VROUW, 0/X\ODt Ook bontgarneering aan de Japonnen. T. 5529. Olijfgroene wollen japon. Pa tronen verkrijgbaar voor de maten 4246. Prijs f 0.58. Voor maat 44 is ongeveer 3.75 M. stof noodig, 100 c.M. breed. Op onze afbeelding zijn de voor kant en de achterkant in één stuk, en opzij zijn zij doorgestikt. Van onderen vallen zij in een plooi. Een gedrapeerde met bont of imitatie bont afgezette kraag is aan de halsopening ge naaid, en wordt aan den achterkant dichtge knoopt, in het midden. De mouwen zijn gepoft. De voor- en achterbaan zijn van voren op de zelfde manier afgezet als de kraag. T 5532 T. 5530. Een beigekleuri- ge, wollen japon, met bevcrhaar gegarneerd. - Patronen verkrijgbaar voor de maten 4246. Prijs f 0.58. Voor maat 44 is ongeveer 3.85 M. stof noodig, van 100 c.m. breed. De stof is diago naal gestreept op onze afbeelding. De voor- en de achterbaan zijn aan de bovenzijde hoog ge knipt. Bij de sluiting vallen zij over elkaar. De bonten reep wordt er als versiering aange bracht, welke loopt tot iets boven de kniehoog te. Waar het bont ein digt, begint een inge legde plooi. Eenzelfde bonten reep garneert de nauwe mouw. Een vlotte strik wordt van boven door een bonten trensje gehaald. T.5531. Wollen japon voor de rijpere vrouw. Pa tronen verkrijgbaar voor de maten 4448. Prijs f 0.58. Voor maat 44 is ongeveer 4 M. stof noodig, 100 c.M. breed. Dit model is bijzonder flatteus voor oudere en meer gezette dames. De gestikte lijnen doen het figuur langer lijken. De rechter rokbaan gaat over de linker, en valt op kniehoogte in een plooi uit. De rok is van onderen afgezet met bont, evenals de jabot. T. 5533. Een kraag met bonten reepen ver sierd. Patronen ver krijgbaar k f 0.40. Voor maat 44 is ongeveer 50 cM. stof noodig, 100 cM. breed. De rondgeknipte kraag in een of andere modekleur is zeer ge schikt voor het garnee- ren van eenvoudige ja ponnen. Voor het bont kan men bever gebrui ken. De kraag sluit op de linker schouder. WAAROM EET MEN ZOO WEINIG SELDERIE? OPPERSEN VAN EEN HEEREN- Het is niet aan een ieder toevertrouwd om heerencostuums te persen; daarom zijn eenige aanwijzingen wellicht op zijn plaats Men moet liefst een zwaar ijzer gebrui ken, terwijl de stof nimmer met het ijzer in aanraking mag komen. Steeds wordt een doek op de stof gelegd en naarmate het materiaal van het costume grover is, zal men een nattere doek gebruiken. Nim mer mag men over den doek persen, als hij geheel droog is, aangezien hierdoor glimmende plekken ontstaan. Het costume wordt eerst goed afge borsteld, indien de broek een opslag heeft, maakt men dezen ook aan den binnenkant schoon, daar zich hier veel stof verzamelt. De zakken worden omgekeerd en even eens uitgeborsteld. Nu begint het strijken van de broek, waartoe men hem in zijn geheele lengte over de strijkplank legt, één pijp omslaat en den binnenkant strijkt; daarna wordt de binnenkant van de andere pijp gestre ken. De vouwen worden nu precies ge vormd en de natte doek hierover gelegd, waarna zij met stevigen druk worden ge perst. Noch aan de voor-, noch aan de ach terzijde mag een valsche vouw gemaakt worden. Voor het persen van het colbert heeft men een rond, stevig kussen noodig, zoo als kleermakers dit gebruiken, hierover worden de kraag, schouders en revers ge- •streken. Deze doelen worden echter meer gestoomd met den natten doek en het heete ijzer, dan gestreken. Het ijzer gnat er slechts luchtig over heen, hetgeen wel eenige handigheid vereischt. Vesten strijkt men op dezelfde wijze, d.w.z. dat men meer de stoom laat inwer ken op de stof, dan dat bepaald geperst wordt. Het costume moet op een hanger volko men drogen en eerst dan in den kast ge hangen worden. GEELZUCHT. De oorzaken van geelzucht kunnen van verschillenden aard zijn. Indien men zich ernstig heeft boos ge maakt, groote ergernis, zieleleed, doch in het bijzonder wordt hij veroorzaakt door physieke toestanden. Men kan b.v. geel zucht krijgen indien bij een darmcathar de monding 'van de darm slijmheid van den blaas gezwollen is. Galsteen en ont stekingen van den galblaas veroorzaken eveneens deze gele gelaatstint. De medicus moet echter geraadpleegd worden, omdat hij slechts een juiste dyagnose kan vast stellen. De leek veronderstelt deze slechts, op grond van hetgeen hij wel eens gelezen of gehoord