Voorjaars-Japonnen met franje. FRANJE verschaft vreugde. ra ft x wouw, taNJ.fiö.At.eBAcl4 «ODL Alle drie de japonnen, die in het voorjaar ook zonder jasje of mantel gedragen kunnen worden, zijn gegar neerd met franje. Boven links zien wij een japon van crêpe-satijn in donkerblauw, met zijden franje in dezelfde tint. De pas doet eenigszins aan een kraag denken. De middelste japon is ge maakt van een grijze wollen fantasiestof met roode nop pen. Alleen de rugzijde heeft een pas. De garneering van franje is in de kleur van de noppen en zeer aardig aan de schouders en de boven arm aangebracht. Het kleine shawltje, waarvan de uitein den door elkaar heen ge haald zijn en de einden van de ceintuur zijn eveneens met franje gegarneerd. Het uit twee deelen be staande japonnetje van een diagonaal gestreepte stof, is zeer aardig en jeugdig van snit. Het is aan de rugzijde gesloten en aan de hals ruim geknipt. De franje is in de kleur van de japon. DE ZORG VOOR D' AARDAPPELS. Wanneer in de kelder een temperatuur van 37 gr. Fahrenheit heerscht, zullen de aardappelen reeds bevriezen, hoewel de lemperatuur dan toch nog 5 gr. boven het vriespunt is. Er treden veranderingen op in de sa menstelling, waardoor zij een zoete smaak krijgen en nog slechts voor bepaalde doel einden bruikbaar zijn. Gedeeltelijk bevroren aardappelen wor den weer goed, als men ze met stroo, of een laag zakken bedekt. De verwarming moet geleidelijk geschieden en wij moeten ernaar streven, deze aardappelen zoo spoe dig mogelijk op te gebruiken. Zijn de aardappels geheel bevroren ge weest, dan kunnen wij ze niet meer eten. Ze zijn dan echter nog wel bruikbaar voor veevoeder. Zeer schadelijk zijn aardappels, wanneer zij beginnen te ontkiemen. Gewoonlijk zal dit in het voorjaar wel altijd in meerdere of mindere mate het geval zijn. Zoolang de kiemen nog klein zijn, kan men ze verwijderen. Bij het schillen moe ten de groene plekken niet te zuinig wor den weggesneden, daar er zich solanine gevormd heeft, een vergift, dat zeer scha delijk is. Het vroegtijdig uitloopen van aardappels kan men tegengaan door de temperatuur in de kelder zoo laag moge lijk te houden en vooral, door het niet toe laten van zonlicht. Bij grootere voorraden is het bovendien aan te bevelen om de aardappelen van tijd tot tijd om te gooien. Oude aardappels moeten voor het ge bruik gedurende eenige uren in koud wa ter liggen, waardoor ze weer frisch wor den. GEEORDUURDE ONDERKLEEDING. ER HEERSCHT GRIEP! MOEDERS! GIJ.... hebt in de hand om te voorkomen dat de griepepidemie, die reeds op enkele plaat sen in ons land woedt, zich verder uit breidt! U kijkt verwonderd? Het is zooals ik U zeg! Maar ik zal mij nader verklaren. Ik wil dat ge b e g r ij p t dat het hier om iets ernstigs gaat. Als ik U vertel dat in Spanje de vorige week honderden men- schen ten grave zijn gedragen, dan zult ge dat begrijpen! Laat ons tezamen er te gen strijden, dat iets dergelijks in ons land zou gebeuren Griep is een infectie-ziekte. Door niezen, hoesten en spreken van zieke personen worden de infectiekiemen in buitengewoon kleine deeltjes, aanwezig in de afschei dingsproducten van de zieke slijmvliezen, verspreid. Griep is een ziekte, die zich op de meest verschillende wijzen uit. Dan eens zijn het zeer lichte aandoeningen der luchtwegen: dan weer do ernstige longontsteking of pleuritis. Griep kan hartzwakte, aandoe ningen van maag en darmen, het zenuw