VROUW, WA\ODR Voorjaarshoeden. NACHT EN MORGEN. HET KAPSEL. Pyama's en nacht hemden, beiden doen weer dienst, vrijheid, blijheid. Wie nooit hield van „zoo'n man nenbroek" mag zich nu naar hartelust tooien met gebloemde, dunne zij, strikjes en lintjes kant, open zoompjes en een lange golvende rok. Wie de ouderwet- sche „pon" een onding vindt, voelt zich aller- behagelijkst in de ge streepte pyama van dun flanel, met de bont gekleurde ceintuur. Voor 's morgens zien we een alleraardigst kapmanteltje van kleu rig gebloemd sits met een klein opstaand kraagje van twee bo ven elkaar genaaide koorden, van sits ge draaid. Deze garnee ring herhaalt zich langs de omtrek van het manteltje. Wèl zijn de tijden dat 'n vrouw in huis alles .afdroeg" voorbij „KIJKERS ZIJN GEEN KOOPERS." Men onderscheidt in de groote zaken „kijkers" en „koopers" en tot de eerste ca tegorie behooren een zeker soort menschen we mogen wel zeggen, bijna uitsluitend vrouwen, die gaan winkelen niet alleen, doch de groote magazijnen binnengaan met de vaste overtuiging, alleen maar te gaan kijken, doch niet te koopen. Zij vra gen van verschillende artikelen de prijzen, laten zich alles zien en gaan met de een of andere onnoozele opmerking verder. Heel begrijpelijk vergen zij niet alleen veel geduld van de verkoopsters, die tot 't laatste toe vriendelijk en beleefd moeten blijven, doch ook tijd. Het is, zouden wij haast willen zeggen een ziekte dezer vrouwen geworden, een tweede natuur. Wij kunnen hen wel gade slaan bij groote uitverkoopen of in waren huizen bij de afdeelingen waar de z.g. voor- deelige aanbiedingen zijn. Als gieren schie ten zij er op af, halen alles wat er in ligt ondersteboven, grijpen dan dit, dan dat, nemen coupons in de hand, passen zelfs hoeden op, leggen een en ander onverschil lig neer en gaan kalmpjes verder om eens in een andere afdeeling hetzelfde te herhalen. Het is alsof ze zich met een ze kere wellust als middelpunt willen zien, bediend willen worden, terwijl zij vergeten dat de verkoopster reeds zooveel uren van inspannenden arbeid achter den rug heeft. In den aanvang overzien deze „kijksters" het geheel slechts,, want, men moet toch eerst weten, wat er alzoo te koop is, niet waar, daarna worden prijzen gevraagd, ter wijl men vast besloten is zulks slechts in- formatorisch te doen. Zij laten zich door de verkoopster allerlei voorleggen en ne men soms wel een kwartier van haar tijd in beslag door lange beraadslagingen. In dit zelfde tijdsverloop had deze verkoop ster wellicht andere klanten kunnen be dienen, die, omdat zij te lang moesten wachten, maar verder gegaan zijn, klan ten, die inderdaad de bedoeling hadden iets te koopen. Dergelijke handelingen kunnen evenwel een verdere strekking hebben, want ziet de afdeelingschef, die het heen en weer praten der dame en verkoopster heeft ga degeslagen, dat de eerste weg gaat zonder iets gekocht te hebben, dan zal hij de ver koopster zeker naar de reden hiervan vra gen. Heeft de verkoopster eenige malen zoo'n pech om in handen van een „kijk- ster" te vallen, dan zal zij door haar chef als minder geschikte kracht beschouwd worden. De chef heeft wel opgemerkt, dat de ver koopster veel heeft laten zien en dat er lang heen en weer gepraat is, doch is over tuigd, dat haar niet datgene getoond is, wat de dame wenschte. Hij kan niet zonder meer aannemen, dat deze bij wijze van sport de tijd der ver koopster, die ook geld waard is, in beslag zal nemen en denkt, dat de fout bij de ver koopster schuilt. Wanneer meerdere ma len dergelijke voorvallen plaats vinden, kan de verkoopster hiervan de düpe wor den. Wellicht zijn vele dezer „kijksters" zich niet bewust welke vérstrekkende gevolgen haar schijnbaar onschuldige handeling of tijdspasseering, zooals we het willen noe men, kan hebben. Een feit is, dat zij, die doelbewust slechts gaan „kijken" met de vooropgezette bedoeling niet te koopen, zeer verkeerd handelen. GOEDE KNIPPATRONEN. Ton gerieve van onze lezeressen stelt on ze Moderedactrice uitstekende patronen met fraaien pasvorm beschikbaar, die te gen den kostenden prijs van f 0.58 worden toegezonden, na overschrijving van dit bedrag op Giro-rekening 191919 t.n.v. den knippatronendienst