Voorjaars-Japonnen
met franje.
FRANJE
verschaft
vreugde.
ra
ft
x
wouw,
taNJ.fiö.At.eBAcl4
«ODL
Alle drie de japonnen, die
in het voorjaar ook zonder
jasje of mantel gedragen
kunnen worden, zijn gegar
neerd met franje.
Boven links zien wij een
japon van crêpe-satijn in
donkerblauw, met zijden
franje in dezelfde tint. De
pas doet eenigszins aan een
kraag denken.
De middelste japon is ge
maakt van een grijze wollen
fantasiestof met roode nop
pen. Alleen de rugzijde heeft
een pas. De garneering van
franje is in de kleur van de
noppen en zeer aardig aan
de schouders en de boven
arm aangebracht. Het kleine
shawltje, waarvan de uitein
den door elkaar heen ge
haald zijn en de einden van
de ceintuur zijn eveneens
met franje gegarneerd.
Het uit twee deelen be
staande japonnetje van een
diagonaal gestreepte stof, is
zeer aardig en jeugdig van
snit. Het is aan de rugzijde
gesloten en aan de hals ruim
geknipt. De franje is in de
kleur van de japon.
DE ZORG VOOR D' AARDAPPELS.
Wanneer in de kelder een temperatuur
van 37 gr. Fahrenheit heerscht, zullen de
aardappelen reeds bevriezen, hoewel de
lemperatuur dan toch nog 5 gr. boven het
vriespunt is.
Er treden veranderingen op in de sa
menstelling, waardoor zij een zoete smaak
krijgen en nog slechts voor bepaalde doel
einden bruikbaar zijn.
Gedeeltelijk bevroren aardappelen wor
den weer goed, als men ze met stroo, of
een laag zakken bedekt. De verwarming
moet geleidelijk geschieden en wij moeten
ernaar streven, deze aardappelen zoo spoe
dig mogelijk op te gebruiken.
Zijn de aardappels geheel bevroren ge
weest, dan kunnen wij ze niet meer eten.
Ze zijn dan echter nog wel bruikbaar voor
veevoeder.
Zeer schadelijk zijn aardappels, wanneer
zij beginnen te ontkiemen. Gewoonlijk zal
dit in het voorjaar wel altijd in meerdere
of mindere mate het geval zijn.
Zoolang de kiemen nog klein zijn, kan
men ze verwijderen. Bij het schillen moe
ten de groene plekken niet te zuinig wor
den weggesneden, daar er zich solanine
gevormd heeft, een vergift, dat zeer scha
delijk is. Het vroegtijdig uitloopen van
aardappels kan men tegengaan door de
temperatuur in de kelder zoo laag moge
lijk te houden en vooral, door het niet toe
laten van zonlicht. Bij grootere voorraden
is het bovendien aan te bevelen om de
aardappelen van tijd tot tijd om te gooien.
Oude aardappels moeten voor het ge
bruik gedurende eenige uren in koud wa
ter liggen, waardoor ze weer frisch wor
den.
GEEORDUURDE ONDERKLEEDING.
ER HEERSCHT GRIEP!
MOEDERS! GIJ....
hebt in de hand om te voorkomen dat de
griepepidemie, die reeds op enkele plaat
sen in ons land woedt, zich verder uit
breidt!
U kijkt verwonderd? Het is zooals ik U
zeg! Maar ik zal mij nader verklaren. Ik
wil dat ge b e g r ij p t dat het hier om
iets ernstigs gaat. Als ik U vertel dat in
Spanje de vorige week honderden men-
schen ten grave zijn gedragen, dan zult
ge dat begrijpen! Laat ons tezamen er te
gen strijden, dat iets dergelijks in ons land
zou gebeuren
Griep is een infectie-ziekte. Door niezen,
hoesten en spreken van zieke personen
worden de infectiekiemen in buitengewoon
kleine deeltjes, aanwezig in de afschei
dingsproducten van de zieke slijmvliezen,
verspreid.
Griep is een ziekte, die zich op de meest
verschillende wijzen uit. Dan eens zijn het
zeer lichte aandoeningen der luchtwegen:
dan weer do ernstige longontsteking of
pleuritis. Griep kan hartzwakte, aandoe
ningen van maag en darmen, het zenuw
stelsel erf de nieren ten gevolge hebben.
