VROUW, V7VODL Modegrillen. ONHANDIGE KINDEREN. Een belangrijke taak der opvoeding. Om in dezen tijd te kunnen slagen in het leven, is het noodig om allerlei praktische kleinigheden onder de knie te hebben. Men moet zichzelf weten te helpen, als er een spijker ingeslagen of een verstopte goot steen gereinigd moet worden. De opvoe ding hiertoe moet in de kinderjaren begin nen. Het is een oude ervaring, dat de ontwik keling van kinderen door niets zoozeer wordt bevorderd als door het besef, dat zij iets nuttigs kunnen doen en dat de groote menschen hen noodig hebben. Een kleine, langzaam zich uitbreidende kring van plichten moet aan elk kind worden toege wezen van zijn tweede of derde jaar af. Het kan ermee beginnen, zelf zijn bord naar de keuken te brengen of de post aan te nemen van den brievenbesteller. Het krijgt een gietertje om de bloemen te be gieten en het driejarige dochtertje krijgt haar eigen droogdoek aan het keukenrek om te helpen bij het vaten wasschen en haar eigen boodschappenmandje, waardoor ook de eenvoudigste boodschap iets bijzon ders wordt. Later komt er ook een naai mandje bij. De kleine jongen krijgt een gereedschapskist, die in den loop der jaren aardig gevuld raakt. Spoedig zal hij ook met lijm, verf en verfkwast weten om te gaan en belang stellen in de technische inrichting van het huis. Het feit, dat vader' en moeder het op zijn handigheid laten aankomen, zal hem vanzelf aansporen tot ijver en degelijk werk. Men zal er zich dan niet over behoeven te ergeren, dat af en toe weleens tegenstribbelend hulp wordt verleend waar men misschien weken lang om heeft moeten vragen doch zich steeds weer erover verblijden, dat de kin deren zoo stipt en betrouwbaar zijn bij het waarnemen van hun plichten, die natuur lijk niet talrijk mogen worden, doch wel erop gericht mogen zijn om het besef van verantwoordelijkheid aan te kweeken. EEN AARDIG HUISHOUDSCHORT. 73141 De fijne ge ruite stof fen, die nu zoo in de mode zijn, kunnen uit stekend ver werkt wor den voor dit schort, dat afgewerkt is met smalle biesjes van hetzelfde materiaal en op den rug sluit. Zulk een schort is goed wasch- baar en geeft volle dige bescher ming. MODERNE GROENTENSCHOTEL. De onmisbare reiskameraad. Een regenmantel van geïmpregneerde zijde. Bij het begin van het reisseizoen wordt liet weer de factor, waar al les van afhangt, tot zelfs de klee ding, waarin de elegante vrouw zich aan haar medemenschen zal vertoonen. En toch is er een klee dingstuk, dat zich van het veran derlijke weer niets aantrekt en hierdoor een onmisbare reiskame raad wordt. Wij bedoelen een zijden reisman tel, die tevens als regenjas kan dienen. Er is een tijd geweest, toen regenmantels zoo hard als een plank waren, loodzwaar en sterk riekend. Bovendien hadden deze martelwerktuigen 'n plompe vorm, die altijd dezelfde was. De moder ne regenjassen staan echter even goed op zonnige als op regenach tige dagen. Ze zijn buitengewoon licht en volkomen reukloos, door dat zij geïmpregneerd zijn. Hier door blijven ze licht en laten ook lucht door, hoewel zij den regen geheel tegenhouden. De snit is vol komen in overeenstemming met de voorschriften der Jieerschende mo de; de zijden stof staat onder alle omstandigheden elegant. Of wij dus per auto, per trein of per boot reizen of zelfs te voet, steeds is 'n zijden regenmantel de beste reis kameraad. Voor ongeveer zeven personen rekenend, nemen wij 3 4 pond groenten van zooveel mogelijk verschillende soorten, benevens erwten, boonen, asperges, worteltjes en paddestoelen. Elke soort wordt afzonder lijk, zonder toevoeging van eenig vet, in 'n weinig water gaar gestoomd, waarna men haar op een zeef laat uitdruipen. Het kook water wordt met selderij, prei, zout, peper, het sap van een citroen en een scheutje witten wijn smakelijk gemaakt en moet ge heel afkoelen. Bij elkaar moet het onge veer 1*4 L. zijn. In een vierde gedeelte van de vloeistof worden 18 bladen witte gela tine opgekookt; daarna wordt de rest van het kookwater ermee vermengd. In een met koud water omgespoelden vorm wordt nu ongeveer een derde deel van het gelatine- houdende mengsel