Als de vruchten rypen.... Practische wenken en recepten. SPORT IN DE VACANTIE. IN dezen tijd, nu de natuur de pracht van den vollen zomer vertoont en de zon een over vloed van licht en warmte schenkt, rijpen ook in alle boomgaarden de vruchten. Slechts kort zullen zij de vruchtboomen tooien met hun fris- sche tinten; het wordt tijd om ze te plukken en voor zoover noodig in te maken. Hierbij maken wij natuurlijk gebruik van de moderne hulpmidde len, die ons het werk vergemakkelijken. Een eisch is om vooral goede kwaliteit inmaaksuiker te gebrui ken, terwijl de vruchtenpers onmisbaar is, aange zien zij het grootste deel van het werk voor ons ver richt. Wij zien dit al dadelijk bij het verwerken van: Aalbessen. Men laat de schoongemaakte aalbessen goed uit druipen en doet ze dan in de vruchtenpers. om aal bessensap te verkrijgen. De smaak wordt nog beter, wanneer men er op elke tien pond aalbesseri een pond frambozen aan toevoegt. Men vangt het dikke sap in een porseleinen schotel, daarna spant men een doekje over een pan en zeeft het, op dat eventueele pitjes achterblijven. De massa moet langzaam uitlekken, waarna wordt het sap lang zaam verwarmd, afgeschuimd, opgekookt en van 't vuur genomen om af te koelen en de met warm sodawater gereinigde flesschen gevuld, welke geslo ten worden met nieuwe kurken, die vooraf in heet water zijn gelegd. Het overgebleven vruchtenmoes van de aalbessen wordt met 3 pond suiker voor elke 4 pond moes op het vuur gezet om onder voortdurend roeren aal- bessenjam te verkrijgen. Wanneer de jam als een dikke massa van den lepel loopt, is zij gereed. Zij wordt nog warm in schoone, droge inmaak- glazen gedaan, die met cellophaan worden afgesloten. Aalbessengelei verkrijgt men. wan neer bij het vruchtenmoes eenzelfde ge- wichtshoeveelheid suiker wordt gedaan. De massa wordt onder voortdurend roeren langzaam verhit, afgeschuimd en aan de kook gebracht. Vóór het zoover is. wordt de pan van het vuur genomen en de vloei stof wordt nogmaals geroerd, de gelei warm in de potten gedaan, die met cello- phaanpapier worden gesloten. Kruisbessen gelei wordt gemaakt van geheel rijpe kruisbes sen. Zij worden gewasschcn en met steeltjes en kroontjes in de vruchtenpers gedaan. De bereiding is dezelfde als bij aalbessengelei. Kersencompóte. De kersen worden gewasschen en ont daan van steeltjes en pitten. Wanneer men van bittere amandelen houdt, kan men een paar kersepitten stukslaan en den in houd bij de kersen doen. De kersen worden in lagen in de glazen gedrukt en met sui ker vermengd. Men neemt op eiken liter 4 ons suiker. Er moet vooral geen water aan worden toegevoegd, aangezien de ker sen reeds meer dan voldoende sap vormen. Rampot. Voor velen zal de rumpot het meest prac- tisch zijn voor den inmaak. De aardbeien komen het vroegst in het seizoen; zij wor den in een steenen pot gedaan en over goten met eenzelfde hoeveelheid suiker en een halve flesch rum. De pot wordt dan stevig dichtgebonden. Na eenige dagen kijkt men, of het sap de vruchten geheel heeft bedekt. Zoo niet, dan voegt men er nog wat suiker bij. Daarna worden er, wanneer wij wat ver der in het seizoen zijn, ontpitte kersen met eenzelfde gewichtshoeveelheid suiker en een glas rum bijgedaan. Naarmate de tijd verloopt, voegt men er op dezelfde wijze abrikozen, pruimen en frambozen bij; steeds moet ervoor gezorgd worden, dat het sap de vruchten bedekt, waarvoor zoo noo- dig wat rum wordt bijgegeoten. Pruimen-compóte. Vaste, rijpe vruchten worden met een schoonen doek afgewreven en komen met steen en al in de glazen. Voor een liter-glas wordt er bij het vullen 150 gram suiker ♦usschengestrooid. Verder word' het gla< met frisch water bijgevuld, afgesloten met gummiring en glazen deksel en gesterili seerd. Aardappelcompóte kan ook van afgevallen vruchten worden gemaakt. De appels worden voorzichtig ge schild, met suiker en pijpjes kaneel ge kookt, in glazen gedaan en gesteriliseerd. Perencompóte. Kleine peertjes worden geschild en in hun geheel in water zachtgekookt. Zij worden dan uit het vocht gehaald, dat met enkele kruidnagelen. 