WOUW,
W/X\ODt
I
Het nieuwste kapsel.
De vrouw van vroeger,
de vrouw van heden.
7r
De mode eischt
krullen.
Tulle gordijnen.
Inmaken van zuurkool.
Druivenkuren
De verzorging van het hoofd.
Onze gedachten en fantasiën, zelfs In de
uren van verpoozing en luchtige conversatie,
gaan een geheel andere richting uit, dan die
onzer overgrootmoeders. Hun conversatie of
de onze! De schalksch-hoofdsche manleren
van onze grootmoeders, die de kunst van be
hagen veelal zeer wel verstonden, door haar
r.aald-fijne geestigheid, haar soepele spelingen
en duizende improvisaties der intuïtie, zij
wisten te boeien en te bekooren en de heeren
der schepping uit die dagen maakten door
dit charmant gebeuzel weldra kennis met de
verrukkende hartepijnen, die Amor's pijl ver
oorzaakte.
Maar wij, vrouwen van den modernen tijd,
hebben die kunst verleerd en geen wonder!
Een van spririt sprankelend debat over hart
zaken, waarin de vrouw-van-vroeger zich on
betwist „deskundige" wist, was het volstrekt
eenige terrein, waar de bewegelijke geest
van de intelligente-vrouw-dier-dagen zich kon
ontplooien en uitleven. Andere gebieden ble
ven haar ontzegd, het was dus natuurlijk,
dat zij zich met haar geheele eerzucht con
centreerde op de exploitatie van haar „eigen
domein."
De vrouw-van-vroeger had geen bepaalde
onderwerpen van gesprek met den man ge
meen, miste zelfs geheel een ontwikkelings-
vernisje, toereikend om te kunnen meepraten
en was daardoor veel origineeler in specifiek-
vrouwelijka zaken!
Maar wij beginnen geleidelijk de smaak te
verliezen in het vuurwerk van woorden, be
stemd om onze behaagzucht voedsel te ge
ven. Onze wijze van denken en aanvoelen is
te sober en te positief geworden om bij zulk
een gebeuzel nog de ware toewijding te vin
den.
De positie, die de man tegenover onze
uiterlijke bekoorlijkheden inneemt is nuchter
der, prozaïscher, maar ook vrij wat normaler
geworden. Wij zijn den tijd ontgroeid dat we
nog allerverschrikkelijkst blij waren met de
laffe en zoete vleierijen over ons uiterlijk, on
ze maniertjes en onze feeën-gestalte!
Wij gevoelen ons meer een deel der mensch-
held dan dat we ons een mooi aangekleede
pop willen voelen. We zijn er te „groot" voor
geworden, dit is het natuurlijke gevolg van
onze merkwaardige evolutie.
GEKLEEDE JAPON.
2043.
Deze japon heeft een mouw- en heupgarnee-
ring, die zeer modern is en waarbij de dubbel
genomen stof nog een tusschenlaagje heeft
van stijf gaas, opdat de garneering wijd uit
blijft staan.
2045
Het garnituur wordt van zijde gemaakt en
bestaat uit dubbele kraag en manchetten,
waarvan de bovenste is afgewerkt met een
smalle plissé en de onderste met dikkere zij
de eenige malen is doorgestikt.
De voorbaan heeft een garneering van op
gestikte deelen, terwijl de achterbaan uit één
geheel bestaat
Patronen zijn in alle gewenschte maten ver
krijgbaar en kunnen onder nr; 2045 worden
aangevraagd.
Eiken herfst brengt de overgang van het
leven in de vrije natuur voor het moderne
stadsleven zijn moeilijkheden mee, ook met
betrekking tot het haar. Het kapsel, dat zoo
goed voldeed voor het eenvoudige buitenle
ven, ziet er onder den eersten herfsthoed
maar matigjes uit En dan vragen wij onwil
lekeurig naar de heerschende mode, ook op
dit gebied.
Charles, de beroemde coiffeur van het nog
beroemdere Hotel Ritz, die o.a. het hierbij
afgebeelde kapsel creëerde, is op dit punt 'n
autoriteit. Hij zegt, dat het haar kort blijft
omdat het de vrouwen In de gelegenheid stelt,
er zonder veel moeite onder alle omstandig
heden verzorgd uit te zien. Doch hoewel zij
een flatteus kapsel elschen, doen zij over het
algemeen weinig voor het behoud van hun
haar. Charles raadt daarvoor borstelen, mas-
seeren en olie aan; zorgt men daarvoor, dan
is er geen reden, waarom men niet nog op
hoogen leeftijd vol, gezond, haar zou hebben.
