Als de vruchten rypen....
Practische wenken en
recepten.
SPORT IN DE VACANTIE.
IN dezen tijd, nu de natuur de pracht van den
vollen zomer vertoont en de zon een over
vloed van licht en warmte schenkt, rijpen
ook in alle boomgaarden de vruchten. Slechts
kort zullen zij de vruchtboomen tooien met hun fris-
sche tinten; het wordt tijd om ze te plukken en
voor zoover noodig in te maken. Hierbij maken
wij natuurlijk gebruik van de moderne hulpmidde
len, die ons het werk vergemakkelijken. Een eisch is
om vooral goede kwaliteit inmaaksuiker te gebrui
ken, terwijl de vruchtenpers onmisbaar is, aange
zien zij het grootste deel van het werk voor ons ver
richt. Wij zien dit al dadelijk bij het verwerken van:
Aalbessen.
Men laat de schoongemaakte aalbessen goed uit
druipen en doet ze dan in de vruchtenpers. om aal
bessensap te verkrijgen. De smaak wordt nog
beter, wanneer men er op elke tien pond aalbesseri
een pond frambozen aan toevoegt. Men vangt het
dikke sap in een porseleinen schotel, daarna
spant men een doekje over een pan en zeeft het, op
dat eventueele pitjes achterblijven. De massa moet
langzaam uitlekken, waarna wordt het sap lang
zaam verwarmd, afgeschuimd, opgekookt en van 't
vuur genomen om af te koelen en de met warm
sodawater gereinigde flesschen gevuld, welke geslo
ten worden met nieuwe kurken, die vooraf in heet
water zijn gelegd.
Het overgebleven vruchtenmoes van de aalbessen
wordt met 3 pond suiker voor elke 4 pond moes op
het vuur gezet om onder voortdurend roeren aal-
bessenjam te verkrijgen. Wanneer de jam als een
dikke massa van den lepel loopt, is zij gereed. Zij
wordt nog warm in schoone, droge inmaak-
glazen gedaan, die met cellophaan worden
afgesloten.
Aalbessengelei verkrijgt men. wan
neer bij het vruchtenmoes eenzelfde ge-
wichtshoeveelheid suiker wordt gedaan. De
massa wordt onder voortdurend roeren
langzaam verhit, afgeschuimd en aan de
kook gebracht. Vóór het zoover is. wordt
de pan van het vuur genomen en de vloei
stof wordt nogmaals geroerd, de gelei
warm in de potten gedaan, die met cello-
phaanpapier worden gesloten.
Kruisbessen gelei
wordt gemaakt van geheel rijpe kruisbes
sen. Zij worden gewasschcn en met steeltjes
en kroontjes in de vruchtenpers gedaan. De
bereiding is dezelfde als bij aalbessengelei.
Kersencompóte.
De kersen worden gewasschen en ont
daan van steeltjes en pitten. Wanneer men
van bittere amandelen houdt, kan men
een paar kersepitten stukslaan en den in
houd bij de kersen doen. De kersen worden
in lagen in de glazen gedrukt en met sui
ker vermengd. Men neemt op eiken liter
4 ons suiker. Er moet vooral geen water
aan worden toegevoegd, aangezien de ker
sen reeds meer dan voldoende sap vormen.
Rampot.
Voor velen zal de rumpot het meest prac-
tisch zijn voor den inmaak. De aardbeien
komen het vroegst in het seizoen; zij wor
den in een steenen pot gedaan en over
goten met eenzelfde hoeveelheid suiker en
een halve flesch rum. De pot wordt dan
stevig dichtgebonden. Na eenige dagen
kijkt men, of het sap de vruchten geheel
heeft bedekt. Zoo niet, dan voegt men er
nog wat suiker bij.
Daarna worden er, wanneer wij wat ver
der in het seizoen zijn, ontpitte kersen met
eenzelfde gewichtshoeveelheid suiker en
een glas rum bijgedaan. Naarmate de tijd
verloopt, voegt men er op dezelfde wijze
abrikozen, pruimen en frambozen bij;
steeds moet ervoor gezorgd worden, dat het
sap de vruchten bedekt, waarvoor zoo noo-
dig wat rum wordt bijgegeoten.
Pruimen-compóte.
Vaste, rijpe vruchten worden met een
schoonen doek afgewreven en komen met
steen en al in de glazen. Voor een liter-glas
wordt er bij het vullen 150 gram suiker
♦usschengestrooid. Verder word' het gla<
met frisch water bijgevuld, afgesloten met
gummiring en glazen deksel en gesterili
seerd.
Aardappelcompóte
kan ook van afgevallen vruchten worden
gemaakt. De appels worden voorzichtig ge
schild, met suiker en pijpjes kaneel ge
kookt, in glazen gedaan en gesteriliseerd.
Perencompóte.