heeft, doch de arts kan slechts handelend optreden en zal zijn voorschrif ten geven in verband met de oorzaak der ziekte. HONING ALS VOEDINGSMIDDEL. Honing wordt nog in veel te weinig ge zinnen gebruikt en dit is zeer te betreu ren, daar het niet alleen een genotmiddel, doch tevens een uitstekend voedingsmid del is. Het bevat ongeveer 70 pet. suiker en daar de spieren van den mensch hierdoor grootendeels gevoed worden, is honing bij uitstek voor jong en oud aan te bevelen. Het is zeer licht verteerbaar en vraagt van onzen maag hoegenaamd geen arbeid, doch wordt onmiddellijk in het bloed op genomen. Het geregeld gebruik van honing werkt uitstekend op de nieren en het darmstel sel. Het prikkelt het organisme tot meer dere weriring, door de zuren, die het be vat, waardoor tevens een betere stofwis seling wordt verkregen. Iedere huisvrouw zal dan ook goed doen, meer honing te gebruiken bij de koffieta fel, zoowel als bij de bereiding van zoete gerechten. KNOFLOOK. Knoflook werd reeds in de oudheid in den Balkan, Azië en Noord-Afrika geteeld en vandaar werd het in midden-Europa ingevoerd. Oorspronkelijk komt deze plant uit centraal Azië. Reeds bij de oude Egyp- tenaren werd het bij de bereiding van di verse spijzen gebruikt. Oude overleverin gen vertellen, dat' voor de arbeiders, die aan den bouw van de cheops pyraimide medewerkten een bedrag van 16000 talen ten aan rammenas en knoflook besteed moest worden. Ten tijde van Plinius werd de knoflook als 'n onschatbaar heilmiddel beschouwd. Rauw gemalen gebruikte men het tegen asthma, met wijn vermengd tegen geel zucht, met olie tegen ingewandsziekten. Een mengsel van vijgen, coriemder en knoflook werd in holle kiezen gedaan en verdreef kiespijn. Knoflook met hars ver mengd werd als smeersel op fitsels en zweren gebruikt. Ook de Grieksche geneesheer Dioskori- des schatte knoflook als onvolprezen ge neesmiddel zeer hoog. Thans gebruikt men het nog als bloedzuiverend middel, ter wijl het in vele landen nog bij de berei ding van spijzen gebruikt wordt. GOEDE KNIPPATRONEN. Ten gerieve van onze lezeressen stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die te gen den kostenden prijs van f 0.58 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den knippatronendienst te 's-Gravcnhage. Pa tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden net bijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedactie van dit blad Muzenstraat 5 B. te 's-Gravenhage. De patronen worden U tegelijk met een num mer van ons nieuwe Modebiad. waar on geveer 50 modellen zijn afgehehceld. toege zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste maat en het nummer op te geven? Zoowel van de takjes selderie als van den knol zijn allerlei smakelijke gerechten te maken, doch jammer genoeg wordt aan beide door de meeste huisvrouwen nog veel te .weinig aandacht besteed. Slechts weinigen weten hoe bijzonder gezond en licht verteerbaar selderie is en welk een goeden invloed de sappen hiervan hebben op de werking der nieren, terwijl het in het dieet van nheumatieklijders zeer zeker opgenomen dient te worden. Rauwe selderie verhoogt tevens de wer king der inwendige klieren, doch zelfs in gekookten toestand bewaart het die stof fen, welke onmisbaar zijn voor den op bouw van het lichaam, daar het een groot percentage koolhydraten, eiwitten en voe- dingszouten bezit. Men kan selderie-sla maken van de rau we, doch ook van de gekookte knol, als mede een heerlijke vegetarische soep. Driemaal per dag een portie geraspte selderie-knol of -sap, gegeten of gedron ken is niet alleen uitstekend tegen jicht en rheumatiek, doch zet de nieren tot meerdere werking aan, sterkt de zenu wen. Wij laten hieronder eenige recepten vol gen. die uitstekend zijn tegen jioht en rheumatiek. Men kookt 150 gram geschilde en aan dunne plakken gesneden selderieknol met y2 L. water zóólang totdat de helft van het vocht verdampt is. Dit extract wordt in een goedgesloten fleschje gedaan en hiervan neemt men gedurende eenigen tijd 's morgens en 's avonds een eetlepel. Selderie als belegging voor de boterham. Men raspt een gewasschen en geschilde selderieknol zeer fijn en vermengt dit met olie, citroensap en een tikje zout. Selderie-sla (gekookt). Dunne plakken sel derie worden in weinig water gaar ge kookt, aan blokjes