Het korte haar heeft in zooverre een verbe
tering gebracht dat zon en wind nu beter de
hoofdhuid kunnen bereiken, terwijl ook het
knippen goed voor het haar is.
Charles voegde aan zijn beschouwingen de
raededeeling toe, dat bij de nieuwe kapsels
de volle aandacht dient te vallen op de in
planting van het haar aan voorhoofd en sla
pen. Deze inplanting is bij geen twee men-
schen gelijk en geeft vele gezichten iets ka
rakteristieks. Tenslotte wees hij erop, dat de
oogen grooter schijnen, wanneer men het
haar van de slapen naar achteren borstelt
MODERNE HOEDEN.
Het allernieuwste.
Hieronder zien wij een dinerhoedje van
zwart fluweel en moiré lint, dat vervaardigd
is door Rose Saphire. Het wordt zoo ver uit
het gezicht gedragen dat men er zich niet
mee op zijn gemak zou voelen, als het niet
zoo bij uitstek modern was. En als vergoeding
hebben wij de strik achter in den nek, die
zeer flatteus is.
Hierboven zien wij een zeer elegant
en origineel model van Allee Rohrer, uitge
voerd ln fluweel met een kwast van apen
haar, die aan een veer doet denken. De rand
die apart en flatteus van vorm is, heeft een
voering van zwart vilt.
Behalve dat wij overgordijnen voor de ra
men hebben, spelen ook de glasgordijntjes,
die meestal van tulle zijn gemaakt, een be
langrijke rol in 't huis. Want, hoewel wij niet
allen prachtige handknoopgordijnen kunnen
bekostigen, behoeven wij tegenwoordig onze
smaak geen geweld aan te doen, om toch iets
bijzonders te kunnen koopen voor prijzen, die
onze beurs wel kan dragen.
De glasgordijnen dienen nergens anders
voor, dan om lastig binnenkijken van voor
bijgangers te voorkomen en als men een éta
gewoning heeft, het inkijken van de overbu
ren. Want, nietwaar, wij willen toch in ons
eigen huis graag vrij zijn en ons kunnen be
wegen zooals wij willen, zonder dat wij be
gluurd worden door wie dan ook.
Houden wij dus het doel voor oogen als wij
tulle-gordijnen gaan koopen, dan zullen wij
een heele dunne kwaliteit koopen, die toch
voldoende dicht geweven is, dat wij gemak
kelijk van uit de kamer naar buiten kunnen
zien en waardoor dus ook het licht niet
wordt belemmerd binnen te komen, terwijl
aan den anderen kant inkijken wordt voorko
men.
Gelukkig hebben wij tegenwoordig niet zoo
veel gordijnen meer voor de ramen hangen
ale onze ouders, want bij het minste zonne
straaltje warden gauw de blauwe lancaster-
gordijnen, die op een rol gespijkerd zaten,
neergelaten, want anders verschoot ons meu
bilair.
Heel dikwijls was er ook nog een wit rol
gordijn, dan da vitrage-gordijnen, U kent ze
nog wel, die van het plafond af tot op den
grond neerhingen, al of niet met een koord
opgenomen. En dan kwamen tenslotte de
overgordijnen van zwaar pluche of fluweel,
stevig gevoerd met zijde en versierd met al
lerlei galons. Niet alleen dat deze manier van
een kamer stoffeeren zeer kostbaar was, de
kappen van de overgordijnen waren ook wa
re stofnesten en de huisvrouwen hadden in
die dagen belangrijk meer tijd noodig om
haar huishouden netjes en stofvrij te houden.
Gelukkig heeft de techniek hier verandering
ln gebracht en ook de veranderde opvatting
dat men juist zooveel mogelijk licht en zon
ln zijn woning binnen moet laten. De overtol
lige gordijnen werden afgeschaft en de door
zichtige glasgordijntjes kwamen er voor ln de
plaats. Koop geen gordijntjes, die heeiemaal
niet doorzichtig zijn, maar laten wij ons prin
cipe van licht en zon trouw blijven.
Wintergerecht bU uitnemendheid.
Hoeveel smakelijker gerechten brengt de
wintertijd ons niet? Zuurkool met spek. krab-
Jes, saucijsjes, knakworstjes. Ja, wat al niet,
alles voor den fijnproever om te watertanden!
