VROUW,
0/X\ODt
Ook bontgarneering
aan de Japonnen.
T. 5529. Olijfgroene wollen japon. Pa
tronen verkrijgbaar voor de maten 4246.
Prijs f 0.58. Voor maat 44 is ongeveer 3.75
M. stof noodig, 100 c.M. breed. Op onze
afbeelding zijn de voor
kant en de achterkant
in één stuk, en opzij
zijn zij doorgestikt. Van
onderen vallen zij in een
plooi. Een gedrapeerde
met bont of imitatie
bont afgezette kraag is
aan de halsopening ge
naaid, en wordt aan den
achterkant dichtge
knoopt, in het midden.
De mouwen zijn gepoft.
De voor- en achterbaan
zijn van voren op de
zelfde manier afgezet
als de kraag.
T 5532
T. 5530. Een beigekleuri-
ge, wollen japon, met
bevcrhaar gegarneerd. -
Patronen verkrijgbaar
voor de maten 4246.
Prijs f 0.58. Voor maat
44 is ongeveer 3.85 M.
stof noodig, van 100 c.m.
breed. De stof is diago
naal gestreept op onze
afbeelding. De voor- en
de achterbaan zijn aan
de bovenzijde hoog ge
knipt. Bij de sluiting
vallen zij over elkaar.
De bonten reep wordt
er als versiering aange
bracht, welke loopt tot
iets boven de kniehoog
te. Waar het bont ein
digt, begint een inge
legde plooi. Eenzelfde bonten reep garneert de
nauwe mouw. Een vlotte strik wordt van boven
door een bonten trensje gehaald.
T.5531. Wollen japon voor de rijpere vrouw. Pa
tronen verkrijgbaar voor de maten 4448. Prijs
f 0.58. Voor maat 44 is ongeveer 4 M. stof noodig,
100 c.M. breed. Dit model is bijzonder flatteus voor
oudere en meer gezette dames. De gestikte lijnen
doen het figuur langer lijken. De rechter rokbaan
gaat over de linker, en valt op kniehoogte in een
plooi uit. De rok is van onderen afgezet met bont,
evenals de jabot.
T. 5533. Een kraag
met bonten reepen ver
sierd. Patronen ver
krijgbaar k f 0.40. Voor
maat 44 is ongeveer 50
cM. stof noodig, 100 cM.
breed. De rondgeknipte
kraag in een of andere
modekleur is zeer ge
schikt voor het garnee-
ren van eenvoudige ja
ponnen. Voor het bont
kan men bever gebrui
ken. De kraag sluit op
de linker schouder.
WAAROM EET MEN ZOO WEINIG
SELDERIE?
OPPERSEN VAN EEN HEEREN-
Het is niet aan een ieder toevertrouwd
om heerencostuums te persen; daarom zijn
eenige aanwijzingen wellicht op zijn plaats
Men moet liefst een zwaar ijzer gebrui
ken, terwijl de stof nimmer met het ijzer
in aanraking mag komen. Steeds wordt
een doek op de stof gelegd en naarmate
het materiaal van het costume grover is,
zal men een nattere doek gebruiken. Nim
mer mag men over den doek persen, als
hij geheel droog is, aangezien hierdoor
glimmende plekken ontstaan.
Het costume wordt eerst goed afge
borsteld, indien de broek een opslag heeft,
maakt men dezen ook aan den binnenkant
schoon, daar zich hier veel stof verzamelt.
De zakken worden omgekeerd en even
eens uitgeborsteld.
Nu begint het strijken van de broek,
waartoe men hem in zijn geheele lengte
over de strijkplank legt, één pijp omslaat
en den binnenkant strijkt; daarna wordt
de binnenkant van de andere pijp gestre
ken. De vouwen worden nu precies ge
vormd en de natte doek hierover gelegd,
waarna zij met stevigen druk worden ge
perst. Noch aan de voor-, noch aan de ach
terzijde mag een valsche vouw gemaakt
worden.
Voor het persen van het colbert heeft
men een rond, stevig kussen noodig, zoo
als kleermakers dit gebruiken, hierover
worden de kraag, schouders en revers ge-
•streken. Deze doelen worden echter meer
gestoomd met den natten doek en het
heete ijzer, dan gestreken. Het ijzer gnat
er slechts luchtig over heen, hetgeen wel
eenige handigheid vereischt.
Vesten strijkt men op dezelfde wijze,
d.w.z. dat men meer de stoom laat inwer
ken op de stof, dan dat bepaald geperst
wordt.
Het costume moet op een hanger volko
men drogen en eerst dan in den kast ge
hangen worden.
GEELZUCHT.
De oorzaken van geelzucht kunnen van
verschillenden aard zijn.
Indien men zich ernstig heeft boos ge
maakt, groote ergernis, zieleleed, doch in
het bijzonder wordt hij veroorzaakt door
physieke toestanden. Men kan b.v. geel
zucht krijgen indien bij een darmcathar
de monding 'van de darm slijmheid van
den blaas gezwollen is. Galsteen en ont
stekingen van den galblaas veroorzaken
eveneens deze gele gelaatstint. De medicus
moet echter geraadpleegd worden, omdat
hij slechts een juiste dyagnose kan vast
stellen. De leek veronderstelt deze slechts,
op grond van hetgeen hij wel eens gelezen
of gehoord heeft, doch de arts kan slechts
handelend optreden en zal zijn voorschrif
ten geven in verband met de oorzaak der
ziekte.
