Modegrillen. Mayonnaise SCHADUWZIJDEN VAN HET ZONNEBAD VERKOELENDE ZOMERDRANKEN. VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW. DE MASSAGE DER HOOFDHUID. op verschillende manieren. ENKELE EENVOUDIGE WENKEN. Nog meer dan voor vele andere genie tingen geldt voor het zonnebad de goede oude regel: „Houd maat". Het is inderdaad verrukkelijk om zich eens goed door de zon te laten braden, doch wie op dit go- bied ook maar eenige ervaring heeft, zal zich toch niet meer zoo zonder eenig voor behoud aan dit genot overgeven, want zon nebrand en andere nndeelige gevolgen zijn er een te hoogen prijs voor. Wij mogen niet vergeten, dat het zonlicht chemisch 'n zeer krachtige uitwerking op het lichaam heeft. Deze veroorzaakt ontsteking, wan neer wij onze huid te lang achtereen en zonder bescherming aan de zon blootstel len. Ook voor zonnebaden moet 't lichaam geleidelijk getraind worden, als wij een sportterm mogen gebruiken. Ongestoord fienieten van het zonnebad is eerst moge- ijk, nadat de huid eraan is gewend. De beste en snelste methode, om dit te doen, is dat men slechts enkele lichaamsdeelen te gelijk laat bestralen. Een goede methode is, om den eersten dag alleen de voeten en ondorbeenen in de zon te zetten en van dag tot dag een grooter deel van het li chaam te laten beschijnen. Rug en armen komen het laatst aan de beurt. Deze dage- lijksche bestralingen mogen nog niet te long duren. Na een week kan het geheele lichaam aan het zonnebad deelnemen; nu beginnen wij voorzichtig den bestralings- duur op te voeren. Zoo kan men tenslotte wel een uur of langer in de volle zon lig gen; het blijft echter altijd noodig orn er mee op te houden, zoodra men zich minder goed voelt. Ondoelmatige zonnebaden kunnen ver schillende onaangename gevolgen hebben: een algemeen gevoel van onwel zijn, hoofd pijn, misselijkheid, vermoeidheid, hartklop pingen en tenslotte ook de gevreesde zon nebrand, die zich niet altijd op dezelfde wijze en in denzelfden graad uit. In zijn eenvoudigsten vorm veroorzaakt hij slechts een roode verkleuring der huid. doch in ernstiger gevallen vormen er zich blaren, evengoed als bij andere brandwouden. De door zonnebrand aangetaste lichaamsdee len gloeien en zwellen op, wat de typische kenteekenen van een ontsteking zijn. Meestal laten de buitenste lagen der huid los in grootere of kleinere lappen en velletjes. Deze mogen nooit worden afge rukt, aangezien zij nog altijd eenige be scherming bieden aan de gevoelige declcn der huid eronder, die zich nog niet geheel heeft gevormd. Bij de ernstigste gevallen len van zonnebrand ontstaan wonden, die uiterst moeilijk te genezen zijn. Men kan het optreden van zonnebrand tot op zekere hoogte tegengaan, door voor af de huid met olie of vette crème in te wrijven. De laatste jaren is di. dan ook meer en moor gebruikelijk geworden. De huid wordt er soepeler door, terwijl de zon er dan ook niet alle vet uit kan trekken. Heeft men ondanks alle voorzichtigheid toch zonnebrand gekregen, dan is het aan te bevelen om de betrokken deelen der huid met karnemelk in te wrijven. Do ver koelende werking hiervan is zeer bevorder lijk voor de genezing. Het gebruik van koud water moet daarentegen zooveel mo gelijk worden vermeden, omdat daardoor het onaangename jeuken slechts toeneemt. Wanneer tijdens het zonnebad een ge voel van onwelzijn optreedt, is het aan te bevelen om naar den dokter te gaan, voor al wanneer het gepaard gaat met hartklop pingen en duizeligheid. In elk geval moet men dadelijk een koele, donker gemaakte kamer opzoeken en zich zeer rustig hou den. Koele dranken zijn goed; alcohol, kof fie en thee moeten daarentegen "vermeden worden. MODERNE GARNEERINO. Een donker ja ponnetje kan weer een geheel nieuw aanzien krijgen, indien er een Schotsch geruite tafzijden hals on mouwgarneering bij gedragen wordt. Smalle plooitjes, tot niet toe uit loopend zorgen voor ruime vo lants. Patronen van 't garnituur in alle maten verkrijg baar voor 25 cents. GOEDE KNIPPATRONEN. Ten gerieve