Kleine peertjes worden geschild en in
hun geheel in water zachtgekookt. Zij
worden dan uit het vocht gehaald, dat
met enkele kruidnagelen. 125 gram sui
ker, een stukje kaneel en het sap van een
halve citroen voor elk literglas zoolang
wordt ingekookt, tot er ongeveer 'n kwart
liter voor elk glas overblijft. Het sap wordt
met kaneel en kruidnagelen over de
vruchten in het glas gegoten. Men sterili
seert bij een temperatuur van 90 graden
Celsius.
Gedroogd fruit.
Appels worden geschild, in schijfjes ge
sneden en van het klokhuis ontdaan.
Zachte peren worden niet geschild. Groote-
re en harde peren moeten vooraf licht ge
stoomd worden. In de droogoven rnoet een
temperatuur van 100 graden Celsius hecr-
schen. wanneer de vruchten erin worden
gebracht; deze temperatuur mag nader
hand niet stijgen tot meer dan 110 graden.
Voor aan schijfjes gesneden vruchten re
kent men op 8 uur. voor geheele op onge
veer 13 uur. Steenvruchten moeten uitdro
gen bij een temperatuur van 75 graden, die
naderhand langzaam wordt opgevoerd tot
100 graden. Men kan de gedroogde vruch-
Links:
HET VULLEN DER
FLESSCHEN MET
VRUCHTENSAP.
Onder:
MET 'N PERS WORDT
HET SAP UIT DE
VRUCHTEN GE.
HAALD.
De rumpot.
ten het beste bewaren in stoffen zakjes, die
vrij worden opgehangen op een zooveel
mogelijk stofvrije plaats.
Fijne vruchtenlikeuren.
Om likeur te maken, worden de zorgvul
dig gereinigde vruchten in een glazen vat
gedaan en geheel bedekt met zuivere alco
hol. Het vat wordt afgedekt tegen stof en
blijft dan minstens zes weken op een zon
nige plaats staan. Vervolgens wordt het
aftreksel gefiltreerd en verder bewerkt.
Wil men frambozenlikeur maken,
een zeer aanbevelenswaardige drank, dan
wordt bovengenoemd van rijpe frambo
zen verkregen aftreksel vermengd met
gedistilleerd water en vruchtensuiker in de
verhouding 5:3:2. waarna de flesschen er
mee worden gevuld. Voor n otenlikeur
wordt het aftreksel gemaakt van onrijpe
noten, die begin Juli geplukt moeten wor
den. Het wordt, vermengd mot een liter
zuivere alcohol, een pond suiker en 2 L.
gedistilleerd water.
JAPON VOOR GEZETTE FIGUREN.
Bijgaande japon
van effen wollen
of zijden materi
aal gemaakt heeft
'n zeer practisch
los vest, dat van
crêpe georgetle of
crêpe de chine
gemaakt wordt en
met kléine veilig
heidsspeldjes op
de onderjurk be
vestigd wordt.
Het voorpand
heeft ingestikte
postuurnaden en
is in het midden
omgebiesd, terwijl
evenwijdig hier
aan een smalle
nervure wordt ge-
stiKt. De rok heeft
twee banen, waar-
van de voorbaan
'73140 ï)uptigc is opge
knipt. Mouw met
smalle manchet.
Patronen tot tn
met maat 54.
Voor dik en mager, oud en Jong.
Iedereen behoorde zijn dag te beginnen
met een paar ademhalingsoefeningen, en
wel voor het open raam. De diepe ademha
lingen worden versterkt door armbewegin
gen: vooruit, zijwaarts, zoover mogelijk ach
teruit en laten vallen. Het is nog veel te
weinig bekend, dat. een paar minuten van
die ademhalingsoefeningen, ook geduren
de de werkuren, een onvergelijkelijke op-
frissching voor de zenuwen heteekenen.
Voor iedereen, wiens gewicht boven het
normale ligt. is het aan te bevelen om een
kleine wandeling te maken voor het ont
bijt. Zij moeten er echter voor zorgen, dat
zij aan het ontbijt behoorlijk worden ge
voed, terwijl de wandeling geen te groote
vermoeiienis moet heteekenen. Het doel er
van is alleen, de bloedsomloop en daardoor
de stemming te verbeteren. Is men gezet,
dan moet men juist oppassen voor radicale
kuren. Vele dikke menschen zijn eenvou
dig omgekomen door gebrek aan voedsel,
zonder dat zij daarom noemenswaardig
magerder werden. Ook langdurig touwtje
springen en dergelijke oefeningen moeten
beslist worden afgeraden. Afgezien van 't
feit, dat de inspanning wellicht te groot
is, heeft men kans op ernstige voctaandoe-
ningen als gevolg van de ongewone belas
ting. Deze soort van lichaamsbeweging
moet uitsluitend door den behandelenden
geneesheer worden voorgeschreven. Zwem
men is daarentegen voor corpulente perso
nen bijzonder aan te bevelen, omdat het
geheele lichaam daarbij in beweging is.