stelsel erf de nieren ten gevolge hebben. Griep is temeer een eigenaardige en ge vaarlijke ziekte, omdat schijnbaar de lichtste gevallen, die aanvankelijk slechts voor een gewone verkoudheid worden aan gezien, maar na enkele dagen toch plotse ling een zeer ernstig verloop, ja zelfs een doodelijken afloop kunnen hebben. Daar om: ook in die lichte gevallen is de groot ste voorzichtigheid geboden! Nu vraagt ge U af: hóe kan ik griep voorkomen? Hóe kan ik de besmetting voorkomen? Natuurlijk zijn er vele we gen die naar Rome leiden; d.w.z. zij be weren dat zij naar Rome leiden! Laten wij echter niet de nauwe straatjes, maar de hoofdwegen volgen in dezen! om dat het toch gaat om iets zeer ernstigs, moeten wij, moeders, spijkers met koppen slaan, en niet maar zitten afwachten, want nooit kunnen we van te voren we ten hoe alles zal afloopen en zéker niet bij griep! Wanneer U Uw kinderen en Uw man 's morgens bijstaat, bij het aantrekken der diverse mantels, zorgt U er dan voor, dat alles dicht is; dat de dassen geknoopt zijn en dat de mutsen van Uw meisjes niet op één, maar op twee ooren zitten. Dit zijn dingen, die zoo weinig belangrijk lijken, maar och, als U eens wist hoeveel er van afhangt! Zijn Uw kinderen èn Uw man! eenmaal ziek, ook al is 't maar een klein beetje, neem zorgvuldig regelmatig tempe ratuur op, en laat, in geval van koorts, de huisdokter komen. En dan zijn daar verder de middeltjes, waarvoor menigeen de neus optrekt, maar waar gij toch maar niet buiten kunt. Ik sprak daarnet van de vele wegen, die naar Rome leiden. Evenveel middeltjes zijn er tegen verkoudheid, keelpijn, griep. De plaats, waar de griepbesmetting in hoofdzaak plaats vindt, is de mond- en keelholte, en men moet er voor zorgdragen dat de besmetting daar niet kan optreden. Nu hebben wetenschappelijke onderzoe kingen van vroeger, maar ook van nog zeer kort geleden, aangetoond, dat isolol en formamint-tabletten in dergelijke ge vallen de beste resultaten opleverden. Verder moet men goed transpireeren. Met eenige tabletten aspirine, Akkertjes of Apyron bereikt u dit resultaat. Forma- mint, isolol, Akkertjes en Apyron zijn dus de hoofdwegen die wij te volgen hebben: duidelijker gezegd: bet zijn de middelen, waarmee wij de griep kunnen bestrijden!... (Een Moeder). HUISHOUDELIJKE WENKEN EN RECEPTEN. Citroen- en sinaasappelschillen moeten zeer dun afgeschild worden, zoodat er geen wit aan blijft, daarna worden zij in den oven door en door gedroogd, in de amandelmolen gemalen en in een glazen fleschje met stop bewaard om alle moge lijke puddingen, cakes, sausjes enz. een smaakje te geven. Wij houden van franje. Het heeft zooiets ouderwetsch gemoedelijks en daarbij toch iets elegants. Als wij het een voudig en handig knoopen, en spaarzaam aanbrengen, is een degelijke versiering van de kleeding, voornamelijk voor jonge meisjes en vrou wen, heel bekoorlijk. Men kan met franje bijzonder aardige effecten bereiken. In onze afbeeldingen geven wij verschillende aanwij zingen. Allereerst zien wij de ma nier, waarop het geknoopt moet worden. Gelijkmatig heid is natuurlijk een ver- eischte. De draden moeten geteld worden, de steken zorgvuldig op gelijke afstanden van elkaar staan. De kleine vestblouse links is van natu rel shantung. De revers zijn gegarneerd met een smalle rand franje, evenals de manchetten. Donkerblauw of rood past hier heel goed bij. De groote knoopen moetern natuurlijk dezelfde