Griep is temeer een eigenaardige en ge
vaarlijke ziekte, omdat schijnbaar de
lichtste gevallen, die aanvankelijk slechts
voor een gewone verkoudheid worden aan
gezien, maar na enkele dagen toch plotse
ling een zeer ernstig verloop, ja zelfs een
doodelijken afloop kunnen hebben. Daar
om: ook in die lichte gevallen is de groot
ste voorzichtigheid geboden!
Nu vraagt ge U af: hóe kan ik griep
voorkomen? Hóe kan ik de besmetting
voorkomen? Natuurlijk zijn er vele we
gen die naar Rome leiden; d.w.z. zij be
weren dat zij naar Rome leiden! Laten
wij echter niet de nauwe straatjes, maar
de hoofdwegen volgen in dezen! om
dat het toch gaat om iets zeer ernstigs,
moeten wij, moeders, spijkers met koppen
slaan, en niet maar zitten afwachten,
want nooit kunnen we van te voren we
ten hoe alles zal afloopen en zéker niet
bij griep!
Wanneer U Uw kinderen en Uw man
's morgens bijstaat, bij het aantrekken
der diverse mantels, zorgt U er dan voor,
dat alles dicht is; dat de dassen geknoopt
zijn en dat de mutsen van Uw meisjes niet
op één, maar op twee ooren zitten. Dit zijn
dingen, die zoo weinig belangrijk lijken,
maar och, als U eens wist hoeveel er van
afhangt!
Zijn Uw kinderen èn Uw man!
eenmaal ziek, ook al is 't maar een klein
beetje, neem zorgvuldig regelmatig tempe
ratuur op, en laat, in geval van koorts, de
huisdokter komen.
En dan zijn daar verder de middeltjes,
waarvoor menigeen de neus optrekt, maar
waar gij toch maar niet buiten kunt.
Ik sprak daarnet van de vele wegen,
die naar Rome leiden. Evenveel middeltjes
zijn er tegen verkoudheid, keelpijn, griep.
De plaats, waar de griepbesmetting in
hoofdzaak plaats vindt, is de mond- en
keelholte, en men moet er voor zorgdragen
dat de besmetting daar niet
kan optreden.
Nu hebben wetenschappelijke onderzoe
kingen van vroeger, maar ook van nog
zeer kort geleden, aangetoond, dat isolol
en formamint-tabletten in dergelijke ge
vallen de beste resultaten opleverden.
Verder moet men goed transpireeren.
Met eenige tabletten aspirine, Akkertjes of
Apyron bereikt u dit resultaat. Forma-
mint, isolol, Akkertjes en Apyron zijn dus
de hoofdwegen die wij te volgen hebben:
duidelijker gezegd: bet zijn de middelen,
waarmee wij de griep kunnen bestrijden!...
(Een Moeder).
HUISHOUDELIJKE WENKEN EN
RECEPTEN.
Citroen- en sinaasappelschillen moeten
zeer dun afgeschild worden, zoodat er
geen wit aan blijft, daarna worden zij in
den oven door en door gedroogd, in de
amandelmolen gemalen en in een glazen
fleschje met stop bewaard om alle moge
lijke puddingen, cakes, sausjes enz. een
smaakje te geven.
Wij houden van franje.
Het heeft zooiets ouderwetsch
gemoedelijks en daarbij toch
iets elegants. Als wij het een
voudig en handig knoopen,
en spaarzaam aanbrengen, is
een degelijke versiering van
de kleeding, voornamelijk
voor jonge meisjes en vrou
wen, heel bekoorlijk. Men
kan met franje bijzonder
aardige effecten bereiken. In
onze afbeeldingen geven wij
verschillende aanwij zingen.
Allereerst zien wij de ma
nier, waarop het geknoopt
moet worden. Gelijkmatig
heid is natuurlijk een ver-
eischte. De draden moeten geteld worden,
de steken zorgvuldig op gelijke afstanden
van elkaar staan.
De kleine vestblouse links is van natu
rel shantung. De revers zijn gegarneerd
met een smalle rand franje, evenals de
manchetten. Donkerblauw of rood past hier
heel goed bij. De groote knoopen moetern
natuurlijk dezelfde kleur als de franje heb
ben.
Ook aan de shawl en de hoed is franje
aangebracht. Voor jeugdige gezichten is
dit garnituur bijzonder aardig.