Wie een flinken inmaakpot, een plankje en
een zware kei heeft, behoeft niet anders te
doen dan kool te bestellen, en aan het
werk te gaan. Dat werk is echter niet zóó
veelomvattend als men in aanmerking neemt,
dat zuurkool zoo'n bijzonder licht verteerbaar
gerecht is, heeft men het er zeker gaarne
voor over!
Men bestelt bij den groentenman speciale
inmaakkool, die stevig en vast moet zijn;
snijdt deze in twee helften en schaaft of lie
ver snijdt ze met het koolmes fijn. Telkens
rooet het geschaafde in de inmaakpot gedaan
worden en op een laag van 3 a 4 c.M. strooit
men een handvol zout, naar smaak ook pe
perkorrels. Heeft men de pot voor een deel
gevuld, dan wordt de kool met de etensstam-
per of met de handen flink aangedrukt. Het
laatste kan men echter slechts doen, Indien
men geen wondjes aan de handen heeft, daar
het pekelwater, dat door het aandrukken ont
staat, onaangenaam aandoed.
Heeft men kool en zout verwerkt, dan wordt
een uitgewasschen oude witte doek over het
geheel gelegd, hier overheen komt een hou
ten plankje, dat met een steen verzwaard
wordt.
De pot met kool moet op een niet te warme,
doch vorstvrije plaats bewaard worden, terwijl
men alle weken de doek uitwascht of door
een schoone vervangt. Steen en plankje wor
den eveneens gereinigd en eventueele brin
verwijderd.
Om slank te worden.
Een druivenkuur is een buitengewoon goed
reinigingsmiddel van het bloed en wordt bij
de moderne geneeswijze veelal toegepast.
Zij kunnen, mits verstandig aangewend, veel
bijdragen tot de slanke lijn, zonder dat tevens
het hoofddoel de verbetering van het bloed,
uit het oog wordt verloren.
Een kuur moet men echter nooit doen zon
der den dokter hierbij geraadpleegd te heb
ben, daar deze de juiste wijze slechts aan kan
geven, aangezien hoeveelheid en duur een
zuiver persoonlijke questie is.
Bij het volgen van een kuur moet men een
geregelde levenswijze volgen, geen vette spij
zen en alcohol gebruiken, veel wandelen, rus
ten en vroeg naar bed gaan.
Velen zijn de meening toegedaan, dat een
druivenkuur gelijk staat met een hongerkuur.
Niets is echter minder waar dan deze opvat
ting, want rijpe, gave druiven, bevatten zeer
vele belangrijke voedingsstoffen.
Het organisme moet zich evenwel in zeer
vele gevallen even gewennen aan de veran
derde voeding, daarom moet men de gegeven
voorschriften nauwkeurig opvolgen en maat
weten ta houden.
In de eerste week wordt veelal voorgeschre
ven één pond druiven per dag, in de tweede
week anderhalf pond, derde week drie pond
en in de vierde week brengt men het tot vier
pond per dag, daarna gaat men in dezelfde
volgorde terug. 5e week 3 pond enz.
Indien men deze kuur niet volgt om tevens
veel minder zwaar in gewicht te worden, zijn
andere spijzen toegestaan, mits men geen bo
ter en vet gebruikt, noch opwindende dran
ken.
Bij vermageringskuren heeft men als bij
voeding: volkoren brood, zonder boter of Ry-
viter, gekookte eieren, sla, melk (weinig) en
rijst.
AVONDMANTELTJE.
2049.
Men maakt dit chique avondmanteltje het
best van een zware soort satijn of velours, ia
zwart of een bij het geheel passende tint.
De korte mouw is ongeveer 5 c.M. van den
onderkant af ingehaald, waardoor met een
aardige mouwafwerking krijgt.
De voorpanden gaan kruiselings over elkan-
der en hebben aangestikte einden, die op den
rug gestrikt worden.
Patronen zijn in alle maten verkrijgbaar.
Aanvragen kunnen geschieden onder nr. 2049.
JURK VOOR GROOTERE
MEISJES.
Het bijgaande jurkje is zeer apart en kleedt
bijzonder aardig.
Het bovengedeelte
sluit met twee
rijen fantasieknoo
pen, terwijl de
kraag b.v. van wit
popeline ln schul
pen omgefeston-
neerd kan worden.