kleur als de franje heb ben. Ook aan de shawl en de hoed is franje aangebracht. Voor jeugdige gezichten is dit garnituur bijzonder aardig. Avonddrank. In een kom worden twee eetlepels fijne suiker opgelost in de sap van 1 groote sinaasappel, daarna voegt men hierbij 2 glazen sherry, 1 glas gene- ver, *4 fleschje cider en 1/3 svphon spuit water, dooreenmengen en onmiddellijk ser veeren met stukjes ijs naar verkiezing. Warme aardappelsla. Wist gij, dat warme aardappelsla aan de koffietafel zoo smakelijk is? De aardappels worden aan plakjes gesneden en een ui wordt gesnip perd en in boter gaar gesmoord, hierbij komen de aardappelen en eenige lepels azijn, wat peper en zout en wanneer alles door en door warm is, opdienen. Restjes koud vleesch worden aan dunne reepjes gesneden, een paar plakken knol- selderie worden gewasschen en geschaafd, een appel geschild en aan blokjes gesne den, eenige okkernoten gehakt, hierbij komt nog fijn gesneden gele andijvie en alles wordt met eenige lepels citroensap in een slabak dooreen gemengd, naar verkie zing een lepel mayonaise bijvoegen. Cornedbeef. 1 Blikje cornedbeef wordt aan blokjes gesneden, 1 ui gesnipperd en in boter bruin gefruit, daarna de corned beef er bij invoegen, alsmede een gesnip perde appel en alles in de koekepan door en door verwarmen en bij de boterham geven. GEBORDUURDE ONDERKuEEDING. DFK 1447. Ook voor wat oudere meisjes staat een geborduurde jurk bijzonder mooi. liet bier afgebeelde losse modelletje heeft diepe inspringende plooien, ook in het aar dige mouwtje. Naast het split aan de voor zijde een rand borduurwerk. Bcnoodigd: \oor S jaar ongeveer 1.75 M. slof van 130 c.M. breed, of 2.50 M. stof van 90 c.M. breed. ■BBB&BBBB3*BBBBBftBBBB BHBBBBfeB B3BBB B BQÜBBB B B83B BH3QBBBB ^BQÜB fl B3K2BBBB BBOK B BBF3RBB B BQrjfc BKBBBB&B JKCBBB bbbbgbbbbqgbbbbs^bbbb ttttKiSBQBQnBBDGCtë&BBBBB Men borduurt gemakkelijk op stoffen, waarvan de draden gemakkelijk geteld kunnen worden. DFF 889. Snoezig staat voor onze kleine jongens een wijde, geborduurde kiel met een pof broekje. Een smalle rand kruisste ken is voor de onderzijde meerdere malen boven elkander herhaald. Het wijde broek- Je is van dezelfde stof gemaakt als de kiel, 1 SF j n ÜB r 2 n ■1 r i El x, X X E g X! E 5 3 V E E s E 5F 5] El Z X i E ~j j 0 "1 X X E E j 3 X S 8 s ■j "j "j Z( x k z S "1 w run X n ■j El "j X ■t!' X 1 1 xj 9 X 1 1 zm E E 1 k 5 j 3 X 1 1 7 j f, E X] j X B m 2 j j Xi j X 3 XI 9 E i 1 s 1 X 3 Z 1 j E X I i E E g J 1 X E 1 X E r E z j ■t: XI X E s z X X X E E S xx E E g X X X E E X b a B I Z x' z z 5 2 z z 2 3 BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBQBBBBBBBBBBBBBBBSt rarj bkbbb b BQtt&aoBB mrjmrjaam a bkbbbrbei E£gftBBBBBBBBB£BUB&BB BBBBBtiB B BÜBfiBülI BBBBBBB B BQB2BB2E IBBBBBBBBBBBBttBOBBBV v n aan een voeringlijfje gezet. Later kan de kiel gedragen worden als blouse- met een ceintuur. De mouwtjes worden dan verkort en het kraagje er afgehaald. Het splitje aan de voorzijde wordt dichtge maakt met een sierstukje, waarmee ook de naden, waarmee de raglanmouwtjes aan gezet zijn, bewerkt worden. Benoodigd voor 3 jaar 1.60 M. stof van 80 c.M. breed. xjTT 389. Het losse jurkje is geborduurd met bonte kruissteekranden. De zijnaden van het jurkje op afb. a zijn precies langs de draad gestikt Ze zijn ver sierd met twee rijen borduurwerk in vroo- lijke kleuren. Benoodigd: voor 8 jaar ongeveer 1.15 NT. stof van c.M. breed. GOEDE