gegoten. Is het een wei nig hard geworden, dan worden de groen ten met fijngehakte selderij, prei en peter selie met de rest vermengd, die nog lauw in den vorm wordt, bijgegoten. Bij deze schotel dient men croquant gebak ken schijfjes aardappelen op. 73125. Voor allerlei wa tersport zullen on ze opgroeiende meisjes veel ple zier beleven van een blouse en rok je als de hierbij afgebeelde, waar onder slechts een badpak wordt ge dragen. Do blouse wordt midden vóór, het rokje van opzij geslo ten door een drie tal knoopen. Prijs van het pa troon f 0.58. TWEE NIEUWE RECEPTEN. Koude tomatensoep met slag room. Voor dit frissche, smakelijke gerecht wordt een pond tomaten in een liter water zonder toevoeging van vet, doch met zout en een weinig suiker naar smaak, bene vens wat citroensap, gaargekookt. Twee theelepeltjes aardappelmeel worden met koud water aangeroerd en in de kokende vloeistof gedaan. Men laat de soep nog eens goed doorkoken, zeeft haar en laat haar af koelen. Bij het opdienen wordt een achtste liter stijfgeklopte slagroom (zonder suiker) ermee vermengd. GOEDE KNIPPATRONEN. Ten gerieve van onze lezeressen stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die te gen den kostenden prijs van f 0.58 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro rekening 1911)19 t.n.v. den hnippatronendienst te 's Gravenhage. Pa tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden met bijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedactrice van dit blad Muzenstraat 5 B. te 's Gravenhage. De patronen worden U tegelijk met een num mer van ons nieuwe Modeblad, waar on gpveer 50 modellen zijn afgebeeld, toege zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste maat en het nummer op te geven? MOTTENBESTRIJDING. Alle meubels en kleedingstukken, die door motten worden bedreigd, moeten in dc zomermaanden herhaaldelijk naar bui ten gebracht en flink geborsteld en uitge klopt worden. Hetzelfde gebeurt met gewat teerde dekens en matrassen. Op deze wijze bestrijdt men de motten het best. De klee dingstukken, die op het oogenblik niet in gebruik zijn, worden met kamfer in stof vrije kisten gepakt met veel krantenpapier ertusschen. Krantenpapier is ook uitste- kehd om er de meubels en tapijten mee te bedekken, voor men op reis gaat. Tevens worden tusscheri de stoelkussens stukjes kamfer gestoken en schalen met water bij het raam gezet. De blinkende oppervlakte daarvan trekt de motten aan, zoodat zij in het water vallen en omkomen. DE GENEESKRACHT VAN FRUIT. Dat fruit gezond is, is algemeen bekend Ook gekookt behoudt het grootendeels zijn goede eigenschappen. Het is dus wel van belang om te weten, wat nu precies de ge nezende en versterkende eigenschappen der verschillende vruchtensoorten zijn. Kruisbessen zijn goed bij klieraandoenin- gen, kersen om het bloed te reinigen en aardbeien om nieuw bloed te vormen. Ook braambessen zijn uitstekend voor bloedar moede en bevatten veel ijzer en fosfor. Het uitgeperste en met water vermengde sap van boschbessen werkt koortsstillend, ter wijl het bij gezonde personen de werk zaamheid der darmen bevordert. Aalbes sen moeten met mate worden gegeten, om dat anders hét. hooge gehalte aan vruch- tenzuur schadelijk wordt. Wanneer men er niet te veel van eet, vormen zij echter een der beste middelen om het bloed te reini gen. DE BEREIDING VAN VRUCHTENWIJN. Een kunst, die weinigen verstaan. Bij het maken van vruchtenwijn komt het er op aan, de goede verhoudingen te vinden. Voor landwijn, tafelwijn, bijzonder sterke wijn en likeur voegt men bij 10 L. aalbessensap achtereenvolgens 5 Kg., 6.6 Kg., 9 Kg. en 13 Kg. suiker. Voor kruisbes sen is de hoeveelheid suiker resp. 3.2 Kg.. 4.3 Kg., 6 Kg. en 8.8 Kg. op 10 L. sap. voor braambessen 1 Kg., 1.4 Kg., 2 Kg. en 3 Kg.,, en voor boschbessen 4.2 Kg., 5.6 Kg., 7.6 Kg. en 11 Kg. Wanneer wij aan het werk gaan, worden allereerst de vaten uitgekookt en goed uit- gezwaveld, terwijl de flesschen een tiacht in sodawater moeten staan en daarna zeer goed in lauw water worden nagespoeld. Wij hebben voorts nieuwe kurken en lak noodig, terwijl alles, wat wij denken