Avonddrank. In een kom worden twee
eetlepels fijne suiker opgelost in de sap
van 1 groote sinaasappel, daarna voegt
men hierbij 2 glazen sherry, 1 glas gene-
ver, *4 fleschje cider en 1/3 svphon spuit
water, dooreenmengen en onmiddellijk ser
veeren met stukjes ijs naar verkiezing.
Warme aardappelsla. Wist gij, dat
warme aardappelsla aan de koffietafel zoo
smakelijk is? De aardappels worden aan
plakjes gesneden en een ui wordt gesnip
perd en in boter gaar gesmoord, hierbij
komen de aardappelen en eenige lepels
azijn, wat peper en zout en wanneer alles
door en door warm is, opdienen.
Restjes koud vleesch worden aan dunne
reepjes gesneden, een paar plakken knol-
selderie worden gewasschen en geschaafd,
een appel geschild en aan blokjes gesne
den, eenige okkernoten gehakt, hierbij
komt nog fijn gesneden gele andijvie en
alles wordt met eenige lepels citroensap in
een slabak dooreen gemengd, naar verkie
zing een lepel mayonaise bijvoegen.
Cornedbeef. 1 Blikje cornedbeef wordt
aan blokjes gesneden, 1 ui gesnipperd en
in boter bruin gefruit, daarna de corned
beef er bij invoegen, alsmede een gesnip
perde appel en alles in de koekepan door
en door verwarmen en bij de boterham
geven.
GEBORDUURDE ONDERKuEEDING.
DFK 1447. Ook voor wat oudere meisjes
staat een geborduurde jurk bijzonder mooi.
liet bier afgebeelde losse modelletje heeft
diepe inspringende plooien, ook in het aar
dige mouwtje. Naast het split aan de voor
zijde een rand borduurwerk.
Bcnoodigd: \oor S jaar ongeveer 1.75 M.
slof van 130 c.M. breed, of 2.50 M. stof van
90 c.M. breed.
■BBB&BBBB3*BBBBBftBBBB
BHBBBBfeB B3BBB
B BQÜBBB B B83B
BH3QBBBB ^BQÜB
fl B3K2BBBB BBOK
B BBF3RBB B BQrjfc
BKBBBB&B JKCBBB
bbbbgbbbbqgbbbbs^bbbb
ttttKiSBQBQnBBDGCtë&BBBBB
Men borduurt gemakkelijk op stoffen,
waarvan de draden gemakkelijk geteld
kunnen worden.
DFF 889. Snoezig staat voor onze kleine
jongens een wijde, geborduurde kiel met
een pof broekje. Een smalle rand kruisste
ken is voor de onderzijde meerdere malen
boven elkander herhaald. Het wijde broek-
Je is van dezelfde stof gemaakt als de kiel,
1
SF
j
n
ÜB
r
2
n
■1
r
i
El
x,
X
X
E
g
X!
E
5
3
V
E
E
s
E
5F
5]
El
Z
X
i
E
~j
j
0
"1
X
X
E
E
j
3
X
S
8
s
■j
"j
"j
Z(
x
k
z
S
"1
w
run
X
n
■j
El
"j
X
■t!'
X
1
1
xj
9
X
1
1
zm
E
E
1
k
5
j
3
X
1
1
7
j
f,
E
X]
j
X
B
m
2
j
j
Xi
j
X
3
XI
9
E
i
1
s
1
X
3
Z
1
j
E
X
I
i
E
E
g
J
1
X
E
1
X
E
r
E
z
j
■t:
XI
X
E
s
z
X
X
X
E
E
S
xx
E
E
g
X
X
X
E
E
X
b a
B
I
Z
x'
z
z
5
2
z
z
2
3
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBQBBBBBBBBBBBBBBBSt
rarj bkbbb b BQtt&aoBB
mrjmrjaam a bkbbbrbei
E£gftBBBBBBBBB£BUB&BB
BBBBBtiB B BÜBfiBülI
BBBBBBB B BQB2BB2E
IBBBBBBBBBBBBttBOBBBV
v n aan een voeringlijfje gezet. Later kan
de kiel gedragen worden als blouse- met
een ceintuur. De mouwtjes worden dan
verkort en het kraagje er afgehaald. Het
splitje aan de voorzijde wordt dichtge
maakt met een sierstukje, waarmee ook de
naden, waarmee de raglanmouwtjes aan
gezet zijn, bewerkt worden.
Benoodigd voor 3 jaar 1.60 M. stof van
80 c.M. breed.
xjTT 389. Het losse jurkje is geborduurd
met bonte kruissteekranden.
