c.M. en verder goed in het model geperst moeten worden. De rugzijde is rond aan den hals en tamelijk hoog opge knipt, terwijl de voorkant la ger valt en puntig toeloopt: om de armsgaten zijn schuine biezen opgestikt, terwijl van de rug naar de voorzijde een pat loopt, die even breed ls als de bies, 3c M., en met een schuine punt, waarboven een knoop komt, afgewerkt wordt. Om bet middel een smal ceintuurtje met gesp. Hebt u zulk een oude japon, dan kunt u met behulp van een patroon, dat u voor den leeftijd van 1014 jaar kunt aanvragen, zonder kosten iets aardigs maken! IN DE KEUKEN. Hoe bereiden wij konijn? Een smakelijk recept. Van verschillende zijden ontvingen wij de laatste weken vragen op het gebied van het be reiden van konijn. Gaarne schrijven wij hier eens een woordje over. Een onzer lezeressen vroeg ons b.v. of er niets aan te doen is, dat konijnen- vleesch dikwijls zoo zoet en week is. Inderdaad zijn velen van meening, dat ko» oijnenvleesch om zoo te zeggen ongenietbaar is, men vindt het zoet en week. Dit behoeft echter geenszins het geval te zijn. Indien de huisvrouw zich slechts de moeite geeft een konijn smakelijk te bereiden. Het andere bezwaar, dat men veelal heeft, Ism dat het vleesch vergiftiging kan veroorzaken,! i daar het niet gekeurd wordt. Dit laatste kan echter niet zoo'n groot bezwaar zijn, daar een ervaren huisvrouw heel goed zelf kan va*ftellen of het vleesch er trisch uitziet; is dit nltt het geval, dan zal zij dit onmiddellijk zelve zien en daarbij komt tevens nog. dat nie mand op de gedachte zal komen, het vleesch van, een konijn rauw of half rauw te eten, zooala dit veelal bij rundvleesch het geval is. De voedingswaarde ervan is buitengewoon! hoog; volgens gedane onderzoekingen geven da volgende cijfers het watergehalte en het gehalte* van vaste bestanddeelen aan; water vaste bestanddeelen! Konljnenvleesch 59 40 Kippenvleesch 68 31 Varkensvlesch 72 27 Kalfsvleesch 75 24 Rundvleesch 75 24 Men kan uit deze analyse dus zelve een ge^ volgtrekkingmaken. Konijn op pikante wijze toebereid. 1 konijn. L. water. kruidnagelen, 1 groote ui. 1 stukje spaanschc peper, 1 laurierblad, 1 100 gr. bloem, 100 gr. boter. 1 dX. roode wijn. 2 d.L. azijn. zout. 1 eetlejjel tomatenpuree. Het konijn wordt in stukken gesneden en 24| uur weg gezet in het water met azijn, kruidna gelen, laurierblad, spaansche peper en een halve gesnipperde ui. Den volgenden dag wordt het vleesch uit de marinade gehaald, 100 gr. boter in de braadpas gesmolten en warm gemaakt, waarna de met een schoone doek afgeveegde stukken vleesch worden gezouten en bruin gebraden, de rest van de ui toegevoegd om eveneens bruin te bakken en even voor de toevoeging van het vocht, waarin het vleesch gestaan heeft en de kruiden, komt de tomatenpuree er bij. Het vleesch wordt op een bord gelegd, en de bloem met de boter vermengd, daarna wordt de vloeistof en het vleesch in de pan gedaan. Men laat dit nogj een uurtje stoven en voegt de wijn even vóór het opdoen bij de saus. Het groote nut van sinaasappels en citroenen. Meermalen zien -ij reclameo voor het eten van „meer fruit" en inderdaad is dit om verschillende redenen zeer aan te be velen. Reeds lang weet men dat vruchten geen genotmiddel zijn, doch een onont heerlijk en waardevol voedingsmiddel. De sinaasappel werd oorspronkelijk in Engelsch-Indië verbouwd en is vandaar overgebracht naar Palestina. In de elf de eeuw begonnen de Mooren deze vrucht in Spanje te verbouwen en in de opvolgende eeuwen begon men hiermede in verschillende gedeelten van de wereld, wier klimaat en ligging zich daartoo ei genden. Thans heeft de handel dezer vruchten zich dusdanig uitgebreid, dat een groot gedeelte van Zuid-Italië, Sicilië, Califor- nië, Palestina, West-Indië, Noord- en