of reepjes gesneden en aangemaakt met olie, citroensap en een tikje zout. Gebakken selderie wordt eerst in plak ken van 1 c.M. gesneden, daarna in licht gezouten water gaar gekookt, vervolgens in geklopt ei en paneermeel gedompeld, daarna in ruim vet gebakken. PRACTISCHE WENKEN. Glazen karaffen kan men inwendig dro gen, indien men een opgerold stuk vloei of filtreerpapier in de opening steekt, dat den bodem raakt. Het laatste beetje vocht wordt op deze wijze opgezogen; Een uitstekend waschmiddel kan de huisvrouw zelf maken, indien zij wilde kastanjes van den bolster ontdoet, ze raspt en droogt, daarna tot fijne poeder maalt. Een camelia, zelfs al heeft hij knop, moet dagelijks, eenige uren in den bui tenlucht geplaatst worden, voorop gesteld natuurlijk, dat het niet vriest. Oude couranten moeten niet worden weggedaan, daar men ze voor allerlei doel einden kan gebruiken. Men maakt er den bovenkant van het fornuis mee schoon, neemt er vuile vensterglazen mee af, na dat men ze tot een prop heeft gevormd, legt ze op de keukentafel bij het zilver en koperpoetsen, op den aanrecht bij groen ten schoonmaken en aardappelen schil len, zoodat niet alleen de aanrecht schoon blijft, doch afval ingepakt in den aschbak komt; de laatste wordt na het ledigen op den bodem en langs den zijkant belegd en gevoerd met couranten, waardoor men veel werk van schoonmaken spaart. Wil men het fornuis temperen, dan weekt men couranten in een teil water, knijpt ze uit, maakt er ballen van, die op de brandstof worden. Beslagen vensterruiten worden afge- zeemd met spiritus 60 pet., waarbij een scheut glycerine is gevoegd. Flesschen kan men schoon maken met fijngestampte eierschalen en sterk sodawa ter, waarmede men heen en weer schudt, hetgeen men eenige minuten moet volhou den, daarna met warm, doch niet heet wa ter naspoelen. Tin kan schoongemaakt worden met uien water. Men snijdt een flinke ui in plakken en giet hierop P/2 L. water, en brengt het daarna aan de kook. Dit smaakvolle costuum bestaat uit een blouse met een strak om de heupen sluitende rok. De blouse met geslo ten hals en wijde mou wen, welke even over den elleboog vallen, neemt men het liefst van geborduurde of be drukte zijde. De kraag valt ruim om de hals en schouders, en ein digt (zie teekening) in kleine plooitjes. In de taille wordt zij een wei nig ingenomen. Hierbij past een nauw rokje van Engel sche wol. De prijs voor blou se en rok bedraagt f 0.58 Maten 40—46. Het middelste japon netje, dat eveneens voor den namiddag geschikt is, nemen wij van een licht grijs stofje. Het geheel is zeer nauw sluitend, terwijl de mou wen in een punt uitloo- pen. De hals wordt af gewerkt met breede revers, die, evenals de kraag, enkele malen doorgestikt worden. Een rood leeren ceintuur (men kan haar ook nemen van dezelfde stof) maakt het geheel af. De prijs voor een patroon kost slechts f 0.58 en is verkrijgbaar van maat 40—46. Het 3e model, een casaque-model, nemen wij van ruige wollen tweedstof. De kraag is vierkant en daardoor zeer apart. De mouw reikt even over den elleboog (10 c.M.) en is zeer nauwsluitend. Zij eindigt in een dubbele manchet. De rechter zij naad laat men open tot op kniehoogte. Voor de rok kan men een effen wollen stof nemen in dezelfde tint als de casaque. De prijs bedraagt f 0.58. Verkrijgbaar tot en met maat 48. Sportcostuum, bestaan de uit een nauwsluiten de gebreide jumper met leeren ceintuur en ge plooide rok van Schots geruite stof. Een paar gebreide wollen hand schoenen met groote kappen geven het ge heel een practisch aan zien. Het tweede sportcos tuum bestaat uit een trui van lichte wol. Zoo als de teekening ons laat zien zijn de boven- pas en de mouwen ge blokt genomen. Een donkere pantalon of golf broek geeft een aar dig effect. Op taillehoogte een leeren ceintuur. Een daarbij passende muts van gebreide wol ge ven aan dit costuum 'n apart cachet. Voor het volgende mo- .del nemen wij een aar dige blauwe of groene stof. Hoewel zij zeer in gewikkeld eruit ziet is zij toch gemakkelijk te maken. Het voorstuk bestaat uit één stuk I tuur van dezelfde stof. De hooggesloten met opgestikte naden. Deze dienen tevens hals wordt afgewerkt met een opgestikte als zakken. Om de taille komt een cein-|das van zijde.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 4