125 gram sui ker, een stukje kaneel en het sap van een halve citroen voor elk literglas zoolang wordt ingekookt, tot er ongeveer 'n kwart liter voor elk glas overblijft. Het sap wordt met kaneel en kruidnagelen over de vruchten in het glas gegoten. Men sterili seert bij een temperatuur van 90 graden Celsius. Gedroogd fruit. Appels worden geschild, in schijfjes ge sneden en van het klokhuis ontdaan. Zachte peren worden niet geschild. Groote- re en harde peren moeten vooraf licht ge stoomd worden. In de droogoven rnoet een temperatuur van 100 graden Celsius hecr- schen. wanneer de vruchten erin worden gebracht; deze temperatuur mag nader hand niet stijgen tot meer dan 110 graden. Voor aan schijfjes gesneden vruchten re kent men op 8 uur. voor geheele op onge veer 13 uur. Steenvruchten moeten uitdro gen bij een temperatuur van 75 graden, die naderhand langzaam wordt opgevoerd tot 100 graden. Men kan de gedroogde vruch- Links: HET VULLEN DER FLESSCHEN MET VRUCHTENSAP. Onder: MET 'N PERS WORDT HET SAP UIT DE VRUCHTEN GE. HAALD. De rumpot. ten het beste bewaren in stoffen zakjes, die vrij worden opgehangen op een zooveel mogelijk stofvrije plaats. Fijne vruchtenlikeuren. Om likeur te maken, worden de zorgvul dig gereinigde vruchten in een glazen vat gedaan en geheel bedekt met zuivere alco hol. Het vat wordt afgedekt tegen stof en blijft dan minstens zes weken op een zon nige plaats staan. Vervolgens wordt het aftreksel gefiltreerd en verder bewerkt. Wil men frambozenlikeur maken, een zeer aanbevelenswaardige drank, dan wordt bovengenoemd van rijpe frambo zen verkregen aftreksel vermengd met gedistilleerd water en vruchtensuiker in de verhouding 5:3:2. waarna de flesschen er mee worden gevuld. Voor n otenlikeur wordt het aftreksel gemaakt van onrijpe noten, die begin Juli geplukt moeten wor den. Het wordt, vermengd mot een liter zuivere alcohol, een pond suiker en 2 L. gedistilleerd water. JAPON VOOR GEZETTE FIGUREN. Bijgaande japon van effen wollen of zijden materi aal gemaakt heeft 'n zeer practisch los vest, dat van crêpe georgetle of crêpe de chine gemaakt wordt en met kléine veilig heidsspeldjes op de onderjurk be vestigd wordt. Het voorpand heeft ingestikte postuurnaden en is in het midden omgebiesd, terwijl evenwijdig hier aan een smalle nervure wordt ge- stiKt. De rok heeft twee banen, waar- van de voorbaan '73140 ï)uptigc is opge knipt. Mouw met smalle manchet. Patronen tot tn met maat 54. Voor dik en mager, oud en Jong. Iedereen behoorde zijn dag te beginnen met een paar ademhalingsoefeningen, en wel voor het open raam. De diepe ademha lingen worden versterkt door armbewegin gen: vooruit, zijwaarts, zoover mogelijk ach teruit en laten vallen. Het is nog veel te weinig bekend, dat. een paar minuten van die ademhalingsoefeningen, ook geduren de de werkuren, een onvergelijkelijke op- frissching voor de zenuwen heteekenen. Voor iedereen, wiens gewicht boven het normale ligt. is het aan te bevelen om een kleine wandeling te maken voor het ont bijt. Zij moeten er echter voor zorgen, dat zij aan het ontbijt behoorlijk worden ge voed, terwijl de wandeling geen te groote vermoeiienis moet heteekenen. Het doel er van is alleen, de bloedsomloop en daardoor de stemming te verbeteren. Is men gezet, dan moet men juist oppassen voor radicale kuren. Vele dikke menschen zijn eenvou dig omgekomen door gebrek aan voedsel, zonder dat zij daarom noemenswaardig magerder werden. Ook langdurig touwtje springen en dergelijke oefeningen moeten beslist worden afgeraden. Afgezien van 't feit, dat de inspanning wellicht te groot is, heeft men kans op ernstige voctaandoe- ningen als gevolg van de ongewone belas ting. Deze soort van lichaamsbeweging moet uitsluitend door den behandelenden geneesheer worden voorgeschreven. Zwem men is daarentegen voor corpulente perso nen bijzonder aan te bevelen, omdat het geheele lichaam daarbij in beweging is. Tennis is alleen goed, wanneer het hart niets te wenschen overlaat. Is men ongezond mager, dan zal men eveneens matig beweging moeten nemen om zoo de eetlust op