van onze lezeressen stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die te gen den kostenden prijs van f 0.58 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro-rekening 191919. t.n.v. d"n Knippatronendlenst te 's-(ïravenhago. Pu tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden met bijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedactrice van dit blad Muzensfraat 5 B, te 's-Gravenhage. De patronen worden U tegelijk met een num mer van ons nieuwe Modeblad, waar on ireveer 50 modellen zijn afgebeeld, tocge zonden. Denkt U er v<V>rnl aan de Juiste maat en het nummer op te geven? WOUW, U**l »C»Ue8&Cl» «vODL Passende schoenen en kousen voor elke gelegenheid. Voor 's morgens en bij de beoefening van sport heeft men een ruime keuze uit ver schillende soorten spor tieve schoenen met ron de neuzen en platte hakken: witte schoenen met bruin afgezet en dichtgesnoerd met smal le leeren riempjes bruine leeren schoenen, waarop met do hand donkerder stukken zijn genaaid schoenen van grijs wildleer met een middennaad en een achterstuk van grijs varkensleer laag uit gesneden schoenen van wit linnen, met zwart lakleer bezet. Hierbij draagt men gepatro neerde sportkousen, die onder de knie door een elastieken band worden opgehouden, dan wel de zoo populaire sokjes, die men in elke tint kan dragen. Voor den namiddag en avond hebben de schoenen van wit en zwart wildleer veel succes, evenals de schoenen van slangen- leer, die versierd zijn met leer in een af stekende kleur. Deze schoenen hebben ook hooge hakken. Er worden filetkousen bij gedragen ,dan wel gewone kousen in de kleur van een eenigszins verbrande huid, terwijl bij grijze schoenen ook grijze kou sen worden gedragen in een iets lichtere tint. GOEDKOOP EN WEINIG BEWERKELIJK Mayonnaise-sausen voor diverse salades. In den zomer wordt er van warme ge rechten vaak onvoldoende gegeten; daar om brengen wij gaarne koude gerechten op tafel, te meer, waar de ingrediënten thans niet duur zijn. Voor de goedkoopte kan men bovendien de mayonnaise vervan gen door een saus, die even goed kan sma ken. Voor zulk een mayonnaise-saus wor den een half ons tarwebloem en een half ons boter met elkaar vermengd, waarna er iets meer dan een halve liter lauwe melk aan wordt toegevoegd. De saus wordt ge kookt, totdat de bloem gaar is, en moet dik vloeibaar zijn. Daarna wordt zij van het vuur genomen. Terwijl zij nog warm is, worden er drie goed geklopte eidooiers doorgemengd en als zij geheel is afgekoeld, nog eens twee eetlepels slaolie, drie eetle pels azijn, zout en uiterst weinig suiker. Met deze mayonnaise-saus kan men bijv. een aantrekkelijke seldcrijsla maken. Do selderij wordt goed zacht gekookt en in lange stukken gesneden, die goed ver mengd worden met de saus. De sla wordt in een glazen schaal opgediend, bestrooid met fijngesneden sterkers, peterselie, prei of iets dergelijks. Het kookwater van de selderij kan nog dienst doen voor een smakelijke vischsla. Wij maken de mayonnaisesaus dan eenigs zins anders: 30 gram meel en 30 gram bo ter worden vermengd en op het vuur gezet met iets minder dan Vi liter sclderijkook- water en ten volle L. vischkookwater, (waarin vóór het koken van de visch reeds wat azijn, een paar peperkorrels en een laurierblad zijn gedaan). Is het meel gaar, dan wordt de saus van het vuur genomen, vermengd met 3 goed geklopte eidooiers en na het afkoelen nog eens met een afgestre ken eetlepel mosterd, een eetlepel slaolie, een eetlepel azijn, een paar kappertjes en het sap van een halve citroen. De schoonge maakte en in stukken gedeelde visch wordt nu vermengd met het restant van de selde rijsla (thans in dobbelsteentjes gesneden) en overgoten met de mosterdmayonnaise, die eveneens met fijngesneden groen wordt bestrooid. Restanten visch, kreeft, krabben of gar nalen vormen tezamen of afzonderlijk een smakelijk voorgerecht met de hieronder beschreven ciersaus, die er, nog warm, voorzichtig doorheen wordt geroerd. Hier na laat men alles eenige