HONING ALS VOEDINGSMIDDEL.
Honing wordt nog in veel te weinig ge
zinnen gebruikt en dit is zeer te betreu
ren, daar het niet alleen een genotmiddel,
doch tevens een uitstekend voedingsmid
del is.
Het bevat ongeveer 70 pet. suiker en
daar de spieren van den mensch hierdoor
grootendeels gevoed worden, is honing bij
uitstek voor jong en oud aan te bevelen.
Het is zeer licht verteerbaar en vraagt
van onzen maag hoegenaamd geen arbeid,
doch wordt onmiddellijk in het bloed op
genomen.
Het geregeld gebruik van honing werkt
uitstekend op de nieren en het darmstel
sel. Het prikkelt het organisme tot meer
dere weriring, door de zuren, die het be
vat, waardoor tevens een betere stofwis
seling wordt verkregen.
Iedere huisvrouw zal dan ook goed doen,
meer honing te gebruiken bij de koffieta
fel, zoowel als bij de bereiding van zoete
gerechten.
KNOFLOOK.
Knoflook werd reeds in de oudheid in
den Balkan, Azië en Noord-Afrika geteeld
en vandaar werd het in midden-Europa
ingevoerd. Oorspronkelijk komt deze plant
uit centraal Azië. Reeds bij de oude Egyp-
tenaren werd het bij de bereiding van di
verse spijzen gebruikt. Oude overleverin
gen vertellen, dat' voor de arbeiders, die
aan den bouw van de cheops pyraimide
medewerkten een bedrag van 16000 talen
ten aan rammenas en knoflook besteed
moest worden.
Ten tijde van Plinius werd de knoflook
als 'n onschatbaar heilmiddel beschouwd.
Rauw gemalen gebruikte men het tegen
asthma, met wijn vermengd tegen geel
zucht, met olie tegen ingewandsziekten.
Een mengsel van vijgen, coriemder en
knoflook werd in holle kiezen gedaan en
verdreef kiespijn. Knoflook met hars ver
mengd werd als smeersel op fitsels en
zweren gebruikt.
Ook de Grieksche geneesheer Dioskori-
des schatte knoflook als onvolprezen ge
neesmiddel zeer hoog. Thans gebruikt men
het nog als bloedzuiverend middel, ter
wijl het in vele landen nog bij de berei
ding van spijzen gebruikt wordt.
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ten gerieve van onze lezeressen stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die te
gen den kostenden prijs van f 0.58 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den
knippatronendienst te 's-Gravcnhage. Pa
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden net bijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedactie van dit blad
Muzenstraat 5 B. te 's-Gravenhage. De
patronen worden U tegelijk met een num
mer van ons nieuwe Modebiad. waar on
geveer 50 modellen zijn afgehehceld. toege
zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste
maat en het nummer op te geven?
Zoowel van de takjes selderie als van
den knol zijn allerlei smakelijke gerechten
te maken, doch jammer genoeg wordt aan
beide door de meeste huisvrouwen nog
veel te .weinig aandacht besteed. Slechts
weinigen weten hoe bijzonder gezond en
licht verteerbaar selderie is en welk een
goeden invloed de sappen hiervan hebben
op de werking der nieren, terwijl het in
het dieet van nheumatieklijders zeer zeker
opgenomen dient te worden.
Rauwe selderie verhoogt tevens de wer
king der inwendige klieren, doch zelfs in
gekookten toestand bewaart het die stof
fen, welke onmisbaar zijn voor den op
bouw van het lichaam, daar het een groot
percentage koolhydraten, eiwitten en voe-
dingszouten bezit.
Men kan selderie-sla maken van de rau
we, doch ook van de gekookte knol, als
mede een heerlijke vegetarische soep.
Driemaal per dag een portie geraspte
selderie-knol of -sap, gegeten of gedron
ken is niet alleen uitstekend tegen jicht
en rheumatiek, doch zet de nieren tot
meerdere werking aan, sterkt de zenu
wen.
Wij laten hieronder eenige recepten vol
gen. die uitstekend zijn tegen jioht en
rheumatiek.
Men kookt 150 gram geschilde en aan
dunne plakken gesneden selderieknol met
y2 L. water zóólang totdat de helft van
het vocht verdampt is. Dit extract wordt
in een goedgesloten fleschje gedaan en
hiervan neemt men gedurende eenigen tijd
's morgens en 's avonds een eetlepel.
Selderie als belegging voor de boterham.
Men raspt een gewasschen en geschilde
selderieknol zeer fijn en vermengt dit met
olie, citroensap en een tikje zout.
Selderie-sla (gekookt). Dunne plakken sel
derie worden in weinig water gaar ge
kookt, aan blokjes of reepjes gesneden en
aangemaakt met olie, citroensap en een
tikje zout.