De zijnaden van het jurkje op afb. a zijn
precies langs de draad gestikt Ze zijn ver
sierd met twee rijen borduurwerk in vroo-
lijke kleuren.
Benoodigd: voor 8 jaar ongeveer 1.15 NT.
stof van c.M. breed.
GOEDE KNIPPATRONEN.
Ten gerieve van onze lezeressen stelt on
ze Moderedactrice uitstekende patronen
met fraaien pasvorm beschikbaar, die te
gen den kostenden prijs van f 0.58 worden
toegezonden, na overschrijving van dit
bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den
knippatronendienst te 's-Gravenhage. Pa
tronen kunnen ook per brief aangevraagd
worden net bijsluiting van f 0.58 in post
zegels aan de Moderedactie van dit blad
Muzenstraat 5 B. te 's-Gravenhage. Dc
natronen worden U tegelijk met een num
mer van ons nieuwe Modeblad, waar on
geveer 50 modellen zijn afgebebeeld, toega
zonden. Denkt U er vóóral aan de juist*
maat en het nummer op te geven?
TE VEEL GAS VERBRUIKT?
Men realiseert zich veelal niet, dat er in
het meerendeel der gezinnen te veel gas-
verbruikt wordt. Is het tijdstip aangebro
ken, dat de gasmeter wordt opgenomen,
dan zal het bedrag in de meeste gevallen
tegenvallen. Over het algemeen wordt met
veel te groote vlammen gekookt, wat trou
wens niet ten goede komt aan de spijzen,
in het bijzonder geldt dit voor jonge ver-
sche groenten.
Heeft men er zich eenmaal aan gewend
de spijzen vlug aan de kook te brengen en
het gas daarna zooveel mogelijk te tempe
ren, dan wordt dit een tweede gewoonte.
De pannen moeten natuurlijk goed sluiten,
zoodat de warmte er binnen blijft en zijn
de spijzen eenmaal op kookpunt, dan geeft
de spaarbrander voldoende hitte om z«
gaar te maken.
Komt men in een keuken, die één en al
wasem is, dan verraadt dit reeds, dat hier
geen zuinige huisvrouw aan het. werk is.
Wanneer men bedachtzaam met het gas
omgaat, zal zich niet zooveel stoom ont
wikkelen, terwijl de warmte toch in de
pan blijft en de gasrekening wordt be
duidend lager.
ZUURKOOL ALS UITSTEKENDE
VOEDING.
Zuurkool is een buitengewoon goed voe
dingsmiddel, dat gedurende de winter
maanden tevens aanvullend werkt en be
halve mineralen, voedingszouten en vita
minen bevat en zoo ook melkzuren. Het is
zeer licht verteerbaar en kan zelfs door
menschen met een gevocligen maag uit
stekend verdragen worden.
Indien zuurkool te zuur is, doet men ze
in de vergiet om er even koud water over
te laten loopen, doch zeer verkeerd is het,
om ze ruim af te koken en het vocht daar
na weg te werpen. Evenals dit met ver-
sche groenten het geval is, worden dan
ook hier de beste deelen mèt het water
weggegooid.
Rauwe zuurkool is een uitstekend voed
sel, dat een goede spijsvertering bevordert
en heilzamen invloed op lever en darmen
heeft. Men kan het als sla opdienen, na
dat het overtollig vocht wat uitgedrukt ifi
en daarna vermengen met een lepel sla
olie, en "een geraspte appel.
Zuurkool met appelen. iy2 Pond zuur
kool wordt op gezet met weinig water, 50
gr. boter, een zeer fijn gcsnippex'de ui en.
drie in partjes gesneden appelen, peper,
zout en laat dit alles zeer zachtjes drie
kwartier stoven, zoo noodig nog later wat
water bijvoegen. Opdienen met puree en
worst.
Zuurkool met schelvisch. Twee pond
zuurkool wordt met een fijngesneden ui
en 50 gr. boter en een weinig water onge
veer 20 min. gestoofd.
1 K.G. schelvisch wordt in licht gezouten
water gaar gekookt, daarna van de graten
genomen en in nette stukken verdeeld. In
een vuurvaste schaal worden laag om laag
zuurkool en visch gelegd, over het geheel
wordt, 1 beker melk gegoten, paneermeel
cn geraspte kaas gestrooid, hier en daar
een vlokje boter cn de schotel een half uur
in den oven geplaatst. Opdienen met purée*