uren staan om goed in te trekken; desgewenscht kan men de vischsla in schelpen opdienen. Er wordt geroosterd brooa met boter bij gegeten. Voor de saus worden ruim yx L. goede melk, 3 eierdooiers, IVfc theelepel meel, 15 gram boter, kopje azijn (bijv. uit oen leeggemaakte flesch augurken), 2 eetlepels slaolie en wat zout, met elkaar vermengd in een pan. Hierna blijft men de massa boven een klein vuur zoo lang roeren, tot zij bijna kookt. Koken mag zij echter in geen geval. Wil men echte mayonnaise gebruiken, dan kan men deze gereed en wel koopen. Zij is dan niet eens noemenswaardig duur der, dan wanneer men haar zelf maakt. Zij is echter bijna altijd te dik om voor sala des te worden gebruikt en kan met melk worden verdund. Het is alleen noodig, om zoolang te roeren, tot de massa weer volko men gelijkmatig van dikte is. Voor veler smaak is de gekochte mayonnaise niet zuur genoeg; dit kan men verhelpen door een paar druppels citroensap. Men moet dit echter voorzichtig doen, want een te zure mayonnaise bederft de beste sla. De gekochte mayonnaise is /.eer aan te bevelen voor een gemengde vruchtensla. Dezo bestaat in hoofdzaak uit zeer fijn ge sneden stukjes appel; men kan er alles aan toevoegen, wat smakelijk en toevallig bij de hand is. Vooral schijfjes bananen en zeer fijn gesneden ananas, druiven en zoe te amandelen geven aan het geheel een fijnen smaak. De amandelen worden met kokend water overgoten, zoodat men het huidje gemakkelijk kan verwijderen. Daar na worden zij in niet te fijne stukjes ge hakt. Men kan de amandelen ook boven over de mayonnaise strooien als versiering, het smaakt echter beter, wanneer de mayonnaise door de vruchtensla heen wordt gemengd. Een aardig Idee is in dat geval, om de porties in frissche groene sla bladeren op gebakschoteltjes op te dienen en ze te versieren met stukjes tomaat Eet men ze niet als voorgerecht, doch bij vleesch, dan kan men ze ook opdienen in uitgeholde tomaten. Ook kan men restanten van vleesch, ge kookte selderij en macaroni vermengen met mayonnaise en fijngehakte kruiden, waarna het geheel met schijfjes ei wordt versierd. IETS NIEUWS UIT OUDE REGENJASSEN. Regenjassen van rubber of geimpreg- neerde stof, die niet langer gedragen kun nen worden, kunnen verknipt worden voor het maken van allerlei dingen: keuken schorten, tasschen of overtrekken. Zeer praktisch zijn kussens, die men opvult met lompen of zeegras en gebruikt, wan neer men lang achtereen in knielende hou ding moet werken. CONTROLEERT HET GEWICHT UWER KINDEREN. Wanneer kinderen over vermoeidheid klagen, wat vooral in het voorjaar en 's zomers veel voorkomt, moeten zij gedu rende éenige dagen geregeld worden gewo gen om na te gaan, of de vermoeidheid ook met een sterke gewichtsafname gepaard gaat. In dat geval moet men beslist naar den dokter gaan, aangezien dan gevreesd moet worden, dat de vermoeidheid door de een of andere organische ziekte wordt ver oorzaakt, die natuurlijk zoo spoedig moge lijk moet worden bestreden. FRISCH ZONDER IJSKAST. Bescherming van levensmiddelen op heete dagen. Gedurende de warme zomerdagen is melk wel aan 't grootste gevaar blootge steld. Wil men versche melk bewaren, clan moet ze onmiddellijk in een porceleincn kan worden gedaan en dan in een koud waterbad gezet worden, waarvan het wa ter meerdere malen per dag vernieuwd moet worden. Versche evenals gekookte molk is ook goed te bewaren in een kleine porceleinen kan, waarover een in water gedrenkte bloempot, waarvan het bodem gat met een kurk afgesloten is, gezet wordt Zoodra de bloempot droog wordt, moet hij weer nat gemaakt worden. Het verdam pende water bewerkt de afkoeling. Boter krijgt gauw een zure smaak als ze aan zon en warmte is blootgesteld. Men doet dus het verstandigst ze in het donker te bewaren, eveneens met een natte bloem pot er over heen. Het is nu de tijd, waarin onze gasten dankbaar zijn voor een verfrisschenden drank. Kan men dien door ijs gekoeld op tafel brengen, clan is dat natuurlijk bijzon der aangenaam. Is