Gebakken selderie wordt eerst in plak
ken van 1 c.M. gesneden, daarna in licht
gezouten water gaar gekookt, vervolgens
in geklopt ei en paneermeel gedompeld,
daarna in ruim vet gebakken.
PRACTISCHE WENKEN.
Glazen karaffen kan men inwendig dro
gen, indien men een opgerold stuk vloei
of filtreerpapier in de opening steekt, dat
den bodem raakt. Het laatste beetje vocht
wordt op deze wijze opgezogen;
Een uitstekend waschmiddel kan de
huisvrouw zelf maken, indien zij wilde
kastanjes van den bolster ontdoet, ze
raspt en droogt, daarna tot fijne poeder
maalt.
Een camelia, zelfs al heeft hij knop,
moet dagelijks, eenige uren in den bui
tenlucht geplaatst worden, voorop gesteld
natuurlijk, dat het niet vriest.
Oude couranten moeten niet worden
weggedaan, daar men ze voor allerlei doel
einden kan gebruiken. Men maakt er den
bovenkant van het fornuis mee schoon,
neemt er vuile vensterglazen mee af, na
dat men ze tot een prop heeft gevormd,
legt ze op de keukentafel bij het zilver en
koperpoetsen, op den aanrecht bij groen
ten schoonmaken en aardappelen schil
len, zoodat niet alleen de aanrecht schoon
blijft, doch afval ingepakt in den aschbak
komt; de laatste wordt na het ledigen op
den bodem en langs den zijkant belegd
en gevoerd met couranten, waardoor men
veel werk van schoonmaken spaart. Wil
men het fornuis temperen, dan weekt men
couranten in een teil water, knijpt ze uit,
maakt er ballen van, die op de brandstof
worden.
Beslagen vensterruiten worden afge-
zeemd met spiritus 60 pet., waarbij een
scheut glycerine is gevoegd.
Flesschen kan men schoon maken met
fijngestampte eierschalen en sterk sodawa
ter, waarmede men heen en weer schudt,
hetgeen men eenige minuten moet volhou
den, daarna met warm, doch niet heet wa
ter naspoelen.
Tin kan schoongemaakt worden met
uien water. Men snijdt een flinke ui in
plakken en giet hierop P/2 L. water, en
brengt het daarna aan de kook.
Dit smaakvolle costuum
bestaat uit een blouse
met een strak om de
heupen sluitende rok.
De blouse met geslo
ten hals en wijde mou
wen, welke even over
den elleboog vallen,
neemt men het liefst
van geborduurde of be
drukte zijde. De kraag
valt ruim om de hals
en schouders, en ein
digt (zie teekening) in
kleine plooitjes. In de
taille wordt zij een wei
nig ingenomen.
Hierbij past een nauw
rokje van Engel sche
wol. De prijs voor blou
se en rok bedraagt f 0.58
Maten 40—46.
Het middelste japon
netje, dat eveneens voor
den namiddag geschikt
is, nemen wij van een
licht grijs stofje. Het
geheel is zeer nauw
sluitend, terwijl de mou
wen in een punt uitloo-
pen. De hals wordt af
gewerkt met breede revers, die, evenals de
kraag, enkele malen doorgestikt worden.
Een rood leeren ceintuur (men kan haar
ook nemen van dezelfde stof) maakt het
geheel af. De prijs voor een patroon kost
slechts f 0.58 en is verkrijgbaar van maat
40—46.
Het 3e model, een casaque-model, nemen
wij van ruige wollen tweedstof. De kraag
is vierkant en daardoor zeer apart. De
mouw reikt even over den elleboog (10
c.M.) en is zeer nauwsluitend. Zij eindigt
in een dubbele manchet. De rechter zij
naad laat men open tot op kniehoogte.
Voor de rok kan men een effen wollen
stof nemen in dezelfde tint als de casaque.
De prijs bedraagt f 0.58. Verkrijgbaar tot
en met maat 48.
Sportcostuum, bestaan
de uit een nauwsluiten
de gebreide jumper met
leeren ceintuur en ge
plooide rok van Schots
geruite stof. Een paar
gebreide wollen hand
schoenen met groote
kappen geven het ge
heel een practisch aan
zien.
Het tweede sportcos
tuum bestaat uit een
trui van lichte wol. Zoo
als de teekening ons
laat zien zijn de boven-
pas en de mouwen ge
blokt genomen. Een
donkere pantalon of
golf broek geeft een aar
dig effect.
Op taillehoogte een
leeren ceintuur. Een
daarbij passende muts
van gebreide wol ge
ven aan dit costuum 'n
apart cachet.
Voor het volgende mo-
.del nemen wij een aar
dige blauwe of groene
stof. Hoewel zij zeer in
gewikkeld eruit ziet is
zij toch gemakkelijk te
maken. Het voorstuk bestaat uit één stuk I tuur van dezelfde stof. De hooggesloten
met opgestikte naden. Deze dienen tevens hals wordt afgewerkt met een opgestikte
als zakken. Om de taille komt een cein-|das van zijde.