Zuid-Afrika, Brazilië, Spanje en Grieken land hierin een middel van bestaan heeft gevonden. Niet alleen de vruchten, maar ook de boomen zelve worden voor versiering, zoowel binnen- als buitenshuis gebruikt, denken wij slechts aan de kassen met het altijd groene blad dezer vruchtboomen. De olie wordt onttrokken aan de schil van citroenen en gebruikt bij de berei ding van reukmiddelen, maar ook de apotheker gebruikt deze, om de Jeelijke smaakjes van sommige medicijnen te verminderen. De olie van de oranje-bloesems wordt eveneens gedistilleerd en als toilet-water gebruikt, terwijl de sap der geschilde vruchten wordt uitgeperst en verzonden naar de vruchtenfabrieken, waar zij ver werkt wordt tot limonade. De kleur en smaak der sinaasappels hangt af vau de landstreek, waar zij ver bouwd zijn. Zoo zijn de West-Indische vruchten licht geel van kleur en de smaak min of meer flauw; voor de im port hiervan is veel propaganda gemaak* Tegen Kerstmis beginnen de Spaansche sinaasappelen naar ons land te komen, evenals van andere landstreken. Citroenen zijn ongeveer het geheele jaar door te krijgen, hoewel de prijs er van meermalen aan schommelingen on derhevig is, ook al naar gelang van vraag en aanbod. Beide vruchten staan aan cte spits van een lange rij, wat de gezond'.riil betref daar zij waardevolle bcs'.anddeelenr bc vatten, terwijl de poriën van de schil eo. vluchtige olie bevatten, die onmisbaar iï aan onze spijzen. Practische huisvrou wen zullen het zeer dunne schilletje dan ook steeds in een stopflesch bij de hand hebben, om een smaakje te geven aan de gerechten. Ook door medici wordt het gebruiken van vruchtensap zeer aanbevolen, zoowel voor babies, ouden van dagen, zieken, enz., maar eveneens voor gezonden. De kostelijke vruchten, zouden zeker, in dien zij zeldzaam waren, hun gewicht aan goud waard zijn; gelukkig zijn zij echter volop en voor weinig geld te krij gen. Voor de huisvrouw zijn zij een ware uitkomst bij de bereiding van vruchten slaatjes, pudding, gelei, ijs,, marmolade, cakes, biscuits en limonades. De meest gebruikelijke toevoeging is het citroen „smaakje", terwijl de sap er van uitstekende diensten bewijst bij de bereiding van zware en vette gebakken spijzen, daar het vet min of meer gemen- taliseerd wordt en de gerechten minder moeilijk verteerbaar zijn. Citroen gebruiken wij als een welkoms middel om azijn te vervangen. Vooral bij de moderne voedingsleer wordt herhaal delijk op het groote nut ervan gewezen, ook om het overschot aan basen dat het het bevat, waardoor het aanvullend werkt. Onmisbaar is het schijfje citroen bij het opdienen van visch (gebakken) ca- viaar, oesters, gerookte zalm. sardines, enz., evenals voor vele dranken, om in de eerste plaats, even aan onze warme kwast te herinneren, die zulke uitsteken de diensten bewijst bij gevatte kou, griep e.a. ziekten. EEN HUISHOUDELIJK HULP MIDDEL. Speciaal gefabriceerd glas, dat aan een hoog* warmtegraad weerstand kan bieden, zóó zelfs, dat wij het bij het bereiden van schotels in den oven kunnen gebruiken, zonder dat 't zal sprin gen, is ons niet vreemd meer. Thans is de in dustrie weer een stapje verder en heeft men waschborden van llchtgolvend glas, waarover het waschgoed schoon gewreven kan worden. Ook heeft men een nieuw type deegrollen, van een soort matglas, die evenals de gewoue rollen oir. de handsvaten draaien en dit voordeel hebben, dat zij het deeg koeler houden. Zonder twijfel zijn deze huishoudelijke 'hulp middelen gemakkelijk ie reinigen, maar zekei is oók, dat men er voorzichtig mee moet omg-an, want vallen, zal wellicht scheuren of breken ten bij het geven van een aromatische smaak l flevolge kunuen hebben.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1933 | | pagina 16