men daartoe niet in de gelegenheid, dan kan men toch wel zor gen voor dit doel steeds water ter beschik king te hebben, dat naar verhouding zeer koel is. Daartoe laat men het water in een aarden vat op een steenen vloer staan, op een schaduwrijke plaats, terwijl de aarden pot omwonden wordt met een vochtigen doek, die af en toe opnieuw wordt natge maakt. De hieronder beschreven dranken kunnen ook met spuitwater worden aange maakt, doch dat is natuurlijk duurder. Men kan het koude water voor smaak vermengen met sap van frambozen of aard beien, desgewenscht onder toevoeging van wat suiker. Zeer verfrisschend voor de warme zo merdagen is ook koude thee, die op de bo ven beschreven wijze koel wordt gehou den. Men voegt er alleen suiker en een weinig citroensap aan toe. Van roode boschbessen kan men even eens een smakelijken en verfrisschenden drank maken. I)e ingemaakte bessen wor den met kokend water fijngeroerd. Na eenige uren giet men het sap door een ha ren zeef, waarna er suiker en wat citroen sap aan worden toegevoegd. Men kan ook een half pond gereinigde en fijngemaakte frambozen of aardbeien met een ons suiker in een aarden pot doen, waarna men er een liter kokend wa ter op giet. Het mengsel wordt eenigen tijd geroerd, waarna de pot wordt dichtgedekt. Zoodra de inhoud is afgekoeld, wordt hij gezeefd, waarna men er het sap van twee citroenen aan toevoegt. Deze drank smaakt bijzonder goed, wanneer hij wordt opge diend met een stukje ijs in elk glas. Frambozenlimonade wordt gemaakt door het sap van drie citroenen (door een ha ren zeef gegoten) te vermengen met vier eetlepels frambozensap en suiker naar smaak. Het mengsel wordt liefst aange lengd met spuitwater. Een kilo aardbeien worden vermengd met een half pond suiker. Wanneer er zich voldoende sap heeft gevormd, neemt men een aantal van de mooiste aardbeien er uit. De rest wordt fijngemaakt, het san gezeefd en vermengd met drie flesschen Rijnwijn. Men :an ook van alles naar verhouding minder nemen. De drank wordt gedurende een half uur door ijs gekoeld en vlak voor het opdienen vermengd met drie kleine fleschjes spuitwater. In elk glas wordt een mooie aardbei en een stukje ijs gedaan. Een kruidige drank verkrijgt men door 3 pijpjes kaneel, een paar kruidnagelen en de schil van 2 citroenen in suikerwater te koken. Hierna wordt het suikerwater ge zeefd door een vochtigen doek: na het af koelen wordt het sap van drie citroenen er aan toegevoegd. De zeer pikant smaken de drank wordt opgediend met stukjes ijs in elk glas. BROERTJE'S EERSTE BROEKJE. Welke moeder zou zich het genoegen willen la ten ontgaan om het eerste van haar zoon tje zelf te maken. Het hierbij afgebeelde mo del is gemakkelijk te maken aan de hand van de figuren met inge schreven centimeter- maat. Bovendien wor den door de goede, prac- tische snit alle moeilijk heden voorkomen, die zich anders bij het eer ste broekje nog wel eens voordoen. Wij kiezen er natuurlijk een duurza me, waschbare stof voor in een niet te gevoelige kleur, bijv. grijs, blauw of rood. Ook de knoopen en knoopsgaten molton ste vig zijn. Desgewenscht kan men de kraag en rnouwsopslagen ook bor duren. ZOMERNUMMER MODEBLAD. Het zomernummer van „Het Practisch Modeblad" is zoo juist verschenen en be vat tal van aardige modellen op het gebied van kinder- en jonge dames-kleeding. Meer dan vijftig afbeeldingen maken het blad zeer aantrekkelijk. Het wordt onze lezeres sen kosteloos toegezonden, na inzending van 6 ct. porto aan de Moderedactrice van dit blad, Muzenstraat 5b te 's-Gravenhnge. Voor dames, die nog gaarne iets aardigs voor den zomer willen maken, is het blad een welkome uitkomst DE ZON IS OOK EEN GEVAAR. Zonnebronchitis bedreigt onze kinderen. Men laat kinderen graag zoo dun mogo lijk gekleed in de warme zon spelen in de hoop, dat zij door het voortdurend ver blijf in de frissche lucht spoedig een ge zonde bruine kleur zullen krijgen. En hoe verbaasd zijn de ouders dan, wanneer het blijkt, dat dc kinderen ondanks deze „ge zonde"' levensomstandigheden telkens weer „verkouden" zijn. Niet bij alle kinderen doet zich dit eigen aardige verschijnsel voor. Wij zien het voornamelijk optreden hij kinderen met blond, vaak ietwat rossig haar met een lichte of rose huidkleur. En het is ook geen gewone verkoudheid, waar zij last van heb ben, doch de raadselachtige zonnebronchi tis. Deze merkwaardige ziekte uit zich op geheel dezelfde wijze als een verkoudheid, n.1. door niezen, voortdurende ontsteking der slijmvliezen en hoesten. De oorzaken zijn echter tegengesteld aan die van een verkoudheid; zij liggen in ongezonde ver warming. Hoe dit alles in zijn werk gaat, hebben de geleerden nog niet eenstemmig kunnen verklaren. Sommigen meenen, dat de krachtige inwerking der zonnestralen hij kinderen met een lichte huid niet spoe dig genoeg wordt gevormd door de vor ming van kleurstof in dc huid, zoodat de stralen leiden tot een ontleding van eiwit ten, wat de prikkelingsverschijnselen ver oorzaakt. Anderen zijn van mcening, dat de zonnestralen een verschuiving veroor zaken van de zouten in het lichaam, waar door dit gevoeliger wordt voor infectie. Hoe dit ook zij, het is een feit, dat men kinde ren slechts met dc noodige voorzichtigheid mag blootstellen aan de „gezonde zonne stralen", vooral in het begin van den zo mer, wanneer zij er nog niet aan gewend zijn. HOE ROOS KAN VERDWIJNEN. De verzorging van het haar is voor elke vrouw van groote beteekenis. Wanneer het begint uit te vallen, moeten wij dit be schouwen als een waarschuwingssignaal. Ook wanneer het haar moeilijk gefriseerd en gekapt kan worden, is dit meestal een bewijs, dat het niet zoo goed verzorgd is, nis wel noodig was. Nu zal in negen van de tien gevallen roos de oorzaak blijken van de haaruitval, zoowel als van het lee- lijk worden der haren. Deze roos moeten wij dus met alle kracht bestrijden. I)e tijd, die hiervoor noodig is, moet eenvoudig ge vonden worden, want hoe grondiger men het kwaad aanpakt, des te eerder heeft men kans op verbetering. Het haar moet eiken morgen en avond in verschillende richtingen geborsteld worden: van het linker- naar het rechter oor en omgekeerd, doch ook van het. voor hoofd naar het achterhoofd en omgekeerd, liet borstelen in elk dezer richtingen móet minstens drie minuten lang worden vol gehouden, zoodat men voor het borstelen een kwartier moet rekenen. Hierna wordt de hoofdhuid gemasseerd; dit is van groo- le beteekenis om de bloedsomloop te bevor deren, waardoor de haarwortels gevoed worden. Men buigt het hoofd niet te ver voorover en masseert zachtjes met beide handen de geheele hoofdhuid, eerst in draaiende bewegingen en later ook van het voorhoofd naar den nek toe. Wanneer men ongeveer dertig massagebewegingen heeft utigevoerd, gevoelt men gewoonlijk wel, dat het bloed in beweging is gekomen. Is het haar droog en bros, dan moet eens per week na het borstelen on massecren de hoofdhuid met olijfolie worden ingewre ven, en daarna opnieuw gemasseerd wor den. Daarna wordt een doek om het haar gebonden; men laat de olie een nacht lang inwerken, wasch dan het haar en spoelt het zeer grondig uit. Deze behandeling moet worden voortgezet, totdat de hoofd huid geheel vrij van roos is, wat niet eens zoo lang duurt. Bij zeer vet haar is het aan te bevelen, om het dagelijksch borstelen nog wat lan ger vol te houden, dan bij droog haar en het eens per week niet met olie, doch met een goed haarwater in te wrijven. Daarna wordt de hoofdhuid eveneens gemasseerd, doch om het hoofd windt men een in warm water gedrenkten en uitgewrongen hand doek. Door de warmte openen de poriën zich, zoodat het haarwater er beter kan in dringen. Na vijf minuten wordt de hnnd- 'o«k telkens opnieuw in het warme water dompeld. Na een uur wascht men het bimr: ann het laatste spoelwater wordt een weinig citroensap toegevoegd. Houdt men dezo behandeling vol, dan zal men over het haar geen reden tot klagen meer heb ben.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1934 | | pagina 7