te gebruiken, wordt uitgekookt, ook de vruch tenpers. Dat dc vruchten mot zorg worden uitgekozen en gereinigd, spreekt wel van zelf. Aalbessen laat men echter in trosjes aan de kleine steeltjes zitten, voordat zij door de vruchtenpers gaan. Deze rnoet zoo danig werken, dat het overblijvende vruch tenmoes droog is; wij laten het vruchten sap eonigen tijd staan, zoodat eventueele verontreinigingen kunnen bezinken. Men kookt water, lost er daarna de vereischte hoeveelheid suiker,in op en schuimt af. Is het suikerwater lauw geworden, dan komt het sap erbij. Na goed omroeren komt het geheel in het gereedstaande vat. Nu laten wij Ijet vat rustig staan in een vertrek met een temperatuur van 65 tot 70 graden Fahrenheit. Binnen enkele dagen begint het gistingsproces, dat eerst na eeni- ge maanden is geëindigd. Verontreinigin gen bij het spondgat worden met een schoonen doek en een glazen lepel verwij derd, terwijl het vat geregeld met vruch tensap of water wordt'bijgevuld.. Om te onderzoeken, of het gistingsproces is afge- loopen, doet men wat wijn in een flesch en plaatst deze in een vertrek of anders zins met.cen temperatuur van meer dan 75 graden Fharenheit. Wanneer de vloeistof dan van bovenaf heldor wordt, kan men de wijn overgieten in een tweede, eveneens met alle zorg voorbereid vat, om na ver loop van nogmaals zes maanden in fles schen te worden gevuld. Deze moeten staande bewaard worden op een koele plaats. Appelwijn of cider kan van alle soorten appels worden ge maakt, doch de zoetste en geurigste geven het beste resultaat. Ze worden fijngemaakt en door de pers gehaald, waarna het sap in een vat komt. Zonder dat men er verder iets aan toevoegt, treedt er zeer spoedig gisting op. Na eenige dagen wordt het vat met eveneens gegiste appelmost geheel ge vuld en gesloten. Na minstens een half jaar, wanneer de wijn geheel helder is ge worden, komt hij in oen ander vat en dan moeten er opnieuw eenige maanden ver- loopen, voordat de flesschen ermee worden gevuld. KLEINE WENKEN. Het is voor een huisvrouw zaak om haar geheugen te hulp te roepen, wanneer zii een goed huismiddeltje hoort of leest. 0| dat oogenblik zal zij het wel niet noodir hebben, doch vroeg of laat zal er zich ooi' gelegenheid voordoen, waarbij het haar tc stade komt. Juist bij onverwachte tegen vallers laat de goede huisvrouw zich al: zoodanig kennen, door zich niet uit he veld te laten slaan, doch onder alle om standigheden spoedig een uitweg te we ten. Is er op een hoogen hoed regen gevallen dan behoeft men hem daarom nog niet tc laten opstrijken. Het is voldoende, den EEN PRACTISCH VEST. Rug: Beginnen met de boord op fijnere naal den en in geribde patronen breien, na 106 st. opgezet te hebben, tot men 25 toe ren heeft. Naalden veranderen en een dikker no. nemen. Ie toer 1 recht, 1 aver.. afhalen. 2e toer recht breien. 3e toer (met zijde) 1 aver., afh., 1 recht breien. 4e toer (met zijde) recht breien. Deze vier toeren herhalen tot men 84 toeren of 21 patroontjes heeft, daarna armsgat beginen. 6 st. afkanlon aan het begin van de twee volgende toeren, daarna zoolang aan het begin van een toer 1 st. afkan- hoed met den vleug mee te bestrijken met een schoon lapje, dat in terpentijn is ge drenkt. Na deze behandeling is dc hoed weer even glad en glimmend als tevoren. Hoe vaak heeft het ons niet gehinderd, dot witte zijde door het wasschen op den duur geel wordt. Men voorkomt dit, door non hét laatste spoelwater, dat altijd lauw moet zijn, een druppel roodc inkt toe te voegen. Wanneer gesteven boorden aan den bo venrand scherp worden, zoodat zij aan de hals schuren, wordt de rand bestreken met een stuk stearinekaars. Wanneer men een stukje zwavel in de bloempotten legt, verdrijft men daarmee mieren en andere insecten. AFKLEEDENDE ONDERJURK. 73104 De steeds wisse lende mode maakt af en toe ook ver anderingen in de stijl van onze lin gerie noodig. Met name geldt dit van de onderjur ken. Hier zien wij een, die ge schikt is voor de bestaande model len en ongetwij feld nog eenige jaren bruikbaar zal blijven. Knippatronen van deze goed afkiee- dende onderjurk zijn verkrijgbaar in alle maten voor den prijs van f 0.48. ten. totdat men 82 st overhoudt en ver der breien totdat men 39 patronen in hei geheel heeft. 