Naar verkiezing
kan men echter
ook een dubbele
kraag knippen en
langs de schulpen
stikken, omkeeren
en platstrijken. De
mouw is aangeslo
ten, hetgeen ln
overeenstemming
is met de lijn
van ds jurk.
Het zesbaans rok
je heeft in het
midden van de
voor- en achter
baan twee uitsprin
gende plooien,
waardoor meerdere
onderwijdte vrekregen wordt.
Inplaats van een wit kraagje staat een van
Schotsche tafzijde ook heel lief. Aan te be
velen is b.v. twee stelletjes te maken en deze
afwisselend in de jurk te rijgen.
Patronen van 8 tot 14 jaar.
HET AANVRAGEN VAN KNIP
PATRONEN.
Om het onze lezeressen gemakkelijk te ma
ken kunnen patronen voortaan ook per brief
onder bijsluiting van f 0.58 ln postzegels voor
japonnen en f 0.30 voor breipatronen worden
aangevraagd bij de moderedactrice van dit
blad, Muzenstraat 5 b, 's-Gravenhage.
Patronen worden ook toegezonden na over
schrijving van het bedrag op postrekening
15)1919 ten name van den knippatronendienst
De maat en het nummer van het patroon
met uw volledig adres vooral duidelijk ver
melden.
Kort haar. Ja, of neen?
Hoewel de voorvechters van het korte haar
het practische nut ervan volhouden, moet
men helaas zeer veel onverzorgde hoofden
aanschouwen!
Om de waarheid te zeggen ls het p r a c 1i-
s o h e nut voor vele vrouwen dan ook denk
beeldig, indien zij niet beschikken over haar
dat zich gemakkelijk voegt.
Sommig haar houdt slechts zeer kort on
dulatie, terwijl deze er met vochtig weer ook
spoedig uitgaat Tot Permanenten komt ieder
trouwens ook niet altijd, maar wat absoluut
noodzakelijk verbonden is aan kort haar, dj.
een goede coupe en regelmatig knippen.
Wil men een goed verzorgd hoofd hebben,
dan zal men hieraan eenige zorg moeten be
steden.
Heeft men haar, dat altijd vet ls en uit
valt dan kan men zich het best tot een dok
ter wenden om advies. Veelal wordt een of
ander medische zeep en een speciale verzor
ging voorgeschreven, ln enkele gevallen zal
een behandeling vereischt worden, indien de
overdadige vetafscheiding een gevolg ls van
een organische afwijking.
Nimmer moet men het vette haar om de
twee of drie dagen op eigen gezag wasschen
daar de haarwortels hierdoor tot grootere vet
afscheiding worden geprikkeld.
Moet men onverwachts uit en wil men het
vette haar wat losser doen zitten, dan ge
bruikt men hiervoor haardroogpoeder (blond
of donker) dat men er luchtig opstroolt en
daarna flink uitborstelt, opdat geen doffe
glans over het geheel komt.
Is het haar niet geonduleerd, zoodat men
geen kans beloopt, de golven te doen verdwij
nen, dan neemt men een of ander alcohol be
vattend haarwater, drenkt hierin een watje
en wrijft ermede over het haar, daarna de
hoofdhuid met de vingertoppen flink massee-
ren en het haar eventueel met een bad
handdoek droog wrijven.
Te droog haar kan men het best met zui
vere olie behandelen, b.v. olijfolie. Men doet
eenige druppels op de haarborstel en borstelt
het haar hiermede flink. Men moet niet al
leen het haar, doch ook de hoofdhuid raken
bij het borstelen, terwijl een z.g. massage
borstel uitstekende diensten bewijst.
Men moet het hoofdhaar, hetzij dit kort of
lang, droof of vet Is, lederen morgen en lede
ren avond eenige minuten borstelen en dit
zoowel van voor naar achter als met het
hoofd naar beneden in omgekeerde richting
doen en ook in de richting der ondulatie.
Van niet minder belang is het gekegeld
schoonmaken van kam en haarborstel; deze
moeten dagelijks gereinigd worden en één
maal per week in zeepsop desnoods met een
weinig amoniak er UJ.
Bij het maken van deeg moet men alvorens
het bakpoeder toe te voegen een paar lepels
kokend water door de bloem roeren, waar
door het gebak luchtiger wordt.
Bouillon krijgt een piquanten smaak indien
men een half uur voor het gereed zijn. enkele
korstjes kaas meetrekt; dit geldt ook voor
sausen en soepen.