te wekken. Elke over dreven sportbeoefening is natuurlijk mis plaatst; ook zwemmen is slechts wensche- lijk, wanneer men het niet te lang achter een doet. Voor te magere menschen is de voornaamste vacantiesport het leeren ont spannen van hun lichaam. Dit is werkelijk een kunst, want slechts 9 pet. van de menschheid kan het van nature. Het is een zeer amusante oefening, om in het zand of in het gras liggend het geheele li chaam, maar dan ook werkelijk elk li chaamsdeel, volkomen te leeren ontspan nen. Tenslotte kan gymnastiek ons ook hel pen bij het ovenvinnen van schoonheids gebreken. Deze berusten vaak op een na tuurlijken aanleg, die volstrekt niet on overwinnelijk is. Meestal is het alleen een aangeboren neiging om het lichaam ver keerd te gebruiken. Een dikke nek zal bijv. spoedig verdwijnen, wanneer men de spie ren maar krachtig in beweging brengt door de armen rond te draaien, met de schou ders te schokken, de ellebogen met kracht achteruit te werpen en vooral het hoofd in alle richtingen te bewegen. Dikke boenen ontstaan vaak door ver keerd loopen en staan. Wanneer men, op den rug liggend, met de beenen trapt en fietsbewegingen maakt, zal men spoedig verbetering bespeuren. Ook een slechte houding is vaak niet zoozeer een kwestie van te weinig energie als wel van te wei nig juist gevoel voor den loodrechten stand van het lichaam. Wanneer men een paar dagen lang in badpak voor den spie gel of aan de hand van het eigen schaduw beeld naar dien loodrechten stand zoekt, GEKLEED JAPONNETJE. VA 73127] 73127 Modern en toch eenvoudig genoeg om door onze op groeiende meisjes gedragen te wor den is dit meer gekleede japonne- 11je, dat gemaakt is van doorzichti ge gebloemde stof over een onder jurk in de hoofd kleur daarvan, welke bijna even lang is. Het mo del doet het fi guur zeer voor- deelig uitkomen. Prijs f 0.58. zal men er spoedig een onfeilbaar gevoel voor hebben, waardoor men onmiddellijk zelf bespeurt, of men al dan niet in de juiste houding loopt. De goede houding zal dan, wanneer men er maar geregeld op let, spoedig genoeg gewoonte worden, zoodat het na cenigen tijd niet eens meer inspan ning vereischt om niet in de oude fout terug te vallen. EENVOUDIG MANTEL PAKJE. 73103 Van de verschillende in deze kolom af gebeelde kindermodollcn is hot mantel pakje, dat wij hierbij afbeelden, wel zéér geslaagd. Probeert U het eens te maken liet zal U werkelijk meevallen. Is het eenmaal klaar, dan kunt U met trots ou Uw ar beid neerzien. Vraagt U nog vandaag even een patroon aan. Het invulbiljet op pag. 4 maaki het U ge makkelijk! Een eenvoudig mantelpakje als het hierbij af gebeelde is 73103 voor een schoolmeis je zeer practisch Er kunnen ver schillende blouses bij gedragen wor den en zoo ver krijgt men zonder moeite toch tel- •kens een vlot ge heel. Serge is wel het aangewezen materiaal. Het zal U werke lijk meevallen, hoe gemakkelijk dit mantelpakje te maken is. Knippatronen verkrijgbaar voor 12—15 jaar voor f 0.58. OPGEKNIPT BROEKJE MET BLOUSE. 73113 Een opgeknipte broek met bretels, die opgeknoopt worden en aan de rugzijde over el kander kruisen, is zeer practisch en kan zoowel van flanel als van stevig linnen ge maakt worden, terwijl er zoowel witte als bijpas sende blouses bij gedragen worden. Vooral de tweker blouses zijn zeer practisch! Patronen voor jongens van 25 jaar voor 48 cent. 73113 GOEDE KNIPPATRONEN. Ten gerieve van onze lezcresssn stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die to gen den kostenden prijs van f 0.58 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro-rekening 191919, t.nüv. d?S Knippatronendienst te 's-Gravenhage. Pa tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden met bijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedactrice van dit blad, Muzenstraat 5 B, te 's-Gravenhage. De patronen worden U tegelijk met een num mer van ons nieuwe Modeblad, waar on geveer 50 modellen zijn afgebeeld, toege zonden. Denkt U er vóórnl aan de juiste maat en het nummer op te geven?.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1934 | | pagina 4