6 st. afkanten aan het begin van iedere toer tot er 34 st. in het midden overblii ven. daarna afkanfen. Opzetten voor het rechter voorpand, fii ne naalden (met wol) 66 st., boord breien e- het patroon tot men 21 patroontjes of 8' toeren heeft, daarna beginnen met hel armsgat en de halsuitsnijding. 1 st. minderen aan den hals. naald uit breien, omkeeren. zes st. afkanten ei' naald uitbreien. Aan de halsuitsnijdin'- lst. minderen aan het begin van elke toer en ook aan de zijde van bet arm? gat gedurende 6 toeren; daarna in he midden zoolang aan het beein van iedere toer minderen, totdat men 24 st. over gr houden hreft en het werk 168 toeren is Schouders: Aan het begin van elke toer 6 st. afkan ten bij het armsgat, tot alle st. zijn afge kant. Het andere voornand wordt op dezelf de wijze gebreid, doch inplaats van dc mindering aan de halszijde worden op der rechten kant 6 st. afgekant voor het arms gat en op den verkeerden kant geminderd voor de hals. Rug en voorpanden worden nu ver honden aan zij- en schoudernaden; daar na wordt de omtrek van hals en voorpand met vasten omgehankt. met de wol. Men begint met 2 rijen vasten; de 3e he sint aan het rechter-voornand onderaan 2 vasten 43 lossen; 3 st. overslaan v. d. vori ge toer, 9 vasten; vanaf de 43 lossen herho len en wel 4 keer; hierdoor ontstaan dc knoopsgaten; 5 in totaal; daarna de toer af werken met vasten in het rond en hierop nog 2 toeren vasten, zoodat men in het ge heel 5 toeren heeft. De armsgaten worden eveneens om- gehaakt, doch in elke toer mindert men enkele, st. weg. Zoomen persen en knoopen aanzetten. 73104 WENKEN VOOR DEN INMAAK. Om werk te besparen kan men bij het imikon van gelei gebruik maken van een srof, die dc laatste jaren in den handel ver krijgbaar is en het gelatineeren der in de vruchten aanwezige pectine bevordert. Men kan ook een goedkoop toestelletje koopen om flesschen te kurken; het is zoo practisch, dat men er haast niet meer bui en kan, als men er eenmaal aan gewend Men steriliseert bij een tem- gedurende peratuur van 20 d 30 m. pitvruchten 80 gr. Celsius al naar ge lang van de rijpheid Steenvruchten 80 gr. Celsius 20 minuten Aardbeien 80 gr. Celsius 18 minuten VIIe andere besvruchten 75 gr. Celsius 15 minuten Vruchtensap 75 gr. Celsius 20 minuten OP DE VLEKKENJACHT. Wanneer in servetten of tafellakens ca- aovlekken zijn gekomen, wat vooral in 'n ,-ezin met kinderen niet altijd te vermijden s, kan men ze gemakkelijk verwijderen iet ammoniak. Kerst wordt de stof met :oud water vochtig gemaakt; dan strijkt nen wat ammoniak op do vlek en ten- lotte spoelt men in koud water uit. Vlekken van vruchtensap worden uit het afelgoed verwijderd, door de stof uit te preiden boven een pan met kokend soda- ater. De vlekken worden door den damp eods verwijderd; men behoeft de stof dus iet in de vloeistof te dompelen, terwijl >ok uitwasschen overbodig is, aangezien >ok zonder dat de vlekken volkomen wor- 'en verwijderd. Men hangt het tafelgoed lechts glad op om het te laten drogen en an het zoo noodig nog wat bijstrijken. Dc leelijke vlicgevlckjes op de lijsten an schilderijen en spiegels worden vcr- ijderd door de lijsten af te nemen met ater, waaraan wat geest van salmiak is oegevoegd, en wel één deel op 12 deelen «vater. AFWERKEN VAN ROKKEN. Rokken, die van dikke wollen stof ge maakt zijn, worden eerst op de juiste leng te omgespeld en geregen, daarna stikt men aan den rafelkant een boorbandje, perst de zoom en het bandje vochtig op en rijgt het boorband op de rok met onzicht bare steekjes. Dunne wollen stoffen wor den omgeregen en nadat de inslag ge maakt en ingeregen is, mee op de stof ge naaid. Zijden japonnen of andere dunne weef sels, die met volants afgewerkt worden, krijgen een smal op de machine gestikt zoompje, terwijl men deze, als do onder kant in het gezicht komt. afbiest en ook wel met een breedc zoom afwerkt, ten minste als het rechte modellen zijn.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1934 | | pagina 16