te 's-Gra^cnhage. Pa tronen kunnen ook per brief aangevraagd worden met hijsluiting van f 0.58 in post zegels aan de Moderedactie van dit blad Muzenstraat 5 B te 's Gravenhagè. De patronen worden II tegelijk met een num nier van ons nieuwe Modeblad, waar on geverr 50 modellen zijn afgehehceld. toege zonden. Denkt U er vóóral aan de juiste maat en het nummer op te geven? DE ZORG VOOR DE BOEKENKAST EN ZIJN INHOUD. Vele huisvrouwen schenken niet genoeg aandacht aan den boekenkast, en zijn in houd. In de eerste plaats zijn zij bijzondere zorg verschuldigd aan het onderhoud er van, omdat de eigenaar of eigenaresse meestal zijn of haar boekenschat een kost baar bezit acht en er zich vele goede vrienden van hen onder bevinden. Verder geeft een kamer met een boeken kast of kastje toch ook een zekere sfeer. Laten wij er in de eerste plaats op mo gen wijzen, dat een boekenkast nooit te dicht bij een kachel mag staan of tegen een warmen muur, daar de omslagen hierdoor krom trekken. Evenmin mag de kast tegen een buitenmuur, noch in een vochtig ver trek geplaatst worden, daar de boeken hierdoor vochtplekken gaan vertoonen en de bladen geel worden. Een ideale boekenkast heeft glazen deu ren, maar voor degene, die zich met een minder kostbaar meubel tevreden moeten stellen is een open kast met een aardig, bij 'het interieur passend gordijn, ook zeer geschikt. Minstens éénmaal per jaar moet een boekenkast een grondige beurt hebben, open kasten, waar de stof veel meer op de boeken komt, meerdere malen. Met een stofzuiger, waarop de lange slang wordt aangesloten, met borstel of zuiger kan men het stof verwijderen, zon der genoodzaakt te zijn, de boeken één voor één uit te nemen. Dit maakt het werk natuurlijk veel gemakkelijker. Moet men alle boeken afzonderlijk schoon maken, dan worden ze stuk voor stuk van de planken genomen en zachtjes open en dicht geslagen voor een open deur of ven ster, daarna afgestofd en nagezien of er exemplaren zijn, die wellicht gerepareerd moeten worden. Heeft men in leder gebonden boeken, dan zal vooral een kleine repai*atie in den aan vang veel onheil voorkomen. Groote leeren boekdeelen worden bij zoo'n groote beurt ingewreven met kleurlooze bijenwas of goede crème en luchtig met een flanellen doek nagewreven. Vetvlekken kan men veelal verwijderen met een weinig spiritus, terwijl vuile plek ken met zacht vlakgom weggemaakt wor den. Scheurtjes in de bladen wordt met een stukje gegomd transparant papier bijge plakt evenals losse bladen. Vetvlekken op de bladen kan men veel al eveneens verwijderen, indien men een stukje vloeipapier onder het blad doet en op de vlek pijpaarde strooit, dat men er meerdere uren op laat liggen. DE KAMERLINDE. Indien men althans over een niet te kleine kamer beschikt, is een kamerlinde een plant, waarvan men veel genoegen heeft. Zij groeien snel en krijgen in den winter mooie witte bloemen. In het voor jaar wordt deze plant verpot, krijgt ver- sche aarde en zoo noodig een grooteren pot. Drie of vier weken na het verpotten kan men beginnen met de plant verdunde kamermest te geven en dit iedere vier we ken herhalen. De plant moet steeds goed vochtig gehouden worden, de aarde mag echter ook weer niet te nat zijn en indien de pot in een diepen schotel staat, mag hierop niet voortdurend water blijven sfaan. Houdt men de plant in te droge aar de, dan worden de bladeren geel en val len af. Het laatste gebeurt ook, indien men den stand van den plant telkens verandert; iedere plant, doch zeker wel een kamer linde moet op een vaste plaats in het licht blijven staan. In den aanvang als de plant klein is, kan hij in hét venster staan, doch later komt hij vóór dat venster op een ta feltje, noch later op den grond, doch altijd moet hij zóó geplaatst worden, dat hij veel licht krijgt. Als decoratie in een hoek b.v. zal de mooie plant gauw sterven. In den winter moet hij in een niet te warm ver trek staan, terwijl men stekken kan ne men, die spoedig wortelen en in den regel goed gedijen. Het moet zich aanpassen, ons kapsel, aan hoofdbedekking en kleeding. Het heeft telkens andere vormen, onze smaak veran dert wèl! Kijken we zoo eens wat allemaal „mooi" is geweest, dan komen we tot de ontdek- kind dat vrouwenmode, gelijk de rattenvan ger van Hameln, ons kan voeren tot waar zij wil en dat we zonder protest niet alleen, maar zelfs met trots onze lokken wringen in de meest bijzondere krullen en toren- hooge kapsels. Tegenwoordig, met de veelal van achte ren opgeslagen hoedjes vereischt ons hoofd onze bijzondere aandacht. Geen rechte, uitgeschoren nekjes, maar zacht golvende lokjes komen te zien en, dragen we een hoed met den rand van vo ren opgeslagen, zoo passen hierbij de glad de golven of het ponnyhaar. 