KNIPPATRONEN. Ten gerieve van onze lezeressen stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die te gen den kostenden prijs van f 0.58 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den knippatronendienst te 's-Gravenhage. Pa tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden net bijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedactie van dit blad Muzenstraat 5 B. te 's-Gravenhage. Dc natronen worden U tegelijk met een num mer van ons nieuwe Modeblad, waar on geveer 50 modellen zijn afgebebeeld, toega zonden. Denkt U er vóóral aan de juist* maat en het nummer op te geven? TE VEEL GAS VERBRUIKT? Men realiseert zich veelal niet, dat er in het meerendeel der gezinnen te veel gas- verbruikt wordt. Is het tijdstip aangebro ken, dat de gasmeter wordt opgenomen, dan zal het bedrag in de meeste gevallen tegenvallen. Over het algemeen wordt met veel te groote vlammen gekookt, wat trou wens niet ten goede komt aan de spijzen, in het bijzonder geldt dit voor jonge ver- sche groenten. Heeft men er zich eenmaal aan gewend de spijzen vlug aan de kook te brengen en het gas daarna zooveel mogelijk te tempe ren, dan wordt dit een tweede gewoonte. De pannen moeten natuurlijk goed sluiten, zoodat de warmte er binnen blijft en zijn de spijzen eenmaal op kookpunt, dan geeft de spaarbrander voldoende hitte om z« gaar te maken. Komt men in een keuken, die één en al wasem is, dan verraadt dit reeds, dat hier geen zuinige huisvrouw aan het. werk is. Wanneer men bedachtzaam met het gas omgaat, zal zich niet zooveel stoom ont wikkelen, terwijl de warmte toch in de pan blijft en de gasrekening wordt be duidend lager. ZUURKOOL ALS UITSTEKENDE VOEDING. Zuurkool is een buitengewoon goed voe dingsmiddel, dat gedurende de winter maanden tevens aanvullend werkt en be halve mineralen, voedingszouten en vita minen bevat en zoo ook melkzuren. Het is zeer licht verteerbaar en kan zelfs door menschen met een gevocligen maag uit stekend verdragen worden. Indien zuurkool te zuur is, doet men ze in de vergiet om er even koud water over te laten loopen, doch zeer verkeerd is het, om ze ruim af te koken en het vocht daar na weg te werpen. Evenals dit met ver- sche groenten het geval is, worden dan ook hier de beste deelen mèt het water weggegooid. Rauwe zuurkool is een uitstekend voed sel, dat een goede spijsvertering bevordert en heilzamen invloed op lever en darmen heeft. Men kan het als sla opdienen, na dat het overtollig vocht wat uitgedrukt ifi en daarna vermengen met een lepel sla olie, en "een geraspte appel. Zuurkool met appelen. iy2 Pond zuur kool wordt op gezet met weinig water, 50 gr. boter, een zeer fijn gcsnippex'de ui en. drie in partjes gesneden appelen, peper, zout en laat dit alles zeer zachtjes drie kwartier stoven, zoo noodig nog later wat water bijvoegen. Opdienen met puree en worst. Zuurkool met schelvisch. Twee pond zuurkool wordt met een fijngesneden ui en 50 gr. boter en een weinig water onge veer 20 min. gestoofd. 1 K.G. schelvisch wordt in licht gezouten water gaar gekookt, daarna van de graten genomen en in nette stukken verdeeld. In een vuurvaste schaal worden laag om laag zuurkool en visch gelegd, over het geheel wordt, 1 beker melk gegoten, paneermeel cn geraspte kaas gestrooid, hier en daar een vlokje boter cn de schotel een half uur in den oven geplaatst. Opdienen met purée*

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 12