Tennis is alleen goed, wanneer het hart
niets te wenschen overlaat.
Is men ongezond mager, dan zal men
eveneens matig beweging moeten nemen
om zoo de eetlust op te wekken. Elke over
dreven sportbeoefening is natuurlijk mis
plaatst; ook zwemmen is slechts wensche-
lijk, wanneer men het niet te lang achter
een doet. Voor te magere menschen is de
voornaamste vacantiesport het leeren ont
spannen van hun lichaam. Dit is werkelijk
een kunst, want slechts 9 pet. van de
menschheid kan het van nature. Het is
een zeer amusante oefening, om in het
zand of in het gras liggend het geheele li
chaam, maar dan ook werkelijk elk li
chaamsdeel, volkomen te leeren ontspan
nen.
Tenslotte kan gymnastiek ons ook hel
pen bij het ovenvinnen van schoonheids
gebreken. Deze berusten vaak op een na
tuurlijken aanleg, die volstrekt niet on
overwinnelijk is. Meestal is het alleen een
aangeboren neiging om het lichaam ver
keerd te gebruiken. Een dikke nek zal bijv.
spoedig verdwijnen, wanneer men de spie
ren maar krachtig in beweging brengt door
de armen rond te draaien, met de schou
ders te schokken, de ellebogen met kracht
achteruit te werpen en vooral het hoofd in
alle richtingen te bewegen.
Dikke boenen ontstaan vaak door ver
keerd loopen en staan. Wanneer men, op
den rug liggend, met de beenen trapt en
fietsbewegingen maakt, zal men spoedig
verbetering bespeuren. Ook een slechte
houding is vaak niet zoozeer een kwestie
van te weinig energie als wel van te wei
nig juist gevoel voor den loodrechten
stand van het lichaam. Wanneer men een
paar dagen lang in badpak voor den spie
gel of aan de hand van het eigen schaduw
beeld naar dien loodrechten stand zoekt,
GEKLEED JAPONNETJE.
VA
73127]
73127
Modern en toch
eenvoudig genoeg
om door onze op
groeiende meisjes
gedragen te wor
den is dit meer
gekleede japonne-
11je, dat gemaakt
is van doorzichti
ge gebloemde stof
over een onder
jurk in de hoofd
kleur daarvan,
welke bijna even
lang is. Het mo
del doet het fi
guur zeer voor-
deelig uitkomen.
Prijs f 0.58.
zal men er spoedig een onfeilbaar gevoel
voor hebben, waardoor men onmiddellijk
zelf bespeurt, of men al dan niet in de
juiste houding loopt. De goede houding zal
dan, wanneer men er maar geregeld op let,
spoedig genoeg gewoonte worden, zoodat
het na cenigen tijd niet eens meer inspan
ning vereischt om niet in de oude fout
terug te vallen.
EENVOUDIG MANTEL PAKJE.
73103
Van de verschillende in deze kolom af
gebeelde kindermodollcn is hot mantel
pakje, dat wij hierbij afbeelden, wel zéér
geslaagd.
Probeert U het
eens te maken liet
zal U werkelijk
meevallen. Is het
eenmaal klaar,
dan kunt U met
trots ou Uw ar
beid neerzien.
Vraagt U nog
vandaag even een
patroon aan. Het
invulbiljet op pag.
4 maaki het U ge
makkelijk!
Een eenvoudig
mantelpakje als
het hierbij af
gebeelde is
73103 voor een
schoolmeis
je zeer practisch
Er kunnen ver
schillende blouses
bij gedragen wor
den en zoo ver
krijgt men zonder
moeite toch tel-
•kens een vlot ge
heel. Serge is wel
het aangewezen
materiaal.
Het zal U werke
lijk meevallen,
hoe gemakkelijk
dit mantelpakje te
maken is.
Knippatronen verkrijgbaar voor 12—15
jaar voor f 0.58.
OPGEKNIPT BROEKJE MET BLOUSE.
73113
Een opgeknipte
broek met bretels,
die opgeknoopt
worden en aan de
rugzijde over el
kander kruisen,
is zeer practisch
en kan zoowel
van flanel als van
stevig linnen ge
maakt worden,
terwijl er zoowel
witte als bijpas
sende blouses bij
gedragen worden.
Vooral de tweker
blouses zijn zeer
practisch!
Patronen voor
jongens van 25
jaar voor 48 cent.
73113
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ten gerieve van onze lezcresssn stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die to
gen den kostenden prijs van f 0.58 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro-rekening 191919, t.nüv. d?S
Knippatronendienst te 's-Gravenhage. Pa
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden met bijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedactrice van dit blad,
Muzenstraat 5 B, te 's-Gravenhage. De
patronen worden U tegelijk met een num
mer van ons nieuwe Modeblad, waar on
geveer 50 modellen zijn afgebeeld, toege
zonden. Denkt U er vóórnl aan de juiste
maat en het nummer op te geven?.