't Staat wèl heel mooi maar... zullen we niet alles mooi vinden wat „zij" voor schrijft? De eenige tyrannie, waartegen wc niet in opstand komen! Zoo langzamerhand zien wa de meer normale modellen op den voorgrond komen;; in 't allereerste begin mèt de nieuwste stoffen, doken de vreemdste hoedenbollen op alleen randen eigenlijk: als wagenwielen. Of kleine doosachtige gevalletjes, die wel niemand zal kunnen dra gen, behalve de énkele „ge lukkige uitzonderingen." Minder bedeelden moeten] zich tevreden stellen meti iets gewoner creaties en zo zijn tevreden, geloof ik! Trou wens de meesten onder ons weten wel dat die héél bij zondere modelletjes haar nogal raar zouden staan. De afbeeldingen toonen aar dige vlotte dopjes, frisch en' fleurig en nèt goed. Recht, scheef, in het voorhoofd of dit geheel vrijlatend, voor ieder wat. Iedereen kan iets goeds kiezen laten we ho pen dat dat gebeurt! Een plaag verliest haar schrik. OPVOEDING TOT DE ZON. De zomersproeten zijn een van de ver velendste begeleidingen van den zomer. Er zijn heel veel menschen, vooral vrouwen, die elk jaar met zeer gemengde gevoelens de steeds intensiever wordende zomerzon tegemoet zien. Eenerzijds lokt hij hen on weerstaanbaar naar buiten, aan den ande ren kant bedenken zij, hoe de teere huid van hun gezicht met de leelijke, opvallen de vlekken bedekt zal worden. Heel dik- dikwijls zijn het juist de menschen met een goede teint, met een teere, zachte, lich te huid, die last hebben van zomersproe ten. Wanneer dan het gezicht met de on- gewenschte bruine vlekken bedekt is, zoe ken zij den dokter op, die, wanneer hij eer lijk zijn wil, het hoofd schudden moet en de ongelukkigen op de onschuld van het lijden wijzen of troosten moet met het uit zicht op den winter, wat de patiënten meestal slechts heel weinig bevredigen kan Zomersproeten zijn pigmentafzettingen in de huid. Wanneer zij eenmaal versche nen zijn, kent de arts slechts heel weinig mogelijkheden, dit pigment te doen ver dwijnen en de hevigheid der in sommige gevallen noodzakelijke maati-egelen (uit bijten, electrische naalden) staat in geen verhouding tot de, van het standpunt van den arts gezien, werkelijk onbelangrijke storing. Het zal zonderling schijnen, wanneer juist op het oogenblik, wanneer de zomer sproeten vanzelf weer plegen te verdwij nen, een oproep van de artsen zich richt tot de met zomersproeten behepten, om nu met de behandeling te beginnen. Het is ech ter zoo, dat 'n huid, die vroeg genoeg en re gelmatig getraind wordt op de ultra-violette stralen, die de pigment-afscheiding opwek ken, langzamerhand beter bestand wordt tegen het zonlicht. Voor deze geleidelijke „opvoeding tot de zon" is het precies te regelen licht van de hoogtezon beter geschikt dan dat van de natuurlijke zon. De hoogtezon is bij een doelmatig gebruik in staat, de pigment afscheiding langzamerhand te regelen, zoo dat er nu niet meer pigmenteilandjes op de oppervlakte van de pigmentlooze huid te voorschijn komen, maar er een gelijk matig gebruinde huid ontstaat, het verlan gen van allen, die last van zomersproeten hebben. Wanneer dan in de komende zomer maanden de natuurlijke zon weer haar vol le kracht bereikt heeft, dan kan zij de zwakke teere huid niet meer onverwachts overvallen en in de gedaante van zomer sproeten beschadigen, maar zij treft een goed toegeruste huid, die weerstand kan bieden aan het zonlicht, door een gelijk matige pigmentlaag, zoodat wel de bruine kleur nog donkerder wordt, maar geen ongewenschte ophoopingen van pigment meer storend op kunnen vallen. UITNOODIGING VOOR 'N „AVOND BOTERHAM." De huisvrouw ,die over weinig hulp be schikt, kan hare gasten gemakkelijker uit- noodigen om samen een avond boterham te gebruiken, dan voor een, zij het nog zoo eenvoudig diner, omdat aan de bereiding van dit laatste veel meer zorgen en moeiten verbonden zijn. De bedoeling, die aan het samenzijn ten grondslag ligt, is gezellig eenige uren met elkander door fe brengen. Zijn het dus geen officieele gasten, doch familie of goe de kennissen, dan zal men met deze schik king gaarne genoegen nemen. Inviteert men voor een avondboterham, dan kan de tafel vooraf in orde gemaakt worden en alles wat noodig is er op ge plaatst worden. Aan tafel behoeft de vrouw des huizes niet telkens weg te wippen om een of ander gerecht uit de keuken te ha len, hetgeen storend op de gesprekken werkt, doch tevens een zekere onrust geeft. Thee- of koffieservies zet zij op een tafeltje naast zich en behoeft voor het schenken evenmin heen en weer te loopen. Het spreekt vanzelf, dat alles zoo gezel lig mogelijk wordt klaar gezet en op de schaaltjes met vleesch of worst een kleine garneering van peterselie of aan waaier tjes gesneden augurkjes wordt aange bracht. Een aardige slaschotel waarop di verse rauwe groenten voorkomen, valt in den regel evenzeer in den smaak als ver schillende soorten visch, met wat mayonai se bedekt en geserveerd op een bedje van sla. Wat minder vaak gedaan wordt en toch zeer gaarne genuttigd wordt, vooral door lieeren, is. een schotel, waarop ver schillende soorten kaas gegroepeerd wor den, waarbij men Weerterbeschuitjes en balletjes boter presenteert. Behalve wat kleine luxe- en krenten broodjes, zorgt de huisvrouw ook voor ge woon wit-, bruin- en roggebrood, terwijl een schaal met fruit en noten een waardig sluitstuk vormt. Men kan naar verkiezing ook een schaal tje vullen met dunne sneedjes casino brood, die met sardelles of ansjovisboter zijn besmeerd, of wel met een mengsel van gehakte garnalen, peterselie en mayonai se of fijn gehakte hardgekookte eieren met peper, zout, citroensap en mayonaise. Wil men een warme schotel geven, dan is b.v. roerei met reepjes ham voedzaam en smakelijk. Minder bekend zijn de kaasballetjes, waarvoor 125 gr. boter tot room geroerd wordt, daarna 125 gr. geraspte parmenaan- sche kaas en 125 gr. gekruimeld roggebrood of pompemichel bij de botercrême voegen en dit na goed dooreen kneden tot balle tjes vormen, die in pyramidevorm worden opgestapeld, op een papieren kleedje. Men kan de broodmaaltijd zoo eenvou dig en uitgebreid klaar maken als men' zelf verkiest, doch zeker is dat de gezellige sfeer en de toon, welke in het gezin en aan tafel heerschen, de voornaamste fac toren zijn om het samenzijn te doen slagen. NUTTIGE WENKEN. Doe een weinig zout bij het ei, dat u stijf wilt kloppen. Het schaadt de smaak niet, en het gaat vlugger. Op een lichte brandwonde legt de ver standige huisvrouw een beetje schraapsel' van een rauwen aardappel. Als het dade lijk gedaan wordt, ontstaan geen blaren. Tegen het piepen van deurscharnierert kan men beter wat vaseline of vet gebrui ken dan olie, die spoedig uitdroogt. Om karaffen en vazen goed en vlug schoon te maken, spoele men ze om met water, waarin een beetje koffiedik is ge daan. Daarna natuurlijk schoonspoelen met zuiver water. Als U de vellen van gekookte melk van 2 a 3 dagen bewaart en stevig klutst, krijgt u een heerlijke slagroom. HARINGBROODJES. Stukjes toast worden belegd met haring, die van de graten is ontdaan, fijngehakt en met mayonnaise vermengd, gegarneerd met gehakte augurkjes en een rand van dunne plakjes radijs. Een smakelijke schotel maken we als volgt: 500 gr. aardappelen worden in de schil gekookt, van het huidje ontdaan en daarna in plakken gesneden en vermengd met eenige lepels heet, water, olie, azijn, peper en zout, zeer fijn gehakt ui en pe terselie, goed doorééngemengd met een slalepel en vork en daarna voegen we een paar lepels mayonnaise er bij. Naar verkie zing mengen we er een hoéveelheid ge hakte visch of vleesch door en een aan kleine blokjes gesneden appel. We bren gen alles over op een schotel, en garnec- ren den bovenkant met plakjes ei, tomaat, biet, augurkjes en uitjes en presenteeren pr stnkms toast en halletjes boter bij.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 24